Niektórym to nigdy się nie dogodzi. Większość spekulowała o 2,5 mil na koniec maja a dostała 4 mil. Nic to nie zmieniło trzeba się czepiać, a to grafiki, a to marketingu. Co wcześniej tego nie było? Dostali by 7,5 mil i też by było źle. My chyba jako naród jesteśmy jacyś ułomni. Zachodnie giełdy odjechały już dawno, to samo USA a my brodzimy w miejscu. Dobre info ze świata my w miejscu, złe info my w dół. Udało się rodakom dokonać czegoś wielkiego i zafascynowali grą cały świat a gdzie najwięcej krytykantów? w Polsce. Ludzie wychowałem się na na atari i w gry już nie gram. Wieśka jednak kupiłem bo skoro on dał mi zarobić to dam mu i ja. Dla normalnego nie skrzywionego człowieka grafika jest idealna a nawet gdyby była grosza nie wpłyneła by na moją decyzje co do kupienia gry tej czy innej. Zawsze ceni się w grach grywalność a grafika jest tylko ważna. Teraz niech lepiej mi ktoś odpowie bo czytałem gdzieś że opór jest w okolicach 22,50 Prawda to czy znowu jakieś brednie?
|
Jak już jesteście tyle lat na giełdzie to może byście się wzieli i zrobili wycenę akcji na dzień dzisiejszy? Ja jestem nowicjuszem a już mam dosyć waszych bezsensownych przepychanek o to co było kiedyś. Ja chciałbym wrócić do rekomendacji jednego z biur. "Specjaliści Noble Securities w raporcie z 25 maja rozpoczęli od „kupuj" wystawianie rekomendacji dla CD Projektu. Wyznaczyli cenę docelową akcji na 30,85 zł. Na GPW w czwartek rano papiery producenta gier komputerowych można było kupić po 23,85 zł.
Autorzy materiału przypominają, że 19 maja CD Projekt wypuścił na rynek grę „Wiedźmin 3", której sprzedaż będzie miała kluczowy wpływ na wyniki spółki w tym i przyszłym roku. "Biorąc pod uwagę liczbę zebranych nagród jeszcze przed debiutem gry (ponad 200), liczba sprzedanych kopii przed debiutem (1,5 mln), pozytywne opinie blogerów i graczy oraz bardzo wysoką ocenę na portalu Metacritic (92/100), widzimy ogromny potencjał sprzedażowy, a nasze prognozy dotyczące 4,5 mln kopii uważamy za konserwatywne – napisano w komentarzu.
Specjaliści uważają, że w przypadku ogromnego sukcesu, w tym finansowego „Wiedźmina 3" CD Projekt wypłaci po raz pierwszy w swojej historii dywidendę. „Nie zakładamy jej jednak w naszych prognozach" – zastrzegają.
Według nich, w tym roku giełdowa spółka będzie miała 473 mln zł przychodów (96 mln zł rok temu), 332 mln zł EBITDA (9 mln zł) i 267 mln zł zysku netto (10 mln zł). W 2016 r. obroty spadną do 272 mln zł, EBITDA do 154 mln zł a zysk netto do 122 mln zł. W 2017 r. będzie to odpowiednio: 175 mln zł, 49 mln zł i 34 mln zł a w kolejnym, dzięki premierze „Cyberpunka 2077" już 499 mln zł, 312 mln zł i 251 mln zł" Tutaj następuj moje pytania bo rekomendacja stara ale czy dobrze zrozumiałem że oni cenę 30,85 zł ustawili pod prognozę sprzedaży 4,5 mln kopi? Oczywiście nie mam zamiaru sprzedawać swoich akcji i jestem z siebie dumny że wytrzymałem ciśnienie i akcji nie oddałem na dole. Jeszcze prośba jak ktoś by mi mógł na priv wyjaśnić jak to się stało że 11bit pomnożył się tyle razy a CDP ma raczej duże opory żeby rosnąć. Oczywiście o sukcesie ich gry czytałem natomiast zadziwia mnie skala wzrostów.Pozdrawiam
|
|
Temat:
PZU
Może opisze ktoś czy ten Split w przeszłości na innych spółkach poprawiał notowania przez napływ mniejszych inwestorów? Drugie pytanie to co jest z tym PZU? Niby wyniki bardzo dobre a kurs nie chce się zatrzymać i leci.
|
Domyślam się. Ale jeżeli ktoś będzie chciał zaoszczędzić to wybierze GOG.com .W przyszłości będzie już zalogowany i będzie potencjalnym kupcem innych gier. Jeżeli zadbają o tego klienta wypełnią lukę w dochodach między premierami gier.
|
Bardzo duża różnica w cenie gry miedzy obiema platformami. Myślę że myślą przyszłościowo i łapią nowych klientów na GOG.com co kiedyś przełoży się na większe dochody dla spółki.
|
Nie spodobała mi się końcówka Twojego wpisu po prostu. Każdy może szacować lepiej lub gorzej. Jedni zachęcają inni odradzają i tak to idzie. Dopiero na końcu okazuje się kto zarobił a kto stracił. Wracając do spółki to ostatnio gdzieś czytałem że przed premierą Wiedźmina 3 bardzo wzrosła sprzedaż części pierwszej i drugiej tej gry. Czy może mieć to większy wpływ na dochody spółki czy raczej ceny tych gier już tak zleciały że chleba z tej mąki nie będzie?
|
aircanada15 zabaw się kolego w szacowanie jak możesz. Z Twojego wpisu wynika że osiągasz wielkie sukcesy na giełdzie więc czekam na odpowiedz jak Ty to widzisz i uzasadnij to. Z góry dziękuje.
|