Dzieki za info, bardzo przydatne !
|
|
Zalozylem konto na IB ale mam problem z kupowaniem ETF, dostaje komunikat "Contract is not available for trading". Wyglada na to, ze akcje np na Nasdaq jestem w stanie kupowac. Spotkaliscie sie z takim problemem ?
Edit: Dostalem juz odpowiedz od IB, niestety chodzi o KID :/ W takim wypadku, czy ktos moze mi polecic brokera do trzymania ETFow dlugoterminowo, czy wszyscy juz blokuja takie transakcje ?
|
|
W nowym raporcie rocznym sa przychody 114M (+53%), koszt sprzedazy 116M (+58%) i caly zysk zrobiony na pozycji "Gain (loss) from changes in fair value of biological assets and agricultural produce, net" 55M (+68%). Wiecie co ta pozycja oznacza w przypadku IMC? Jak wiarygodne sa te oszacowania, bo zakladam, ze jest to niegotowkowe. Swoja droga strona 10. sprawozdania z rozbiciem kosztow sprzedazy wyglada dosyc strasznie. Wyplaty +74% r/r, uslugi +123% r/r. Firma argumentuje to wzrostem banku ziemi, tyle ze pare stron wczesniej pisali ze urosl on o 13% :/
|
|
Temat:
PBG
Cytat:Po raporcie rocznym za 2013 zysk netto na akcje wynisi 18,02 PLN. Kurs akcji 2,08 PLN... Do wyniku jest bardzo długa lista zastrzeżeń od audytora. Przykładowo cały zysk to 200mln, w tym rozwiązanie rezerw 335mln. Polecam przeczytanie tego.
|
|
Czesc, Sorry za glupie pytanie, ale moglibyscie mi pomoc zrozumiec jedna pozycje w nowym raporcie skonsolidowanym? Na 6. stronie pdfa w rachunku zyskow i strat jest zysk brutto ze sprzedazy 24507 za ten kwartal, od tego odejmuje koszty sprzedazy 22794, koszty ogolnego zarzadu 6279, dodaje pozostale przychody operacyjne 748 i odejmuje pozostale koszty operacyjne 837. Na koncu dostaje cos ujemnego a nie +8061 jak pisze w raporcie. Kolumna obok okres trzech kwartalow wszystko sie zgadza. Co robie zle ? Ogolnie to raport pokazuje bardzo wysoki zysk na akcje, wiec byloby super gdyby nie ten dziwny wynik za ostatni kwartal i wysoki wzrost kosztu wlasnego sprzedazy w stosunku do wzrostu przychodow. Jak wy to oceniacie ? link do raportuEdit: Koszt wlasny sprzedazy tez jest dziwny, w okresie kwiecien-grudzien koszt wlasny sprzedazy = koszt sprzedanych uslug + koszt sprzedanych towarow i materialow, a w okresie pazdziernik-grudzien juz nie. Gdyby za koszt wlasny sprzedazy w tym kwartale podstawic sume tych dwoch pozycji to liczby wygladaja sensowniej, ale dalej sie nie zgadza zysk z dzialalnosci operacyjnej.
|
|
wasilewski napisał(a):Bez przesady, w erze post-amberowej wszystkim wszystko kojarzy się z jednym.
Zwróć uwagę, że 8% rocznie to koszt bliski oprocentowaniu kuponu Torebki na CATALYST (WIBOR 6M + 5% czyli obecnie jakieś 7,7%). Biorąc pod uwagę że cykl obniżek stóp już się zakończył to prędzej czy później WIBOR 6M wzrośnie ponad 3%.
Tak więc pomysł sprzedaży obligacji z 8% z zabezpieczeniem na lokalach (tak to chyba, bez głębszego wchodzenia w temat, należy traktować) nie jest niczym specjalnym a raczej zwykłą dywersyfikacją źródeł finansowania.
Produkt jest 15-letni więc nie ma mowy o jakiejś permanentnej rolce zobowiązań jak w przypadku Amberów i tego typu rzeczy.
Z punktu widzenia inwestycyjnego ja wolę wspomniane obligacje na catalyst - jakaś tam płynność jest a i zapadalność dwuletnia to nie to samo co wkładanie na 15 lat w dość ryzykowny i agresywny jednak projekt...
Masz racje ze nazywanie tego piramida to spora przesada. Natomiast nie jestem pewien czy mozna to porownywac do obligacji zabezpieczonych na lokalu. W obligacjach dostajesz 8% rocznie + plus zwrot kapitalu na koncu, w ofercie firmy masz 8% + zwrot lokalu. Jesli ceny sprzedazy sa mocno zawyzone to wychodzisz na tym slabo, a jesli firma padnie po drodze to juz w ogole kaplica. Tak czy inaczej tez bym sie w taka inwestycje nie pakowal.
|
|
Czesc! Znacie jakies darmowe lub tanie zrodlo danych historycznych dla spolek z gpw. Interesuje mnie jak najwiecej golych danych z raportow, nie tylko samo c/z i c/wk, najlepiej razem ze spolkami wycofanymi z obrotu (wiem ze bedzie ciezko ;) Ostatnio widzialem, ze w ofercie stockwatch pojawila sie pozycja baza danych historycznych (w przygotowaniu). Macie wiecej informacji na ten temat, np kiedy ta funkcjonalnosc bedzie dostepna i czy bedzie mozliwosc sciagnieca danych jako csv albo inne api?
|
|
A co myslicie o ich ofercie sprzedawania lokali inwestorom i gwarantowania 8% stopy zwrotu przez 15 lat? Mi to wydaje sie mocno podejrzane i pachnie piramidka;) Sprzedaja przeszacowane lokale (na zdjeciach wygladaja jak blaszaki na halach targowych), z kolejnych wplat finansuja oplaty dla poprzednich "inwestorow". Jak przestana im sie sprzedawac to zwina biznes, a ludzie zostana z hangarami wartymi ulamek tego co wplacili. Dobrze mysle czy jestem zbyt paranoiczny ? :)
|
|
Temat:
JSW
Scarry napisał(a):cleantechnica.com/2013/06/28/u...wg artykułu nano-ogniwa generują do 1000 razy (??) więcej mocy z tej samej powierzchni... jeśli to jest nawet 10 razy a nie 1000 to już jest wręcz rewolucyjna zmiana w ekonomii paneli fotowoltaicznych. Fajny artykul, ale: Cytat: “Pound for pound the new solar cells produce up to 1,000 times more power than conventional photovoltaics. At about one nanometer (billionth of a meter) in thickness, it’s 20 to 50 times thinner than the thinnest solar cell that can be made today,”
Czyli sam panel bedzie duzo lzejszy, ale nie wyprodukuje wiecej energii.
|
|