PARTNER SERWISU
vredjcvg
jbravo

jbravo

Ostatnie 10 wpisów
pierwsze co mi sie nasunęło na mysl to oczywscie platformy transmitujace wydarzenia esportowe - z tego co sie orientuje przoduje tutaj "twitch" transmitujacy praktycznie wszystkie dostepne obecnie gry/wydarzenia. sam korzystam z apki na androida i jestem bardzo zadowolony z jakosci uslug. Ostatnio pojawily sie reklamy 30s przed rozpoczęciem transmisji, wiec sadze ze zaczna powoli robic na tym konkretne pieniadze.
czy mozna zainwestowac w ta konkretna firme? nie mam pojecia ale branza (transmisja wydarzen) jako taka (jesli sie pojawi mozliwosci inwestowania) moze byc interesujacym pomyslem.
pozdrawiam

Dzis rozruch fabryki w Astanie
Cytat:
Zarząd Emitenta informuje, że w dniu 4.11.2014r. podjął decyzję o rozpoczęciu rozruchu linii technologicznej do pozyskiwania mikrosfery w Astanie w trybie sterowania ręcznego.

info

Co do wzrostu plac i spadku bezrobocia to ja akurat jestem sceptyczny (ale kazdy moze miec przeciez rozne zdanie na ten temat). Ekspansja kredytowa wg mnie bedzie sie raczej zmniejszac, szczegolnie w momencie podniesienia stop procentowych (co w blizszej lub dalszej perspektywie jest nieuniknione). W podniesieniu stop wlasnie widze najwieksze ryzyko, szczegolnie dla osob obecnie zakredytowanych, dla ktorych wzrost raty (czesto polaczony z zakonczeniem programu RnS) moze miec spore negatywne konsekwencje. Fundusz mieszkan na wynajem wg mojej oceny tez raczej wplynie negatywnie na ceny (w dluzszej perspektywie, w krotszej moze byc roznie, bo panstwo bedzie kupowac raczej nie patrzac na ceny, co wielu uznaje jako pomoc dla developerow - pod stolem, jak z lotniskami).
Pozdrawiam

anty_teresa napisał(a):
...
Jak dalej zachowają się ceny to ciężko powiedzieć w tej chwili. Już raport GUSu za maj wskazywał na znaczący wzrost aktywności deweloperów. Liczba pozwoleń na budowę była rekordowa od 2007 r. z tego co pamiętam. Natomiast czy ceny spadną? To nie jest powiedziane. Przez dwa lata oferta się kurczyła, czyli popyt był większy niż podaż a mimo to ceny mieszkań spadały.

Jezeli nawet w okresie kiedy wzrastal popyt oraz wiszaca grozba wprowadzenia rekomentacji SIII nie spowodowalo wzrostu cen to mozna spekulowac ze naplyw nowych mieszkan (wzrost podazy) raczej przyczyni sie do ich spadku. Dodatkowo w dluzszej perspektywie jest wiele czynnikow przemawiajacych za spadkiem:
- demografia
- spore ryzyko wzrostu stop procentowych (duzego pola do spadku juz nie ma, a FED powoli mowi o szybszym niz planowane wzroscie stop)
- rekomendacja SIII w pelnym wymiarze (kredyt na max 80% LtV, ewenetulanie ubezpieczenie niskiego wkladu max do 90% LtV)
- koniec MdM
Pozdrawiam

Odnosnie EkoExport- wg raportu 19/2014
Cytat:
Prognoza zostala sporzadzona w oparciu o zawarte kontrakty sprzedazowe oraz dostepnosc surowca szarego i bialego
. Z tego tez wzgledu nie sadze zeby Astana miala na to wplyw (nie wydaje mi sie zeby podpisywali kontrakty na surowiec ktorego nie maja. Opoznienia w Astanie moga miec negatywny wplyw na kurs, to prawda, ale wydaje mi sie ze nie beda mialy wplywu na wyniki. W przypadku rozpoczecia produkcji w Astanie powinno miec to przelozenie na poprawe wynikow wzgledem prognozy.

cytat z powyzszego linka
Cytat:
W okresie kwiecień–czerwiec do sprzedaży wprowadzono ponad 14 tys. mieszkań, czyli o prawie 50 proc. więcej niż w poprzednim kwartale. Liczba transakcji liczona łącznie dla sześciu największych miast zmniejszyła się o ok. 6 proc. w porównaniu z I kwartałem 2014 roku i wyniosła niecałe 10,4 tys. mieszkań. To znacznie mniej od liczby lokali wprowadzonych na rynek, w związku z czym oferta deweloperska pierwszy raz od dwóch lat uległa zwiększeniu.

- Dobrej sprzedaży sprzyjały nadal niskie stopy procentowe i relatywnie niskie ceny, ale także rosnące przekonanie, że oferta zaczyna się kurczyć, a ceny zaczynają rosnąć.

(podkreslenia moje)
czy nie ma tu lekkiej sprzecznosci?
Jesli oferta developerska ulegla zwiekszeniu a ilosc transakcji spada dosyc znaczoca (6%) mimo isteninia doplat (MdM) to czego tu nie rozumiem.
Poza tym juz od przyszlego roku wklad wlasny wzrasta z 5 do 10% co chyba tez raczej wplynie na spadek niz na wzrost ilosci transakcji. Jak w takiej sytuacji powinna ksztaltowac sie cena (spada liczba transakcji, rosnie ilosc oferowanych mieszkan)?

dwa nowe komunikaty o zamówieniach na ten rok:

link 1
"...Zarząd Eko Export informuje, że w dniu 11.10.2013r. otrzymał zamówienie na mikrosferę szarą frakcji 500 mikronów od Partnera z branży samochodowej w Europie na IV kwartał 2013r. w wysokości 101.050,00 EUR, tj. ca 423.581,39 zł.."

link 2
"...Zarząd Eko Export S.A. informuje, że w dniu dzisiejszym zostało potwierdzone kolejne zamówienie na dostawę szarej mikrosfery frakcji 150 mikronów dla dużej skandynawskiej firmy z branży wypełniaczy z dostawą w IV kwartale 2013r. na kwotę 82.800,00 EUR tj. ca 347.081,00 tys. zł.

a jeszcze to sie pojawilo kilka dni temu:
biznes.pl/rynki/gielda/komunik...

"...Kwota dofinansowania dla projektu Emitenta wynosi 16.465.980,00 PLN, co stanowi 60% wartości inwestycji...."

wydaje się ze brakujące 40% (ok 10 mln pln) mogą mieć z tamtej emisji

ekoexport.eu/Default.aspx?id=2...

Cytat:
Informacja Zarządu dotycząca spotkania w Bielsku- Białej z Koncernem z branży metalurgicznej.
Data 2013-10-08
Zarząd spółki Eko Export SA informuje, że w dniach 7-8 października odbyła się przygotowywana już od dłuższego czasu wizyta Kоncernu z branży metalurgicznej, świadczącego usługi i produkującego wlewki ( z użyciem mikrosfery) dla potrzeb odlewnictwa i stalownictwa.

Bielsko-Biała, 08.10.13

Informacja Zarządu dotycząca spotkania w Bielsku- Białej z Koncernem z branży metalurgicznej.

Zarząd spółki Eko Export SA informuje, że w dniach 7-8 października odbyła się przygotowywana już od dłuższego czasu wizyta Kоncernu z branży metalurgicznej, świadczącego usługi i produkującego wlewki ( z użyciem mikrosfery) dla potrzeb odlewnictwa i stalownictwa.
Ze strony Koncernu w rozmowach uczestniczyli dyr. d/s zakupu surowca na całym świecie oraz technik z największego zakładu produkcyjnego w Europie. Tam właśnie przeprowadzane są badania laboratoryjne mikrosfery, jak też przemysłowe próby technologiczne. Spółki – córki Koncernu działają w Japonii, Tajwanie, USA i Brazylii i wszystkie one otrzymały od Eko żądane próbki mikrosfery, która ma mieć zastosowanie w ewentualnej produkcji, zaś do zakładu w Europie, prócz próbek , które zostały zatwierdzone przez laboratorium, w sierpniu Eko dostarczyło do tego zakładu 24 tony mikrosfery do testów przemysłowych, które wypadły pozytywnie.
W czasie trwania korespondencji przed spotkaniem w Bielsku- Białej ustalono, że Koncern jest zainteresowany dostawami mikrosfery produkowanej przez Eko do wszystkich swoich zakładów na świecie, zarówno białej jak i szarej.
W tym czasie Eko zaproponowało Partnerowi zupełnie nowy produkt , tylko dla potrzeb Koncernu FW 500 produkowany na bazie szarej i białej mikrosfery.
Badania laboratoryjne potwierdziły wysoką jakość tego produktu. W czasie spotkanie w Bielsku- Białej w dniach 7-8 października 2013 roku ustalono ilości mikrosfery jak też ceny.
Omówiono też warunki współpracy na rok 2014 i ewentualne lata następne, w oparciu o możliwości dostawy przez Eko mikrosfery białej, pozyskiwanej na razie metodami tradycyjnymi, a w przyszłości z naszego budowanej w Astanie stacjonarnego zakładu, jak też mikrosfery szarej, która Eko otrzymuje w ramach wieloletniego kontraktu, połączonego z krzyżową wymianą akcji i udziałów z naszym dostawca.
Ustalano w czasie spotkania, że ze względu na duże ilości mikrosfery, których Partner oczekuje, jeszcze w tym roku Eko wyśle kilka ładunków samochodowych do Europy oraz kontenerów do spółek-córek Koncernu do Japonii, Tajwanu, USA, Brazylii w celu sprawdzenia logistyki, sposobu pakowania itp.
Zapotrzebowanie Koncernu na rok 2014 jest bardzo duże i jest to orientacyjne około 50 % produkcji i przychodów Eko w całym roku 2013 tonażowo i wartościowo.
Mamy nadzieję, że w terminie do końca listopada uda nam się wspólnie doprowadzić do sprecyzowania zamówienia i podpisania stosownych dokumentów , prowadzących do tego by od stycznia 2014r. rozpocząć regularne dostawy do wszystkich lub prawie wszystkich zakładów Partnera.
Dodatkową zaleta tych dostaw jest to, że dostawy mają przebiegać prawie w identycznych ilościach w poszczególnych miesiącach czy też kwartałach.

Prezes Zarządu,
Jacek Dziedzic

...Zapotrzebowanie Koncernu na rok 2014 jest bardzo duże i jest to orientacyjne około 50 % produkcji i przychodów Eko w całym roku 2013 tonażowo i wartościowo....

Owszem, każdy kto się troszkę interesuje Midasem o tym wiedział i wiedział że musi to nastąpić.
Nie mniej jednak wydaje mi się że część akcjonariatu (szczególnie ta z mniejszym stażem) uzna to za wiadomość negatywną i może niestety mieć przełożenie na kurs w poniedziałek.
Oby nie.
Pzdr

na forum gadka o pierdolach a tutaj taki komunikat

Cytat:
KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO
Raport bieżący nr 14 / 2011
Data sporządzenia: 2011-04-01
Skrócona nazwa emitenta
MIDAS
Temat
Otrzymanie zawiadomienia od spółki zależnej o zrealizowaniu roszczenia z gwarancji bankowej
Podstawa prawna
Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie - informacje poufne
Treść raportu:
Zarząd Narodowego Funduszu Inwestycyjnego Midas Spółka Akcyjna ("Fundusz") informuje, iż w dniu 1 kwietnia 2011 roku otrzymał od spółki CenterNet S.A. ("CenterNet") zawiadomienie o zrealizowaniu roszczenia z Gwarancji dobrego wykonania umowy ("Gwarancja") wystawionej przez Alior Bank S.A. ("Alior Bank") na rzecz Polskiej Telefonii Cyfrowej Sp. z o.o. ("PTC"). Gwarancja zabezpieczała prawidłowe wykonanie przez CenterNet zobowiązań wynikających z Umowy o Roamingu Krajowym z dnia 6 maja 2009 roku ("Umowa"), o zawarciu której Fundusz informował w raporcie bieżącym nr 27/2009 z dnia 6 maja 2009 roku....

www.bankier.pl/wiadomosc/MIDAS...

@broker_ns
na zarzad gieldy troszke utyskiwac mozna. dopuszczenie do odciecia pp bez zatwierdzonego prospektu to z lekka mowiac nieladnie (szczegolnie majac w pamieci kilka juz emisji ktore nie doszly do skutku a na ktorych to drobnica mniej lub bardziej poplynela).

Yel0n napisał(a):
jbravo napisał(a):
...

hmm... ci co mieli wyjść lub uszczuplić kapitał zrobili to w piątek

moim zdaniem dziś i jutro skupują ci którzy chcą prawa do pp - , a zasiana niepewność to czynnik dzięki któremu "krok" idzie po najniższych cenach

jutro będzie dzień w którym popytu również nie zabraknie a dlaczego? moim zdaniem odpowiedź jest prosta: kurs stoi nisko, temat jest na czasie

pozdrawiam.

wg mnie ci co mieli wyjsc wyszli i w piatek, i dzis i beda wychodzic takze jutro.
to ze skupuja chetni na emisje i pp to raczej oczywiste, bo watpie zeby ktos wierzyl w spekulacyjne odbicie jutro (a jesli to gratuluje wyobrazni).
to ze popytu nie zabraknie to tez raczej oczywista oczywistosc, bo im kurs nizszy tym nowi chetni sie pojawiaja, z wiara ze juz nie bedzie nizej.
faktem niestety jednak jest iz jest (szczegolnie dzis) ewakuacja z papiera ze strachu/braku kasy na emisje co ladnie obrazuje dzisiejszy kurs, a takze (obawiam sie niestety) obrazywac bedzie jutrzejszy.
chcialbym sie mylic
pzdr

powiem szczerze, nawet jesli by dzis po sesji sie pojawilo info ze projekt klepneli to wg mnie jutro i tak byly spadek. dlaczego? wiele jest osob ktore nie chca wejsc w emisje (bo ich np nie stac, bo to droga emisja) i wg mnie czesc wciaz czeka liczac (nie bardzo wiem czemu) na ostatni dzien zeby wyjsc.
pytanie czy sa osoby ktore chca wejsc w emisje ale boja sie niezatwierdzonego prospektu? wg mnie jest to grono raczej malo liczne. dlatego sadze, iz jutro tak czy tak bedzie spadek.
jesli by jednak jakims cudem ten projekt do jutra przeszedl to jest szansa moze na chwilowa zielen, a potem moze na utrzymanie ostatnich dolkow. bez tego jutro moze byc ciezko (dodam ze ja tez z tym siedze, wiec nad nikim sie nie pastwie)
pzdr

o to wlasnie chodzi ze wielu chcialo sobie spokojnie na luzaku wyjsc przed ryzykowna emisja bez klepnietego prospektu. w tym jednak sek ze jak wielu chce wyjsc a niewielu chce wejsc w emisje to cena raczej spada. wg mnie jutro bedzie jeszcze lepiej
pozdr

ten, kto chce wejsc w emisje (liczac sie badz nie z konsekwencjami i ryzykiem)

@zasaniak
to sa zalozenia emisji ktora zlozyli w prospekcie do KNF. poki KNF tego nie "klepnie" to niestety sa to tylko ladne plany, poza jednym, w czwartek kurs zosatanie zweryfikowany w oparciu o przydzielone (poki co wirtualne) pp.

klania sie sytuacja z FONu sprzed kilku lat (emisja akcji serii F jakby ktos chcial sobie poszukac).
pp nie zostana dopuszczone do obrotu bez zatwierdzonego prospeku.
(nie chcac siac defetyzmu nie porównuje dawnego FONa z dzisiejszym midasem bo to inne spolki)

o to mi wlasnie chodzi, ze ryzyko owszem jest zawsze, ale chcialbym zeby czesc osob pamietala, ze czasem moze byc ono wieksze a czasem mniejsze.
odciecie pp bez zatwierdzonego prospektu jest raczej w mojej ocenie ryzykiem z kategorii tych wiekszych i uwazam ze warto o tym wspomniec. wiem ze dla wielu jest to oczywiste, nie mniej jednak jest spora grupa czytelnikow majacych wciaz problemy z podstawami (wieczne pytanie o pp itp). i w tym kontekscie pisanie (bardziej tutaj czepiam sie wywolanego postu jomata na parkiecie) prospekt musi byc zatwierdzony, bo musi i ze w czwartek kurs urosnie, bo urosnie jest co najmniej dalekoidacym optymizmem (wszystkim tego zycze oczywiscie).
uczulam tylko, szczegolnie mniej doswiadczonych kolegow.
scenariuszy nie bede pisal, bo nie mam szklanej kuli. zalozenia moge swoje tylko przedstawic, iz rowniez sadze, ze prospekt bedzie klepniety. swiadomy jednak jestem, ze moze nie byc. mam to jednak ze tak powiem wkalkulowane.
tylko tyle

pzdr

@v3nom

wszystko (i u Ciebie i u jomata) opiera sie na dwóch pozytywnych zalozeniach graniczacych z pewnoscia, a trudnych do obrony:
1. kurs po odcieciu wzrosnie (sa moze pewne przeslanki zeby tak sadzic, ale wchodzenie w obszary bliskie pewnosci sa z lekka niebezpieczne)
2. duzo grozniejsze w skutkach zalozenia, ze odciecie nie przepadnie (jak chocby na FONie gdzie przepadlo). Nie przepadnie bo przepasc nie moze, bo Solorz nie robi z geby... bo na boryszewie tez bylo zatwierdzenie po odcieciu itd itd

w moim odczuciu ryzyko jest, i jest to ryzyko dosyc duze (szczegolnie pkt 2) i warto o tym pamietac, bo moze byc potem wsrod mniej doswiadczonych graczy/inwestorow (jak kto woli) duzy lament z cyklu "gdzie jest moja kasa", "okradli mnie banda desydentow"

pzdr

@matysek
tego samego dnia musisz kupic zeby miec pp
tego samego dnia musisz sprzedac zeby pp nie miec
ten dzien to dzien przyznania pp minus 3 dni robocze.

@sss56
wartosc obrotu po 20 min to ok 3.3 mln (teraz liczymy tylko w jedna strone)

@Taurus80
myślę ze koledze chodziło właśnie o wkład kapitału.
żeby wejść w emisje musi praktycznie podwoić zaangażowany kapitał jaki ma w spółce (z grubsza, dokładnie musi dołożyć od dzisiejszego kursu ok 1.3 zainwestowanej kwoty).
Mogło się zdarzyć że ktoś kupował przed informacją o emisji (mam tutaj głównie na myśli cenę nowych akcji) i teraz musi podjąć decyzję dokładać kapitał (wchodząc w pp) czy wyjść przy dosyć niskim kursie. I tutaj każdy musi sobie sam odpowiedzieć co robi.

na pierwszej stronie gazeta.pl takie informacje
wyborcza.biz/biznes/1,100896,8...

powoli zaczyna sie robic glosno o temacie

poki co, wg informacji chocby ze stockwatch Roman z Grazyna i NFI Krezus ma w sumie ponad 12% wiec cos tam jeszcze jest

pod kilka rzeczy tu idzie gra:
-pp (zatwierdzenie raczej pewne, wazna cena i pytanie czy standardowo u Romka 0,1 pln)
to jest sprawa na szybko

na dluzej pytanie co chce z tym Midasem zrobic Zygmunt. czy zbuduje cos duzego w technologi internetu bezprzewodowego
(LTE - www.cyfrowypolsat.pl/oferta/in...)
w oparciu o Mobyland i CenterNet itp.

pozdrawiam

@ hipopotam

Cytat:
(...)ETROL jest bez szans. B.trudny teren, straszne koszta odwiertow i maly obszar terenow koncesyjnych - zreszta, gdyby to byla jakas perelka, to BP czy Shell dawno by to od Stepowych kupili.(...)

czy mozna pokusic sie o analogie, ze gdyby na terenach w ktorych KOV planuje wydobycie cos bylo to BP i Shell tez juz dawno by to kupili??
pzdr

wojteksn napisał(a):
(...) Ja wole gdy mówią ale uderza mnie gdy porównują KOV z OIL ale sądze że to tak z ostrożności.

niestety nie da sie uciec od faktu ze sa to bardzo zblizone (i jedyne na gpw) spolki (pod wzgledem profilu prowadzonego biznesu) a to powoduja ze bardzo czesto sa i beda ze soba przyrownywane.
ktos kto potencjalnie bedzie inwestowal pieniadze w tego typu biznes raczej sprawdzi sobie co piszczy w jednej i drugiej.

Ale trzeba tez uczciwie przyznac, ze w Poranku (ok 8:20) podali obie informacjie
- odwiert O-8
- przeszacowanie zloz na Ukrainie (z 1.8 do chyba 5.4 mln ekwiwalentu barylek ropy) - czy jakos tak.

pzdr

swiezak na forum, na gieldzie troszke dluzje,

mam tez maly pakiecik (moze dlatego nie bede bardzo obiektywny).
Fundamentalnie wiadomi, pokazuja duze straty - niedobrze.
Perspektywy moga byc bardzo ciekawe (Solorz cos moze chciec tutaj duzego zlozyc kto wie??).
Mnie osobiscie zaciekawila ostatnio sytuacja techniczna, choc nie jestem jakims mega technikikem.
Patrze sobie na swieczki w ukladzie dziennym, i analogie do poprzednich dwu wystrzalow (szczegolnie do tego z poczatku wrzesnia wydaje sie byc zauwazalna). Pod to tez zagralem choc dzisiejsza czarna swieczka zbila mnie z tropu mocno.
Generalnie mimo znacznego ryzyka zostane tutaj przynajmniej do wyjasnienia warunkow emisji (jak bedzie standradowo po 10gr to moze byc mala pompka).

Reasumujac, duze ryzyko, ale gdzies tam tli sie jakis potencja.

Pozdrawiam

Informacje
Stopień: Oswojony
Ostatnia wizyta: 20 października 2017 15:23:13
Liczba wpisów: 31
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,494 sek.

ovcuosoo
qhkzpcne
ycymzcgu
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xwwxzeiy
panhwegg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat