Dziś porządna korekta szalonych wzrostów ale widać , że wyrasta na nowego króla spekulacji i jeszcze nie raz może zadziwić swoim zachowaniem
|
|
Obroty imponujące , jak na rynku głównym. Czy ktoś pokusi się o racjonalne wytłumaczenie tego ewenementu? Przecież samo nazwisko nie może mieć takiego wpływu na tak olbrzymie obroty. Czy to możliwe ,żeby większy podmiot wchodził kupując bezpośrednio z rynku?
|
|
Nazwisko nazwiskiem ale jak się wczytać w szczegóły to pomysł na biznes jest bardzo na czasie i do tego przemyślany. Nie wnikam w to na jakie poziomy wyceni go rynek ale trzeba przyznać ,że to jeden z ciekawszych debiutów w ostatnim czasie na New Connect.
|
|
Temat:
GEOTRANS
Dodaję wątek bo spółka ciekawa. Spółka zadebiutowała w sierpniu tego roku i zaczyna budzić zaufanie wśród inwestorów. Najlepszym przykładem jest raport za III kwartał , w którym wykazała wzrost zysku netto o 67 % r/r. wyborcza.biz/Gieldy/1,132329,1...
|
|
W końcu jest jakiś ruch ze strony głównego akcjonariusza na poprawienie płynności. Co prawda na razie tylko deklaracja bo do tej pory nie widać puszczania akcji w rynek (po za "umówionymi" transakcjami ze Spółką Grupa Luka Sp. z o.o.) Cyt: "W przeciągu najbliższych 12 miesięcy akcjonariusz zamierza sprzedać osobom prywatnym i instytucjom nie więcej jak 20 % swoich udziałów." biznes.pap.pl/pl/news/listings...
|
|
Spółka pokusiła się o prognozy mimo ,że przejęcia są jeszcze w proszku. Niby wszystko fajnie ale wciąż zastanawia znikoma płynność i brak możliwości zajęcia pozycji. www.newconnect.pl/?page=1045&a...
|
|
Jak widać pozyskany kapitał nie przejedli. Dopinane są dwa przejęcia. Jako że przejmowane spółeczki to zdrowe firmy, wartość spółki znacznie wzrośnie. Od początku lipca papier znacznie się ożywił ale na nikłych obrotach. Szkoda ,że mały FF. Ciekawa spółka a problem z zajęciem pozycji. biznes.pap.pl/pl/news/listings...
|
|
Korzystając z nadarzającej sie okazji ,chciałbym zwrócic uwagę na to co zaszło przez ostatnie kilka sesji .dając nam jako taki obraz ,,na czym stoimy,, Dzisiejsza sesja przebiegała bez emocji , ale dla techników dała zapewne sporo do myślenia. Mam na myśli tworzącą się formację chorągiewki. Trudno taką formację zauważyc będąc pod presją (delikatnie ujmując) niepewności. Zazwyczaj strach oddziaływuje na naszą psychikę tak bardzo ,że zaczynamy widzieć to co chcemy lub to czego sie obawiamy :) Jednak radziłbym zwrócić baczniejszą uwagę na przebieg jutrzejszej sesji, gdyż może być ona punktem zwrotnym kierunku kursu. Mam nadzieje ,że ABC Data nie popsuje naszych planów powrotu do wzrostów i nie sypnie swoimi ,,resztkami,,. Nie chcę nikogo wprowadzać w błąd ale zakładam , że można sie spodziewać aktywniejszego ruchu inwestorów i powalczymy chociażby o kilku procentowy wzrost . Ważne jest aby zamknąć ten tydzień na ,,pewnym,, wzroście , który da otwarte pole dla dalszych ,dłuższych wzrostów.
Jednym słowem - jest o co walczyć.
|
|
Temat:
MIDAS
Wielkie pieniądze ,wielkie przepychanki ,wielki potencjał do wzrostów. Wszystko w Midasie jest ,,wielkie,, . Potrzeba również wielkiej cierpliwości i wiary ,że wszystko ułoży się po myśli ,,króla,, Zygmunta. Warto bacznie się przyglądać jak sprawy się potoczą. Bliskość historyczych dołków plus zdecydowane podejście Solorza do realizacji zamierzonych przez siebie planów może przynieść rychłą (trwałą) zmianę kierunku kursu. Być może niektórym uda się nawet ta żadko spotykana możliwość wstrzelenia sie w tzw. dołek i cieszenie sie tym faktem przynajmniej przez jakiś czas , bo większość drobnych graczy nie usiedzi na jednym papierze dłużej niż kilka... no, może kilkanaście sesji.
|
|
Temat:
WASKO
Wszystko pięknie, ładnie ale uważaj ,żeby niedługo nie było np. 30 % free float
|
|
Temat:
SYNTHOS
Pomyłkę poprawiłem. Zgadza się ,że taki moment to idealna okazja na realizację zysku . Mam jednak nadzieję ,że nie będzie wielu chętnych do sprzedaży i kursu nie dotknie bolesna korekta. Jeśli już to płytka i krótka bo nie widzę powodów ,żeby było inaczej.
|
|
Temat:
SYNTHOS
Technicznie zapowiada się obiecująco.Bez kreślenia kresek widać , że może tylko przyspieszyć. Do przyspieszenia potrzebny jest dobry raport a u ważam ,że będzie bardzo dobry. W piątek wyniki za III kw , więc paliwo przygotowane
|
|
|
|
Temat:
DGA
SpartaN napisał(a):Mi SL dzisiaj z samego rana puścił. Kazik chyba jednak jeszcze za wcześnie kupiłeś. Ja wejdę w poniedziałek. Według mnie jutro jeszcze zjedzie w dół, a w poniedziałek konsolidacja na poziomie 4 zł. Nie mam już ,wypadłem z rynku.
|
|
Temat:
DGA
Jak widać przeczucie mnie nie myliło. Romek znany jest ze swojej aktywności gdy zaczyna się coś dziać. Info o sprzedaży jego akcji jedynie przyspieszył moją decyzje do ponownego zmierzenia się z tym papierkiem , bo jego wyjście dobiło bardziej kurs w południową stronę co skusiło mnie zleksza na niewielki pakiecik. Może się okazać ,że ciut za wcześnie , ale spróbować warto...
|
|
Temat:
DGA
Co by nie sądzić o spółce DGA i poczynaniach jej prezesa czy też członka zarządu to trzeba przyznać ,że Braster jest jej perełką. Co do nadmiernego hurraoptymizmu to nie ma dwóch zdań - papier był mocno przegrzany. Chyba sam zarząd nie spodziewał się takiej reakcji inwestorów na informację o dokonaniu wpisu testera Braster do rejestru wyrobów medycznych i podmiotów odpowiedzialnych za ich wprowadzanie do obrotu i do używania. To ,że członek zarządu a za nim prezes sprzedali akcje - zadziałało jak zadziałać powinno ( spadkiem kursu) . Jednak spółka podała w informacji dotyczącej tych transakcji,że środki pozyskane ze sprzedaży (członka zarządu) przeznaczone zostaną na objęcie udziałów w spółce DGA Optima Sp. z o.o., w której DGA S.A. posiada 40% w kapitale zakładowym a prezesa mają zostać w części przeznaczone na nowe inwestycje kapitałowe, które realizowane będą wspólnie ze spółką DGA. Tak więc teraz zaczęła się wojna na papierach i napewno krew się jeszcze poleje. Jednak mnie zastanawiają (jak zawsze zresztą) wysokie obroty i dość duże zlecenia. Nie twierdzę ,że za nimi musi stać akurat Karkosik , ale tam gdzie on - tam się coś może święcić. Czekam teraz na informacje NZW spółki Braster Sp. z o.o. podczas, którego wspólnicy mieli dziś omówić kwestie dotyczące sytuacji spółki oraz dalszych kroków zmierzających do komercjalizacji testera i wprowadzenia go do sprzedaży. Dzisiaj puściły mi SL ale napewno do niej wrócę .
|
|
Temat:
BORYSZEW
Jak można nie widzieć wybicia w tym tygodniu? Nie chcę być zarozumiały ale widać to jak na dłoni.,,Sternik,, długo nie będzie czekał. Dalej uważam, że układ kursu do tego z przed roku nie jest przypadkowy.Długośc konsolidacji zadziała jak napinanie procy - im dłuższa tym mocniejszy wystrzał.Oby tak było.
|
|
|
|
Korekta kiedyś przychodzi. Widać parcie na papier więc sądzę ,że będzie bezbolesna.Po doświadczeniach z Immo nie robię żadnych nerwowych ruchów i czekam na dalsze wzrosty.
|
|
Temat:
BORYSZEW
Cytat:Zastanawia mnie tylko czy ta teoria powtarzalności wykresów uwzględnia bierzące informacje np. o przejeciu społki X Może i nie uwzględnia ale na pewno pomaga
|
|
Temat:
BORYSZEW
Dokładnie rok temu pod koniec sierpnia kurs spółki zachowywał się niemal identycznie.Gdyby taka sytuacja dalej miała miejsce ,to 5 pln można się spodziewać jeszcze w tym tygodniu
|
|
WatchDog napisał(a):To było tylko kwestią czasu. Cytat:Prokuratura i ABW zarzucają byłemu szefowi warszawskiego oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad ustawianie przetargów za łapówkę. Razem z nim zatrzymano sześciu przedstawicieli firm budujących drogi. (...) "Gazeta" dowiedziała się, że chodzi o przetargi o wartości sięgającej 1 mld zł. Od dwóch drogowców, którzy chcieli zachować anonimowość, usłyszeliśmy, że zatrzymano także osobę z zarządu polskiej spółki austriackiego koncernu budowlanego, który jest jednym z czołowych graczy w polskim drogownictwie. Biuro prasowe tej spółki nie odpowiedziało jednak na pytania "Gazety". wyborcza.biz/biznes/1,100896,8...No bo mimo, że jesteśmy krajem w większości płaskim jak placek... Cytat:Budowa jednego kilometra autostrady w Polsce waha się od 2 do 20 mln dolarów – średni koszt to 7,8 mln dolarów. To oznacza, że w Polsce jest najwyższy koszt budowy autostrad spośród wszystkich europejskich krajów – informuje „Życie Warszawy”. Dla porównania w Czechach koszt budowy kilometra autostrady wynosi od 1 do 2 mln dolarów. www.bankier.pl/wiadomosc/Polsk...Już dawno żartowałem, że wynajęlibyśmy z bratem koparkę, asfalciarkę i machnęli w tydzień albo dwa z pół kilometra, a potem laba do końca życia. Łapówki muszą być ogromne. I to one ( wliczone w kosztorysy:)) wpływają na tak wysokie koszty budowy.Ta akcja nie wiele zmieni. Jak zechcą, znajdą nowy sposób przekazywania łapówek , który utrudni jego wykrycie.Tu pewnie chodzi o przejęcie stołków , a o takie - to już idzie ,,na śmierć i życie,,.
|
|
Vox napisał(a):Cytat:Jak euro bylo powyzej 4.50 gdzie kazdy wiedzial ze branie kredytu w tej walucie przy tej cenie jest bardzo oplacalne Banki zablokowaly udzielanie tych kredytow a jak bedzie znow po 3 to kazdemu z ulicy dadza z pocalowaniem w d.... To mnie wku... no właśnie, myślisz że w Bankach pracują idioci? Bank lubi sobie zarobić na zmianach kursu. Nawet GS sprzedawał swoim klientom produkty, a w tym samym czasie obstawiał ich spadek. Banki bezwzględnie wykorzystują ludzką głupotę i ignorancję. taka już ich natura. tylko banki na prawie islamskim są jakieś takie bardziej ludzkie Bankowość islamska oparta jest na prawie szariatu. A to oznacza, że gdy zakładamy w banku lokatę, ten nie obieca nam, że wypłaci nam procent od powierzonych mu pieniędzy. Według islamskiego prawa, taka obietnica byłaby równoznaczna z hazardem, który jest zabroniony w islamie.Bank może nam ewentualnie obiecać, że podzieli się z nami zyskiem, jeśli dobrze zainwestuje nasze pieniądze. Ale jeśli na operacji finansowej straci, to my również na tym stracimy. Zyski i starty bank dzieli bowiem ze swoimi klientami.Wydaje się ,że takie rozwiązanie byłoby ,,sprawiedliwe,, ,ale konkurencja bankowości( wiadomo w czyich rękach), nigdy nie dopuści.Za bardzo zakorzeniona we wszystkim co nas otacza, wręcz przybierająca obraz naturalnej zależności rozwoju gospodarczego.Smutne ale prawdziwe wydaję sie ,że stworzony system nie jest tworem służącym stricte polepszeniu,rozwojowi,obopólnej korzyści a jedynie pomnażaniu majatku jednostki tworzącej system.
|
|
|
|
Temat:
WINVEST
Tak zastanawiam się, co o tym wszystkim sądzą specjaliści od nanoszenia kresek na wykresy ? Jest ku temu okazja ,żeby wyrazić swoje zdanie. Choć zdaję sobie sprawę ,że pojawią się po fakcie. Czyż nie łatwiej nanosi się kreski na wykresie kursu,który już się dokonał? Swoją drogą łatwiej kreślić bezduszne kreski niż wniknąć w głąb sprawy. A ta nie jest tak oczywista jak sie wydaje
|
|
Zapowiada się barzdzo ładnie. Kurs tej spółeczki ostatnio jest bardzo przewidywalny.W poniedziałek jeśli nie będzie ,,globalnej katastrofy,, na rynkach , będzie moja:)
|
|
Czy to nie Jack from L?
|
|
Temat:
TRION
Bardzo ładnie panie kolego. Dodam tylko,że Twoje przewidywania mają duże szanse na realizację w najbliższych dniach.Wydaje się,że z pomocą przyjdzie ORCO ,które ma szanse na kontynuację prac przy Złotej. Coś niecoś mają przecież ze sobą wspólnego.
|
|
Temat:
TECHMEX
Niewielki manewr prawniczy z zażaleniem i umiejętne pozbywanie sie akcji. Kolejne wywalanie "resztek" za około 45 dni.Znajomość mentalności naiwnych graczy jak widać dla pozbywających sie akcji - bardzo dobra. Teraz zarząd (mając ninimum przyzwoitości)powinien powiadomić w najbliższych dniach kto pozbywał się swoich resztek.Trzeba przyznać - ładna akcja, choć jak zwykle plankton poszkodowany...
|
|
Po marudnych tygodniach zaczyna się coś dziać. Czy taka iskierka rozpali chęci u inwestorów do posiadania walorów Orco? Powinna przynajmniej wzbudzić większe zainteresowanie. www.pb.pl/a/2010/08/17/Jest_zg...
|
|
Temat:
CIGAMES
Buja dziś i to bardzo.Choć patrząc na wzrost przyjemne bujanie.Przydałoby się przebicie 15 pln na dobre  .
|
|
Temat:
HAWE
Jeszcze w tym roku Polkomtel zacznie emitować euroobligacje w ramach programu wartego 1 mld euro. W prospekcie dotyczącym euroobligacji Polkomtel wymienił przejęcia jako jeden ze sposobów na rozwój. Z nieoficjalnych informacji "Parkietu" wynika, że do firm, którymi spółka się interesuje bądź interesowała, należą m.in. giełdowa Netia, Telefonia Dialog, kontrolowana przez KGHM, Exatel (grupa PGE), giełdowe Hawe  i P4, operator komórkowej sieci Play.
|
|