PARTNER SERWISU
srjwvkav
hipopotam5

hipopotam5

Ostatnie 10 wpisów
orestes84 napisał(a):
[...] Ciekawe czego obawia się rynek, czy jest to proces sądowy z clean carbon, czy może ekspansja detalicznej odnogi action, sferis. Patrząc na perspektywy do w przeciągu 1-2 lat, spółka jest w stanie osiągnąć 2 mld zł przychodu, zakładając w miarę konserwatywną rentowność netto na poziomie 1% to powinni generować około 20 mln zysku.

myślę że Carbon nie pomaga ale już nie jest głównym problemem , tu raczej chodzi o dalszy rozwój Komputronika, spółka już się dusi brakiem kapitału obrotowego który nie nadąża za rosnącymi obrotami i blokuje rozwój i obniża potencjalne zyski
rynek wycenia brak znaczącej dywidendy (odpowiadającej zyskom) oraz możliwą emisję akcji mimo że zarząd deklarował że tego nie będzie robił przy obecnej cenie
kasa by się przydała bo widać po sukcesie megastore w Warszawie projekt powinien być rozszerzany na inne duże miasta nie tylko Poznań ale też 3miasto, Kraków, Wrocław , aglomerację Śląską może jeszcze Łódź tak by uzyskać przewagę logistyczną
bo o zakupie coraz częściej decyduje nie tylko cena ale również natychmiastowa dostępność (dostawa kurierem w ciągu 3 maksymalnie 3 godzin)
kolejna kwestia to szersze wejście Amazon'a do Polski i związane z tym ryzyka,

gdyby była kasa komputronik mógłby np. szerzej wejść w sprzedaż książek online wykorzystac słabość Empiku i jego konflikty z wydawcami (książki pewnie mają lepsze marże niż elektronika tym bardziej że można wykorzystać sieć naziemną do odbioru) ale by to zrobić trzeba skali

podsumowując trzeba cierpliwie czekać na kase z carbona bo to może być mega kop do przodu dla Komputronika

edit: ostatnia umowa z BZWBK pozytywnie może wpłynąć na "krwioobieg" w spółce

tu ciekawy link

opisujący dla jednych patologie dla drugich pokazujący potencjał spółki Stalexport

ja sobie kalkuluje przepływy (brak dużych kosztów remontów w najbliższych latach) i wychodzi mi że już za rok spółka będzie płacić(o ile nie wyda na coś innego) bardzo solidne dywidendy

aż dziwie się że OFE są tak mało obecne w STX bo to idealna spółka która do czasu wygaśnięcia koncesji będzie płaciła godziwą rentę

kanały dystrybucji to nie wszystko liczy się też marża i dalsze możliwości rozwoju
konsolidacja pozioma w spożywce będzie postępować a helio idealnie pasuje ze swoimi produktami do grupy maspex, wydaje mi się tylko że niekoniecznie maspex będzie chciał coś przejmować...
a jak wejdą sami na rynek bakalii to jedyną szansą obrony będzie fuzja z baklandem
helio może też uciekać do przodu ale tu przespało szanse np wejścia w rynek kasz, ryżu i i wafli np takie sonko jest idealnym kandydatem do mariażu

połączenie jest już dawno klepnięte

teraz pytanie kiedy powtórzy się scenariusz podobny do tego z e-Muzyki czyli wejście dużego gracza do spółki, a jest kilku którzy mogą być zainteresowani np Agora, Axel Springer (o tym wspominał zarząd) ale moim zdaniem przejmie tę spółkę ktoś z trójki : Ruch, Kolporter lub Empik bo z tymi firmami jest największa synergia

a wejście np Ruchu z ich działem sprzedaży podwoi sprzedaż 3-4 krotnie (teraz przychody ekiosku i egazety to ok 6 mln zł)

mnie raczej interesuje po ile wyprzedadzą te spółki portfelowe

podbno mają wychodzić z e-Muzyki i e-Kiosku, tą drugą spółkę połączyli z liderem rynku czyli eGazetmi wiec może coś z tego być ciekawego (wczoraj wzrost o 9%)

z kolei e-Muzyka świetnie rozwija współprace z Polkomtelem i mam nadzieje że to tenpodmiot wchłonie spółkę za dobre pieniądze

mówią że w 1Q wyjdą z e-kiosku ciekawe po jakiej cenie

bank bardzo słabo zarządzany
na razie starają się wyciskać z klienta ile się da i ta strategia przynosi nawet niezłe efekty ale jest też okupiona dużym odpływem najlepszych klientów którzy powoli się wykruszają
bank nie inwestuje nic w nowy system a obecny jest już mocno przestarzały i do jego obsługi potrzeba dużo pracowników (złożenie dyspozycji zlecenia stałego przechodzi przynajmniej przez 2 pracowników i trwa 1 dzień roboczy)

w porównaniu z PKO BP który jest już po wdrożeniu nowego systemu (i redukuje zatrudnienie pracowników z zaplecza) PEO jest mocno opóźnione i niestety będzie dalej tracić rynek

stawianie na Polskę w ustach nowego prezesa to zapowiedź dalszego wyciskania cytryny (klientów) a przecież gdyby nie przejęcie BPHu już dawno bank spadłby poza pierwsza trójkę największych banków

dzięki za wyczerpująca odpowiedź

co do zobowiązań to polecam przeanalizować działalność z partnerami z Czech i Węgier

p.s. ciekawe jest to że jakieś "Forever [coś tam]" też wchodzi w misia uszatka i to od razu z planami na rynek Japoński, skąd my to znamy?

WatchDog napisał(a):
Masz jakieś dane, jaki procent sprzedaży gazet stanowi dystrybucja cyfrowa?
W ZKDP wykazuje się to w pozycji "Inne płatne formy rozpowszechniania", ale niestety ogólnodostępne raporty podają tylko dużą sumę. Od paru lat nie mam dostępu do Teleskopu.
Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę, że najmodniejszą obecnie formę gazet i czasopism, czyli wydanie na iPada, wydawcy robią sami, u nas i na świecie.

z komunikatu połączeniowego widać że przychody eGazet to 5,4mln a e-kiosku 0,8mln
czyli razem ok 6mln, to nadal mało licząc wartość całego rynku prasy

czy da się wyrwać więcej rynku?
oczywiście np poprzez łączenie prenumeraty papierowej z elektroniczną,
zainteresowanie firm ewydaniami np Parkiet podobno ma sprzedaż elektroniczną stanowiącą 40% nakładu,
większe penetrowanie rynku Polaków na emigracji (już teraz MSZ prenumeruje pisma dla ambasad właśnie w eGazetach za 1,3 mln zł rocznie)

tu link do nakładów za 2009 niestety bez podziału na elektroniczne i papierowe
www.zkdp.pl/upload/komunikat_2...

jeszcze nic nie wiadomo o efektach synergii ale mogą być ciekawe

z drugiej strony płynność na akcjach jest beznadziejna

po fuzji z eGazety spadnie do 2

tylko rynek jeszcze nie dyskontuje tej fuzji a szkoda
spółka staje się liderem , poprawi marże i pewnie wjedzie w nowe produkty
o ile przypilnują kosztów netto może być naprawdę rewelacyjny

ale to będzie widać dopiero z 6 miesięcy

czy ktoś ze stockwatch może wyjaśnić czemu rating Nico wzrósł z D do AAA ?
na mój gust wyniki tego nie odzwierciedlają a w bilansie jest dużo należności co sugeruje że niektóre są nie do odzyskania

dlaczego Wam tak ocena wzrosła?

spółka poinformowała o prowadzeniu rozmów z eGazety czyli liderem na rynku

transakcja ma wyglądać tak że w zamian za biznes wyemitowane będą akcje eKiosku dla egazet
powstanie największy podmiot w branży
niestety szczegóły jeszcze nie są znane

czy według was ma to sens?

z http://www.egazety.pl korzystam do czytania Parkietu
za to na http://www.e-kiosk.pl Forbasa można kupić za 5 zł (zamiast 9,90)

biznes przyszlosciowy ale do tej pory nie rozwija się tak dynamicznie jak można było się spodziewać

warto pograć na tej spółce?

bardzo ciekawy wywiad

mi trochę brakuje odpowiedzi (a może pytań) o to jak będą pozyskiwać klientów zresztą to była wątpliwość Pana Kamila
no i podstawowego pytania dlaczego pozyskiwali kapitał z rynku (który podobno jest najdroższa formą) zamiast kapitału dłużnego bo przecież osiągane przez spółkę wyniki wskazują że nie było by problemu z kredytem, mnie ta motywacja bardzo ciekawi z drugiej strony sprzedali mały pakiet (i o ile tak zostanie) i zapewnie chęć budowania marki oraz rozpoznawalności nimi kierowała

no i trochę szkoda że nie udało się Prezesa namówić na ocenę/wycenę spółki ewentualnie do zaproponowania metodologii,
akurat tamu się nie dziwię bo na jego miejscu nie podejmowałbym takich pytań

no ale za 4Q będzie wycena Stockwatcha (a może wcześniej ???) więc damy radę....

to kiedy zobaczymy wywiad?

ja jestem ciekawy wyników za 3Q czy potwierdza tendencję z pierwszego półrocza
dzisiejszy komunikat o pozyskaniu kredytowania uświadcza mnie w przekonaniu że jest dobrze skoro tak zachowawczy bank daje im duży ktredyt mimo już dość dużego zadłużenia

spółka może też pasować jako cel przejęcia dla Netii która właśnie szuka podmiotu do 1mld (pozostałe wymieniane to Exatel i Dialog)

to prawda przejmowanie spółki po tej wycenie jest szaleństwem
ale mi chodzi raczej o pomysł działania w tej sytucji w której się znaleźli
New Connect daje szanse na pozyskanie kapitału czyli w moim pomysle zwiększenia skali posiadanych środkow na inwestycje (bo co to za inwestycje za 0,5 mln

tylko wszystko co robi zarząd to pomyłka

jak można robić kolejne emisje bez planu ich zainwestowania
bo jeżeli ta emisja ma służyć opłaceniu zaległych zusów i zaległych wypłat dla zarządu to wcale się nie dziwie że nikt tego kupic nie chce

ale jeżeli zarząd wyszedłby do akcjonariuszy i jasno powiedział :
poprzedni biznes nam nie wyszedł, wszystkie Wasze pieniądze straciliśmy bo coś poszło źle (i tu przyczyny) ale mamy pomysł na inny biznes z takiej to a takiej branzy, sądzimy że teraz nam się uda bo....
i wtedy każdy może sam ocenić czy w to wchodzi czy nie

a tak mamy wielkie tajemnice, KNF nic nie robi z tym
a GPW też nie wrzuca spółki na liste ostrzeżeń wykorzystują to spekulanci i wszystko sie kreci do czasu kolejnej emisji lub bankructwa

według mnie zarząd ma ostatnią szanse na drugie życie , bo po wprowadzeniu akcji z tej nowej emisji do obrotu o ile nie bedzie realnego biznesu spekulacja się skończy
zresztą skończy się wczesniej... może po wynikach za 3Q

na pewno chcę byś zapytał o to co budzi Twoje wątpliwości
- czyli jak chcą organizować asset, jak pozyskają klientów jakie "targety" sobie stawiają odnośnie ilości klientów i wartości planowanych pozyskanych depozytów,
- segment klientów(jeżeli instytucje to jakiego typu) który chcą osbługiwać oraz o posiadane na teraz kompetnencje do prowadzenia tego biznesu ,
- model zarabiania na tej usłudze (skoro ma płacić klient dodatkowo) i jego zakładaną marżowość oraz przy jakiej ilości aktywów osiągną break event point no i jak na taki biznes popatrzą dotychczasowi klienci czy przypadkiem nie potraktują go jako bezpośredniej konkurencji
- czy będą też starać się pozyskać ubezpieczycieli do zarządzania portfelem unit-linków (obecnie np Generali samo zarządza dedykowanymi portfelami samo prowadząc fundusz funduszy dzieląc na agresywne , dynamiczne i bezpieczne czy jest możliwośc że AO bedzie zarządzać takim portfelem dzilać się prowizją z ubezpieczycielem)

warto też spytać jak im idzie podstawowy biznes czy widzą większe zainteresowanie swoimi serwisami oraz co może sprawić że biznes będzie bardziej rentowny

czy spółka nie obawią się skokowego rozwoju który w pewnym momencie po przekroczeniu skali może zacząć generować koszty których dziś nie ma np poprzez konieczność zwiększenia zatrudnienia itd

Prezes coś mówił o wejściu z modelem polskim na inne rynki (o ile dobrz pamiętam bałkańskie) czy to już przesądzone i jak to odbije się to na wyniku

no i bardzo według mnie ważne pytanie - dlaczego weszli na New Connect z tak małą ofertą, czy nie rozważali pozyskania kapitału dłużenego a może wejście na New Connect to preludium do wyjścia z firmy przez głownych akcjonariuszy, dlaczego nie kierowali ofert do inwestorów instytucjonalnych

a na koniec niech prezes spróbuje podejść do swojej spółki jako inwestor i spróbuje podpowiedzieć sposób do oceny tego typu biznesu, do kogo porównywać jakie mnozniki przyjąć

ja nie ufam tej spółce bo w mojej opinii oni nie powinni być na GPW nie tylko przez niską kapitalizację ale za podejście do akcjonariuszy
nie będę tu opisywał kontaktów telefonicznych z ta spółką ale postaram się opisac działania
- jak jest cieżko to Prezs próbuje ugrać dla siebie jako akcjonariusza kosztem pozostałych akcjonariuszy
- brak polityki informacyjnej w spółce raz chwalą się osiągnieciami ze sprzedaży, a jak miesiąc gorszy to już nie
- brak wizji rozwoju spółki tworzenie różnych projektów na zasadzie "a może coś z tego bedzie" jak foodoo.pl

a te wszystkie problemy z pozwami to tylko i wyłącznie wina zarządu

@Kamil Gemra
prezes Grzegorz Raupuk ma licencję doradcy inwestycyjnego nr 107
dają odpowiedzi w akcji inwestor notowania.pb.pl/instrument/PLO...
@Watchdog,Frog to nawet nie jest start bo jeszcze nie mają zgody na prowadzenie działalności fakt że blisko branży którą znają bo od robienia analiz do korzystania z nich to nie jest daleka droga

te konserwatywne podejście do wyceny Watchdoga bardzo mi się podoba, ocenić ich obecny biznes a resztę na razie dodać lub odjąć po 6 miesiąch funkcjonwoania bo wtedy bedzie widać jak ten biznes funkcjonuje (wiem że to nie bedzie jeszcze w 100% miarodajne ale pewne rokowania można bedzie zrobić)

@Kamil Gmera
wypowiedź troche sprzeczna w kilku punktach jak np
- znają się na analizach funduszy ale nie będa umieć zrobić portfela z tych funduszy i muszą szukać zarządzającego
- podany przykład z mBanku to nic innego jak polisa AXY z podwójną ukrytą i to dużą prowizją (jedną pobiera TFI od warości zgromadzonych środków drugą pobiera ubezpieczyciel za zarządzanie polisą a może nawet trzecią pobiera BRE Wealth)
- no i sieć dystrybucyjna gdy usługę kierują do instytucji czyli swoich klientów oraz bardzo bogatych ludzi którzy w mojej opini sami się znajdą (mowa o tych co inwestują powyżej 2 mln) bo wiem po sobie że byłbym zainteresowany (oczywiście diabeł tkwi w szczegółach oferty)

ale ciekawe że w Twojej opinii największy mankament spółki to usługa asset managment oraz pozyskanie klientów do tego assetu

w mojej opini z tym nie beda mieli problemów a że pracuję w branży dystrybucji TFI to jakieś rozeznanie rynku mam

powiem tak dla mnie najwększą wartością spółki jest właśnie ta nowa usługa - bez niej nawet bym nie rozważał zakupu

z drugiej stony do inwestycji odstrsza brak konkretów i trudność w weryfikacji wartości spółki w wypadku sukcesu, poprostu boję się że ta cena już ten sukces odzwierciedla

P.S. może jakiś wywaid na forum Stockwatch'a z zarządem ?

może w takim razie podpowiesz jak oceniać tego typu firmę (jej wartość)?
prognozwany zysk za 2011 do obecnej ceny(C/Z) to 14,52
za obecny rok bym nie liczył bo wejście na NC to były duże koszty no i uruchomiesnie assetu podobno tez kosztowało
z drugiej strony Parkiet porównuje AOL do Notorii (kapitalizacja 4 mln)
na forum Parkietu z kolei porównują do kapitalizacji Quercusa (200 mln) no i wspomnianego Morningstar

ja z kolei patrzę na aktualne i przyszłe ROE które jest bardzo wysokie (wilkość firmy tochę to wypacza)

są też ryzyka jak np opóźnienie świadczenia uslug zarządzania portfelem (na razie nie mają na to zgody)
a najbardziej się boję by nie zaczynali realizacji nowych pomysłów bo odbiją się mocno na wyniku

podsumowując może ktoś podać przedział ile to jest/będzie warte?

Zgadzam się że dobrych serwisów brakuje na rynku
dla mnie najlepszy byłby połączenie stockwatcha ze stooq z dobrym przeglądem wszystkich tytułów ekonomicznych

za taki serwis jestem w stanie wydać tyle a nawet więcej - ile kosztuje abonament w stockwatch (bo teraz według mnie jest on za wysoki w porównaniu do prezentowanych treści)
myślę ze domy maklerskie dla swoich najlepszych klientów oferowałyby taki serwis w pakiecie (tak jak dziś DM BOŚ dorzuca e-wydanie parkietu)

myślę też że taki serwis da się zrobić i według mnie zarabiałby na siebie nieźle tylko nie od razu, ryzyko jednak jest duże bo dogodzić tak wybrednemu klientowi jak indywidualny inwestor jest naprawdę trudno

z drugiej strony z forum parkietu dowiedziałem się o takiej spółce jak Morningstar która zatrudnia 3000 ludzi i ma kapitalizację 2,3 mld $ niby z tej samej branży co Analizy Online
i aż wierzyć mi się nie chce że to jest aż taki dobry biznes

co do zarządzania aktywami to świetny pomysł bo chętnych nie powinno zabraknąć nie mam tu na myśli tylko grubych ryb ale też podmiotów komercyjnych które część portfela oddałyby w zarządzanie Analizom (fundusze zagraniczne chcące mieć ekspozycję na Polskę albo Polskie TFI na zagranicę (nie wiem czy oni monitorują też fundy zagraniczne))

pozostaje pytanie ile może być warta taka spółka jak AOL ? Czy wyceniać ją jak TFI czy liczyć na sukces podobny do Morningstara , jaka cenę na dziś dziś jest optymalna ? (uzasadnia prognoza 1,4 mln zysku netto w 2011)

może właściciel się wypowie na ile ocenia wartość Stockwatcha a to bedzie dla mnie dobre porównanie

head napisał(a):

widac, ze maja pomysly i potrzebuja srodkow na realizacje i ze naprawde chca stworzyc dom maklerski.

gdyby mieli pomysł to te obligacje zamieniały by się na akcje po przynajmniej 4 zł

a tak to tylko rozwodnienie kapitału się szykuje wiec ze wzrostów nici

co do wzrostu przychodów z core biznesu to popatrz jakie koszty emisji akcji serii F miało Nicolas Games, według mnie te stawki nie są rynkowe i są pewnym bonusem dla GOA za pożyczkę i już raczej nie do powtórzenia
co do innych aktywów to pewnie Telemedycyna da zarobić ale to i tak jest już w cenie

fundamentalnie spółka nie powinna rosnąć bo nie ma pod co
tylko tu nie o to chodzi ... chcą przejść na GPW to muszą coś zrobić
prawdopodobny scenariusz to emisja z pp a później pompowanie kursu byle zdążyć do grudnia

też nie wiedzialem dlatego spytalem
poczytaj to powinno Ci pomoc

notowania.pb.pl/pytania/PLPNCN...

coś tu cicho
skup dopiero od 4,5 a mu kisimy się 1 zł niżej

mam nadzieję że Sumara znowu dokupi tak by przebić poziom do skupu

ciekawym posunięciem które planuje Gricuk jest nabycie 50% udział w już funkcjonujących spółkach wydobywczych i pokazanie przynajmniej kilku $ realnego zarobku
zaczną w końcu generować przychody przy czym nie ma cudów w całym rozrachunku na + nie wyjdą dopuki nie dowiercą się do ropy na już posiadanych koncesjach

najgorsze że nie ma pod co grać bo jak mówił sam prezes efekty będzie widać dopiero pod koniec 2010 a może nawet 2011 , wydobycie dopiero 2012

ja raczej obstawiam że wychodzi OFE Polsat
a te pakiety po 1000 akcji to przecież nie jest dużo, innych pakietów nie opłaca się wystawiać ze względu na prowizję

emerytowany_student napisał(a):
opór przy 1,8 zł został obroniony 2 krotnie , powoli spółka pnie się teraz ku górze , wykres robi się coraz bardziej ciekawy , wyniki też może zaskoczą ,które będą już nie bawem w sensie pozytywnym no i walne już za kilkanaście dni...

tu chodzi o walne zgromadzenie wierzycieli

jak będzie wszystko ok to 2,8zł będzie

czyli 40% jest do ugrania

WatchDog napisał(a):
Lekko mnie martwi, że bez wyjaśnienia odszedł prezes i dwóch członków rady nadzorczej.
Nie znam tej branży żeby zasięgnąć języka, ale takie rzeczy nigdy nie dzieją się bez powodu. Wykryte defraudacje? Niegospodarność? Czy po prostu awantura we władzach? A może podkupiła ich konkurencja?

może po śmierci Jędrzejaka brat wymienia ekipą na swoich pupilów, albo odchodzący nie umieją się dogadać z bratem

tego się pewnie nie dowiemy

do przejścia na GPW muszą mocno urosnąć

a żeby tak było muszą generować zyski a to może się udać albo dobrze dbając o koszty albo rozwijając biznes nie tylko przez przejęcia ale też organicznie

pierwszy sprawdzian to przejęta agencja Scholz&Friends czy uda im się zatrzymać klientów??
a moze uda się też zarobić na efekcie synergii z eventową działalnością EMLAB (na razie 1 projekt dla Tchibo)

ja spokojnie czekam bo uważam że nie spadanie już poniżej 1zł a jak zrobią zapowiadane przejęcia to kurs powinien spokojnie urosnąć do 3zł

to ze kupują akcje to tylko oznacza że już nie będą spadać (tzn nie będzie większej korekty)
wzrosty gwarantują dobre wyniki
a te w IQ podobną będą najlepsze w historii, banki dają kredyty więc biznes się kręci

pytanie jak im będzie wychodzić zakup nieruchomości na własne ryzyko
to tu drzemie duży potencjał

ja spokojnie czekam na 7 zł

addison napisał(a):

[...]

Do tego dodałbym ostatnią aukcję bonów przez NBP, odesłał bankom 2.9mld/nieczęsta sytuacja/, to może się powtarzać i banki powoli będą zmuszone ruszać z kredytami. Dla banków/w mojej opinii/ nasza branża powinna być postrzegana bardzo bezpiecznie, czekam więc na dalszy systematyczny wzrost biznesu a przy spadającym WIBORze rosnącą rentowność.

Kolejny papierek lakmusowy w postaci raportu coraz bliżej.

a ten spadek WIBORu nie jest już na ukończeniu? inflacja spada bo umacnia się złotówka ale jeżeli surowce nadal będą rosnąć a gospodarka szybko zatrybi to inflacja jest nieunikniona i nic tu już nie pomoże umocnienie złotego

co do biznesu MWT będzie iść szybko do przodu pytanie tylko czy któryś za banków nie będzie chciał wejść na ten rynek

z jednej strony to szansa na sprzedanie biznesu za dobre pieniądze z drugiej zagrożenie bo jakoś nie wyobrażam sobie jak MWT konkuruje z np Funduszem Szpitalnym PKO BP sp. z o.o. (takiej spółki oczywiście nie ma ale gdyby powstała .... i dyrektor szpitala miał wybór wybrałby "państwowy" kapitał" tak by uniknąć podejrzeń o łapówki)

GreGaz napisał(a):
[quote=eszton][...] a nie wierze by 7-9 tys ludzi na meczu moglo powaznie wzmacniac budzet klubowy.

mylisz się
to kibice są motorem tego biznes
bo inaczej się sprzedaje medialny produkt pod tytułem ruch chorzów - górnik zabrze na śląskim przy frekwencji 32 tysiecy (pod warunkiem że huligani nie zepsują)
a inaczej ruch chorzów - odra wodzisław z 3 tys kibiców

druga rzecz to w naszych realnich można żyć tylko z dobrze funkcjonującej maszyny marketingowej (prawa do TV , bilety gadżety) w połączeniu z wpływami z promocji i sprzedaży zawodników do lepszych lig

nie udaje się bo słaby mamy skauting w polsce w dodatku brakuje odniesienia do Europy w postaci występów w pucharach

ale będzie lepiej, są orliki budujemy stadiony, piłka wraca do wielkich miast (lepsza frekfencja) wiec jeszcze nam brakuje tylko sukcesów w Europie ale patrząc na gre Lecha to są szanse no i ten Lewandowski 5 mln ojro warty jest

Lech jest najbliżej dobrego biznesu fudbulowego

www.emlab.pl/opracowania/pulsb...

10-15 mln na przejęcia....
ciekawe jak to wpłynie na wyniki w krótkim terminie
obecnie cała spółka jest wyceniana na 11 mln wiec to duży skok

WatchDog napisał(a):
To Twój pierwszy post, więc go zostawię w spokoju. Czy odpali czy nie odpali, będzie o czym rozmawiać. Bo spółka z pomieszaniem ról właścicieli z zarządzającymi, a do tego grających na własnych akcjach pieniędzmi akcjonariuszy oraz wyceniających samych siebie, często się jednak nie zdarza.

nie bardzo rozumiem stwierdzenia "grający pieniędzmi akcjonariuszy"

a że kupują akcje własnej spółki która w pewnym momencie była wyceniana poniżej gotówki posiadanej na kontach (było 90 groszy), według mnie dają tym jasny sygnał dla sprzedających że źle czynią :)

lepsze to od wypuszczania przez konkurencje (jest wywiad na pierwszej stronie Stocwatcha z prezesem tej spółki) akcji za 1mln zł w celu robienia balonika pewnie groszowego (wnioskuje po wprowadzającym - WDM)

p.s. Watchdog możesz wrzucić w "wiadomości o spółce" atrykul z przed 4 miechów o PNR w porównaniu bodajże do ADD - to była produkcja własna stockwatch

bardzo ciekawa spółka

mocno zapomniana a według mnie niesłusznie

kilka ich decyzji było naprawdę odważnych - likwidacja własnych biur w kilku miastach i przejście tylko na system fanszyzowy pewnie zaskoczyło niejednego akcjonariusza
przerzucenie ryzyka rentowności placówek na partnerów było świetnym posunięciem tym bardziej że rynek pokazał że przetrwać trudne czasy mogą tylko dobrze zmotywowane do pracy zespoły (a nic tak nie motywuje jak kasa)

spółka ma dużo pieniędzy które inwestuje w handel nieruchomościami na własny rachunek

radzę obserwować bo tu potencjał wzrostu kursu jest duży

kolejny artykuł o branży

http://www.rp.pl/artykul/449789.html

bardzo ciekawa spółka która może fajnie urosnąć
nie ukrywam że kupiłem czysto spekulacyjnie pod technikę ale fundamenty też bardzo ciekawe
do tego fajne nazwiska (prezesem został syn Andrzeja Olechowskiego)
a najlepsze jest to ze planują się przenieść na GPW pod co muszą zwiększyć kapitalizację 4 krotnie

o planach najlepiej posłuchać tu
www.tvncnbc.pl/kryzys-wyklarow...

jest tu ktoś?

co sądzicie o spółce w świetle wyników za IV Q i cały 2009 rok ?
czy w świetle wyników i posiadanych aktywów rynek prawidłowo wycenia spółkę?

technicznie to mamy bezpieczny ale nudny trend boczny
czy są jakieś szanse na wybicie ?

Gordon Gekko napisał(a):
Witam Serdecznie,
Jak oceniacie szanse na dalsze wzrosty spółki?
Obecnie znajduje się w trakcie restrukturyzacji i chyba idzie im to dosyć sprawnie. druga sprawa to jak wspomniał kolega, żeby wejść na GPW potrzebny jest kurs powyżej 6złhello1 - jednak czy sam ten fakt jest wystarczający do dalszych wzrostów?

mi się wydaje że gra idzie o coś innego
w obrocie jest mało akcji ( w dodatku według mnie są w rękach osób i podmiotów w jakiś sposób powiązanych ze spółką - tak wynika z dokumentu informacyjnego) a skoro zarząd postawił sobie za cel przejście na GPW to plan zwiększenia kapitalizacji musi zostać wykonany
jeżeli mam rację to już niedługo będzie ponad 6 zł
jednak obecne tempo wzrostu jest nie do utrzymania wiec teraz będzie rosnąć wolniej ale nadal rosnąć

zmiany w spółce i spieniężanie inwestycji jest według mnie dobre (wyniki za IQ będą podobnie rewelacyjne jak w IV) tylko pytanie w co je zainwestują tak by długoterminowo to fajnie pracowało i uzasadniało wycenę powyżej 6zł

według mnie GOA obierze drogę WDMu (kapitalizacja 65 mln) czyli robienie biznesu na wchodzeniu w małe spółki i ich upublicznianie, ewentualnie inwestycje na GPW na własne ryzyko

pop napisał(a):

No zaraz,zaraz,przecież ta różnica zdań nie nastąpiła w ciągu kilku dni,tylko dzisiaj na 2 różnych forach napisałeś dwie skrajnie różne opinie w b.bliskim odstępie czasu...
P.S.Już znamy wyniki.Perfekcyjnie trafiłem w zysk netto-równiutkie 2mlnheadbang ,jedynie przychody okazały się o 10% niższe od moich przewidywań...d'oh!
Teraz pytam o opinie,jak odbieracie wyniki...?
Ja odbieram neutralnie dla kursu,jedynie martwią te małe przychody,tym razem spółka na pewno nie może zwalić winy na pogodę,bo ta była sprzyjająca...Coś jednak jest ciągle nie tak,nie wiem gdzie może być przyczyna,nie można iść na łatwiznę i zwalać wszystkiego na kryzys...3some

tak jak Ci kiedyś pisałem pogoda według "branżowców" nie była dobra
to że mamy zimę stulecia to wcale nie znaczy że pożdziernik i połowa listopada były dobre dla branży, a jak się nie sprzeda "zimówek" do końca listopada to trzeba robić promocje by magazyn był pusty na lato

konkurencja w branży coraz większa co też się odbija na wynikach

dla mnie to tylko rozwój na innych rynkach niż polski daje gwarancję utrzymania biznesu ale marże już nigdy nie wrócą do poprzednich poziomów

dla mnie handel internetowy to nie jest przyszłościowa branża bo za mała jest bariera wejścia

no dzis ładny zarówno wynik jak i obroty
podobno gra idzie o przenosiny na GPW więc kapitalizacja jest potrzebna na poziomie 40 mln co daje cenę akcji 6,60zł

addison napisał(a):
mają jakieś udziały w spółce zarządzanie- inwestycje czy jakoś tak.

Swego czasu pisali w prasie, że Arka buduje swoje centrum transferowe, może oni stoją po stronie kupna tego systemu- dla nich 10 baniek to kropla

pytanie tylko czy nie jest to zagrywka pod dobre wejście wyemitowanych akcji

tak by kurs mocno nie spadł a przecież kolejna emisja jest w drodze wiec nie mogą dopuścić do spadku ...
co do sprzedaży systemu to bardziej wolę od deklaracji ich realizację (bo znowu sie może okazać że dużo gadania a mało efektów)
z drugiej strony o ile się uda to będzie niezły up
tylko pytanie czy spółka faktycznie ma komu sprzedać swój produkt no i czy ten co niby ma kupić nie będzie chciał przeciągnąć tego w czasie widząc w jakiej sytuacji jest spółka
a grunt jej się pali pod nogami

ładny wynik 1,8 mln zysku za IVQ
no fakt że wirtualnego
dziś poszło info że sprzedali trochę Nicolasa
podejrzewam że wyniki IQ też będą fajne

tylko ta płynność

no to wiadomo że sypało też GOAdvisers

pytanie czy dlatego że cena była ciekawa i wolą dokupić taniej czy żegnają się z Nicolasem

jako akcjonariusz GOA ciesze się że pogonili akcje jak były drogie
mam nadzieje że to odbije się na ich wynikach za IQ

empel napisał(a):
Wasko wygralo przetarg dla GUS za 4,23 mln zl. Termin realizacji 3 miesiace. W Hodze restrukturyzacja. Moze w koncu 2010 bedzie rokiem na plusie.

2009 też będzie na plusie zresztą 2008 też był
dla mnie ta firma to zagadka
próbowałem się do nich dobić z kilkoma pytaniami ale na emaile nie odpowiadają
nie dałem za wygraną ale telefonów też nie odbierają (próby kończą się na sekretarce zarządu lub infolinii)
dla mnie to żenada tym bardziej że nikt mnie nie pytał po co dzwonie (a przecież to mógł być klient z zamówieniem)

i mimo że uważam że spółka ma kilka plusów to nigdy jej nie kupie z obawy że mają wszystko i wszystkich w d....ie
brak przejrzystości i znaczący akcjonariusz który może wszystko to kolejne argumenty za nie

tylko po co takie spółki są na GPW ??

wynik tragiczny
niby odnotowali zysk netto 360 tyś
tylko z czego on wynika? to chyba wie tylko spółka

strata na sprzedaży to aż 684 tyś (zarząd tłumaczy to utratą wartości półproduktów ze względu na ich zniszczenie przez pogodę)

przypomnę że kapitalizacje tej spólki to 40 mln a C/WK 4,67

chyba nikt nie ma wątpliwości że w dłuższym terminie taka wycena jest nie do utrzymania

wyniki za IV kwartał nadal nie stanowią przełomu
strata ze sprzedaży 367 tyś
za to zysk netto 386 tyś (to pewnie dzięki sprzedaży Dokumentów Potwierdzających Recykling)
za to gotówka w kasie to tylko 15 tyś
firma nie wygląda na przekredytowaną jest odpowiednio duża więc nie powinna miec kłopotów z pozyskaniem finansowania dłużnego

tylko według mnie fundamentalnie nie warta inwestycji, wycena wysoka więc nie widzę potenciału do wzrostu

mathu napisał(a):
Z NGS jest trochę jak z Petrolem, tylko z dużo większą szansą powodzenia.

Jeśli Afterfall nie wypali to koniec, NGS praktycznie nie istnieje już na rynku jako wydawca cudzych gier (zresztą zawsze sobie radził źle) i firma będzie musiała zniknąć.

Jeśli wypali to trochę zarobią.

Jako gracz od poczatku lat 90. oceniam ich szanse na 25%, było już wiele podobnych polskich projektów i tylko Wiedźmin okazał się sukcesem finansowym.

W Atonie nie stawiamy wszystkiego na jedną kartę, więc i kurs nie chce spadać za nisko.

dodam tylko że gdyby udało im się pozyskać partnera branżowego który ma:
1 doświdczenie
2 sztab ludzi
3 kontakty w branży
4 kasę

szanse na sukces byłyby większe
według mnie Nicolas przy samym starcie nie mial odpowiedniej gotówki i póxniejsze problemy jak odchodzenie ludzi, zmiany silników, przeciąganie wydania gry (co kosztuje bo spółka ma koszty stałe) doprowadziło ich do tego miejsca w którym są teraz

z drugiej strony jak sprzedadzą 300tyś gier z zarobkiem na każdej 10 Euro to to będzie już prawdziwy kop no i kapitał na dalsze produkowanie gier

jak wyjdzie to akcjonariusze bedą wniebowzięci przy czym brak doświadczenia stanowi bardzo duży element ryzyka

szooler napisał(a):
To jest spółka,która dołuje kurs NGS.evil4
Ale ja i tak jestem na posterunku,czyt. powrót na 5,no chyba,że coś nie wypali.(małe szanselaughing6)

a może to Vasto sypie??
na pewno GOA odnaotuje wzrost wartości aktywów a przez to zysk netto z przeszacowania warości akcji NGS

ale to już wszyscy wiedzą
mnie ciekawi po co chcą tworzyć dom maklerski? ile z tego chcą zarobić i co im to daje ?

na razie ich strategia jest prosta
żyją z wszelkiego rodzaju doradztwa i wprowadzania projektów na New Connect i inwestują w spółki niepubliczne by je wrzucić na parkiet i wyjśc z nich po 3 latach
coś jak WDM tylko na niższej kapitalizacji

notowania.pb.pl/pytania/PLGDVI...

po co takiej spółce dom maklerski?
jakie mogą być korzyści z jego powołania dla spółki?
koszt to na pewno zatrudnienie (o ile nie mają) dwóch osób z licencją maklerską no i pewnie jakiaś administracja i raportowanie do KNF...
tylko dlaczego lepiej mieć swój niź cudzy?

to chyba nie jest spółka która robi transakcje krótkoterminowe na rynku na własne ryzyko?

to samo chyba sie dzieje na GOA akcjonariuszy NGS

oj kogoś będą łapki bolały

no ale na razie rośnie

WatchDog napisał(a):
Na koniec 3Q mieli 3 mln zł. Teraz 30 mln zł? Dawno tyle nie było, to poziomy z 2007 roku.

no właśnie nie

mówił że 4Q był dużo dużo lepszy od 2Q (a to w drugim mieli jedyny przyzwoity wynik w tym roku)

ale chwalił się też że największym atutem spółki jest 30 mln wolnych środków które są w szybko zbywalnych instrumentach finansowych

rozumiem że część z tych 30 mln wypracowali w 4Q ,ale jakoś nie wiedzę w raporcie za 3Q tej reszty (Ty też piszesz że gotówki w firmie brak wiec czy my coś źle patrzymy?)

WatchDog napisał(a):

[...]
Niestety, na domiar złego, znając swoją trudną sytuację, wypłacili dywidendę - zaciągając w tym celu spory kredyt, bo inaczej pozbyliby się gotówki do zera.

dziś wieceprezes w TVNCNBC mówił że mają bardzo stabilną sytuację finansową i 30 mln wolnych środków w gotówce i płynnych inwestycjach

nie wiem gdzie tego szukać w raporcie za 3Q ,a Ty twierdzisz że z gotówką jest krucho( vice mówił że IV Q był dużo lepszy pod względem dochodów i wyniku no ale chyba nie aż tak by wypracować te 30 mln)

dolarman napisał(a):

Twierdzenie "ktoś swoją nieudolność zwala na pogodę" jest kolego nie na miejscu, widać nie znasz silnego związku między pogodą a kursem spółek tej branży. Bo gdyby cały IV kwartał świeciło słońce i było plus 15 to brak sprzedaży zimówek też nazwałbys niudolnością??

brak słów ...

zacznij czytać ze zrozumieniem
ja niczego nie twierdzę
w nawiązaniu do wypowiedzi pop, zasugerowałem że albo prezes Orzeł inaczej patrzy na pogodę w IV kwartale niż pop
co odbije się na wynikach też Oponeo
albo spółce Orzeł Opony słabo idzie pozyskiwanie klientów i zamiast powiedzieć że nie mają szans w konkurencji z Oponeo zwalił swoje słabe wyniki na pogodę
jaka jest prawda nie wiem
pokażą to wyniki
warto jednak znać opinię prezesa konkurencji

a nieudolnością nazywam twoją wypowiedź no chyba że przez te dzisiejsze 40 stopniowe upały doznałeś udaru

pop napisał(a):

3.hipopotam5 -nie wiem w jakim celu piszesz nieprrawdę(żeby nie nazwać tego bzdurami...)Pierwszy śnieg spadł w październiku...
A od pocz.paźdz.był tak ogromny popyt na opony(firma mówiła o rekordowej historycznie sprzedaży w jednym miesiącu),że nie było ani potrzeby ,ani sensu robić wyprzedaży poniżej kosztów zakupu...!Jedynie we wrześniu Oponeo sprzedawalo opony w b.promocyjnej cenie,ale tak robi co roku...Poza tym jest kłamstwo z zyskiem rocznym na poz.10mln...-nigdy takiego nie było,a jesli dalej chcesz się przy tym upierać,to prześlij link...

jeżeli chodzi o pogodę i ocenę marż to przywołałem wywiad z prezesem konkurencyjnej firmy który w TVNCNBC powiedział że pogoda dla nich była słaba a Oponeo mocno zjechało z ceny (możesz obejrzeć wywiad z dnia 29.12.09 na stronie TVNCNBC )
sam oceń czy wypowiedź jest wiarygodna (pogoda jest taka sama dla całej branży oczywiście może się zdarzyć że ktoś swoją nieudolność zwala na pogodę)

co do zysku netto masz rację
pisałem z pamięci i pomyliłem wynik faktyczny z prognozowanym przez DM PKO w raporcie analitycznym (www.mystock.pl/newsy/dm-pko-bp...)

za ten błąd przepraszam wszystkich zainteresowanych

WatchDog napisał(a):
Żeby zamknąć rok zyskiem nie trzeba wiele, już 170 tys. zł wyniku netto by wystarczyło.
Czwarty kwartał zawsze był bardzo soczysty, dawał spore zyski i gotówkę. Tylko wzrost, gdzie ten wzrost, o który chodzi. Potrzeba powrotu zysków operacyjnych.

prezes dużo mniejszego Orzeł Opony mówił że IV Q nie był dobry dla branży bo cała jesień była ciepła a jak już spadł śnieg to rynek już wyprzedawał niesprzedane zapasy nawet poniżej kosztów i podobno Oponeo zapoczątkowało ten proces

to że wzrosły przychody mogło być efektem wejścia na nowe rynki
co do zysku netto to podejrzewam że nie będzie to dużo więcej niż te 170tysi a przecież kiedyś mieli 10 mln zysku rocznego no i II i IVQ są dla spółki najlepsze a w pozostałych walczą o jak najmniejsze straty
wiec według mnie nie ma co się cieszyć bo to w IV kwartale powinni spijać śmietankę

majama napisał(a):
Jakbys cie chcieli wiedziec co to za duren dzisiaj zwalil kurs zleceniem PKC na 18,27 to moge sie przyznac że to moje pośpieszne eksperymenty ze stop losem. Czasem jak tak coś spiepszę to myslę że sie do tej zabawy nie nadaję. error pale bandhead

stopy są dobre o ile nie masz za dużo akcji i o ile płynność rynku jest duża

mindek napisał(a):
hipopotam5 napisał(a):

popatrz tylko że jak kiedyś Tempelton wychodził z Techmexu po 6zł to wszyscy pisali że dziękują za tanie akcje
a z dzisiejszego punktu widzenia to te 6zł było tanio czy drogo?

Tym tropem możesz też spojrzeć na wywalanie blisko rok temu akcji MW Trade i Mery przez fundusz absolut, zerknij co potem stało się z kursem. Wyszło, że fundusz sprzedawał na samym dnie!

Fakt czeka druga emisja w kolejce, no to spółka warta jest 5mln, to wciąż na NC niezła okazja do pompki o kolejne 5mln, nie jest to wielka różnica dla spekuły. Czy ma je vasto, nie jest to do końca wiadome, wtedy bowiem zawarto przynajmniej jedną transakcję na ponad 100k praw poboru. Mogło być kilka mniejszych transakcji.

Skoro jest potencjalny inwestor(nawet dwóch), kończą prace nad grą to są podstawy do spekulacyjnego (na tym etapie) wzrostu. Jak poznamy szczegóły pewnie mogą dalej pociągnąć.
Na razie są rekordowe obroty na akcjach i wzrosty mimo wywalania akcji przez Vasto, które pewnie kończy akcję S.

ja tam się nie znam ale nawet w Parkiecie prezes mówił że brakuje im kasy (wymowny tytuł na zakręcie)
a przecież emisja zakończyła się w październiku
no i popatrz ile spółka kasy potrzebuje (poczytaj nieuchwalone propozycje z grudniowego walnego 2,4 mln z pp po 1zł i 1,6 mln bez pp po cenie ustalonej przez zarząd ale nie mniejszej niż 1zł bo tyle wynosi wartość minimalna)
więc jakie wyniki będą za 4Q że spółka potrzebuje tyle kasy?
co do Vasto to nie jest to likwidacja funduszu jak to było w przypadku Absoluta bo gdyby tak było to pozbywali by się też ATON-HT
mnie to dziwi że po emisji chcą robić kolejną 3 razy większą

technicznie wygląda super, fajna świeczka poparta dużymi obrotami

Piątkowe informacje ze spółki mocno zaskczyły rynek. Nowa emisja akcji z prawem
poboru dla dotychczasowych akcjonariuszy w stosunku 3:1 (3 pp dla
objęcia 1 akcji) po 1zł ostudziła mocno rozgrzane głowy inwestorów.
Spółka sporo urosła przez ostatnie miesiące. Czy to już koniec
wzrostów?Analiza techniczna nie pozostawia ...złudzeń. Duża czarna
prospadkowa świeczka w dodatku poparta dużymi obrotami i sygnałem
sprzedaży wygenerowanym przez MACD.Zasiąg spadków jest bardzo duży.
Według mnie minimalny zasięg spadku to 3zł.Czy
to kolejna spółka z New Connect która zanotowała duże wzrosty przed
rozwodnieniem kapitału? Czy w najbliższym czasie pojawią się kolejne
komunikaty mówiące o zmniejszeniu zaangażowania przez głównych
akcjonariuszy? No to pytanie AT już nie da odpowiedzi ... ale mam przeczucie że odpowiednie infa już niedługa się pojawią

czaję się pod zakup spółki typowo pod wyniki 4 kwartału
to co pisali w parkiecie tylko mnie utwierdza że wyniki będą dobre bo to najlpeszy okres dla spółki
oczekuję przynajmniej 100mln przychodów i 4 mln zysku netto

tylko pytanie kiedy te wyniki będą publikowane
mam nadzieję że nie będzie to dopiero w raporcie rocznym

szooler napisał(a):
Nie mi zgadywać kiedy koniec korektyLiar blackeye ale pozwolę sobie wkleić to.
Fundusz Vasto ponad rok temu kupował pakiet Nicogames(150 tys) i płacił 7zł.To jakaś elyta funduszy,skoro ich staćAnxious ?No bo czy jest tak źle jak zdaje się wyglądać po kursie?Fakt,rynek gier się załamał,a dystrybucja jest nierentowna.Nie dla małej NGS.Chłopcy postawili na Afterfalla.
Mnie wcale nie zdziwi te 20 groszy.Po splicie. :))

popatrz tylko że jak kiedyś Tempelton wychodził z Techmexu po 6zł to wszyscy pisali że dziękują za tanie akcje
a z dzisiejszego punktu widzenia to te 6zł było tanio czy drogo?

ciekawe jest też że wszyscy liczą kapitalizację spółki w granicach 2,5 -3 mln zł
a czemu nie liczycie emisji serii E której jeszcze nie ma w obrocie? to kolejne 2,5-3mln zł zł i kolejny pakiet Vasto do wyrzucenia na rynku

co takiego stało się w spółce lub funduszu że kupili po 7 zł i sprzedają po 2zł ?? myślę że to raczej dotyczy spółki bo gdyby fundusz potrzebował kasy to mają jeszcze akcje ATON-HT

Informacje
Stopień: Obeznany
Ostatnia wizyta: 1 maja 2014 21:09:03
Liczba wpisów: 72
[0,02% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,672 sek.

oypltrqu
ogiybdrk
takbcrgl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
msvoeitw
jcoqschv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat