lcviuhzm
Advertisement
PARTNER SERWISU
lypvshjn
WujekLeon

WujekLeon

Ostatnie 10 wpisów
Ruch się zrobił duży jak na ATREM. Wszedłem za 14 i dokupiłem za 15.40, więc zarobek mam, ale brakuje mi doświadczenia w takich sytuacjach jaka jest teraz i kusi mnie, żeby brać nogi za pas. Wskaźniki STS i MACD jeszcze w normie, ale napięte. Świeczki nic konkretnego nie mówią. Niedługo będzie testowany opór 19.99PLN. Analiza fundamentalna według SW już nie jest taka różowa jak kupowałem.

Czy myślicie, że jak przebite zostanie 20PLN, to cena skoczy, gdzieś dalej, czy się zatrzyma?

Ta spółka ma tak małe obroty, że stoplossy tu nie działają, więc jak chce się sprzedawać, to trzeba nieco ubiec rynek. Czy może warto sprzedać za aktualną cenę i kupić znowu jak na stałe przebije 20PLN? Tylko, że jak już cena przebija taki opór, to dość często galopuje tak, że ciężko wskoczyć na tego konia. Hmmm... jeszcze chwilkę na myślenie mam, ale chętnie poznam Wasze opinie.

Wskoczyłem dzisiaj za 7,23 i na żywo oglądam, to co się dzieje...Think zamiast pracować, a miałem zmienić taktykę na buy and hold i nie zajmować się za dużo giełdą, ale takie skoki działają jak narkotyk.

Jarbas widzę, że Ty polujesz na takie "ostre jazdy". Wskoczyć jest łatwiej niż wyskoczyć. Za ile planujesz sprzedać? Oceniasz to patrząc na żywo? AT? czy jakiś sztywny próg procentowy?

"Bierzesz tyle ile do kieszeni się zmieści?" Czy limitujesz jakoś zakupy?

Ale o so chodzi?
Prawie drugie widły był zrobione? Bez wyraźnych przyczyn, przynajmniej dla mnie. reindeer

Opowiem moją historię, która w głównej mierze jest związana z tą spółką. Post byćmoże powinien znaleźć się w dziale "Indywidualne kroniki" giełdowe, ale...

Od 2003 do 2007 grałem na funduszach, więc ominął mnie kryzys i wtedy miałem około 60% zysku.hello1
Zrozumiałem, że inwestowanie to coś czym muszę się zająć.

Moja "analiza" rynku była nie profesjonalna, śledziłem wig, czytałem komentarze gospodarcze i na tej podstawie podejmowałem decyzje. Sygnałem wyjścia było dla mnie to, że do giełdy i funduszy zaczął mnie namawiać taksówkarz, gdy wracałem z mocno zakrapianej imprezy, następnego dnia rano sprzedałem wszystko co miałem i kupiłem obligacje. Wiem, że to dość enigmatyczne zasady podejmowania decyzji... Whistle

Trochę zboczyłem z tematu... Shame on you Wracając do ATREM'u

Przeczytałem książkę "Na sposób Warrena Buffeta", uwierzyłem w buy and hold i zdywersyfikowany portfel i gdybym zastosował tę taktykę, to pewnie dobrze by poszło. Wcześniej przeczytałem książkę "błądząc po Wall Street, w której autor pokazuje dowody na to, że AF i AT nie są idealne, zwłaszcza AT.

Jestem byłem pracownikiem tej firmy i ich debiut, był dla mnie debiutem na giełdzie. Znam prezesa, wiem, że to człowiek, który umie robić pieniądze w dodatku bardzo sympatyczny, bardzo otwarta głowa. Wiem czym zajmuje się firma i widziałem w tym mnóstwo pieniędzy i to przez wiele lat jeszcze. Z nastawieniem "Kup i trzymaj" władowałem na debiucie 70% posiadanych oszczędności i zrobiłem stopa na 9% poniżej ceny zakupu.

Niedługo potem był zjazd z 6,5 na 3,5, wiec zaliczyłem strate. Przyznam, że to była dla mnie dość gorzka pigułka do przełknięcia.

Jak to bywa na cena dość szybko wróciła na poprzedni poziom, czekałem na moment, żeby wejść z powrotem a cena rosła i rosła, a ja liczyłem na jakąś chwilową korektę i wsiadłem z powrotem na 11 i wysiadłem na 12,5 ze strachu, potem wsiadłem na 12 i wysiadłem na 14. Straciłem chyba okazję życia, bo mogło być 300% Boo hoo! ...

Odrobiłem straty...Dancing headbang

No i zaczął mnie pociągać daytrading i spekulacja. Punkt zwrotny w mojej inwestorskiej karierze.bandhead

Na ATREMie wiało nudą, podczas gdy na całej giełdzie szalało. Wywaliłem resztki po 14,7 i postanowiłem, że do ATREMU, wrócę jak sie ruszy.

Od tego czasu zacząłem mnóstwo czasu spędzać z dość niestety miernym skutkiem, choć jestem do przodu 10% a obracam kapitałem 25000 złotych. Marny to wynik od początku lipca. Jestem programistą i to bardzo dobrym, stawka na godzinę pracy jak pracuje w branży jest dużo wyższa od tego co mi wychodzi na giełdzie Think
Dlatego też próbuje wrócić do taktyki „buy and hold”+ trailing stop loss i nie śledzić giełdy przez 4h dziennie, ale giełda zaczęła działać na mnie jak narkotyk... Anxious

No i tu pytanie, czy wrócić w ATREM? Jestem przekonany, że ta spółka będzie zwiększać zyski o „klikanaście” procent przez najbliższe lata, ale czy cena nie jest za wysoka? Chciałem wrócić jak ruszy się ponad 15, ale ruszyło to od razu z 14 na 17,5 i znowu czuje, że coś przegapiłem. Dodam, że wejść w spółkę jest trudno jak cholera, bo dzienny obrót jest bardzo mały.

Jeśli macie pytanie, na które sądzicie, że mogę odpowiedzieć jako eks pracownik działu programistów, to proszę bardzo. bigsmurf

Paul Tudor Jones Think. Podpowiedź jaką dostałem jest zgodna z tym o czym sam wcześniej myślałem - poznawać strategie wielkich graczy.

Na razie czytam "Wspomnienia operatora giełdowego" Edvin Lefevre - sporo się nauczyłem. Nie wierzę w analizę techniczną i fundamentalną, bo widziałem dowody pokazujące, że nie końca działają. Spekuluję na kilku spółkach, które mają dobre fundamenty (wg stockwatch wave )

Najchętniej postudiowałbym historie portfeli z uzasadnieniem do różnych operacji. Wiecie gdzie można coś takiego znaleźć?

Ktoś wie coś na temat tej spółki?

SlawekW napisał(a):
I owszem, polskie mieso ma zaskakujaco duzo wspolnego z indeksami w USA, mimo ze eksport polskiej zywnosci tamze jest na poziomie "walizkowym".

Zycze powodzenia, ale obawiam sie o przyszlosc Twoich inwestycji, jezeli nie odrobisz ogromnej ilosci pracy domowej.

Dzięki za te słowa (nabrałem pokory) i za zestaw linków szybko nadrobię lekturę.

jcieszyn napisał(a):
Pewnie dałeś limit tylko do dziś i w związku z tym, że za tą cenę nikt nie sprzedawał, zlecenie nie zostało zrealizowane.

Do której można składać zlecenia? Myślałem, że do końca notowań do 16.30?

irfy napisał(a):
Tylko spokojnie, żebyś nie zszedł tu na zawał, zanim na dobre się rozkręcisz Angel Nie wiem, gdzie widziałeś kurs 1,18 czy 1,30, bo do tylu to dziś ni diabła nie spadło. Być może miałeś komunikat, że kurs nie mieści się w granicach widełek a potem jakieś błędy, które w rozgorączkowaniu przeoczyłeś? Moim zdaniem "nieprzyjęcie" zlecenia tak czy inaczej nie miało związku z kursem. Swoją drogą gratuluję odwagi - dwa tygodnie na giełdzie i wejść się bawić akurat tutaj... pirate

Think PAtrzyłym na tabelę kupno sprzedaż i wyglądała mniej więcej tak:
Kod:

Czas 15:51
|Kupno | Sprzedaż | Transakcje | Czas |
|PKC   | PKC      | 1,45       | 15:42|
|PCRO  | 1,20     | 1,45       | 15:42|
|1,18  | 1,21     | 1,45       | 15:42|

Czas transakcji pozostawał taki sam, a ceny latały jak dzikie tylko zazdrościłem tym co na dołku byli.

Wczoraj dałem zlecenia kupna po 1,72 i za tyle sie dzisiaj zrealizowało.
Stwierdziłem, że to szaleństwo było związane z tym, że puściły stop lossy a nie z racjonalnymi decyzjami inwestorów. Mam nadzieję, że DUDA odrobi opad w niedługim czasie.

Dzisiaj śledziłem pierwszy raz, jak otwarcie w US & A wpływa na GPW i ten spadek zaczął się prawie równo ze spadkiem za oceanem... Jaki związek ma USA z polskim mięsem, hę?

Liczę na to, że w Poniedziałek też spadną ceny, to chyba nie normalne, żeby rosło 11dni? i tak w ciągu tego czasu wsiadałem i wysiadałem z tego pociągu dwa razy. Na razie jestem na plusie z gotówką w ręku na przyszłotygodniowe zakupy. Beginners luck?

SlawekW napisał(a):
Jakiego systemu uzywasz do transakcji? Nie bylo zadnego komunikatu?

gram przez mBank i po porstu status zlecenie był następujący: NIEZREALIZOWANE I ZAMKNIĘTE. To nic nie mówi.

Hej!

Pierwszy raz piszę na tym forum! Witam wszystkich :). NA giełdzie gram od 2 tygodni. Na razie na plusie

czy ktoś także oglądał ten scyzoryk na dudzie? to był scyzoryk?

W ciągu minut spadło 1,18. Chciałem wejść na poziomie 1,30, ale giełda mi odrzucała zlecenie kilka razy z rzędu. Notowania ciągłe sie nie zmieniały przez pare minut, zmiany cen było widać jedynie w tabeli kupna i sprzedaży. No masakra. Pikawa mi zaczęła walić jak dzika.

Czy ktoś wie dlaczego odrzucało zlecenia?
Podejrzewam, że drugiej takiej okazji mieć nie będę za szybko, ale jak już sie pojawi nie chcę zaliczyć wtopy.

Jeszcze nie ochłonąłem

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 19 lutego 2013 22:45:59
Liczba wpisów: 10
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,386 sek.

aezchyrl
zvbhplzh
kspmzslm
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
oumgfqzh
kuackynv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat