PARTNER SERWISU
sxnovxdd
Pshemek2018

Pshemek2018

Ostatnie 10 wpisów
Dziękuję za listę brokerów!

rafsty napisał(a):

Miałem kiedyś rachunek w XTB. Ale już nie mam. :)

Jakieś negatywne doświadczenia z tym konkretnym brokerem?

rafsty napisał(a):

Dlatego radzę od razu sprawdzić przy wyborze biura, jak to u nich jest z withholding tax.

Dziękuję, sprawdzę to przed założeniem rachunku. Czy są jakieś inne opłaty/zasady które mogą obniżyć mój zysk lub utrudnić jego wypłacenie w przyszłości? Poza prowizją oczywiście

rafsty napisał(a):

No ale tu też było drogo, bo w Polsce usługa handlu za granicą jest traktowana jak jakiś super-hiper turbo de lux. Jak w PRL

W XTB powiedziano mi że 0,07% prowizji przy kupnie i sprzedaży akcji Tesli. Czy to dużo?

rafsty napisał(a):

Co do Tesli to bardziej bałbym się, że będzie jak w kolarstwie, w końcu dopadnie ich peleton. Mówi się też, że rewolucja zjada własne dzieci, co jest prawdą i dość sensownym mechanizmem. Poza tym oczkiem w głowie Elona jest Mars.

@Pshemek2018: Dwie sprawy:
1. Przez plus500 handlujesz CFD, a nie akcjami. To słaby pomysł w przypadku strategii buy and hold.
2. Kupno jednej firmy za całość środków to zakład all-in. Jeśli na 20 lat, to w dodatku życiowy. Nie jest to najrozsądniejsze podejście.

1. Też właśnie sobie zdałem z tego sprawę. Rozmawiałem dzisiaj z XTB i od marca mają wprowadzić możliwość zakupu prawdziwych akcji a nie syntetycznych. Czy to jest wiarygodny broker?
2. Nie zamierzam wkładać całych swoich środków oczywiście. Aż takiej wiary nie mam :) Ale mam dużą. Masz rację z tym peletonem, aczkolwiek oni są mocno do przodu jeżeli chodzi o rozwiązania więc liczę że pomimo konkurencji będą długo liderem.

Dziękuję,
Przemek

Jeżeli chodzi o inwestycje to zdecydowanie długoterminowa kilkunastoletnia napewno. Decyzję już podjąłem i zdaję sobie sprawę z ryzyka i to ryzyko akceptuję. Ryzyka którego nie akceptuję to fakt, że za kilkanaście lat w przypadku gdyby inwestycja okazała się sukcesem, nie mógłbym wypłacić pieniędzy bo broker okazał się nieuczuciwy lub wyszły by jakieś zasady o których nie miałem na początku pojęcia.

Napisałeś że wystarczy zgooglować. Znalazłem to polskie 500 plus ale chciałbym się dowiedzieć czy to jest na tyle bezpieczna platforma że mogę włożyć tam pieniądze na kilkanaście lat i czy mam gwarancję ich wypłacenia. Jeżeli nie to gdzie indziej najlepiej? Jakiś amerykański broker?

Witam wszystkich

Jestem raczej zielony w temacie inwestowania a chciałbym długoterminowo zainwestować w akcje Tesli. Jak najepiej to zrobić bezpiecznie tak by mieć pewność że po wielu latach w przypadku zysku wypłaci się pieniądze?

Znalazłem taką możliwość na plus500.pl ale istnieją bardzo różne opinie na temat tego brokera i nie bardzo rozumiem czy w ich przypadku jest gwarancja uzyskania pieniędzy szczególnie w przypadku wysokich zysków. Gdzieś wyczytałem też że wykupienie tam wcale nie oznacza posiadania akcji (?)

Jeżeli plus500 nie jest zalecany to jaka jest alternatywa? Czy powinienem szukać doradcy? Założyć rachunek inwestycyjny w banku?

Wybaczcie jeżeli pytania brzmią głupio ale nie interesuje mnie codzienna gra na giełdzie tylko prosta inwestycja z gwarancją bezpieczeństwa.

Dziękuję,
Przemek

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 1 lutego 2018 21:13:14
Liczba wpisów: 4
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,218 sek.

yitkneen
csaofhbk
ohgkreyn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cpjjrtcc
plxhtzqt
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat