Temat:
IDEABANK
Vox napisał(a):czy ktoś wie ile "kasy jest w BFG" i czy starczy dla takiego podmiotu jak IDEA? A co jesli trzeba bedzie wyplacic dla GNB? Na koniec 2017 BFG miał ok. 16 mld zł aktywów. Suma zobowiązań GB i IB wobec klientów na 30.06.2018 to ok 66 mld.
|
|
Temat:
IDEABANK
Ja też zlikwidowałem lokaty w IB, w GB mam jedną i tę na razie zostawiłem, ale trzymam rękę na pulsie. Dlaczego? Nie znam procedur BFG i szczerze mówiąc, nie mam ochoty się z nimi zapoznawać, a tym bardziej testować ich w praktyce... Moim zdaniem cała ta sprawa nie może się dla banków LC skończyć dobrze.
|
|
Temat:
IDEABANK
Podejrzewam, że Czarnecki postawił już krzyżyk na swoich bankach, skoro przy takim "życiorysie" rozpoczął wojnę z KNF. Najpierw zniszczą go medialnie, a potem i tak przejmą jego biznes.
Może rządowi zależy na tym, bo nie chcą, żeby jego banki podkupiła zagranica?
|
|
Temat:
MEDICALG
Obstawiam, że nie informuje właśnie dlatego, że tego wzrostu tam nie ma A dzisiaj MDG +26,45%. Inwestorzy nagle odzyskali wiarę w spółkę?
|
|
Temat:
MEDICALG
Dzięki, tego wywiadu nie czytałem. Raczej nie tchnie on optymizmem i rzeczywiście można odnieść wrażenie, że prezes opisuje swoją spółkę niczym sprzedawca towar w sklepie. Z drugiej strony Marek Dziubiński ma tylko 11% udziałów, a nie wiem czy funduszom opłaciłoby się sprzedawać po obecnej cenie, czy nawet trochę wyższej. To im się po prostu nie kalkuluje. Chyba, że tak, jak było mówione wcześniej - jest coś, o czym wiedzą tylko wtajemniczeni.
|
|
Temat:
MEDICALG
Jest to mój pierwszy posta na forum Stockwatch, więc witam wszystkich Kod:mod: Usunięto fragment niezgodny z regulaminem forum SW Ale od pewnego czasu wręcz przecieram oczy ze zdumienia, bo niemal co sesję jest kilkuprocentowy spadek. Od lipca 2018 wykres wygląda niemal jak pionowa ściana. I również, jak kolega wyżej, nie mogę oprzeć się wrażeniu, że smart money wiedzą o czymś, o czym nie wiedzą indywidualni inwestorzy. Inna sprawa, że nawet nie zakładając tych trupów w szafie, powody do niepokoju są. Niby zmienili ostatnio dyrektora generalnego w Medi-Lynx (może nowy coś zwojuje...), ale od pewnego czasu odnoszę wrażenie, że zarząd nie bardzo wie, w jakim kierunku cała grupa ma iść. Najbardziej jaskrawym dowodem tego jest ogłoszenie przeglądu opcji strategicznych. Wypłata dywidendy przy wyraźnie pogarszających się wynikach też dała mi sporo do myślenia. Ewidentnie chodziło o zahamowanie wyprzedaży akcji - czyżby po to, żeby nie oddać spółki zbyt tanio? Czytając wywiady z Markiem Dziubińskim (ciekawostka, nie wiem czy zauważyliście: 22.02.2017 w Forbes ukazał się wywiad z nim, przy cenie akcji na szczycie niecałe 340 zł, a półtora miesiąca później kurs zaczął spadać... i spada po dziś dzień), odniosłem wrażenie, że to pasjonat, który nie będzie chciał się pozbywać swojego biznesu, ale teraz sam już nie wiem... Czy myślicie, że to prawdopodobna opcja?
|
|