PARTNER SERWISU
yhdkxehs
egonac

egonac

Ostatnie 10 wpisów
Zgłaszam udział i wybieram ponownie Kruka. Liczę na szybkie wzrosty w tym roku, podążające za wzrostem zysków. Te wg słów prezesa powinny przyspieszyć w tym i przyszłym roku.
Życzę wszystkim powodzenia na rynku w 2025!

ZygmuntW napisał(a):
@egonac
Nic nie brakło - przy ostatniej rewizji XTB miało współczynnik lepszy niż Asseco i Polsat.
Masz jeszcze coś takiego jak MWO - został wprowadzony chyba 2 lata temu.
Jeżeli się powołujesz na regulamin - to właśnie w nim jest zapis o którym pisałem:
5.2.8. Uczestnikami Indeksu po rewizji rocznej zostają Spółki, które zajęły co najmniej 15 pozycję w Rankingu, zaś opuszczają go Spółki, które zajęły pozycję niższą niż 25.
5.2.9. Uczestnikami Indeksu po rewizji rocznej pozostają również Spółki, które zajęły najwyższą pozycję pomiędzy 16 a 25, jeżeli na liście Uczestników Indeksu zwolniło się miejsce i liczba Uczestników spadła poniżej 20.

Zwracam zatem honor i dzięki za zwrócenie uwagi. Tak się skupiłem na wyliczeniach samego rankingu, że na pozostałe punkty nie zwróciłem uwagi.
Wyjaśniło mi to też, czemu Tauron nie wszedł do Wig20, mimo że ranking miał lepszy niż Cyfrowy Polsat.
Co do samego xtb to wg moich wyliczeń rankingowych xtb miało lepszy ranking niż Asseco, ale gorszy od Cyfrowego Polsatu.
Ze spółek mwig40 lepsze od xtb było (poza Budimexem) zarówno Tauron, jak i ccc. Nie liczę Millennium, który i tak nie mógłby wejść z racji ograniczeń sektorowych.
Jednocześnie ccc było gorsze od Cyfrowego Polsatu i dlatego xtb nawet przy 90 pln nie dałoby rady wejść, bo Budimexu by nie przeskoczyli.

ZygmuntW napisał(a):
XTB musi wejść na 15 miejsce, a któraś ze spółek WIG20 wypaść poza 25 największych.
JSW i Polsat to kandydaci do wypadnięcia z indeksu.
XTB aby wejść w ostatniej rewizji musiało mieć kurs ponad 90zł
Aktualnie XTB dobija sobie punkty obrotami, JSW mocno traci bo siadły im obroty.
Tak więc ciężko jest to szacować bo jest za dużo zmiennych.
To co można powiedzieć to fakt iz XTB wejdzie, pytanie kiedy...

Nie wiem skąd masz takie informacje o wymaganiach. Jeśli chodzi o szacowanie rankingu to nie ma wcale dużo zmiennych, liczy się obrót roczny, cena i akcje w wolnym obrocie. Znaczenie tu ma też ranking innych spółek będących i kandydujących do Wig20. Ograniczona jest też liczba spółek z danego sektora i np. takie banki mogą maksymalnie stanowić chyba 5 pozycji. Ale xtb się do nich nie zalicza.
Przy ostatniej rewizji trochę zabrakło, ale jakoś strasznie dużo też nie brakuje. Będą dowozić wyniki, to prawdopodobnie do Wig20 wejdą.
Więcej szczegółów jest w regulaminie:
gpwbenchmark.pl/pub/BENCHMARK/...

Poproszę o sprzedaż Tauronu. Niestety nie udało się wejść do Wig20. Na koniec sesji prosze o kupno Kruka. Spółka rozwojowa z dobrymi perspektywami.

Czas wybrać spółkę i na przeczekanie poproszę o zakup Taurona dziś na zamknięciu.

Proszę o sprzedaż Wikany na koniec dzisiejszej sesji. Kolejnego kandydata na razie brak.

Poproszę o zakup Wikany, przed nami bardzo dobre 2 kwartały. W 4q ze względu na rekordowe wartości udzielonych kredytów powinna zaprezentować bardzo dobrą sprzedaż mieszkań, z których część będzie przekazana w 4q i 1q. Nawet już bez tej sprzedaży w kolejce do przekazania było już bardzo dużo lokali. Przed nami również kontynuacja programu "Kredyt 2%", który powinien wspierać wyniki spółki.

Czy ruszyły juz zapisy na edycję konkursową w 2024? Jeśli tak to proszę o wpisanie mnie na listę.

Wszystkiego dobrego w 2024 i powodzenia na giełdzie!

Proszę o sprzedaż xtb (tymczasowo nie ma paliwa do dalszych wzrostów, a 4q zwykle jest najsłabszy).
Na zamknięciu kupuję Kruka (silny trend wzrostowy i siła dużych spółek)

Avocado napisał(a):
jaka jest szansa na WIG-20? czego na dzisiaj brakuje? czy jest jakis ranking, w ktorym mozna zobaczyc ile jeszcze ewentualnie brakuje i w jakiej kategorii?

Póki co brakuje sporo i na dzień dzisiejszy nie ma szans by wejść do W20. To jest miks kapitalizacji (a dokładnie wartości akcji w wolnym obrocie) oraz wartości obrotów. Wycena musiałaby znacznie wzrosnąć.

Kolega @le rom chyba nie rozumie za bardzo czym zajmuje się xtb. To nie jest firma produkcyjna jak jsw i aktywa rzeczowe nie są tu istotne. Majątek spółki to jest gotówka i jej ekwiwalent. I to jest tylko część wyceny. Tu się liczy przyszły zysk netto i wysokość dywidendy.

le rom napisał(a):
angry3 ..Hm, co do fundamentów: (w ujęciu per Stock);
Na ten czas mamy kwotowanie Pm=MCpS=31,68 zł/pS przy n=117,4 mln Stock.
BVpS= EqpS=12 zł/pS (środki własne)
TApS= 39 zł/pS
TLpS=39-12= 27,6 zł/pS (środki obce stanowią tu 70% aktywów ogółem)
CashpS=30,7 zł/pS (oznacza to, że 61% cashu to środki obce).

Zatem spółka operuje środkami z wysoką dźwignia finansową, co łączy się z ryzykiem. Część zysku musi być dyskontowane na to ryzyko.
Co do historii wyników i notowań to mamy "nadmiar romantyzmu", a romantycy nie zawsze są szczęśliwi.
Czy można tu przewidywać przyszłość? Czy można pokusić się na określenie adekwatnego chociażby przedziału kursu akcji?
Tu jakoś od "Sasa do Lasa" - nie ma podstaw by przewidywać stabilność wyników.
W latach 2018-2022 wypracowano zysk sumarycznie 13,34 zl/pS a wypłacono w formie dywidend sumarycznie 7,94 zł/pS (czyli ok. 60% z całości).
Zakładając w przyszłości => EpS(f)= 2,7- 7,3 zł/pS;
Przewidując dywidendy z przedziału; => DivpS(f) = 1,6 - 4,4 zł/pS

A więc adekwatność kursu można szukać na osi P=28 zł/pS plus, minus 7 tj (21-37zł).

Nie jest to rekomendacja i nie może być podstawą decyzji inwestycyjnych.

Czy ten tekst wypluł jakiś automat czy o co chodzi? To jest jakiś bełkot i nie wiem kto mógłby potraktować to jako rekomendację.

Jaki jest sens w przypadku xtb wyciaganie średnich z lat 2018-22?
Najważniejsze dla wyniku spółki są aktywni klienci i obroty w lotach. Tu liczy się teraźniejszość i przyszłość, a nie to co było w 2018.
Za 2022 było 766mln zysku netto (6,53 na akcję) i dywidenda 4,86pln.
Po 1 półroczu 2023 jest ok. 420 mln zysku netto (3,59 na akcję).
Liczba aktywnych klientów z roku na rok rośnie, podobnie jak obrót cfd w lotach.
Nie ma sensu nawet porównywać bardzo dobrego 2020, gdzie aktywnych klientów było ok. 3 razy mniej, a obroty w lotach stanowiły mniej niż połowę tego co obecnie.

Na XTB odcięto dziś dywidendę, prosze o dopisanie jej do wyniku. Pozdrawiam i udanych wakacji Wszystkim życzę!

ZygmuntW napisał(a):

Czyli teraz biorąc pod uwagę XTB vs. JSW, Alior czy Kęty:
- rewizja będzie 19.05 więc na ten dzień będzie mierzona wartość FF dla każdej spółki i mnożymy to współczynnikiem 0,4
- bierzemy okres 12 miesięcy wstecz od 19.05 i mierzymy obrót na akcjach dla każdej z firm i mnożymy przez 0,6
Suma wartości daje nam punkty rankingowe i tylko to decyduje kto wchodzi do WIG20?

Czy ktoś może potwierdzić moje rozumowanie?

Mam pytanie, skąd data 19.05?
Wg kalendarza ogłoszenie zmian ma nastąpić 1 czerwca, a same zmiany 16 czerwca.
gpwbenchmark.pl/kalendarium-in...

clave napisał(a):
Ale ten fix budzi moje wątpliwości.
Te zlecenie kupna podbiło jednak wyraźnie kurs zamknięcia.
.

Coś kolega chyba źle spojrzał, bo kurs rósł przez całą sesję a na samym fixingu, gdzie poszła wymiana na ponad 200k akcji, notowania obnizyły sie o kilka groszy i wpływ na cenę zamknięcia, był praktycznie znikomy.

Ok, ale co to ma do tego, że @anty_teresa wyliczył zysk netto 55 mln kwartalnie przy przychodach 330 mln i kosztach jak w 4q?

1ketjoW napisał(a):

Patrząc na wypowiedzi prezesa po publikacji wyników za 4q22 r. wydaje się, że warto zmienić założenia do wyceny.

Cytat:

Na marketing w 2022 roku wydaliśmy łącznie 222 mln zł, zakładamy że w 2023 roku koszty te mogą być wyższe rdr o 20 proc.” – powiedział.

Cytat:

W 2023 zakładamy, że koszty działalności operacyjnej mogą być o 25 proc. wyższe od tych, które odnotowaliśmy w 2022 roku” – powiedział Paweł Szejko.

Poza tym spółka zwiększa zatrudnienie.

www.bankier.pl/wiadomosc/XTB-w...

Nie wiem co masz dokładnie na myśli pisząc o zmianie założeń.

@1ketjoW rzecz w tym, że koszty marketingu z 4q wzięte do analizy w dużym stopniu już to uwzględniają, bo w stosunku do pozostałych kwartałów wzrosły niecałe 25%. Koszty wynagrodzeń rosną bardziej liniowo. Dlatego uważam, że wyliczenia są błędne i albo przychody są mocno zawyżone, albo zysk netto zaniżony o ok. 100mln kwartalnie. A to akurat robi dużo różnicę w założeniach.

Cytat z omówienia anty_teresy:

"Przy historycznej rentowności na lota, obecnej aktywności inwestorów, oczekiwanej docelowej liczbie klientów, przy kwartalnym pozyskaniu ok. 50 tys. nowych osób można szacować średnie kwartalne przychody na 330 mln zł. Dodatkowo zakładając 5 proc. udział pracowników w zysku i koszt stały zatrudnienia na poziomie 30 mln zł, koszt jednostkowy marketingu z IV kw. 2022 r. i jednostkowy pozostały koszt operacyjny na klienta z IV kw. 2022 r. można szacować oczekiwany wynik operacyjny na poziomie 67 mln zł kwartalnie i wynik netto w wysokości ok. 55 mln zł. W ujęciu rocznym mielibyśmy więc 220 mln zł. zysku netto. Przy kapitalizacji w dniu wczorajszym (3,42 mld zł) wydaje się to kwotą dość niską, ale spółka posiada 1,58 mld zł własnych środków pieniężnych."

Albo analiza jest zrobiona bardzo pobieżnie, bez większego zrozumienia spółki, albo mi inne wyliczenia wychodzą, albo zwykły błąd. Przy przychodach kwartalnych na poziomie 330mln i kosztach jak w 4q to zysk netto wychodzi prawie 100mln więcej kwartalnie!!! niż podaje autor i 350-400mln więcej rocznie. To troszkę zmienia cenę godziwą z omówienia.
@anty_teresa czy mógłbyś się do tego odnieść i ewentualnie poprawić lub wyjaśnić skąd takie wyliczenia?

Gratulacje dla wszystkich uczestników i dla Kakarotto.

Wojetek napisał(a):
Tradycyjnie okolice ostatniego (piątego) miejsca to "walka na noże" i tym razem zwycięsko z niej wyszedł egonac. Tym samym powtórzył zeszłoroczny sukces i znów zakończył zmagania w czołowej piątce (rok temu 2 msc, teraz 5). Jak będzie hattrick w TOP5 z rzędu to chyba będziemy musieli pomyśleć nad jakąś dodatkową nagrodąDancing

Nieskromnie przyznam, że 2020 też nie był dla mnie najgorszy ;)
www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...

Proszę o utrzymanie mojej obecnej pozycji w xtb. Mamy silny trend wzrostowy, cały czas dominuje popyt. Perspektywy 2023 zapowiadają się równie dobrze. Wysoka baza klientów, potencjalnie wysoka dywidenda. Jeśli zmienność dopisze to wyniki również.

Również proszę o wpisanie mnie na kolejną edycję i utrzymanie mojej obecnej pozycji w xtb.

Dziś na zamknięciu proszę o sprzedaż Mennicy Skarbowej i kupno XTB. Mennicask straciła impet, złoto też spada. Na xtb spodziewam się podania bardzo dobrych wstępnych wyników, widzę szanse na pobicie tych rekordowych z 1q20. Głównie za sprawą właśnie złota, ale też i innych głównych instrumentów. Do tego mamy silny trend wzrostowy i liczę na jego kontynuację.

to ja w takim razie prosze o sprzedaz MFO i kupno Mennicy Skarbowej. Powod: oczekiwane bardzo dobre wyniki i technicznie: wyjście górą z długiej konsolidacji.

Poproszę o ponowne kupno MFO dziś na zamknięciu. XTB podało szacunki i oczekiwałem trochę lepszego wyniku. Teraz czekam na szacunki MFO. Spółka z bardzo dobrym bilansem, zarządem, rozwija się cały czas i płaci dywidendę.

Proszę o sprzedaż MFO i kupno XTB. Zagranie pod szacunki wyników za 4q. Patrząc na zmienność na głównych walorach, powybijanie ważnych szczytów/dołków na kontraktach, wyniki powinny być pozytywnym zaskoczeniem. Szacunki powinny być w weekend lub przyszłym tygodniu.

hej, ktoś się ucieszy bo jestem na liscie wpisany 2 razy.

Uzasadnienie dla wyboru MFO:
1. Spółka z bardzo dobrym bilansem, małe zadłużenie(moze to miec spore znaczenie przy wysokich stopach), wysoki kapitał obrotowy
2. Płaci dywidendę, która może w przyszlym roku zaskoczyć swoją wysokością.
3. Przedsiębiorczy zarząd
Liczę na zdyskontowanie tych wartości w przyszłym roku i kontynuacje trendu wzrostowego, gdzy skończy się korekta

Skoro juz pojawiają się już chętni do przyszłej edycji. To również wyrażam chęć zmierzenia się z rynkiem w przyszłym roku. Pozostaje również z MFO.
Pozdrawiam wszystkich urzestników i życzę Wesołych Świąt! Powodzenia na rynku w przyszłym roku.

w takim razie poproszę o sprzedaż Internity i kupno MFO. Spółka po zwiększeniu wydajności ma moim zdaniem bardzo dobre perspektywy, jak i cała branża okienna i okołobudowlana. Na wykresie mamy trend wzrostowy i obstawiam, że aktualnie jesteśmy w korekcie.

Proszę sprzedać Marvipol i kupić Internity. Spółka działa też na rosnącym rynku mieszkaniowym (wykończeniówka) i ten roku powinien być bardzo dobry, plus możliwa dobra dywidenda. Technicznie też wygląda dobrze. Możliwe, ze jesteśmy po akumulacji i ruszamy w trend. Oczekuję tu dynamicznych wzrostów w najbliższych tygodniach/miesącach.

Proszę o zakup dziś na zamknięciu Marvipolu. Spółka bardzo tania fundamentalnie, staje się spółką dywidendową. Do tej pory kojarzona z Książkiem i przez to było ograniczone zaufanie do spółki, ale ta sytuacja może się niedługo zmienić. Zagranie przede wszystkim techniczne, widzę tu szanse na rozpędzający się trend i dość spory potencjał

Proszę o rezerwację Marvipolu z odroczonym terminem zakupu, argumentację podam przy zakupie.

Również proszę o wpisanie na kolejną edycję.

Proszę o zakup Agroligi. Jedna z najtańszych spółek jeśli chodzi o c/z. Oddali ostatnio elektrociepłownię, a i wyniki powinny być co raz lepsze. Pierwsze półrocze było z obniżającymi wynik różnicami kursowymi, ale słabsza hrywna pozwala drożej sprzedawać produkty. Kurs kisi się od dłuższego czasu, ale na spółce pojawiły się zwiększone wolumeny popytowe i widzę szansę na rozpoczęcie trendu wzrostowego.

Proszę o sprzedaż Creepy Jar. Zostaję z gotówką.

Wojetek, nie uwzględniłeś mojej transakcji z 14 kwietnia i zamiany Nortcoast na CreepyJar. Poza tym portfel fajnie rośnie, a batalia w czołówce jest zacięta ;)

sprzedaję nortcoast i kupuję creepy jar. Bardzo udany debiut i liczę na kontynuacje ruchu po korekcie.

Proszę o zakup Nortcoast. Trochę na przeczekanie, ale też jest opcja na podwyższenie ceny w wezwaniu.

Dzięki za odpowiedź. Ogólnie to fajny wątek i kibicuję. Osobiście uważam, że ochrona kapitału jest najważniejsza i granie/inwestowanie na dzisiejszych szybkich rynkach bez kontrolowania ryzyka może mieć dramatyczne skutki (co obserwujemy teraz). Jeśli ktoś inwestuję fundamentalnie i bierze pewne ryzyka na klatę to jest ok. Wydaje mi się, że mimo wszystko warto uwzględniać w portfelach również poziom gotówki, lub to że jest się w stanie do takiego portfela dopłacać regularnie jakieś tam kwoty. Bez uwzględnienia tego aspektu, wyniki na portfelach mogą być mylne. Jeśli ktoś miał zaangażowane w akcje na poziomie 100% lub 50% 3 tygodnie temu, to ma to duże znaczenie. Podobnie sprawa się ma, jeśli na spadkach są dokupowane akcje, bez określonego limitu gotówki i w nieskończoność, to nie do końca przekłada się to na pobicie benchmarku. Chyba, że zaangażowanie wynosi 100% od początku okresu i aby kupić kolejną spółkę, coś trzeba najpierw sprzedać. Nie jestem ekspertem, ale biorę to tak na chłopski rozum. Życzę powodzenia i czekam na kolejne interesujące wpisy o spółkach. Pozdrawiam

Mam pytanie o zarządzanie ryzykiem. Z tego co wcześniej pisałeś to pracujesz w TFI. Jak w takich funduszach i również tutaj w Twoim portfelu, wygląda zarządzanie stratą. Bo, że jest analiza spółki, branży, wyczucie rynku, to wiadomo. A co z drugą stroną, czyli ochroną kapitału. Czy stosujesz w ogóle stop lossy, lub masz jakiś próg maksymalnej straty jaką możesz zaakceptować? W jaki sposób reagujesz na 30%, 50% czy 70% straty na spółce lub portfelu. Sprzedajesz, uśredniasz, czekasz? Czy mógłbyś przybliżyć swoją filozofię i strategię?

Już nie pisałem o sprzedaży BSCDruk, ale u mnie oczywiście też pozycja do zamknięcia. Tak tylko dla potwierdzenia, bo moze powinienem ponowic wpis przed zamknięciem. Wczoraj napisałem "Proszę o zakup BSCDruk. Na przeczekanie do jutra. Może nie runie." Jesli dziś zamknięcie nie zostanie uwzględnione, to prosze o zamknięcie w poniedziałek.

Proszę o zakup BSCDruk. Na przeczekanie do jutra. Może nie runie.

czy w obecnej sytuacji można zostać z gotówką dłużej niż 14 dni, czy należy zrobic przynajmiej 1dniowa transakcję? Czy można zakupić ETF czy tylko akcje, bo nie znalazłem nic w regulaminie?

Prosze o anulatę mojego zlecenia zakupu Biomaxima. Kurs przed zamknięciem odjechał zbyt dużo. Decyzję o zakupie innej spółki podejmę w najbliższych dniach.

Proszę o zakup Biomaxima. Spekulacyjnie, pod wirusową panikę.

Proszę o sprzedaż Unimotu. Poczekam z boku i poobserwuję.

Proszę o sprzedaż Pure. Kurs już trochę urósł i jest ryzyko głębszej korekty. Do tego chciałem wybrać spółkę, która ma moim zdaniem większy potencjał wzrostu kursu i jest szansa, że korekta się skończyła. Poroszę o zakup Unimotu.

Pure Biologics głównie ze względu na szanse na ponad przeciętny wzrost i kompetentny zarząd, który może zrealizować cele firmy.

Proszę o wpisanie mnie na listę na przyszły rok. Trzymam dalej Pure.

Poproszę o wpisanie mnie na listę na przyszły rok. Trzymam dalej Pure.

Proszę o zakup Pure Biologics.

I proszę o sprzedaż Marvipolu.

Proszę o kupno Marvipolu

Proszę o sprzedaż Examobile

Proszę o zakup Examobile, liczę na poprawę wyników w 1q i kolejnych. Niedługo również pojawi się nowa aplikacja dla rowerzystów. Uważam potencjał wzrostu spółki za duży.

Proszę o sprzedaż Prairie. Przedłużająca się decyzja o umowie z JSW i słabość kursu.

Poprosze o zakup Prairie.
Uzasadnienie: transakcja spekulacyjna pod przejecie i wyjasnienie sie sytuacji w bliskiej przyszlosci.

Rowniez prosilbym o wpisanie na kolejna edycję. Wczesniej nie udalo sie zalapac.

Właściciel może mieć interes, żeby zbić kurs jeszcze niżej i zdjąć spółkę z giełdy. Unimot przypomina mi trochę Duon. Spółka od debiutu spadła ponad 90%. Później dała trochę zarobić. Gdy zaczęła się fajnie rozwijać, szybko została ściągnięta z giełdy.

Mam pytanie, jak wygląda kwestia terminów wykupu poszczególnych serii obligacji. Czy obligacje z datą wykupu 2018 są bardziej bezpieczne i mają pierwszeństwo od tych z terminem 2019 czy 2021? Czy w przypadku utraty płynności nie ma to znaczenia?

Z wcześniejszej inicjatywy użytkownika Dovado na forum bankier.pl, indywidualni wystawiają swoje akcje na zleceniu sprzedaży po 30 zł, aby sprawdzić jak jest ich moc. W tym momencie jest ok 1% akcji, jednak niektórzy mają problem z wystawieniem takiego zlecenia (np. w Aliorze) i nie ma go w karnecie
Swoją drogo, ciekawe jak to wezwanie zostanie rozegrane, bo cena jest śmiesznie niska. Czy w ogóle podwyższą cenę wezwania, czy polecą po całości.
Może ekipa SW mogłaby w jakiś sposób wesprzeć działania indywidualnych w walce o wyższa cenę np. nagłaśniając sprawę przez artykuł, bądź kontakt z funduszami. Podejrzewam, że wiele maili wczoraj poszło również do SII i KNF. Czy Stockwatch jest w stanie zająć jakieś stanowisko w tej sprawie?

trochę późno, ale chciałbym dopisać się jeszcze do listy rezerwowej. Może się uda. Pozdrawiam i życzę wszystkim powodzenia w 2018.

Może ktoś mądrzejszy może się wypowie. Na 30 str raportu w podpunkcie 5.15 Wierzytelności nabyte,
jest pozycja zakup wierzytelności do 30 września 2017 w kwocie 23.567 tys pln. W I półroczu było to tylko 1.106 tys. Z tego wynika, że spółka dokonała zakupu wierzytelności na kwotę ponad 22 mln w III kwartale? Chyba nie było żadnego komunikatu, a w raporcie też nic więcej nie widziałem na ten temat.

Rzeczowa analiza. Dodałbym od siebie, że posiadana gotówka świadczy o tym że vindexus jest gotowy do przejęcia jakiegoś znaczącego pakietu wierzytelności. W ostatnim raporcie finansowym padło stwierdzenie:
"Grupa będzie kontynuowała powiększanie swojego portfela wierzytelności. Wg szacunków w nadchodzących okresach należy spodziewać się stabilizacji cen nabywanych pakietów i jednocześnie większej podaży wierzytelności przeznaczonych przez wierzycieli pierwotnych do zbycia."
Patrząc na rynek odnoszę trochę wrażenie, że najwięksi, głównie getback, prześcigają się w zakupie wierzytelności. W konsekwencji ceny mogę być dość wysokie. Czy vindexus, który czeka na okazję i obserwuje póki co, robi dobrze? Czas pewnie pokaże. Czy jest szansa, żeby Kruk i Getback się wystrzelał z gotówki i zadłużenia na tyle, że ceny wierzytelności spadną? Obligacje vindexusa są drożej wyceniane od kruka, ale taniej od Getback, z czego tez płynie pewna informacja.

Jakiś dziwny wykres tutaj macie, najniższy notowany poziom w 2013 roku to było 39,21. Kurs jest tu chyba korygowany o dywidendy, jak przy rolowaniu kontraktów terminowych. Jak to w końcu jest z akcjami? Na stooq.pl i u was jest taki wykres, a na investing.com i w Amibrokerze z danymi od bossa jest inny. Poza tym takich cen jak w dołkach u Was nigdy nie było. Czy ktoś mógłby wyjaśnić o co chodzi? Wpływa to znacząco na analize techniczną.

krewa napisał(a):
Egonac,
duzi gracze wbrew pozorom nie są nieomylni, wystarczy prześledzić chociażby historię PBG. A wiesz kto w porę wyczuł rozpoczęcie hossy w 2009? Nie, nie dużi gracze, tylko właśnie drobnica.

Pisanie o niższych wolumenach na niższych poziomach cenowych jest nieuprawnione - wystarczy porównać wolumeny z ostatnich 5 i 20 sesji. Wyższe wolumeny były właśnie na niższych poziomach cenowych.

Krewa wyrażam tutaj tylko swoją opinię. Oczywiście, że duzi gracze są omylni. OFE było pewnego rodzaju buforem, skupując akcje od uciekającej z rynku zagranicy i inwestorów indywidualnych.
Jeśli chodzi o PBG jest to doskonały przykład. Zwróć uwagę na wykres dzienny z tego roku i największe widziane wolumeny. Są one na up barach i tam odbywa się sprzedaż. Przez kogo, nie wiem, ale na pewno lepiej poinformowanych lub zorientowanych. Dla mnie są to wyraźne oznaki dystrybucji i oznaki słabości rynku.
Podtrzymuję swoje zdanie nt. Getinoble i czekam na rozwój sytuacji. Pozdrawiam

Moje wnioski płyna z tego, że duzi kupują kiedy jest tanio, a sprzedają jak jest drogo. Getinoble spada już od długiego czasu, a prosze zobaczyć jakie wolumeny pojawiły sie od sierpnia. Jeśli chodzi od Ganta to nie znam spółki, ale jak spojrzałem na wykres to wygląda mi na bankruta, a tu tych zasad raczej nie zastosujemy. Jeśli chodzi o Getinoble, to poza kursem nie widzę żadnych przesłanek by spółka miała upaść.
Na niższych poziomach obserwujemy niższe wolumeny, więc i sprzedających jest mniej. Warto stać z boku i się przyglądać, aż sytuacja się wyjaśni. Dziś już widać pierwsze oznaki siły. Ale czy to bedzie tylko korekta, czy może większy ruch do góry to się okaże.

Sytuacja jest bardzo ciekawa. Ja tu wciąż widzę trwającą akumulację. Dużo akcji jest sprzedawanych, ale ktoś te akcje systematycznie skupuje. Nie bez znaczenia pozostaje marginalizacja GPW, brak OFE i nieprzewidywalna sytuacja na świecie. Nie sprzyja to sytuacji by kapitał płynął na naszą giełdę. A prawda jest taka, że paru Kowalskich takich spółek ja Getinoble sami nie pociągnął do góry.

brzegus spójrz na wolumeny z jakimi mamy do czynienia ostatnimi czasy, dobrze to widać na wykresie dziennym i tygodniowym. Takie wolumeny mogą być robione tylko przez dużych graczy, a ci kupują na spadkach i kiedy jest tanio, najczęściej na złych informacjach. Nie oznacza to oczywiście, że nie może być taniej, ale potencjał do spadków się wyczerpuje. Mamy do czynienie z procesem akumulacji, aż do momentu kiedy zniknie podaż.

Jak widać po obrotach dużo akcji ostatnimi czasy zmieniło właściciela. Ja na wykresie widzę korektę i olbrzymie wsparcie w okolicach 2,90-3 zł. Jeśli ten poziom zostałby skutecznie przebity, oznaczałoby to duże prawdopodobieństwo dalszych spadków. Jeśli patrze na wykres, moim zdaniem, jest to mało prawdopodobne, ale trzeba być ostrożnym. Niebawem wyniki, które mogą nadać kierunek dla akcji Duonu.

Witam,
na akcjach jeśli popatrzymy na wolumeny trwa właśnie faza akumulacji. Duże obroty na świecach spadkowych wskazują, że pojawili się duzi gracze i skupują akcje. Złe informacje dla sektora bankowego tylko to potwierdzają.

Ciekawe czy będzie realizacja zysków, czy jazda w górę?

Zadziwiające jest to, że nikt nie zabiera głosu. Jedna z najbardziej dynamicznie rosnących spółek na GPW. Wszyscy patrzą jak rośnie i nikt nie komentuje. Czyżby była to domena perspektywicznych spółek. Kapitalizacja spółki lokuję ją jako jedna z mniejszych spółek indeksu sWig80, a obroty od dłuższego czasu na poziomie indeksu mWig40. Póki co nie ma żądnych informacji o zmianach w akcjonariacie. Obroty wskazywałyby na dużych graczy. Ciekawi mnie czy są to krajowi inwestorzy, czy zagraniczni. Może ktoś ma jakieś informację, aby rozwinąć wątek. Zachęcam do dzielenia się opiniami na temat Duonu.
Właściwie ciężko się tu przyczepić do czegokolwiek, zyski znowu na plus ;)
Przedstawiciele Duonu będą na Konferencji Wall Street 19. Z chęcią przekażę ciekawe pytania dotyczące spółki.

Fakt, dziwne zachowanie kursu. Dobre wyniki z jednej strony, a z drugiej prognoza którą można być zawiedzionym. Ale taki jest rynek. Jedni wykorzystają spadek do zakupów, inni zrealizują zyski. Ciekawe kto będzie miał rację?
Moim zdaniem prognozy Duonu są bardzo konserwatywne i jeśli porównamy z pierwszą prognozą na 2014 rok, to dynamika wzrostu zysku netto ok. 30%.

spółka ostatnio zaskakiwała wynikami i zmianami prognoz. Ciekawe czy zaskoczy podobnie jak pgnig?
Dywidenda oczywiście na duży plus.
Zastanawiam sie co wg Was jest największym ryzykiem dla przyszłości Duonu?

przynajmniej widać, że parę osób się interesuje firmą

Czy ktoś ma coś ciekawego do powiedzenia na temat Instal Kraków?
Wg mnie spółka z dużym potencjałem, bardzo duży kapitał zapasowy w stosunku do kapitalizacji, perspektywy raczej bardzo dobre. Nie wiem czy jest jakakolwiek spółka budowlana wskaźnikowo lepsza od Instal Krk.

Dzięki za fachową odpowiedź. Generalnie rzecz ujmując nie chodzi mi granie na walucie norweskie, lecz zabezpieczenie się przed spadkiem Nok/pln, ponieważ mieszkam aktualnie w Norwegii i tu zarabiam pieniądze. Dlatego też nie chodzi mi o częsty handel, tylko zabezpieczenie. Jakie byłoby najlepsze rozwiązanie? Pozdrawiam

Witam,
mam pytanie odnośnie obstawiania ruchów korony norweskiej w stosunku do złotego (NOK/PLN), jakie pary zleceń musimy ustawić i w jakich układach, być grać na wzrost lub spadek NOK/PLN? Jako walutę pośrednią niech będzie EUR?
Nie wiem czy dobrze kombinuję, ale jeśli obstawimy dwie pozycje: długa w EUR/PLN i krótka w EUR/NOK, to jest tak jakby otworzyć pozycję długą w NOK/PLN?
Czy to jest właściwy tok rozumowania, bo nie do końca jestem przekonany o słuszności. Jak będzie w przypadku gry na spadek?
Czy ktoś jest w stanie mi to rozjaśnić i wytłumaczyć? Z góry dzięki. Pozdrawiam

Czy ktoś mógłby przybliżyć jakie są powody w/w wykreśleń z indeksów i przeniesienia spółki na podwójny fixing? Czy chodzi może o słabą płynność akcji?

http://buffett.pl/rs.html

Możesz spróbować tutaj, całkiem fajna i przydatna stronka. Pozdrawiam

fakt, WatchDog podał jasno i zwięźle to co uważa:
Cytat:
Cztery problemy fundamentalne Asseco Poland:
1. Zbyt gwałtowny, nieskoordynowany wzrost poprzez przejęcia. Powiedzmy że się nie znam, ale porównuję Wartość firmy z przejęć (str. 54) z rentownością poszczególnych spółek (str. 32) i chwilami mi się słabo zgadza, np. DACH ma goodwill 197 mln zł, a zarobiło w tym roku 6 mln zł (w trzy kwartały) -> będzie go pokrywać ponad 20 lat. Prosi się o odpisy wartości, zresztą już się zaczęły i to na namacalne kwoty (str. 50).
2. Nieoptymalna struktura kapitału. Mając stabilną rentowność operacyjną ponad 17%, łatwo wygenerować wartość zaciągając więcej kredytów na efektywnie powiedzmy 8% i oddać nadwyżkę KW akcjonariuszom -> spadnie WACC, wzrosną wyceny. Niestety, tylko pozornie. ROE w tej bardzo rentownej grupie to niewiele ponad 10% -> widać jak potężnie przerośnięta jest wartość księgowa i daje niezadowalający zwrot jak na poziom ryzyka (chociażby walutowego i operacyjnego).
3. Spora część zysku pochodzi ze wzrostu kursu akcji upublicznionych spółek zależnych. Tym razem proszę spojrzeć na sprawozdanie jednostkowe (str. 85) -> 120 mln zł brutto to przychody finansowe, struktury nie widzimy bo brak not jednostkowych. Natomiast na poziomie skonsolidowanym około 20% zysku przypada mniejszości.
4. Niejasna polityka finansowa. Ja tego nie rozumiem. Po co skupować akcje i wypłacać dywidendę, żeby za chwilę pozyskiwać kapitał emitując akcje? Efekt tego się znosi, a na obrocie zarabiają maklerzy. Okej, transfer gotówki, modelowanie akcjonariatu - ale myślałem, że Asseco pisze software, a nie stosuje inżynierię finansową.

Ale na WatchDogu forum się nie kończy, mam nadzieję ;)

Mój wcześniejszy post, w którym skupiałem się na pozytywach Asseco Poland, został bardzo skrytykowany przez WatchDoga. Wiem, że łatwiej jest się skupiać na pozytywach spółki, szczególnie gdy się oczekuje optymistycznej wersji przyszłości. Dlatego chciałbym skupić się tym razem na negatywach, które może w pewnym stopniu odpowiedzą, dlaczego walory Asseco zachowują się tak słabo w porównaniu do rynku. Zachęcam do dyskusji, szczególnie WatchDoga (może tym razem nie zostanę posądzony o stronniczość).

Jak pisałem już wcześniej, dla mnie spółka ma bardzo mało słabych stron. Jedyne co mi przychodzi do głowy to może być to brak zaufania inwestorów w możliwość zrealizowania wizji spółki. Nie wierzą oni w to, że Asseco uda się stworzyć międzynarodową grupę informatyczną, mogącą liczyć się na światowym rynku.
Kolejna sprawa to trudności w zarządzaniu międzynarodową grupą, skupiającą różnej wielkości spółki, o różnej kulturze organizacyjnej oraz różnym otoczeniu mikro i makro.

Jeśli ktoś zna inne słabe punkty spółki, słabości w finansach firmy, zachęcam do podzielenia się tym na forum. Im więcej informacji tym lepiej. Pozdrawiam

tutaj jest link do wywiadu: www.rp.pl/artykul/19419,599402...

Witam, tu szamanka. Wywiad rzeczywiście ciekawy. Dla mnie Adam Góral jest to człowiek z wizją i marzeniami, co widać praktycznie w każdym wywiadzie. Może nie siedzę bardzo w biznesie, ale ludzi z tak pozytywną energią rzadko się spotyka w polskim biznesie. Osobiście również wierzę w ten entuzjazm.

Z chęcią przeczytam jak będzie gotowa. Pozdrawiam i życzę połamania pióra (a raczej klawiatury).

us.ishares.com/product_info/fu...

Tutaj są jakieś dane. Pozdrawiam

Moim zdaniem pojawia się skrajne zniecierpliwienie inwestorów (bo na wzrosty czekają dość długo), a to dobrze wróży przed zmianą trendu

Proszę bardzo wykres

kliknij, aby powiększyć

Jednak osobiście trzymałbym się bardziej fundamentów, bo w dłuższej perspektywie to tylko one się liczą, technika tylko pomaga.

Drogi WatchDogu, w mojej wypowiedzi, jak nietrudno zauważyć, piszę o własnej ocenie i odczuciach. Poza tym nie naganiam lecz "zachęcam do przyjrzenia się spółce" oraz "namawiam do wytrwałości". A to według mnie 2 różne sprawy. Jestem akcjonariuszem Asseco i jasnę, że chciałbym aby jej wartość była dużo wyższa, ponieważ W MOIM ODCZUCIU jest warta dużo więcej. Asseco jest bardzo dużą spółką, więc indywidualni mają ograniczony wpływ, bez funduszy nie będzie tu wielkich ruchów. Sam ten fakt powoduje, że oskarżenie o naganianie trochę mnie irytuje i mam wrażenie, że to raczej osoby takie jak ty psują klimat na forum. Ale oczywiście masz do tego prawo. Napisałeś, że "o Asseco można dyskutować długo i ciekawie", chcesz kasować moje posty, ale sam nie podajesz żadnych argumentów, ani kontrargumentów. Więc jeśli chcesz dyskutować to dyskutuj, a jeśli chcesz psuć klimat to może szkoda Twojego czasu. Równie dobrze mógłbyś pojechać na Florydę i karmić tam aligatory.
Co do moich argumentów, zdaję sobie sprawę, że nie jest to profesjonalna analiza z danymi itd. Jednak są one dość konkretne. Co do analizy technicznej, to uważam że najprostsze sygnały są najskuteczniejsze. Jako argument podaję tutaj wzrost wolumenu od dołka 2008/09. Bardzo ładnie to widać na wykresie tygodniowym i miesięcznym.

Do swoich argumentów chciałbym dodać to, że Asseco ma bardzo duży free float, bo aż 60% więc fundusze mają pole do działania.

Nie jestem żadną szamanką, lecz zainwestowałem pieniądze w Asseco Poland, ponieważ w nią bardzo mocno wierzę. Skupiłem się na pozytywach, ponieważ tylko takie dostrzegam. Ryzyka jak w każdym biznesie oczywiście zawsze istnieją, lecz w przypadku Asseco, ryzyko to nie jest zbyt duże, biorąc pod uwagę stabilność spółki.
To, że "zaczyna się długi okres wzrostu" jest moją subiektywną opinią, zakładającą, iż rynek się myli i to bardzo często, a kurs od długiego czasu jest zdołowany.
Jest rzeczą normalną, że o spółce nie wiemy wszystkiego. Pozostaje nam najczęściej to, co jest w mediach, chyba że ktoś jest bliżej spółki i się dzieli swoją wiedzą.
Jeśli ktoś dostrzega jakież negatywy, ma obawy, bądź z jakiegoś powodu nie wierzy w spółkę zachęcam do dzielenia się swoimi spostrzeżeniami na forum.
Pytanie do WatchDoga: Które z argumentów nie są celne? Jeśli mógłbyś doprecyzować.

W mojej ocenie nadchodzi czas wzrostów dla Asseco Poland. Spółka od długiego czasu jest notowana na wyjątkowo niskich poziomach. Jest, a w zasadzie było, to spowodowane posiadanymi przez Asseco akcjami własnymi. Spółka fundamentalnie jest moim zdaniem jedną z najlepszych i najbezpieczniejszych inwestycji w Wig20.
Argumenty za Asseco:
1. Systematycznie odnotowuje zyski, które z roku na rok rosną
2. Rozwija się organicznie, a także poprzez przejęcia
3. Nie zna problemu zadłużenie (duże zyski pozwalają spłacać zadłużenie)
4. Od grudnia skokowo zwiększą się przychody i zyski spowodowane przejęciem Formula System
5. Bardzo dobry zarząd, z Adamem Góralem na czele, który ma wizję firmy i głęboko wierzy w jej powodzenie (wg mnie również skutecznie ją realizuje)
6. Rosnąca z roku na rok dywidenda
7. Kiedy firmy skończą gromadzić gotówkę i zaczną ja inwestować w czasie poprawiającej się koniunktury, dużo z tych pieniędzy trafi na rozwiązania informatyczne
8. Nie widzę żadnych argumentów przeciwko fundamentom Asseco, a to że istnieje ryzyko związane z przejmowaniem Formula System, w małym stopniu przekłada się na szanse i możliwości jakie ze sobą niesie (poza tym to jest business, a ryzyko jest wpisane w rozwój firmy)
Kolejną rzeczą przemawiającą za inwestycją w Asseco jest analiza techniczna. Moim zdaniem, dołek związany z emisją akcji już się nie powtórzy.
Zachęcam wszystkich do przyjrzenia się spółce i przeanalizowanie inwestycji. A wszystkich zmęczonych czekaniem na zwrot z inwestycji w Asseco namawiał do wytrwałości, bowiem nadchodzi długi okres wzrostu dla Asseco Poland.

Informacje
Stopień: Obeznany
Ostatnia wizyta: 16 stycznia 2025 22:31:50
Liczba wpisów: 93
[0,02% wszystkich postów / 0,02 postów dziennie]
Punkty respektu: 1

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,642 sek.

wnnjfzzf
gaftluzf
blnurvaf
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jrgdmtbm
yqmjohcs
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat