PARTNER SERWISU
qdgdwtnt
1 2 3

Początek oszczędzania i inwestowania 20lat gorąca głowa

moojito
0
Wpisów: 3
Wysłane: 3 listopada 2010 19:29:27
Witam. Mam podobny problem jak kolega/Koleżanka wyżej...

Otóż mam 21 lat, studiuje finanse i rachunkowość ( chociaż pewnie akurat wykształcenie nie jest tak istotne w inwestowaniu), mam kilka rachunków demo. Na jednym z 30 tys udało mi się dorobić 110 tys. zł w rok, drugi otworzyłem kilka dni temu, więc póki co nie ma na nim jeszcze jakichś wyraźnych zmian, na które zresztą nie liczę w bliższej perspektywie.

Wiedzę na temat giełdy ciągle buduję. Czytam książki, fora, e-booki, wszystkie przydatne informacje na tematy związane z giełda. Trochę bawiłem się w forex. Ogólnie cały czas staram się dokształcać.

Zmierzam do sedna:D

w niedługiej perspektywie od 1 do 6 miesięcy bd posiadał, wydaję mi się, dość poważna kwotę pieniędzy. Mam na myśli 100 tys. zł. Nie interesuje mnie Day Trading. Staram się wzorować na Grahamie, Buffecie, więc interesują mnie tylko inwestycje długoterminowe.

Pytanie do bardziej doświadczonych i zaawansowanych: Jaka spółkę byście mi polecili? Liczę również na Wasze przemyślenia.

Zachęcam do ciekawej dyskusji:) pozdrawiam:)

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 3 listopada 2010 19:37:27
moojito napisał(a):
Mam na myśli 100 tys. zł. Nie interesuje mnie Day Trading. Staram się wzorować na Grahamie, Buffecie, więc interesują mnie tylko inwestycje długoterminowe.

Pytanie do bardziej doświadczonych i zaawansowanych: Jaka spółkę byście mi polecili? Liczę również na Wasze przemyślenia.

Polecam spółki, które:
1. Mają zyski z działalności operacyjnej.
2. Nie są nadmiernie zadłużone w stosunku do konkurentów z tej samej branży.
3. Mają gdzie rosnąć (rynek się rozwija, dużo niewielkich firm).
4. Stabilny akcjonariat; większość akcji w rękach jednego bądź kilku dobrze zgranych podmiotów.
5. Zarząd dbający o dobre poinformowanie akcjonariuszy mniejszościowych o swoich działaniach.

Poszukaj a znajdziesz.

PS. W jedną spółkę nie wkładaj więcej niż 10 tys.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Abner1984
0
Wpisów: 696
Wysłane: 3 listopada 2010 19:49:21
Można zwrocić (tak jak Graham czy Buffet) uwagę na to czy spółka w ostatnich latach wypłacała dywidendy. Jakie były "trendy" dywidend dla danej spółki w ostatnich latach.

Zgodzę się z Frog'iem - nie wsadzaj więcej niż 10k w jedną spółkę. Zainwestuj te 100k w 10-15 spółek i...czekajthumbright

"Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."

moojito
0
Wysłane: 3 listopada 2010 20:01:44
W sumie bardzo ciekawe spostrzeżenie z tymi dywidendami. Dzięki:) Szczerze mówiąc bardziej zastanawiałem się nad zainwestowaniem w około 7-8 spółek. Wiem jednak, że to większe ryzyko biorąc pod uwagę, to że dopiero zaczynam prawdziwą grę na giełdzie i od razu taką kwota.

Mam jeszcze pytanie: jakie według was sektory są najbardziej niedowartościowane? Interesuje mnie rynek usług medycznych. Ostatnio debiutowała ciekawa spółka - Polmed. Przeszła jednak bez echa, a przecież, wydawałoby się, że w tym sektorze luka jest duża.

Myślę, że kapitał 100 tys. zł w wieku 21, mało kto ma i nie chciałbym tego zaprzepaścić. Jak mawiają najlepsi: W swoim życiu musisz tylko kilka rzeczy zrobić dobrze, pod warunkiem, że nie robisz zbyt wielu rzeczy źle. Tego chciałbym się trzymać :D

Abner1984
0
Wysłane: 3 listopada 2010 20:05:52
Proponowałbym Tobie może założyć swój własny wątek. Będzie Tobie latwiej wtedy zbierać rady innych czy dzielić się własnymi przemyśleniami/rozterkami...thumbright

"Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 3 listopada 2010 20:36:10
Szeroka dywersyfikacja jest konieczna wtedy, gdy inwestorzy nie wiedzą co czynią jak to mawiał Buffet. Ja kupiłbym maks 6 a optymalnie 5 spółek. Nawet teraz ciężko by mi było znaleźć 5 spółek które chciałbym przetrzymać do końca hossy nie mówiąc o 10. Chyba ze chcesz inwestować na new connect wtedy faktycznie więcej firm by nie zaszkodziło

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 3 listopada 2010 20:47:35
Wiem, że początki są trudne i chciałoby się zostać miliarderem, ale na początek może nie całość od razu w giełdę?
Proponowałbym ostrożny portfel, w którym akcje stanowiłyby ledwie 30-40%. Reszta tam, gdzie jest bezpieczniej.
Z pakietu akcyjnego połowa nie w fundusze jak pisał chyba wyżej Mathew, ale lepiej w ETFa. I zastosowałbym strategię uśredniania po czasie. Zostanie ze 20 tysięcy i tym postaraj się grać do następnej bessy. Wybierz 5-6 spółek i pokonaj rynek w całości i co najmniej 3 spółkami. Jak się uda to po następnej bessie wsadzisz sobie więcej.

moojito
0
Wysłane: 3 listopada 2010 21:49:29
Jeśli chodzi o kapitał to nie zamierzam całego wkładać w giełdę, bo kwota, o której piszę to 2/3 tego co bd miał do dyspozycji. Co do pozostałej 1/3 to wiem już jak ją bd inwestował ale jest to związane z własną działalnością, która już teraz przynosi mi spore zyski i pozwala się utrzymać. Chce te pieniądze zainwestować, bo w tej chwili mi leża. Skoro mogę je zainwestować to dlaczego mam tego nie zrobić. Myślę, że większość z Was zrobiłaby to samo. Giełda jest ryzykowna, ale co nie jest. Poza tym jeśli już nie zainwestowałem rok temu(sic!), to jeśli nie zrobię tego teraz, to kiedy?

Abner1984
0
Wysłane: 3 listopada 2010 22:04:43
moojito napisał(a):
Poza tym jeśli już nie zainwestowałem rok temu(sic!), to jeśli nie zrobię tego teraz, to kiedy?

Z perspektywy czasu "łatwo" żałować straconej okazji...ale w momencie kiedy trzeba ją podjąć nie jest to już takie oczywiste i proste...

Przy inwestowaniu znacznej kwoty(dużej części swoich oszczędności) powinieneś odłożyć sobie oszczędności wysraczające na pokrycie normalnych wydatków na pare miesięcy...Bo nagle może zabraknąć "działalności przynoszącej spore zyski i pozwalającej sie utrzymać". To podstawa budowania portfela inwestycyjnego...Powodzeniasalute

Fruz
0
Wpisów: 18
Wysłane: 22 grudnia 2010 18:03:46
Dawno się nie odzywałem ostatnio
Optimus kupony 2,90zl
Sprzedany za 3,20zl

Podsumowanie 2010 wychodzi naprawdę przyzwoicie tym bardziej jak na debiut +10%

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,291 sek.

qzzxsdzg
xxbtyfvg
zstrvxqt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jqojdbki
zlpmvmpk
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat