PARTNER SERWISU
gbhzlupv
7 8 9 10 11
jtb
jtb
0
Wpisów: 239
Wysłane: 15 grudnia 2010 20:13:48 przy kursie: 3,90 zł
sprawa pewnie skończy się w sądzie, czyli przy szybkości działania tych instytucji w naszym kraju, ostawiam 2014

copoile
0
Wpisów: 62
Wysłane: 15 grudnia 2010 20:33:18 przy kursie: 3,90 zł
Nie sądzę aby tak było ponieważ kwestie odszkodowania były obwarowane zapisem w umowie pomiędzy spółkami.
Edytowany: 15 grudnia 2010 20:33

wkm3
0
Wpisów: 468
Wysłane: 15 grudnia 2010 20:46:24 przy kursie: 3,90 zł
troszkę rozbawił mnie komentarz Prezesa o tym, że niczego na szybko, bez analiz nie będzie spółka przejmowała... to przed emisją rozumiem, że nie było czasu na zastanowienie się na co wydana będzie kasa akcjonariuszy? ciekawe co to za zagraniczna spółka zaangażowana na naszym rynku tak bardzo wzmocnic ma nasz EPD? bardzo ciekawa i odważna wypowiedź dotycząca perspektyw krajowego rynku energ. inwestycji - zero na najbliższe dwa lata... więc po co ta akwizycja? i czy nie będzie ona dotyczyła niskomarżowych projektów np. oczyszczalni typu Hydrobudowa. Tu jest gwóźdź programu - brak stabilności dla operating cash flow, może być różnie przez te 2 lata, próby ratowania się developerką innymi działalnościami ale core business dla EPD to nasz krajowy rynek energetyczny - chyba na wejście fundów nie ma co liczyć do póki nie zbliżymy się do tych większych wyczekiwanych kontraktów. Człowiek śmiało wchodzi długoterminowo a potem... się miotaAnxious

jtb
jtb
0
Wysłane: 15 grudnia 2010 21:24:02 przy kursie: 3,90 zł
Wg mnie stabilność nie jest najgorsza. Zobacz sobie ostatni jednostkowy w ostatnim raporcie. Na poziomie grupy w tym roku rozwala wszystko amontex a wewnątrz samej spółki wspominaniy setki razy stadion. Na stabilność na core business wg mnie nie ma co narzekać, poza niską i równie stabilną marżą oczywiście.

wkm3
0
Wysłane: 15 grudnia 2010 21:32:16 przy kursie: 3,90 zł
nie narzekam, jak na kryzys i brak zamówien na które od lat rynek czeka jest wręcz doskonale, dlatego zaciskam zęby i czekam, podobnie jak na stalku mimo gorszej sytuacjiwave wskazuje czynnik ryzyka - nienajlepsze perspektywy rynkowe dla core biznesu, który w/g mnie będzie wstrzymywał fundy przed mocniejszym wejściem, jednak mimo wszystko EPD radzi sobie solidnie.

copoile
0
Wysłane: 15 grudnia 2010 21:50:38 przy kursie: 3,90 zł
Między innymi z tej przyczyny kurs EPD został "zakiszony". Uważam że bardzo pochopna emisja pod akwizycje bez akwizycji, która była wyjątkową okazją na wejście PBG do spółki przyczyniła się do rozwodnienia kapitału spółki i fałszywie nadmuchanych wskaźników. Dlatego jak najbardziej wskazane jest aby pieniądze z emisji zostały, że tak powiem "zwrócone" akcjonariuszom poprzez skup akcji pod umorzenie, a odmrożenie ich dopiero w najodpowiedniejszym czasie pod akwizycję upatrzonej firmy.

Co do obecnego zastoju na polskim rynku energetycznym, to w tym zakresie dla działalności samego EPD nie jest to dużym problemem ponieważ dobrze sobie radzi na zachodzie Europy. Niestety na czas oczekiwania wielkich inwestycji w Polsce trochę gorzej wygląda sytuacja z Amontexem, który pole swojego działania ma dość ograniczone.
Edytowany: 15 grudnia 2010 21:58

jtb
jtb
0
Wysłane: 15 grudnia 2010 22:03:32 przy kursie: 3,90 zł
Panowie zaczynam odnosić wrażenie, że klepiemy się po tyłkach.... 3some a za 10 lat okaże się, że jesteśmy tu akcjonariuszami o najdłuższym stażu ze sporą stratą w portfelu haha

plynacyzrynkiem
0
Wpisów: 1 344
Wysłane: 15 grudnia 2010 23:30:42 przy kursie: 3,90 zł
jtb - zasady sa proste - jesli dzis bys nie kupil tej spolki to trzeba spadac ;)

copoile
0
Wysłane: 16 grudnia 2010 08:57:49 przy kursie: 3,90 zł
W poniedziałek Walne, na którym zostanie przedstawiony projekt uchwały o Buy-back-u. Ciekawe więc czy Państwo Gasinowicze zakończyli już zakupy czy nadal zbierają w celu uzyskania większości głosów i kontroli nad spółką. Pozostały więc tylko dwie sesje na dokonanie ewentualnych zmian.. Jak wiadomo któreś z nich ma zamiar zająć wreszcie miejsce w składzie Rady Nadzorczej - zapewne w celu dokładniejszego przypilnowania spraw rozgrywających się wewnątrz spółki... :) thumbright
Edytowany: 16 grudnia 2010 09:09

wkm3
0
Wysłane: 17 grudnia 2010 14:51:10 przy kursie: 3,80 zł
słabo coś czytam tą giełdę... info o buy backu, solidny kontrakt, wig w okolicach szczytów, walne w poniedziałek z walką pomiędzy właścicielami o przejęcie spółki, sama spółka mimo kryzysu z solidnym bilansem i zyskami, a tu kiszonka.... co jest grane? PBG wie że ma większość i wywala akcje żeby przed skupem mieć niską średnią?
Edytowany: 17 grudnia 2010 14:52

jtb
jtb
0
Wysłane: 17 grudnia 2010 17:49:36 przy kursie: 3,80 zł
Po co PBG miałoby wyprzedawać pojedyńcze sztuki akcji ? Jeśli faktycznie najwięksi inwestorzy się niedogadają, to może spółka skupi akcje właśnie od PBG ? Co do ostatnich spadków, moje osobiste zdanie jest takie, że wyprzedają ci, którzy liczyli, że po ostatniej informacji o kontrakcie i podbitce do 3,99 kurs w końcu wróci ponad poziom 4pln. Jak wiemy tak się nie stało i pewnie stracili cierpliwość. Czas pokaże czy zrobili dobrze. W sumie najbardziej żałuję, że nie zapisałem się na walne.

jtb
jtb
0
Wysłane: 17 grudnia 2010 20:39:28 przy kursie: 3,80 zł
jeszcze link do wywiadu z Prezesem Andrzejem Hołdą zamieszczonego na wnp.pl z dnia 15.12.2010.

.... i jeszcze jeden link do wywiadu z wiceprezesem PBG Przemysławem Szkudlarczykiem z 2.12.2010.

Edytowany: 17 grudnia 2010 20:54

plynacyzrynkiem
0
Wpisów: 1 344
Wysłane: 19 grudnia 2010 20:00:45 przy kursie: 3,80 zł
wnp.pl napisał(a):
W III edycji konkursu "Krajowi Liderzy Innowacji i Rozwoju" Energomontaż-Południe SA zdobył główne wyróżnienie w kategorii „Innowacyjna usługa - Firma duża” oraz otrzymał tytuł „Krajowego Lidera Innowacji i Rozwoju 2010”.

www.wnp.pl/wiadomosci/128055.h...
Edytowany: 19 grudnia 2010 20:01

jtb
jtb
0
Wysłane: 21 grudnia 2010 18:28:24 przy kursie: 3,80 zł
Dla tych co uważali, że skup akcji może mieć wpływ na ich cene.
Cytat:
f) z uwagi na niewielki średni dzienny wolumen obrotu akcjami Spółki na rynku regulowanym oraz możliwy wpływ ewentualnej/ewentualnych transakcji nabycia akcji własnych przez Spółkę na kurs akcji Spółki na rynku regulowanym, w sytuacji gdyby takie nabycie miało nastąpić na rynku regulowanym – akcje własne powinny być nabyte przez Spółkę poza rynkiem regulowanym. W takim przypadku cena nabycia akcji własnych nie może być wyższa niż cena ostatniego, przed zawarciem umowy nabycia akcji własnych, niezależnego obrotu akcjami Spółki na rynku oficjalnych notowań giełdowych prowadzonym przez Giełdę Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. lub aktualna najlepsza niezależna oferta sprzedaży akcji Spółki na rynku regulowanym- GPW w Warszawie

Całość raportu dostępna tutaj.

Wydaje mi się, że jedynym pozytywem dla spekulantów na tej spółce, to to, ze teraz osoba posiadająca większą ilość akcji, zamiast pozbywać się ich na rynku, może zaoferować ich odkupienie spółce poza rynkiem regulowanym.
Niech ci wszyscy co tak na Hołdę krzyczą, niech się lepiej teraz modlą do niebios by mu te kontakty z chińczykami przyniosły kiedyś jakieś efekty bo inaczej poza grupą to o dużych kontraktach tylko będzie można pomarzyć Pray
Ogólnie interesująca sytuacja w akcjonariacie. Ciekawe jaki będzie następny krok PBG, którego jak wiemy nie było na wlanym - link.

jtb
jtb
0
Wysłane: 21 grudnia 2010 18:56:56 przy kursie: 3,80 zł
Tak wogóle zagalopowałem się trochę w pisaniu o skupie. Oczywiście podjęcie uchwały a działania zarządu to dwie różne sprawy. Zresztą nawet w uchwale jest, iż zarząd może się wycofać z operacji w każdej chwili, gdy uzna to za stosowne.

copoile
0
Wysłane: 21 grudnia 2010 19:19:02 przy kursie: 3,80 zł
Widać że w wyniku protesu Gasinowiczów PBG wyraźnie "olało" NWZA pomimo posiadnia 25% (ew. trochę więcej) kapitału EPD. Ciekawe czy pojawią się na walnym 27 grudnia... ?
Łącznie wszystkich zarejestrowanych głosów było 31,82% i ciekawe ile z tego należało do Gasinków., a ile do "reszty świata" ?
Edytowany: 21 grudnia 2010 19:37

jtb
jtb
0
Wysłane: 21 grudnia 2010 19:47:54 przy kursie: 3,80 zł
Copoile, to to samo walne. W trakcie się nie zarejestrują, termin już dawno minął :-) Co do struktury akcjonariatu na walnym, to nie węszyłbym tu żadnego większego zaangażowania Gasinowiczów w EPD niż to znane ogółowi :-)

wkm3
0
Wysłane: 21 grudnia 2010 21:51:40 przy kursie: 3,80 zł
- pierwszy raz jestem przy buy backu stąd moje 3 pytania, 1/ czy dobrze rozumiem, że akcjonariusz zainteresowany sprzedażą pakietową będzie najpierw zainteresowany podwyższeniem kursu rynkowego?

,, cena nabycia akcji własnych nie może być wyższa niż cena ostatniego, przed zawarciem umowy nabycia akcji własnych, niezależnego obrotu akcjami Spółki na rynku [/b]oficjalnych notowań giełdowych prowadzonym przez Giełdę Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. lub aktualna najlepsza niezależna oferta sprzedaży akcji Spółki na rynku regulowanym- GPW w Warszawie''

2/ PBG olało temat bo ma już kupca na swoje akcje- stronę trzecią której nie znamy?
3/ lub dogadało się z Gasinowiczami cash przeznaczy na upatrzoną inną akwizycję w sektorze?

O ile nie liczyłem na to by skorzystać na buy back wchodząc kilka mies. temu w EPD to liczyłem na rozwój sektora i wzrost spółki dlatego kibicuję każdemu rozwiąznaiu, w którym PBG wyjdzie z tej spółki.

Edytowany: 21 grudnia 2010 22:13

jtb
jtb
0
Wysłane: 21 grudnia 2010 22:58:05 przy kursie: 3,80 zł
Cytat:
O ile nie liczyłem na to by skorzystać na buy back wchodząc kilka mies. temu w EPD to liczyłem na rozwój sektora i wzrost spółki dlatego kibicuję każdemu rozwiąznaiu, w którym PBG wyjdzie z tej spółki.

wkm, sorry, ale takie stwierdzenia żywcem wyciągnięte z bankier.pl tu chyba nie pasują. Dlaczego wszyscy widzą PBG jako jakiegoś szatana, który za wszelką cenę chce pogrążyć albo spółkę albo drobnych akcjonariuszy ? Mariaż PBG z EPD póki co się nie sprawdza bo poprostu nie ma takiego ruchu w interesie jak się tego wszyscy spodziewali. Pozatym w przeciwnieństwie do inwestorów k-term (czyt. spekulantów) nie kupuje się takich spółek by po roku je odsprzedawać z zyskiem. Robiąc emisję dla PBG, planowali jakąś strategię (działania na wiele lat nie miesięcy), która pooprostu nie z ich winy narazie się nie realizuje. Kasa leży na koncie i praktycznie nie pracuje. Trzeba było tą emisję zrobić po wygraniu dużego kontraktu. Pozatym dzięki PBG zyskało spory kontrakt na Gdańsk Arena. To, że wyszło z tym projektem jak wyszło to przecież nie wina PBG. Sorry, ale imho wspólne działania PBG z EPD dla jednych i drugich to duża szansa. Poza tym, prędzej PBG znajdzie jakąś inną firmę specjalizującą się w pracach dla energetyki, niż EPD podobnej skali spółkę ogólnobudowlaną. Osobiście mam nadzieję, że jakoś się dogadają i PBG nie wycofa się całkowicie z EPD (jak to zasugerowali nie pojawiając się na walnym). Osamotnionemu EPD będzie ciężko wyrwać coś z tego potencjalnego tortu energetycznego. A aż tylu elektrowni w tym kraju nie ma żeby na przetargach na ich budowę/rozbudowę zdobywać doświadczenie w walce o nie z chińczykami. To doświadczenie trzeba już posiadać.
Edytowany: 21 grudnia 2010 22:59

wkm3
0
Wysłane: 21 grudnia 2010 23:28:25 przy kursie: 3,80 zł
nie chciałbym wchodzić w polemiki dotyczące mariażu z pbg ponieważ nie kieruję się głosem wszystkich jak również horyzontem czasowym większej części inwestorów, z forum, które przytacza jtb a jedynie własną oceną do której mam prawo:)ale odpowiem krótko:
- zyskowność współpracy Arena i efekt podobnej strategicznej współpracy z hbp mnie osobiście skłaniają do kibicowania opcji właścicielskiej, w której wyeliminowane będą ryzyka związane z możliwym działaniem właściciela - niekorzystnym dla dobrej fundamentalnie spółki w perspektywiczne branży. Dodam tylko obiektywnie, że kupiłem akcje EPD biorąc ryzyko tego właściciela, więc nie jest to dla mnie najważniejsza kwestia ponieważ patrze na EPD i rynek energetyczny długoterminowo.

Mój niepokój budzą kwestie krótkoterminowe związane z buy backiem/ wyjaśniłem mój brak wiedzy w tym zakresie i stad moje pytania, będę zobowiązany za merytoryczne opiniesalute
Edytowany: 21 grudnia 2010 23:29

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

7 8 9 10 11

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,059 sek.

tkkxckjw
jgqmkhih
kcwwzhqp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ceftejnt
ssizlnfr
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat