PARTNER SERWISU
nborwhjx
dr andrew

dr andrew

Ostatnie 10 wpisów
Też jestem za pójściem za ciosem i jeżeli coś można zrobić uważam że powinniśmy walczyć do końca. Zgadzam się że najpierw powinniśmy rozpoznać nasze szanse. Myślę że kluczowe jest tu stanowisko syndyka. Nie zapominajmy, że jednak prowadzi on postępowanie, a znakomita część, jeżeli nie całość, majątku zabezpieczonego przez prokuraturę, to majątek wyprowadzony przez złodziei z PCZ (rozumiem że po wyroku można już tak wprost mówić), tak więc syndyk może mieć w tej sprawie jeszcze coś do powiedzenia.

Niestety od kilku miesięcy nie jestem w stanie dowiedzieć się czegokolwiek od syndyka. Sekretariat się zgłasza, jest miła rozmowa i zawsze dowiaduję się że osoba zajmująca się sprawą jest na spotkaniu, urlopie, poza kancelarią etc. proszę dzwonić później, albo napisać maila (Maile pozostają bez odpowiedzi). Chyba skończy się skargą na syndyka w odpowiedniej komórce Ministerstwa Sprawiedliwości. Piszcie do syndyka, dzwońcie, może większy ruch wokół tematu spowoduje wydanie jakiegoś komunikatu.

A może ktoś z Wrocławia mógłby pofatygować się do Sz. P. Syndyka na Grunwaldzką 38 i porozmawiać z kim trzeba. Myślałem żeby nawet samemu tam pojechać, ale jak mam stracić cały dzień na podróż, żeby usłyszeć od naprawdę przemiłej sekretarki że "osoby zajmującej się sprawą nie ma i proszę dzwonić później, albo napisać maila", to boję się że niesłusznie mógłbym być dla niej nieuprzejmy.

wlodek33,
wiadomo z jakiego powodu?

Czy ktoś w ogóle dostał wezwanie na rozprawę 29 stycznia? Chodzi mi o świadków i powodów. Czy już raczej naszych zeznań już nie będzie?

siergiej napisał(a):
Witam
ja rozmawiałem z syndykiem, który mnie poinformował, że na początku przyszłego roku planowane jest zatwierdzenie listy i ostateczne spłacenie, jednak kwota spłacana będzie również " symboliczna", tak jak pierwsza rata.

Zawsze to jakaś pozytywna wiadomość.
Dzięki Siergiej!

wlodek33 napisał(a):
Kurde ja nie wiem, czy oni wszyscy nie są w jakiejś zmowie? Przecież to śmierdzi na kilometr! Może zainteresować tym media?

wlodek33 jak masz taką możliwość to chyba nie zaszkodzi (masz???), tylko obawiam się, że temat dla dziennikarzy jest nieinteresujący. Zobacz że na samym początku był jakiś dziennikarz który jakiś reportaż nawet zrobił, od czasu do czasu wracał temat jak coś się w sprawie działo, albo nie działo, a teraz cisza. Może sprawa za długo się ciągnie i już się "redaktorom" znudziła? Zobacz, że nawet tutaj w sumie nic się nie dzieje od informacji, że sądowi znowu nie udało się przeprowadzić rozprawy. To chyba świadczy o znudzeniu tematem, a jak ludzie na tym forum (a przecież jesteśmy najbardziej sprawą zainteresowani) są znudzeni, to co się dziwić dziennikarzom?

Ale jak masz możliwość dotarcia do mediów, to chyba warto spróbować. W sumie tyle się w mediach wałkuje o polskim wymiarze sprawiedliwości, ekipy rządzące (obecna z poprzednią) przekrzykują się kto jest bardziej w tym temacie nieudolny, że może sprawa padnie na podatny grunt i wreszcie po 10 latach ktoś się sprawą PCZ zajmie na poważnie.

Ps. staram się dowiedzieć czegoś od syndyka w sprawie prowadzonego przez niego postępowania, ale na razie bezskutecznie.

Nie no! Tak to chyba nie będzie. To rozprawa apelacyjna. Apelacje wnosili obrońcy dentysty. Odwoływali się od niekorzystnego dla nich wyroku. W ich interesie jest żeby ta rozprawa się odbyła, tak więc sorry, jeżeli nie potrafi grubas dopilnować swoich spraw i pojawić się na rozprawie o którą sam prosił, to z tego co mi się wydaje Sąd powinien utrzymać w mocy ostatni wyrok który zapadł. Mam nadzieje że Sąd ma jakiś cel przesuwając rozprawę na wrzesień, a nie daje się po prostu zwodzić oszustowi.

Swoim postępowaniem romuś potwierdza, że jest winny wszystkiemu o co jest oskarżany i raczej po prostu chce uniknąć odsiadki.

Ręce opadają. Nieudolny system sądowniczy zachęca do popełniania przestępstw. 9 lat trwa temat. Przecież knur już siedział w areszcie śledczym. Kto go wypuścił??? Tam powinien ciągle przebywać! Sprawa już dawno by się zakończyła.

A sam fakt że ma możliwości poruszać się po świecie świadczy że organy odpowiedzialne za zajęcie majątku podchodzącego z przestępstw też mają jeszcze wiele do zrobienia.

Fałszywy alarm. Nie było pożaru.

businessinsider.com.pl/wiadomo...:~:text=Na%2051.%20pi%C4%99trze%20wie%C5%BCowca%20Sky%20Tower%20w%20centrum,ma%20te%C5%BC%20zagro%C5%BCenia%20dla%20%C5%BCycia%20i%20zdrowia%20ludzi.

Miejmy nadzieję że w pożarze nie ucierpią lokale będące zabezpieczeniem naszych roszczeń

www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/p...

Ciekawe czy są ubezpieczone na wypadek takich zdarzeń???

androt napisał(a):
dzieki, okazało się że dostałem, ale na inny rachunek. Powiedziano mi, że jeszcze 2-3% możemy dostać. Dodatkowo sprawe prowadzi prokuratura i tam zabezpieczono 90mln, tylko jest to już inna sprawa, bez udziału syndyka. Chyba jest szansa sporo odzyskać jak zabezpieczono taką kwotę.

androt, tak trochę z opóźnieniem, ale mam pytanie odnośnie Twojego powyższego wpisu z początku bieżącego roku, a dokładnie informacji o możliwej wypłacie 2-3% z puli zabezpieczonej przez Syndyka. Czy usłyszałeś może o ewentualnym horyzoncie czasowym kiedy może to nastąpić?
Pozdrawiam

Pisząc o komorniku sądowym mam na myśli temat spieniężania zabezpieczonego majątku.

Jeżeli coś dostaniemy od Syndyka to będą to "okruchy". Nasza szansa to wyrok Sądu w sprawie karnej (apelacja) i w przypadku pozytywnego zakończenia rozprawy sprawne działanie komornika sądowego.
Dużo więcej będziemy wiedzieć po rozprawie apelacyjnej 24 maja.

W takim razie czekam na dobre wieści z sali sądowej. thumbright

A co do wzrostu wartości zabezpieczonych aktywów, to mi się to spina.

Majątek zabezpieczony na dzień 17 sierpnia 2017 miał wartość 54.036.987,74 PLN. Jeżeli na dzień dzisiejszy jego przybliżona wartość wynosi około 90 mln PLN to wzrost wynosi ~66,55%

Można chyba założyć że główną składową zabezpieczonego majątku były nieruchomości. W okresie od sierpnia 2017 do chwili obecnej wartość nieruchomości wzrosła ~81,74% Mogę to stwierdzić niestety jedynie na podstawie rynku warszawskiego, bo jemu przyglądam się od lat i mam dane do analiz. Ale Romuald Ś. prawdopodobnie nie zadawalał się pierwszymi lepszymi nieruchomościami, o czym mogą świadczyć np. apartamenty we wrocławskim Sky Tower, wiec nie zdziwiłbym się że procentowy wzrost wartości zajętych nieruchomości nie odbiega od tego co podałem dla Warszawy, a może nawet go przewyższa.

Cena złota wyrażona w PLN, w podanym okresie wzrosła ~56,68%
Srebra ~55,37%

Inwestycje alternatywne (m.in. samochody kolekcjonerskie, dzieła sztuki itp) też ogólnie mówiąc miały się nie źle (tu brak danych do dokładnej analizy),

Waluty obce. Nie wiemy jaki koszyk posiadał Romuald Ś. ale dla głównych par walutowych z PLN można przypisać w tym okresie następujące zmiany:
USD/PLN ~11%
EUR/PLN ~ 8,86%
CHF/PLN ~ 24,73%
GBP/PLN ~6,77%

Nie znamy dokładnie wag poszczególnych walut w koszyku, ani wag poszczególnych aktywów, ale przyjmując że dominującym aktywem były nieruchomości, to ten wzrost o 66,55% wartości zabezpieczonego majątku wydaje mi się całkiem realny Think

W takim razie jeśli można bardzo proszę o relację Pray

Zgadza się, ale nie tylko nieruchomości. Z zabezpieczonych ruchomości na wartości powinny zyskać m.in.:
1) Samochód marki Rolls Royce Silver Spirit,
2) Samochód marki Rolls Royce CAMARGUE,
3) Samochód marki Rolls Royce Silver Spur II,
4) Motocykl marki Harley Davidson,
5) Samochód marki Rolls Royce FLYING SPUR,
6) Samochód marki JEEP,
7) Samochody marki Syrena 102 oraz samochody niekompletne,
8) Zegarki,
9) Środki pieniężne w różnych walutach,
10) wyroby jubilerskie,
11) pióra,
12) złote i srebrne monety.
Oczywiście, na co już kiedyś zwracałem uwagę, w przypadku np. samochodów ważne jest w jakich warunkach były one przechowywane.

Ciekawe czy będzie główny bohater. Ogłoszenie na Policyjnej stronie "Poszukiwani" o poszukiwaniu osobnika o danych Romuald Ściborski zniknęło. Jeżeli chodziło o niego to może dostał skuteczne zaproszenie na rozprawę? Takie nie do odrzucenia, z noclegiem i wyżywieniem.

androt
dzwoń do syndyka. Od ręki sprawdzą czy jesteś na liście, czy przelew wyszedł itp.
w linku namiary
https://zimmermanfilipiak.pl/kontakt/

Siergiej, przeczytałem jeszcze raz Twój wpis.
To znaczy że już to zweryfikowałeś? W sensie uzyskałeś potwierdzenie, że bank dostał tak jak my jedynie ~1%, czy tylko ogólnie usłyszałeś że tak powinno być?

Siergiej, zgadza się, trafna uwaga. Bank i my co do zasady jesteśmy w tej samej kategorii zaspokajania z majątku upadłego, ale coś mi się kojarzy, że było jakieś zamieszanie z roszczeniem banku. Nie pamiętam dokładnie (i co gorsza nie mogę nigdzie znaleźć potwierdzenia), ale czy nie było sytuacji że pełnomocnik Banku swoimi działaniami wykluczył z zabezpieczeń majątkowych jakichś nieruchomości z uwagi na wpisane hipoteki w KW na rzecz banku tytułem zabezpieczenia kredytu?
Może mylę sprawy, ale trwałem w przekonaniu że Bank już został zaspokojony.

Dlatego też przyjąłem że kwota w raporcie SII wskazanym przez zbiku jest pomniejszona o 20 mln PLN względem kwoty w postanowieniu Sądu, bo nie zawiera roszczenia banku. Chociaż po namyśle... może SII nie uwzględnia tej kwoty bo pisze jedynie o roszczeniach z tytułu obligacji. W końcu reprezentuje inwestorów indywidualnych, a nie bank.

Mogę się mylić.

Drodzy Forumowicze, pomóżcie! Kojarzycie temat zaspokojenia roszczeń banku z tytułu udzielonego PCZ kredytu na 20.000.000 PLN? Czekają jeszcze w kolejce razem z nami?
Dajcie proszę znać.

Siergiej, dzięki za czujność!

Oficjalnych, bieżących informacji w tym temacie nie posiadam, ale pozwolę sobie na małe odniesienie do przytoczonych przez zbiku kwot. Jednocześnie proszę o ewentualne komentarze jeżeli jestem w błędzie.

Na podstawie postanowienia Sądu we Wrocławiu z dnia 17 sierpnia 2017 r., (przytoczonego na niniejszym forum 12 marca 2019 r. przez Kolegę jaskolka) możemy przeczytać, że kwota popełnionych przez oskarżonego Romualda Ś. przestępstw opiewa na 79.056.757,77 PLN natomiast kwota zabezpieczonego majątku to 54.036.987,74 PLN.
Z tego co rozumiem w postępowaniu upadłościowym (czyli z majątku zabezpieczonego przez Syndyka) został zaspokojony już Bank na kwotę 20.000.000,00 PLN. (prócz tego wszystkie podmioty określone we wcześniejszych kategoriach określonych w ustawie. m.in. Skarb Państwa), no i my obligatariusze w kwocie około 1% wierzytelności. Z tego wynika że pozostała kwota należna obligatariuszom to około 58.466.190,20 PLN. Jest niższa od kwoty o której pisze zbiku z uwagi na fakt wypłaty części roszczeń przez Syndyka obligatariuszom już po terminie raportu Zarządu SII przytaczanego przez zbiku. Trzeba też pamiętać że z zabezpieczonego majątku nie będą zaspokajani jedynie obligatariusze, ale również zostaną wypłacone zasądzone grzywny.

Natomiast w przypadku kwoty zabezpieczonego przez Sąd majątku czyli wspomnianych w postanowieniu Sądu 54.036.987,74 PLN, to trzeba mieć na uwadze, że:
- szacunki odnośnie jej wysokości zostały dokonane w czasie wydania postanowienia, czyli 2017 r. Od tamtego czasu znacznie zwiększyła się wartość takich składników zabezpieczenia jak nieruchomości, wyroby jubilerskie, metale szlachetne, pióra oraz samochody kolekcjonerskie o których mowa w postanowieniu sądu. Pozostaje mieć tylko nadzieję że składniki majątku takie jak np. samochody kolekcjonerskie wymagające szczególnego, fachowego przechowywania, są traktowane należycie i ich stan zachowania nie ulega pogorszeniu,
- możliwe że w postępowaniu karnym już po terminie tego postanowienia zostały zabezpieczone kolejne składniki majątku, więc w.w. kwota ich nie uwzględnia. Np. w postanowieniu nie zostały wymienione apartamenty w Sky Tower.

Można więc założyć że prawdopodobnie wartość zabezpieczonego majątku z racji powyższego jest na dzień dzisiejszy wyższa niż wspomniane w postanowieniu 54.036.987,74 PLN.

Biorąc to wszystko pod uwagę można zgodzić się z opinią SII, że nadal istnieją duże szanse na odzyskanie przez nas znacznej części zainwestowanych środków.

Proszę szanownych forumowiczów o ewentualne opinie w temacie przytoczonych przeze mnie założeń/wyliczeń.

Ciekawe czy został również wydany Europejski Nakaz Aresztowania. I czy w ogóle jest poszukiwany poza granicami RP. Jak od maja nadal informacja o poszukiwanym widnieje na portalu, to znaczy że od pół roku nie udało się go zatrzymać. Raczej Romuald wie o tym i robi co może żeby nie zostać zatrzymany. Obstawiałbym raczej że w Polsce nie przebywa.

Nie wiem czy to zbieżność nazwisk, czy chodzi o TEGO Romualda, ale na portalu policyjnym 22 maja 2023 pojawiła się informacja że niejaki Romuald Ściborski jest poszukiwany za
cyt. "Art. 234 Fałszywe oskarżanie innej osoby o popełnienie czynów zabronionych lub przewinienia dyscyplinarnego przed organem powołanym do ścigania lub orzekania w sprawach o przestępstwo, w tym i przestępstwo skarbowe, wykroczenie, wykroczenie skarbowe lub przewinienie dyscyplinarne (fałszywe oskarżenie)"

Jeżeli to nasz as, to znaczy że jest na wolności i nie wiadomo gdzie.

poszukiwani.policja.pl/pos/for...

Jeszcze nie. Przecież Syndyk dysponuje wciąż jakimiś środkami z upadłości, które miejmy nadzieje nie zostaną w całości zjedzone przez wynagrodzenie Syndyka i koszty rozpraw o których wspomina Syndyk w komunikacie.
Trwa też sprawa karna (apelacja), więc jakiś wyrok zapaść musi.

Miejmy nadzieje że koniec tej historii będzie pomyślny dla nas.

Czy jest jeszcze ktoś prócz mnie kto nie dostał jeszcze przelewu?

A oto co Syndyk pisze o wypłatach

cyt.
"Syndyk masy upadłości PCZ S.A. w upadłości likwidacyjnej z siedzibą we Wrocławiu informuje, iż w dniu 19 czerwca 2023 r. złożył sędziemu-komisarzowi drugi częściowy plan podziału funduszów masy upadłości, który można przeglądać w Sądzie Rejonowym dla Wrocławia – Fabrycznej, Wydział VIII Gospodarczy dla spraw upadłościowych i restrukturyzacyjnych, przy ul.  Poznańskiej 16 we Wrocławiu.

Obwieszczenie w tej sprawie ukazało się w Monitorze Sądowym i Gospodarczym w dniu 11 lipca 2023 r. nr 132/2023 (6783) pod poz. 34324.

W terminie dwóch tygodni od dnia obwieszczenia o tym można wnosić do sędziego – komisarza zarzuty przeciwko planowi podziału, które podlegają rozpoznaniu w trybie przepisów art. 349 – 350 Prawa upadłościowego i naprawczego (w zw. z art. 449 Prawa restrukturyzacyjnego).

Syndyk informuje, że ze względu na konieczność utrzymywania rezerwy finansowej, na poczet procesów wytoczonych przeciwko syndykowi, zaspokojenie wierzycieli ujętych w planie, wyniesie ok 1% uznanych wierzytelności.

Postanowieniem z dnia 8 sierpnia 2023 Sędzia-komisarz zatwierdził drugi częściowy plan podziału funduszów masy upadłości PCZ S.A. w upadłości likwidacyjnej.

Syndyk przystąpił do realizacji wypłat. Wykonanie drugiego częściowego planu podziału nastąpi jednorazowo.

Ewentualnie dalsze spłaty w ramach postępowania upadłościowego będą miały miejsce w przypadku złożenia przez syndyka kolejnego częściowego planu podziału funduszów masy upadłości albo ostatecznego planu podziału funduszów masy upadłości. Syndyk poinformuje o tym w odrębnym komunikacie."

zimmermanfilipiak.pl/postepowa...

Informacja o złożeniu drugiego częściowego planu podziału
-

Syndyk masy upadłości PCZ S.A. w upadłości likwidacyjnej z siedzibą we Wrocławiu informuje, iż w dniu 19 czerwca 2023 r. złożył sędziemu-komisarzowi drugi częściowy plan podziału funduszów masy upadłości, który można przeglądać w Sądzie Rejonowym dla Wrocławia – Fabrycznej, Wydział VIII Gospodarczy dla spraw upadłościowych i restrukturyzacyjnych, przy ul.  Poznańskiej 16 we Wrocławiu.

Obwieszczenie w tej sprawie ukazało się w Monitorze Sądowym i Gospodarczym w dniu 11 lipca 2023 r. nr 132/2023 (6783) pod poz. 34324.

W terminie dwóch tygodni od dnia obwieszczenia o tym można wnosić do sędziego – komisarza zarzuty przeciwko planowi podziału, które podlegają rozpoznaniu w trybie przepisów art. 349 – 350 Prawa upadłościowego i naprawczego (w zw. z art. 449 Prawa restrukturyzacyjnego).

Syndyk informuje, że ze względu na konieczność utrzymywania rezerwy finansowej, na poczet procesów wytoczonych przeciwko syndykowi, zaspokojenie wierzycieli ujętych w planie, wyniesie ok 1% uznanych wierzytelności.

WYNIKI PRZETARGU 1/2023

Syn­dyk ma­sy upa­dło­ści
PCZ S.A. w upa­dło­ści li­kwi­da­cyj­nej z sie­dzi­bą we Wro­cła­wiu
OGŁASZA, ŻE PRZETARG NR 1/2023
dotyczący:

Nieruchomości położonej przy Łubinowej 16C we Wrocławiu o nr ewidencyjnym działki 16/12, dla której Sąd Rejonowy dla Wrocławia-Krzyków, IV Wydział Ksiąg Wieczystych prowadzi księgę wieczystą KW nr WR1K/00273041/3
Nieruchomości położonej przy Łubinowej 16D we Wrocławiu o nr ewidencyjnym działki 16/19, dla której Sąd Rejonowy dla Wrocławia-Krzyków, IV Wydział Ksiąg Wieczystych prowadzi księgę wieczystą KW nr WR1K/00273042/0

ZOSTAŁ ZAKOŃCZONY W DNIU 5 CZERWCA 2023 R.
W WYNIKU PRZETARGU NR 1/2023 WYŁONIONO ZWYCIĘZCĘ PRZETARGU

zimmermanfilipiak.pl/dla-inwes...

ricco1 napisał(a):
Sytuacja wygląda obecnie tak, że syndyk wystawił na sprzedaż ostatnią nieruchomość....termin składania ofert do konca maja chyba.....jesli sie sprzeda...to zrobi plan podziału....tak czy siak.....syndyk to co mial i sprzedał to juz poszlo na wierzycieli - banki, zusy itd.... z tego co mi przekazano, to mozemy dostać jakies 3-4% kwot Boo hoo!

Zgadza się. Termin składania ofert upływa 29 maja b.r.
Cena wywoławcza wynosi 1 414 000,00 PLN

Dawid123 napisał(a):
Sporo majątku zostało już zgromadzone, ale nic Obligatariuszom nie wypłacono.
Syndyk stara się przeciągać sprawę bo co miesiąc pobiera wynagrodzenie. Miałem już z takimi sprawami do czynienia, postepowanie trwało tak długo jak długo Syndyk chciał pobierać wynagrodzenie, aż zabrał dla siebie wszystko.
Zamierzam złożyć skargę do Sądu i zachęcam Was do tego samego. Tylko takie działanie może to przyspieszyć.
Niech mi ktoś poda info: jaki Sąd prowadzi tą sprawę czyli postępowanie upadłościowe i nadzór nad naszym Syndykiem, jaki Sędzia i sygnatura sprawy?
Dawid

Zgodnie z informacją na stronie syndyka jest to:
"SĄD REJONOWY DLA WROCŁAWIA – FABRYCZNEJ WE WROCŁAWIU, VIII Wydział Gospodarczy ds. Upadłościowych i Restrukturyzacyjnych (ul. Poznańska 16, 50-046 Wrocław), sygn. akt VIII GUp 45/15."

ale tak ja ricco1 sugeruję w pierwszej kolejności kontakt z syndykiem. Wg ostatniej informacji syndyka szacowany termin planu podziału dla wierzycieli z kategorii IV to pierwsze półrocze tego roku.

Dramat, że nic nie wiemy i tak długo to wszystko trwa.

Jeżeli chodzi o wywołaną do tablicy Panią Elżbietę Osowicz, to wg jej artykułu z 13 lipca ubiegłego roku nasz faworyt przebywa (a przynajmniej w dniu ogłoszenia wyroku przebywał) w Hiszpanii :(

www.radiowroclaw.pl/articles/v...

ann70 to jest bardzo dobre pytanie.

Trafiłem na artykuł z 13 lipca 2022 roku w którym czytamy o naszym bohaterze
cyt.
"W 2013 roku trafił na listę najbogatszych Polaków, a trzy lata później - do aresztu na rok, po tym, jak prokuratura zatrzymała go jako głównego oskarżonego w sprawie nieprawidłowości w PCZ. Opuścił go po wpłaceniu miliona złotych kaucji. Za kratki w ramach środka zapobiegawczego wrócił w tym roku."

Zakładam, że jeżeli w zeszłym roku Romuś trafił w celach zapobiegawczych tam gdzie jego miejsce, to nadal tam bawi. Tym bardziej po wyroku skazującym.
Chociaż cuda trzeba przyznać już w tej sprawie się zdarzały.
Może ktoś potwierdzić że Ś. przebywa nadal na w pełni zasłużonych wczasach w zakładzie zamkniętym?

www.tuwroclaw.com/wiadomosci,w...

Reszta skazanej załogi dostała wyrok w zawieszeniu, więc raczej nie przebywa w miejscu odosobnienia.

Myślę, że kancelaria powinna zawiadomić wszystkich zainteresowanych. W końcu coś im płacisz za reprezentowanie Cię w sprawie. Ale na wszelki wypadek upewnij się że to zrobią.

Moja kancelaria do dziś nawet nie powiadomiła mnie o wyroku skazującym dla Romualda Ś. tak więc lepiej za bardzo na kancelariach nie polegać.

Na stronie Syndyka pojawił się 1 czerwca b.r. komunikat.

cyt.
"W 2021 oraz pierwszych miesiącach roku 2022 syndyk kontynuował postępowania zmierzające do odzyskania i sprzedaży majątku upadłej spółki. Na bieżąco aktualizowane były spisy inwentarza. Od początku postępowania sprzedanych zostało kilkanaście nieruchomości. Działania te pozwoliły na złożenie, zatwierdzenie i wykonanie odrębnych planów podziału sum uzyskanych ze sprzedaży składników masy obciążonych zabezpieczeniami rzeczowymi oraz pierwszego częściowego planu podziału, w wyniku którego w całości zaspokojone zostały wierzytelności uznane w I, II i III kategorii zaspokojenia.

Obecnie trwa proces sądowy mający na celu przywrócenie do masy ostatniego znaczącego składnika majątkowego (nieruchomość). Syndyk oczekuje również na rozstrzygnięcie apelacji złożonej od korzystnego dla syndyka wyroku I instancji, zasądzającego istotną dla masy upadłości kwotę. Następnie syndyk przystąpi do przygotowania planu podziału dla wierzycieli przypisanych do IV kategorii zaspokojenia. Szacowany termin przygotowania planu podziału – pierwsza połowa 2023 r."

I kolejne artykuły w temacie radosnej nowiny.

www.fakt.pl/wydarzenia/polska/...
finanse.wp.pl/najbogatszy-leka...

odpowiadając na pytanie bzdkas przytaczam wpis jaskolka z 12 marca 2019.
apartamentów w Sky Tower co prawda tu nie widzę, ale może zostały zabezpieczone później???

jaskolek napisał(a):
Wrzucam postanowienie SA we Wrocławiu po edycji celem niepodawania nazwisk oskarżonych.

Sąd Apelacyjny p o s t a n o w i ł:
I. zmienić zaskarżonego postanowienie:
- w ten sposób, że ustalić, iż dokonane w punkcie I zabezpieczenie grożącego oskarżonemu Romualdowi Ś. Obowiązku naprawienia szkody w kwocie 20.000.000zł obejmuje mienie oskarżonego jak również mienie stanowiące korzyść uzyskaną z popełnienia przestępstwa objęte postanowieniami w przedmiocie zabezpieczenia majątkowego wydanymi w postępowaniu przygotowawczym sygn.akt PK I WZ Ds. 16.2016
- w punkcie II w ten sposób, że uwzględnić wniosek pełnomocnika Banku Millenium S.A. i zmienić postanowienie prokuratora Prokuratury Krajowej we Wrocławiu z dnia 12 grudnia 2016r. poprzez ustalenie, że zabezpieczenie obejmuje oprócz grożącej oskarżonemu Stanisławowi P. kary grzywny w wysokości 6 000 000 zł również grożący oskarżonemu obowiązek naprawienia szkody w kwocie 20.000.000zł
II. w pozostałym zakresie zaskarżone postanowienie utrzymać w mocy.
U Z A S A D N I E N I E
Postanowieniem z dnia 19 grudnia 2018r. w sprawie o sygn. akt III K 270/18 Sąd Okręgowy we Wrocławiu uwzględnił wniosek pełnomocnika oskarżyciela posiłkowego - Banku Millenium S.A. z siedzibą w Warszawie o dokonanie zabezpieczenia majątkowego z dnia 16 listopada 2018r. w części i dokonał zmiany postanowień Prokuratora o zabezpieczeniu majątkowym na mieniu oskarżonego Romualda Ś. z dnia 12 grudnia 2016r., 3 marca 2017r. 18 września 2017r., 5 czerwca 2018r. poprzez wskazanie, że zabezpieczenie obejmuje również grożący oskarżonemu obowiązek naprawienia szkody w wysokości 79 056 757,77 zł (punkt I). Nadto podstawie art. 291 kpk a contrario w pozostałym zakresie wniosku Banku Milenium S.A. nie uwzględnił (pkt II).
Powyższe postanowienie zaskarżył pełnomocnik oskarżyciela posiłkowego - Banku Millenium S.A. z siedzibą w Warszawie w części tj. w zakresie niewskazania w pkt I postanowienia, że zabezpieczenie we wskazanych enumeratywnie postanowieniach prokuratora obejmuje także mienie stanowiące korzyść uzyskaną z popełnienia przestępstwa, o którym mowa w art. 45 § 2 kk - oraz w zakresie nie odniesienia się w punkcie I postanowienia do pozostałych postanowień prokuratora o zabezpieczeniu majątkowym na mieniu oskarżonych oraz mieniu stanowiącym korzyść uzyskaną z popełnienia przestępstwa, o którym mowa w art. 45 § 2 kk zarzucając obrazę przepisów postępowania, mogących mieć wpływ na treść orzeczenia, a to:
I. art. 7 kpk poprzez dokonanie dowolnej oceny materiału dowodowego i w konsekwencji błędne uznania, że dotychczasowo zabezpieczone w toku postępowania przygotowawczego mienie ogranicza się do mienia oskarżonego w sytuacji, w której wydane postanowienia o zabezpieczeniu odnoszą się także do mienia stanowiącego korzyść uzyskaną z popełnienia przestępstwa, o którym mowa w art. 45 § 2 kk co doprowadziło do błędnego ograniczenia zabezpieczenia jedynie do mienia oskarżonego
II. art. 7 kpk poprzez dokonanie dowolnej oceny materiału dowodowego i w konsekwencji błędne uznanie, że dotychczasowo zabezpieczone w toku postępowania mienie ogranicza się do mienia zabezpieczonego w postanowieniach prokuratora z dnia 12 grudnia 2016r., 3 marca 2017r. 18 września 2017r., 5 czerwca 2018r. w sytuacji, w której dotychczas wydanych postanowień o zabezpieczeniu mienia oskarżonych i mienia stanowiącego korzyść uzyskaną z popełnienia przestępstwa, o którym mowa w art. 45 § 2 kk jest więcej, co doprowadziło do zabezpieczenia możliwości naprawienia szkody jedynie na kilku postanowieniach prokuratora (odnoszących się do oskarżonego Romualda Ś.) zamiast go rozszerzyć na wszystkie dotychczas zabezpieczone przedmioty.
Stawiając powyższe zarzuty, skarżący wniósł o zmianę zaskarżonego postanowienia w części poprzez wskazanie w punkcie I, że sąd dokonuje zmiany wszystkich przedmiotów dotychczasowego zabezpieczenia na mieniu oskarżonych oraz mieniu stanowiących korzyść uzyskaną z popełnienia przestępstwa, o których mowa w art. 45 § 2 kk w tym w szczególności przedmiotów wskazanych w postanowieniach z dnia 12 grudnia 2016r., 3 marca 2017r., 18 września 2017r., 12 grudnia 2016r. poprzez wskazanie, że zabezpieczenie obejmuje także obowiązek naprawienia szkody.
Sąd Apelacyjny zważył, co następuje:
Prokurator Prokuratury Krajowej we Wrocławiu na mocy postanowienia z dnia 12 grudnia 2016r. zabezpieczył grożący oskarżonemu Romualdowi Ś. przepadek korzyści majątkowych osiągniętych z popełnionych przestępstw w wysokości 79 056 757,77 złotych. Zabezpieczenie ustanowiono poprzez zajęcie należących do żony oskarżonego ruchomości w postaci pieniędzy w wysokości 102 869,26 zł.
Postanowieniem prokuratora Prokuratury Krajowej we Wrocławiu z dnia 03 marca 2017r. zabezpieczono grożący oskarżonemu Romualdowi Ś. przepadek korzyści majątkowych z popełnionych przestępstw w wysokości 79.056.757,77 złotych oraz wykonanie kary 3000 stawek dziennych grzywny po 2000 złotych.
Prokurator dokonał zabezpieczenia poprzez zajęcie min.:
a) Samochodu marki Rolls Royce Silver Spirit;
b) Samochodu marki Rolls Royce CAMARGUE;
c) Samochodu marki Rolls Royce Silver Spur II;
d) Motocykla marki Harley Davidson;
e) Samochodu marki Rolls Royce FLYING SPUR;
f) Samochodu marki JEEP;
g) Samochodów marki Syrena 102 oraz samochodów niekompletnych;
h) Zegarków;
i) Środków pieniężnych w różnych walutach.
Na mocy postanowienia z dnia 17 sierpnia 2017r. prokurator Prokuratury Krajowej we Wrocławiu zmienił prawomocne postanowienie o zabezpieczeniu majątkowym orzeczone wobec podejrzanego Romualda Ś. z dnia 3 marca2017r. w ten sposób, że zwolnił spod zabezpieczenia przedmioty w postaci dwóch samochodów.
Łączna kwota zabezpieczenia dokonanego postanowieniem z dnia 03 marca 2017r., przy uwzględnieniu brzmienia postanowienia z dnia 17 sierpnia 2017r. wyniosła 54 036 987,74 zł.
Postanowieniem prokuratora Prokuratury Krajowej we Wrocławiu z dnia 18 września 2017r. zabezpieczono grożący oskarżonemu Romualdowi Ś przepadek korzyści majątkowych z popełnionych przestępstw w wysokości 79.056.757,77 złotych oraz wykonanie kary 3000 stawek dziennych grzywny po 2000 złotych. Zabezpieczenie zostało wykonane poprzez zajęcie wyrobów jubilerskich, piór, telefonów komórkowych, złotych i srebrnych monet. Łączna wartość zabezpieczonych ruchomości wyniosła 749 439,00 zł. Na mocy postanowienia prokuratora Prokuratury Krajowej we Wrocławiu z dnia 10 listopada 2017r. zmieniono postanowienie prokuratora z dnia 3 marca 2017r. w ten sposób, że w stosunku do nieruchomości, dla której prowadzona jest przez Sąd Rejonowy w Środzie Śląskiej księga wieczysta o nr WR1S/00028698/8 zmieniono sposób wykonania zabezpieczenia majątkowego poprzez uchylenie zakazu obciążania, pozostawiając w mocy zakaz jej zbywania. Nadto ustanowiono zarząd na w/w nieruchomością. Postanowieniem prokuratora Prokuratury Krajowej we Wrocławiu z dnia 05 czerwca 2018r. zabezpieczono grożący oskarżonemu Romualdowi Ś. przepadek korzyści majątkowych z popełnionych przestępstw w wysokości 79.056.757,77 złotych oraz wykonanie kary 3000 stawek dziennych grzywny po 2000 złotych poprzez zajęcie środków pieniężnych wskazanych w postanowieniu w łącznej wysokości 4 947,97 zł.
W dniu 24 lipca 2018r. prokurator Prokuratury Krajowej we Wrocławiu zmienił postanowienie prokuratora z dnia 3 marca 2017r. w ten sposób, że w stosunku do dwóch nieruchomości, dla których prowadzone są księgi wieczyste o nr SW1Z/00048633/5 oraz SW1Z/00061554/4 zmienił sposób wykonania zabezpieczenia majątkowego poprzez uchylenie zakazu ich obciążania, pozostawiając w mocy zakaz ich zbywania. Nadto ustanowiono na nieruchomościach zarząd.
Postanowieniem z dnia 12 grudnia 2016r. prokurator Prokuratury Krajowej we Wrocławiu zabezpieczył grożącą oskarżonemu Stanisławowi P. karę grzywny w wysokości 6 000 000 zł. poprzez zajęcie należących do oskarżonego ruchomości w postaci pieniędzy.
Zażalenie zasługuje na uwzględnienie jedynie w części.
W pierwszej kolejności wskazać należy, że z uwagi na treść zarzutów i wniosków zażalenia (wniesionego na niekorzyść oskarżonych – art.434 § 1 k.p.k. ) oraz sformułowanych w nim zarzutów, zakres rozpoznania sprawy ograniczyć musiał się jedynie do postanowień o zabezpieczeniu już wydanych w sprawie na mieniu oskarżonych (te są objęte wnioskiem odwoławczym). Dotychczas prokurator dokonał zabezpieczenia na mieniu oskarżonego Romualda Ś. (jak też mieniu o którym mowa w art.45 § 3 kk) oraz oskarżonego Stanisława P. Z uwagi zatem na zakres rozpoznania zażalenia przez sąd odwoławczy, odnośnie do pozostałych oskarżonych wymienionych we wniosku pełnomocnika Banku Millenium S.A. – Beaty G. i Mirosława H. wniosek odwoławczy o udzielenie zabezpieczenia wykonania obowiązku naprawienia szkody na ich mieniu nie mógł być uwzględniony. W zakresie nie uwzględnienia wniosku w przedmiocie ustanowienia zabezpieczenia w stosunku do Beaty G. i Mirosława H. zaskarżone postanowienie punkcie II należało zatem utrzymać w mocy. Zażalenie podlegało uwzględnieniu w zakresie, w jakim skarżący domagał się ustanowienia zabezpieczenia obowiązku naprawienia szkody grożącego oskarżonemu Romualdowi Ś. również na mieniu stanowiącym korzyść uzyskaną z popełnienia przestępstwa. W pełni podzielić należy argumentację pełnomocnika w tym zakresie. Niewątpliwie konieczne jest zabezpieczenie całości majątku tego oskarżonego również zatem mienia w postaci korzyści uzyskanej z przestępstwa. W oparciu o treść art. 45 § 3 kk taki rodzaj zabezpieczenia zapobiegać będzie także ewentualnemu przenoszeniu tychże składników majątkowych na inne osoby. Nie można przy tym tracić z pola widzenia rodzaju zarzucanej oskarżonym działalności. Przedmiotem postępowania jest działanie z pokrzywdzeniem wierzycieli, wykorzystywanie nierzetelnych operatów szacunkowych i nieodpowiadających prawdzie sprawozdań finansowych. W razie ewentualnego skazania istnieje uzasadniona obawa jest, że oskarżeni unikaliby wykonania orzeczenia i zbywaliby majątek. Rozszerzenie zabezpieczenia na mieniu oskarżonych Romualda Ś. ( w jego przypadku również mienie w postaci korzyści uzyskanych z popełnienia przestępstwa ) oraz Stanisława P. jest zasadne dla zabezpieczenia wykonania ewentualnego środka kompensacyjnego o którym mowa w art.46 § 1 k.k. , in concreto obejmującego żądanie odszkodowania w kwocie 20.000.000zł (pkt.1 wniosku pełnomocnika pokrzywdzonego k.41094).
Uznając zasadność rozszerzenia zakresu zabezpieczenia zmieniono zatem zaskarżone postanowienie odnośnie oskarżonego Stanisława P. poprzez zmianę postanowienie prokuratora Prokuratury Krajowej we Wrocławiu z dnia 12 grudnia 2016r. Obecnie zabezpieczenie obejmuje zatem oprócz grożącej oskarżonemu Stanisławowi P. kary grzywny w wysokości 6 000 000 zł również grożący oskarżonemu Stanisławowi P. obowiązek naprawienia szkody w kwocie 20.000.000zł zł. Zmiana postanowienia w tym zakresie możliwa była jedynie w stosunku do Stanisława P., z uwagi na nieorzeczenie dotychczas zabezpieczenia w stosunku do pozostałych oskarżonych, do którego to zakresu odwołuje się wnoszący zażalenie (k.4154-41565) w zestawieniu z pierwotnym wnioskiem w przedmiocie zabezpieczenia (k.41094-41104).
Mając na uwadze powyższe, postanowiono jak na wstępie.

Jest dokładnie tak jak pisze siergiej.

Postępowanie upadłościowe i majątek zabezpieczony przez syndyka, a sprawa karna i majątek zabezpieczony przez sąd (komornika sądowego), to dwie odrębne sprawy.

jaskolek napisał(a):
3 listopada
W wyniku błędu sądu wezwany na rozprawę został tylko jeden biegły, a miał być zespół biegłych w związku z czym planowane przesłuchanie biegłych nie odbyło się.

Następne rozprawy:

17 listopada
24 stycznia 2022r.
10 luty 2022r.
21 luty 2022r.

Ktoś coś wie na temat rozpraw które miały się odbyć w powyższych terminach?

jaskolek,
nie ukrywam że liczę głównie na informacje od Ciebie.

jaskolek napisał(a):
Na rozprawie 17 listopada przesłuchano 3 świadków: pracownika banku, sekretarkę oskarżonego i profesora, będącego członkiem rady nadzorczej.
Jeśli chodzi o zeznania tego ostatniego, to przed sądem utrzymywał one że w radzie nadzorczej wziął udział tylko trzykrotnie. Swoją ocenę sytuacji spółki opierał na sprawozdaniach finansowych podsyłanych mu w formie slajdów. Na tej podstawie uznał, że finanse spółki są "ustabilizowane".
Niestety nie mam informacji w jaki sposób świadek wszedł do rady nadzorczej, co go skłoniło do tego kroku. Zapewne takie wiadomości znajdują się w policyjnym protokole przesłuchania świadka.
Oprócz wysłuchania zeznań sąd postanowił uchylić wobec Beaty G. środek zapobiegawczy w postaci m.in. zakazu wyjazdu z kraju.

Czy dobrze rozumiem, że ten profesor to Pan Marian N. o którym niedawno sobie rozmawialiśmy?

Ps. Do przesłuchania zostało około 15 świadków.

Teraz syndyk to http://zimmermanfilipiak.pl/
póki co do zobaczenia pieniędzy na koncie droga może być jeszcze daleka, ponieważ syndyk ma na razie zamiar przygotować częściowy plan podziału sum uzyskanych z likwidacji masy upadłościowej, a od zamiaru do przygotowania planu, następnie jego zatwierdzenie i realizacja trochę może czasu zająć.

Tymczasem w postępowaniu upadłościowym wygląda że coś się ruszyło.
Syndyk poprosił poszkodowane osoby o aktualizację nr kont bankowych.

Jeżeli jestem w błędzie i chodzi o innego Pana Prof. Mariana N. to proszę o informację, a Pana Profesora z góry przepraszam.

jaskolek napisał(a):
Rozprawa 13 października.
Przesłuchano 7 świadków. Wśród nich pojawił się były przewodniczący rady nadzorczej PCZ. Jego zeznania obnażyły wątpliwą zasadność funkcjonowania rady nadzorczej, co niestety nie dotyczy tylko tej spółki. Świadek przyznał, że członkowie rady nie dysponowali wystarczającą wiedzą ekonomiczną, by samodzielnie, bez korzystania z biegłych rewidentów podejmować decyzje. Co więcej, jak sam przyznał, o złej sytuacji spółki, członkowie rady dowiedzieli się z mediów.
Przesłuchano również byłego członka zarządu oraz rady nadzorczej, który był lekarzem i również nie posiadał wiedzy fachowej, by zasiadać we wspomnianych gremiach. Według jego zeznań bywało, iż dokumenty przywożono mu, gdy przyjmował pacjentów i nalegano, by je podpisywał bez zapoznawania się z ich treścią.
Przed sądem stanęła również główna księgowa PCZ oraz z-cę gł. księgowej, lecz ich zeznania w mojej ocenie nic nowego nie wniosły do sprawy.

W temacie kompetencji posiadanych przez poszczególnych członków rady nadzorczej PCZ i ich wiedzy ekonomicznej ciężko się wypowiedzieć, ale wśród nich zasiadała taka znakomitość jak Pan Prof. Marian N. I to zdaje się jako wiceprzewodniczący rady(niewiem czy jego nazwisko można podać, na wszelki wypadek nie robię tego). W internecie chociażby w Wikipedii można bez problemu znaleźć o tym Panu między innymi takie wiadomości:
"Ukończył szkołę podstawową i średnią w Nowym Sączu, a w 1969 studia w Wyższej Szkole Ekonomicznej we Wrocławiu (przemianowanej w 1974 na Akademię Ekonomiczną im. Oskara Langego). Po ukończeniu studiów podjął pracę na tej uczelni; był asystentem i starszym asystentem, po obronie doktoratu w 1976 adiunktem, po habilitacji w 1986 docentem w Instytucie Ekonomii. W 1987 został zastępcą dyrektora Instytutu Ekonomii, w 1990 kierownikiem Katedry Makroekonomii; od 1995 profesor nadzwyczajny, od 1998 profesor zwyczajny. W latach 1995–1999 pełnił funkcję dziekana Wydziału Gospodarki Narodowej, a od 1999 do 2005 rektora AE. Później został profesorem zwyczajnym w Wyższej Szkole Bankowej we Wrocławiu.

Z ramienia Sojuszu Lewicy Demokratycznej zasiadał w Senacie dwóch kadencji. W lipcu 2000 po wyborach uzupełniających objął mandat senatora z byłego województwa wrocławskiego (po Bogdanie Zdrojewskim). Został ponownie wybrany z okręgu wrocławskiego w wyborach parlamentarnych w 2001. W V kadencji przewodniczył Komisji Skarbu Państwa i Infrastruktury. W styczniu 2004 złożył mandat w związku z wyborem w skład Rady Polityki Pieniężnej.

Był prezesem zarządu głównego Akademickiego Związku Sportowego (2001–2003), działa w Rotary Club. W pracy naukowej zajmuje się teorią wzrostu gospodarczego, polityką fiskalną i monetarną, ekonomicznymi aspektami ochrony środowiska. Ogłosił ponad 120 publikacji naukowych, w tym 4 monografie oraz podręcznik akademicki. W 1998 był jednym z recenzentów pracy doktorskiej Jerzego Jankowskiego, ówczesnego posła SLD, uznanej następnie za plagiat. Również w książce Makroekonomia Mariana N. znalazły się teksty zaczerpnięte z publikacji innych autorów[1]."

No chyba ten człowiek miał odpowiednią wiedzę ekonomiczną i kompetencje do zasiadania w radzie nadzorczej. Jak się słucha jego wywiadów na tematy ekonomiczne to zdecydowanie wie o czym mówi.
Ciekawe czy Sąd powoła go, (a może już powołał) jako świadka.

Czyli do przesłuchania w majestacie Sądu pozostało około 18 świadków.

Na podstawie jak zawsze konkretnych i cennych informacji od jaskolka wynika że od lutego b.r. (tj od moich wpisów dotyczących liczby świadków przesłuchanych/do przesłuchania w procesie cyt poniżej) sąd wysłuchał zeznań kolejnych około 25 świadków. To by znaczyło że do przesłuchania pozostało jeszcze około 25.
Jak tempo z tego roku zostanie utrzymane, to jest szansa na zakończenie przesłuchań do sierpnia 2022.

jaskolek dzięki za jak zawsze dokładne dane.
Znane Ci są może daty kolejnych planowanych rozpraw?

dr andrew napisał(a):

W akcie oskarżenia prokurator wnioskował o przesłuchanie na rozprawie 70 poszkodowanych osób.

Na podstawie tych danych oraz faktu, że jak dotąd udało się przesłuchać na sali sądowej dopiero około 20 poszkodowanych możemy dokonać smutnych szacunków.

Wynika z nich, że zostało do przesłuchania w majestacie Sądu jeszcze około 50 osób. Jeżeli rozprawy będą odbywały się z częstotliwością jednej na miesiąc i będzie na nich zeznawał średnio jeden poszkodowany, to zajmie to około 4 lat.
Jeżeli rozprawy będą się odbywały dwa razy w miesiącu, to przy jednej przesłuchiwanej poszkodowanej osobie potrwa to 2 lata.
Nawet jak rozprawy będą odbywały się z częstotliwością dwóch na miesiąc i regularnie będą przesłuchiwane po dwie poszkodowane osoby, to daje to rok. To chyba najbardziej optymistyczny scenariusz. Warunek jest taki, że odbędą się dwie rozprawy miesięcznie, Sąd wezwie na rozprawę dwóch poszkodowanych i obydwaj poszkodowani stawią się na rozprawę. A z tym stawiennictwem chyba jest różnie.

Czy od 28 lipca, coś działo się w temacie sprawy PCZ?
Ktoś może coś wie?

Pytanie raczej do Domu/Biura Maklerskiego.

Wygląda na to, że przetarg nie wyłonił nabywcy nieruchomości gruntowej zabudowanej budynkiem pałacowym wraz z zespołem parkowym.

Teraz syndyk ogłasza zamiar sprzedaży tej nieruchomości z wolnej ręki.

Ktoś coś wie co dzieje się w procesie karnym? Planowane rozprawy odbyły się? Są może nowe terminy?

Link do strony syndyka ze szczegółami o przetargu

jaskolek napisał(a):
Główny oskarżony jawnie kpi z wymiaru sprawiedliwości. bootyshake
21 stycznia jego obrońcy złożyli wniosek o zmianę środków zapobiegawczych w postaci umożliwienia zasiadania w zasiadania w zarządach spółek prawa handlowego, których przedmiotem działalności są usługi medyczne, jak również prowadzenia innych form działalności gospodarczej, której przedmiotem są usługi medyczne.
Wniosek umotywowany został brakiem możliwości zarobkowania przez oskarżonego.
Jednocześnie od kilku miesięcy Romuald nie stawia się na rozprawach, bo zdaniem jego obrońców jego stan zdrowia nie pozwala mu na uczestnictwo... bandhead

jaskolek, wiesz cos moze w temacie rozpraw planowanych na 24 i 25 lutego, oraz o terminach przyszłych?

ann70 napisał(a):
Wczoraj dowiedziałam się,że RŚ nadal prowadzi interesy we Wrocławiu, ma się świetnie i śmieje się w twarz wymiarowi sprawiedliwościangry3

Wiadomo co to za interesy?

Na podstawie tych danych oraz faktu, że jak dotąd udało się przesłuchać na sali sądowej dopiero około 20 poszkodowanych możemy dokonać smutnych szacunków.

Wynika z nich, że zostało do przesłuchania w majestacie Sądu jeszcze około 50 osób. Jeżeli rozprawy będą odbywały się z częstotliwością jednej na miesiąc i będzie na nich zeznawał średnio jeden poszkodowany, to zajmie to około 4 lat.
Jeżeli rozprawy będą się odbywały dwa razy w miesiącu, to przy jednej przesłuchiwanej poszkodowanej osobie potrwa to 2 lata.
Nawet jak rozprawy będą odbywały się z częstotliwością dwóch na miesiąc i regularnie będą przesłuchiwane po dwie poszkodowane osoby, to daje to rok. To chyba najbardziej optymistyczny scenariusz. Warunek jest taki, że odbędą się dwie rozprawy miesięcznie, Sąd wezwie na rozprawę dwóch poszkodowanych i obydwaj poszkodowani stawią się na rozprawę. A z tym stawiennictwem chyba jest różnie.

jaskolek napisał(a):
Nie wszystkich. Nie pamiętam, ilu ma być przesłuchanych, ale lista pokrzywdzonych składających zeznania przed sądem jest ograniczona (zawiera ją akt oskarżenia). Kryterium, według którego świadkowie/pokrzywdzeni są wzywani, jest zapewne wielkość poniesionych strat.

W akcie oskarżenia prokurator wnioskował o przesłuchanie na rozprawie 70 poszkodowanych osób.

jaskolek napisał(a):
9 grudnia 2020 r. rozprawa trwała 20 minut, bowiem nie przybyli wezwani świadkowie (nieobecności usprawiedliwione).
10 grudnia rozprawa trwała dłużej. Zaczęła się, jak zwykle od wniosków adwokatów oskarżonego o odroczenie rozprawy ze względu na nieobecność głównego oskarżonego. Adwokaci ujawnili, iż R. znajduje się w stanie zdrowia psychicznego niepozwalający na dalsze uczestnictwo w postępowaniu. O stanie zdrowia oskarżonego wypowiedzą się biegli.
Na rozprawie przesłuchano byłego prezesa szpitala w Górze za czasów, gdy jego właścicielem był powiat. Świadek zeznał, iż szpital miał bardzo dobra kondycje finansowa w czasie, gdy była sprzedawany. Były prezes od samego początku był przeciwny sprzedaży, więc nie uczestniczył w negocjacjach.
Według jego relacji na początku 2013r. starostwo powiatowe w Górze przekazało spółce budynki na własność wraz z wyposażeniem tj. sprzętem medycznym. Kilka miesięcy potem doszło do sprzedaży szpitala. d'oh!

jaskolek, a masz może jakieś wieści w temacie rozprawy planowanej na 15 grudnia?
Odbyła się?

Niestety, przetarg zakończony 14 grudnia 2020 nie wyłonił zwycięzcy.

Słabi muszą być ci adwokaci, jeżeli ich klient nie dowiedział się od nich że odbywają się jakieś rozprawy. Sekretarka potrafi o czymś takim przypomnieć a tu dwie, zapewne dobrze opłacane papugi i jakoś to im umknęło?

A tak na poważnie. Może Sąd uświadomi sobie że błędem było zwalniać z aresztu tak nieogarniętego oskarżonego. Jakby siedział pod kluczem, to by niczego nie przegapił i z pewnością wiedziałby o każdej rozprawie.

Swoją drogą ciekawe że jak miałem termin przesłuchania jako poszkodowany, to prócz wezwania listem poleconym pofatygował się do mnie dzielnicowy we własnej osobie, żeby mi o tym przypomnieć i dopilnował żebym nie przeoczył terminu, a główny oskarżony może sobie powiedzieć że on nie wiedział.

Na stronie internetowej syndyka znajduje się informacja o trzecim w tym roku przetargu na nieruchomości PCZ.

Tym razem chodzi o nieruchomości w Prze­rze­czy­nie Zdro­ju.

Wartości oszacowania nieruchomości i jednocześnie ceny wywoławcze wynoszą dla Nieruchomości nr 1 – 983.000,00 zł, oraz dla Nieruchomości nr 2 – 387.000,00 zł.

Termin składania ofert to 14.12.2020 r. do go­dzi­ny 14:00.
Szczegóły na stronie syndyka.

jaskolek napisał(a):
Informacja z postępowanie upadłościowego.
Stan środków pieniężnych zgromadzonych do dyspozycji syndyka 31 maja 2020 r. wynosił 8.453.644 zł.

Na podstawie informacji ze strony internetowej Syndyka można wnioskować że kwota środków pieniężnych zgromadzonych do jego dyspozycji po przetargu nr 2/2020 zakończonym 28 lipca 2020 powiększyła się/powiększy się minimum o 28.600,00 PLN
Jeżeli się mylę proszę o korektę.

zimmermanfilipiak.pl/za%C5%82%...(Regulamin%20przetargu).pdf

jaskolek napisał(a):
Informacja z postępowanie upadłościowego.
Stan środków pieniężnych zgromadzonych do dyspozycji syndyka 31 maja 2020 r. wynosił 8.453.644 zł.

Dzięki jaskolek za te informacje. Rozumiem że prócz środków pieniężnych w podanej przez Ciebie kwocie syndyk dysponuje jeszcze niespieniężonym majątkiem, którego jeszcze nie zlicytował.

A czy masz może informację jak aktualnie wygląda lista majątku zabezpieczonego w procesie karnym i jaka jest aktualna szacowana wartość tego majątku?
Pewnie jakbyś miał takie informacje to byś już się tym podzielił, ale spytać zawsze warto.

Syndykiem w postępowaniu upadłościowym PCZ jest obecnie Zimmerman Filipiak Restrukturyzacja S.A.
Co do zasady, wypłaty w celu zaspokojenia roszczeń wierzycieli z zajętego przez syndyka majątku oczywiście powinny nastąpić. Niezbędne jest jednak zatwierdzenie listy wierzytelności, co jest problematyczne z uwagi na zgłoszonych kilkaset sprzeciwów (z tego co wiem jeszcze kilka zostało do rozpoznania). Inna sprawa, że zaspokojenie roszczeń odbywa się zgodnie z określoną przez prawo kolejnością i tu może wystąpić problem w jakim stopniu uda się zaspokoić roszczenia poszczególnych grup wierzycieli środkami pochodzącymi ze sprzedanego majątku spółki.

Najbliższe rozprawy w związku z sytuacją w Polsce raczej się nie odbędą, ale jest też dobra wiadomość.
W załączeniu link dotyczący zmian w konfiskacie mienia. Zmiany kontrowersyjne, ale w naszej sprawie mogą pomóc.
biznes.interia.pl/gospodarka/n...

27 stycznia br został podpisany akt sprzedaży/nabycia szpitala w Środzie Śląskiej.

Syndyk zgodził się sprzedać nieruchomość Powiatowi za 60% ceny szacunkowej budynku tj. 4 663 000 PLN

www.roland-gazeta.pl/najnowsze...

Czy któryś z zeznających przed Sądem obligatariuszy może podzielić się wrażeniami?
Np.
Czy padły pytania na które do tej pory nie odpowiadał w prokuraturze, lub na policji?
Czy obrońcy oskarżonego również zadawali pytania? O co pytali?

Z komunikatów na stronie syndyka wynika że w przetargu nr 2/2019 wyłoniono zwycięzców/nabywców nieruchomości za min. 475900 PLN łącznie. Jeżeli coś źle wywnioskowałem, lub ktoś ma dokładne informacje jakie ceny osiągnęły konkretne nieruchomości proszę o korektę.

zimmermanfilipiak.pl/assets/fi...(Regulamin%20przetargu).pdf

Cofam pytanie. Po ponownym przeczytaniu wszystko jasne Speak to the hand

jaskolek napisał(a):
Na rozprawie 19 sierpnia 2019 r. ujawniono wniosek syndyka z dnia 12 sierpnia 2019 r. o zniesienie zabezpieczenia w stosunku do nieruchomości położonych w osiedlu Skarbimierz. Sąd postanowił uchylić zakaz zbywania tych nieruchomości.

Czy to znaczy że Syndyk może sprzedać te nieruchomości, czy oskarżony?

W końcówce artykułu czytamy...
cyt.
"Na jednej z ostatnich rozpraw biznesmen przyznał, że w latach 2004-2010 nielegalnie finansował kampanie polityków PiS z Dolnego Śląska. Na sali sądowej przedstawił też rzekome powiązania wrocławskich urzędników i przedsiębiorców z prokuratorami. Obecnie Ś. utrzymuje, że upadek PCZ to wynik zemsty za to, że w pewnym momencie odmówił dalszej współpracy."

Nie pomogło kreowanie się na "przyjaciela władzy" to teraz Ś. będzie pozował na męczennika i ofiarę systemu, a może nawet na opozycjonistę.
Tonący brzytwy się chwyta.

www.stockwatch.pl/wiadomosci/a...

To bardzo dobra wiadomość.
Miejmy nadzieje że zleceniodawca dołączy do niej.

W temacie przetergu na budynek po byłym szpitalu w Środzie Śląskiej.

cyt. "18 marca br. syndyk PCZ. S.A. ogłosił przetarg określając cenę wywoławczą na 8,6 mln zł netto (ponad 10,5 mln brutto) i wyznaczając termin składania ofert na 13 maja, jednak żadna oferta nie wpłynęła. Starostwo nadal jest zainteresowanie nabyciem nieruchomości, jednak liczy na obniżenie powyższej kwoty o 30 procent i minus podatek VAT.

Termin kolejnego przetargu ma zostać ogłoszony wkrótce."

www.roland-gazeta.pl/uwaga/wsz...

W czerwcu ubiegłego roku pojawił się ten temat na forum. cyt

dr andrew napisał(a):
A jak już jesteśmy w temacie licytacji.
Czy tylko ja coś przegapiłem?

Wiedzieliście o tym?

Podobno coś już nawet zostało sprzedane.

A informacja o planowanej wypłacie należności na początku roku pochodzi z kancelarii prawnej. Zakładam że pewna.

Nadzieję na szybkie zakończenie sprawy pokładam w tegorocznych wyborach. Ktoś może chcieć się pochwalić skutecznością prokuratury i sądów. W sumie zbliża się dla sprawy karnej PCZ średni czas rozpatrywania takich spraw przez sądy. Nie może to być że sądy pod nowym kierownictwem będą miały dłuższy czas rozpatrywania spraw niż za rządów opozycji, więc może w trosce o statystyki ktoś coś przyśpieszy. W sumie średnio odbywają się dwie (a nawet dwie i 1/2) rozprawy na miesiąc. Myślę że jeżeli oceniać działania sądu tylko po częstotliwości rozpraw to tempo jest niezłe.

Syndyk już zlicytował kilka nieruchomości i na początku tego roku miał rozpocząć procedurę wypłaty środków należnych wierzycielom, ale jak dotąd nic takiego się nie dzieje.Zdaje się że 'ktoś' oprotestował listę wierzycieli.

jaskolek napisał(a):
Sąd Apelacyjny we Wrocławiu jeszcze nie podjął decyzji w sprawie zażalenia Millenium.
Oskarżony wniósł o orzeczenie zwrotu dowodów rzeczowych w postaci korespondencji konsularnej kierowanej do niego jako Konsula Honorowego Królestwa Belgii. 28 stycznia 2019 r. Sąd uznał te dowody za zbędne w dalszym postępowaniu i postanowił o ich zwrocie.
Wcześniej zdecydowano również o zwrocie kluczyka samochodowego w kolorze czarnym z logo firmy Chrysler.

Czyli wniosek banku ma szanse na pozytywne rozpatrzenie. To dobrze.
A co do kluczyka... Jak dla mnie (mam nadzieje że dla syndyka i komornika również) znaczy to że jest jakiś samochód marki Chrysler do zajęcia. No i warto pomyśleć co z kaucją. Przecież wszyscy wiedzą kto dał te pieniądze i że to NASZE pieniądze.

Dzięki jeszcze raz jaskolek za konkret.

A wiadomo co z postanowieniami Sądu w sprawie zażalenia banku dotyczącego decyzji ws zabezpieczenia majątkowego i wniosku oskarżonego o zwrot dowodów?

Dzięki Jaskolek. Gdyby nie Ty to pewnie większość tutaj, łącznie ze mną, nawet by nie wiedziała że rozprawy wogóle się odbywają.

Jaskolek, przepraszam że tak "wywołuję do tablicy", masz może jakieś informacje o wczorajszej rozprawie?

Jaskolek, zdaje sie ze jestes najbardziej zorientowany w temacie rozpraw. Czy dysponujesz wiedza na temat przebiegu dzisiejszej rozprawy i tej z 5 grudnia? I czy mozesz ewentualnie ta wiedza sie podzielic?

Czy ktoś coś wie w temacie rozprawy sądowej z 23 listopada?

To niezłe przyśpieszenie.

Dwa miesiące temu rzecznik Sądu mówił cyt"Na pytanie czy proces ruszy jeszcze w tym roku rzecznik wrocławskiego sądu odpowiedział jednak, że „nie można tego wykluczyć”. Realnie na ten rok najbardziej prawdopodobne jest jednak wyznaczenie samego terminu rozprawy."
obligacje.pl/pl/a/sprawa-pcz-p...

A tu już jesteśmy po jednej rozprawie i jeszcze trzy w planach w tym roku.

Jest ciąg dalszy "usiłowania korupcji" którego miała się dopuścić wrocławska pani adwokat na swojej koleżance z prokuratury. Pamiętacie ten wątek?

gazetawroclawska.pl/wroclawska...

Czy ktoś z forumowiczów był obecny na rozprawie?
Czy prócz "nie przyznania się do winy" poszkodawanego dentysty i deklaracji o zamiarach prokuratora miało miejsce coś jeszcze?
Czy sąd wyznaczył termin kolejnej rozprawy?

Sąd wyznaczył termin pierwszej rozprawy na 8 października br.

Nareszcie. Może teraz to przyśpieszy. Może przed wyborami ktoś się będzie chciał czymś pochwalić...
Tu trochę więcej w temacie

obligacje.pl/pl/a/sprawa-pcz-p...

Projekt likwidacji przepisów o karze łącznej i ciągu przestępstw, to dla niektórych chyba niezbyt dobra wiadomość.

fakty.interia.pl/prasa/news-rz...

Już teraz z okazji zbliżających się 9 sierpnia imienin Romualda, chciałbym życzyć najbardziej popularnemu na tym forum Romualdowi 100 lat!

Polećmy pamięci prokuratora również ekspertów z rady nadzorczej. Mogą coś ciekawego wnieść do sprawy.
Oni też zasługują na rozmowę z wnikliwymi pytaniami i kilka noclegów na koszt podatnika.

Tak to mniej więcej wygląda.
Dlatego powinniśmy chyba wiązać większe nadzieje ze sprawą karną niż postępowaniem upadłościowym.

A co do tych załączonych artykułów z gazety prawnej we wpisie powyżej, to chyba są jakieś stare. Data artykułu niby dzisiejsza, ale treść wskazuje że mają 2-3 lata.

Zgadza się.
art. 342 Prawa upadłościowego (czyli ten który określa kategorie wg których zaspokajane są należności z funduszów masy upadłości), został zmieniony ustawą z dnia 15 maja 2015 r. Prawo restrukturyzacyjne (Dz. U. z 2015 r. poz. 978), które weszło w życie 1 stycznia 2016 r.
Ogłoszenie upadłości PCZ S.A.obejmującej likwidację majątku, zostało wydane przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia Fabrycznej we Wrocławiu, VIII Wydział Gospodarczy dla spraw upadłościowych i naprawczych 30 lipca 2015.

Niestety art. 449 Prawa restrukturyzacyjnego mówi o tym, że:
"W sprawach, w których przed dniem wejścia w życie ustawy wpłynął wniosek o ogłoszenie upadłości, stosuje się przepisy dotychczasowe."

Tak więc decyduje data wpłynięcia wniosku. W związku z tym jeżeli w dacie wpłynięcie wniosku byliśmy jako obligatariusze w IV kategorii, to nic się tu dla nas nie zmienia.

Dla zainteresowanych przytaczam brzmienie "starych" zapisów, które powinny mieć w tym przypadku zastosowanie przy podziale należności z masy upadłości.

Art. 342. 1. Należności podlegające zaspokojeniu z funduszów masy upadłości dzieli się na następujące kategorie:

1) kategoria pierwsza - koszty postępowania upadłościowego, przypadające za czas po ogłoszeniu upadłości należności alimentacyjne oraz renty za wywołanie choroby, niezdolności do pracy, kalectwa lub śmierci oraz z tytułu zamiany
uprawnień objętych treścią prawa dożywocia na dożywotnią rentę, należności z tytułu bezpodstawnego wzbogacenia masy upadłości, należności z zawartych przez upadłego przed ogłoszeniem upadłości umów, których wykonania zażądał syndyk, należności powstałe z czynności
syndyka albo zarządcy oraz należności, które powstały z czynności upadłego dokonanych po ogłoszeniu upadłości, niewymagających zgody nadzorcy sądowego lub dokonanych za jego zgodą;

2) kategoria druga - przypadające za czas przed ogłoszeniem upadłości należności ze stosunku pracy, należności rolników z tytułu umów o dostarczenie produktów z własnego gospodarstwa rolnego, należności alimentacyjne oraz renty
za wywołanie choroby, niezdolności do pracy, kalectwa lub śmierci i renty z tytułu zamiany uprawnień objętych treścią prawa dożywocia na dożywotnią rentę, przypadające za dwa ostatnie lata przed ogłoszeniem upadłości należności z tytułu składek na ubezpieczenia
społeczne, wraz z odsetkami i kosztami egzekucji;

3) kategoria trzecia - podatki i inne daniny publiczne oraz pozostałe należności z tytułu składek na ubezpieczenia społeczne, wraz z odsetkami i kosztami egzekucji;

4) kategoria czwarta - inne należności, jeżeli nie podlegają zaspokojeniu w kategorii piątej, wraz z odsetkami za ostatni rok przed datą ogłoszenia upadłości, z odszkodowaniem umownym, kosztami procesu i egzekucji;

5) kategoria piąta - odsetki, które nie należą do wyższych kategorii w kolejności, w jakiej podlega zaspokojeniu kapitał, a także sądowe i administracyjne kary grzywny oraz należności z tytułu darowizn i zapisów.

2. Wierzytelność nabyta w drodze przelewu lub indosu po ogłoszeniu upadłości, podlega zaspokojeniu w kategorii trzeciej, jeżeli nie podlega zaspokojeniu w kategorii czwartej. Nie dotyczy to wierzytelności powstałej wskutek czynności syndyka
albo zarządcy albo czynności upadłego podjętych za zgodą nadzorcy sądowego.

A jak już jesteśmy w temacie licytacji.
Czy tylko ja coś przegapiłem?

Wiedzieliście o tym?

Podobno coś już nawet zostało sprzedane.

Aż tak źle to chyba nie jest.
Czekamy na ruch prokuratora w sprawie karnej. Teoretycznie więc coś się jeszcze powinno wydarzyć.

Jeżeli chodzi o zajęty majątek, to też nie jest tak źle. Zajęte samochody to nie jest flota firmowa składająca się z rozklekotanych pojazdów marki Skoda (nie obrażając Skody), tylko zabytkowe, kolekcjonerskie egzemplarze. Przy obecnych stopach procentowych i zapowiedziach z RPP o ich utrzymaniu przez jeszcze co najmniej kilkanaście miesięcy takie inwestycje alternatywne (a tymi właśnie są inwestycje w kolekcjonerskie samochody, zegarki, biżuteria, alkohole, dzieła sztuki) mogą przynieść naprawdę przyzwoitą rentowność, więc jak ta zabezpieczona, motoryzacyjna spuścizna nie ulegnie zniszczeniu, to bym powiedział, że patrząc na wzrost jej wartości czas może tu działać na naszą korzyść. Oczywiście jeżeli ktoś odpowiedzialny za ewentualne licytacje będzie miał głowę na karku oraz przeprowadzi wszystko uczciwie. Jeżeli chodzi o nieruchomości, to teoretycznie (ciężko mówić nie widząc konkretnych nieruchomości) też w ostatnich miesiącach nie powinny tracić na wartości. Zdaje się że coś tam jest nawet wynajęte, wiec koszty utrzymania są minimalizowane. No i jeżeli ktoś wynajmuje taką nieruchomość, to można przypuszczać że będzie też jakieś zainteresowanie nią w przypadku licytacji.
Najważniejsze to żeby wreszcie ruszyła sprawa karna i jakoś sensownie do tego podszedł sąd i prokurator. W dalszej kolejności żeby przeprowadzający licytację znał się na rzeczy.
Takie jest moje zdanie.

Prokuratura milczy, kancelaria milczy, prasa milczy.

Dziś pojawił się artykuł w temacie PCZ, ale w kwestii przywrócenia działalności medycznej w byłym budynku PCZ w Środzie Śląskiej. Wydarzenie nie koniecznie posuwające naszą sprawę do przodu.

www.roland-gazeta.pl/15985-wkr...

"Od wszczęcia postępowania przez prokuraturę do wydania wyroku w sprawach znacznych nadużyć finansowych mija przeciętnie około pięciu lat."

"Gazeta przytacza także wypowiedź wiceministra sprawiedliwości Marcina Warchoła.
- Przestępczość gospodarcza jest skomplikowana i trudno, zarówno na etapie postępowania przygotowawczego, jak i sądowego, obejść się bez biegłych z zakresu rachunkowości czy bankowości. Niedobrze, gdy prokuratura i sąd są zdane na łaskę lub niełaskę prywatnych podmiotów - powiedział wiceminister."

Miejmy nadzieję, że w sprawie PCZ prokuratura nie konsultuje się z ekspertem ekonomii, profesorem nauk ekonomicznych Marianem N.

tvn24bis.pl/z-kraju,74/instytu...

Poniżej załączam artykuł opisujący nowe zalecenie/polecenie wiceprokuratora generalnego.

cyt.
"Prokuratorzy mają żądać surowych kar dla przestępców finansowych i gospodarczych; na łagodniejsze traktowanie będą mogli liczyć ci, którzy naprawią szkody i będą współpracować z prokuraturą, np. ujawniając wspólników"
"Zasadą ma być więc - jak ustaliła PAP - wnioskowanie o kary bezwzględnego więzienia, tym wyższe, im większa jest wartość wyrządzonej szkody. "Wobec przestępców, którzy doprowadzą do szkód powyżej 200 tysięcy złotych, prokuratorzy mają żądać przed sądem co najmniej 3 lat więzienia.Jeśli straty są większe niż milion złotych - co najmniej 5 lat, gdy przekraczają 5 milionów złotych - co najmniej 7 lat, a jeśli wartość szkód wynosi ponad 10 milionów złotych - co najmniej 10 lat więzienia" - podkreśla rozmówca PAP."

W materiale przytaczane są też słowa Prokuratora Generalnego
"Pytany o te zalecenia minister sprawiedliwości, prokurator generalny Zbigniew Ziobro powiedział PAP, że "to koniec pobłażania dla przestępców w białych kołnierzykach"."

co w kontekście tego na co zwrócił słusznie uwagę w swoim ostatnim wpisie Pan sasky cyt.
"Kwitując całą sprawę przypomnę tylko co powiedział "pan od afer": wystarczy jedno słowo Prokuratora Generalnego i sprawa zostanie rozwiązana w 3 miesiące."
może oznaczać przyśpieszenie sprawy.

Czytaj więcej na biznes.interia.pl/wiadomosci/n...

Trafiłem na materiał dotyczący procesu pani mecenas, która próbowała dać w prokuraturze 200tys łapówki. Pamiętacie?

Okazuje się że proces został utajniony.

Tekst ma trzy tygodnie, ale nie widziałem go wcześniej i nie widzę żeby ktoś go tu wrzucił, dlatego załączam.

Cytat:
W tej sprawie Centralne Biuro Antykorupcyjne prowadziło operację specjalną. Szczegóły? Tajemnica. Prawie wszystkie akta sprawy są objęte klauzulą tajności. Gazecie Wrocławskiej odmówiono wglądu nawet do tej, niewielkiej części, która tajna nie jest. Sąd Rejonowy w Lesznie, gdzie trafiła sprawa, utajnił cały proces. Osoby postronne nie będą mogły wejść nawet na piętro, na którym jest sala rozpraw. Będą tego pilnować policjanci z Leszna.

Pani mecenas nie przyznaje się do zarzutów. Według nieoficjalnych informacji, broni się tym, że to nie była poważna propozycja korupcyjna. Raczej żart, potraktowany nazbyt poważnie.

www.gazetawroclawska.pl/wiadom...

Kod:
Mod: wpis uzupełniono o cytat

W temacie Romualda Ś.

www.tvn24.pl/superwizjer-w-tvn...

Co o tym myślicie?

Faktycznie coś tu jest nie tak.

O aresztowaniu i kolejnych przedłużeniach aresztu informowała prokuratura na swoich stronach i media. Tym razem cisza. Nikt nic nie pisze. Wyszedł? siedzi dalej? czy co?
Nikt nic nie wie.

Faktycznie pojawiła się ostatnio taka informacja że może odpowiadać z wolnej stopy.
Czy to znaczy że prokurator uznał, że już nic więcej nie da się zabezpieczyć? albo że nasz otyły przyjaciel nie ma już możliwości mataczenia? A może zabezpieczony majątek jest wystarczający do pokrycia roszczeń wierzycieli?

Co o tym wszystkim myślicie?

fan
Potwierdzone to jest?
Miał przebywać w areszcie do 4 grudnia.

siergiej napisał(a):
Apartameny w Sky Tower oraz somochody zabytkowe nie zabezpieczył syndyk tylko prokuratura na poczet zadośćuczynienia w procesie karnym przeciwko ś.
u sa dwa rózne wątki jeden prowadzi syndyk, a drugi prokuratura i nie wiadomo, który szybciej się skończy, może się okazać ze pierwszy będzie wątek prokuratorski, w którym prokurator oprócz zarzutów, bedzie żądał naprawy szkody i na to ewentualnie jest ten osobisty majatek

Słuszna uwaga.

Dla wierzycieli wynika z tego tyle, mówiąc w uproszczeniu, że co do zasady, syndyk powinien wystawić nieruchomośc na sprzedaż i kasa powinna trafić na spłatę długu spółki. Oczywiście wszystko w odpowiednim czasie, przy zachowaniu odpowiednich procedur i kolejności.

A co prócz tego szpitala syndyk odzyskał?

Na jakąś kompletną listę też nie mogę trafić, ale jak się śledzi artykuły w tej sprawie, chociażby zamieszczane na tym forum, to można przeczytać o zabezpieczonych nieruchomościach (np apartamentach w sky tower), kolekcji zabytkowych samochodów, kolekcji zegarków, stosunkowo niewielkiej kwocie w gotówce.

Może ktoś zechce uzupełnić listę?

Informacje
Stopień: Rozgadany
Ostatnia wizyta: 29 kwietnia 2025 23:17:50
Liczba wpisów: 194
[0,04% wszystkich postów / 0,05 postów dziennie]
Punkty respektu: 5

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,674 sek.

ujdgrjvr
zcqnjosy
ovvabyun
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vrkefcwu
mhovfety
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat