PARTNER SERWISU
xebvgsbk
1 2

Awaria Sidomy 8

SlawekW
0
Wpisów: 878
Wysłane: 16 lutego 2009 16:46:31
Dzis na samym poczatku fixingu padla Sidoma 8. Biorac pod uwage rozne zlecenia wstawiane na chwile i na probe "co by bylo gdyby", to az trudno sobie wyobrazic konsekwencje, bo nie sadze zeby telefonicznie dali rade obsluzyc taki ruch w 10 minut...
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....
Edytowany: 16 lutego 2009 16:46

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 16 lutego 2009 23:03:56
Potwierdzam.
Lepiej się nie bawić.Speak to the hand
"Fortuna favet fortibus"

ronin
0
Wpisów: 157
Wysłane: 28 lutego 2009 15:02:35
Czy ktoś mógłby mi udzielić bliższych informacji na temat Sidomy? Planuje zmienić biuro maklerskie i myśle tu o programie który byłby przejrzysty w obsłudze mało awaryjny. Czy są domy maklerskie które nie pobierają opłat za daytrading albo są to opłaty rozsądne. Ja mam 0.35/025% i min 6zł. Uważam je za wygórowane w porównaniu z domem maklerskim X-Trader 0.25/019% i 3zł ale jak to jest w praktyce nie wiem.

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 28 lutego 2009 16:45:09
Tu powinieneś wejść ssl2.ingsecurities.pl/sidoma8/... .
Ja jestem z Sidomy 8 zadowolony, choć nie mam porównania z innymi programami.
Grając daytrading porównaj też dostępność arkuszy maklerskich i dostęp do infomacji który wiąże się przeważnie z wykupem dodatkowych pakietów. Sprawdż przy jakich obrotach miesięcznych możesz mieć do nich dostęp za free.

kozi76
0
Wpisów: 99
Wysłane: 28 lutego 2009 17:09:09
Ja korzystam z Sidomy7 i tylko ta wersje preferuje.
Dla mnie 8 jest lipna (zresztą nie tylko Ja jestem takiego zdania).
Potwierdzam jednoczesnie fakt ze sie zacina jak i 7 tak i 8.Kiedys sprawdzajac popyt na fixie, nie mogłem anulować zlecenia.Akcje sie sprzedały...Jedno pismo,drugie i oczywiscie moja wina była....szkoda gadać.Dla mnie sama platforma jest OK.Sidoma tylko 7,bo 8 jest niedopracowana.Co do prowizji,to raczej wszedzie są zbliżone...A jeżeli nawet ciut niższe to trzeba płacić za coś innego albo mieć duży obrót w skali miesiaca.Niestety ale nic za darmo.Pozdrawiam3some
Edytowany: 28 lutego 2009 17:11

buldi
0
Wysłane: 28 lutego 2009 17:15:33
Może masz rację, ale o ile mi wiadomo dni sidomy 7 są już policzone i wszystkie nowe konta nie mają już do niej dostępu.

ronin
0
Wysłane: 28 lutego 2009 19:45:49
Ja jestem w BM BPH i generalnie jest ok za najwyższy pakiet nic nie płace zmniejszyli mi nawet z 0.38 na 0.35% ale składanie zlecen to koszmar wyskakuje mi dodatkowo okno banku (do niczego nie potrzebne i przysłania cały ekran), błędy w podawaniu kursu rzeczywistego wykresy się zacinają. Trzeba robić miliony kombinacji po otwarciu NLO3 by to chodziło jak należy jestem po prostu tym zmęczony z tąd to pytanie o Sidome. Wiem że DM BOŚ ma też ten program NLO3 ale nowszą i doskonalszą wersje (Pakiet zielony pełen) i oglądając demo jest tam wszystko lepiej działające nawet składanie zleceń. Czasami musze sprzedawać PKC bo zanim wpisze hasło i ponownie zmienie cene to już jest za późno d'oh!

kozi76
0
Wysłane: 1 marca 2009 16:28:42
buldi napisał(a):
Może masz rację, ale o ile mi wiadomo dni sidomy 7 są już policzone i wszystkie nowe konta nie mają już do niej dostępu.

Tego nie wiem czy sa policzone...Masz jakies info z ING?
Ja mam dosc długo konto w ING...i niestety ale spierniczyli na wielu płaszczyznach 8.Chcieli ulepszyć a wyszło jak wyszło.
Odnosnie nowych kont to nie sadze zeby były problemy z korzystaniem z 7.Jezeli masz konto w ING to wchodząc na:
http://www.ingsecurities.pl/main.xml
masz logowanie do 7 i do 8.Jest potrzeba wygenerowania 2 kluczy.
Ja 2 miesiace temu przeszedłem z 7 na 8 i po 2 sesjach sie zdenerwowałem i wygerowałem nowy klucz do 7 i tam smigam.Jednoczesnie ciągle moge sie logowac rownież do 8.
Jeśli znasz kogoś z ING to podpowiedz im żeby nie wyrzucali 7 ponieważ stracą troche klientów,bo sporo ludzi jest niezadowolona z 8.
A tak poza tym to niech bedzie mniej tych usterek w czasie sesji,albo (dziwnych)? przerwangry5

kozi76
0
Wysłane: 1 marca 2009 16:31:08
ronin napisał(a):
Ja jestem w BM BPH i generalnie jest ok za najwyższy pakiet nic nie płace zmniejszyli mi nawet z 0.38 na 0.35% ale składanie zlecen to koszmar wyskakuje mi dodatkowo okno banku (do niczego nie potrzebne i przysłania cały ekran), błędy w podawaniu kursu rzeczywistego wykresy się zacinają. Trzeba robić miliony kombinacji po otwarciu NLO3 by to chodziło jak należy jestem po prostu tym zmęczony z tąd to pytanie o Sidome. Wiem że DM BOŚ ma też ten program NLO3 ale nowszą i doskonalszą wersje (Pakiet zielony pełen) i oglądając demo jest tam wszystko lepiej działające nawet składanie zleceń. Czasami musze sprzedawać PKC bo zanim wpisze hasło i ponownie zmienie cene to już jest za późno d'oh!

Zobacz sobie demo systemu Sidoma na :

http://www.ingsecurities.pl/main.xml

prosto sie składa zlecenia i ogolnie Ok z tym ze czasami są problemy z łącznoscią.

buldi
0
Wysłane: 1 marca 2009 16:52:58
Sidoma 8 bazuje na innej wersji Javy, poza tym:

"W związku z powyższym zachęcamy do dokonania jak najszybszej konwersji do nowej - wersji ósmej systemu SidomaOnLine. Ponieważ system SidomaOnLine wer.8 jest oparty na najnowszych rozwiązaniach technicznych, zlecenia złożone w wersji 7 nie mogą być anulowane, ani modyfikowane w wersji 8. W związku z tym sugerujemy przed dokonaniem konwersji do wersji 8, anulowanie wszystkich zleceń w SidomaOnLine wer.7 i ich ponowienie w wersji 8."

to ze stronki www.ingsecurities.pl/ing_sidom...

Nie żebym lobbował za 8, tylko może z tego powodu miałeś kłopot z anulawaniem zlecenia?

Warto sprawdzić

kozi76
0
Wysłane: 1 marca 2009 17:06:18
buldi napisał(a):
Sidoma 8 bazuje na innej wersji Javy, poza tym:

"W związku z powyższym zachęcamy do dokonania jak najszybszej konwersji do nowej - wersji ósmej systemu SidomaOnLine. Ponieważ system SidomaOnLine wer.8 jest oparty na najnowszych rozwiązaniach technicznych, zlecenia złożone w wersji 7 nie mogą być anulowane, ani modyfikowane w wersji 8. W związku z tym sugerujemy przed dokonaniem konwersji do wersji 8, anulowanie wszystkich zleceń w SidomaOnLine wer.7 i ich ponowienie w wersji 8."

to ze stronki www.ingsecurities.pl/ing_sidom...

Nie żebym lobbował za 8, tylko może z tego powodu miałeś kłopot z anulawaniem zlecenia?

Warto sprawdzić

Na pewno nie z tego powodu nie mogłem anulować zlecenia ponieważ wtedy nie miałem wygenerowanego klucza do 8 i korzystałem z wersji Sidomy7.
Zresztą nigdy nie składałem zlecenia jak dotąd na sid8 ponieważ po niecałych 2 sesjach wróciłem do 7.
Pozdrawiam

ronin
0
Wysłane: 1 marca 2009 18:01:42
No to Sidoma odpada a właśnie X-Trader na niej bazuje a oni są najtańsi. Nie moge sobie pozwolić na jakie kolwiek przerwy w łączności, czasami decydują secundy. Chyba uśmiechne się w strone DM BOŚ czy ma ktoś jakieś doświadczenie w tym kierunku? Anxious

TheBlackHorse
1
Wpisów: 1 410
Wysłane: 1 marca 2009 23:02:02
W BOŚ jestem od niedawna (trochę ponad miesiąc) i muszę przyznać, że system działa bardzo stabilnie. Do tej pory nie spotkałem się z żadnym zawiasem ani czymkolwiek innym co mogło by wyprowadzać z równowagi. NOL3 dla mnie rewelacja. Z drugiej strony nie za bardzo mam porównanie do innego serwisu, bo wcześniej był mBankSick . Dramatbandhead . Jeździłem maluchem, wsiadłem do mercedesa. Przynajmniej tak mi się wydaje.
You can't judge a fish by lookin' in the pond
You can't judge right from looking at the wrong
You can't judge one by looking at the other
You can't judge a book by looking at the cover
Oh can't you see, oh you misjudge me
I look like a farmer, but I'm a lover!

SlawekW
0
Wysłane: 2 marca 2009 02:48:52
Ja do Sidomy 8 nie mam zastrzezen, poza ta awaria o ktorej pisalem na poczatku. Natomiast jesli chodzi o problemy, to zauwazylem, ze jej dzialanie zalezy w sporej mierze od uzywanej platformy (OS i przegladarka). Nie robilem wielu eksperymentow, ale korzystam z dwurdzeniowego Macintosha i:

1. Po Macowej stronie (Leopard i Firefox) miewam problemy, np. nie moge sie dostac do okienka z cena przy modyfikacji zlecenia, musze robic to "sposobem"
2. Po stronie windowsowej (XP i tez Firefox) zero problemow.

Ogolnie jestem bardzo zadowolony (m.in. z bardzo szerokich mozliwosci peronalizacji i szybkosci skladania zlecen), ale nie mam za bardzo punktu odniesienia. Testowalem tylko system Pekao SA, nie pamietam jak sie nazywa, ale rece mi opadly...

Bardzo mi sie rowniez podoba mozliwosc przenoszenia konfiguracji, zabierajac ze soba pendrive'a moge korzystac z dowolnego kompa i miec "swoje" pulpity bez koniecznosci konfigurowania.

Jesli chodzi o Sidoma 7 vs. 8, to jakis czas temu widzialem na stronie ING Securities zachete do przesiadania sie na "osemke", bo 7 miala byc "stopniowo wygaszana", ale teraz nie bylem w stanie znalezc tej informacji. Albo zle szukam, albo zrezygnowali na razie z tego pomyslu. Mysle ze na dluga mete jednak 7 wylacza, bo nie beda chcieli ponosic kosztow wspierania dwoch systemow.
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....

ronin
0
Wysłane: 2 marca 2009 16:58:11
Czyli Sidoma 8.1 jest OK thumbright cieszy mnie ta wiadomośc. Dziś NLO3 nie odpalił sie do południa. Na szczęście bank BPH ma drugą równoległą platforme i z niej korzystałem, oparta na Javie. Z jednej strony drażni mnie NLO3 ale z drugiej strony nie chce zmieniać banku gdyż wszystko mam na jednej platformie no i ten równoległy system też sie sprawdził chodz bezpośrednio z niego nie można wysyłać zleceń tylko ze strony banku.(Jako awaryjny jest OK) Podejrzewam że zostane przy tym co jestem może kiedyś zrobią upgrade i bedzie taki jak w BOŚ (pakiet zielony). Angel

Chciałbym wszystkim podziękować za pomoc i wypowiedzi na ten temat wave

ronin
0
Wysłane: 3 marca 2009 13:32:51
Zrobili upgrade NOL3, poprawili wykresy tickera ale zlecenia jak się składało tak składa king . Ważne że coś tam poprawili czyli myślą nad tym a to cieszy Angel

TheBlackHorse
1
Wpisów: 1 410
Wysłane: 5 marca 2009 09:47:41
TheBlackHorse napisał(a):
W BOŚ system działa bardzo stabilnie. Do tej pory nie spotkałem się z żadnym zawiasem ani czymkolwiek innym co mogło by wyprowadzać z równowagi.

No i człowiek się pochwaliłbinky , a okazało się, że nie dało się anulować zlecenia. Dopiero za którymś tam razem.
You can't judge a fish by lookin' in the pond
You can't judge right from looking at the wrong
You can't judge one by looking at the other
You can't judge a book by looking at the cover
Oh can't you see, oh you misjudge me
I look like a farmer, but I'm a lover!

gre
gre
0
Wpisów: 30
Wysłane: 13 marca 2009 21:48:19
Hej,

witam PT Szanownych Forumowiczów oraz spiritus movens portalu, czyli Watch Doga.

Fantastyczny poziom merytoryczny portalu, a także komentarzy użytkowników; dobra - koniec lizusostwa,
pora zacząć pracować na rangę.

Odnośnie Sidomy 8 - system transakcyjny całkowicie niezależny od platformy; przeglądarka nie ma nic do tego, bo jedynie uruchamia aplet Javy; u mnie łazi na Maku G5, co było warunkiem koniecznym wyboru software, gdyż Computer Welt jest z reguły "windziany".
Sidoma 8 leźała w okresie ostatnich 6 miesięcy chyba 3 razy, nie mam jednak porównania z innymi serwisami, aczkolwiek " wyrazy uznania" na forum Bankiera zbierał najczęściej za takie akcje własnie ING.

Sidoma 8 robi za Cerbera jedynie podczas pierwszego logowania; żąda mianowicie 2 haseł: jednego do serwisu, drugiego do zleceń. Moim zdaniem to dosyć racjonalne rozwiązanie pozwalające na logowanie do notowań online z każdego komputera, jeśli przyjdzie nagle taka konieczność. Drugiego hasła, potrzebnego do wydawania dyspozycji, nie ujawniamy.
Sidoma 8 pozwala również łatwo - bez podawania ponownego kompletu haseł - przywrócić "zapomniane" sesje.

Plusem dla kozi 76 będzie, jak sądzę, moźliwość zapisywania zleceń w poczekalni; można zdefiniować rankiem zlecenia z ceną i wysłać do poczekalni, a następnie - jeśli zajdzie taka konieczność - "zaptaszkować" i kliknać w "Dodaj i wyślij" i już zlecenie jest na giełdzie.

Dwa poważne minusy Sidomy 8 na Maku i nie tylko; historia rachunku w ogóle sięga jedynie 2 tyg. wstecz. Wg biura maklerskiego to "feature, not bug". Ponoć nad tym pracują, ale na dzień dzisiejszy trzeba prosić BM o historię, bo nie da się jej wydrukować samodzielnie za żądany okres.

Na Maku w ogóle nie da się tego zrobić, bo software szuka ścieżki dostępu: C:/ etc temp, czyli wybranego miejsca na dysku windy i nie zapisuje tego pliku.

Pozdro

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 13 marca 2009 22:51:08
Sidomy nie znam i nie używam, aaale jeśli chodzi o spirytus to jestem za thumbright king salute

SlawekW
0
Wysłane: 19 maja 2009 23:45:06
Znow mam lekkiego nerwa na Sidome, choc nadal ja sobie cenie.

Tym razem nie wchodza mi zlecenia skladane na koniec sesji. Jutro bede to probowal wyjasniac, chyba ze ktorys z kolegow zna potencjalna przyczyne?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,798 sek.

zolksplb
zhmeswga
hmnuvgxc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vvcenqaz
rlxulxzv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat