PARTNER SERWISU
jvgxkfkw
1 2
Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 7 października 2010 20:51:08 przy kursie: 15,99 zł
Cytat z forum parkietu na temat spółki która niedawno miała swój debiut na NC:

"... powinni jeszcze przejąć stooq.pl i stockwatch.pl albo zbudować serwisy podobne do tych"

To zainspirowało mnie założenia wątku spółki:

Cytat:
Analizy Online SA udostępnia dane dla instytucji rynku kapitałowego i związanych z nimi podmiotów. Firma realizuje tę działalność w serwisach informacyjnych oraz przekazując informacje bezpośrednio do zainteresowanych klientów. Spółka zajmuje się także tworzeniem narzędzi wspierających sprzedaż produktów finansowych oraz umożliwiających monitoring i szczegółową analizę wielu obszarów działalności rynku instytucji wspólnego inwestowania. Samodzielną i stale rozwijaną grupę produktów firmy stanowią szkolenia adresowanie przede wszystkim do przedstawicieli sieci sprzedaży produktów finansowych, czyli doradców finansowych, niezależnych dystrybutorów i agentów ubezpieczeniowych. Spółka ustawicznie poszerza zakres swojej oferty produktowej kierowanej do poszczególnych grup klientów, poczynając od podmiotów współtworzących rynek instytucji wspólnego inwestowania, towarzystw funduszy inwestycyjnych (TFI), powszechnych towarzystw emerytalnych (PTE) oraz firm ubezpieczeniowych, poprzez organizacje funkcjonujące w ich otoczeniu, a w tym dystrybutorów produktów finansowych, zarządzających aktywami i prowadzących nadzór, po finalnych odbiorców produktów inwestycyjnych. Firma powstała w 2000 roku jako spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, a przekształcenie w spółkę akcyjną nastąpiło w 2010 roku.

źródło: Stooq.pl
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum
Edytowany: 7 października 2010 22:00

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 7 października 2010 22:03:58 przy kursie: 15,99 zł
Nie ma obawy. SW nie jest na sprzedaż. Tomek Kulawik też nie opędzluje Stooqa, już parę lat temu MCI próbowało do niego wejść.
A zbudować nowy serwis... temu najbardziej kibicuję. Każdy będzie inny, nie ma ryzyka odbierania sobie ludzio, bo za mało jest sensownych stron o giełdzie. Tyle że dla Analiz, które żyją z instytucji i mają naprawdę ładne przychody, rynek indywidualny jest już teraz o wiele za mały. Dlatego środki z emisji chcą wydać na coś innego, konkretnie Asset Management - tego też bardzo brakuje na rynku.
Edytowany: 7 października 2010 22:04

hipopotam5
0
Wpisów: 72
Wysłane: 9 października 2010 01:03:37 przy kursie: 15,40 zł
Zgadzam się że dobrych serwisów brakuje na rynku
dla mnie najlepszy byłby połączenie stockwatcha ze stooq z dobrym przeglądem wszystkich tytułów ekonomicznych

za taki serwis jestem w stanie wydać tyle a nawet więcej - ile kosztuje abonament w stockwatch (bo teraz według mnie jest on za wysoki w porównaniu do prezentowanych treści)
myślę ze domy maklerskie dla swoich najlepszych klientów oferowałyby taki serwis w pakiecie (tak jak dziś DM BOŚ dorzuca e-wydanie parkietu)

myślę też że taki serwis da się zrobić i według mnie zarabiałby na siebie nieźle tylko nie od razu, ryzyko jednak jest duże bo dogodzić tak wybrednemu klientowi jak indywidualny inwestor jest naprawdę trudno

z drugiej strony z forum parkietu dowiedziałem się o takiej spółce jak Morningstar która zatrudnia 3000 ludzi i ma kapitalizację 2,3 mld $ niby z tej samej branży co Analizy Online
i aż wierzyć mi się nie chce że to jest aż taki dobry biznes

co do zarządzania aktywami to świetny pomysł bo chętnych nie powinno zabraknąć nie mam tu na myśli tylko grubych ryb ale też podmiotów komercyjnych które część portfela oddałyby w zarządzanie Analizom (fundusze zagraniczne chcące mieć ekspozycję na Polskę albo Polskie TFI na zagranicę (nie wiem czy oni monitorują też fundy zagraniczne))

pozostaje pytanie ile może być warta taka spółka jak AOL ? Czy wyceniać ją jak TFI czy liczyć na sukces podobny do Morningstara , jaka cenę na dziś dziś jest optymalna ? (uzasadnia prognoza 1,4 mln zysku netto w 2011)

może właściciel się wypowie na ile ocenia wartość Stockwatcha a to bedzie dla mnie dobre porównanie
Edytowany: 9 października 2010 13:33

WatchDog
50
Wysłane: 9 października 2010 13:41:17 przy kursie: 15,40 zł
Grube miliony binky
Na obecnym etapie rozwoju nie da się mówić o wartości, chyba że sentymentalnej. love4
Analizy planują 3,5 mln zł przychodów na ten rok. Jest to bardzo dużo jak na nasz ciągle niewielki rynek instytucji oraz to, że informacja jako taka nie jest zbyt cenionym towarem. Mam wrażenie, że wszyscy czekają na boom, ja zresztą też Angel choć nie bezczynnie.
Z drugiej strony niewielki broker, taki jak XTB, potrafi zarobić rocznie 50 mln zł netto na tym samym niedużym rynku.

hipopotam5
0
Wysłane: 9 października 2010 15:35:28 przy kursie: 15,40 zł
może w takim razie podpowiesz jak oceniać tego typu firmę (jej wartość)?
prognozwany zysk za 2011 do obecnej ceny(C/Z) to 14,52
za obecny rok bym nie liczył bo wejście na NC to były duże koszty no i uruchomiesnie assetu podobno tez kosztowało
z drugiej strony Parkiet porównuje AOL do Notorii (kapitalizacja 4 mln)
na forum Parkietu z kolei porównują do kapitalizacji Quercusa (200 mln) no i wspomnianego Morningstar

ja z kolei patrzę na aktualne i przyszłe ROE które jest bardzo wysokie (wilkość firmy tochę to wypacza)

są też ryzyka jak np opóźnienie świadczenia uslug zarządzania portfelem (na razie nie mają na to zgody)
a najbardziej się boję by nie zaczynali realizacji nowych pomysłów bo odbiją się mocno na wyniku

podsumowując może ktoś podać przedział ile to jest/będzie warte?

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 9 października 2010 16:04:18 przy kursie: 15,40 zł
A ja sceptycznie patrzę na biznes Analiz jako asset managament. Oglądałem wywiad z Panem Publicewiczem, który tłumaczył jak to ma wyglądać. Chcą zatrudnić jednego/dwóch zarządzających, który ma zajmować się wybieraniem najlepszych dostępnych funduszy i lokowaniem tam kapitału. Jednak dziennikarz z TVN CNBC był tak niemiły i zadał trudne pytanie: jak to? Zamierzacie brać opłaty za wskazywanie funduszy, ale te fundusze też biorą opłaty czyli klient płaci podwójnie? Tutaj Pan Publicewicz stwierdził, że tak rzeczywiście będzie, ale oni chcą bronić się wynikami.

Hmmm każdy chce się bronić wynikami, ale różnie to wychodzi delikatnie rzecz biorąc (patrz np. fundusze Opera). Tym samym Analizy będą musiały podkupić jakiegoś dobrego zarządzającego co nie jest sprawą prostą. Chyba, że zaproponują mu udziały...

Druga sprawa jest taka, że ta oferta ma być skierowana do bogatych klientów. Coraz częściej walka toczy sie na rynku o tych klientów. Wystarczy wspomnieć fundusz Quercusa- QUERCUS Absolute Return FIZ. Minimalny próg wejścia to 200 tys. zł. Wątpię, że analizy dotrą do takiego klienta w jakiego celuje Quercus. Jeżeli chcieliby uderzyć z ofertą na rynek dla klientów indywidualnych to są za mali bo nie mają sieci dystrybucji. Podobną usługę jak chcą analizy oferuje już BRE WEALTH MANAGEMENT, za pośrednictwem mBanku. Tutaj jest infrastruktura i baza klientów.
www.mbank.pl/indywidualny/inwe...

Podsumowując. Odnoszę dziwne wrażenie, że firma dobra w czymś (Analizy są bezsprzecznie świetne w analizowaniu funduszy) szuka nowej działalności na siłę. Oczywiście to mój pogląd na pomysł jaki mają Analizy i być może się mylę bo uda im się znaleźć masę klientów, czego życzę akcjonariuszom tej spółki wave

Frog
13
Wysłane: 9 października 2010 16:15:44 przy kursie: 15,40 zł
hipopotam5 napisał(a):
podsumowując może ktoś podać przedział ile to jest/będzie warte?

Rynek poda Ci tą informację w stosownym momencie. wave
Follow me on Twitter

hipopotam5
0
Wysłane: 9 października 2010 17:28:09 przy kursie: 15,40 zł
@Kamil Gmera
wypowiedź troche sprzeczna w kilku punktach jak np
- znają się na analizach funduszy ale nie będa umieć zrobić portfela z tych funduszy i muszą szukać zarządzającego
- podany przykład z mBanku to nic innego jak polisa AXY z podwójną ukrytą i to dużą prowizją (jedną pobiera TFI od warości zgromadzonych środków drugą pobiera ubezpieczyciel za zarządzanie polisą a może nawet trzecią pobiera BRE Wealth)
- no i sieć dystrybucyjna gdy usługę kierują do instytucji czyli swoich klientów oraz bardzo bogatych ludzi którzy w mojej opini sami się znajdą (mowa o tych co inwestują powyżej 2 mln) bo wiem po sobie że byłbym zainteresowany (oczywiście diabeł tkwi w szczegółach oferty)

ale ciekawe że w Twojej opinii największy mankament spółki to usługa asset managment oraz pozyskanie klientów do tego assetu

w mojej opini z tym nie beda mieli problemów a że pracuję w branży dystrybucji TFI to jakieś rozeznanie rynku mam

powiem tak dla mnie najwększą wartością spółki jest właśnie ta nowa usługa - bez niej nawet bym nie rozważał zakupu

z drugiej stony do inwestycji odstrsza brak konkretów i trudność w weryfikacji wartości spółki w wypadku sukcesu, poprostu boję się że ta cena już ten sukces odzwierciedla

P.S. może jakiś wywaid na forum Stockwatch'a z zarządem ?

Kamil Gemra
0
Wysłane: 9 października 2010 18:04:25 przy kursie: 15,40 zł
1. To, że ktoś potrafi nadawać ratingi funduszom i zbierać dane nie oznacza, że zacznie na tych funduszach osiągać ponad przeciętne zyski. Ponadto skoro pracujesz w branży TFI to wiesz, że usługi Asset nie można świadczyć bez osoby posiadającej licencję doradcy inwestycyjnego albo maklera z uprawnieniami do doradztwa inwestycyjnego (tutaj nie jestem pewien). Zresztą sam Pan Publicewicz mówił w wywiadzie, że zatrudnią zarządzających. Gdzie w tym miejscu jest sprzeczność w mojej wypowiedzi ?
2. mBank to przykład. Jest jeszcze kilka innych produktów.
3. Chodzi mi o sieć dystrybucji dla klientów indywidualnych, czytaj masowy klient. Dokładnie o takim kliencie napisałem, następnie podałem przykład mBanku. Gdzie jest tutaj sprzeczność w mojej wypowiedzi?
4. Nikt nie da pewności ilu bogatych klientów się znajdzie. Nie wiem jakie kontakty ma spółka. W mojej opinii będzie im na początku trudno bo nie mają historii. Ja póki co ;) nie mam 2 mln zł dlatego nie wiem czym bym się kierował aby powierzyć komuś swoje pieniądze. Wydaje mi się, że ja jednak szukałbym kogoś kto już to robi a nie będzie się uczył na moim kapitale. Mam kontakty z osobami, które posiadają podobny kapitał, ale nie mieszkają w Warszawie. Dla nich zarządzanie majątkiem to osoba do której mają zaufanie w banku, w miejscowości zamieszkania.

Zaznaczam, żeby wszystko było jasne. Nie mam nic do tej spółki ani do ich pomysłu. Być może usługa zarządzania majątkiem okaże się strzałem w dziesiątkę i kiedyś sprzedadzą się jak ostatnio XTB. Zaznaczam jednak słowo "być może". To jest NewConnect czyli wyższe ryzyko. Jeden je akceptuje drugi nie. Cała filozofia.

Co do wywiadu to spróbuję się skontaktować ze spółką. Na razie z tego co widziałem w "Akcji Inwestor" organizowanej przez Puls Biznesu nikt jeszcze nie odpowiedział na pytania.

Jak tylko będę miał jakieś informacje na temat zgody na wywiad to od razu poinformuje na wątku. Mam nadzieje, że wspólnie przygotujemy interesujące pytania.

WatchDog
50
Wysłane: 9 października 2010 18:25:51 przy kursie: 15,40 zł
hipopotam5 napisał(a):
może w takim razie podpowiesz jak oceniać tego typu firmę (jej wartość)?

Mam zastrzeżenia do strategii. Klasyczne kierunki rozwoju to albo wprowadzać nowe produkty dla obecnych Klientów, albo pozyskiwać nowych Klientów na obecne produkty. Rozwój na zasadzie nowe produkty dla nowych Klientów ma takie same ryzyka jak startup. Na dobrą sprawę wyceniłbym recurring business po aktualnych rozsądnych mnożnikach, a potem zdjął dyskonto na ryzyko nowej działalności. Ja jestem konserwatystą.

Frog
13
Wysłane: 9 października 2010 20:15:36 przy kursie: 15,40 zł
WatchDog napisał(a):
Rozwój na zasadzie nowe produkty dla nowych Klientów ma takie same ryzyka jak startup.

Muszę czepić się szczegółów... Angel
W tym wypadku nie jest dokładnie tak jak napisałeś powyżej. Obecny produkt jest w pewnym stopniu komplementarny do produktu nowego.
Dodatkowo, dodatnie przepływy z obecnej działalności mogą amortyzować początkowe negatywne przepływy z nowej działalności. Te dwa czynniki sprawiają, że nowa działalność w przypadku akurat tej spółki nie może być traktowana jako typowy startup.
Follow me on Twitter

WatchDog
50
Wysłane: 9 października 2010 20:22:07 przy kursie: 15,40 zł
Nie mówię o tym, jaki jest produkt i czy pasuje - oczywiście że pasuje.
Mówię o tym, że spółka nie ma kompetencji (w rozumieniu biznesowym) na nowym obszarze, a dodatkowo musi zdobywać klientów na nowy produkt. W tym zakresie jest to startup. OK, bizdev.

hipopotam5
0
Wysłane: 9 października 2010 20:46:25 przy kursie: 15,40 zł
@Kamil Gemra
prezes Grzegorz Raupuk ma licencję doradcy inwestycyjnego nr 107
dają odpowiedzi w akcji inwestor notowania.pb.pl/instrument/PLO...
@Watchdog,Frog to nawet nie jest start bo jeszcze nie mają zgody na prowadzenie działalności fakt że blisko branży którą znają bo od robienia analiz do korzystania z nich to nie jest daleka droga

te konserwatywne podejście do wyceny Watchdoga bardzo mi się podoba, ocenić ich obecny biznes a resztę na razie dodać lub odjąć po 6 miesiąch funkcjonwoania bo wtedy bedzie widać jak ten biznes funkcjonuje (wiem że to nie bedzie jeszcze w 100% miarodajne ale pewne rokowania można bedzie zrobić)

Kamil Gemra
0
Wysłane: 9 października 2010 22:03:42 przy kursie: 15,40 zł
Co do odpowiedzi w akcji inwestor to nie zauważyłem. Ja żyłem jeszcze czwartkowym albo piątkowym info, kiedy to PB pisał, że jest masa pytań do AnalizOnline bez odpowiedzi.

Próbuje się skontaktować ze spółką. Zobaczymy od poniedziałku jak wszyscy normalnie zaczną pracować. Jak będzie jakaś odpowiedź to od razu informuje i tworzymy na wątku interesujące nas wszystkich pytania salute

Kamil Gemra
0
Wysłane: 11 października 2010 12:51:41 przy kursie: 14,45 zł
Informuję, że mam zgodę na wywiad z Prezesem spółki.

Proszę o ewentualne propozycje pytań. Powiedzmy, że czekam na pytania w tym wątku do jutra do 12.00

hipopotam5
0
Wysłane: 11 października 2010 21:48:31 przy kursie: 14,45 zł
na pewno chcę byś zapytał o to co budzi Twoje wątpliwości
- czyli jak chcą organizować asset, jak pozyskają klientów jakie "targety" sobie stawiają odnośnie ilości klientów i wartości planowanych pozyskanych depozytów,
- segment klientów(jeżeli instytucje to jakiego typu) który chcą osbługiwać oraz o posiadane na teraz kompetnencje do prowadzenia tego biznesu ,
- model zarabiania na tej usłudze (skoro ma płacić klient dodatkowo) i jego zakładaną marżowość oraz przy jakiej ilości aktywów osiągną break event point no i jak na taki biznes popatrzą dotychczasowi klienci czy przypadkiem nie potraktują go jako bezpośredniej konkurencji
- czy będą też starać się pozyskać ubezpieczycieli do zarządzania portfelem unit-linków (obecnie np Generali samo zarządza dedykowanymi portfelami samo prowadząc fundusz funduszy dzieląc na agresywne , dynamiczne i bezpieczne czy jest możliwośc że AO bedzie zarządzać takim portfelem dzilać się prowizją z ubezpieczycielem)

warto też spytać jak im idzie podstawowy biznes czy widzą większe zainteresowanie swoimi serwisami oraz co może sprawić że biznes będzie bardziej rentowny

czy spółka nie obawią się skokowego rozwoju który w pewnym momencie po przekroczeniu skali może zacząć generować koszty których dziś nie ma np poprzez konieczność zwiększenia zatrudnienia itd

Prezes coś mówił o wejściu z modelem polskim na inne rynki (o ile dobrz pamiętam bałkańskie) czy to już przesądzone i jak to odbije się to na wyniku

no i bardzo według mnie ważne pytanie - dlaczego weszli na New Connect z tak małą ofertą, czy nie rozważali pozyskania kapitału dłużenego a może wejście na New Connect to preludium do wyjścia z firmy przez głownych akcjonariuszy, dlaczego nie kierowali ofert do inwestorów instytucjonalnych

a na koniec niech prezes spróbuje podejść do swojej spółki jako inwestor i spróbuje podpowiedzieć sposób do oceny tego typu biznesu, do kogo porównywać jakie mnozniki przyjąć

Kamil Gemra
0
Wysłane: 11 października 2010 22:23:19 przy kursie: 14,45 zł
Czekam na kolejne obszary pytań. User hipopotam5 porusza ciekawe aspekty działalności spółki. thumbright

nemooo
0
Wpisów: 375
Wysłane: 12 października 2010 13:20:54 przy kursie: 15,51 zł

Jerry_le_Krach
0
Wpisów: 15
Wysłane: 12 października 2010 19:53:37 przy kursie: 15,51 zł
Moje pytanie:

Czy według prezesa istnieje ryzyko, że TFI, OFE, inne AM uznają nową działalność za konkurencję i przestaną korzystać z dotychczasowych produktów jak szkolenia, software, dane rynkowe.

hipopotam5
0
Wysłane: 15 października 2010 15:35:43 przy kursie: 15,50 zł
to kiedy zobaczymy wywiad?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE ANALIZY
  • 13 spółek, które w maju podzielą 5,2 mld zł dywidend
    13 spółek, które w maju podzielą 5,2 mld zł dywidend

Tegoroczny sezon dywidendowy rozpoczął się od kilku mocnych akcentów. W pierwszych dniach maja 4 spółki podzieliły między akcjonariuszy bagatela 8,2 mld zł dywidend. W kolejnych tygodniach 13 kolejnych firm rozdysponuje aż 5,2 mld zł. Sprawdzamy, gdzie w maju szykują się najciekawsze dywidendy.

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,521 sek.

uaamdgls
towmpipg
iqbvmojn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qeggftew
unwluiat
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat