PARTNER SERWISU
desloomn
Agusia

Agusia

Ostatnie 10 wpisów
Dopiszę się do tematu. Wpisałam kod promocyjny na wypróbowanie 14-dniowego abonamentu, otrzymałam mailem potwierdzenie, że abonament został aktywowany, a nie mam dostępu do usług abonamentowych.

Pospieszyłam się z postem. Zaczęło działać.

szooler napisał(a):

No to należysz do odważnych,Agusia.angel4

Czy ja wiem...
Kupowałam na szczycie hossy, nie miałam pojęcia, że będzie bessa. Potem jak już akcje taniały to wydawało mi się, że już tyle spadły, że jest niemożliwe, aby dalej spadały i znów trochę dokupiłam.
Na razie postanowiłam je trzymać, bo za dużo straciłam. Zdaję sobie sprawę, że może być to nawet parę lat.

Teraz już będę ostrożna przy zakupach. Zamierzam studiować tę stronkę, artykuły i forum i mam nadzieję, że się trochę podszkolę :cheese:

Dzięki za rady Poświęcę trochę czasu w weekend, zobaczymy, co z tego wyjdzie.
Na razie kupując akcje kierowałam się swoją znajomością pewnych spółek, branży, perspektywą rozwoju. Widzę jednak, że to nie wystarcza.

Właśnie, a propos MACD. Nie ma na tych wykresach legendy, ale wydaje mi się, że wskaźnik MACD jest niebieski, a na czerwono zaznaczona linia signal, tak ?

Po poczytaniu artykułów w portalu i postów na forum, uznałam konieczność dokształcenia się. Jak już wspominałam na forum, nie mam nic wspólnego z ekonomią i matematyką, pozwólcie, że będę pytała o niektóre sprawy.
Najprostsza rzecz, czyli SMA - Simple Moving Average. Znalazłam w internecie następujące objaśnienie: "Sygnał kupna otrzymujemy, gdy kurs przebija średnią od dołu, sygnał sprzedaży, gdy przebija ją od góry."

Którą średnią bierzemy pod uwage ? SMA 15, SMA 30, czy SMA 45 ?

Czy jest to wiarygodny wskaźnik ? Prześledziłam sporo wykresów i często jest tak, że sygnał kupna jest przy wyższej cenie, niż sygnał sprzedaży, np tu:

kliknij, aby powiększyć

WatchDog napisał(a):
Agusiu, można z CTRL kliknąć (IE7) albo z SHIFTem? (IE6) żeby link się otworzył w nowym oknie, a Ty sobie kończysz spokojnie czytać stare.
Tak jak pisze Karol, unikamy popupów i wszelkiego drażnienia po oczach.

A w Firefoxie, którego używam ? ;)

Sprawdziłam, z ctrl, nie wiedziałam, że tak można :)

W chwili obecnej, gdy ktoś wstawi w swoim poscie link, po kliknięciu na niego nowa strona otwiera się w tym samym oknie, a wygodniej byłoby, aby po kliknięciu na link otwierała się nowa karta.

Czyli, jak kupiłam na początku roku Kruszwicę po 50 zł, ostatnio po ok. 29 i akcje, które kupiłam po 29 sprzedam dajmy na to po 37 to w rozliczeniu podatkowym będę miała stratę ?
Z tego wynika, że tak

Cześć. Jeszcze nie czas na rozliczenie z fiskusem, ale jestem ciekawa paru spraw, a formularza PIT 8 C jeszcze na oczy nie oglądałam.
Załóżmy, że kupuję akcje jakiejś spółki w kilku sesjach, dajmy na to 10 akcji w cenie A (najniższej), 10 akcji w cenie B (pośredniej) i 10 akcji w cenie C (najwyższej). Udaje mi się sprzedać 10 sztuk w cenie D, która dajmy na to ma następującą wysokość: A<D<B.
Jak wygląda PIT 8C ? Czy kosztem uzyskania przychodu jest cena zakupu wszystkich 30 akcji ? Czy może cena 10 akcji ? Jeżeli tak to czy najniższa cena zakupu A, czy najwyższa C ?

Dziękuję za porady. Znalazłam parę stron, gdzie są objaśnione zasady AT, spróbuję jakoś przez to przebrnąć. Mam nadzieję, że nie pogniewacie się, jeśli od czasu do czasu spytam o rzeczy, których nie będę mogła zrozumieć. Mam wrażenie, że większość piszących tu to "starzy wyjadacze" i moje pytania pewno wzbudzą uśmiech politowania, ale cóż, zaryzykuję . Pozdrawiam wszystkich :)

Cześć, to mój pierwszy post na forum. Na giełdzie jestem od roku, zachęcili mnie znajomi, teraz już wiem, że inwestowałam "na górce", akcji na czas nie sprzedałam i tak je trzymam i czekam, aż kiedyś odbiją.
Mam pytanie dotyczące stop loss. Otóż, udało mi się kupić akcje Kruszwicy po 28,6. Akcje te skoczyły >20 % ale od 2 dni znów notuje się niewielkie spadki. Mam następujący dylemat: czy ustawić zlecenie sprzedaży z limitem aktywacji czy nie. Mam obawy, że ustawię zlecenie a kurs się waha i być może pozbędę się akcji dobrze rokującej spółki a ona wróci do poprzednich poziomów i wzrośnie. Z kolei jest możliwość, że gdy nie ustawię tego limitu a spółka poleci dalej w dół, znowu stracę. Co byście zrobili w przypadku Kruszwicy ?

Niestety, nie znam się na AT, najgorsze jest to, że mam wykształcenie humanistyczne i niewiele rozumiem z tych wykresów :(

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 17 lipca 2012 15:53:06
Liczba wpisów: 11
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,205 sek.

qtjqhwih
gmrkhlyc
gnjhtgzh
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
spofjktd
lienuhrw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat