Mam ultra szybkie pytanko, będę niezmiernie wdzięczny za równie szybką odpowiedź :)
Czy w zgłoszeniu wierzytelności w ogóle nie podaje się zabezpieczenia na majątku spółek zależnych? Mam po kilka papierów zabezpieczonych albo hipoteką (GNT1013, GNT0613) albo hipoteką i zastawem na FIZ (GNT0314), hipoteki oczywiście na nieruchomościach spółek zależnych. Widziałem przykład zgłoszenia dla GNT0314 zamieszczony na SW i tam nie ma ani słowa o zabezpieczeniu hipoteką, jednocześnie Art. 240 p. 5) Ustawy P.u.n. wspomina ogólnie o podaniu zabezpieczenia związanego z wierzytelnością.
Jeśli dobrze poukładałem sobie to w głowie, to chodzi tylko o zabezpieczeniu na majątku upadłego (bo przecież postępowanie upadłościowe nie dotyczy spółek zależnych) i odpowiedź na moje pytanie to po prostu "Nie", ale uspokoiłoby mnie potwierdzenie tej odpowiedzi przez kogoś z większym doświadczeniem.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź!
|
|
Cytat:Gant do 9 października chciał zawrzeć porozumienie z wierzycielami - bankami i funduszami, które są właścicielami jej obligacji. Krzysztof Brzeziński, prezes firmy, poinformował jednak DGP, że spółka nie dotrzyma tego terminu i na porozumienie daje sobie czas do 30 października. Wtedy ma się odbyć pierwsze posiedzenie sądu w sprawie wniosku o upadłość likwidacyjną. Szef Ganta zapowiada, że jeśli do porozumienia nie dojdzie, firma sama może złożyć wniosek o upadłość układową. Czy dobrze rozumiem, że upadłość układowa ma szansę być lepszą formą upadłości dla inwestorów indywidualnych niż upadłość likwidacyjna? Informacja z cytatu pochodzi z końca artykułu: serwisy.gazetaprawna.pl/nieruc...
|
|
@sikorro dzięki za link do streama z walnym
Niestety przerwało mi połączenie jak się zaczęli tłumaczyć z tych odpisów na 146mln (gant i ipo). Czy komuś to działało i mógłby zrelacjonować jak to było z tymi odpisami?
|
|
W końcu jakaś pozytywna informacja dla odmiany. Chyba się tam przejdę żeby zobaczyć jak to wygląda, ale w sumie budowa jest na takim etapie, że z oddaniem nie powinno być problemu.
|
|
Gdy prokuratura skierowała przeciwko Krauzemu akt oskarżenia z art. 585 par. 1 KSH nasi wspaniali posłowie zakasali rękawy i zabrali się do poprawiania KSH. Skutkiem tych poprawek na 3 tygodnie przed zaplanowanym procesem miała wejść w życie odpowiednia zmiana w/w artykułu, tak aby Krauze uniknął odpowiedzialności. Jako że prokurator nie w ciemię bity to skorzystał z art. 60 KPK i stwierdził, że zarzutów i tak nie wycofa. To przelało szalę goryczy i `władza ludowa`, a nie przepraszam, nasi `dostojni posłowie` postanowili całkowicie owy artykuł usunąć. Zmianę przeprowadzono szybko i sprawnie - w końcu kolega był w tarapatach.
--- spóźniłem się jakieś 2 minuty z tym postem, jako że nie widzę `usuń` to zostawiam, może komuś nie będzie się chciało klikać linka ;)
|
|
Pomimo uchylenia art. 585 ksh jest jeszcze chyba w razie czego art. 296 kk, prawda?
|
|
Również potwierdzam wpłynięcie odsetek (XTB). Ciekawe czy fakt wypłaty kuponów będzie miał jakiś (pozytywny) wpływ na wycenę obligacji i akcji, czy to są jednak 'klepniaki', które nie zrobią żadnego wrażenia na rynku.
|
|
Czyli z jednej strony jest bardzo źle, że muszą uciekać się do tego rodzaju promocji, z drugiej strony znaczy to też, że firma będzie walczyć o utrzymanie płynności i spłatę obligów. Sam do końca nie wiem czy traktować to jako dobrą czy złą wiadomość, ale chyba jednak jest to pozytywna informacja.
|
|
Dziś GNT0613 po 88,39 - to chyba okazja jak na papier zabezpieczony hipoteką? Czy może ja czegoś nie rozumiem i to zabezpieczenie wcale nie jest takie dobre?
Przy okazji, to mój pierwszy post, więc witam wszystkich bardzo serdecznie :)
|
|