PARTNER SERWISU
vkwvymkd
PLrc

PLrc

Ostatnie 10 wpisów
anty_teresa napisał(a):
A rynek najprawdopodobniej zakłada inny model zachowania w przyszłości, czyli najpierw mocniejszy wzrost, a dopiero potem tę zdyskontowaną wartość dywidend.

Dlatego mam zamiar oszacować wartość Boryszewa również modelem dwufazowym (najpierw dynamiczny rozwój, a potem stabilny wzrost w tempie inflacji) tak jak mi pisałeś w innym temacie.

anty_teresa napisał(a):
Ja nie czuję czemu chcesz dodawać do wyceny zyski zatrzymane. Skoro nie zostały w latach poprzednich wydane na dywidendę, to znaczy, że prawdopodobnie już pracują są z nich aktywa które generują gotówkę, z której w końcu są dywidendy. Powinieneś po prostu dodać stan gotówki w kasie.
Masz rację, dodanie stanu gotówki ma dużo więcej sensu.

anty_teresa napisał(a):
Przecież dług netto to poziom kredytów - gotówka, a więc jak odejmujesz dług netto od wyceny z modelu rosnących dywidend to już to co może zostać wypłacone masz uwzględnione.
Czyli od wartości zdyskontowanych dywidend powinienem odjąć sam dług netto (zadłużenie odsetkowe - gotówka), dobrze rozumiem?

A może powinienem odjąć od zdyskontowanych dywidend tylko zadłużenie odsetkowe? Ono jest sporo mniejsze, więc wynik siłą rzeczy wychodzi mi znacznie rozsądniejszy.

W takim razie pokazuję obliczenia:
tutaj są moje obliczenia w formacie libre office megawrzuta.pl/download/723650c...
a tutaj w formacie excela 97-03 megawrzuta.pl/download/c3e842c...

Chcę oszacować wartość Boryszewa metodą zdyskontowanych dywidend dla kogoś, kto przejmuje całą firmę, nie rozwija jej, ale też nie zamyka i całą wygenerowaną gotówkę wypłaca sobie w postaci dywidendy, przy czym interesuje mnie to ile mógłby sobie wypłacać gotówki z podstawowej działalności firmy. Za miarę gotówki możliwej do wypłacenia przyjąłem przepływy pieniężne netto z działalności operacyjnej - amortyzacja.

W arkuszu są dane od 2011 roku, ale do regresji wziąłem dane od 2012 roku, ponieważ rok 2011 nie pasuje do aktualnego trendu. Nie da się zrobić żadnego rozsądnego dopasowania do wykresu przedstawiającego zysk operacyjny od 2011 roku - a od 2012 roku już da (chociaż R^2 i tak wychodzi mniejsze od 0,5 więc statystycy pewnie by powiedzieli, ze to żadne dopasowanie).

Do wykresu teoretycznej dywidendy dopasowałem funkcję eksponencjalną, ponieważ firma teoretycznie może reinwestować zyski i mieć zyski od zysków, więc one powinny chyba rosnąć szybciej niż liniowo.

Kurczę, odjąłem od przepływów pieniężnych z działalności operacyjnej Boryszewa amortyzację, ekstrapolowałem to do roku 2017, zdyskontowałem zakładając wzrost w tempie inflacji, a następnie od wyniku odjąłem zadłużenie i dodałem zyski zatrzymane. Wynik wyszedł mi zupełnie absurdalny (teoretyczny kurs wielokrotnie niższy od rynkowego). Czy możesz mi wytłumaczyć, dlaczego odjęcie zadłużenia i dodanie zysków zatrzymanych poskutkowało tak absurdalnym wynikiem? ;> Wydawało mi się, że robię rozsądną rzecz.

anty_teresa napisał(a):
Dlatego w DCFach zakłada się fazę wzrostu i szczegółowe prognozy na kolejne lata, a potem już stabilność (stabilny inflacyjny wzrost).

I w fazie stabilnego inflacyjnego wzrostu powinienem założyć, że firma inwestuje już tylko w odtworzenie aktywów trwałych, czyli (nawiązując do naszej innej dyskusji)
Cytat:
inwestycje=amortyzacja
?

Fakt, na niektórych forach opcja cytowania jest mocno nadużywana i może faktycznie nie trzeba cytować ostatniego postu, ale ja akurat lubię się odnieść do poszczególnych fragmentów wypowiedzi.

Czy to temat także do zgłaszania błędów na forum? Bardzo denerwujące jest to, że ma opcji "cytuj" przy ostatnim poście w temacie, tak jak to widać na screenie poniżej

kliknij, aby powiększyć

Siebie mogę zacytować, a anty_teresy nie -_-

EDIT:
nie wiem czemu obrazek się nie wyświetla. Tutaj jest link do niego: zapodaj.net/4315c83e2bcdf.png....

anty_teresa napisał(a):
Jak masz samochód i nim jeździsz na taksówce, to po 5 latach rośnie Ci koszt napraw, a po 15 oddajesz go na złom. Nie odtworzyłeś majątku i w efekcie musisz zamknąć firmę.

Tak, ja bardzo dobrze rozumiem tę konieczność odtwarzania majątku w miarę jego zużywania się.

anty_teresa napisał(a):
To musisz patrzeć na zysk :)

Czyli innymi słowy jesteś zdania, że amortyzacja jest dobrą miarą inwestycji odtworzeniowych. Rozumiem. Ale np. Christopher Browne w swojej Małej książeczce o inwestowaniu w wartość opisuje przypadek jakiejś szwajcarskiej firmy, która stosowała maksymalne dozwolone prawem, zupełnie absurdalne stawki amortyzacji, w efekcie wydawała się dużo mniej zyskowana niż była w rzeczywistości. Zatem amortyzacja może być myląca.

Czy jest lepszy sposób na oszacowanie wartości inwestycji odtworzeniowych niż przyjęcie, że są równe amortyzacji? Chciałbym oszacować ile właściciel firmy mógłby sobie co roku wypłacać gotówki, nie rozwijając jej, ale też nie zamykając. Chciałbym to przykładowo zrobić dla Boryszewa. Przeszukałem sprawozdanie finansowe Boryszewa za III kwartał 2016 roku www.boryszew.com.pl/pub/raport... jak również sprawozdanie za 2015 rok www.boryszew.com.pl/pub/raport... i nie znalazłem słowa o inwestycjach odtworzeniowych. Jak sobie poradzić z tym problemem? Mógłbym też przyjąć
Cytat:
inwestycje odtworzeniowe=wydatki na zakup aktywów trwałych-wpływy ze zbycia aktywów trwałych

ale to przecież nie będzie prawda, gdy np. firma buduje nowa fabrykę ;/

anty_teresa napisał(a):
Dodatkowo liczysz je od zysku netto, więc wchodzą Ci w nie zdarzenia jednorazowe/niepowtarzalne jak różnice kursowe. Te w większości ominiesz licząc NOPAT przy FCFF

A zysk operacyjny po opodatkowaniu mam sobie po prostu obliczyć ze wzorku
Cytat:
zysk operacyjny po opodatkowaniu = zysk operacyjny(1-stopa podatkowa)
?
W takim razie tutaj powstaje problem w przypadku przedsiębiorstw, które działają w kilku różnych krajach i podlegają kilku różnym stawkom podatkowym ;/

W dodatku w przypadku Boryszewa FCFF za 3 kwartały 2016 roku wychodzi ujemny :( I co tu zrobić z takim wynikiem? ;>

anty_teresa napisał(a):
Teraz wygląda OK
No wreszcie Dancing

anty_teresa napisał(a):
z ciekawości po co Ci to liczenie FCFE? Do wyceny liczenie FCFE z danych historycznych jest raczej mało przydatne.

Ale mogę wyliczyć FCFE za np. ostatnie pięć lat i skorzystać z analizy regresji do ekstrapolowania FCFE. Inaczej się chyba nie da skorzystać z metody zdyskontowanych przepływów pieniężnych? ;>

Sprawdziłem:
Kredyty bankowe, pożyczki, obligacje długoterminowe Boryszewa na koniec III kwartału to 248 257.
Na koniec 2015 roku to 98 556.
Różnica: 149 701

Kredyty bankowe, pożyczki, obligacje krótkoterminowe Boryszewa na koniec III kwartału to 776 169.
Na koniec 2015 roku to 796 444.
Różnica: -20 275

Zatem nowe zadłużenie odsetkowe wyniosło 129 426.

Liczę ponownie wolne przepływy pieniężne:

Zysk przed opodatkowaniem = 196 839
- podatek zapłacony 15 924
+ amortyzacja 89 716
- wydatki inwestycyjne 157 283
- zmiana stanu należności 114 162
- zmiana stanu zapasów 54 661
+ zmiana stanu zobowiązań 30 473
- zmiana stanu rezerw i rozliczeń międzyokresowych 23 925
+ nowe zadłużenie odsetkowe 129 426
FCFE = 80 499

Co Ty na to? ;>

W takim razie suma zobowiązań długoterminowych Boryszewa na koniec 2015 roku wynosiła: 337 593 tys zł. Suma zobowiązań długoterminowych na koniec III kwartału 2016 roku wynosiła 465 765 tys zł. Różnica: 128 172 tys zł. Liczę wolne przepływy pieniężne jeszcze raz:
Zysk przed opodatkowaniem = 196 839
- podatek zapłacony 15 924
+ amortyzacja 89 716
+ nowe zadłużenie długoterminowe 128 172
FCFE = 79 245

Teraz dobrze to liczę? ;>

Przecież skorygowałem zysk o "zmianę stanu zobowiązań" i "zmianę stanu należności". ;>

kasparov napisał(a):
Polecam blog Michała Stopki.

Blog Michała Stopki - DCF

hehe, mój temat skłonił Cię do napisania drugiego postu w przeciągu dwóch lat :) Dzięki, na pewno poczytam tego bloga.

anty_teresa napisał(a):
W przypadku Boryszewa to będą Cashflow inwestycyjny pomniejszony o operacje na obligacjach czyli -156 mln zł.

A w przypadku innych firm będzie podobnie? Czy to będą te słynne wydatki kapitałowe (CAPEX)? ;>

Dobrze, zatem tak:
Zysk netto przed opodatkowaniem = 196 839
- podatek 15 924
+ amortyzacja 89 716
FCFE = -48 927,
dobrze to liczę? ;>

Próbuję obliczyć wolne przepływy pieniężne dla akcjonariuszy (free cash flow to equity) według wzoru:
Cytat:
FCFE:=dochód netto+amortyzacja-nakłady inwestycyjne-zmiany w kapitale obrotowym-spłacona część zadłużenia+nowe zadłużenie

Przykładowo chcę je policzyć dla Boryszewa za 3 kwartały 2016 roku. Przeglądam skonsolidowany raport finansowy Boryszewa za III kwartał 2016 roku www.boryszew.com.pl/pub/raport... niestety nie bardzo wiem, jakie pozycje ze sprawozdania podstawić do wzoru w miejsce nakładów inwestycyjnych. W przepływach pieniężnych z działalności inwestycyjnej jest niby pozycja Wydatki na nabycie aktywów trwałych, ale czy wszystkie takie wydatki można zaklasyfikować jako nakłady inwestycyjne? I czy to będą jedyne nakłady inwestycyjne? Proszę o pomoc :)

Dzięki za odpowiedź. Nie jestem pewien czy dobrze Cię zrozumiałem: te korekty w rachunku przepływów pieniężnych są spowodowane tym, że Tauron ponownie wycenił swoje aktywa, wyszło mu, że są mniej warte niż sądził i różnicę odpisał od dochodu, czy co? ;>

Dzięki za odpowiedź. No właśnie chyba zawsze wartość firmy jest oddzielną linią w bilansie i nie wiem czy ona jest potem i tak wliczana do wartości niematerialnych, czy nie. Często wartość firmy widniejąca w bilansie jest bardzo duża, a wartości niematerialne bardzo małe...

A gdzie w sprawozdaniu finansowym mogę sprawdzić czy wartość firmy została wliczona do wartości niematerialnych? ;>

Przepraszam, że odświeżam tak stary temat, ale jest bardzo interesujący. Również wiele razy się zastanawiałem jak to możliwe, że zysk operacyjny jest bardzo duży, a przepływy pieniężne są małe. Będę musiał przeanalizować dokładnie wszystko co zostało tu napisane, na razie mam prośbę. Czy możecie rzucić okiem do następujących raportów finansowych Taurona?

W tym raporcie finansowym za III kwartał 2016 www.tauron.pl/tauron/relacje-i... na stronie 8. skromny zysk przed opodatkowaniem jest korygowany o odpisy aktualizujące wartość rzeczowych aktywów trwałych i aktywów niematerialnych w wyniku czego przepływy pieniężne netto z działalności operacyjnej stają się bardzo duże.

W tym raporcie finansowym za 2015 rok www.tauron.pl/tauron/relacje-i... na stronie 26/265 startujemy z gigantycznej straty, korygujemy ją o gigantyczną kwotę odpisów aktualizujących wartość rzeczowych aktywów trwałych, aktywów niematerialnych i wartości firmy i robią nam się gigantyczne przepływy pieniężne z działalności operacyjnej.

W związku z tym mam następujące pytanie:
1. co u licha aktualizacja wartości aktywów ma wspólnego z przepływami pieniężnymi i to jeszcze z działalności operacyjnej? ;>
2. WatchDog pisał, że przepływów pieniężnych praktycznie nie da się zmanipulować. Czy tutaj nie mamy do czynienia z taką sytuacją? Czy Tauron nie prowadzi kreatywnej księgowości? Czy nie próbuje wydawać się dużo bardziej zyskowny niż jest w rzeczywistości? ;>

W bilansach z reguły widnieją dwie pozycje:
Wartość firmy x
Wartości niematerialne y
Czy wartość firmy jest wliczana do wartości niematerialnych w bilansie?

To chyba dobre miejsce na moje pytanie. Zauważyłem, że pewne kwoty w rachunkach zysków i strat oraz w zestawieniach przepływów pieniężnych są brane w nawiasy. Jak rozumiem to oznacza, że są ujemne? ;> Czyli, że firma odnotowała stratę albo, że gotówka od niej odpłynęła, zamiast przypłynąć? :)

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 31 grudnia 2018 01:47:59
Liczba wpisów: 20
[0,00% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,260 sek.

mkepfhki
oykvefgv
chnavrgy
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dmbgylys
fkatvctb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat