PARTNER SERWISU
zholvrpn
120 121 122 123 124
Greenthumb
0
Wpisów: 162
Wysłane: 14 maja 2015 08:12:58 przy kursie: 24,89 zł
Optymalizacja zrobiła swoje, ale gdyby nie to, to w tę grę mogłoby zagrać 5% posiadaczy high-endowych kompów...
Myślę, że PR, który zastosowali ma jednak 2 ostrza, bo z jednej strony dużo więcej ludzi dowiedziało się, że coś takiego jak "wiedźmin" istnieje, a z drugiej część będzie zawiedziona, że to tak nie wygląda, jak w 2013. Pytanie jaki będzie tego bilans. Póki co chyba jednak na plus...
Wstrzymałbym się też z ostatecznym werdyktem do premiery, bo wtedy poznamy jak gra prezentuje się w opcjach najwyższych z wszystkimi bajerami na potężnych maszynach. Póki co jest w sieci masa materiałów z PS4 i mimo oczywistych słabszych momentów gra nadal prezentuje się pięknie, co było nie lada wyczynem, biorąc pod uwagę moc konsol i ilość roślinności w grze (która jak wiadomo zabija każdy GPU).
Zresztą na metacritic są recenzje, niektórzy grali po 100h, więc podejrzewam, że gdyby oprawa graficzna była kiepska, to nie omieszkali by tego wypomnieć, a jednak 92 (w tym 10/10 od gamespotu...)Think

mayamak
0
Wpisów: 171
Wysłane: 14 maja 2015 08:41:28 przy kursie: 24,89 zł
Kod:
mod: usunięto informacje o charakterze personalnym. kolejne naruszenie regulaminu przez Użytkownika skończy się usunięciem z forum

Ja także nie chciałbym być złym prorokiem ale WatchDogs jest rekordzistą wśród sprzedaży gier od Ubisoft. Przy okazji w WatchDogs devteam pozostawił możliwość odblokowania grafiki z poziomu prezentacji E3, o tym pewnie też wiesz, ale już nie napiszesz. Gra na świecie dostaje 10/10 (z czego gamespot w swojej 19 letniej historii istnienia dał 10/10 jedynie 8 tytułom), a Tobie żal d**p ściska, że Twoim planem było ustawienie się pod premierę identycznie jak W2.

PS. Przy okazji przypuszczam, że ten temat downgradu też wywołał jakiś akcjonariusz, który spóźnił się na zakup akcji. Na pewno gość jest z Polski, świadczy o tym screen z Rockiem w jednym z przykładów.

gamrconnect.vgchartz.com/threa...

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 14 maja 2015 09:17

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 14 maja 2015 09:33:11 przy kursie: 24,49 zł
Greenthumb napisał(a):
Optymalizacja zrobiła swoje, ale gdyby nie to, to w tę grę mogłoby zagrać 5% posiadaczy high-endowych kompów...
Myślę, że PR, który zastosowali ma jednak 2 ostrza, bo z jednej strony dużo więcej ludzi dowiedziało się, że coś takiego jak "wiedźmin" istnieje, a z drugiej część będzie zawiedziona, że to tak nie wygląda, jak w 2013. Pytanie jaki będzie tego bilans. Póki co chyba jednak na plus...
Wstrzymałbym się też z ostatecznym werdyktem do premiery, bo wtedy poznamy jak gra prezentuje się w opcjach najwyższych z wszystkimi bajerami na potężnych maszynach. Póki co jest w sieci masa materiałów z PS4 i mimo oczywistych słabszych momentów gra nadal prezentuje się pięknie, co było nie lada wyczynem, biorąc pod uwagę moc konsol i ilość roślinności w grze (która jak wiadomo zabija każdy GPU).
Zresztą na metacritic są recenzje, niektórzy grali po 100h, więc podejrzewam, że gdyby oprawa graficzna była kiepska, to nie omieszkali by tego wypomnieć, a jednak 92 (w tym 10/10 od gamespotu...)Think

i tak i nie, recenzje typu metarcritic zostawiam sobie do prywatnej weryfikacji od czasu TOTALNEGO przekrętu z recenzjami Rome II Total War.

Mówimy o wersji PC - jaki problem żeby zostawić to graczom do ustawienia ? Żeby to gracz ustawiał sobie ULTRA, takie jak gra wygladała dwa late temu ?

a propo wersji PS4 - wiesz ile trwa loadin po uzyciu opcji fast trip? Ponad 40 sekund za każdym razem. Koszmar W1 i ogromnych czasów ładowania wraca i to jeszcze mocniej.

@maymak

to nieprawdpobne w ilu tematach możesz się nie znać ale wypowiadać. Moje zamiary inwestycyjne i porfel akcji znasz lepiej ode mnie. Strasznie mi przykro czytać te brednie. Nigdy w życiu nie wykorzystałem forum do próby wpływania na czyjkolwiek zakup akcji, o czym wszyscy którzy ze mną dyskutują na privy wiedzą doskonale.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 14 maja 2015 09:47

chimpo
32
Wpisów: 590
Wysłane: 14 maja 2015 09:59:23 przy kursie: 24,49 zł
@Scarry

Ale od roku widać, że od roku prezentują materiały, na których widać obecną grafikę i nikt nie powinien być zaskoczony.

Zauważ, że czepianie się do grafiki jest tylko do trailera z 2013 roku, który był po prostu przesadzony. Następnym razem CDP będzie już wiedział, jaki sprzęt mają dostępny na konsolach.

I tak wersja PC na Ultra wygląda lepiej niż na konsolach i poza małą grupą osób to nie zauważyłem na forach internetowych większych krzyków o poziom graficzny.

Greenthumb
0
Wysłane: 14 maja 2015 10:02:47 przy kursie: 24,49 zł
@Scarry

Jasne można nie ufać recenzentom. To jest zawsze subiektywna wizja.
Mnie przekonują ludzie, którzy kochają gatunek RPG i ich recenzje są wg mnie najbardziej obiektywne, bo dobrze wiedzą co jest najważniejsze, a na co przymknąć oko. Wydaje mi się, że jak na tak ambitny projekt to Redzi poradzili sobie bardzo dobrze, biorąc pod uwagę fakt, że to ich pierwszy "open world", a z recenzji płynie sporo pochwał, a wady głównie dotyczą strony technicznej, które potem zostaną załatwione patchami. Skopanej fabuły czy gameplayu już tak łatwo nie naprawisz.

Opcje na PC są i jest tego całkiem sporo, gdzieś w necie znajdziesz zestawienia z plików .xml ustawień graficznych. Dodatkowo wczoraj IGN miał na twitchu streama z PC - ultra na pojedynczej 980 z wyłączonymi kilkoma bajerami działało w ponad 60 klatkach.

Czytałem o tych długich ładowaniach, ale to już chyba standard dzisiaj na konsolach - choćby bloodborne też miało ten kłopot. To jest minus niewątpliwie, ale może też uda się to jakoś jeszcze poprawić? Zresztą tak długi czas zdarza się tylko w wypadku śmierci lub opcji fast travel pomiędzy dużymi hubami. Myślę jednak, że brak ładowań podczas wchodzenia do budynków, jaskiń itp. w tak dużym świecie rekompensuje to z nawiązką (poza tym gdzieś musi być chwila na łyk piwa i zakąskę Angel

Scarry
193
Wysłane: 14 maja 2015 10:06:18 przy kursie: 24,49 zł
@chimpo

żebyś mnie dobrze zrozumiał - ja jestem gościem, który do niedawna uważał że CDP przekroczy 10 mln kopii w 2 lata, może nawet mocno. A takie zagrywki jak to pogarszanie grafiki oznaczają że to co uważałem za plan minimum może być planem bardzo optymistycznego maksimum.

gra ma nie tylko podobać sie grupie fanów RPG. Gra ma być zjawiskiem. SKyrim był zjawiskiem i stuknął 20 mln kopii. W3 MUSI być zjawiskiem żeby podtrzymać kurs i jego wzrost. Nie ma miejsca na negatywny hype rozlewający się po forach graczy, albo gra będzie tylko bardzo dobrym produktem i niczym więcej.

Wydaje mi się że akcjonariusz żyjący w nieświadomości i samozadowoleniu ma jednak na rynku mniejsze szanse niż akcjonariusz świadomy ryzyka konkretnej firmy - chyba jest tu zgoda ?
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 14 maja 2015 10:22

vladinho
45
Wpisów: 859
Wysłane: 14 maja 2015 10:07:24 przy kursie: 24,49 zł
mayamak napisał(a):

PS. Przy okazji przypuszczam, że ten temat downgradu też wywołał jakiś akcjonariusz, który spóźnił się na zakup akcji. Na pewno gość jest z Polski, świadczy o tym screen z Rockiem w jednym z przykładów.

Naprawdę uważasz, że ktoś celowo wyszukuje do porównania gorszą grafikę, bo boli go, że kurs w krótkim czasie urósł 20% i uważa, że może to mieć wpływ, gdy obroty dzienne sięgają rzędu 20mln zł ?
Skoro Scarry nie "zatrzymał" swego czasu kursu Farm-y, to myślisz, że tutaj przytoczenie kwestii grafiki spowoduje załamanie kursu ?

Chyba lepiej wcześniej wiedzieć o zagrożeniach i brać je pod uwagę, bo jeśli gracze zmienią zdanie o autorach, to następnej produkcji będzie znacznie trudniej na starcie.

Greenthumb
0
Wysłane: 14 maja 2015 10:24:39 przy kursie: 24,49 zł
Cytat:
ja jestem gościem, który do niedawna uważał że CDP przekroczy 10 mln kopii w 2 lata, może nawet mocno

Wow, to w skali tych oczekiwań nie dziwię się już, że oczekujesz gry idealnej. Ja jednak celuję skromniej, ale kto wie...

Skyrim był zjawiskiem pomimo zatrzęsienia bugów, płytkiej fabuły, i fetch questów także tego...
Nie wszystko stracone :]

Ja po prostu uważam, że jeśli gra będzie dobra to obroni się sama czy był downgrade czy nie, watchdogs było kiepskie i downgrade wyszedł na pierwszy plan. I nadal nie jestem przekonany czy paradoksalnie taki medialny szum wokół rzekomego na razie downgrad-u nie pomaga w rozpoznawalności marki (oczywiście linia przesilenia w tym temacie jest cienka i trzeba na to uważać - tu pełna zgoda)

Scarry
193
Wysłane: 14 maja 2015 12:12:31 przy kursie: 24,49 zł
co to znaczy gra idealna? Minecraft nie jest grą idealną, Skyrim też nie.

Chyba że chodzi Ci o idealny sukces.

Świat W3 musi być podatny na modowanie, na rozszerzenia graczy, musi mieć bezwględnie poprawioną grafikę - czy teraz czy jako dodatkowy update za pół roku-rok. Wtedy gra zbuduje wokół siebie community na wiele lat, community które napędzi sprzedaż jak nic innego.

Przed W3 ogromna rola przekonania graczy na świecie że CDP to prawdziwe AAA premium, i to jak wygląda ma stworzyć u graczy wrażenie gwarancji że następne ich gry warto kupić choć nie są to już gry z serii Witcher.

mayamak
0
Wysłane: 14 maja 2015 12:28:22 przy kursie: 24,49 zł
Powtórka z rozrywki, identycznie jak przy WatchDogs. Wiedźmin 3: Dziki Gon – gracze znaleźli ustawienia graficzne wersji PC

Cytat:
Gracze, którzy zamówili przedpremierowo grę Wiedźmin 3: Dziki Gon i pobrali ją już w pre-loadzie, znaleźli pliki ujawniające ustawienia graficzne dostępne w RPG studia CD Projekt RED w wersji PC. Wygląda na to, że na pecetowców czeka mnóstwo opcji konfiguracyjnych, które przypuszczalnie pozwolą osiągnąć znacznie bardziej okazałą grafikę niż na konsolach.
Edytowany: 14 maja 2015 12:28

Scarry
193
Wysłane: 14 maja 2015 15:26:52 przy kursie: 24,49 zł
@mayamak

zakładam że słowo pisane nie sprawa CI kłopotów... więc po co piszesz coś fałszującego obraz? Na razie wiadomo że bedą opcje konfiguracji dodatkowe, natomiast nikt nie potwierdził że obraz zbliży się do tego jaki gra prezentowała w 2013 roku.

Nikt nie wie ile z nich jest nieaktywnych, generuje błędy lub jest nieużywalne.

gra, zgodnie z deklaracjami firmy, oferuje tryb ultra. Taki tryb oferuje się właśnie po to żeby jakość w nim była maksymalna. A jest dramatycznie niższa niż jakość w obrazkach z gry sprzed dwóch lat.
Edytowany: 14 maja 2015 15:28

mayamak
0
Wysłane: 14 maja 2015 15:49:16 przy kursie: 24,49 zł
Trzeba rozdzielić marketing i development gry na dwa zupełnie różne od siebie światy. Po pierwsze trzeb zaciekawić graczy, co odbyło się w 2013, grą zainteresował się świat. Jeżeli gra faktycznie pozwalała uzyskać takie efekty to musiało być to następnie zweryfikowane przez zarząd czy faktycznie będzie się to opłacać. Z tego co można usłyszeć w wypowiedzi Kicińskiego w wywiadzie w TVN, grupą docelową jest nie tylko gracz hardkorowy ale i mainstrem. Hardkor poleci do sklepu i kupi sobie nowy komupter/kartę graficzną aby odpalić ULTRA, mainstrem, jeżeli kupi grę to odpali ją na własnym kompie i nic nie będzie zmieniał. Moim zdaniem nawet jeżeli jakość była taka ja prezentowali ją w 2013 (co oczywiście nie jest realne) to musiała paść decyzja biznesowa, której skutkiem było dostosowanie wymagań sprzętowych do obecnych komputerów, a nie komputerów hardkorów.
Wniosek: Co z tego, że dotrzymaliby jakości prezentowanej w 2013 skoro duża cześć odbiorców nawet nie odpaliłaby gry na swoim kompie, co stworzyłoby zagrożenie dla sukcesu i komercjalizacji projektu. CDProjekt ma potencjał do tego aby taką jakość dostarczyć. Ważne decyzje trzeba umieć podejmować i uważam, że taka padła.

Scarry
193
Wysłane: 14 maja 2015 16:45:35 przy kursie: 24,49 zł
Cytat:
nawet nie odpaliłaby gry na swoim kompie, co stworzyłoby zagrożenie dla sukcesu i komercjalizacji projektu.

no tak.. suwak w ustawieniach to za dużo.

mnie razi prawdopodobne rozminięcie się z prawdą przez firmę, która niecały rok temu przysięgała że nic takiego nie zamierza zrobić.

ustawienia plików konfiguracyjnych nie są tak naprawdę rozwiązaniem

Włączą głębie ostrości, lepszy FOV no powiedzmy też, ale 3-4 razy lepsze tekstury automagicznie nie pojawią się na dysku po zmianie parametry konfiguracyjnego. Ich po prostu nie ma teraz w grze, a były. Nie jest również jasne czy zachwycające efekty wolumetryczne i efekty cząsteczkowe da się również modyfikowaniem plików jakkkolwiek włączyć.
Edytowany: 14 maja 2015 16:49

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 14 maja 2015 18:05:19 przy kursie: 24,49 zł
Celem firmy jest zysk, a zysk to maksymalizacja urzadzen na ktorych gra bedzie dzialac plynnie.
Jasnym jest, zejesli konsole odstaja jesli chodzi o moc "bebechow", ustawienia gry nalezy zoptymalizowac,
wlasnie pod te slabsze konfiguracje.

Nie mozna rowniez pozwolic, by gra wygladala duzo lepiej na jednej platformie kosztem drugiej.

jest to jak najbardziej racjonalna decyzja biznesowa. A ze niektorym graczom sie to nie podoba? coz, czas dorosnac.

Scarry
193
Wysłane: 14 maja 2015 19:45:32 przy kursie: 24,49 zł
@Vox

chyba nie pojmujesz moich wypowiedzi... rok temu firma przyrzekała graczom oficjalnie przez swoich wysokich pracowników że tego nie zrobi. Czym zaskoczyłą pozytywnie bo wszyscy spodziewali sie jako rzeczy dość oczywistej "wyrównania grafik". Ze nie pogorszy sztucznie wersji jednej żeby wyglądąa podobnie do pozostałych. Bardzo to się graczom PC spodobało.

Po to dałem linki do artykułów z 2014 i linki do wypowiedzi pracowników CDPR. Masz je stronę wcześniej.

Jest to pierwszy przypadek kiedy firma tak jaskrawie wprowadziła w bład swoich klientów.

Cytat:
czas dorosnac.

aaa no tak, bo doroslych ludzi wolno w tym kraju oszukiwać, tak? No jasne, to ma sens.
Edytowany: 14 maja 2015 19:48

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 14 maja 2015 19:49:37 przy kursie: 24,49 zł
@Vox
Przecież część gier wydawana jest zarówno na nowe jaki i na stare konsole. Można? Można. Efekt wizualny oczywiście jest różny. Podobnie np z GTA 5. To nie jest problem zrobić wersję miodzio dla PC. Część maniaków będzie pewnie zawiedziona, ale stawiam opcję, że nie będzie to duża rzesza. Tym niemniej taki downgrade należy ocenić negatywnie.

chimpo
32
Wpisów: 590
Wysłane: 14 maja 2015 19:57:27 przy kursie: 24,49 zł
Tak naprawdę z tym "downgradem" to problem ma mała grupa użytkownik. Na forum Neogaf jest temat gdzie naklepali już 70 stron dyskusji i co z tego skoro w innych tematach użytkownicy, którzy już kupili grę i w nią grają są grą zachwyceni i uważają, że wygląda świetnie.

I tak downgrade w Wiedźminie 3 choć jest to i tak nic nie przebije downgrade'u Watch Dogs czy Dark Souls 2,a i tak obie te gry sprzedały się w wielomilionowym nakładzie.

Scarry
193
Wysłane: 14 maja 2015 21:30:58 przy kursie: 24,49 zł
@chimpo

pewnie że tak, tym niemniej rysa na wizerunku firmy powstała. Mnie nie boli sam downgrade tylko składanie publicznych obietnic przez spółkę że go nie będzie a potem zachowanie jakby nic nie deklarowano publicznie.
Edytowany: 14 maja 2015 21:32

aircanada15
PREMIUM
289
Wpisów: 1 947
Wysłane: 14 maja 2015 21:46:39 przy kursie: 24,49 zł
Przepraszam, ale czy to jest forum inwestorskie czy tez fanowskie ? Argumenty o downgrade grafiki i wywolanym przez to zawodem, ktore przytacza Scarry dotycza malego procentu graczy, pozostaja bez wplywu na sprzedaz Wild Hunt. Z tej wypowiedzi widac jasno, ze akcji CDR nie posiada i jako typowy Polak szuka dziury w calym. Gra dostaje 10/10, zle. Srednia ocen 93/100 ? Co z tego, przeciez 2 lata temu trailery wygladaly lepiej. Gra sprzedaje ponad milion preorders na tydzien przed premiera ? Wielkie mi co.
Fakty swiadcza jasno: po 24 h sprzedazy Dziki Gon przekroczy 2 mln. Ty Scarry mowisz, ze 10 mln w 2 lata to teraz malo prawdopodobne maksimum ? Zycze powodzenia w dalszym inwestowaniu, bo szacowac to Ty nie potrafisz.

Conan
0
Wpisów: 8
Wysłane: 14 maja 2015 22:01:26 przy kursie: 24,49 zł
aircanada15 zabaw się kolego w szacowanie jak możesz. Z Twojego wpisu wynika że osiągasz wielkie sukcesy na giełdzie więc czekam na odpowiedz jak Ty to widzisz i uzasadnij to. Z góry dziękuje.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CDPROJEKT
  • Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco
    Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco

We wtorek giełda w Warszawie wykonała zdecydowany zwrot w górę i wybroniła się przed 5. spadkową sesją z rzędu. W środę strona popytowa idzie za ciosem i ale finalnie o losach całej sesji i tak najprawdopodobniej zdecyduje reakcja na decyzję RPP i na dane z rynku pracy w USA. W centrum uwagi są dziś Allegro, Vercom i Asseco Poland.

• 10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas
    10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas

We wrześniowej odsłonie portfela BM BNP Paribas analitycy stawiają na dotychczasowe spółki, czyli liderów i czołowych graczy w swoich branżach. Oto jak oceniają wyniki za II kwartał poszczególnych top picks i ich perspektywy.

120 121 122 123 124

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,493 sek.

yhckaykf
aghkevjq
sarqceop
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
brcaquit
ojlmtigx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat