Temat:
SERINUS
@ Lukich
Świetna robota z obliczeniami. Zastanaiwam się czy wszyscy nie robimy jakiegoś grubego założenia do tych obliczeń. Rozumiem że "ulica - nie kupuje bo nie rośnie" tak jak już było pisane nie za bardzo wszyscy wiedzą jak się do tego zabrać...
ale zastanawia mnie ze nie policzyli tego ci którzy z tego żyją i maja swoje oddziały na cłym świecie i inwestują w tego rodzaju spółki tu i tam.
pewnie dowiemy się tego dopiero po wycenie brokera przed emisją w Lądku
pozdrawiam wszystkich
|
|
Temat:
SERINUS
Krzysiek9 napisał(a):Tak jeśli weźmiemy pod uwagę, że media podają, że potencjał wydobywczy możliwy do szybkiego uruchomienia ocenia się na 150 tys baryłek ropy naftowej dziennie po uruchomieniu produkcji z aktywnych jeszcze w 2004r. pól. Podawane 20 tys baryłek to jest produkcja tylko i wyłącznie z jednego pola, które dopiero niedawno było reaktywowane. A na ile byście wycenili spółkę KOV ? ... odnoszę się do mojego wcześniejszego postu: Krzysiek9 napisał(a):A tak jeśli chodzi o godziwą cenę (mówię o obecnym kursie bez emisji, 400mln akcji) tylko na GPW to ile byśmy dali za akcję spółki, która rocznie wydobywa ropę naftową o cenie rynkowej: a) 20tys x 110USD/b x 365 x 9% = 72 mln USD b) 150 tys x 110USD/b x 365 x 9% = 542 mln USD c) 20tys x 110USD/b x 365 x 20% = 160 mln USD d) 150 tys x 110USD/b x 365 x 20% = 1,2 mld USD
Wartość przychodów ze sprzedaży była by bardziej miarodajna ale brakuje nam danych póki co dlatego cały czas opieram się tylko na cenie rynkowej ropy. Myślę ze trzebaby liczyć pocenie wydobycia ropy a nie rynkowej bo cena rynkowa nie uwzględnia kosztów jakie firma ponosi na wydobycie więc jeżeli przyjmiemy że z kazdej baryłki KOV jest w stanie skasować 30$ to: b) 150 tys x 30USD/b x 365 x 9% = 147 mln USD
|
|
Temat:
SERINUS
...na polu 42 jest prowadzone wydobycie ok 20000 baryłek dziennie
czy to oznacza że w drugim kwartale pojawi się przychód? czy umowa obejmuje tylko licencje? nie do końca wiem jak to czytać
pozdrawiam optymistów...
|
|
Temat:
SERINUS
Redface napisał(a):czaka1 napisał(a):Kiedy będą jakieś comments ? k. No comments.... A mnie by się wydawało, że 'mądrej głowie dość dwie słowie'... Jak nie komentuję, nie zaprzeczam, nie potwierdzam, to znaczy, że nie mogę, prawda? Ale wnioskowanie muszę zostawić Wam. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/ Pane Kubo Też tak mi się wydaje tyle tych no comments że zrobiło się śmiesznie bo wszyscy dopytują o rzeczy oczywiście nie do sprzedania na forum ....Ten żarcik był dla kastaldo
|
|
Temat:
SERINUS
Kiedy będą jakieś comments ? k. No comments....
|
|
Temat:
SERINUS
au napisał(a):Na mój rozum, gdyby AED dał ciała to by wiercili drugi raz 2metry obok.
No właśnie też tak to rozumuje
|
|
Temat:
SERINUS
Ja też mam pytanie do pana Korczaka.
W komunikacie pisze że nie można wydobywać gazu z powodu zbyt wysokiego ciśnienia. To chyba dobra wiadomość ? Dla mnie to tylko potwierdzenie że odwiert był trafiony. Jeżeli odwiert został skopany czy to oznacza że już wiemy gdzie będzie następny? czyt. tuż obok?
może ktoś ze znajomością tematu to wytłumaczyć
pozdrawim
|
|
Temat:
SERINUS
Hej tak dla rozluźnienia od czasu do czasu sprawdzam sobie zlecenia sprzedaży na KOV-ie dochodze do wniosku że jest wiara w narodzie.... ostatnie na liście jest zlecenie na 210,00 pln na 2850 szt.!!! czyli wartosći 598 500 pln przed ostatnie na 189.00 ok 5000 szt. Prawdziwi szejkowie pozdrawiam
|
|
Temat:
SERINUS
@lewsey
Przychylam sie do Mieszka czy możesz więc podrzucić jakieś konkrety jak wyliczyłeś 0,17$ Przeleciałem po forum ale nie znalazłem i chyba żyję w błogiej nieświadomości bo wszyscy mówią o ~0,6 $
|
|
Temat:
SERINUS
5/ Nie ma kasy na robienie biznesu z juz znalezionych złóż więc pozbywa sie tego gdzie włożył niejmniej kasy.
|
|
Temat:
SERINUS
Krzysztof
Do tego trzebaby założyć że każda akcja zmieniła właściciela tylko raz a wiemy że to nie do końca prawda
podsumowując założeń jest tyle że błąd obliczeń jest większy od wyniku.... nie warto więc dywagować
A.
|
|
Temat:
SERINUS
Krzysiek9
Wiele razy już antym forum była mowa że AT nie nadaje się do analizowania KOV-a przynajmniej na razie. Wszyscy raczej czekaja na wyniki które wywindują kurs nie patrząc na kolejne opory.
Analiza fajna tylko co z tego... jak wyniki wierceń będą ok to przeskoczymy prawdopodobnie na historyczne maxima - jak nie to z kolei spadniemy i żadne techniczne opory nie pomogą
pozdro.
|
|
Temat:
SERINUS
I znowu macanie na fixingu... ktoś 1,40 zobaczył i puścił szukania jeleni ciąg dalszy
|
|
Temat:
SERINUS
Krzysiek9 napisał(a):Krzysiek9 napisał(a):Przeliczając rezerwy jeśli się nie pomyliłem w przeliczaniu jednostek:
"One BOE is roughly equivalent to 5,800 cubic feet of natural gas."
Stąd 4,4MM BOE = 5 800cf * 4 400 000 = 25 520 000 000 cf
25 520 000 000 cf * 7,60USD / 1000cf = 194 mln USD
194 mln USD - Tyle były warte zasoby 3P przed nowym raportem RPS. Obecna wartość zasobów 3P to prawie 400mln USD.Zasoby 1P były warte:1,8MM BOE = 5 800cf * 1 800 000 = 10 440 000 000 cf 10 440 000 000 cf * 7,60USD / 1000cf = 79,34 mln USDObecne zasoby 1P są warte:5,6MM BOE = 5 800cf * 5 600 000 = 32 480 000 000 cf 32 480 000 000 cf * 7,60USD / 1000cf = 246,85 mln USDPODSUMOWANIE: • Zasoby potwierdzone (1P) wzrosły o 221 proc. z 1,8 mln baryłek ekwiwalentu ropy naftowej („MMBOE”) do 5,6 MMBOE; • Zasoby potwierdzone i prawdopodobne (2P) wzrosły łącznie o 141 proc., z 3,0 MMBOE do 7,3 MMBOE; • Zasoby potwierdzone, prawdopodobne i możliwe (3P) wzrosły łącznie o 100 proc z 4,44 MMBOE do 8,90 MMBOE; Źródło: www.kulczykoilventures.com/inf... Panie Kubo czy to oznacza ze bedzie korekta raportu ? czy po takim "newsie" się tego nie robi...?
|
|
Temat:
SERINUS
Dzięki właśnie tego mi brakowało
|
|
Temat:
SERINUS
komorka napisał(a):[quote=lancet]
[...]
Nie zmienia to jednak faktu, że dopóki ropa nie tryśnie, fajerwerków nie będzie. Sadząc jednak po informacjach - wszystko jest na jak najlepszej drodze.
ropa jeszcze nie tryska ale juz gaz syczy....
|
|
Temat:
SERINUS
quark62 napisał(a):Zgadzam się z dolarman'em. Dziś koniec sesji na 1,70 - 1,71. Przy takich wzrosach jest bardzo dużo niecierpliwych i podaż włączy się przy 1,76-1,77 i szlag trafi wzrosty ....chyba ze niektórzy juz sie zasadzają na raport wtedy troche potrzyma....
|
|
Temat:
SERINUS
Mieszko napisał(a):Jeśli wstaniesz rano, to nie ma obawy, przed 1,70 zdążysz. Poprzednie informacje nie wzbudzały trzęsień ziemi, teraz też raczej nie mamy co liczyć na powtórkę z 3 czerwca. Dla mnie najważniejsze jest to, że jutro wskoczymy na wyższy pułap, i z tego pułapu rozpocznie się wybicie po wynikach za kwartał - i wtedy będzie można liczyć na zysk. Bo w tej chwili nawet 20% skok to dla niektórych tylko okazja do zmiejszenia straty. Ufffffff 1,71 dało rade mały pakiecik ale zawsze .....
|
|
Temat:
SERINUS
fu@#%k!! a miałem dzisiaj dokupić bo jutro to już nawet "strażnicy" nie pomogą....
|
|
Temat:
SERINUS
Redface napisał(a):Witam, I znów patrzymy tylko na jeden krok do przodu... CIACH JKorczak /KOV/ Panie Kubo, Z tego co czytałem w prospekcie KOV nie ma w strategii polityki dywidendowej coś się zmieniło? ciągle przewija się stwierdzenie patrzenia krótko terminowego czy jeśli spółka trafi jakieś złoża i zyski pójdą w górę to zamierza się tym podzielić? Bo jeśli nie (nie wiadomo) to oznacza raczej realizacje zysków ze wzrostu kursu. Nawet jeżeli wziąć pod uwagę dłuższą perspektywę pozdrawiam
|
|
Temat:
SERINUS
kneczaj napisał(a):To ja może wrzucę moją AT:
Kurs dobił do linii kanału trendu spadkowego. Zarysowuje się mała, lokalna formacja głowy z ramionami na trendzie średnio(może nawet krótko)terminowym, co oznacza, że znów trafimy w okolice linii trendu długoterminowego (wynika to także z zasięgu formacji) na 1,46zł. no cóż jak to już ktoś na tym forum mówił fajna analiza ale zupełnie do niczego nie przydatna jak widać wszyscy czekają na info z odwiertów i wtedy żadne trendy na nic sie zdadzą jak będzie dobrze (oby tak było) to kurs choćby niewiem jaki właśnie był trend pójdzie w góre .....i na odwrót jak będzie źle to powtórka z petrola ;). zatem fajna analiza ale jeszcze nie do tej spółki
|
|
Temat:
SERINUS
WatchDog napisał(a):Sprawdziłem w statystykach, że wątek KOVa miał przez ostatnie 30 dni 19,5 tys. unikatowych odsłon. Tyle ludzi otworzyło choć jedną podstronę. Tylko wczoraj zajrzało ponad 1300 osób. no tak ale nie wszyscy mają do Warszawy "po drodze" jesli ktoś robił odsłony ze Szczecina to z całym szacunkiem dla pana Jakuba raczej sie nie stawi....
|
|
Temat:
SERINUS
uff znalazłem ten raport
ale stronka.....
więc:
Kulczyk Oil Ventures (KOV) is initiated with a Buy recommendation. We arrive at an equity value of USD 242.2mn or PLN 710.3mn as of December 31, 2010. From that value we derive a 12-month target price for KOV’s shares of PLN 2.0, which offers upside of more than 29% on the current share price. KOV is a Canada-based oil and gas exploration and production company with a well balanced E&P project portfolio featuring exposure to exploration, appraisal and production, as well as geographical diversification. Its principal assets include two onshore exploration blocks in Brunei and one in Syria. KOV recently acquired a fourth principal asset, KUB-Gas, a Ukrainian natural gas producer. KOV has 4.4mn boe of 3P reserves (gross, all in Ukraine), 53.5mn boe of contingent resources (2C), mostly to be found in Brunei, and 96mn boe of prospective resources (net to KOV, best estimate) that were confirmed by independent third party evaluations.
|
|
Temat:
SERINUS
mnie więcej to będzie tak : AED jest zadowolone :) że może poinformować że pomyslnie zakończyła problemy operacyjne wynikłe z wcześniej ogłaszanego podwyższonego ciśnienia i napływu gazu do studni eksploracyjnej. AED będzie teraz wiercic przez (casing shoe) to chyba jakaś osłona, przeprowadzając testy szczelności, a pózniej kontynuować wiercenie do celu w otworze 6''
AED jest również zadowolone ;) że może potwierdzic zakończenie projektowania programu testowego Lukut-1. AED również przyspieszyło z ofertowaniem sprzętu testującego i obecnie rozpatruje odpowiedzi. Decyzja do formalnej mobilizacji urządzeń testowych będzie zależeć od wyników Lempuyang -1. Wyniki odwiertu lempuyang -1 bedą zanane po zakończeniu wierceń, rejestracji i ewaluacji studni...
|
|