grum napisał(a):krawędź napisał(a):Pragmatyczne Chiny globenergia.pl/chiny-podwajaja...Natomiast UE lewactwo wymysliło przepis na podstawie którego mozna postawić 5000ha paneli i 2 mln wiatraków i nie trzeba nawet je podłaczac a i tak społeczeństwo bedzie musiało płacic za nieodebrany prąd - bo pradu w słoneczne dni jest za dużo.... Robi się precedens że z kazdym wiatrakiem czy panelem który sami sobie fundujemy podnosiy sobie cene pradu - za 2 lata rzadow lewactwa w Polsce w słoneczny i wietrzny dzien bedziemy produkowac 35000MWh energi a będziemy zuzywac 15000, natomiast za te dodatkowe 20000 MWh i tak bedziemy musieli zapłacic np Kulczykowej lewactwo to stan umysłu Szczytem każdego lewactwa są wszelkie ograniczenia w zakładaniu biznesu. Co cię tak boli, że Polak farmę wiatrową otworzy??? Przypominają mi się czasy komuny gdzie państwo zabraniało inicjatywy gospodarczej pomimo tego, że samo nie mogło zapewnić podstawowych potrzeb społecznych. Jednak homosowietcus siędzi w wielu, a w tobie krawędź wręcz się przelewa. Dupy za komuny nie było czym wytrzeć a prywatnemu zabraniali stworzyć biznes. Ale chodzi o stawianie czy dotacje do stawiania?
|
|
1ketjoW napisał(a):Ja to widzę tak. Wybór - gość który boksował na serio i chodził na ustawki, a z drugiej strony Tęczowy Rafał. Który z nich jest facetem na trudne czasy? To raczej pytanie retoryczne. Jeśli Ty to piszesz serio to naprawdę szczerze współczuję. Kibol na prezydenta i będzie super! Taka moralność jak u mafiozów włoskich - na co dzień morderca i bandyta, ale do kościoła chodzi i "swoim" pomaga, więc jest spoko.
|
|
Zgłaszam się i wybieram Enter Air - dobre wyniki i szansa na lepsze, a ktoś chyba ostatnio optymalizację zrobił i kurs nisko.
|
|
Temat:
NOCTILUCA
Jak długo spółka może być w alertach biorąc pod uwagę, że od razu zlikwidowali przyczynę przeniesienia do alertów? Ktoś ma jakieś doświadczenie w tym zakresie?
|
|
Tak przy okazji: jeśli jest taka sytuacja jak z Mirbudem, że tego samego dnia jeden chce sprzedać, a drugi kupić, to kupno jest na zamknięciu tego samego dnia czy następnego?
|
|
Temat:
XTB
To jak z tym gościem co siedział na ulicy z kapeluszem i tabliczką "nie dostałem zasiłku". Nie dostał bo mu się nie należał, wszystko zgodnie z prawdą:)
|
|
Proszę o zakup Mirbudu.
|
|
Proszę o sprzedanie KGHM, kolejną spółkę podam później.
|
|
Temat:
XTB
A co jest niemerytorycznego w tej dyskusji?
Komunikat mówi, że - na rynku, gdzie od dwóch lat się już nie reklamują nadal się nie będą reklamować, - nadal będą tam oferować CFD, gdyż z "pytań i odpowiedzi" wynika, że zabroniona jest reklama, a nie oferowanie CFD.
Czyli coś co było wiadomo od roku oraz coś w sumie pozytywnego, czyli że nie muszą wycofywać oferty CFD.
Dlatego skala spadków jest dla mnie zaskakująca i szukam wyjaśnienia.
|
|
Temat:
XTB
No to "oczywista oczywistość", że przeze mnie jeśli miałbym inwestować w XTB. Nie mam na razie takiego zamiaru, pytam z ciekawości, aby poznać zdanie innych:) Patrząc na kilka ostatnich zjazdów to były one okazją do zakupu. "Oni" przeczytali i wpadli w panikę jakoś mnie nie przekonuje, bo wielkość spadków i obrót raczej nie świadczą o tym, że spowodował je ktoś kto nie umie przeczytać komunikatu ze zrozumieniem. Myślę, że albo to czysta spekulacja, albo ktoś umie czytać między wierszami i ciekawi mnie co to takiego.
|
|
Temat:
XTB
OK, czyli te spadki to czysta spekulacja a komunikat był tylko pretekstem?
|
|
Czy można prosić o aktualizację portfela? Od ostatniej było już trochę transakcji.
|
|
Poszła jakaś pakietówka 23000 akcji. Ciekawe...
|
|
Po mojej jakże udanej zagrywce spekulacyjnej jednak rezygnuję z zakupu ccc i poproszę o zakup kghm.
|
|
Proszę o sprzedaż ccc dzisiaj, sprzedaję spekulacyjnie na wybiciu, a jako spółkę do zakupu wskazuję ccc - mam nadzieję odkupić taniej w ciągu 2 tygodni.
|
|
Ogólnie słabo wygląda ekipa Tuskowa - realizacja obietnic leży, jakieś dziwne pomysły, teraz widzę, że jakiś zbliżający się rozpad koalicji.
|
|
Yaroman napisał(a):MX5 napisał(a):Chyba zmiana zawodnika ? Flesz ostatni dzień na wybór ? 7. Maksymalny okres bez wybranej nowej spółki wynosi 14 dni kalendarzowych. Jeżeli gracz nie zleci zakupu nowej spółki w tym okresie, zostaje wykluczony z konkursu a jego miejsce zajmie uczestnik z listy rezerwowej, przejmując kapitał gracza wykluczonego. Jeśli uczestnik rezerwowy nie podejmie się wyboru spółki przez 14 dni na jego miejsce wchodzi kolejny rezerwowy.Kolega Flesz chyba zdążył. Użytkownik Kakarotto chyba niekoniecznie Chyba pora na aktualizację portfela? Czy Kakartoo gra dalej?
|
|
Powinni z tygodniowym wyprzedzeniem informować żeby zdążył posprzątać ;)
|
|
|
|
Czy przypadkiem niechęć do Tuska nie przesłania Wam "dokonań" poprzedniej ekipy. Zadziwiający wątek pod tym względem, logicznie myślący ludzie, inwestorzy i pozytywna ocena działań PiSu?
|
|
yanek z hor napisał(a):szarlej81 napisał(a):yanek z hor napisał(a): niesamowite - kazdy który jest podejrzany o machloje jest wywalany ze stanowisk i nie mają ochronnego parasola, z drugiej strony to partia propanstwowa - ale to PiS.
No faktycznie. Czarnek od razu poleciał po ujawnieniu programu Willa+, Ziobro po tym jak się okazało na co trafiły pieniądze z Funduszu Sprawiedliwości, Kamiński po aferze Pegasusa, Szumowski za respiratory, Zalewska zniknęła z polityki po zarzutach wyprowadzenia kasy z PCK na swoją kampanię, Chrzanowski za swoje działania w KNF, Pebiak od razu poleciał po ujawnieniu jego farmy hejterów, winni afery SKOK siedzą w więzieniu, podobnie jak ludzie odpowiedzialni za utopienie miliarda złotych w Ostrołęce a prokuratorów którzy umarzali niewygodne dla PIS sprawy zamiast awansów czekała degradacja. Dokładnie też zbadano na co poszło ponad 600 milionów przekazanych przez SPP rozmaitym zaprzyjaźnionym z politykami rządzącej partii fundacjom i żadna z nich nie udaremniła przeprowadzenia kontroli swoich finansów. Jednym słowem uczciwie i kryształowo czysto jak nigdy dotąd. Tak tak, wiem. To wszystko są afery wymyślone, bo gdyby nie były wymyślone to przecież, ponieważ nikt tam nie ma ochronnego parasola, to spotkałyby go konsekwencje. A skoro nie spotkały, znaczy, że wszystko było uczciwie. [ no trafiłes - wszystkie sa wymyslone przez WSITVN. Nieźle się wyedukowałes w opowiadaniu fantastyki. Mogles jeszcze dorzucic 70 mln Sasina. Nikt nikogo nie okradł nikt nie bral w łape, nikt nie był załatwiaczem... ale ty tego nie rozumiesz... najwiekszym kłamstwem jest SKOK - afera SKOK Wołomin to przyjaciele Komorowskiego z WSI - nawet takiej rzeczy nie wiesz.... moze mi wytłumaczysz o co chodziło z Ostrołeka ??? Prokuratorzy ??? kolejna fantastyka i jeszcze przekazywanie kasy fundacjom... NIESAMOWITE 100% boot Jeżeli chcesz może przeanalizujemy jakąś według ciebie aferę - moze coś się dowiesz.... Yanek ja na serio chciałbym wiedzieć dlaczego wg Ciebie tych afer nie ma. Z góry dziękuję.
|
|
To raczej puste hasło, jest to rzecz bardzo względna, jedna strona może uprawiać rzeczywisty hejt i ordynarne kłamstwa, dawać aktorów jako podstawionych ekspertów itd a druga może być stroną sporu politycznego w cywilizowany sposób. Zwalczać należy wtedy tylko hejt i kłamstwo.
|
|
yanek z hor napisał(a):i nie tylko "demokratyczne"" media opluwaja TV Republike ale tez politycy "demokraci" z PO. Arłukowicz w POLSACIE pluł na TV Republike i nawoływał do nie umieszczania tam reklam... Teraz odwrócmy sytuację że ktoś z PISu nawoływał by do zamknięcia zniszczenia WSITVN, GW, wp.pl, Onet.pl .... To jest demokracja lewaków - wszystkie media nasze, jezeli ktoś mysli inaczej to trzeba go zniszczyć. Twój sposób rozumowania byłby prawidłowy gdybyś porównywał porównywalne rzeczy. Oglądam czasem jedno i drugie, nie jestem za żadną ze stron sporu politycznego, ale proszę Cię nie zrównuj gnojówki z mętną wodą pitną.
|
|
decimus napisał(a):Kakarotto napisał(a):decimus napisał(a):decimus napisał(a):decimus napisał(a):Zgłaszam się. Rezerwuję CCC, później podam moment zakupu i uzasadnienie. Uzasadnienie: analiza techniczna, liczę na kupno na cofnięciu przed falą wzrostową Pytanie czy regulamin zezwala na taki ruch? Może doprecyzuję: teraz jest właśnie to cofnięcie i mam czas do 14 stycznia aby zakupić akcje. Jeszcze nie kupiłem bo uważam, że kurs do 14 stycznia może zejść nieco niżej. Proszę o zakup CCC dzisiaj.
|
|
Kakarotto napisał(a):decimus napisał(a):decimus napisał(a):decimus napisał(a):Zgłaszam się. Rezerwuję CCC, później podam moment zakupu i uzasadnienie. Uzasadnienie: analiza techniczna, liczę na kupno na cofnięciu przed falą wzrostową Pytanie czy regulamin zezwala na taki ruch? Może doprecyzuję: teraz jest właśnie to cofnięcie i mam czas do 14 stycznia aby zakupić akcje. Jeszcze nie kupiłem bo uważam, że kurs do 14 stycznia może zejść nieco niżej.
|
|
decimus napisał(a):decimus napisał(a):Zgłaszam się. Rezerwuję CCC, później podam moment zakupu i uzasadnienie. Uzasadnienie: analiza techniczna, liczę na kupno na cofnięciu przed falą wzrostową
|
|
decimus napisał(a):Zgłaszam się. Rezerwuję CCC, później podam moment zakupu i uzasadnienie.
|
|
Zgłaszam się.
|
|
Temat:
PURE
Albo info jest bez znaczenia, albo pomogłoby w uplasowaniu emisji, to się chyba wyklucza?
|
|
Temat:
PURE
Czy najnowszy news Waszym zdaniem coś zmienia?
|
|
Ensign Peak Advisors, Inc no właśnie to jak w końcu jest z tą spółką?
|
|
Każda umowa międzynarodowa daje nam jakieś korzyści, ale też nakłada na nas jakieś obowiązki. W moim rozumieniu jesteśmy suwerenni jeśli tę umowę sami podpisaliśmy (zgodnie z naszym prawem) i możemy tę umowę wypowiedzieć.
|
|
1ketjoW napisał(a):Cytat:Czy aby na pewno? Według mnie PIS osiągnął dużo wyższy rezultat niż powinien dzięki nieuczciwemu wykorzystaniu zasobów państwowych. Z tego co przeczytałem to nachalna propaganda odniosła skutek odwrotny od zamierzonego. To są kwestie niemierzalne dla mnie. Ok, efekt może jest dyskusyjny, chociaż ten odwrotny skutek to raczej u ludzi inteligentnych, a tych jest podobno mniejszość;) Jednak chodzi też sposób przeprowadzenia wyborów, który nie był do końca uczciwy w zakresie kampanii.
|
|
1ketjoW napisał(a):Polski nie można ani porównać do Białorusi ani uznać że miała być rządzona w sposób niedemokratyczny czego dowodzą ostatnie wybory tj. sposób ich przeprowadzenia i rezultat. Czy aby na pewno? Według mnie PIS osiągnął dużo wyższy rezultat niż powinien dzięki nieuczciwemu wykorzystaniu zasobów państwowych.
|
|
A tutaj ciekawe "Polska nie wydaje dużo na socjal": forsal.pl/swiat/unia-europejsk...Dla mnie to ciekawe, bo narracja (nie wiemo dokładnie czyja, ale obiła mi się o uszy) była taka, że za dużo wydajemy na socjal, na co nas nie stać.
|
|
O ile dobrze zrozumiałem, na czacie potwierdzili, że będzie 1 mln w 2023 roku.
|
|
Temat:
VOTUM
No, czyli veve miał rację a został zbanowany:) Moderator:veve otrzymał bana z powodu notorycznego łamania regulaminu forum
|
|
Temat:
VOTUM
Skąd taka skala spadków Waszym zdaniem?
|
|
Pomysł powstania CPK zawsze mi się podobał, a skoro jest inwestor który chce wyłożyć taką kasę to chyba jednak jakiś sens ten projekt ma;) Miejmy nadzieję, że nowa ekipa nie będzie się starała pogrzebać tej inwestycji.
|
|
@1ketjoW Niezły z Ciebie dyskutant:) Przeczytałeś chociaż artykuł, do którego link wkleił @Szarlej81? Twoje stwierdzenia, które jakoby są zgodne z nauką biologiczną nie są niestety prawdziwe a samo zagadnienie nie jest tak proste jak to usiłujesz przedstawić.
|
|
Jest dosyć oczywiste że nie da się dojść do konsensusu odnośnie momentu kiedy powstaje człowiek proponuję więc zamknąć jednak ten wątek. Myślę też że juz dawno wszyscy się zgubiliśmy o co się właściwie spieracie. Głównie zdaje się przerzucacie się cytatami.
|
|
To w końcu dobrze jest czy źle?;) Bo jak mają poupadać jakieś kluczowe dla Polski inwestycje a i głosowanie jakieś będzie niekorzystne dla nas to dlaczego giełda rośnie? Czyżby to już ten niemiecki spisek - wykupują kluczowe dla gospodarki firmy?
Oczywiście żartuje, a nie staram się być sarkastyczny czy złośliwy, ale z wzrosty chyba o czymś świadczą?
|
|
@1ketjoW
Daj linka do tej wypowiedzi please
|
|
Ammianus napisał(a):decimus napisał(a):Czy w tym kraju już nie można nakręcić filmu, który jest subiektywnym spojrzeniem autora na pewne wydarzenia? Czy to miał być film dokumentalny? Jakie szkalowanie? Każde z tych zdarzeń miało miejsce więc można powiedzieć że jest oparty na faktach. Dobór jest subiektywny i może taki być bo to jest sztuka i mamy wolność słowa.
P.S. oglądałem i tak sobie mi się podobał. Film jest polityczny (między innymi) więc skąd Twoje zdziwienie, że atakują go politycy z innej watahy? Tak -widziałem tego prymitywnego gniota. Jest równie prymitywny jak niektóre produkcje pisowskie. A czy w tym kraju nie można se płotu na granicy postawić i nie wpuszczać nielegalnych, żeby niektóre środowiska nie porównywały cie do "strażników obozów koncentracyjnych", nie wyzywały od per "śmieci" itp ? Trzeba mieć wyobraźnie 12-letnch dzieci, aby sie spierać na takich poziomie jak we wszystkich mediach/portalach/telewizjach. Jeszcze trochę to o kolorze trawy nie pogadacie bez odniesień do nazizmu, demokracji i pisowców/kodowców. Dziękuje. Nie wiem, może źle to ująłem, ja przecież nikogo od nazistów nie wyzywam. Drażni mnie właśnie demonizowanie tego kiepskiego przecież filmu - czy wzbudza takie emocje poza Polską?
|
|
Czy w tym kraju już nie można nakręcić filmu, który jest subiektywnym spojrzeniem autora na pewne wydarzenia? Czy to miał być film dokumentalny? Jakie szkalowanie? Każde z tych zdarzeń miało miejsce więc można powiedzieć że jest oparty na faktach. Dobór jest subiektywny i może taki być bo to jest sztuka i mamy wolność słowa.
P.S. oglądałem i tak sobie mi się podobał.
|
|
krewa napisał(a):Jestem zaskoczony impotencją popytu - luka powstała na mizernym wolumenie, bez odchylenia wskaźnika FI a sprawia tyle kłopotów. To co będzie w okolicy górnych ekstremów? Zejście w okolice 131 zł dopuszczalne  kliknij, aby powiększyć Krewa, zaktualizujesz opis sytuacji? Straszny marazm i "powolne gotowanie żaby". Nie sprzedałem i nieco mnie ten marazm stresuje:)
|
|
MODERATOR napisał(a):Post @orzecha wylądował w koszu. Moderacja nie po raz pierwszy usuwa gołe linki, pora się przyzwyczaić. Regulamin forum stanowi: Cytat:Wklejając linki do komunikatów, artykułów prasowych czy innych źródeł, należy opatrzyć je komentarzem dlaczego zdaniem autora są ważne, oraz kilkuzdaniowym cytatem ze źródła, do którego odsyłają. Pomijam już fakt, że w podlinkowanym artykule nie ma nic nowego ani odkrywczego. A zgodnie z wspomnianym regulaminem usuwane są treści powtarzające wcześniejsze informacje bądź opinie. Strasznie ambitne założenia czynisz:) Nie wszystkie posty i informacje będą zapewne odkrywcze, a zresztą to mocno subiektywne określenie, dla jednych odkrywcze, dla innych nie. Czasem ma znaczenie sam fakt, że ukazało się dużo artykułów i jest "hype".
|
|
A co to się stało z postem Orzecha? Wklejał to: businessinsider.com.pl/gielda/...Noctiluca, toruńska spółka rozwijająca związki chemiczne do produktów bliskiej przyszłości, w tym wyświetlaczy OLED, podpisała umowę typu Evaluation License Agreement z "największym na świecie producentem elektroniki użytkowej z USA (Kalifornia)". Opis wskazuje na to, że to prawdopodobnie producent iPhone'ów.
|
|
A co to się dzisiaj z rana stanęło? Nie widzę nowych informacji.
|
|
Temat:
VOTUM
Drugi wyrok #tsue również nie po myśli banków - wnioski o ustanowienie zabezpieczenia nie powinny być odrzucane (gdy zapewniają skuteczność ew. orzeczenia)
|
|
Temat:
VOTUM
Wycena w horyzoncie 12 m 79,60 zł. Nowi klienci w segmencie dochodzenia roszczeń abuzywnych od umów walutowych kredytów hipotecznych. W maju liczba nowo zawartych kontraktów wyniosła 1 108, co jest daje aż 36% poprawę rok-do-roku. Skumulowana ilość podpisanych umów w roku bieżącym (styczeń – maj) wyniosła 8 486, co stanowi też 36% wzrost rok-do-roku. Pokazuje to, że zainteresowanie klientów jest wyraźnie wyższe w tym roku. Zarząd Votum w komentarzu prasowym wskazuje, że z uwagi na jutrzejsze wyroki TSUE, można spodziewać się rekordowego zainteresowania ofertą Grupy w najbliższych miesiącach - a tym samym najlepszego kwartału w zakresie liczby zawartych nowych kontraktów w historii działalności w segmencie bankowym. bossa.pl/sites/b30/files/2023-...
|
|
Temat:
VOTUM
No i wyrok zgodny z oczekiwaniami. Ciekawe dlaczego tak Millenium wystrzelił?
|
|
Temat:
ALLEGRO
Skoro jesteśmy blisko ceny ABB to pułapka czy okazja?
|
|
Temat:
VOTUM
Jeśli będzie teraz wybicie w górę to nie jest to przypadkiem podwójne dno z zasięgiem 63-65 zł?
|
|
Temat:
VOTUM
curia.europa.eu/juris/document...TSUE za szeroką definicją konsumenta. Odejście od „marginalnosci” „znikomości”celu gospodarczego w kierunku „celu dominującego, przeważającego” w umowie
|
|
Faktycznie gapa ze mnie.
|
|
Wojetek napisał(a):Aktualizacja portfela "tworzy się" - będzie w następnym tygodniu (w tym się nie wyrobię, bo jest Wallstreet) ??
|
|
Proszę o zakup Spyrosoft. Uzasadnienie: kurs po korekcie dotarł do wsparcia.
|
|
Krystian1512 napisał(a):Mam podobny problem, planuje przeprowadzkę do Warszawy, niestety nie znam dobrze tego miasta i zastanawiam się, w której okolicy znajdę osiedla dobre dla rodzin z dziećmi. Jeśli bloki Cię nie odstraszają to np. Stegny - inaczej niż w nowych osiedlach jest tutaj dużo miejsca wewnątrz osiedla, nie ma metra ani tramwaju ale dużo autobusów. Mam sentyment:) Najbardziej podoba mi się oczywiście górny Mokotów i Żoliborz w okolicach placu Inwalidów i Cytadeli. Jeśli poza Warszawą to kierunek zachodni w okolicach S8. Dojazd samochodem jest niezły, szybciej niż z wielu miejsc w Warszawie. Poza godzinami szczytu pół godziny jestem w centrum, w godzinach szczytu 45 min do godziny.
|
|
Proszę o sprzedaż KSG Agro dzisiaj na otwarciu.
|
|
Temat:
PYRAMID
A jakie były oczekiwania co do sprzedaży w stosunku do tych 14tys?
|
|
Temat:
PYRAMID
1ketjoW napisał(a):Patrząc na spadki kursu nie widzę analogii między tymi spółkami. Nie ma analogii jeśli chodzi o słabe oceny na debiucie i wielkości spadku?
|
|
Temat:
PYRAMID
Patrząc na przykład Frozenway to raczej należy być ostrożnym z łapaniem spadających noży.
|
|
Temat:
VOTUM
No i super, kurs zareagował, chociaż jestem zdziwiony, bo nie postrzegałem ustawy frankowej jako powodu spadków.
|
|
Temat:
VOTUM
Masz rację nie wczytałem się w Twoją poprzednią wypowiedź. Tam gdzie możliwa kasacja uchwała obowiązuje. W SN były składy jednoosobowe?
|
|
Temat:
VOTUM
Jest wyraźnie napisane: "oraz postanowił nadać uchwale moc zasady prawnej i ustalił, że przyjęta w uchwale wykładnia prawa obowiązuje od dnia jej podjęcia." Komentarz Votum z twittera: Uchwała SN ma moc zasady prawnej i obowiązuje od dnia jej podjęcia. Zatem wyroki wydane przez SA w składach 1-os. przed tą datą są prawnie wiążące. Praktyka pokaże, na ile nowe regulacje wpłyną na statystykę wydawanych wyroków sądów II inst, których liczba wzrosła w ostatnich kw. twitter.com/VotumRobinLaw/stat...
|
|
Temat:
VOTUM
To orzeczenie nie obejmuje już wydanych wyroków. Może jedynie nieco spowolnić wydawanie wyroków w drugiej instancji, ale ciężko to ocenić nie mając danych. Czy dotychczas składy były zawsze jednoosobowe?
|
|
Temat:
VOTUM
W sumie dwa niespodziewane zdarzenia w mniej więcej tej samej kwocie jedno na minus drugie na plus. Wynik z pierwszej instancji wiec pozornie niższy. Kluczowe więc wydaje się, czy faktycznie spadnie rentowność.
|
|
Temat:
VOTUM
1ketjoW napisał(a):Nie uważam że rynek przereagował. To znaczy że przyszłe umowy będą na niższej zyskowności.. No ale piszą, że to dotyczy klientów, których sprawy trwają po kilka lat, więc być może rentowność z ostatnich kwartałów się za bardzo nie zmieni. I w ślad za wpisem z bankiera: Wynik netto z umów z klientami wynikający z wynagrodzenia należnego z tytułu wyroków zasądzających w I instancji jest saldem wyników wygranych w kwartale w I instancji pomniejszonych o wyniki w II instancji (te schodzą z aktywa z tytułu realizacji umów MSSF 15 zaksięgowanego we wcześniejszych okresach). Ostateczny zysk netto w I kwartale 2023 roku będzie większy od wynikającego z pokazanych 26 mln zł o 10-16 mln zł z tytułu spraw wygranych w II instancji. Podobno to informacja ze spotkania.
|
|
Temat:
XTB
Nic nie miałem takiego na myśli pytam o punkt widzenia analizy technicznej a celem pytania jest poznanie odpowiedzi
|
|
Temat:
XTB
Czy to co ostatnio obserwowaliśmy można uznać za fałszywe wybicie?
|
|
|
|
Temat:
VOTUM
|
|
Temat:
ALLEGRO
Jednak często darmowa przesyłka jest atutem po stronie allegro i niweluje różnicę w cenie.
|
|
Dziękuję.
|
|
Tak z ciekawości się pytam, bo nie siedzę w grach - debiut gry słaby, że takie spadki? Gdzie się szuka wiarygodnych informacji na ten temat?
|
|
Temat:
VOTUM
bossa.pl/sites/b30/files/2023-...W naszej ocenie akcje Spółki pozostają niedowartościowane, co sprawia, że podtrzymujemy naszą rekomendację fundamentalną Kupuj. Ostatnie wyniki Votum pokazują, że głównym motorem poprawy rentowności Grupy jest wpływ na przychody lawinowego wzrostu wyroków sądowych w segmencie dochodzenia roszczeń od klauzul abuzywnych. Spodziewamy się, że dzięki dalszym przychodom z „success-fee” utrzyma się poprawa marż i wyników Grupy Votum, która dzięki temu poprawi poziom generowanego wyniku operacyjnego, który ze względu na już zbudowany portfel klientów jest do utrzymania w średnim okresie. Widzimy też duży potencjał dywidendowy w średnim okresie wraz z pojawieniem się wyroków sądów apelacyjnych. W horyzoncie krótkoterminowym podtrzymujemy rekomendację Przeważaj ze względu na: (i) oczekiwaną dalszą poprawę przychodów, marż i zysków Grupy w najbliższych kwartałach, (ii) spodziewane bardzo mocne dynamiki wyników IV kwartału, (iii) rosnącą skłonność kredytobiorców walutowych do podejmowania działań na drodze sądowej po sprzyjającej opinii rzecznika TSUE dotyczącego bezumownego korzystania z kapitału.
|
|
Temat:
JSW
To nie jest rozbieżność ‚ lub’ nie jest alternatywą rozłączną.
|
|
Temat:
PKOBP
Dużo tu wymądrzania się postfactum. 20 lat temu przeciętny kredytobiorca nic nie wiedział o ryzyku walutowym i brał to co mu oferowali. Bank był Instytucją i podważanie zapisów umowy czy słów doradcy nie było w modzie.
|
|
Temat:
VOTUM
www.rp.pl/banki/art38187931-ra...Podwyżki stóp procentowych w Szwajcarii wpływają na wysokość rat płaconych przez posiadaczy kredytów we frankach szwajcarskich w Polsce. Jak wynika z wyliczeń przygotowanych przez Expander Advisors, jeszcze w marcu 2022 r., gdy stopy procentowe sięgały minus 0,75 proc. rata kredytu (wyliczenia dotyczą kredytu w CHF udzielonego w styczniu 2008 r. na 30 lat, z marżą 1,4 proc.) wynosiła 2098 zł na miesiąc. W marcu 2023 r. (po cyklu podwyżek) rata tego przykładowego kredytu wzrosła do 2339 zł. Po dzisiejszej podwyżce (o czym frankowicze przekonają się, gdy indeks SARON w pełni będzie uwzględniał jej skutki), rata wzrośnie do 2469 zł na miesiąc. Może to być dodatkowa motywacja do składania pozwów.
|
|
Temat:
VOTUM
Fajnie, że podtrzymujesz na duchu, bo od dobrego infa kurs leci jakby to bankrut był i z brutto się netto zrobiło;)
|
|
Temat:
VOTUM
No spółka "ryje beret", zagrywki jakby kapitał spekulacyjny wszedł nikt normalnie tak nie sprzedaje.
|
|
Temat:
VOTUM
Czy my tutaj nie jesteśmy w jakiejś "bańce informacyjnej" tzn. widzimy same pozytywy? Czy komunikat jest rozczarowaniem patrząc na zachowanie kursu? Może rynek spodziewał się większej ilości nowych umów?
|
|
Temat:
VOTUM
Ugody są przy obecnych stopach procentowych szczególnie niekorzystne (przy innych "jedynie" niekorzystne). Bank proponuje zamianę na kredyt złotowy i rata, pomimo wysokiego kursu franka, znacznie wzrasta.
|
|
Temat:
VOTUM
"rozpędzoną lawiną" - poeta
|
|
Temat:
VOTUM
Jak postrzegacie te skoki kursu? Żadnych niepokojących newsów nie znalazłem, chyba że coś przegapiłem.
|
|
Temat:
VOTUM
Skoro "aktywnych" umów, to te wyliczenia nie biorą pod uwagę spłaconych kredytów, więc faktyczna kwota jest większa.
|
|
Temat:
JSW
Zarząd Jastrzębskiej Spółki Węglowej S.A. ("JSW", "Spółka") informuje, iż w dniu 8 lutego 2023 roku zostało zawarte porozumienie pomiędzy Zarządem JSW a reprezentatywnymi organizacjami związkowymi działającymi w Spółce w sprawie wzrostu funduszu płac w 2023 roku ("Porozumienie"). Zgodnie z zawartym Porozumieniem od 1 stycznia 2023 roku fundusz płac dla pracowników Spółki zostanie zwiększony o 15,4 % i wzrośnie o ok. 580 mln zł.
P
|
|
Temat:
VOTUM
Z jednej strony czekamy na wyrok, ale z drugiej jest chyba zagrożenie podwójnego szczytu? Co sądzicie?
|
|
Temat:
JSW
Obserwując to co się tutaj dzieje to wydaje mi się, że kompletnie nie wiadomo jaki scenariusz się teraz rozegra bo w grę wchodzi kapitał spekulacyjny.
|
|
Temat:
JSW
www.wnp.pl/gornictwo/walka-o-p...Wiadomo, że sprawa jest przyklepana i podwyżki w JSW będą na poziomie 15 lub 16 procent wraz z dodatkowymi wypłatami jednorazówek - mówi WNP.PL Bogusław Ziętek, szef Sierpnia 80.
|
|
Temat:
COGNOR
antionx napisał(a):Słownik terminów giełdowych Przymusowy wykup akcji Prawo żądania przez akcjonariusza, który osiągnął lub przekroczył 90% ogólnej liczby głosów w spółce publicznej, sprzedaży przez wszystkich pozostałych akcjonariuszy wszystkich posiadanych przez nich akcji tej spółki. Można próbować podbijać cenę i wtedy wykupujący może ( nie, musi) podnosi Co Wy się tak uparliście na te 90%? sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dzi...Walne zgromadzenie może powziąć uchwałę o przymusowym wykupie akcji akcjonariuszy reprezentujących nie więcej niż 5% kapitału zakładowego (akcjonariusze mniejszościowi) przez nie więcej niż pięciu akcjonariuszy, posiadających łącznie nie mniej niż 95% kapitału zakładowego, z których każdy posiada nie mniej niż 5% kapitału zakładowego. Uchwała wymaga większości 95% głosów oddanych. Statut może przewidywać surowsze warunki powzięcia uchwały. Przepisy art. 416 § 2 i 3 stosuje się odpowiednio.
|
|
Temat:
JSW
aao napisał(a):Jest notka PAPu i wystarczyło. Ale sam artykuł jak i źródło są...takie średnio poważne. Zaczynając od informacji ze spółki przesłały swoje sprawozdania z 2022 rok, przez to ze JSW regularnie tam opisują jako wydobywającą wegiel kamienny (nie rozróżniają typów), az po konkluzje z której w tm artykule wynika...nic. Równie dobrze moze się za chwile okazac ze to nieprawda, a autor powie "przecież tylko informowałem o potencjalnych pracach" Mało to poważne (straty sa tylko poważne) Jakoś nie mogę tej notatki PAPu znaleźć, czy mogę prosić o link?
|
|
Temat:
JSW
www.wnp.pl/gornictwo/fiasko-ro...Rokowania na temat podwyżek płac w środę 25 stycznia w Jastrzębskiej Spółce Węglowej (JSW) niczego nie przyniosły. Kolejne zaplanowano na 2 lutego - dowiedział się portal WNP.PL.
|
|
Poproszę o zakup KSG Agro spekulacja pod zakończenie wojny
|
|
Wybieram TEN. Po wcześniejszym wybiciu i kończy się korekta spadkowa.
|
|
Zgłaszam się do konkursu, spółkę podań niedługo.
|
|
Temat:
VOTUM
|
|
Temat:
VOTUM
Ja również dziękuję. Jakby co to "teresabilska" nie jest moim drugim kontem ;)
|
|
Temat:
VOTUM
nie wiem czy dobrze działa narzędzie "skaner notowań". 18 sierpnia było "kurs osiągnął historyczne maksimum" przy 46,8 zł, a dzisiaj jest również "historyczne maksimum" przy 46,45.
|
|