Temat:
CAPITEA
No i są raporty. Opublikowanie raportu rocznego zostało przesunięte na 15 maja i jednocześnie ogłosili że szykują dokumenty pod wniosek o restrukturyzacje. Swoją drogą to dziwne że jeszcze go nie złożyli...
|
Temat:
CAPITEA
Nie wiem czy czytaliście dokładnie WEO emisji robionych na podstawie prospektu ale ja zajrzałem i niby są wpisane kowenanty ale:
1. Na żądanie przez Obligatariusza przedterminowego wykupu w związku z przekroczenie wspomnianych wskaźników finansowych musi wyrazić zgodę Zgromadzenie Obligatariuszy 2. Zgromadzenie Obligatariuszy zwołuje spółka na wniosek Obligatariuszy mających ponad 10% Obligacji w terminie nie wcześniejniż 21 dni od otrzymania wniosku Obligatariuszy 3. Jak już nawet odbędzie się Zgromadzenie i wyrazi zgodę oraz Obligatariusz wystąpi z żądaniem to emitent ma 30 dni na wykup.
Teoretycznie jest więc ryzyko żądań przedterminowych wykupów ale w praktyce podejrzewam że procedura potrwa długo jeżeli kiedykolwiek do tego dojdzie. Nawet jak w raporcie rocznym zostaną przekroczone kowenanty to zebranie 10% obligatariuszy do złożenia wniosku o zwołanie zgromadzenia będzie trudne (trzeba załączyć od każdego kopie świadectwa depozytowego). Nawet jeżeli udałoby się to zrobić to spółka może przeciągać zwołanie zgromadzenia, a na koniec może się okazać że większość Obligatariuszy, którzy mają np. też obligacje innej serii czy akcje zagłosuje przeciwko i nikt nie będzie mógł wystąpić o przedterminowy wykup.
|