Temat:
JSW
To mój ostatni wpis na tym forum Macie darmowe AT JSW
|
|
Temat:
JSW
Mamy już dzisiejsze notowania FOB ACF, wszystko lekko w górę. Poziomy powyżej 400$ utrzymane na luty, marzec, odpowiednio 438 i 408$
|
|
Temat:
JSW
Nisko wyceniasz firmę której wskaźnik C/Z będzie przy 50 w okolicach 1
|
|
Wszystkie firmy emitujące co2 muszą je kupować, i skoro są po 90euro to kto za to zapłaci, my odbiorcy prądu ciepła itp itd Niemcy po tym sygnale że atom może być zielony od razu wyraziły sprzeciw, razem z Austria, bo ciągną gaz z Rosji, i chcą żeby ciągnęła cała Europa. Już mówiłem że kasa na elektrownie jest, prowadzone są rozmowy z trzema krajami, Francja, USA, Korea.
|
|
Coś ci się pomyliło, te uprawnienia musiały kupić Polskie firmy które emitują CO2. To są haracze i udupianie gospodarek. Po za tym Niemcy nie godzą się na elektrownie jądrowe. Kasa na elektrownie jest, tylko Niemiec ma problem, bo chce nam sprzedawać gaz do elektrowni, i blokuje jądrowe elektrownie jako zielone.
|
|
Temat:
JSW
Krewa, dokąd Twoim zdaniem zmierza kurs technicznie, i gdzie widzisz opory?
|
|
Temat:
JSW
To co się dzisiaj wyrabia w USA na spółkach z branży koksujący węgiel, bdb wróży dla JSW AMR już +14,5% ARCH +10 HCC +9 BTU + 11 Nawet Mittal +6 Wygląda to jakby wszystkie spółki z branży szły na ATH. A nasze JSW męczy się z oporem na 42, żenujące to jest.
|
|
Temat:
JSW
martin207 napisał(a):@MiningEng Szanuje za takie konstruktywne posty i w 100% się zgadzam. Jako dodatek mogę tylko dodać jak inwestycje w spółkach wydobywczych nie tylko w infrastrukture są ważne jak i w pracowników co istotnie przekłada się na wydobycie i rozwój. Jako przykład mogę podać tylko kilku znajomych z PGG, którzy po przejściu pod JSW byli w ciężkim szoku jak rozwinięte jest wydobycie i cała infrastruktura.
Znam kilku górników którzy przeszli z rudy, do węglówek, są załamani jak tu się ciężko pracuje. Ale niestety ZGH Bolesław im zamknęli i trzeba było przejść gdzie indziej, węglówki to był najgorszy wybór, na miedzi bardzo sobie chwalą, zwłaszcza zarobki.
|
|
Temat:
JSW
carpool napisał(a): "Kluczem jest tutaj wzrost powyżej oporu w rejonie 42 zł potwierdzone także lokalnym szczytem z 17 stycznia. Jeśli bykom uda się te bariery sforsować, to kolejny przystanek możemy mieć w okolicach 47-48 zł." wieszczy łysy ze Stooqa Nie sugeruj się co tam piszą, jeszcze kilka dni temu widzieli 28, po za tym wydawało im się że sprzedają węgiel po cenach ARA
|
|
Temat:
JSW
Pomijając już wzrost, bo nie do końca o to mi chodziło, a o to że spółki z USA z branży JSW, wróciły lub są o kilka procent od szczytów z 2017-2018r
|
|
Temat:
JSW
Spółka która wydobywa węgiel koksujący w USA, AMR Alpha Metallurgical Resources, bardzo podobny wykres do JSW, z tym że ona odbiła od dołka z 3.2020 o 1000% i wróciła do kursu z 2017-2018r  kliknij, aby powiększyć
|
|
Temat:
JSW
Od węgla kamiennego, energetycznego Docelowo ma być tylko koksowy, metalurgiczny
|
|
Temat:
JSW
Koszty pracy rosną, geologia wydobycia nie taka jak 40 lat temu, wydobycie trudniejsze kosztowniejsze. PGG, JSW, Bogdanka i inne kopalnie sprzedają do elektrowni po cenach według indeksu PSCMI. Wiąże się to z cenami na śmiesznym poziome grudzień to 253zł za tonę. Wiec gdzie mają być zyski? Bogdanka jako tako sobie radzi, koszty wydobycia są dość niskie, i wydobycie znaczące. JSW całe szczęście odchodzi od węgla brunatnego, chodź ostatni Q był ze zwiększonym wydobyciem, z wiadomych względów (brak węgla na rynku)
|
|
Temat:
JSW
Tani powinien być gaz, prąd, i paliwo, to są przyczyny inflacji. I przez to jest wszystko drogie. Ile ton stali potrzeba na budowę domu, okolo5-6 ton, ile miedzi, do 500 metrów kabla, to są nie wielkie pieniądze Droga to jest robocizna. Patologia jest w górnictwie taka że elektrownie odbierają węgiel od kopalni po 260zł za tonę, a szary człowiek płaci 1400zł. Gdyby elektrownie płaciły 500 za tonę kasa by była. Tylko UE ubrała nas w certyfikaty CO2, które są kolejnym narzędziem spekulantów. Gdyby nie było durnych certyfikatów, prąd byłby tańszy o 60% Nas dobija UE i spekulanci.
|
|
Temat:
JSW
W KGHM cały czas są przyjęcia Problemem nie są górnicy, problemem są spekulacje na rynkach i koniunktura, węgiel koksujący był notowany po 100$, obecnie 438$, i obu tak zostało jak najdłużej To samo tyczy się miedzi, to musi być drogie, bo wydobycie i przeróbka są drogie. W tedy pieniądze będą i zyski będą. Dzisiaj rozmawiałem osobiście z pracownikiem JSW, godoł że fedrują na maxa i Covida u nich ni ma. Tydzień temu rozmawiałem z pracownikiem koksowni przyjaźń, godoł że zapier... Ale są bardzo zadowoleni bo kasa jest i to w spółce widoć. :)
|
|
Temat:
JSW
Na Bumechu zamieściłem link z artykułem który mówił o tym że rok 2022 będzie kontynuacją zapotrzebowania na węgiel. Link usunięty, w takim razie co mam pisać i wrzucać, jakieś moje przemyślenia, czy fakty? Moderator:Gołe linki są usuwane. SW to nie wykop. Pożądany format to link + krótki cytat + uzasadnienie dlaczego ta informacja jest istotna. Cytat i uzasadnienie pozwolą pozostałym użytkownikom szybko zorientować się czy warto poświęcać czas na lekturę podlinkowanej treści.
|
|
Temat:
JSW
Podwyżki to normalna rzecz, a tym bardziej przy szalejącej inflacji. Większość spółek podnosi płacę, czy wy zarabiacie tyle samo co rok temu? Ps. Do moderacji Co jest złego że zamieściłem prawdę o BZ WBK-Santander, nic, więc po co usuwacie prawdę? Zamieszczam raz jeszcze Kupuj JSW cena 134zł, przy cenach ACC 183$ Teraz kupuj JSW 47zł, ceny ACC 440$ www.stockwatch.pl/wiadomosci/d... Moderator:Post został usunięty z zupełnie innego powodu - zamieściłeś w nim cenę bez uzasadnienia.
|
|
Temat:
JSW
Z całym szacunkiem do Panów, ale kompletnie się z wami nie zgadzam. ACC 299$, 21.11.2016r. ACC 164$, 6.3.2017 Analogicznie JSW 85zł 21.11.2016. 73.50zł 6.3.2017 I 107,80 8.1.2018 gdzie ACC zalicza 260$. Czy w tedy rynek nie widział za ACC leci na pysk, bo 12.6.2017 ACC zalicza 153$, a kurs JSW cały czas pnie się w górę do wspomnianych 107,80, 8.1.2018r
Wasze dywagacje kupy się nie trzymają, a wiecie jaka była różnica w tedy a teraz, wszystkie reko były kupuj kupuj... Z cenami nawet 126zł wydana przez DM BZ WBK w dniu 28.4.2017r Do przemyślenia przy dobrym whisky ;)
|
|
Temat:
JSW
Nie zapominajcie o kursie PLN/USD obecnie 4.11 Oczywiście należy brać pod uwagę ceny Australia coking coal, luty 438$, styczeń 409$. I bardzo istotne, ceny koksu, w Q4 sprzedawali po około 600$ za tonę! x 880tyś t!
|
|
Temat:
JSW
Dla mnie te lajki kojarzą się z dziecinadą i YT. Poważne forum a silnik z 2008r Wracając do meritum, to czy JSW będzie rosnąć zależy w bdm od nastrojów, głównie w USA, inna sprawa to wyniki które muszą mocno zaskoczyć in plus, a produkcja nie może spadać. Tak naprawdę to jest to wielka niewiadoma co przyniesie przyszłość. Wiadomą jest że Q1 to będzie rekordowy zysk, Q42021 również imponujący, które to mogą napędzić kurs.
|
|
Temat:
JSW
Dix22 napisał(a):Cytat:jsw nie zarabia na tym ze ceny rosna maja umowy covidowe z odbiorcami czytaj stare ceny Co za bzdura, czy Ty jesteś jednym z tych analityków? Poczytaj raporty, sporo się dowiesz, a tak w skrócie, kontraktują pięć miesięcy, trzy z poprzedniego Q i dwa z bieżącego. Czyli Q1 2022, to ceny z październik, listopad, grudzień, styczeń, luty.
|
|
Temat:
PKNORLEN
|
|
Temat:
JSW
Ogromne zapotrzebowanie na koksujący. Chińskie kopalnie w Shanxi będą pracowały podczas świąt Nowego Roku Księżycowego (31 stycznia – 6 lutego). Ceny utrzymują się na szczytach FOB to cały czas 445$ JSW musi zwiększyć wydobycie...
|
|
Temat:
BOGDANKA
Niesamowite są te ceny węgla w portach ARA, pewnie zmierza na 200$ Szkoda że Bogdanka tak wiele traci sprzedając na rzecz Enei po śmiesznych cenach. Mimo to potrafili wygenerować bardzo ładny zysk.
|
|
Temat:
JSW
Santander wydał rekomendację z ceną 47zł, zakładają 2mld zysku razem z Q4 i Q1.
|
|
Temat:
BUMECH
To wynika że bardzo dużo zarabia, chyba o to nam chodzi prawda. Czy to jest powód do usuwania postu?
|
|
Temat:
BUMECH
Bumech z prywatną kopalnią Silesia sprzedaje węgiel do odbiorców po cenach ARA, które są obecnie notowane po 181$ Nie rozumiem dlaczego post poprzedni został usunięty, przecież mogę podać po ile jest notowany ARA.
|
|
Temat:
KGHM
|
|
Temat:
JSW
Bardzo wiele czynników jest mocno nie sprzyjających dla JSW, widać że walor nie ma nawet sił odreagować po tak potężnej wyprzedaży. Myślę że dopiero wyniki, bdb wyniki mogą zmienić sentyment do spółki. Dobrze by było żeby ceny ACC utrzymywały się w okolicach 400$ przez następne miesiące. Niezrozumiałe jest nadal dla mnie dlaczego nie ma aktualizacji rekomendacji, wydawanych 65% niżej niż obecne ceny ACC.
|
|
Temat:
JSW
BearHand napisał(a):Za kierunkiem północnym zdają się też przemawiać także zachowania węgli, zarówno koksowego australijskiego jak i energetyka Ceny ARA nie można wiązać z JSW, oni nie sprzedają po tych cenach, oddają węgiel do elektrowni po cenach Indeksu PSCMI1. Ceny ACC ok I ceny koksu obecnie 1900zł za tone
|
|
Temat:
JSW
Te banki nie są Polskie, Mr. Szutnik ;) Poza tym, w obrocie jest 50% wszystkich akcji, najwięcej kto ma, czy jakiś zagraniczny fundusz jest ujawniony? Powtarzam się, ale gdzie korelacja JSW do spółek z branży, gdzie tym bardziej do ACC, gdzie dzisiaj mamy niewyobrazalnie wysokie ceny 450$ przy kursie USD blisko 4zł.
|
|
Temat:
JSW
|
|
Temat:
JSW
Jeszcze nie tak dawno analityk ze Stooq wprowadzał w błąd twierdząc że JSW jest skorelowane z cenami węgla brunatnego z portów ARA, co jest kompletną bzdurą. Zauważcie że nikt w swoich rekomendacjach nie zakładał wzrostów cen ACC do poziomów nigdy nie notowanych historycznie, większość widziała czarny scenariusz. A jak już ceny zaczęły wychodzić na nowe szczyty oni nadal brnęli z obniżką wycen JSW, do śmiesznych poziomów, przy przyszłych rekordowych zyskach spółki. Czy to jest normalne, czy my akcjonariusze mamy się temu przyglądać i wierzyć im w czarne scenariusze jakie zakładają? Jeden z analityków Trigon ścina cene o 50% bo ceny ACC rosną, a dolar drożeje, no kur.. jakiś żart, argument jego jest taki że spółka zmniejszy wydobycie o raptem 1,5mln t, rozumiem jakby JSW podało że zmniejsza wydobycie o 7mln t. Kolejny z BOŚ ścina wycenę z 70 na 28, znowu przy rosnących cenach ACC i to w zaledwie dwa miesiące od podania pierwszej reko 70. A nic nie stało BOŚ na przeszkodzie dawać reko w lipiec 2019r kupuj JSW z ceną 88, przy cenach ACC 176$. Absurd. Bardzo zawiodłem się na ostatniej reko mBank, do tej pory jako jedyni racjonalnie, rzeczowo i profesjonalnie podchodzili do wyceny JSW, ale przyszedł nowy analityk i nagle znowu przy rosnących cenach ACC, bardzo mocno obniża wycenę JSW. Uważam że są to manipulacje kursem dlatego zgłosiłem sprawę do KNF, a jak ktoś mi mówi że się ośmieszam, bo mam argumenty, to nasuwa mi się myśl, jaki akcjonariat taki kurs spółki. @Krewa zauważ że kurs JSW nie jest skorelowany z cenami ACC, nie jest skorelowany z cenami odpowiedników HCC, ARCH, tylko jest skorelowany z rekomendacjami, przypadek?
Ps. Bogdanka właśnie pokazała piękny wynik za 2021, i rewelacyjny za Q4, hossa węglowa trwa, a tym bardziej hossa na węglu metalurgicznym, gdzie ceny na prawdę są nieziemskie. 430$ za tonę ACC FOB nie śniło się nikomu. Szkoda że JSW zostało tak okrutnie zdemolowane.
|
|
Temat:
JSW
Stal jest potrzeba do zielonej energii, na jeden wiatrak potrzeba 60t stali, bez stali nie ma aut elektrycznych, oczywiście spalinowych też, jak i całej komunikacji, sprzęt AGD, i miliony innych produktów. Węgiel koksujący będzie na świecie jeszcze bardzo dłuugo potrzebny do wytwarzania stali. Europejska transformacja potrzebuje ogromnych ilości stali, dlatego też węgiel koksowy w tym oczywiście ten z JSW wpisany jest jako surowiec strategiczny To co zostało zrobione z kursem JSW przy obecnych cenach ACC, jest delikatnie mówiąc mocno wkur... Rekomendacje temu pomogły.
|
|
Temat:
JSW
@Szutnik, jak zwykle piszesz pierdoły. HCC, ARCH zaliczyły rekordy notowań i wzrosty 60% w przedziale 6 miesięcy. JSW jest za nimi w tyle około 40%, ceny ACC są wyższe od tych Amerykańskich o około 45$ na tonie. I tak jak kolega wspomniał dlaczego KGHM dostaje wyższe rekomendacje skoro surowce mają spadać? Jak już chcesz kogoś obrażać to przynajmniej argumenty podałbyś sensowne.
|
|
Temat:
JSW
Mam odp z KNF, przyjrzą się sprawie. Jeśli zgłoszeń będzie bardzo dużo, to nie pozostawią tego, wystarczą wasze zgłoszenia, to są nasze pieniądze. Rekomendacje są iście szkodliwe dla spółki i akcjonariuszy, przy cenach ACC 170-200$ były wyższe o około połowę niż przy cenach ACC 300-430$
|
|
Temat:
JSW
Witajcie. To co się dzieje z JSW, jego obecną wyceną, a kontaktami na ACC, gdzie co dzień mamy nowe ATH, ceny w kosmosie od października zeszłego roku, nawet ma myśl by nie przyszło wydawanie rekomendacji z ceną 25-35. Nie pamiętam w swojej historii inwestycyjnej, a robię to od 2007r żeby była tak rozjechana korelacja na jakiejkolwiek spółce wydobywczej. Mamy za sobą historyczny kwartał, z zyskiem netto w okolicach 1,5mld, mamy przed sobą jeszcze lepsze kwartały. Obecną nagonka przeciw JSW jest wielka manipulacją biur maklerskich, jest pluciem w twarz inwestorą długoterminowym. To co się wyrabia z rekomendacjami nadaje się do KNF, oczywiście zgłosiłem jako inwestor manipulację kursem w postaci tak negatywnych rekomendacji od czterech instytucji. I wam radzę zrobić to samo. Nie może tak być że ktoś wycenia JSW na 70zł, za dwa miesiące na 25, a ceny ACC co dzień wyższe. Nie godzę się na manipulowanie moimi pieniędzmi. Jeśli mówicie że nikt nie czyta rekomendacji to jesteście w błędzie, instytucje nie kupują akcji JSW, bo właśnie wszystkie instytucje zalecają sprzedaż, sprzedaż przy rekordowych zyskach jakie spółka nigdy nie notowała. To jest skandal i radzę wam weźcie sprawę w swoje ręce.
|
|