Temat:
PHOENIX
trochę pontonik popłynął... nie wiem skąd aż takie spadki. Pytanie do techników - widzicie tutaj formację młotka?
|
|
Temat:
BORYSZEW
w dniu przydziału akcji (tj 08.12.2010) mogę już nimi handlować? w poprzedniej emisji z tego co pamiętam jakoś dłużej to trwało
|
|
Temat:
BORYSZEW
dzięki za informacje, do maklera czasami dzwonię ale w sumie równie szybko dostałem satysfakcjonujące info na forum ;)
|
|
Temat:
BORYSZEW
witam,
dwa pytanka i prośba odnośnie wykupu praw poboru; brałem udział w poprzedniej emisji ale prawdę powiedziawszy nie do końca pamiętam wszystkie fakty:
- rozumiem że jedno prawo poboru kosztuje 0.2zł (prawo do jednej akcji 0.1zł)?
- pieniądze którymi chcę zapłacić za prawo poboru mogą być pieniędzmi z obrotu bieżącego akcjami (tzn sprzedaję akcje i od razu wykupuję prawo poboru) czy trzeba poczekać na zaksięgowanie ich na koncie? (jeżeli trzeba czekać to proszę o informację ile czasu może to potrwać - bank pekao s.a.)
- jeżeli ktoś posiada dostęp do historycznych notowań praw poboru z poprzedniej emisji, to bardzo proszę o podesłanie linka
|
|
sbyszek napisał(a):broker_ns napisał(a):A my właśnie sobie lecimy w dół i kwiczymy, kurs nieźle nurkuje. Stopy na Borku już mi 2 dni wcześniej od razu poszły ale miałem tez wcześnie zakupione PDA i nie nastawiłem i jest mały problem  . Podziękujmy Pani kanclerz Angeli, ze wydała wojnę rynkom finansowym. Robi się ciekawie tj możemy w najbliższym czasie testować na wig20 dołki z lutego b.r. a co ma Angela do PDA borka ? ale na poważnie to rynkiem teraz rządzą emocje, a nie fundamenty. Taki gwałtowny zjazd wróży także nagłe i niespodziewane odbicie. Widać już spory pesymizm na rynku. Ale poziom tego odbicia to niewiadoma. Ja obstawiam 1,75  kliknij, aby powiększyć 1,79 o jest teraz więc jak twierdzisz że będzie odbicie to wyższą wartość podaj ;) edit: a nie, o PDA Ci chodziło, zwracam honor:), obyś miał rację z tym odbiciem
|
|
broker_ns napisał(a):Dapi napisał(a):tOfi napisał(a):Dapi napisał(a):Jakos w omówieniu Kasi nie widać tych pisków z radości...
Czasami warto poczytac spojrzenie niezależnego audytora. Czasami też jest się studentem, który dopiero oddał pracę inż. i zwyczajnie w świecie nie ma się kasy na abonament, ale 4 czerwca o godz. 16 napewno zerknę co tam naskrobała Kasia To gratuluję - jak już po obronie. Były student /tak wnoszę/ musi brać pod uwagę że spółki i Zarządy sprzedają zawsze to co dobre...udając że nie widzą innych rzeczy. Taka to gra w Gamboni... To jest odwieczny dylemat wszystkich nas, śledzących prezentacje zarządów spółek giełdowych zadających sobie pytanie "Skoro jest tak dobrze, to czemu jest tak źle"  czyli parafrazując jeśli wyniki są niezłe to czemu kurs spada. Ja już gdzieś w tym wątku tej spółki dodałem, że rynkiem rządzą obecnie głównie emocje a nie AT (do której zresztą nie jestem przekonany)- choć zdaję sobie sprawę, iż mogę być w tej kwestii w mniejszości. Natomiast fundamenty są ważne lecz zakładając, że sytuacja jest stabilna i giełda nie podlega większym nagłym wahaniom. Ja Boryszew i Pana Romka bardzo lubię bo to są bardzo fajne "chłopaki" (czytaj dają nieźle zarobić  ). Boryszew się zrestrukturyzował i poprawił wyniki ale też zostało to już znacząco zdyskontowane mocnymi wzrostami kursu z ostatnich kilkunastu miesięcy. Kurs zachowuje się bardzo nerwowo ostatnio ale sytuacja na światowy oraz krajowym rynku dyktuje takie a nie inne zachowania. Póki się sytuacja na rynkach światowych nie wyklaruje, dopóty kurs nie będzie mógł obrać jednoznacznego kierunku (choć AT sugeruje wzrost). Mówiąc szczerze sprzedałem Borka jak wszyscy sobie wydzierali akcje w zeszły poniedziałek. W piątek i dziś znów zakupiłem po promocji ale dałem blisko stopa bo mam pewne lęki. Ok w perspektywie 1-1,5 roku to pewnie dobra decyzja inwestycyjna ale po drodze możemy się wszyscy "skorekcić" a wówczas lepiej mieć opustoszały portfelik. być może kiedyś konkretniej skorekcimy... ale patrząc na stany - nie sądzę żeby to było jutro... patrząc na zachowanie Borka, bardzo ryzykownym jest wyrzucanie tego waloru z portfela... od ok. dwóch tygodni nad tym się zastanawiałem:). wiecie coś może kiedy nastąpi zmiana pda na zwykłe akcje?
|
|
Temat:
BORYSZEW
raport wygląda pozytywnie...
|
|
Temat:
BORYSZEW
proszę o informację czy muszę wykonać jakieś dodatkowe czynności do zmiany boryszew pne na normalne akcje boryszewa, czy czynność ta dokona się automatycznie? jeżeli tak to kiedy?
sorry za pytanie laika
|
|
Temat:
BORYSZEW
v3nom napisał(a):mkk napisał(a):A to oznacza, że za pomocą rozsądnie i blisko ustawionego stopa można uciec z tonącego okrętu, kiedy pierwsza torpeda dosięgnie celu ;) Mkk, no to wykrakałeś z tymi torpedami. Kurs szybuje, jak winda po urwaniu kabla  Nie sądziłem, że czeka nas tak szybkie i zgrabne zapełnienie luki. W tym wypadku ja nie widzę silniejszego wsparcia do poziomów 1.20 - 1.25, chociaż w tej chwili jeszcze trzyma nas SMA45. jak to wszystko się szybko zmienia;)
|
|
Temat:
BORYSZEW
dziękuję Doncarlos za wytłumaczenie sprawy cen Borka
|
|
Temat:
BORYSZEW
sorry, pomyliłem cenę z ilością akcji, mam 471 akcji za 546,36zł... ja kupuję i czekam, sprawdzam tylko czasami o ile spadło/wzrosło i rzadko sprzedaję bo się na tym jeszcze kiepsko znam
|
|
Temat:
BORYSZEW
proszę o wytłumaczenie laikowi o co chodzi z tymi akcjami... zaglądam na mój rachunek brokerski i z 3075zł na boryszewie w zeszłym roku zrobiło mi się 546,36zł:]... kiedy i wogóle czy wrócą spowrotem do mnie moje pieniążki? ;)
|
|
Temat:
MIDAS
|
|
Temat:
SILVANO
babibabu napisał(a):a ja wywalilem czesc po 3,19 w obawie przed poniedzialkiem. wlasnie to mnie przestraszylo ze po lewej stronie nie bylo prawie nic. tym samym gratuluje akcjonariuszom dyscypliny, prawie nikt sie nie wylamal i trzymal:)) pieknie Panowie, ta sesja mi udowodnila ze w ten papier ubrali sie ludzie, ktorzy licza na duzo wieksze zyski i sie szybko nie wysypuja. Brawo!!! no to ładnie wyszedłeś:) ja wyszedłem dzisiaj przy 3,15 i jestem zadowolony z zysku... pewnie niedługoo tutaj wrócę;)
|
|
Temat:
DEVELIA
no niestety, jednak się myliłem, lcc się deczko posypał, sprzedawałem dzisiaj po 1,68:]
|
|
Temat:
SILVANO
koszyk napisał(a):Czy został ktoś jeszcze na ulubionym walorze bieliźnianym? Czy powodowani wrodzoną chciwością sprzedaliście? No dalej to samo, jeden kupujacy, ale żeby limit dzienny wyrobić, to trochu się musi napocić. Ciekawe, kiedy korekta? ja powodowany wrodzoną chciwością trzymam się tego waloru ;)
|
|
Temat:
DEVELIA
dokładnie, wyprzedaż teraz za 1,7-1,74 to głupota... chyba że macie na oku jakąś fajną firmę która szybciej wybije
|
|
Temat:
DEVELIA
patrząc na dzisiejsze otwarcie, wygląda na to że będzie dobrze:)
|
|
Temat:
DEVELIA
wszystko zależy jak wig pójdzie... obawiam się, że może być krucho bo dow jones po samych dobrych danych jest 0,32% do przodu... jakby już nie było siły do wzrostów... docelowo idziemy do okolic 1,9 a przy ewentualnych dalszych mocnych wzrostach na gpw, może i przebijemy 2 zł a tam już byśmy szli do okolic 2,6 zł a może nawet więcej... ale to bardzo optymistyczna wersja, równie dobrze jutro może nas czekać spora korekta na lcc po takim wzroście... edit: bardzo się cieszę że komuś pomógł mój wykres:) edit2: tutaj masz ciekawą analizę: www.fwig20.pl/gpw/lcc-21-sierp...
|
|
Temat:
DEVELIA
Jak to co spowodowało? wykresik stooq.com/q/a/?s=lcc&i=120...Najpierw wyszło z trójkąta, kisiło się przy oporze na 1,56; czekało na rynek, przyszło dobre info. Rynek ruszył... to i opór szybko przełamało:)... a info masz tutaj: http://stooq.com/n/?f=269311a to jeszcze nie koniec:) po dojściu na 1,9 może nas czekać kolejna niespodzianka i czyżbyśmy szli na 3zł?
|
|
Temat:
DEVELIA
provi napisał(a):to chyba ostatnie okazje na zakup tych akcji po cenie niższej niż 1,57zł, powodzenia;) a mówiłem:)
|
|
Temat:
DEVELIA
to chyba ostatnie okazje na zakup tych akcji po cenie niższej niż 1,57zł, powodzenia;)
|
|
Temat:
DEVELIA
Becket napisał(a):kurs wybił się górą i to bardzo znacząco i to przy bardzo sporych obrotach... powinien teraz zwyżkować- dobrze czytam ? tak, oczywiście:)
|
|
Temat:
DEVELIA
|
|
Temat:
SILVANO
na silvano potencjał wzrostu nadal jest olbrzymi, z tego co widzę tu mamy formację spodka...
|
|
Temat:
HURTIMEX
addi napisał(a):naniusek napisał(a): Szanowni forumowicze - inwestorzy! Mam pytanie; czy warto kupić akcje Hurtimexu? Jakie widzicie perspektywy dla tej spółki? Jeżeli znasz osobiście wszystkich ludzi związanych ze spółką, jeżeli im ufasz, jeżeli jesteś pewny (na 1000% hi hi), że ich biznes będzie się rozwijał to odpowiedź brzmi: TAK! Jeżeli natomiast , na którekolwiek z w/w pytań nie jesteś pewny to wg. mnie równie dobrze możesz zagrać w totka! Efekt ten sam a stres krótszy. w firmie niedługo będzie atmosfera jakby szef wygrał w totolotka, w związku z tym może trzeba się zastanowić czy nie większym prawdopodobieństwem wygranej jest obarczona inwestycja w tę spółkę? ponadto duży lotek jest dopiero w sobotę :)
|
|