Drodzy,
Jeżeli kupiłem poprzez bank (jak większość), czyli jestem zapisany jedynie jako jeden z wielu w ewidencji danej serii - to jedyne co muszę zrobić do 30 kwietnia, to potwierdzić z danym podmiotem (który prowadzi w tym momencie ewidencję mojej serii) moje aktualne dane? Czy muszę coś dodatkowo jeszcze na szybko załatwiać - jakieś potwierdzenie papierowe itd i deponować w GB?
Czy ktoś może potwierdzić, że dobrze zrozumiałem ten komunikat na stronie GB?
|
|
Ponowie swoje pytanie sprzed kilku/kilkunastu dni zważywszy na ostatnie newsy:
Czy to czas żeby ewakuować się z lokatami póki jeszcze się da, czy jednak poniżej 100 tys. EUR w dalszym ciągu jest bezpiecznie?
|
|
Drodzy,
Czy w tym przypadku należałoby się już ewakuować z Lokatami? Czy raczej poniżej limitu BFG jest wciąż bezpiecznie trzymać tam środki na lokatach?
Istnieje realna szansa, że w przypadku upadku IDEI - BFG nie byłby w stanie wypłacić wszystkim limitu 100 tys. EUR?
|
|
Taki mini off-top:
Czy ktoś z was obecnych tu na forum został również dzisiaj usunięty z grupy "GetBack - grupa poszkodowanych osób (m.in. klientów Idea Banku)" ?
Albo mi się wydaje albo zrobili czystki i usunęli połowę grupy. Tylko nie bardzo wiem, na bazie jakich kryteriów wybrali kto ma zostać.
Jest to o tyle przykre, że człowiek na prawdę jest poszkodowanym i przeglądał grupę aby być na bieżąco ze sprawą, a tu taka niemiła niespodzianka dzisiaj.
|
|
InwestorAmator napisał(a):
3) Przydział ewentualnych akcji - jak to się będzie odbywało gdy ktoś taki jak ja nie ma konta maklerskiego? W jaki sposób będę wiedział czy i ile mam akcji?
Czy ktoś zna odpowiedź na to pytanie? Dodatkowo - czy ktoś w ostatnim czasie (miesiąc) otrzymał od PDM zaświadczenie depozytowe?
|
|
1) Czy ktoś wie gdzie aktualnie można się zgłosić po wystawienie aktualnego zaświadczenia depozytowego? Czy wystarczy na biuro@polskidm.com.pl czy teraz jest to jakiś bardziej skomplikowany proces z racji utraty licencji? 2) Doradźcie proszę dla kogoś kto nie czuje się nie siłach (i nie ma kompletnie ochoty) ciągnąć i walczyć w sądach zarówno z bankiem jak i z PDM/GB która z konwersji będzie lepsza? (chodzi tutaj o potencjalne odzyski w przyszłości - co bardziej się opłaca) Nie gram na giełdzie - obligacje wydawały mi się w miarę bezpieczne (sprawdziłem firmę gdzieś w okolicach września 2017, więc wszystko wyglądało ok). Uznałem ten etap w moim życiu za lekcję życia i z każdym kolejnym miesiącem coraz mniej mi zależy na tych pieniądzach (wsadziłem <50 000, więc z racji wieku i kwoty uznałem, że gra jest nie warta moich nerwów bo najzwyczajniej w świecie mam za co jeść i żyć - co prawda kupno samochodu trzeba odłożyć na kolejne lata :) ) 3) Przydział ewentualnych akcji - jak to się będzie odbywało gdy ktoś taki jak ja nie ma konta maklerskiego? W jaki sposób będę wiedział czy i ile mam akcji?
|
|
InwestorAmator napisał(a):Pytanie osoby mało doświadczonej na rynku kapitałowym:
1) Jeżeli nie posiadam konta maklerskiego (bo kupowałem te obligacje przez LB) - to w jaki sposób ewentualnie zostaną mi przydzielone te akcje? Gdzie je znajdę, w sensie takim czy wtedy bank w którym kupowałem z automatu w jakiś sposób założy mi konto maklerskie czy ja sam muszę gdziekolwiek takie założyć i wskazać gdzie mają przydzielić akcje? Jak taka konwersja odbywa się z technicznego punktu widzenia osoby która na ten moment nie posiada rachunku maklerskiego? 2) Jak wygląda PIT w przypadku takich obligacji (kupionych poza rynkiem)? Zakładam, że wypłacane odsetki był już potrącone podatkiem belki, natomiast w momencie gdyby przekonwertowali część na akcje, a reszta byłaby przez te X lat wypłacana w formie kapitału a nie odsetek + na koniec nominał - to w jakiś sposób wykazuje się to w PIT rocznie? 3) Dużo ludzi pisze o wykazaniu straty w PIT - na czym to polega?
Będę wdzięczny za rzeczowe odpowiedzi.
Pozdrawiam Ktokolwiek obeznany może doradzić? :)
|
|
Pytanie osoby mało doświadczonej na rynku kapitałowym:
1) Jeżeli nie posiadam konta maklerskiego (bo kupowałem te obligacje przez LB) - to w jaki sposób ewentualnie zostaną mi przydzielone te akcje? Gdzie je znajdę, w sensie takim czy wtedy bank w którym kupowałem z automatu w jakiś sposób założy mi konto maklerskie czy ja sam muszę gdziekolwiek takie założyć i wskazać gdzie mają przydzielić akcje? Jak taka konwersja odbywa się z technicznego punktu widzenia osoby która na ten moment nie posiada rachunku maklerskiego? 2) Jak wygląda PIT w przypadku takich obligacji (kupionych poza rynkiem)? Zakładam, że wypłacane odsetki był już potrącone podatkiem belki, natomiast w momencie gdyby przekonwertowali część na akcje, a reszta byłaby przez te X lat wypłacana w formie kapitału a nie odsetek + na koniec nominał - to w jakiś sposób wykazuje się to w PIT rocznie? 3) Dużo ludzi pisze o wykazaniu straty w PIT - na czym to polega?
Będę wdzięczny za rzeczowe odpowiedzi.
Pozdrawiam
|
|
Jest raport w ESPI. Pojawił się o 00:50. Niestety nie jest kolorowo, ale wygląda na to, że strata utrzymała się na poziomie 1.3mld.
Ale mamy ciekawy przypadek. Jeżeli dobrze widzę - Deloitte umywa ręce i "nie wyraża opinii o tym jednostkowym sprawozdaniu finansowym". Czyli de facto raport jest - ale nikt go nie potwierdza?
|
|
Nie tylko. Mamy też komunikat który raczej puści spółkę w piach: "Wstępna szacunkowa skonsolidowana strata netto Grupy Kapitałowej GetBack za rok 2017 wyniesie ok. 1 mld zł." Komunikat GB
|
|
Od mniej więcej 20 krąży już po twitterze i nie tylko plotka, że dzisiaj do sądu wpłynął wniosek o uchylenie zarządu własnego dłużnika i ustalenie zarządcy przymusowego. Nie wróży to nic dobrego, więc jest duża szansa, że jednak tego raportu w ciągu kolejnych dwóch godzin nie dostaniemy :)
Ciekawe co wtedy.
|
|
Maupa_w_niebieskim napisał(a):voyager747 napisał(a):I kogo mamy zgłaszać ? Na razie szybciutko załatwiać świadectwo depozytowe ze swojego domu maklerskiego - jezeli ktoś ma obligacje zdematerializowane (nieważne czy notowane na Catalyst czy nienotowane). Na ogółe w domu maklerskim czeka się na jego wydanie kilka dni. Warto też od razu zrobić u notariusza kilka kopii poświadczonych za zgodnośc z oryginałem (koszt około 10 zł /stronę) to się może potem przydać. Oprócz możliwości zgłoszenia kogoś do RW to świadectwo w jakimś konkretnym celu na później? Przyznam szczerze, że dostałem swoje - ale ważne na okres około miesiąca i zastanawiam się czy nie zażądać kolejnego z jakimś dłuższym terminem?
|
|
Obligatariusz kontakt napisał(a):PROSZĘ O KONTAKT OSOBY ZAINTERESOWANE WSPARCIEM ZESPOŁU MEDIALNEGO (obsługa FB, forum SW oraz Bankier.pl, wsparcie merytoryczne) W jaki sposób wsparcie? @das Nie ktoś - tylko założyciel tej grupy, który deklaruje, że jego rodzina zainwestowała XXX XXX PLN. Bardzo możliwe, że się dogadał z kancelarią, że jak nagoni ludzi to może i usługa darmowa i dlatego tak usilnie bronią tej kancelarii? (własna teza) Innego wytłumaczenia nie widzę w jakim celu tak szybki kontakt z kancelarią i podpisywanie JUŻ umowy (z tego co ludzie piszą na grupie: opłata wstępna 2000 + dodatkowo opłaty miesięczne od każdego xxx PLN - sick) Z drugiej strony - nie mam bladego pojęcia czemu pan S. tak usilnie cenzuruje tę grupę i nie przeszkadza to założycielowi bo wygląda to jak kółko wzajemnej adoracji kosztem ludzi. Minimalnie niewygodne pytanie czy komentarz i gość od razu blokuje lub wyrzuca ludzi z grupy. Dziwie się, że ludziom to nie przeszkadza. Co bardziej kumaci przechodzą na drugą grupę (ma już prawie 200 członków) i tam jest merytoryczna wymiana zdań, a nie tylko naganianie na kancelarię czy płacz, że zostałem oszukany, że nie wiedziałem co podpisuje i w ogóle to wina banków a nie samego GB. Szkoda, bo ludzie widzą tylko 2 panów z uporem maniaka naganiających na jedną kancelarię i podpisywanie umowy pomimo, że tak na prawdę nie wiadomo czy w ogóle układ będzie i jaki (a płacić będą musieli :) ) i fakt, że tak na prawdę to ta kancelaria w tym momencie nic nie może zrobić.
|
|
Na tej największej grupie >1600 osób, panoszy się niestety niejaki Pan S. Gość, który nie posiada obligacji, więc nie wiadomo co on w ogóle tam robi - przesiaduje tam chyba 24/7, a do tego jest moderatorem i dzięki temu banuje wszystkich, którzy zadają niewygodne pytania (czemu akurat wybrali tę konkretną kancelarię, jakie są koszta i czemu takie wysokie (podobno na start 2000 od każdego,a z tego co wiem 100-150 osób zgarnęli więc łatwo policzyć ile wydoją na start od spanikowanych ludzi). Więc mimo, że jest tam 1600 osób, ledwie garstka podąża jak lemingi za tymi 2 panami. Żeby było śmieszniej - najpierw krzyczał, że układ jest nie do przyjęcia w obecnej formie, że będą walczyć o 100%, a dzisiaj gdy jeden z użytkowników próbował sprzedać swoje obligacje za 35% wartości - stwierdził, żeby od niego nie kupować bo to i tak za dużo, że układ będzie gorszy bo wyniki na pewno są ujemne!! (stosuje technikę - nie znam się, ale wypowiem) Oczywiście już zakomunikował, że do RW będą rekomendować tą mecenas z tej kancelarii (pomijam fakt, że nie mają raczej kompletnie doświadczenia w takich dużych sprawach i wielce prawdopodobne, że nie mają doświadczenia w czytaniu skomplikowanych raportów finansowych - obym się mylił).
Radek / Paweł - i jak próba podjęcia kontaktu z tymi ludźmi? (zakładam, że to strata czasu bo Ci ludzie są niepoważni, ale mimo wszystko reszta tych poszkodowanych na pewno by chętnie się przyłączyła do ludzi, którzy trzeźwo podchodzą do sprawy, niestety ten jeden Pan skutecznie blokuje komunikacje z resztą ludzi)
|
|
Musimy dotrzeć do jak największej rzeszy ludzi, którzy trzeźwo myślą i chcą walczyć, a nie tylko idiotycznie rzucać się na banki. Ta grupa która istnieje na FB ma potencjał ludzki, ale niestety jest on zmarnowały na jakieś bezsensowne walki. Tych 2 gości którzy prowadzą tą grupę - jeden z nich nawet nie ma obligacji GB. Reszta ludzi spanikowani idą za nimi jak w ogień, także tamci ludzie są już straceni, a szkoda, bo 1600 osób to niezły kapitał i może wtedy udałoby się mieć więcej jak jedno/dwa miejsca? Z drugiej strony, może ktoś z nich wpadnie na to, żeby zebrać ludzi i zgłosić kogoś do RW i wtedy ewentualnie zrobić z nimi koalicję (o ile stonują z kursu misselingu i walki z bankami a skupią się na GB)
"Kurator wniósł o ustanowienie 4 miejsc w 5-osobowej Radzie Wierzycieli dla obligatariuszy na każde 20% wartości wierzytelności zgodnie z art. 123 ust 2 Prawa Restrukturyzacyjnego."
Polecam drugą grupę, która się wydaje być bardziej merytoryczna i z którą można by może się połączyć, żeby mieć chociaż 1, 2 miejsca: GetBack S.A. - restrukturyzacja spółki, zagrożenia dla Obligatariuszy
Paweł/Radek: Może warto się z nimi skontaktować i zweryfikować jaką siłą dysponujemy i czy uda się uzyskać miejsce/a w RW?
|
|
Radek / Paweł - któryś z was lub ewentualnie macie jakąś kandydaturę w zanadrzu? Czy musi być to jakaś osoba prawna? Dobrze aby to była osoba, która już z nie jednego pieca chleb jadła jeżeli chodzi o tą tematykę. No i przede wszystkim stanowcza, z dużym poparciem za plecami żeby walczyła o jak najlepsze warunki..
|
|
|
|
Z jakiegoś powodu nie mogę edytować swojego postu. Ważne! Wygląda na to, ze kurator ma swoją stronę i są na niej dosyć ważne informacje.Biuro syndykaKurator wniósł o ustanowienie 4 miejsc w 5-osobowej Radzie Wierzycieli dla obligatariuszy na każde 20% wartości wierzytelności zgodnie z art. 123 ust 2 Prawa Restrukturyzacyjnego. Ze złożonych przez dłużnika przy wniosku o otwarcie postępowania restrukturyzacyjnego spisów wierzycieli i planu restrukturyzacyjnego wynika, że wierzytelności wierzycieli obligacyjnych stanowią 82 % wszystkich wierzycieli. Kurator chciałby, aby Rada Wierzycieli w imieniu obligatariuszy opiniowała propozycje dłużnika. Aby ustalić osoby do jej reprezentacji kurator musi poznać wierzycieli z tytułu obligacji. Na podstawie zestawienia osób, które zgłoszą się do kuratora kurator wybierze 4 osoby do wskazania do reprezentacji kierując się jedynie kryterium wartości głosów oddanych za daną osobą. W związku z powyższym kurator proponuje przesyłanie do niego świadectwa depozytowego i wskazania osoby do reprezentowania danej osoby w Radzie Wierzycieli.
|
|
To nie była grupa, tylko ktoś utworzył profil na osobę. Bardzo możliwe, że jakiś "życzliwy" zgłosił do FB, że nie jest to realna osoba i usunęli profil. Mam nadzieję, że Radek, bądź Paweł będą dawać znać albo mailowo, albo na stronie, albo utworzą prywatną/publiczną grupę na FB.
Ja kupując w październiku 2017 prześwietliłem spółkę na tyle na ile się dało (będąc amatorem w kwestii obligacji) i kompletnie nic nie wskazywało, że coś jest nie tak. Zaoferowano 6% - więc wziąłem. Teraz z perspektywy czasu wiem, że zrobiłem głupotę (między innymi nie sprawdzając tak podstawowej rzeczy jak poziom zadłużenia z tytułu obligacji bo wtedy pewnie bym się zastanowił jak to możliwe mieć 2mld zadłużenia), ale, że czasu nie cofnę to nie zamierzam też robić z siebie idioty jak Ci ludzie w tej otwartej grupie twierdząc, że nie miałem pojęcia co robię (typu: misselling, "myślałem, że to lokata", kupiłem obligacje przez telefon(sick!)), bo świadomie podjąłem ryzyko podpisując umowę i przelewając własnoręcznie pieniądze do PDM.
Jedyny żal jaki można mieć - to to, że brakowało informacji jak wielkie zadłużenie jest z tytułu opcji PUT.
Jako pozytyw całej tej sytuacji - teraz jestem dużo bardziej świadomym "inwestorem" - w miesiąc dowiedziałem się więcej o obligacjach i postępowaniach układowych niż przez poprzednie 20 kilka lat :)
|
|
Obligatariusz kontakt napisał(a):„Ze względu na datę powstania zobowiązania wszystkie, wierzytelności dłużnika należy podzielić na powstałe przed dniem otwarcia postępowania restrukturyzacyjnego i powstałe po tym dniu. Dokładniej, układ obejmuje wszystkie wierzytelności powstałe do końca dnia poprzedzającego dzień otwarcia postępowania. Wierzytelności powstałe w dniu otwarcia postępowania i później nie są objęte układem i powinny być zaspokajane na bieżąco w toku postępowania, jak i po jego zakończeniu – z zastrzeżeniem odsetek od wierzytelności głównych, które są objęte układem także w zakresie kwot narosłych po dniu otwarcia postępowania restrukturyzacyjnego. Decydujący jest moment powstania wierzytelności, a nie data jej wymagalności.” – komentarz do art. 150 prawa restrukturyzacyjnego, red. Zimmerman, 2018, Legalis Czyli mam rozumieć, że jeżeli odsetki miały być w moim przypadku wypłacone 05.05 i jak wiadomo nie zostały - to kwalifikuje się to do grupy I czy III? Ktoś już pisał, że do pierwszej, ale z tego cytatu powyżej brzmi to niejednoznacznie. Nie zgłosiłem dotąd żądania wykupu.
|
|
Pytanie do wszystkich którzy mogą podpowiedzieć do której (w teorii gdyby układ przeszedł) grupy zostanę zakwalifikowany mając w WEO zapis o zabezpieczeniu:
"Obligacje nie są zabezpieczone w rozumieniu przepisów Ustawy o Obligacjach. Emitent nie zobowiązuje się do zabezpieczenia Obligacji w przyszłości. Zgodnie z art. 74 ust. 5 Ustawy o Obligacjach za zobowiązania wynikające z Obligacji Emitent odpowiada całym swoim majątkiem."
dodatkowo: - odsetki powinny wpływać 5 każdego miesiąca (w tym momencie nie wpłynęły za Maj), więc teoretycznie mógłbym żądać przedterminowego wykupu ale zakładam, że w obecnej sytuacji nie ma to kompletnie sensu? Czy nie ma znaczenia w tym momencie czy grzecznie czekam, czy też złożę wniosek? - obligacje na okaziciela niemające postaci dokumentu
Zakładam, że wpadnę do grupy 1, ale wolę się upewnić.
|
|
Czy w takim wypadku jest sens składać w tym momencie żądanie wykupu z tytułu nie spłacenia odsetek w terminie(jednocześnie stając się wierzycielem) czy jednak czekać na rozwój wydarzeń z perspektywy obligatariusza?
Pytam tutaj z perspektywy osoby, która w teorii powinna mieć wypłacone odsetki 07.05 (zatem żądanie nie wcześniej niż 10.05), która posiada obligacje najgorszego sortu, czyli niezabezpieczone, bez opcji put i 777. Oczywiście zakładając, że do 10.05 sąd nie przychyli się do wniosku o restrukturyzację (bo zakładam, że wtedy to mogę żądać i głowy prezesa, a będzie to jedynie pobożne życzenie).
|
|
Pytanie do wszystkich:
GB będzie pracować nad wnioskiem o restrukturyzacje, ale dopóki sąd nie przychyli się do tego wniosku zakładam, że samo ESPI absolutnie w świetle prawa nic nie znaczy? Tj. do przychylenia się sądu, jeżeli GB dalej nie będzie spłacać odsetek terminowo - w dalszym ciągu jest podstawa do złożenia wniosku o wcześniejszy wykup czy już jest pozamiatane w tej kwestii?
Z drugiej strony - czy w momencie gdy GB wejdzie w restrukturyzacje (gdy sąd się przychyli do wniosku) lepiej jest być w sytuacji: a) po żądaniu wykupu z tytułu nie zapłaconych odsetek? b) czy obligatariuszem, który nie żądał wykupu i z pewnym opóźnieniem w końcu dostaje odsetki? (zakładając, że GB wyjdzie na prostą dzięki ochronie przed wierzycielami)
Może ktoś doradzić co lepiej zrobić? Jestem w sytuacji gdzie już w tym, a najpóźniej w poniedziałek odsetki za maj powinny wpłynąć na konto (6 dzień każdego miesiąca).
Na koniec - jeżeli żądanie wykupu - czy załatwię to w banku który pośredniczył, czy muszę to załatwiać na własną rękę?
|
|
Temat:
CAPITEA
Cytat:Certyfikaty, czy obligacje? Pytam, bo mnie także z Lions oferowano certyfikaty ale w funduszu, który miał mieć znacznie więcej (około 100 jeśli dobrze pamiętam) emitentów niż GBK. Pamiętam, że pytałem o koncentrację na emitenta. Z tego funduszu miały być wypłacane co kwartał odsetki. Mój błąd, zdążyłem już edytować post wyżej, jeżeli chodzi o datę, ale widzę, że zacytowałeś jeszcze stary fragment. Emisja prywatna z przydziałem obligacji 06.10.2017. Seria RJ, stałe oprocentowanie na poziomie 6%, odsetki co miesiąc. Zapadalność za 2 lata.
|
|
Temat:
CAPITEA
Cześć,
Zarejestrowałem się specjalnie żeby włączyć do dyskusji. (dotąd tylko przeglądałem to forum incognito)
Tak jak większość zainteresowanych tutaj, tak i ja dałem się namówić specom z Lions Bank na obligacje GB jako pewną inwestycje. Certyfikaty nabyte w emisji prywatnej w październiku 2017, więc jak łatwo zauważyć cieszyłem się z odsetek całe pół roku. Oczywiście niezabezpieczone jak u większości.
@sasky / redakcjo SW Jak już potwierdzicie, że Obligatariusz jest realny i ma szczere intencje (w dzisiejszych czasach nigdy nic nie wiadomo, aczkolwiek zakładam szczere intencje). Dawajcie update tutaj na czym aktualnie stoi sprawa.
Jedyne na czym mi zależy w tym momencie to odzyskanie kapitału(lub jak największą jego część) - pal licho odsetki.
Pozdrawiam, IA
|
|