PARTNER SERWISU
hwmuyjao
22 23 24 25 26

GANT (Catalyst)

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 22 marca 2013 20:18:10
@wyrywacz_chwastow

Chyba nie rozumiem. Jaki związek mają pakietówki, które pokazałeś (jedyny Gant tam to GNT0613) z dyskusją o GNT0313, którą zacytowałeś? Swoją drogą, ostatnia transakcja pakietowa na GNT0313 była 01.03.

Przy okazji - gdzie na gpwcatalyst.pl są takie dane? Zawsze miałem problem, żeby tam cokolwiek znaleźć :) EDIT: ok, już wiem - statystyki dzienne, choć nie wiem, czy też stamtąd je brałeś.
Edytowany: 22 marca 2013 20:28

FIRE
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 49
Wysłane: 22 marca 2013 20:23:56
No to jak jesteśmy z ręka w .............?
pozdrawiam

Kalashnikov
0
Wpisów: 537
Wysłane: 22 marca 2013 20:33:43
E tam. Prezes powiedział że przecież spłaci. Bo przecież jak prezes mówi że nie spłaci, to nie spłaci. A jak mówi że spłaci, to mówi thumbright

Kolejny sposób spłaty obligacji na tzw. "GANTI". Kto ma fart, ten dostanie. Cuda wianki panowie w tym roku dzieją się...
Edytowany: 22 marca 2013 20:36

FIRE
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 49
Wysłane: 22 marca 2013 20:42:32
To jest rok plajt.
Bo takiego roku jeszcze nie było
pozdr

mindek
0
Wpisów: 1 107
Wysłane: 22 marca 2013 22:21:10
Niech będzie wywód: Euro się skończyło i rynek powiedział sprawdzam, pokażcie co tam w środku macie za gnioty na bilansach.

Gdyby nie program rodzina na swoim to i banki miałyby zdrowsze bilanse i firmy budowlane, developerskie ostrożniej szacowałyby swój biznes a tak był pęd i każdy chciał rosnąć po 100% rdr.

A wcześniej to już w ogóle były to ciekawe czasy kiedy to przy wjeździe do Wrocławia od strony Wałbrzycha widniała wielka reklama Ganta- kupimy grunty pod zabudowę mieszkaniową.

Gdzie te czasy co to jak byłem oglądać działkę pod domek w ciągu dnia na oględzinach spotykałem 2 innych oglądających!!! Jaki to był ruch w interesie ..... za kredyt.

Gdzie te czasy, że rolnik wychodząc z Passata w gumowcach pokazywał od niechcenia działkę na sprzedaż w ogóle nie zachwalając klientowi bo wiedział, że jutro przyjdzie 3..4 ...5 kolejnych i mówił: "Nie chce Pan to ktoś za miesiąc weźmie drożej"
Świat wyglądał wtedy taki mały jakby ziemi za chwilę miało zabraknąć. Na uspokojenie tamtych cen oglądałem przez mapy google ile to jeszcze terenów jest do zagospodarowania i szczęśliwie nie nabyłem gruntu w 2006-2008 a dopiero z końcem 2009 a i tak uważam, że za drogo :-)

Co to były za czasy, że mBank widząc młode małżeństwo gdzie Pani była w zaawansowanej ciąży wciąż dzielił zdolność przez dwie osoby i do tego zapisał ich do zakonu Franciszkanów.

To se nevrati, pytanie tylko jak bardzo jeszcze zaszkodzi przy tym spowolnieniu.

A obligi Ganta miałem, miałem serię GNT0912 i gantowe 1212, pierwsze poszły w rynek a drugie sprzedałem jak zadzwonili z Copernicusa czy nie chcę sprzedać jakiemuś funduszowi. Nawet raz byłem u nich na walnym (2008 może) i wspomniałem, że może być ciężko jak nieruchomości polecą(już wtedy nie było chętnego na marino), ale jakby to powiedzieć, nie dyskutowali z małym tylko skupili się na nowym członku RN, którego dał im Pionieer w zamian za to, że łyknął sporą emisję chyba po te 90PLN.
Edytowany: 22 marca 2013 22:30

19r20
0
Wpisów: 497
Wysłane: 22 marca 2013 22:21:27
Sam swego czasu myślałem o zakupie tych obligacji dzięki Bogu nie kupiłem Ciekawe jak zareaguja fundusze obligacji TFIblah5

wyrywacz_chwastow
0
Wpisów: 128
Wysłane: 22 marca 2013 22:54:19
wapkil napisał(a):
@wyrywacz_chwastow

Chyba nie rozumiem. Jaki związek mają pakietówki, które pokazałeś (jedyny Gant tam to GNT0613) z dyskusją o GNT0313, którą zacytowałeś? Swoją drogą, ostatnia transakcja pakietowa na GNT0313 była 01.03.

Przy okazji - gdzie na gpwcatalyst.pl są takie dane? Zawsze miałem problem, żeby tam cokolwiek znaleźć :) EDIT: ok, już wiem - statystyki dzienne, choć nie wiem, czy też stamtąd je brałeś.

Skoro "ciulający" z Ganta mają do spłaty na 29.03.2013 roku 24 000 000 pln a według konumikatu skupują tą samą serię obligacji o wartości nominalnej 4.292.000,00 i nie spłacą w całości pozostałej części w dniu wykupu to można mówić o działaniu na szkodę innych wierzycieli.

Fakt wskazana pakietówka jest GNT0613.Moja pomyłka.

No ale skoro nie zostało to przeprowadzone przez GPW to na kupującym (czytaj GANT) ciąży obowiązek uiszczenia opłaty PCC
"Art. 4.
Obowiązek podatkowy, z zastrzeżeniem art. 5, ciąży:
1) przy umowie sprzedaży – na kupującym;..."

gdyż
"Art. 9.
Zwalnia się od podatku następujące czynności cywilnoprawne;...

...9) sprzedaż praw majątkowych, będących instrumentami finansowymi:
a) firmom inwestycyjnym oraz zagranicznym firmom inwestycyjnym,
b) dokonywaną za pośrednictwem firm inwestycyjnych lub zagranicznych
firm inwestycyjnych,
c) dokonywaną w ramach obrotu zorganizowanego,
d) dokonywaną poza obrotem zorganizowanym przez firmy inwestycyjne
oraz zagraniczne firmy inwestycyjne, jeżeli prawa te zostały nabyte
przez te firmy w ramach obrotu zorganizowanego
– w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o obrocie instrumentami
finansowymi (Dz. U. Nr 183, poz. 1538, z późn. zm.4));"

www.gpwcatalyst.pl/statystyki_... link do danych

wapkil
0
Wysłane: 22 marca 2013 23:14:44
wyrywacz_chwastow napisał(a):
No ale skoro nie zostało to przeprowadzone przez GPW to na kupującym (czytaj GANT) ciąży obowiązek uiszczenia opłaty PCC

Nie ciąży - Gant jest podatnikiem VAT. Zresztą transakcję mógł przeprowadzić za pośrednictwem domu maklerskiego. Tylko jakie to ma w ogóle znaczenie?

EDIT: Hmm, jeśli się zastanowić, bycie podatnikiem VAT chyba jednak dla instrumentów finansowych nic nie zmienia. Tylko to wszystko jest nadal bez znaczenia. Nie sądzę, żeby musieli płacić PCC, a nawet gdyby, to pewnie go zapłacą.
Edytowany: 22 marca 2013 23:25

del-201508101
0
Wpisów: 200
Wysłane: 23 marca 2013 09:43:29
Widzę,że zainteresowanie tymi pytaniami do spółki żadne,więc nic chyba z tego nie wyjdzie.
Ja mam dwa pytania
1)Czy pieniądze wyprowadzone ze spółki Gant do spółki Kantor Spółka z o.o. Gant s.k.a, IPO28 Sp. z o.o. SPV SUPPORT2 s.k.a. są do odzyskania,mimo zrobionych odpisów?
2) Jeśli nie to czy zarząd rozważa zgłoszenie do prokuratury zawiadomienia o działaniu na szkodę spółki przez osoby które dokonały wyprowadzenia kapitału ze spółki Gant.

wyrywacz_chwastow
0
Wpisów: 128
Wysłane: 23 marca 2013 11:41:32
A mnie bardzo interesuje odpowiedź na następujące pytania:
1. Kto sprzedawała Gantowi obligacje o których mowa w komunikacie 31/2013?
2. Jakie było dyskonto w tej transakcji?
3. Czy członkowie zarządu Ganta mają ulubione miejsce ( Wronki czy Rawicz a może wolą dołączyć do Marcina P. w Piotrkowie) na spędzenia długiego urlopu na koszt podatników w przypadku nie wykupienia pozostałych obligacji w terminie i późniejszym ogłoszeniu upadłości Ganta?

kopi tropi
0
Wpisów: 35
Wysłane: 23 marca 2013 12:51:39
Pytanie ode mnie:

Jakie są plany Gant w kwestii połączenia z Geo Mieszkanie i Dom? Czy jakieś negocjacje są prowadzone?

del-201508101
0
Wpisów: 200
Wysłane: 23 marca 2013 15:41:26
Oto 10 kolejnych pytań:
1) Dlaczego firma nie przygotowywała się na kryzys w budowlance odpowiednio wcześniej ograniczać projekty i przestać się zadłużać. w zamian otrzymywaliśmy buńczuczne info i zwiększaniu inwestycji.
2) Kto wpadł na chory pomysł skupu akcji własnych , firma nie była aż "rozwodniona" te pieniądze mogły pomóc w redukcji długu.
3)Czy to nie fatalne zarządzanie Budpolem sprawiło ,że wykonawca Odry musiał zgłosić upadłość i w konsekwencji kluczowe należności nie spłynęły do spółki . Skoro Odra była kluczowa dla GANTA należało tam przenieść moce przerobowe.
4) Dlaczego i jaki był cel finansowy pożyczek i poręczeń dla spółek związanych z właścicielami spółek, które teraz po prostu odpisano z majątku.
5)Czy Prezes nie widzi konfliktu interesów będąc jednocześnie Prezesem Budopolu, który jak sądzę , chce zawsze zarobić na kontraktach budolwanych jak najwięcej a GANT zapłacić jak najmniej co jest oczywistą oczywistością w działalności wolnorynkowej
6) Niech Prezes wytłumaczy akcjonariuszom dlaczego bryluje w mediach (22.03.2013 ukazał się skromny wywiad dla Rzepy, i magazynu Sukces) zamiast uspokajać akcjonariuszy czy chociażby pojawić się na piątkowej konferencji
7) Z jakiej instytucji pocztowej korzysta GANT , że listonosze dziwnym trafem dostarczyli korespondecję od Funduszy w tym Futureala ,że dokonywano zbycia akcji przed wydaniem raportów finansowych (zwłaszcza Ipopema) i nie podano tego do wiadomości.
8)Czy Zarząd a raczej co z niego zostało jest świadomy ,że być może w świetle ujawnionych faktów istnieje uzasadnione podejrzenie popełnienia przestępstwa określonego w art. 586 KSH ( Działanie na szkodę spółki)
9)Czy jest możliwe ujawnienie mechanizmów kontrolnych i nadzorczych spółki czyli RN, jakie działania podejmowała RN aby zapobiec obecnej sytuacji finansowej w spółce.
10)Jak obecny Zarząd może ujawnić jakie jest de facto stanowisko funduszu Futureal dot. wspólnej dzialalności po zbyciu akcji przez tego ostatniego.
11)Czy to prawda,że ponownie przesunięto termin zakończenia prac w inwestycji Odra Tower tym razem na przełom maja i czerwca(tak podaj strona http://odratower.net/ wg informacji nieoficjalnych z Ganta)
Edytowany: 23 marca 2013 15:42

sikorro
0
Wpisów: 31
Wysłane: 23 marca 2013 19:25:53
Też bym miał kilka pytań choć w części się już one pokrywają z tymi zadanymi wcześniej:

1) czy odpisane w ostatnim rocznym sprawozdaniu należności wobec kilku spółek: Kantor Spółka z o.o. Gant s.k.a, IPO28 Sp. z o.o. SPV SUPPORT2 s.k.a(ok.170mln) są do odzyskania przez spółke Gant i jeśli nie, prosiłbym o uzasadnienie dlaczego nie.
2)Czy i jak duże są powiązania spółek GK Gant z cypryjskim systemem finansowym i czy część odpisów powstała z powodu blokad rachunków bankowych na Cyprze ?
3) dlaczego nie podano wcześniej tylko po czasie blisko 3 tygodni informacje o zmianach w akcjonariatach (po zejściu z progu 15% a później 10%)
4) czy Futureal może jeszcze odstąpić od podpisanej umowy JV nie ponosząc żadnych konsekwencji? czy ta umowa została jakoś dobrze zabezpieczona na korzyść Ganta?
5) jakie przy obecnych cenach sprzedaży nieruchomości Gant uzyskuje marże (głównie chodzi tu o projekty Odra Tower, Gdańsk, Żerniki czy Na Grobli ?

Jak mi coś jeszcze przyjdzie dzisiaj do głowy dam znać. Mam nadzieje, że przedstawiciele SW ładnie złożą te nasze wątpliwości w całość uzyskają od spółki odpowiedzi na kilka(naście) kluczowych pytań odnośnie funkcjonowania spółki i ostatnich wydarzeń jakie się wokół niej działy. Pozdrawiam!

sikorro
0
Wysłane: 23 marca 2013 20:15:10
c.d.

6) jaka ma być sumaryczna wielkość planowanych do tej pory emisji akcji (tych o których mowa była w komunikatach do dnia dzisiejszego? 4,6 czy może 12mln akcji ? czy planowane są kolejne emisje ?
7) czy podmioty IPO28 Sp. z o.o. SPV Support 2 s.k.a. oraz Kantor Sp. z o.o. Gant s.k.a, które pozbyły się akcji Ganta w ostanim czasie mają objąć akcje nowej planowanej emisji ?
8) czy udzielone pożyczki wspomniane w 1)pytaniu były zabezpieczone na kwotę 170mln. zł. właśnie posiadanymi akcjami Ganta?

Jeśli coś pokręciłem merytorycznie w pytaniach a sens ich jest zrozumiały proszę SW o poprawienie aby miało to "rece i nogi" ;)

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 23 marca 2013 23:42:33
To porcja pytań ode mnie :)
1. Dlaczego tak mocno przeszacowano Marino? Czy to wynika z aktualnych ofert na zakup tej nieruchomości? Jaka jest obecna wartość bilansowa?
2. Na jakiej podstawie dokonywano przeszacowań na zasobach w Katowicach w roku 2011? Czy wycena tych nieruchomości obecnie opiera się na operatach szacunkowych?
3. Strata na aktywach finansowych to 146 637, przy czym strata na pożyczkach udzielonych wynosi 74 748. Jakiej pozycji dotyczy reszta, czyli 71 889? tys PLN
4. Jaka była znajomość kondycji finansowej spółek Kantor Spółka z o.o. Gant s.k.a. IPO28 Sp. z o.o. SPV SUPPORT2 s.k.a. przez Zarząd spółki? Jak oprocentowane były te pożyczki? Dlaczego Zarząd zgadzał się je rolować wiedząc, że posiada potrzeby gotówkowe?

wapkil
0
Wysłane: 24 marca 2013 00:12:37
anty_teresa napisał(a):
4. Jaka była znajomość kondycji finansowej spółek Kantor Spółka z o.o. Gant s.k.a. IPO28 Sp. z o.o. SPV SUPPORT2 s.k.a. przez Zarząd spółki? Jak oprocentowane były te pożyczki? Dlaczego Zarząd zgadzał się je rolować wiedząc, że posiada potrzeby gotówkowe?

E tu, Brute?

Dlaczego wszyscy pytają, czy zarząd nie miałby przypadkiem ochoty udać się do więzienia, albo przynajmniej poodpowiadać w procesach cywilnych? Nie - zarząd nie ma takiej ochoty, ani nie widzi potrzeby. Tak na marginesie, dla przypomnienia poprzednim pytającym, w KSH nie ma już działania na szkodę spółki, odpowiedni artykuł brzmi teraz ,,uchylony'' - lex Krauze. Intencją członków zarządu jest natomiast wykorzystanie swoich doświadczeń w dalszej owocnej pracy. Niektórzy byli członkowie zarządu zajęli już nawet eksponowane stanowiska w innych, co najmniej równie wiarygodnych jak Gant, spółkach, które z radością skorzystają z ich wyjątkowych, potwierdzonych doskonałymi rezultatami, umiejętności :)
Edytowany: 24 marca 2013 00:18

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 24 marca 2013 00:25:22
Wapkil - Twoje wjazdy mnie kiedyś zabiją.
...właśnie miałem się odnieść do pozwu "wyciulanych" by im doradzić powołanie się na czwarte pytanie Anty, ale Ty chyba czytasz w myślach moich i "wyciulanych'
Po prostu nie mam słów. Not talking
Pamiętam ten "uchylony -lex Krauze" i tym bardziej współczuję "wyciulanym", bo jak się okazuje to co dla Nas Kowalskich jest białe - gdyż w takim kolorze odbierają tę barwę nasze oczy, więcej niż pewne okaże się błędną interpretacją rzeczywistości - jak zaiste orzekną Ci, których orzekania profesjonalnie uczono.
Speak to the hand O ile w ogóle do jakiegoś orzekania w tej materii dojdzie..
Wszak u nas panuje radosna giełdowa sodomia i gomoria.
Istny raj i królestwo bezkarności dla gantopodobnych, tonących tworów i ich uciekających w pontonach zarządców, zachowujących się jak szczury.
Że też na ten specyficzny gatunek szczura do dzisiaj trutki nie wynaleziono?
Edytowany: 24 marca 2013 00:37

Smaliniak
0
Wpisów: 9
Wysłane: 24 marca 2013 00:59:21
Pomimo uchylenia art. 585 ksh jest jeszcze chyba w razie czego art. 296 kk, prawda?

sikorro
0
Wysłane: 24 marca 2013 01:00:26
Panowie, rozwiniecie troszkę myśl pt. "uchylony - lex Krauze" Think ? nie znam tego zagadnienia a chętnie bym o nim usłyszał Whistle p.s. spółeczek drukarza p. Krauzego nigdy nie ruszałem nawet może dlatego nie mam o tym żadnej wiedzy... a przydać może się ona przecież zawsze w przyszłości ;)

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 24 marca 2013 01:16:03
Cytat:
Umorzenie sprawy Krauzego było możliwe dzięki zmianie kodeksu spółek handlowych. Parlament wyrzucił z niego art. 585 mówiący, że kto działa na szkodę własnej spółki, może zostać ukarany nawet trzema latami więzienia.

Nowe prawo weszło w życie zaledwie dwa tygodnie po jego ostatecznym przyjęciu, 1 lipca. Najczęściej, jeśli chodzi o podobne nowelizacje, ten proces trwa około trzech miesięcy.

http://www.rp.pl/artykul/691069.html

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

22 23 24 25 26

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,547 sek.

oarcxzjx
fhuewcbi
gipbnbpq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
bbseabxq
fladlsoc
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat