PARTNER SERWISU
owlqzhvr
wereoakpl

wereoakpl

Ostatnie 10 wpisów
Patrząc po tempie łatania CP, coraz bardziej zaczynam się zastanawiać jakim cudem oni byli w stanie wydać grę w takim stanie... w ogóle. W sensie... w tak "dobrym" ;)

Wydaje mi się, że dużo ludzi kluczowych dla sukcesu W3 mogło odejść z firmy.

W ostatnim czasie bardzo na minus zaskoczyły mnie zajawki do patcha 1.2, gdzie kilka zmian zostało ujętych w newsy, fabułę itd. Pierwsze wrażenie "no tak zrobili mało, zrobili to słabo i ubrali w kolorowy papierek". Co w mojej ocenie wpisuje się w działania i komunikację firmy od X czasu.
Widziałem tutaj wypowiedzi mówiące o tym, że poprawiono błędy które zgłaszali gracze. W mojej skromnej ocenie nie jest to poprawa systemu, wciąż policja pojawia się znikąd, brakuje wrażenia że zaczęli nas ścigać i doganiali, podobnie nagle przestają się nami interesować. Z 1 strony w mojej rozgrywce nie potrzebowałem do niczego policji w CP, ale grając w GTA V nie raz to, że miałem ich na karku i musiałem zgubić było częścią questu i było bardzo dobrze zaprojektowane. Problemem jednak jest sposób naprawienia, czy raczej zmiany.. można to nazywać tak czy tak zależnie od oceny, dla mnie "naprawienie" w tym wypadku to za duże słowo.

polygamia.pl/czy-patch-1-2-do-...

Dużym plusem był sposób prezentacji kilkuset zmian do patcha 1.2 - ten normalny patch notes, szczególnie po tym fabularyzowanym pitu pitu. Jednak czytając komentarze graczy widać, że gra nadal wymaga poprawek, doszlifowania itd.

Oceniając ogólnie, nie wydaje mi się aby CDR starał się usilnie przywrócić zaufanie graczy. Gracze często zgłaszają swoje propozycje - jak coś rozwiązać; - jak to jest w innych tytułach itd. Myślę, że właśnie takie kwestie jak np. system policji, patrząc na to jak mocno CDR zawiódł graczy, teraz powinien naprawiać do poziomu, który tym proponującym rozwiązania nawet nie przyszedł do głowy. Tymczasem jest realizacja na zasadzie małego wysiłku.

I tak na chłopski rozum - wydaje mi się, że trend spadkowy utrzyma się do czasu faktycznego naprawienia produktu. Czyli trochę czasu po tym jak firma ogłosi, że tego dokonała.

Wciąż mam do CDR sentyment i uważam, że jest to unikalne przedsięwzięcie w skali naszego kraju, że firma pokazała innym, że można i pewnie bez CDR nie byłoby tak wiele spółek gamedevowych w Polsce. Jednocześnie... to tylko sentyment.

Chyba jeszcze nikt nie wrzucał, wartościowe źródła w kwestii hackierstwa popełnionego na CDPR. Cytaty z tego, co mi się wydało najbardziej interesujące w wypowiedziach.

1.
niebezpiecznik.pl/post/czy-kto...

Cytat:
Nie jest więc wykluczone, że oferta “prywatnego zakupu” to ściema, która ma na celu wywołanie wrażenia, że na dane z CD Projektu faktycznie jest popyt. Niektórzy twierdzą nawet, że to ustawka, która ma pozwolić wyjść z twarzą przestępcom, którzy zostali przez CD Projekt olani.

Cytat:
Wykorzystanie kodu do stworzenia konkurencyjnej produkcji, na której ktoś chciałby zarabiać, to — jak już wspominaliśmy — prawnicze samobójstwo.

Cytat:
wedle naszych informatorów ze środowiska gamingowego, w kodzie gier nawet konkurencja nie znajdzie się wybitnie interesujących informacji, które mogłyby dać jej przewagę. Tym bardziej kod nie będzie przydatny nieuczciwym graczom liczącym na odblokowanie jakichś ukrytych funkcji. Cracka/moda można oczywiście stworzyć, ale ani Witcher ani Cyberpunk nie mają (na razie) trybu multiplayer, więc gracz oszukiwałby sam siebie. Poza tym, do stworzenia cracka nie jest potrzebny kod źródłowy za milion dolarów. A jak tryb multiplayer w Cyberpunku się pojawi, to łatwo będzie CD Projektowi zmodyfikować go tak, żeby ewentualne informacje z wykradzionego kodu nie były do niczego przydatne

2.
polygamia.pl/wyciek-danych-z-c...

Cytat:
- Żadne dużo studio gier komputerowych nie wykorzysta tego kodu źródłowego do swoich potrzeb - mówi w rozmowie z Polygamią Grzegorz Rdzany, szef technologii we Flying Wild Hog. - Nikt, kto chce uchodzić za poważnego twórcę, nie będzie tworzył gier na ukradzionym kodzie źródłowym. I to niezależnie od wielkości studia.

Według Rdzanego sam wgląd w kod źródłowy Red Engine nie da też interesujących znalezisk. Po pierwsze, jest to prawdopodobnie kilka milionów linii języka programistycznego. Przeszukanie i zrozumienie tego zajęłoby miesiące. Po drugie, środowisko twórców gier jest bardzo otwarte, a programiści chętnie chwalą się i udostępniają swoje oryginalne rozwiązania.

Cytat:
- Większym problemem dla CD Projektu mogą być usługi i programy zewnętrznych firm, które wyciekły wraz z ich kodem źródłowym - mówi Grzegorz Rdzany. - To może stworzyć bezpośrednie zagrożenie dla tych firm.

Cytat:
Mało które studio buduje cały swój kod źródłowy od zera. Studia kupują często od innych firm licencje na korzystanie z ich rozwiązań. W przypadku "Cyberpunka 2077" może to być np. sposób kompresji wideo Blink, system Jali do tworzenia animacji twarzy na podstawie pliku audio dialogu, czy usługi Nvidii.

W tym wypadku CD Projekt może także narazić się na konsekwencje prawne ze strony tych firm, bo korzystanie z licencji zewnętrznych dostawców jest zazwyczaj mocno obwarowane nakazami i zakazami. Jednym z nich jest prawie zawsze zakaz publikacji ich kodu źródłowego.

Pojawiają się też komentarze, że developerzy z Chin mogą być zainteresowani tym kodem (o ile faktycznie został on wykradziony). Nie spotkałem się jednak z argumentacją, która mnie by przekonała do tego. Wydaje mi się, że pod kątem technicznego mambo jumbo to oni to sobie ogarną lepiej i szybciej od Polaków, czy też międzynarodowego zespołu programistów.

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 31 marca 2021 19:33:59
Liczba wpisów: 2
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,320 sek.

skriihrh
ngoefkbv
ytybfimm
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
fmpkfuri
wapuwelp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat