PARTNER SERWISU
stcmswmp
12 13 14 15 16
kecef
0
Wpisów: 2
Wysłane: 24 listopada 2010 21:34:15 przy kursie: 53,40 zł
Panowie, co powiecie na to :

W nawiązaniu do raportu nr 64/2010 z dnia 10 listopada 2010 r. Zarząd "Asseco Poland" S.A. ("Spółka") podaje do publicznej wiadomości koszty emisji akcji serii J, które według stanu na dzień 24 listopada 2010 r. wynoszą 4.805.070 zł, w tym::
a) Przygotowanie i przeprowadzenie oferty: 3.675.340 zł,
c) Sporządzenie prospektu emisyjnego: 1.064.279 zł,
d) Promocja oferty: 65.451 zł.

W szczególności punkt c). Ciekawe, gdzie podziali b) i co się tam kryło ?

egonac
1
Wpisów: 93
Wysłane: 24 listopada 2010 23:03:51 przy kursie: 53,40 zł
W mojej ocenie nadchodzi czas wzrostów dla Asseco Poland. Spółka od długiego czasu jest notowana na wyjątkowo niskich poziomach. Jest, a w zasadzie było, to spowodowane posiadanymi przez Asseco akcjami własnymi. Spółka fundamentalnie jest moim zdaniem jedną z najlepszych i najbezpieczniejszych inwestycji w Wig20.
Argumenty za Asseco:
1. Systematycznie odnotowuje zyski, które z roku na rok rosną
2. Rozwija się organicznie, a także poprzez przejęcia
3. Nie zna problemu zadłużenie (duże zyski pozwalają spłacać zadłużenie)
4. Od grudnia skokowo zwiększą się przychody i zyski spowodowane przejęciem Formula System
5. Bardzo dobry zarząd, z Adamem Góralem na czele, który ma wizję firmy i głęboko wierzy w jej powodzenie (wg mnie również skutecznie ją realizuje)
6. Rosnąca z roku na rok dywidenda
7. Kiedy firmy skończą gromadzić gotówkę i zaczną ja inwestować w czasie poprawiającej się koniunktury, dużo z tych pieniędzy trafi na rozwiązania informatyczne
8. Nie widzę żadnych argumentów przeciwko fundamentom Asseco, a to że istnieje ryzyko związane z przejmowaniem Formula System, w małym stopniu przekłada się na szanse i możliwości jakie ze sobą niesie (poza tym to jest business, a ryzyko jest wpisane w rozwój firmy)
Kolejną rzeczą przemawiającą za inwestycją w Asseco jest analiza techniczna. Moim zdaniem, dołek związany z emisją akcji już się nie powtórzy.
Zachęcam wszystkich do przyjrzenia się spółce i przeanalizowanie inwestycji. A wszystkich zmęczonych czekaniem na zwrot z inwestycji w Asseco namawiał do wytrwałości, bowiem nadchodzi długi okres wzrostu dla Asseco Poland.

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 24 listopada 2010 23:56:58 przy kursie: 53,40 zł
.
Cytat:
Nadchodzi długi czas wzrostu na Asseco

No nie,bez przesady...?A skąd to wiesz...?Wybił się z długiej konsolidacji,czy co?
Mam Asseco,ale jest ono w trendzie bocznym i zarabiać tu można tylko na spekulacji,tzn.kupic po 52,a sprzedać po 54-55,to wszystko,tu nie ma trendu wzrostowego,więc nie można pisać rzeczy nie mających miejsca.
Edytowany: 25 listopada 2010 00:03

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 25 listopada 2010 00:27:26 przy kursie: 53,40 zł
egonac napisał(a):
W mojej ocenie nadchodzi czas wzrostów dla Asseco Poland. Spółka od długiego czasu jest notowana na wyjątkowo niskich poziomach. Jest, a w zasadzie było, to spowodowane posiadanymi przez Asseco akcjami własnymi. Spółka fundamentalnie jest moim zdaniem jedną z najlepszych i najbezpieczniejszych inwestycji w Wig20.

Nazaklinałeś jak stara szamanka. Post nadaje się do skasowania, ale wykorzystam go jako materiał poglądowy. Jeśli nie widać minusów, co to znaczy? Że źle patrzymy. Zawsze są minusy. Powiedzmy, że przytoczone przez Ciebie argumenty są prawdziwe i celne (wiele nie jest) - czy pokusiłeś się o stress scenario? Co może pójść źle, gdzie w spółce są problemy, co o niej sądzą konkurenci. Okej, jest świetna, ale czy może rosnąć w nieskończoność? Jeśli rynek dyskontuje wszystko co wiadomo, to jakieś szalone, kolejne sukcesy muszą być jeszcze przed nami, żeby kurs dalej rósł.
Co w międzyczasie dzieje się z kursem dużych światowych firm z podobnej branży, na przykład Atos Origin?

automen
0
Wpisów: 13
Wysłane: 25 listopada 2010 09:39:21 przy kursie: 53,20 zł
Duże firmy skaczą sobie do oczu a tam gdzie dwóch się bije trzeci korzysta di.com.pl/news/34686,0,SAP_prz...

egonac
1
Wysłane: 25 listopada 2010 11:24:51 przy kursie: 53,20 zł
Nie jestem żadną szamanką, lecz zainwestowałem pieniądze w Asseco Poland, ponieważ w nią bardzo mocno wierzę. Skupiłem się na pozytywach, ponieważ tylko takie dostrzegam. Ryzyka jak w każdym biznesie oczywiście zawsze istnieją, lecz w przypadku Asseco, ryzyko to nie jest zbyt duże, biorąc pod uwagę stabilność spółki.
To, że "zaczyna się długi okres wzrostu" jest moją subiektywną opinią, zakładającą, iż rynek się myli i to bardzo często, a kurs od długiego czasu jest zdołowany.
Jest rzeczą normalną, że o spółce nie wiemy wszystkiego. Pozostaje nam najczęściej to, co jest w mediach, chyba że ktoś jest bliżej spółki i się dzieli swoją wiedzą.
Jeśli ktoś dostrzega jakież negatywy, ma obawy, bądź z jakiegoś powodu nie wierzy w spółkę zachęcam do dzielenia się swoimi spostrzeżeniami na forum.
Pytanie do WatchDoga: Które z argumentów nie są celne? Jeśli mógłbyś doprecyzować.

egonac
1
Wysłane: 26 listopada 2010 00:15:32 przy kursie: 53,20 zł
Do swoich argumentów chciałbym dodać to, że Asseco ma bardzo duży free float, bo aż 60% więc fundusze mają pole do działania.

bcebula
0
Wpisów: 312
Wysłane: 26 listopada 2010 00:28:15 przy kursie: 53,20 zł
WatchDog napisał(a):
Okej, jest świetna, ale czy może rosnąć w nieskończoność?

A przepraszam, ale gdzie tu widać jakiekolwiek kontinuum tegoż domniemanego wzrostu bo ja go nie widzę...choćby nie wiem jaki okres brać pod uwagę - dwa lata,rok, pół roku, kwartał, cokolwiek poza krótkotrwałymi episodami - takiego niechby SKOŃCZONEGO trendu wzrostowego ja tu nie widzę...
Edytowany: 26 listopada 2010 00:28

bcebula
0
Wysłane: 26 listopada 2010 00:52:22 przy kursie: 53,20 zł
WatchDog napisał(a):
Nazaklinałeś jak stara szamanka. Post nadaje się do skasowania, ale wykorzystam go jako materiał poglądowy.

Choć śledzę rozmaite zakamarki tegoż forum od niedawna, rozumiem i akceptuję sens i ideę trzymania sie pewnych standardów jakościowych oraz m.in. surowego traktowania przypadków plwocinowych, prymitywnych tudzież naganiaczowych, to jednak, szczerze mówiąc, nie do końca rozumiem to czepnięcie się tutaj wypowiedzi rzekomej szamanki który wyraził swój pogląd rzeczowo i sensownie, z którym oczywiscie można polemizować i się nie zgadzać (lub sie zgadzać), ale chyba do tego to miejsce służy, czyż nie? Nie raz czytałem tutaj na innych wątkach wypowiedzi typu "ten papier to kompletne dno!" (chyba Kopex kiedyś) albo "teraz najlepszy moment na wejście!" - jakis inny walor; luźne wypowiedzi nie poparte żadnymi sensownymi argumentami i nie było żadnej reakcji; z resztą trudno żeby za każdym razem takowa była bo sprowadzilibysmy to forum do schematu dialogowego Beavis'a i Butthead'a w rodzaju: "yeah, yeah! heehehe...!" - "mhmmhmhm ehrehr!" i wtedy oczywiście mamy 100% zgodność z regulaminem forum, zasadami współżycia społecznego oraz przepisami KNF...tylko czy aby napewno o to chodzi...?

WatchDog
50
Wysłane: 26 listopada 2010 08:59:39 przy kursie: 53,20 zł
Nic mi do poglądu, tzn. osobistej opinii.
Użytkownik przedstawił jednak bardzo stanowczą prognozę dotyczącą przyszłości: spółka będzie rosła, kurs będzie rósł, jesteśmy w dołku, niżej nie spadnie, najbezpieczniejsza, najlepsza inwestycja. Powołał się na AT jako poparcie, nie przedstawiając żadnego argumentu (o wykresie nie mówiąc). Użył słów: zachęcam, namawiam. W sposób wystarczający łamie to regulamin i zasady forum, które jasno zabraniają nakłaniania do kupna bądź sprzedaży akcji, albo powstrzymania się od takiej decyzji.
A szkoda, bo o Asseco można dyskutować długo i ciekawie, niestety nie w opisanym wyżej klimacie.
Edytowany: 26 listopada 2010 09:01

blelump
0
Wpisów: 160
Wysłane: 26 listopada 2010 10:08:44 przy kursie: 51,75 zł
Pozwolę sobie kontynuować jeszcze chwilę ten wątek "naganiania".
WatchDog, a czy nie uważasz, że wróżby DM to dokładnie to samo? Wystawiają jakąś opinię nie wiadomo na jakiej podstawie. Podobno pod spodem jest jakaś analiza, ale gdzie tego potwierdzenie we wróżbie? W moim przekonaniu postawienie danej tezy powinno mieć poparcie rzeczowymi argumentami. W praktyce jest jednak inaczej.

WatchDog
50
Wysłane: 26 listopada 2010 10:13:26 przy kursie: 51,75 zł
Nie kryję swojej niechęci do brakoróbstwa uprawianego przez niektórych analityków z DMów.
Podstawy jednak są, treść rekomendacji zawiera wyliczenia, tabelki do DCFa, zestawienie mnożników - a więc można się z nimi zgadzać albo nie, dokonać własnych korekt i otrzymać własny wynik. Jasno piszą dlaczego prognozują tak czy tak, czego się spodziewają i na jakiej podstawie. Lektura reko czasem daje nowe informacje o branży i spółce.
Natomiast potępiam wykorzystywanie rekomendacji do "pomagania" kolegom z działu inwestycji w ich ruchach. Mechanizm jest ten sam, niezależnie od skali.
Edytowany: 26 listopada 2010 10:13

egonac
1
Wysłane: 26 listopada 2010 11:00:48 przy kursie: 51,75 zł
Drogi WatchDogu, w mojej wypowiedzi, jak nietrudno zauważyć, piszę o własnej ocenie i odczuciach. Poza tym nie naganiam lecz "zachęcam do przyjrzenia się spółce" oraz "namawiam do wytrwałości". A to według mnie 2 różne sprawy. Jestem akcjonariuszem Asseco i jasnę, że chciałbym aby jej wartość była dużo wyższa, ponieważ W MOIM ODCZUCIU jest warta dużo więcej. Asseco jest bardzo dużą spółką, więc indywidualni mają ograniczony wpływ, bez funduszy nie będzie tu wielkich ruchów. Sam ten fakt powoduje, że oskarżenie o naganianie trochę mnie irytuje i mam wrażenie, że to raczej osoby takie jak ty psują klimat na forum. Ale oczywiście masz do tego prawo. Napisałeś, że "o Asseco można dyskutować długo i ciekawie", chcesz kasować moje posty, ale sam nie podajesz żadnych argumentów, ani kontrargumentów. Więc jeśli chcesz dyskutować to dyskutuj, a jeśli chcesz psuć klimat to może szkoda Twojego czasu. Równie dobrze mógłbyś pojechać na Florydę i karmić tam aligatory.
Co do moich argumentów, zdaję sobie sprawę, że nie jest to profesjonalna analiza z danymi itd. Jednak są one dość konkretne. Co do analizy technicznej, to uważam że najprostsze sygnały są najskuteczniejsze. Jako argument podaję tutaj wzrost wolumenu od dołka 2008/09. Bardzo ładnie to widać na wykresie tygodniowym i miesięcznym.

WatchDog
50
Wysłane: 26 listopada 2010 11:18:59 przy kursie: 51,75 zł
Aligatory ostatnio karmi się w Illinois binky

Wklej może na początek ten wykres. Łatwiej się rozmawia jak coś widać.

egonac
1
Wysłane: 26 listopada 2010 14:05:02 przy kursie: 51,75 zł
Proszę bardzo wykres

kliknij, aby powiększyć

Jednak osobiście trzymałbym się bardziej fundamentów, bo w dłuższej perspektywie to tylko one się liczą, technika tylko pomaga.
Edytowany: 26 listopada 2010 14:09

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 26 listopada 2010 15:08:53 przy kursie: 51,75 zł
ASSECo wyglada szalenie niezachęcająco do jakiekolwiek akcji. Od dłuższego czasu mamy do czyniania z trendem spadkowym. Perspektywa analizy to dwa lata czyli czas ostatniej mini hossy

Istnieją realne szanse na ustalenie sie jakiś granic konsolidacji ponieważ troszeczkę spadek wyhamował i pojawiła się jakaś dywergencja na RSI. Niestety nikt jednak nigdy nie wie ile musi być dywergencji pomiędzy wskaźnikiem a kursem aby było realne potwierdzenie odwrócenia.
Tak naprawdę nie widzę powodów aby kupowac tą spółkę w tym momencie. Kierunek nie jest określony, lepiej poczekać na wyklarowanie się sytuacji.

kliknij, aby powiększyć

Zastanawiające jest to źe spółka jest naprawde słaba biorąc pod uwage WIG20 który jeszcze niedawno bił swoje rekordy. Coś gdzieś w niej siedzi czego jeszcze nie wiemy a tzw. duzi wiedzą ? Kto to jest Ci "duzi" ?

kliknij, aby powiększyć

Trudno powiedzieć...

Spółka jak na nią została potężnie przeceniona ok. 10 zł. A to prawdopodobnie obowiązkowy punkt programu dla różnych OFE i TFI. Klientów przybywa to cos trzeba kupować z ich pieniądze. Stąd prawdopodobne wzrosty wolumenu /który notabene o obrocie nie mówi/. Tylko dlaczego spada. Kto to sprzedaje jak różne TFI ewentualnie kupują...

A może to one coś wiedzą ?
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl
Edytowany: 26 listopada 2010 15:21

egonac
1
Wysłane: 26 listopada 2010 15:28:18 przy kursie: 51,75 zł
Moim zdaniem pojawia się skrajne zniecierpliwienie inwestorów (bo na wzrosty czekają dość długo), a to dobrze wróży przed zmianą trendu

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 26 listopada 2010 15:40:19 przy kursie: 51,75 zł
Przedstawiles swoje zdanie. Ja przedstawiłem swoje.

Powyższy post jest tak infantylny że nie nadaje się do żadnej polemiki.

KTO to są Ci zniecierpliwieni inwestorzy ? Ty ? Jak ktoś jest zniecierpliwiony to nie nadaje sie do tego aby inwestować w cokolwiek...Bo nie podejrzewam że wypowiadasz się za naście tysiecy osób którzy tymi inwestorami są.

Giełda to sztuka cierpliowści ALE nie w tkwieniu w błedzie czyli trzymaniu akcji spółki któa spada tylko cierpliwie wyczekiwanie na najlepszą okazję do tego aby KUPIC. Jak to już zrobiłeś to jesteś na tej gorszej pozycji negocjacyjnej ze spółką. I to jest czas poszukiwania ze zdwojoną energią wszelkich negatywnych objawów tak aby szybicej niż inni sprzedać.

To my robimy każdej spółce zaszczyt posiadając ją w portfelu. A nie ona nam że coś tam z siebie wyda /komunikat/. Na tym polega szacunek do własnej pracy jaką jest inwestowanie.
To spółka musi sobie zasłużyć na to aby ją kupić...
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl
Edytowany: 26 listopada 2010 15:41

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 26 listopada 2010 16:15:21 przy kursie: 51,75 zł
Spółka która ma powtarzalne zyski idealnie nadaje się do wyceny rentą wieczystą... 38PLN na akcję. W obecnym kursie spółki są dyskontowane przyszłe większe o 30% zyski. No to pod co ma dalej sukcesywnie i trwale rosnąć?

bcebula
0
Wysłane: 26 listopada 2010 17:01:40 przy kursie: 51,75 zł
Dapi napisał(a):

Powyższy post jest tak infantylny że nie nadaje się do żadnej polemiki.

To już zaczyna być niesmaczne; człowiek wypowiada swoje zdanie, poprawnie formułuje myśli, nie bełkocze, używa jakichś w swoim mniemaniu sensownych argumentów a tu nie dość że dostaje na wejściu zjebkę (wg. mnie niesłuszną) bo użył słowa "namawiam", to za chwilę z drugiej burty bez żadnej przyczyny obrywa zacytowanym powyżej "przyjemnym" komentarzem.
Nie nadaje się do polemiki - to nie polemizuj...a nie w poniżający sposób wykazujesz swoją rzekomą supremację intelektualną. Ewentualnie jak Ci przeszkadza poziom dyskusji ogólnodostepnej - napisz prv do osoby która nie wydaje Ci sie być kretynem i nikt na tym nie ucierpi...
"To spółka musi sobie zasłużyć na to aby ją kupić..." - a Ty co, Baron De Stockwatch czy jak...? Spółka niech robi swoje i rozwija biznes, rozwiązuje problemy, buduje przyszłość, dba o wzrost wartości, a inwestor/spekulant niech szuka w swoim odczuciu najlepszych momentów do zakupu najlepszych w swoim osądzie papierów by w konsekwencji najlepiej jak sie mu wydaje je w przyszłości sprzedać.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE assecopol

12 13 14 15 16

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,237 sek.

pzgnjzrs
hbmdtjvq
bzqhfcsw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jncypcgg
edsqmxhf
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat