0 Dołączył: 2010-09-15 Wpisów: 10
Wysłane:
30 października 2010 20:05:15
przy kursie: 5,09 zł
Dziś został podany oficjalny komunikat Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy o emisji akcji z zachowaniem prawa poboru. Dzień ustalenia prawa to 15 luty 2011 r. Za jedną akcje przysługuje 1 prawo poboru uprawniające do objęcia 4 szt. akcji nowej emisji serii C. Także myślę, że od wtorku kurs akcji zacznie iść dosyć ostro w górę (tak jak było podobnie z Boryszewem, w którym również rządzi Karkosik). Przyszłość pokaże jak będzie faktycznie.
|
|
0 Dołączył: 2009-12-04 Wpisów: 807
Wysłane:
1 listopada 2010 01:32:52
przy kursie: 5,09 zł
Tylko, że tu już K nie rządzi, może ma jakieś 14,4% udziału. Wygląda, że więcej do powiedzenia ma Zygmunt. Ciekaw jestem jaka będzie cena emisyjna ? Pewno w przedziale 0,10-1PLN. Ale jeżeli założymy, że emisja będzie w stylu Romana , to cena emisyjna równa będzie nominalnej i pewnie będzie pompowanie kursu.(może i od wtorku). Tylko że w piątek nie widać było, aby rynek to obstawiał. Tu jest treść uchwał linkKopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
Edytowany: 1 listopada 2010 17:52
|
|
0 Dołączył: 2010-08-07 Wpisów: 13
Wysłane:
3 listopada 2010 21:44:41
przy kursie: 4,99 zł
wyborcza.biz/biznes/1,100896,8...Fragment artykułu: "W środę podpisano też cztery inne dokumenty między firmami obu krajów, w tym m.in. umowę na dostawę do Chin 100 tys. ton miedzi elektrolitycznej produkowanej przez KGHM. Odbiorcą ma być China Mine Metal Corporation. Dwie umowy dotyczą współpracy w sektorze elektronicznym między chińską firmą Huawei i polską firmą Aero2 oraz między Huawei a Politechniką Warszawską. Polski CIECh podpisał też umowę o współpracy z Sinochem Plastic." Chyba ostatnio najmodniejszy kierunek. Ciekawe czy wyniknie z tego coś więcej.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-02-26 Wpisów: 19
Wysłane:
4 listopada 2010 21:18:28
przy kursie: 4,90 zł
KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO Raport bieżący nr 45 / 2010 Data sporządzenia: 2010-11-04 Skrócona nazwa emitenta MIDAS Temat Otrzymanie zawiadomienia w trybie art. 69 ust. 1 Ustawy o ofercie publicznej. Podstawa prawna Art. 70 pkt 1 Ustawy o ofercie - nabycie lub zbycie znacznego pakietu akcji Treść raportu: Zarząd Narodowego Funduszu Inwestycyjnego Midas Spółka Akcyjna (zwanego dalej "Funduszem") informuje, że w dniu 3 listopada 2010 roku otrzymał od Pani Grażyny Karkosik (dalej zwanej "Akcjonariuszem") zawiadomienie w trybie art. 69 ust. 1 Ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych, o zmianie stanu posiadania przez Akcjonariusza akcji Funduszu. Zgodnie z treścią otrzymanego od Akcjonariusza zawiadomienia w dniu 19 października 2010 roku Akcjonariusz sprzedał 150.229 (sto pięćdziesiąt tysięcy dwieście dwadzieścia dziewięć) sztuk akcji Funduszu. Przed transakcją sprzedaży akcji Funduszu Akcjonariusz posiadał 2.960.000 (dwa miliony dziewięćset sześćdziesiąt tysięcy) sztuk akcji Funduszu, co stanowiło 5,01% udziału w kapitale zakładowym i dawało 2.960.000 (dwa miliony dziewięćset sześćdziesiąt tysięcy) głosów na walnym zgromadzeniu Funduszu, co stanowiło 5,01% ogólnej liczby głosów. Ponadto w zawiadomieniu zawarto informację, że na dzień 20 października 2010 roku Akcjonariusz jest posiadaczem 2.411.046 (dwa miliony czterysta jedenaście tysięcy czterdzieści sześć) sztuk akcji Funduszu, co stanowi 4,07% udziału w kapitale zakładowym i daje 2.411.046 (dwa miliony czterysta jedenaście tysięcy czterdzieści sześć) głosów na walnym zgromadzeniu Funduszu, co stanowi 4,07% ogólnej liczby głosów. Podstawa prawna: art. 70 pkt. 1 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych (tekst jednolity Dz.U. 2009, Nr 185, poz.1439). to już wiemy kto sypie - ciekawe czy już skończyła czy jeszcze nas troche zepchnie w dół
|
|
0 Dołączył: 2009-07-12 Wpisów: 13
Wysłane:
7 listopada 2010 11:41:06
przy kursie: 4,75 zł
..czy Krezus rzeczywiscie zmniejszyl zaangazowanie w Midasa? Przeciez niedawno "kupili" od Grazyny weksle dluzne Midasa za 20 mln, potem sprzedali (nie na sesji - ciekawe po ile?) okolo 1.2 mln akcji, ktore bylyby warte przy obecnym kursie nie wiecej niz 6 mln zl.. czyli nie wykluczone, ze faktycznie na dzien dzisiejszy maja w Midasie jakies 14 mln zl WIECEJ niz przed miesiacem.. ciekawe.. a, ze Grazynka sprzedala 150 tys po ~5zl? - a co to jest 150 tys? - zreszta w tym info jest jedna niescislosc: jak sprzedajac 150tys akcji mogla zmniejszyc zaangazowanie o ~400 tys akcji?? (pewnie reszte sprzedala po 6.20.. ciekawe..) czegos tu brakuje.. Reasumujac: - moze Midas w rozliczeniu dlugu wzgledem Krezusa nie widzialby problemu, zeby ten np. objal czesc emisji za 20 mln (rownowartosc weksla), .. pani Grazynka rowniez ma teraz w torebce 20 mln wiecej ("sprzedala" Krezusowi weksle), .. do tego dochodzi co najmniej 6mln Krezusa ze sprzedazy starych akcji Midasa.. no i tym sposobem mielibysmy "w rodzinie" dodatkowe 46mln .. np. na zakupy nowej emisji Midasa :) ..zalozmy dalej, ze Krezus, Roman i Grazyna obejmuja wszystkie akcje nowej emisji z przyslugujacego im prawa poboru - to sa "groszowe" wydatki pewnie okolo 2mln, dodatkowo Midas tytulem rozliczenia dlugu sprzedaje im pakietowo po cenie notowan sesyjnych wszystkie swoje prawa poboru (jezeli kurs obecny sie utrzyma do notowan pp to pewnie pp bedzie notowane po okolo 3.5zl - 3.5*5.8mln ~=20mln), dodatkowo skupuja pp z free float za pozostale 26 mln: 26 mln/3.5zl ~=7mln.. to w sumie dodatkowe 12 - 13 mln praw poboru, czyli dodatkowe ~50 mln akcji - czyli okolo 20% wiecej calkowitej liczby akcji Midasa po zakonczeniu emisji ..jezeli w tej chwili realizowany bylby ten scenariusz to moze sie okazac, ze za 4 miesiace Roman&Co. beda mieli 30-35% Midasa - ciekawe..
|
|
0 Dołączył: 2009-09-07 Wpisów: 4
Wysłane:
17 listopada 2010 08:30:16
przy kursie: 4,45 zł
Zarząd Narodowego Funduszu Inwestycyjnego Midas S.A. ("Fundusz") podaje do publicznej wiadomości treść projektów uchwał wraz z uzasadnieniem, będących przedmiotem obrad Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Funduszu, które odbędzie się w dniu 13 grudnia 2010 roku. Dokumenty zawierające treść projektów uchwał oraz uzasadnienia, o których mowa powyżej stanowią załącznik do niniejszego raportu. Podstawę prawną sporządzenia niniejszego raportu stanowi art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych (Dz. U. z 2005 r., Nr 184, poz. 1539, ze zm.). Załączniki: Projekty uchwał na NWZ Funduszu zwołanego na 13 12 2010.pdf Pełna treść raportu dostępna pod adresem: http://www.e-pap.com.pl/ESPI/espi http://demo.e-pap.pl/espikom espi abs NFI Midas miał 15,19 mln zł straty netto w III kw. 2010 gospodarka.gazeta.pl/gospodark...ciekawe jak to zadziała dalej na kurs:(
|
|
0 Dołączył: 2010-05-20 Wpisów: 27
Wysłane:
17 listopada 2010 16:20:54
przy kursie: 4,69 zł
a zadziałało tak że kurs idzie w przeciwnym kierunku.
|
|
0 Dołączył: 2009-04-20 Wpisów: 12
Wysłane:
17 listopada 2010 21:15:08
Jak myślicie.... na ile ustalą cenę emisyjną nowych akcji..
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
17 listopada 2010 21:37:40
Jak dla mnie cena emisyjna najmniej wazna :) oczywistym jest ze nie pozyskaja z emisji 2 mld potrzebne na rozwoj :) wiec najwazniejsze pytanie w jakis sposob pan Soloz bedzie chcial sfinansowac projekty :) i jak ma wygladac struktura spolki tzn co w niej bedzie itd A tak naprawde to chcialbym sie dowiedziec kto jest wlascicielem Midasa bo oficjalnie to jakos nie wiadomo kto stoi za spolka krzak  narazie sa same domysly. Dodatkowo wazne pytanie czy pan Karkosik calkiem rezygnuje ze spolki czy moze maja zamiar cos do spolki kombinowac, jezeli rezygnuje to nastepne pytanie ile akcji jeszcze zostalo do wysypania ?? Mam pare domyslow i pomyslow ale nie bede sie narazie za bardzo rozpisywal pakiet kontrolny od jakiegos czasu jest i czekam na rozwoj sytuacji
Edytowany: 17 listopada 2010 23:16
|
|
Wysłane:
18 listopada 2010 22:04:18
przy kursie: 4,92 zł
Spolka nalezy do tych modnych a na watku cisza :) czy nikt sie spolka nie interesuje ?? Moze macie jakies przemyslenia odnosnie rozwoju sytuacji czy to fundamentalnej czy technicznej :) Jakies ciekawe pomysly ?? Mysle ze w przypadku tej spolki bylaby bardzo wskazana merytoryczna dyskusja i wymiana pogladow :) samemu jakos ciezko sie kombinuje
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-09-10 Wpisów: 31
Wysłane:
18 listopada 2010 22:37:24
przy kursie: 4,92 zł
swiezak na forum, na gieldzie troszke dluzje,
mam tez maly pakiecik (moze dlatego nie bede bardzo obiektywny). Fundamentalnie wiadomi, pokazuja duze straty - niedobrze. Perspektywy moga byc bardzo ciekawe (Solorz cos moze chciec tutaj duzego zlozyc kto wie??). Mnie osobiscie zaciekawila ostatnio sytuacja techniczna, choc nie jestem jakims mega technikikem. Patrze sobie na swieczki w ukladzie dziennym, i analogie do poprzednich dwu wystrzalow (szczegolnie do tego z poczatku wrzesnia wydaje sie byc zauwazalna). Pod to tez zagralem choc dzisiejsza czarna swieczka zbila mnie z tropu mocno. Generalnie mimo znacznego ryzyka zostane tutaj przynajmniej do wyjasnienia warunkow emisji (jak bedzie standradowo po 10gr to moze byc mala pompka).
Reasumujac, duze ryzyko, ale gdzies tam tli sie jakis potencja.
Pozdrawiam
|
|
0 Dołączył: 2010-05-20 Wpisów: 27
Wysłane:
3 grudnia 2010 13:18:31
przy kursie: 4,18 zł
NFI MIDAS SA odstąpienie przez podmiot zależny od umowy znaczącej 02.12. Warszawa (PAP/ESPI) - Raport bieżący 49/2010 Zarząd Narodowego Funduszu Inwestycyjnego Midas S.A. (zwanego dalej "Funduszem") informuje, że w dniu 1 grudnia 2010 roku otrzymał od spółki CenterNet S.A. (podmiotu w 100% zależnego od Funduszu, zwanej dalej "CenterNet") zawiadomienie o odstąpieniu przez CenterNet, w dniu 30 listopada 2010 roku, od Umowy o Roamingu Krajowym (zwanej dalej "Umową") zawartej w dniu 6 maja 2009 roku z PTC Sp. z o.o. (o zawarciu której Fundusz informował w raporcie bieżącym nr 27/2009 z dnia 6 maja 2009 roku). Umowa wprowadzała zasady współpracy i rozliczeń z tytułu korzystania z sieci i usług PTC Sp. z o.o.. Linkto dlatego kurs tak idzie w okolce 4 zeta? [moderator] prosze tak podawać informacje w innym przypadku posty beda usuwane
Edytowany: 3 grudnia 2010 13:23
|
|
1 Dołączył: 2009-07-21 Wpisów: 991
Wysłane:
3 grudnia 2010 13:24:00
przy kursie: 4,18 zł
Nie wiem czy dlatego, ale jakiś czas temu, gdy kurs "pętał się" w okolicy 5-6 zł i spadał - pisałem, że mds ma 'technicznie' w miarę pewne wsparcie dopiero na 3 zł z groszkiem.. ale Szanowny Pan Moder wyciął moją uwagę Nie nauczysz się pływać - nie wchodząc do wody
|
|
0 Dołączył: 2010-09-27 Wpisów: 130
Wysłane:
6 grudnia 2010 16:36:47
przy kursie: 4,03 zł
Mam juz mętlik w głowie Z jednak strony bombarowanie iż to wybicie dołem z klina... Z drugiej słyszymi że to Państwo K.. sypią na potęgę(Plus smaczku dodają te infa iż rozwiązanie umowy znaczącej źle wróży na przyszłość  ) A jeszcze z boku ktoś szepcze że zobaczymy tu 3,70, bo grubsza rybka ma wiekszy apetyt,niz małe? Reasumując: Spadki dziwne.. i nieuzasadnione ?! Z pewnością KNF powinien sie zająć weryfikacją takich zjawisk dziennych jak: " obrót na spadek sesyjny po 3-5 miliona złotych!" W sposób systematycznie-konsekwentny! Nie ma oficjalnych informacji o jakiś działaniach mogących podciąć nogi MIDASA A jednak!!! od 9sesji ''kolos'' znalazł się już na kolanach??? Analogię znajduję jedynie na spółkach typu Monnari... A więc mozna w sposób logiczny wnioskowac iż spadki są jedynie efektem silnej spekulacji! ((Pomijam czyjej, i z jakim zakresem portfela.Choc daje to do myślenia!!)) Która jak zwykle ma za zadanie zadać kłam wzrostom,w celu ich wytworzenia
|
|
Wysłane:
6 grudnia 2010 16:51:25
Czym ma sie zajac KNF ??? Tym ze ktos chce sie pozbyc akcji czy jak kto woli ktos potrzebuje gotowki czy moze widzi lepsza inwestycje ?? Kompletnie nie rozumiem nawolywan ze notowaniami spolki powinna sie zajac KNF nie bylo zadnego insaider trading przynajmniej nic dzisiaj nie wiadomo. Czy za kazdym razem jak jakakolwiek spolka spada ma sie tym zajmowac KNF ?? A jak rosnie to co ?? Pozatym patrzac fundamentalnie spolka dno!! I mowie to mimo iz posiadam troche akcji, na chwile obecna wiecej niewiadomych anizeli wiadomych. Jezeli ktokolwiek ryzykuje na tej spolce to na wlasne ryzyko i powinien sie liczyc przedewszytkim ze znaczna strata kapitalu a dopiero pozniej myslec o zyskach. Obecnie najwazniejsze niewiadome to cena emisyjna nowych akcji. Rowniez nie wiadomo jak bedzie wygladala struktura spolki czy beda wlaczone Mobyland, Sferia itp i po jakiej cenie Dodatkowo tak naprawde to nawet nie wiadomo kto jest wlascicielem spolki :) Moze zna ktos jednoznaczne odpowiedzi na te pytania :) a pytan mam duzo wiecej
|
|
0 Dołączył: 2010-09-27 Wpisów: 130
Wysłane:
6 grudnia 2010 17:30:38
Taurus80 napisał(a):Czym ma sie zajac KNF ??? Tym ze ktos chce sie pozbyc akcji czy jak kto woli ktos potrzebuje gotowki czy moze widzi lepsza inwestycje ?? ODP: Nagle potrzebuje gotówki w ilościach/kilka milionów dziennie? A jak ją tu wkładał to działał pod wpływem emocji...?, nie wiedząc że za jakiś czas je będzie potrzebował na ''gwałt'' bo mu się inna fundamentalnie spodoba? A może gra np.100milionami na DT lub krótkoterminowo...? Np proszę...  Tak to może dziecko postępować jak nie wie czy to bedzie lizak, czy może guma!!Inaczej to ewidentne manipulacje! Kompletnie nie rozumiem nawolywan ze notowaniami spolki powinna sie zajac KNF nie bylo zadnego insaider trading przynajmniej nic dzisiaj nie wiadomo. Czy za kazdym razem jak jakakolwiek spolka spada ma sie tym zajmowac KNF ?? A jak rosnie to co ?? ODP: Spadać, a zlecieć, to jak porównywać latanie samolotem do/ bycia poza strefą dachu 10piętra! Tu nie ma już jednak lotu !!,tu jest już upadek o 40%towej fali- dzień w dzień!!! W równych volumenach (około 3-5milionów pln dziennie) Pozatym patrzac fundamentalnie spolka dno!! I mowie to mimo iz posiadam troche akcji, na chwile obecna wiecej niewiadomych anizeli wiadomych. ODP: I nagle Ci sie oczy otworzyły>>???? A jak skakała z 5zł na 6zł, to wtedy nie widziałes co kupujesz>? Bo ja nie wierzę w pospolite ruszenie. I nagłe oświecenie ryzykiem.Aż tak jaśnistym że wypala połowę wartości waloru,i pretenduję w ciągu 9sesji do miana bankruta! Bo tylko bankrut tak spada,że nie patrząc na wsparcia ,podaż trwa w sposób nieskończony! ] Jezeli ktokolwiek ryzykuje na tej spolce to na wlasne ryzyko i powinien sie liczyc przedewszytkim ze znaczna strata kapitalu a dopiero pozniej myslec o zyskach. ODP: Takim rozumowaniem powinieneś się odnościć do 396spółek notowanych na GPW!! Obecnie najwazniejsze niewiadome to cena emisyjna nowych akcji. Rowniez nie wiadomo jak bedzie wygladala struktura spolki czy beda wlaczone Mobyland, Sferia itp i po jakiej cenie Dodatkowo tak naprawde to nawet nie wiadomo kto jest wlascicielem spolki :) Moze zna ktos jednoznaczne odpowiedzi na te pytania :) a pytan mam duzo wiecej ODP: Włascicielem jest Pan Solorz Żak, a poplecznikiem do tej pory był Pan Karkosik! Jednak ''ów właśnie'' i omawiane cuda i wianki: powodują że nie wiadomo o co chodzi! I dlatego dziwi mnie siła, i zasięg spadków, bez konkretnych inforamcji! A w takie spadki nie wierzę,jak nie ma podstaw!
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
6 grudnia 2010 18:06:35
Spółka od półtora roku jest w trendzie spadkowym. Nie rozumiem czego oczekujesz. Co w tym dziwnego, że dalej spada?  kliknij, aby powiększyćNa tygodniowym w perspektywie pięcioletniej jest jeszcze ciekawiej. Czym ma się niby zająć KNF? Ukarać kogoś, kto sprzedaje akcje? The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
Wysłane:
6 grudnia 2010 18:52:10
-> kolokwialny nie bede cytowal i odpowiadal na twoje odpowiedzi :) Ale skoro znasz wszystkie dopowiedzi to pytam dlaczego i do kogo masz pretensje ze spada??? Jezeli sadzisz ze tym spadkiem powinien zajac sie KNF to moze wiesz co sie dzieje ?? Dlaczego inne spolki na GPW rowniez spadaja lub stoja w miejscu od ponad roku? Moze tez KNF powinien sie nimi zajac ?
A to ze banruty tak spadaja to sie zgadzam i pragne powiedziec ze fundamentalnie na dzien dzisiejszy Midas pretenduje do miana bankruta. Jezeli wszystko pojdzie dobrze i NIBY nowy akcjonariusz zechce budowac grupe na fundamentach Midasa to moze w przyszlosci doczekamy sie dobrej spolki a jak wiemy marzenia nie za czesto sie spelniaja.
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
6 grudnia 2010 20:33:29
Ja myślę, że KNF to powinien dopuszczać uczestników do obrotu po zdaniu egzaminu z wiedzy o rynku, a nie tylko żądać wypełniania broszurki o ryzyku...
|
|
0 Dołączył: 2009-01-31 Wpisów: 757
Wysłane:
6 grudnia 2010 21:04:05
diR napisał(a):Nie wiem czy dlatego, ale jakiś czas temu, gdy kurs "pętał się" w okolicy 5-6 zł i spadał - pisałem, że mds ma 'technicznie' w miarę pewne wsparcie dopiero na 3 zł z groszkiem.. ale Szanowny Pan Moder wyciął moją uwagę wklej grafikę jak możesz, jak wyznaczyłeś to mocne wsparcie na 3PLN (czy chodzi o dołek z lipca 2008?)
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.