PARTNER SERWISU
rexsbfwa
1 2

Pytania kompletnego laika dotyczące AT

Agusia
0
Wpisów: 11
Wysłane: 13 listopada 2008 11:19:59
Po poczytaniu artykułów w portalu i postów na forum, uznałam konieczność dokształcenia się. Jak już wspominałam na forum, nie mam nic wspólnego z ekonomią i matematyką, pozwólcie, że będę pytała o niektóre sprawy.
Najprostsza rzecz, czyli SMA - Simple Moving Average. Znalazłam w internecie następujące objaśnienie: "Sygnał kupna otrzymujemy, gdy kurs przebija średnią od dołu, sygnał sprzedaży, gdy przebija ją od góry."

Którą średnią bierzemy pod uwage ? SMA 15, SMA 30, czy SMA 45 ?

Czy jest to wiarygodny wskaźnik ? Prześledziłam sporo wykresów i często jest tak, że sygnał kupna jest przy wyższej cenie, niż sygnał sprzedaży, np tu:

kliknij, aby powiększyć

Edytowany: 13 listopada 2008 11:42

TheBlackHorse
1
Wpisów: 1 410
Wysłane: 13 listopada 2008 12:00:29
"Sygnał kupna otrzymujemy, gdy kurs przebija -niemalejącą- średnią od dołu, sygnał sprzedaży, gdy przebija -nierosnąca-średnią od góry." Są trzy średnie kroczące (u Ciebie na obrazku tylko jedna SMA15), ponieważ są trzy metody interpretacji. Buszując po różnych artykułach zapewne znasz encyklopedie analizy technicznej, jeżeli nie tu masz link www.wdsoftware.com/pl/encyklop... ,dotyczący trzech SMA. Czasami jedna średnia nie daje wystarczających sygnałów K/S dlatego watro wesprzeć się pozostałymi dwoma, lub wesprzeć się innymi wskaźnikami. Na Twoim wykresie masz jeszcze MACD, który akurat na tym obrazku dał bardzo ładne sygnały kupna-sprzedaży.
You can't judge a fish by lookin' in the pond
You can't judge right from looking at the wrong
You can't judge one by looking at the other
You can't judge a book by looking at the cover
Oh can't you see, oh you misjudge me
I look like a farmer, but I'm a lover!
Edytowany: 13 listopada 2008 12:01

Agusia
0
Wysłane: 13 listopada 2008 12:04:50
Właśnie, a propos MACD. Nie ma na tych wykresach legendy, ale wydaje mi się, że wskaźnik MACD jest niebieski, a na czerwono zaznaczona linia signal, tak ?

TheBlackHorse
1
Wpisów: 1 410
Wysłane: 13 listopada 2008 12:08:06
Dokładnie tak jak napisałaśblob3

Z encyklopedii analizy technicznej:
"MACD (Moving Average Convergence Divergence) jest jednym z najczęściej używanych wskaźników. Wskaźnik ten powstaje w wyniku obliczenia różnicy dwóch wykładniczych średnich kroczących - najczęściej jest to wynik odejmowania dwudziestosześciodniowej wykładniczej średniej kroczącej od dwunastodniowej wykładniczej średniej kroczącej. Graficzną reprezentacją wyniku tegoż działania matematycznego jest wskaźnik oscylujący wokół poziomu zerowego i przecinający linię Signal.
Popularność wskaźnika MACD wynika z dużej użyteczności generowanych przez niego sygnałów, z łatwości interpretacji oraz z możliwości wykorzystania wskaźnika zarówno w okresie stabilizacji jak i wyraźnych wzrostów czy spadków cen. Przy stosunkowo dużej wiarygodności generowanych przez MACD sygnałów wadą są wyraźne ich opóźnienia. Dlatego MACD bardziej przydaje się przy inwestycjach o dłuższym horyzoncie czasowym."
You can't judge a fish by lookin' in the pond
You can't judge right from looking at the wrong
You can't judge one by looking at the other
You can't judge a book by looking at the cover
Oh can't you see, oh you misjudge me
I look like a farmer, but I'm a lover!
Edytowany: 13 listopada 2008 12:10

raul07
0
Wpisów: 198
Wysłane: 13 listopada 2008 14:26:50
Agusia napisał(a):
Po poczytaniu artykułów w portalu i postów na forum, uznałam konieczność dokształcenia się. Jak już wspominałam na forum, nie mam nic wspólnego z ekonomią i matematyką, pozwólcie, że będę pytała o niektóre sprawy.
Najprostsza rzecz, czyli SMA - Simple Moving Average. Znalazłam w internecie następujące objaśnienie: "Sygnał kupna otrzymujemy, gdy kurs przebija średnią od dołu, sygnał sprzedaży, gdy przebija ją od góry."

Czy jest to wiarygodny wskaźnik ? Prześledziłam sporo wykresów i często jest tak, że sygnał kupna jest przy wyższej cenie, niż sygnał sprzedaży, np tu:

nalezy pamietac ze srednie kraczące sprawdzają sie gdy mamy wyrażny trend wzrostoy lub spadkowy, zaś w trendach horyzontalnych mają małą przydatność , tu lepiej sprawdzają sie oscylatory.
Edytowany: 13 listopada 2008 14:29

Bartosz
0
Wpisów: 364
Wysłane: 13 listopada 2008 23:07:51
co jeszcze do średnich ruchomych to według mnie bardziej sie sprawdzaja jako linie wsparcia i oporu niz jako wskazniki dajace sygnal kupna i sprzedazy. po pierwsze primo srednia ruchoma jest przesunieta o polowe swojej dlugosci, powinna byc wedlug mnie wyznaczona dla 15dniowej sredniej w okolicach 7,8 dnia, a po drugie primo srednia reaguje dwa razy na kazda nowa wartosc: zmienia sie pod wplywem nowej wartoscci i pod wplywem usuniecia ostatnie (a co gdy np ta ostatnia wartosc bykla wyjatkowo niska i bardzo zanizala srednia, wtedy bedzie zwyskowac wcale nie odzwierciedlajac sytuacji na rynku)

pozdro:)

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 14 listopada 2008 00:25:07
Agusia napisał(a):

kliknij, aby powiększyć

Jeszcze jest ema5.Bardzo przydatna na takim rynku jak obecnie.
W zasadzie,średnia to średnia.Ty sama możesz sobie ją ustawić dowolnie,np SMA200,możesz sprawdzić jaki jest trend długoterminowy.Tu,bez niespodzianek.Praktycznie dla wszystkich spółek obecnie to trend spadkowy.
W hossie będzie dokładnie na odwrót.bom

"Fortuna favet fortibus"

opennetpr
0
Wpisów: 688
Wysłane: 14 listopada 2008 02:39:49
Nie jestem specjalistą od AT, na forum są tacy więc są bardziej kompetentni. Okiem amatora i przy nich kompletnego laika i ignoranta. Ja, rzadko korzystam ze średnich, ale jeśli już ich używasz, to pamiętaj, że giełda to nie matematyka, ale sztuka, dlatego matematycznego wzoru nie ma i nie będzie. Natomiast to co zauważyłem przy średnich, one mają zastosowanie w zależności od zmienności rynku. Im wyższa zmienność tym trzeba użyć krótszej średniej, dlatego tygodniowa 5 sesyjna jest ostatnio w modzie. Gdy zmienność rynku zacznie maleć można zacząć stosować dłuższe średnie. Wskaźników jest wiele trzeba znaleźć odpowiedni dla siebie który się czuje, to nie matematyka, wskaźnik trzeba poczuć, bo czasem matematycznie on może wskazywać na wzrost, ale wiesz że dalej wzrostu nie będzie. W zależności od zmienności też można ustawiać rozpiętość widełek, przykładowo CCI, piszą, że poziomy to 100 i -100 dla pewnych działań. Z tego co zauważyłem, pomijam silny trend, który zakłóca CCI, przy dużej zmienności te poziomy trzeba rozszerzać do 150 -150 200 -200 lub nawet 200 0 ale nikt nie powie dokładnie kiedy i jak bo nie ma metody, to sztuka samemu trzeba wyczuć, ostatnio przyglądając się przez CCI jednemu z wykresów skala na - się skończyłaangel4 taka była zmienność. Użycie tych narzędzi typu średnie jest pomocne, pozwala ocenić jakie są szanse na wzrost lub spadek, ale to tylko szanse, bo zawsze może dalej rosnąć i zawsze może dalej spadać. Teraz zmienność rynku jest bardzo wysoka i jeszcze rośnie, ale już nie długo, bo dochodzi do swoich szczytowych wartości więc powinna się uspokoić za jakiś czas, więc póki co pomocne są średnie o krótszych okresach, średnie o dłuższych okresach mogą być pomocne do inwestowania na dłuższy dystans. Przypuszczam, że podobnie jest ze wszystkimi średnimi i wskaźnikami, dużo zależy od zmienności rynku. Parę osób na forum myśli nad prostym miernikiem i sygnalizatorem kupna i sprzedaży, zawsze może być on nie skuteczny jeśli nie weźmie pod uwagę zmienności rynku, a zauważyłem, że coś mało ludzie piszą o pomiarze zmienności i jej wpływie na wskazania wskaźnika.

Edit. Może przesadziłem, że nie korzystam ze średnich, korzystam tylko akurat nie z takich, sobie właśnie knuję jak skonstruować swoje średnie.angel4
Edytowany: 14 listopada 2008 07:16

Bartosz
0
Wysłane: 14 listopada 2008 15:23:41
AT to nie tylko nauka, to tez sztuka :) - gdzies tak kiedys pzeczytalem,

kadze narzedszie czy srendie czy RSI, MACD czy cokolwiek innego kadzy musi dostosowac do swojej strategii, w zaleznosci jak kto traktuje inwestycje, potrzeba czasu,czasu no i czasu, nic tak nie rozwija jak stala obecnosc na rynku

Agusia
0
Wysłane: 14 listopada 2008 15:57:48
Dzięki za rady Poświęcę trochę czasu w weekend, zobaczymy, co z tego wyjdzie.
Na razie kupując akcje kierowałam się swoją znajomością pewnych spółek, branży, perspektywą rozwoju. Widzę jednak, że to nie wystarcza.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 14 listopada 2008 16:04:33
Agusiu, znakomita większość spółek wygląda fajnie: mają wygadanych prezesów, czasem nawet jakieś budynki, coś produkują, i tak dalej - da się o tym długo i namiętnie czytać i w sumie... każda zachęca, prawda? No, prawie każda.
Perspektywy, wyniki i zagrożenia możesz ocenić na podstawie miękkich kryteriów, używając AF. Przede wszystkim odrzuć spółki spróchniałe, źle zarządzane, nieuczciwe, nieskuteczne operacyjnie.
Natomiast analiza techniczna pomoże Ci wybrać moment wejścia i wyjścia. Bo nie jest tak, że dobra spółka zawsze rośnie i nigdy nie spada, poza tym rzutują na nią silne trendy rynku akcji. Co ciekawe, AT w ogóle nie bierze pod uwagę fundamentów spółki. Dla niej to tylko ticker, nieważne nawet czy jest to spółka, kontrakt na ropę, walutę czy obligacja. Próbuj jednak szukać drogi, która łączy obie te analizy.
Na pewno jednak unikałbym AT w takim tygodniu jak ten i poprzedni, kiedy wychodzą wyniki i jest krótkoterminowe granie właśnie pod raporty, ew. raptowne ucieczki tudzież wejścia po raportach mocno odchylonych od przewidywań.
Edytowany: 14 listopada 2008 16:42

Bartosz
0
Wysłane: 14 listopada 2008 16:30:59
wybierz pesrpektywiczny sektor (2 , według mnie 3 max), wybierz pare spółek zasługujących na uwagę posiłkując sie AF, nie wybieraj za duzo sektorów bo zycia braknie przy samodzielnej analizie, na szczescie czesc spolek odapada na ,,Dzien dobry", a AT używaj do wybrania odpowiedniego momentu do rozpoczecia i zakonczenia inwestycji, ew dokupowania, czesciowej sprzedazy itd. w zaleznosci od strategii

szooler
0
Wysłane: 15 listopada 2008 17:10:39
Agusia napisał(a):
Dzięki za rady Poświęcę trochę czasu w weekend, zobaczymy, co z tego wyjdzie.
Na razie kupując akcje kierowałam się swoją znajomością pewnych spółek, branży, perspektywą rozwoju. Widzę jednak, że to nie wystarcza.

No to należysz do odważnych,Agusia.angel4
Obecnie koniunktura jest wybitnie na nie.Czym to zmierzyć.A choćby takim miernikiem koniunktury giełdowej jak indeksy wig.
Giełda to nie gospodarka realna,choć są z sobą powiązane.Póki nie będzie czytelnego sygnału zmiany trendu,ryzyko związane z kupowaniem jest ogromne.Najczęściej kończy się na.... ucinaniu strat,sprzedaży papierów,zniechęceniu do giełdy.
Rynek niedźwiedzia ma się w najlepsze,fatalne dane z makroekonomi tylko wzmacniają sprzedających w przekonaniu,że lepiej sprzedać,niż trzymać.Komu kupować?!.W najbliższym czasie w najlepszym wypadku czeka nas stagnacja,jak nie pogłębianie dołów.Jeśli już kupić to na krótko,no i trzeba wiedzieć co :binky:
bandheadGłową muru nie przebijesz,cierpliwości,poczekajmy,przyczajmy się,warto się zastanowić nad wyborem,tu Stockwatch Ci się przyda,warto sie podszkolić.Jest na to czas.Pomimo wielomiesięcznej silnej wyprzedaży akcji i wskaźników,które sugeruja jakieś odbicie,nigdy nie jest na tyle tanio,by nie mogło być tańsze.Wielu się jeszcze zniechęci do prawdziwego inwestowania zanim przyjdzie na nie czas.Niestety musimy to przerobić. Jak znienawidzoną lekcję chemii.Takie są cykle koniunkturalne.Akcje będą tanie jak barszcz,a mimo tego nie będzie na nie chętnych,spadną obroty,opustoszeją fora(oczywiście nie dotyczy to SW),i nikt nie będzie sobie zaprzątał głowy nierealnym pytaniem kiedy to się zmieni,nawet taki pewnik jak <kiedy przyjdzie hossa>,zamieni się na <czy w ogóle przyjdzie hossa>.
Przyjdzie,przyjdzie...o:)
"Fortuna favet fortibus"

Bartosz
0
Wysłane: 15 listopada 2008 17:57:11
tak czytajac o forach mi sie nasunelo, ze najlepiej papier idzie jak na forach jest spokojnie, raz na jakis czas ktos cos napisze:) sprawdzone

Agusia
0
Wysłane: 15 listopada 2008 23:00:03
szooler napisał(a):

No to należysz do odważnych,Agusia.angel4

Czy ja wiem...
Kupowałam na szczycie hossy, nie miałam pojęcia, że będzie bessa. Potem jak już akcje taniały to wydawało mi się, że już tyle spadły, że jest niemożliwe, aby dalej spadały i znów trochę dokupiłam.
Na razie postanowiłam je trzymać, bo za dużo straciłam. Zdaję sobie sprawę, że może być to nawet parę lat.

Teraz już będę ostrożna przy zakupach. Zamierzam studiować tę stronkę, artykuły i forum i mam nadzieję, że się trochę podszkolę :cheese:

del-20111222
0
Wpisów: 69
Wysłane: 16 listopada 2008 00:51:04
Bartosz napisał(a):
tak czytajac o forach mi sie nasunelo, ze najlepiej papier idzie jak na forach jest spokojnie, raz na jakis czas ktos cos napisze:) sprawdzone

chyba nie to jest wykładnikiem kierunku i popularnosci. Raczej odwrotnie.

Jezeli jest wybicie, wzrasta ilość obserwatorów i uczestników a co za tym idzie, piszących :)

Ilość postów na jakimkolwiek forum nie jest na pewno żadnym wskaźnikiem. Juz prędzej ilość użytkowników obecnych jest jakimś wskazaniem, ze coś sie dzieje, ale czy dobrego czy złego, nie wskazuje.

Bartosz
0
Wysłane: 16 listopada 2008 12:13:16
chodzi mi tez ,,jakosc" tych postow, czy ludzie naganiaja itd. wiadomo spolka pojdize 70% w ciagu pare dni to sie robi zywo na watku ale generalnie poki malo pisza, a konkretnie to pozytyw dla mnie:) wiadomo nie traktuje tego jako wskaznik, ale daje to pewien poglad kto gra na papierze

WatchDog
50
Wysłane: 23 listopada 2008 23:54:41
Napisałem o wsparciach i oporach tak na chłopski rozum. Pomału zgłębiam ten temat, ale sam ze sobą, bez żadnych książek i gotowców. Jak samodzielnie dojdę do E=mc2 to będę mógł przejść w praktykę. A na razie odkrywam Amerykę na nowo, ale tak chcę.

www.stockwatch.pl/edukacja/pos...

szooler
0
Wysłane: 24 listopada 2008 00:53:24
Fajny dydaktyczny tekścior,WD.Taki w sam raz dla Agusi. ;)
A i ja z niego swoje wyniosłem.O tym,że raz tylko można wejść do tej samej rzeki.
Nic dwa razy się nie zdarzy....
Jak mowią,że historia się powtarza,to mają na myśli naturę człowieka.W tym teatrze aktorami zawsze będą ludzie,choc rekwizyty za każdym razem będą inne.Kiedyś przyodziani w skóry grzali skóry przy ognisku,teraz,przy sztucznym kominku surfują po internatach,cel jest jeden,jak zabezpieczyć swój byt.Stockwatch,lektura zalecana ;)
"Fortuna favet fortibus"

WatchDog
50
Wysłane: 24 listopada 2008 08:03:15
Ludzie, ludzie i zawsze tylko ludzie. To jedyna siła sprawcza na tej planecie.
Ludzie w grupach, dużych grupach, które mogą być różnie zorganizowane: na hasło religijne, komercyjne czy ideologiczne. Może prawdziwe, może kłamliwe...
Idą się zabijać, idą budować, idą wpłacać pieniądze - bo w coś wierzą, bo na coś liczą.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,281 sek.

dsdwnwco
wswuapnx
ylgmdrxv
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
lrogdkoh
pfpopdgy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat