Temat:
ANSWEAR
Kris59 napisał(a):DinoJR. A może wpadłbys na inny portal i tam się wymadrzał? Tu jest dyskusja inwestorów a nie podpuszczaczy. Masz w nicku Dino więc wiadomo gdzie powinienes się popisywać swoimi "wysublimowanymi" opiniami. Przyszedł taki mądrala co się zarejestrował uwaga raptem 19.12.2020 i juz się uważa za wielkiego eksperta i mąci. Skoro nie jesteś inwestorem ani Dadelo ani Answear.com to co tu jeszcze robisz? Już dość naczytaliśmy się twoich negatywnych opinii nt Answear. Wejdź moze na Dadelo i tam sobie pofilozofuj. Wyluzuj chłopie
|
|
Temat:
ANSWEAR
indyan napisał(a):A mnie dziwi jedno, że ktoś (w tym wypadku Dino JR) zakłada nagle konto i zaczyna wypowiadać się w wątku tylko jednej spółki, z czego wydźwięk tych wypowiedzi jest jednoznacznie negatywny. Spokojnie, nie mam żadnych złych intencji, nie jestem również inwestorem w Answear ani Dadelo. Na tym wątku pojawiły się wątpliwości piszących co do interpretacji zdarzeń w ofercie Answear, więc chciałem się podzielić z Wami moją wiedzą (nie samymi przypuszczeniami). Co z tym zrobić to każdy zdecyduje sam. Widzę tu dużo optymizmu w podejściu kilku osób bo to przecież e-commerce, więc spólka jest dobra z automatu. Tak to nie działa. PS- kiedyś każdy zarejestrował się na forum i też miał pierwsze posty. Wypowiadam się w jednym wątku bo ten mnie zainteresował.
|
|
Temat:
ANSWEAR
Vox napisał(a):To w końcu jak będzie bo już się pogubiłem.
- Answear lepszy czy gorszy od Dadelo? - Debiut na plusie czy na minusie? Proste:Prognozowane tempo wzrostu w 2021- Dadelo >> Answear Ocena spółki przez instytucje- Dadelo > Answear Ocena szans na lepszy debut- Dadelo > Answear Ocena perspektyw tempa wzrostu w średnim terminie- Dadelo > Answear Dojrzałość organizacji na moment debiutu- Dadelo <<Answer
|
|
Temat:
ANSWEAR
Kris59 napisał(a):Popyt w transzy dla instytucji to wielka niewiadoma. Fundusze ostro negocjowały cenę i chwała im za to bo ją mocno obniżyli. Z wypowiedzi oferujących wynika,że fundusz MCI nie chciał sprzedać więcej akcji bo było to dla niego za tanio. Sprzedał ok 1,3 mln akcji tylko dlatego aby oferta doszła do skutki i Answer.com mógł pozyskać kasę na rozwój. A jak było naprawdę i jakie było zainteresowanie funduszy przy cenie 25 zł/akcja któż to wie??? Faktem jest,że detal otrzymal w zasadzie tyle ile zakładano tzn. 644.330 akcji zamiast wcześniej planowanych 654.675 ale stanowi to juz nie 15% a 20% ogółu akcji oferowanych bo fundusz MCI ograniczył swoją ofertę sprzedaży. Mogłoby byc tez tak,że wskutek " wojenki" prowadzonej między p. Czechowiczem z MCI a funduszami ten pierwszy mógł świadomie ograniczyć sprzedaż akcji funduszom mimo,że już przy mocno obnizonej cenie 25 zł był spory popyt. Świadomie nie obciął puli dla detalu aby... "ukarać" fundusze. Bo zwykle detal przegrywał rywalizację z funduszami i obcinano mu transzę. A może tak jak wspominał prezes Bajołek spółka chciała dowartościować detal bo w końcu zwykli ludzie są klientami tej platformy e-commerce. Tak było przy Dadelo gdzie przy max cenie obcięto transzę detaliczną z 1,15 mln sztuk akcji do 0,9 mln. Sorki. Może to tylko moje teorie spiskowe ale życie uczy,że w biznesie wszystko jest mozliwe. Jaki akcjonariat jest preferowany w krótkim i średnim termienie przez sprzedającego, jeśli wie, że za rok-dwa będzie dalej chciał wychodzić- chce maksymalizować udział detalu czy instytucji? Dla mnie odpowiedź jest oczywista. W tym przypadku fakt, że detal dostał prawie maksymalną alokację przewidzianej transzy a instytucję tylko część nie świadczy o nieakceptacji ceny przez sprzedającego (wtedy detal dostałby mniej niż dostał) ale o nieakceptacji ceny przez instytucje kupujące. MCI pomimo ceny która sie mu nie podoba postanowił jednak sprzedać 1/4 posiadanych akcji- to nie jest spójne, Czechowicz dbający o interes drobnych inwestorów.... ?
|
|
Temat:
ANSWEAR
GPW Mistrzunio napisał(a):pivovarit napisał(a):Bo Answear potrzebuje kasy na ekspansję a Canal+ to była głównie próba skeszowania biznesu. A co to za truizm? To co MCI nie ma kasy dla Answear??? Znasz ostatnie exity gotówkowe MCI???? Mają kasy jak lody w zimę na Antarktydzie, nie wiedzieli co z nią robić to spłacali obligacje przed terminem! A za "chwilę" gotówka ze sprzedaży ATMu prawie 530 mln zł Mieć kasę a chcieć ją dołozyć do biznesu to dwie różne sytuacje. Dlaczego Twoim zadniem MCI nie dołozyło istotnych kwot do Answear w ostatnich 2 latach, kiedy to spółka bardzo potrzebowała finansowania rosnącego kapitału obrotowego i przez brak takiego musiała ograniczać tempo swojego wzrostu? To sporo wydaje się mówic o intencjach MCI.
|
|
Temat:
ANSWEAR
Kris59 napisał(a):Vox napisał(a):Cytat:istotnie gorsze zachowania Answear w krótkim terminie niż np. Dadelo Dadelo dużo lepsze.  Dramat inwestorów trwa Jakie Dadelo lepsze? Na debiucie mozecie być nabici w ...dętkę od roweru. Przy tak kosmicznej wycenie tylko idiota kupi te akcje na debiucie. A Aswear.com to teraz niepowtarzalna okazja a spólka to perełka i warto w nią inwestować. Płakac nie będę jesli nawet otworzy się na minusie ( choć nie wierze) bo to moja inwestycja długoterminowa. Kris59, uważam, że nie masz racji w obu prognozach. Poczekajmy na debiuty obu spółek.
|
|
Temat:
ANSWEAR
Kris59 napisał(a):Dino JR napisał(a):Przewidywania performancu na debiucie każdy może mieć swoje. Ja tylko pokazuję, że analiza faktów wskazuje na prawdopodobnie istotnie gorsze zachowania Answear w krótkim terminie niż np. Dadelo (o PCF, Allegro nie ma co nawet wspominać). Nie wiem czy to będzie dodatni czy ujemny wynik ale nie będzie raczej imponujący. Nie ma co porownywać Answear.com z Dadelo. W przypadku tego drugiego to dopiero jest kosmiczna wycena 4x przychody a w przypadku Answear.com to prawdopodobnie 1x przychody. Tak więc cena 25 zł/a to jak na światecznej wyprzedaży. Redukcja wśród indywidualnych będzie 90% +. A debiut ? Jesli instytucje przestana miec jakies anse do społki z powodu jednego z akcjonariuszy a spojrzą bez uprzedzeń na jej wyniki i potencjał to na pewno kupia te akcje. A jeszcze jak wyniki za IV kwartał będą dobre a wszystko na to wskazuje to tylko idiota ignorowałby taka perełkę. Debiut na pewno na plusie. Instytucjonalni działają inaczej niż to opisałeś powyżej. Miały przed chwilą najlepszą okazję aby dołączyć do akcjonariatu i z niej nie skorzystały. Wyniki 4Q 20 wiadomo, że muszą być mocne (choć październik w wykonaniu Answear był zaskakująco słaby, listopad natomiast bardzo mocny). Tylko sukcesywne dowożenie prognozowanych obecnie dynamik pozwoli instytucjonm na zmianę percepcji. Niestety historia spółki nie jest super imponujące jeśli chodzi track record wzrostu. Nie ma nawet co jej porównywać do trajektori wzrsotu eobuwia czy Modivo. Dadelo dostało duży kredyt zaufania bo dowiozło fantastyczny wzrost w roku 2020 i sprzedaje się na oczekiwaniach kolejnego skoku w roku 2021. Stąd tak wysoki mnoźnik na przychodach (ale tylko niecałe 1,4x liczone pre-money na 2021 r.)
|
|
Temat:
ANSWEAR
piotrsobien napisał(a):Debiut Dino też nie był imponujący. Za to wykres po ponad trzech latach jest bardzo imponujący. Tu będzie tak samo;) Trudno się zgodzić z takim porównaniem. Dino było rozszarpane w transzy dla instytucji, zwłaszcza przez zagraniczne podmioty. Model biznesowy Dino jest nieporównywanie silniejszy niż Answear i uświadomienie jego wartości stoi w duzej mierze za zachowanie Dino od 2017 roku.
|
|
Temat:
ANSWEAR
Vox napisał(a):Cytat:istotnie gorsze zachowania Answear w krótkim terminie niż np. Dadelo Dadelo dużo lepsze.  Dramat inwestorów trwa Chętnie wrócimy do tego wątku
|
|
Temat:
ANSWEAR
Przewidywania performancu na debiucie każdy może mieć swoje. Ja tylko pokazuję, że analiza faktów wskazuje na prawdopodobnie istotnie gorsze zachowania Answear w krótkim terminie niż np. Dadelo (o PCF, Allegro nie ma co nawet wspominać). Nie wiem czy to będzie dodatni czy ujemny wynik ale nie będzie raczej imponujący.
|
|
Temat:
ANSWEAR
Joker napisał(a):Zastanawiajace, ze w trakcie zapisow byla cisza na forum, a po zapisach nagle watek nie schodzi z pierwszej strony i tal wielu specjalistow sie znalazlo Nie powiedziabym, że jest to zastanwiające. Raczej mamy do czynienia z nową jak na 2020 r. sytuacją, w której popyt detalu zachował się w sposób przewidywalny ale instytucje już nie miały ochoty na taką inwestycję przy tych cenach. Problem tkwi stricte w ocenie atrakcyjności inwestycji po tej cenie w Answear bo przecież kilkanaście dni temu PCFa a potem Dadelo poszły bardzo gładko i gładko odpowiednio. 36,50 PLN to była bardzo mało atrakcyjna propozycja wyceny i tylko newsflow typu lockdwon na kolejne miesiące mógłby zmienić percepcję tej ceny na tyle aby instytucje spekulacyjnie mocniej zaryzykowały. IPO w trakcie rozgrzanego rynku nie zawsze muszą być dobre, pamiętacie LC Corp?
|
|
Temat:
ANSWEAR
Cześć wszystkim, Czytałem ten wątek jako gość i postanowiłem zarejestrować się na SW aby móc wyjaśnić pewne wątpliwości interpretacyjne odnośnie wielkości transz w IPO Answear.
Fakty: 1. Transza indywidualna swoją wielkością jest bliska maksymalnej wskazanej w prospekcie. 2. Transza instytucjonalna jest istotnie mniejsza od maksymalnej. 3. Cena maksymalna 36.5 PLN, cena deala to 25 PLN. Należy pamiętać, że cena maksymalna to zwykle poziom życzeniowy sprzedajacego, cena deala natomiast to wypadkowa percepcji wyceny wartości i perspektyw spółki podgrzancych lub schłodzonych bieżącym sentymentem/ ruchem kapitału na rynku.
Wnioski: 1. Indywidualni inwestorzy masowo przeskakują z IPO do IPO i do tej pory na większośći bardzo dobrze zarabiali. Większość zapisów w tej transzy nie jest pochodną jakieś konkretnej wyceny oferowanej spółki i porównania jej do oferowanej ceny w IPO. Moża w dużej mierze traktować to jako spekulacyjną grę na momentum w krótkim terminie. Ktoś kto spróbował wycenić Answear po cenie maksymalnej zakładał umiarkowane dyskonto do Zalando i nawet istotne premie w stosunku do Asos i Boohoo, co było skrajnie agresywnym założeniem. Jeśli chodzi o redukcję w tej transzy to będzie ona ponownie duża i prawdopobnie docelowo będzie to dobra wiadomość dla jej uczestników.
2. Instytucje w dużej mierze starają się wycenić oferowaną w IPO spółkę i ewentualnie pokazują cenę po jakiej byłyby skłonne zainwestować (potencjalnie cena deala).
3. Fakt zmniejszenia transzy instytucjonalnej w warunkach istotnie niższej ceny deala vs. cena maksymalna oznacza:
a) instytucje nie były fanem tej oferty- te które były skłonne kupić to IPO widziały cenę max 25 PLN, pozostałe natomiast poniżej tego poziomu lub wcale nie były zainteresowane tą ofertą. Fakt, że przy tak małej ofercie nie znalazł się na obecnie mocnym rynku popyt na całosć transzy instytucjonalnej świadczy o niskiej atrakcyjności oferty. Jednocześnie prawdopodobnie w tej transzy nie będzie żadnej redukcji.
b) Postać Pana Czechowicza i MCI nie pomagają wizerunkowo ale nie są deal brakerem- koniec końców to tylko biznes i wycena vs. wartość są dominującym czynnikiem.
c) komunikat MCI twierdzący, że ograniczono ofertę do instytucji poniważ MCI uważa, że wartość spółki jest wyższa jest klasycznym mydleniem oczu. Skoro MCI tak uważa, to nie powinien tereaz sprzedawać istniejących akcji po 25 PLN, oferta powinna zostać ograniczona do pozyskanai tylko kapitału dla spółki. Domniemana presja na sprzedaż po stronie MCI wywierana przez uczestników ich funduszy w tym momencie nie jest dla nich problemem, wiemy jak do tej pory ich traktowali.
4. Wniosek ogólny na przyszłość- cena maksymalna najczęśćiej jest ustalona w sposób nieadekwatny do realnych oczekiwań inwestorów instytucjonalnych- przykład allegro to skrajny przyppdek w jedną stronę, większość innych deali to dowody na przeszacowanie oczekiwań strony sprzedającej.
|
|