PARTNER SERWISU
mchcttei
32 33 34 35 36
broker_ns
0
Wpisów: 506
Wysłane: 14 lutego 2011 22:34:47 przy kursie: 3,43 zł
Nie było mnie kilka dni a tu straszne zamieszanie na spółce, czego z resztą można było się spodziewać przed i po ogłoszeniu wyroku WSA, który de facto z tego co ostatecznie zrozumiałem niczego nie zmienia - tj. w znaczeniu prawnym. Na razie Moby i Centernet nadal mają częstotliwości, Moby ma coś uzupełnić w dokumentacji a obie strony sporu (PTC oraz UKE z Mobylandem i Centernetem) i tak będą się odwoływać do NSA co wydłuży jeszcze cały spór sądowy.

Wydaje się, że myśmy na forum strasznie rozdmuchali ten wątek prawny - może dlatego że większość z nas o nim nie wiedziała (np. ja) bądź zapomniała i dlatego było takie wielkie zamieszanie wśród drobnych. Natomiast wg mnie sprzed oczu zszedł nam całkiem projekt LTE, pod który większość z nas tutaj weszła. Jak widać całe zamieszanie nie służy kursowi, co więcej jeśli będzie odwołana emisja na którą też wszyscy czekali może to dodatkowo negatywnie wpłynąć na kurs więc krótkoterminowo może nie być ciekawie - a już wydawało się że szorujemy po dnie Shame on you .

Solorz oczywiście wiedział,że oba wyroki mogą mieć takie rozstrzygnięcie ale też zapewne wiedział, że te częstotliwości są niezagrożone dlatego powziął decyzje o inwestycjach w infrastrukturę Lte. Lepiej śledzić jak idą poczynania z budową infrastruktury oraz śledzić Cyfrowy Polsat z ich testem sieci LTE. Oraz oczywiście rzecz najważniejsza czyli polkomtel. To może być (ale oczywiście nie musi) nasza wisieńka na Midasie.

mazoor1
0
Wpisów: 159
Wysłane: 15 lutego 2011 16:14:25 przy kursie: 3,37 zł
Kolejna wypowiedz pani Prezez UKE

biznes.onet.pl/powtorzony-prze...

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 15 lutego 2011 22:15:09 przy kursie: 3,37 zł
Szum, spory i przeciągające się rozstrzygnięcie nie sprzyjają kupowaniu. Ja się zastanawiam czy to jest efekt tylko czasu, czy jest coś o czym nie wiemy. Największą szansą oraz zagrożeniem dla spółki jest jego główny właściciel Think
Klika się i sprzedaje ;-)

mazoor1
0
Wpisów: 159
Wysłane: 16 lutego 2011 08:29:33 przy kursie: 3,37 zł
Jesli o czyms nie wiemy, to pewnie przed walnym tez sie nie dowiemy. Tydzien został wiec jeszcze chwila na rozwianie wątpliwosci

broker_ns
0
Wysłane: 17 lutego 2011 23:51:18 przy kursie: 3,49 zł
Widzę że na forum Midasa po wcześniejszej burzy coś nam się ostatnio cicho zrobiłoThink . Mam przeczucie, że niektórzy koledzy nie wytrzymali ciśnienia i uciekli ze spółki a wg mnie to jeszcze nie czas choć oczywiście mogą być jeszcze spadki ale z drugiej strony jakieś pozytywne info (zmiany w projektach uchwał na NWZA) może szybko nam kurs podciągnąć . A teraz dla pokrzepienia serc dla tych co jeszcze "trwają" wrzucam link o dużych perspektywach rozwoju technologii LTE

lte-4g.info/index.php?option=c...:instat-2014&catid=70:grudzien-2010&Itemid=113

A tak wogóle to nie wiem czy ktoś wcześniej na wątku podrzucał link do strony o LTE, są tu wszystkie informacje techniczne o technologi oraz aktualności z kraju i świata co się dzieje na bieżąco w tym temacie. Świetna robota tych co to zrobili thumbright A na ich stronie oczywiście reklama Cyfrowego Polsatu o LTE:-)))

http://lte-4g.info/
Edytowany: 17 lutego 2011 23:52

v3nom
0
Wysłane: 18 lutego 2011 00:50:21 przy kursie: 3,49 zł
Broker, nie pękaj Angel

Nie ma nowych informacji, nie ma co analizować, to i cicho się zrobiło. Technicznie bez zmian.

del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 18 lutego 2011 10:09:19 przy kursie: 3,45 zł
broker_ns napisał(a):
Solorz oczywiście wiedział,że oba wyroki mogą mieć takie rozstrzygnięcie ale też zapewne wiedział, że te częstotliwości są niezagrożone dlatego powziął decyzje o inwestycjach w infrastrukturę Lte. Lepiej śledzić jak idą poczynania z budową infrastruktury oraz śledzić Cyfrowy Polsat z ich testem sieci LTE. Oraz oczywiście rzecz najważniejsza czyli polkomtel. To może być (ale oczywiście nie musi) nasza wisieńka na Midasie.

Lepiej aby mu ten Polkomtel uszedł bokiem. CP i Plus GSM razem stać na wygrywanie kolejnych częstotliwości LTE bez większego bólu. To byłby gigant większy niż TP SA. Musiałby walczyć z UKE na 100%, dzisiaj CP ma fory od UKE tak jak Play bo jest na start upie.
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl

constant
7
Wpisów: 278
Wysłane: 18 lutego 2011 17:39:23 przy kursie: 3,45 zł
buldi napisał(a):
Ja nie wiem, nie kumam o co chodzi, że tylu znamienitych Stockwatcherów się w "tym" zabujało.

Przeciez odpowiedz jest bardzo prosta - Magia Nazwisk.
To dziecko Karkosika, a te dawaly 1000% zwrotu, kazdy pamieta.
A teraz Soloz. No i biznes przyszlosciowy. A kurs na dnie.
I tyle, takie pojecia - zaklecia.

broker_ns
0
Wysłane: 18 lutego 2011 18:09:01 przy kursie: 3,45 zł
v3nom napisał(a):
Broker, nie pękaj Angel
Nie ma nowych informacji, nie ma co analizować, to i cicho się zrobiło. Technicznie bez zmian.

Nie martw się na razie nie pękam i siedzę sobie cichutko na spółce w końcu wchodziłem na longa king

lukch napisał(a):
Lepiej aby mu ten Polkomtel uszedł bokiem. CP i Plus GSM razem stać na wygrywanie kolejnych częstotliwości LTE bez większego bólu. To byłby gigant większy niż TP SA. Musiałby walczyć z UKE na 100%, dzisiaj CP ma fory od UKE tak jak Play bo jest na start upie.

I tu się z kolegą nie zgodzę. Jak będą mieć już częstotliwości Plusa oraz Centernetu,Mobylandu i Aereo2 to chyba już nawet dodatkowe nie byłyby potrzebne. A kilkanaście milionów klientów plusa to wartość nie do przecenienia (w porównaniu z 3,5 mln klientów CP). Na razie jednak główną zagadką jest rola Midasa w tym ewentualnym przejęciuThink . Wróciłem sobie ostatnio do artykułu, który ktoś tu wcześniej linkował z forbesa a który przeszedł bez echa:
Cytat:
Solorz nie musiałby być traktowany jak inni chętni do prywatyzacji. Inwestor ten wspomógł Skarb Państwa zakupem jego pakietu w PAK, kontrolowany przezeń Elektrim wypłaca właśnie ok. 200 mln zł długu wobec Skarbu Państwa. Współpraca z Solorzem daje więc Aleksandrowi Gradowi, szefowi MSP, spory strumień wpływów.

Jak ważne jest zaufanie ministra, wskazuje przykład Jana Kulczyka, który również z udziałem kapitału finansowego próbował przejąć poznański koncern energetyczny, Eneę. Nic z tego nie wyszło. Politycy nie chcieli oddać dużego kawałka rynku inwestorowi, którego podejrzewano o chęć zapłaty za zakup aktywami przejmowanego przedsiębiorstwa. Nabywca Polkomtela też w zasadzie może w ciągu kilku lat wycofać zaangażowany w spółkę kapitał i odsprzedać ją z zyskiem. Zdaniem ekspertów spółka jest przekapitalizowana, stać ją na wypłatę dywidendy na poziomie 1 mld złotych. Solorz jednak ma renomę inwestora strategicznego. Jeszcze się nie zdarzyło, by metodą Kulczyka odsprzedał przejęte od państwa przedsiębiorstwo. Nie wzbudza negatywnych emocji tak jak pyszny poznaniak.

Mi wcześniej uciekło, że tak naprawdę przy sprzedaży Polkomtela karty rozdaje Grad (poprzez spólki państwowe) a to troszkę zwiększa szanse samego Solorza. Być może przy ugodzie ws Elektrimu była również od razu omawiana sprawa transakcji Polkomtela. Oczywiście Grad będzie musiał się kierować cenami oferentów ale inne kwestie o których tu wspomniałem mogą też mieć niebagatelne znaczenie. Jak sądzicie?

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 18 lutego 2011 18:15:05 przy kursie: 3,45 zł
Poczekajmy jeszcze tydzien :) do konca przyszlego tygodnia beda skladane wstepne oferty na polkomtel, a w miedzyczasie mamy walne :)
Po zlozeniu ofert bedzie mozna spekulowac kto ma szanse a kto nie dzisiaj ejst to bezcelowe.

Ja osobiscie stawiam ze Solorz dostanie Polkomtela ale zobaczymy :)
Dzisiaj mnie najbardziej intryguje w jaki sposob chcilby przejac :) sam kasy nie ma tyle ile trzeba bedzie musial sie spiknac z finansowymi a do tego bedzie potrzebny podmiot ktory bedzie finalizowal to przejecie :) i teraz pytanie czy zrobia jakis fundusz czy moze przejma poprzez jakas spolke w tym celu zalozona czy moze .....
Pytan wiele odpowiedzi ZERO wave
Edytowany: 18 lutego 2011 18:15

v3nom
0
Wysłane: 18 lutego 2011 20:44:30 przy kursie: 3,45 zł
Jak pisali w tym artykule - Plus to 17mln abonentów przyzwyczajonych do płacenia za pakiety usług na wyższym standardzie. Dlatego to tak ważne dla CPS. Samo CPS jest startup'em w technologiach mobilnych i ma fory w UKE, ale to nie oznacza, że skokowe powiększenie bazy potencjalnych odbiorców nie jest bardzo pożądane. Oczywiście gdy powstanie taki Polsatel, UKE zmieni front, bo ich działania mają na celu poprawę warunków konkurencji na rynku i nie będą wspierać monopolisty.

Nie chce mi się teraz szperać w dziennikach UKE, ale Plus ma sporo częstotliwości, tak jak pisze Broker. Przecież nawet mają testować LTE w tym roku.

Sądzę, że Solorz ma spore szanse na wygraną z powodów wymienionych w artykule (o Polsatelu). Ale do walki stają także naprawdę duzi gracze, o czym pisał niedawno PB.

del-201504191
0
Wysłane: 19 lutego 2011 01:08:33 przy kursie: 3,45 zł
Skoro tak widzicie sprawę to ok. Oby tylko nie skończyło się to dla Solorza tak samo jak walka o ERĘ z Deutsche Telecom. Naprawdę mam wrażenie, że to jest zbyt wielki deal jak dla niego. Zobaczcie jak Krauze ledwo zipie z OIL w Kazachstanie bo mu się wydawało, że jest jak BP czy SHELL i porwał się na za duży kawałek tortu i zbyt trudny teren.

Oby Solorz ani przez chwilę nie myślał, że może z France Telecom albo Deutsche Telecom jak równy z równym grać, bo go zjedzą.

Tyle się pisze o ograniczaniu ryzyka a Wy miliarderowi chcecie jeden sektor, jeden biznes i jedną spółkę (po ewentualnym zrestrukturyzowaniu grupy) zaaplikować. I to Va Bank.
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl

v3nom
0
Wysłane: 19 lutego 2011 11:08:27 przy kursie: 3,45 zł
Lukch, przyznam się, że nie łapie Twoich wypowiedzi na tym wątku Angel

Jaki cały sektor? Co do telefonii to Polkomtel to jest jeden z trzech dużych operatorów komórkowych. A Polsat nie jest jedyną telewizją na rynku. Polsatel stworzyłby konkurencję dla grupy TP.

Fakt, że deal jest duży, jednak Polkomtel to jest działający biznes i porównywanie go do kilkudziesięciu hektarów stepów w Kazachstanie jest mocnym nadużyciem Angel

del-201504191
0
Wysłane: 19 lutego 2011 19:21:42 przy kursie: 3,45 zł
Jeden sektor jako teleinformatyczny miałem na myśli. Te usługi telefonia/internet/telewizja będą ujednolicane. Jak rozumiem w całej zabawie z LTE chodzi również o to aby dostarczyć TV poprzez tą sieć do dużej grupy odbiorców. To samo z Internetem, wejście na obszary gdzie nie ma stacjonarnej infrastruktury i ludzie do dzisiaj skazani są na TP SA lub nawet na proszenie TP SA i dociągnięcie sieci.

Co do porównania do Kazachstanu to tylko w tym zakresie, że inwestycja jest tak duża, że trzeba nagiąć do niej wszystkie pozostałe spółki kontrolowane przez inwestora. Solorz musiałby się bardzo wysilać finansowo a i tak starczyłoby mu ledwie na 50%.

Może teraz jaśniej. Przyznaje, że miałem w tym wątku dość specyficzny tok rozumowania.
Edytowany: 19 lutego 2011 19:23

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 20 lutego 2011 12:48:57 przy kursie: 3,45 zł
W moim poprzednim poście napisałem, że dam znać gdy coś drgnie w moim pojmowaniu zachowania kursu.
Piszę, bo choć długoterminowo nic sie tu nie zmieniło:

kliknij, aby powiększyć

... kanał spadkowy nadal pozostaje "niezagrożony", jednak sytuacja kiedy kurs znajduje się na poziomach dna poprzedniej bessy zmusza do wzmożonej obserwacji, tymbardziej że poziomy do jakich dobrnął wyraźnie (sądząc po obrotach) budzą zainteresowanie.
Nawet bez zmian długoterminowch, gdyby nastąpiło jedynie odbicie pod opór tego kanału z dzisiejszych poziomów można by osiągnąć imponujący zwrot.

Co jednak zmieniło sie w ubiegłym tygodniu?
Krótkoterminowych zmian można dopatrzyć się na 4H

kliknij, aby powiększyć

W zasadzie nie ma tu jeszcze radykanych pozytywów, ale dostrzec można że kształtowac sie zaczęły wyższe dołki i górki. Można też się zastanowić obserwując wolumen nad tym że w przedziale czasu, widocznym na wykresie był on statystycznie najwyższy na białych świecach. W zasadzie na tym koniec, bo doaptrzyć się równiez można kształtującego sie klina zwyżkującego ale jego ktokoterminowa sprawdzalność stoi pod znakiem zapytania.
To co dla mnie stanowi największą atrakcję na tym wykresie to możliwość postawienia stopa bardzo blisko wejścia, a więc minimalne ryzyko w porównaniu do zkładanego zwrotu.
Na moje potrzeby inwestycyjne obecna płynność nie stanowi tu problemu.
Rozpatruje zajęcie pozycji na dwa sposoby:
Na wsparciu - krótszy SL lub na wybiciu po pokonaniu obydwu zaznaczonych oporów.
Sposób zajęcia pozycji jaki wykombinowałem zakłada więc, że nie uniknę w najbliższej przyszłości zajęcia pozycji w tym pociągu, dlatego jedyną niewiadomą pozostaje pytanie czy wywali mi stopa.

Zatem nie posiadając jeszcze akcji już mogę napisać "witam akcjonariuszy"

Żeby nie było, że tylko źle potrafię pisać o Midasie. Angel

v3nom
0
Wysłane: 20 lutego 2011 14:43:05 przy kursie: 3,45 zł
Buldi, pocieszny z Ciebie niedźwiedź. Czyli wchodzisz spekulacyjnie w Midasa? Mam nadzieję, że za dwa lata będzie co wspominać Angel

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 20 lutego 2011 14:47:37 przy kursie: 3,45 zł
Za dwa lata?
Mam nadzieję że wcześniej.

Niedźwiedzie tak długo nie żyją. Angel

sss56
0
Wpisów: 522
Wysłane: 21 lutego 2011 14:24:31 przy kursie: 3,41 zł
Takiego bezruchu to tutaj dawno nie było, należałoby się zdecydować, zbieramy czy sypiemy.Angel
"człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..."
"Wszystko jest trudne nim stanie się proste "
Edytowany: 21 lutego 2011 14:24

v3nom
0
Wysłane: 21 lutego 2011 15:23:32 przy kursie: 3,41 zł
Sytuacja bez zmian, cierpliwość nadal zalecana Angel Już w styczniu dzienny ATR siadł niemiłosiernie. Jest nowy właściciel, nowa strategia i wiadomo co spółka ma robić. Przez wyrok jeszcze się wszystko przeciągnie, ale chyba tylko cierpliwość jest potrzebna Think

W środę będzie wiadomo kto zarejestrował się na walnym i w jakiej iloci głosów oraz co z emisją. A może jakiś ekstras wpadnie? Wydaje się, że bez dużego zaskoczenia rynku, nie ma co się spodziewać większego ruchu.

plynacyzrynkiem
0
Wpisów: 1 344
Wysłane: 21 lutego 2011 16:50:20 przy kursie: 3,41 zł
nie masz ochoty pojechac na nwza skoro juz zostales dlugoterminowym inwestorem? ;)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

32 33 34 35 36

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,561 sek.

mhbfqfln
vacbjzuz
tecrdlcc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 694,79 zł +383,47% 96 694,79 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ukodtyej
pcurpmra
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat