PARTNER SERWISU
xzcezfvl
sss56

sss56

Ostatnie 10 wpisów
coś mi się wydaje że NCS próbowało działać jak powiat opisany w tym artykule :
elka.pl/content/view/58319/79/...
Cytat:
Powiat Kościański musi zapłacić firmie SEPT ponad 180 tysięcy złotych należnej kwoty plus odsetki.

jakoś trzeba radzić sobie z budżetowymi cudami naszych fachowców...
"człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..."
"Wszystko jest trudne nim stanie się proste "

Płaczecie nad trwonieniem naszych(publicznych) pieniędzy na PBG a nie płaczecie nad trwonieniem dla Grecji, bankow itp.
Wyluzujcie! Przecież żyjemy w socjalistycznej europie i takie działania są normalne, Jak się nie podoba to wypad do.... hm no właśnie gdzie?

dorzucę swoje trzy grosze :)
jak najbardziej jestem przeciwny pomocy państwa, ale tylko i wyłącznie w przypadku jak nikt takiej nie dostaje , a jak jest wiadomo, reszta UE wspomaga jak może. Tyczy się to tez wszelkim dotacją na rozwój itd. I żeby miało to ręce i nogi to wszelkie zagraniczne firmy, czy instytucje które skorzystały z jakiejkolwiek pomocy swojego państwa powinny mieć zakaz działanie czy sprzedawania swoich towarów w PL.

Cytat:
Przed wyrażaniem opinii co do kierunku ruchu ceny bądź co do faktu, że spółka jest tania/droga polecam poczytac nieco wiecej niż wskaźnik C/Z na infosferze. Na wątku jest wszystko wyłożone jak na tacy.

Na wątku to od 6zł jest tanio, a najlepsze że nawet dla tych co niby kierują się AT , wodospad na wykresie tej spółki nie stanowi żadnego problemu ...

2 mil szt blackeye teraz na K do złotówki jest może 10 tyś ... Spółka droga to spada i pewnie będzie tak spadać na małych obrotach jeszcze dłuuuugo ( jak reszta pereł z NC ) chyba że w międzyczasie pokaże jakieś super wyniki, a i wtedy zmiana trendu wcale nie jest taka pewna. Niestety takie czasy, rentowne duże spółki z głównego są wyceniane kilkukrotnie niżej, a co gorsza nie zapowiada się na zmianę tego stanu rzeczyNot talking

toś wymyślił z tym wynagrodzeniem dla syndyka
jeżeli syndyk coś z majątku sprzeda to w pierwszej kolejności wypłaca sobie wynagrodzenie, a nie wierze żeby nie dało się nic sprzedać.

ja pamiętam że w 2006 -2007 wszyscy widzieli świetlane perspektywy dla budowlanki, także wole kupować akcje jaki ich nie ma ...

siła całej GPW jest porażająca :)
no ale miały być cuda to są...

a PBG nie zarabia?

zysk na akcje
2001 1,11
2002 0,64
2003 1,57
2004 1,32
2005 3,5
2006 4,3
2007 7,7
2008 11,6
2009 14,6
2010 15,6
2011 14,4

nie było jeszcze roku bez zysku

Amol to ty nie wiesz że na SW nie przechodzą jawne sugestie kupna?
Zresztą tak to w życiu bywa, raz zyski raz straty. Spółka jeszcze nie zbankrutowała, a jak się porozwiązują co po niektóre sprawy (natury fundamentalnej a nie AT)to obiecuje ci że jeszcze sobie dokupię.
PS czemu w gorącego ziemniaka?
PS 2 myślisz że ten tekst
Cytat:
gorzej jak rynek ma rację
kogoś zachęcił do kupna?

nie chce spadać ? no to artykulik w odpowiednim tonie....

Cytat:
Pierwszy przegrany Mistrzostw Europy. Czy PBG zbankrutuje przez Euro 2012?

Trzecia największa firma budowlana w Polsce wpadła w tarapaty przez Euro 2012 – ostrzega agencja Bloomberga.

forsal.pl/artykuly/609692,pier...

amol już kolejny raz ci powtarzam żebyś nauczył się czytać ze zrozumieniem

Zarząd Photon Energy a.s. informuje, że w dniu 30 marca 2012 r., Spółka podpisała następujące umowy przeniesienia udziałów ze Spółki Photon Energy a.s. do spółki Photon Energy Investments SK N.V., z siedzibą w Amsterdamie, w 100% zależnej od Photon Energy N.V., akcjonariusza kontrolującego Photon Energy a.s.:

www.newconnect.pl/?page=1045&a...

jeszcze tylko kapitalizacja odpowiednia i można się przenosić na główny

i pomyśleć że dopiero co szykowali się do wybicia

Z tego co się dowiedziałem to ponoć ma się to zmienić jak wejdą ustawy „O rynku ziemi" i „O państwowym kadastrze ziemskim". Pewnie dzierżawcy będą mieli pierwszeństwo przy nabywaniu ziemi

Ostatnio wpadł mi w oko taki komunikat z tej spółki.
Cytat:
Producent rolniczy działający na Ukrainie, Agroton Public Limited, nabył 100% udziałów w przedsiębiorstwach Gefest LLC oraz Tais-Abb PE za cenę 15 mln USD, podała spółka w komunikacie.

www.bankier.pl/wiadomosc/Agrot...

Wychodzi na to ze ziemia rolna na Ukrainie nie dość że lepsza to jeszcze kilkukrotnie tańsza niż u nas. Za 1ha wychodzi ok 3000zł. W przypadku wejścia Ukrainy do eurokolchozu ta spółka ze swoimi hektarami mogla by być niezła inwestycją emerytalną.

jak ktoś ma ochotę to można poczytać raport po polsku

pismo do akcjonariuszy:

Cytat:
Photon Energy a.s. („Spółka”) informuje, iż otrzymał pismo od Photon Energy NV, akcjonariusza kontrolującego Spółkę, który posiada 71,75% udziałów w kapitale akcyjnym Spółki, wyjaśniające oraz potwierdzające jego zobowiązanie do uczciwego traktowania akcjonariuszy mniejszościowych Spółki. Spółka oświadcza również, iż Rada Dyrektorów zaakceptowała wielokrotne transakcje kapitałowe, które zostaną przeprowadzone pomiędzy podmiotami powiązanymi tzn. spółkami które należą do Photon Energy NV.

Kod:
mod: dodawaj cytaty do linków

bB86 napisał(a):
komunikatu nie było. kolejny minus.

jak nie było? rezygnacja 21 a komunikat 22 tj na następny dzień , jak dla mnie to wszystko ok

raport miesięczny

ciekawe info, jednak nie tylko zmasakrowani akcjonariusze PHO widzą potencjał w tej branży.blackeye

Prezio zatrybił że pepikowo to przeszłość i nie zamierza już dalej inwestować na tym rynku , było to na jakimś czacie powiedziane. A w raporcie rozwodzi się nad tym dlatego żeby usprawiedliwić ostatnie kiepskie wyniki.

jak już sobie piszemy co myślimy , to ja myślę że więcej jest minusów niż plusów.

info ze spółki

Cytat:
Zarząd Photon Energy a.s. informuje, że dnia 30 listopada 2011 r., pierwsza dachowa instalacja fotowoltaiczna we Włoszech (Verderio, prowincja Lecco), o całkowitej zainstalowanej mocy 261 kWp, została ukończona i podłączona do sieci. Podłączenie z datą listopadową umożliwiło zabezpieczenie taryf premiowych w wysokości EUR 0.265/kWh, powyżej przychodów ze sprzedaży energii elektrycznej, które wyniosą EUR 0.07/kWh. Roczna produkcja energii elektrycznej z instalacji szacowana jest na 315 000 kWp. Projekt został zrealizowany przez Photon Engineering Italia, spółkę córkę w 100% zależną od Emitenta.

W rezultacie całkowity portfel elektrowni własnych Photon Energy wzrósł do 25.8 MWp (pro-rata 23.7 MWp).

Kiedyś poświęcałem ok 5 godz dziennie ale zmądrzałem i teraz max 1 godz, oczywiście czasami zdarza mi się posiedzieć dłużej.
Od przyszłego roku mam mocne postanowienie kolejnego ograniczenia do 1-2 godz tygodniowo, myślę że więcej czasu nie trzeba dla mało aktywnego inwestora :)

Cytat:
W ubiegłym tygodniu(KE) ostrzegła Francję i Czechy w sprawie uchybień w przepisach dotyczących odnawialnych źródeł energii (OZE). Oba kraje muszą pilnie zmienić swoje ustawodawstwo w ​​dziedzinie energii odnawialnej, tak aby pokrywała się ona z europejskim.

www.solarninovinky.cz/2010/ind...

Ale te długi maja pokrycie w elektrowniach,
ja czekam na efekty sprzedaży elektrowni na Słowacji i wyrok czeskiego TK.

Amol napisał(a):
sss506
A na którejś kronice, być może nawet na swojej,sprawdź sobie.wave

musisz się nauczyć czytać ze zrozumieniem,

Amol napisał(a):
Scarry napisał(a):
patrze na wykresy i dna nie widać, moim zdaniem Photon, przy tak niekorzystnym otoczeniu makro i słabych wynikach, zmierza w tej chwili na groszówkę i nic go przed tym nie zatrzyma.. spadki są mocne a popyt na akcje praktycznie nie istnieje. Szkoda. d'oh!

sss56 też kiedyś pisał, że kurs może spaść na 1zł i skoro kurs właśnie przebił najsilniejsze wsparcie na 1,70 (w czym pomogły tragiczne wyniki), to chyba ten scenariusz się zaczyna realizować...Think .

amol gdzie tak pisałem?

Cytat:
Pomijając spiskowe teorie ( w tą akurat wierzę), sprzedanie komuś domu, zainkasowanie gotóweczki i jej konsumpcja, a później powiedzenie nabywcy, który nabył nieruchomość w dobrej wierze,że za ziemię jeszcze trza zapłacić, jest zwykłym k....m. Rozumiem podświadomy być może uraz P. Donalda do "zagranicznych akcjonariuszy", ale te akcje kupowali też w dobrej wierze jego wyborcy. (byli wyborcy)

Tyle moralna strona działań "finansowego pancerfausta" - Słońca Peru.
Empiryczna będzie gorsza. Wk...dzisiaj takimi tekstami i działaniami mieżdunarodnych spekulantów, to jak wypowiedzenie wojny Chinom. Niby daleko, ale też maja pieniądze.
[/quote]

to taki jak z vatem na art dziecięce , najpierw becikowe, a później VAT z 6 na 23% :), A tak na serio to takie rzeczy to często się zdarzają, a ja już wole taki podatek , szczególnie że obejmie on też gaz łupkowy niż np kolejną podwyżkę vatu która do końca dobiłaby biedaków (czyli połowę Polaków)

Żeby przejść na główny to średnia z 3 miesięcy musi wynosić 12 mln euro to jest na teraz ok 54 mln zł co daje na 1 akcje 2,35 zł. Na dzień dzisiejszy nie ma szans, raport kiepski szeroki spada i w związku z tym mam pytanie czy w razie niespełnienia tego warunku przejście zostaje przesunięte do czasu uzyskania takiej kapitalizacji czy trzeba od nowa uruchamiać cała procedurę?

greg..
Cytat:
A tu pełny populizm i to że premier "gra pod publiczkę" (przepraszam że z pamięci): Podnosimy składki rentowe gdyż firmy mają pieniądze na kontach a nie inwestują". Myślę że te słowa nie wymagają komentarza....

też na to zwróciłem uwagę,

Przyłączam się do pytania odnośnie omówienia raportu.

Cytat:
Na tle tych spółek HBP jest strasznie droga:

no ale patrząc tym sposobem to na tle tych spółek wszystko jest bardzo drogie :) ,

anty teresa grzele1988 napisał tak:
Cytat:
niby spolka posiada zysk, wspolczynik c/wk jest bardzo niski co swiadczyloby o duzym potencjale wzrostowym, zamówienia na przyszly rok doscyc ciekawe

a ty na zacytowałeś fragment zdania i sobie odpowiedziałeś tak:

Cytat:
No jeśli tak, to nie warto inwestować w HABETĘ
Skoro wystarczy C/WK to proszę:
Wistil 0,06
Advadis 0,14
Gant 0,21
Orco 0,21
Polcolorit 0,21

grzela pisał jeszcze o zysku i zamówieniach:)

to jest dobrepuke_l

Cytat:
Dlaczego zależy nam, by w Polsce rozpoczęło się wydobycie gazu łupkowego? – pytał Richard Morningstar i odpowiadał: bo Polska to nasz sojusznik, bo dostrzegamy globalne znaczenie surowców energetycznych, bo Polska jest uzależniona od importu gazu. Amerykanie nie ukrywają, że w tej krucjacie zależy im na ograniczeniu roli Rosji jako zaplecza surowcowego UE. Dlatego liczą, że Polska wraz z innymi krajami naszego regionu (Bułgarią, Rumunią, krajami nadbałtyckimi) zapobiegnie niebezpieczeństwu wprowadzenia przez Brukselę przepisów ograniczających wydobycie gazu łupkowego.

artykuł na pb odnośnie gazu
www.pb.pl/2516346,75167,zapomn...
Cytat:
Pierwsze wyniki odwiertów w Polsce pokazują, że Europa raczej nie powtórzy boomu gazu łupkowego w USA, twierdzą analitycy Bernstein Research.

Cytat:
Analitycy uważają, że rozwój złóż łupkowych w Polsce, uważanych za najbardziej perspektywiczne w Europie, będzie także hamowany przez brak dostępu do ziemi, wody i wież wiertniczych

z tymi wieżami to nie problem ale ziemia i woda to raczej ciężka przeszkoda do pokonania

Cytat:
jtb Nic a nic, nie obchodzi mnie czy tą koncesję na wydobycie ma Gazprom czy PGNiG (z punktu widzenia zwykłego obywatela, nie akcjonariusza PGNIG, oczywiście) i gdzie on ten gaz wysyła. Ponownie: sęk w tym, żeby spółka wywiązywała się z umowy koncesyjnej, nakładającej obowiązek wydobycia tego gazu, płacąc za to możliwie wysokie środki do jakiegoś specjalnie stworzonego funduszu, jak to rozwiązali Norwegowie.

tez tak myślę, gdzieś kiedyś czytałem że Polska ma kilkaset% mniejsze opłaty z m3 wydobytego gazu niz kolejny pod względem "taniości" kraj

super wiadomość zważywszy na
Cytat:
Według dziennika "Mlada fronta Dnes", w tym okresie Martin Kocourek zasiadał w radzie nadzorczej czeskich zakładów energetycznych CEZ, a w transakcji giełdowej brała udział spółka Key Investments, realizująca wielomilionowe zamówienia dla CEZ.

Amol jako odpowiedź na twojego zaczepnego posta wkleję wpis z ostatniego czatu:
Cytat:
Georg Hotar: Jesteśmy spółką dla inwestorów długoterminowych , którzy podejmują wysiłek aby zrozumieć branżę oraz model biznesowy i są gotowi zaangażować swój kapitał na dłuższy okres. Staramy się dbad o tych właśnie inwestorów oraz dad im szansę inwestycji w szybko rosnący biznes. Oczywiście, pod tym względem mamy do wykonania jeszcze sporo pracy. W odpowiedzi na drugą część tego pytania, chciałbym zaznaczyć, że polityka dywidendowa naszej spółki powinna być funkcją naszej strategii inwestycyjnej. Tak długo jak możemy reinwestować kapitał po stopie zwrotu wyższej niż inne inwestycje o porównywalnym profilu ryzyka zamierzamy reinwestować zyski oraz pozyskiwać kapitał na nowe projekty o dodatniej wartości bieżącej netto (NPV). W momencie kiedy nie będziemy w stanie pozyskać oraz wykonać projektów budujących wartość dla akcjonariusza, zaczniemy zwracać kapitał akcjonariuszom w sposób jak najbardziej efektywny podatkowo, co nie koniecznie oznacza dywidendy.

podpowiem że kluczem jest tutaj słowo dywidenda i jednocześnie uspokoję cię (bo widzę że moja inwestycja cię mocno martwi) że doskonale znoszę spadek wartości mojego portfela.

Według mnie to ponton średnio nadaje się na inwestycje krótkoterminowe, za mala płynność. Dajmy na to ze kurs spadnie z 10% uznasz że za dużo i paroma tyś akcji zwalisz o kolejnych kilka i już jesteś na jednej transakcji kilkanaście % w plecy:)

narysuj se rgr który nie zadziałał :) i już będziesz miał tego psa
dobrze Greg napisał
Cytat:
a tam się nie znam ale pies baskerwill to formacja wymyślona po to żeby udowodnić że nawet jak AT nie działa to i tak działa

nie kpie - czyli jednak myliłem się AT jest ciężką i tajemna wiedzą :), Kiedyś podobno jakaś małpa przebiła analityków pod względem zysków ze spekulacji a na pewno nie znała AT (nawet tego prostego)

już nic więcej nie pisze

ale w takim razie ponad polowa graczy musiałaby źle stosować AT, a nie jest to jakoś super ciężka i tajemna wiedza.

Cytat:
W tamtym roku czytałem gdzieś opis ciekawego eksperymentu...Rzut kostką, Założenie było proste, Wchodzimy w L przy 1 lub 2, nie wchodzimy przy 3.lub 4 ,bierzemy S przy 5 lub 6 . Było tam jeszcze kilka parametrów takich jak sl, poziom przesunięcia sl na wyzerowanie strat i poziom take profit. Zupełna przypadkowość wejscia jednak pozwoliła zarobić kilkadziesiąt procent. Wnioski z niego zapamiętałem doskonale: Mniej się liczy poziom wejścia, Ważniejsza jest dyscyplina przy cięciu strat, kończenia pozycji w odpowiednim momencie, i inne pochodne wejścia.

właśnie o to mi chodzi, liczą się cech charakteru. Podobno najlepszymi spekulantami są wojskowi, właśnie ze względu na wpojoną dyscyplinę.

takich przykładów jest bardzo dużo (na to że raz działa a drugi nie), wszelkie fałszywe wybicia , sygnały psa baskervilleów to są doskonałe dowody, inne opisałem wcześniej np ten że większość traci na giełdzie pomimo że 4 razy więcej ludzi stosuje AT niż AF . Ale spoko poddaje się, nie mam zamiaru nikogo przekonywać. Podjąłem dyskusje bo to ciekawsze niż te nudne wpisy typu dlaczego nie spada a powinno (która to faza , zaprzeczenia?)

sss56 napisał(a):
Nie gram w karty ale wydaje mi się że ta strategia działa dlatego ze ilość kart w rozdaniu jest ograniczona, a przy wykresie ceny akcji to że w danym momencie wystąpiła jakaś formacja nie zawęża przyszłych możliwych scenariuszy.

Cytat:
Zmienia prawdopodobieństwo ruchu w określoną stronę, a to jest ekwiwalent przewagi w blackjacku.

Pod warunkiem że AT działa

Cytat:
I tu według mnie jest sedno sprawy, ale tak samo by było jakby ktoś posługiwał się rzutem monetą, wypada orzełek to kupuje, stawiam stopa np 10 % poniżej, jak kurs rośnie to przesuwam do góry (i wszystko przy mądrym zarządzaniu pozycją:)). Tylko przyczyna ewentualnego sukcesu byłaby dyscyplina a nie moneta.

Cytat:
Nie, przy błądzeniu losowym i ryzykowaniu za każdym razem tej samej kwoty (np. 100 zł) wychodziłbyś w dłuższym terminie na zero minus prowizje. Przy błądzeniu losowym zarządzanie pozycją nie pozwala zarabiać. Dodatkowo, jeśli nie mamy nieograniczonego kapitału, to nie możemy za każdym razem ryzykować tej samej kwoty, a co najwyżej ten sam procent kapitału. A wtedy w dłuższym terminie będziemy tracić. -1%, +1%, -1%, +1% to niestety nie jest 0% :)

Pewnie masz racje

Cytat:
Myślę że im dłuższy czas próby to skuteczność poszczególnych formacji AT będzie dążyć do 50% ( podobnie jak wyniki rzutu monetą)

Cytat:
Nie, właśnie nie będzie, bo AT działa i ma skuteczność wyższą od rzutu monetą.

masło maślane,
żeby to sprawdzić trzeba by przebadać DJI ze 100lat wstecz,a to , a to jest niewykonalne

cad_man napisał(a):
sss56 napisał(a):
Już kiedyś pisałem że uważam że AT raz działa innym razem nie (i nie jest to w proporcjach 50/50) więc użyteczność tego jest słaba.

Masz rację - gdyby sprawdzalność (wyrocznia?) była na poziomie 99% to wszyscy byśmy byli po informatyce i pisali automaty do gry... Natomiast skuteczność chocby RGR i rzutu monetą jest taka sama: albo wyjdzie albo nie wyjdzie... z małą różnicą: gdybyś rzucał monetą dajmy na to 100tyś razy i by Ci wychodziło, że jednak 55% wszystkich rzutów to orzeł to co byś obstawiał? Tutaj jest właśnie różnica: w danym momencie szansa na powodzenie wynosi 50% ale biorąc pod uwagę poprzednie rzuty? RGR? Jest jeszcze jedna ważna rzecz: rzut monetą to chwila a RGR kształtuje się dłużej i można reagować jak coś jest nie tak i ciąć ewentualne straty. I wg mnie to właśnie doświadczenie i wiedza dotycząca "coś jest nie tak" różni tych, którzy zarabiają i pozostałych.

I tu według mnie jest sedno sprawy, ale tak samo by było jakby ktoś posługiwał się rzutem monetą, wypada orzełek to kupuje, stawiam stopa np 10 % poniżej, jak kurs rośnie to przesuwam do góry (i wszystko przy mądrym zarządzaniu pozycją:)). Tylko przyczyna ewentualnego sukcesu byłaby dyscyplina a nie moneta.
Myślę że im dłuższy czas próby to skuteczność poszczególnych formacji AT będzie dążyć do 50% ( podobnie jak wyniki rzutu monetą)

Nie gram w karty ale wydaje mi się że ta strategia działa dlatego ze ilość kart w rozdaniu jest ograniczona, a przy wykresie ceny akcji to że w danym momencie wystąpiła jakaś formacja nie zawęża przyszłych możliwych scenariuszy.

według mnie autor chciał udowodnić że ludzki mózg ma skłonności do szukania prawidłowości i to mu się udało (autorowi:))
Cytat:
Założenie AT jest takie, że jeśli powstanie RGR, to prawdopodobieństwo odwrócenia trendu jest inne niż 50%. Nawet gdyby wynosiło 40%, to i tak dowodziłoby to, że AT działa (po prostu należałoby grać na 60% prawdopodobieństwa kontynuacji trendu). To są podstawy klasyfikacji danych. Jeśli ktoś tego nie rozumie, to wybaczcie, dyskusja nie ma sensu.

czyli twierdzisz że znalazłeś receptę na bogactwo ? wystarczy sprzedać 100 spółek które wyrysowały RGR i na pewno większość z nich spadnie, a my zarobimy ? czy tak ? A np jak grubas postanowi w danym przedziale czasowym robić nas w bambuko (jest łatwo bo większość wierzy w AT) i wyjdzie że np w 70% przypadków będzie działo się na odwrót to tez będziesz mówił że AT działa bo nie jest 50/50?
Już kiedyś pisałem że uważam że AT raz działa innym razem nie (i nie jest to w proporcjach 50/50) więc użyteczność tego jest słaba.

Cytat:
Dlatego nie zamierzam czytać go do końca

ok ale czuje się zobligowany poinformować cię o co chodziło: a więc te wykresy które troszkę przeanalizowałeś hi hi to nie są notowania akcji tylko losowo wygenerowane w excelu wykresy, a więc jakakolwiek AT w tym przypadku była bezsensowna :) tak więc ostatnie zdanie w tekście tj.
Cytat:
Ludzki mózg tak silnie poszukuje sposobu na rozwiązanie zagadki, że w końcu go znajduje. Niestety znajduje go nawet wtedy kiedy rozwiązanie nie istnieje.
wydaje się być całkowicie uzasadnione.
A w ogóle jak można stwierdzić po 6 zdaniach że artykuł jest niemerytoryczny?
Cytat:
Skoro AT nie działa, to dlaczego jest tak popularna? Jednak z techniką jest tak jak ze wszystkim. Jak patrzę na swoje pierwsze analizy i próby ich uzasadnienia, to się tarzam ze śmiechu Angel

jest popularna bo jest łatwa, a na pewno łatwiejsza niż AF i daje złudzenie że w dość łatwy sposób da się zarobić forsę.
A teraz filozoficznie, rozumujesz że AT jest skuteczna i jednocześnie popularna (według tamtego autora 4 razy bardziej popularna niż AF), w takim razie większość powinna wygrywać tzn zarabiać, choćby nawet 20-30 % stosowało ją źle to i tak ogromna większość powinna być zwycięzcami. no niestety tak nie jest.
Myślę że u graczy/spekulantów chodzi tylko i wyłącznie o cechy charaktery, ci co skutecznie inwestują za pomocą AT równie dobrze inwestowali by za pomocą astrologii czy np rzutem kostką.

v3nom napisał(a):
Widzę, że niektórzy tutaj mają manię udowadniania, że AT nie działa Angel

SS, widzisz, ja jestem technikiem, ale nie zajmuję się w wolnym czasie przekonywaniem fundamentalistów, że ich podejście jest błędne, albo działa tylko przypadkowo. Zacząłem czytać wpis z blogu, ale dobrnąłem do szóstego zdania i przystanąłem na chwilę. Jak autor rozpoczyna wpis od błędnego założenia, to z dużym prawdopodobieństwem można założyć, że reszta też jest co najmniej nierzetelna. AT NIE ZAJMUJE SIĘ PRZEWIDYWANIEM PRZYSZŁOŚCI. Temat wałkowany chyba od stuleci, a tak trudno to zapamiętać. Dla mnie to jest jak mapa. Zawsze można iść na południe albo na północ, ale decyzję staram się podejmować na rozdrożu, a nie przechodzić przez las.

Ponad to nie wszystkie przedstawione formacje na blogu są prawidłowe. Poniżej przykład ewidentnej prostytucji (mój bold):

Cytat:
Tym razem spółka porusza się w tzw. boczniaku, ale w oczy rzucają się 2 wysokie szczyty kończące się niemalże w tym samym punkcie. Jak wiadomo podwójny szczyt jest formacją zakończenia wzrostów, zwiastującą rychłe spadki. Tak też stało się w tym przykładzie, ale czy gdybyś miał podjąć decyzję w momencie, który wskazuje strzałka, zagrałbyś na wzrosty czy na spadki? Co jest silniejszym wskaźnikiem: podwójny szczyt sugerujący spadki, czy linia oporu, od której ceny mogłyby się odbić?

Spółka jest w boczniaku, a autor zaznaczył formację będącą formacją odwrócenia trendu. Notabene zasięg z mierzonego ruchu został zrealizowany tak na oko i ja bym czekał na rozwój wydarzeń. Po za tym, kolejny kwiatek to na przykład sugestia, że wyjście górą z trendu spadkowego to jest sygnał K. Moim zdaniem nie jest. Przerabiałem to do bólu na Midasie. W Trader VIC autor sugeruje, zajęcie pozycji za 1/3 planowanej kwoty po takim evencie.

AT ma jeszcze jedną przewagę - łatwo określić poziomy wyjścia. Mało jest na forum fundamentalistów, którzy zostali na akcjach w sierpniu? Angel

EDIT: W boczniaku gra się na wybicie albo odbicie king

Przecież ja nikogo nie zmuszam żeby myślał tak jak ja :) , ktoś rzucił temat więc wkleiłem link do ciekawego artykułu.
Naprodukowałeś się z opisem formacji itp. więc polecę ci przeczytanie artykułu do końca...na pewno się uśmiejesz :)

Cytat:
AT ma jeszcze jedną przewagę - łatwo określić poziomy wyjścia. Mało jest na forum fundamentalistów, którzy zostali na akcjach w sierpniu? Angel

Bo taka jest idea, skoro przed spadkiem było tak tanio że warto było posiadać dane spółki to teraz jest jeszcze taniej i jeszcze bardziej warto posiadać te akcje:)
Takie podejście w długim terminie procentuje.

GRAF78 napisał(a):
mathu robił ktoś kiedyś jakieś badania w ilu % przypadkow sprawdza się AT??

kiedyś czytałem fajny artykuł na jednym blogu. Warto przeczytać.

10-procent-rocznie.blogspot.co...

Cytat:
Analiza techniczna jest ponad 4 razy bardziej popularna od analizy fundamentalnej, pod względem ilości wyszukań w google. Jeśli jako miarę zainteresowania wzięlibyśmy ilość stron znalezionych w wyszukiwarce, okaże się, że na temat AT powstało ponad 7 razy więcej stron, niż AF. Czy w tej odwiecznej walce pomiędzy fundamentami i techniką większość ma rację? A może potwierdzi się powiedzenie, że na giełdzie zwyciężają jednostki i nie warto podążać za tłumem?

ostatnie zdanie z tego artykułu.
Cytat:
Ludzki mózg tak silnie poszukuje sposobu na rozwiązanie zagadki, że w końcu go znajduje. Niestety znajduje go nawet wtedy kiedy rozwiązanie nie istnieje.

Zrób sobie w excelu jednostki, tak jak mają w funduszach i w łatwy sposób będziesz wszystko kontrolował. Wypłacasz to sprzedajesz jednostki, wpłacasz to kupujesz.

Sume twojej kasy np. 1000 podziel przez 10 i to będą twoje przykładowe jednostki inwestycyjne tj 10 szt po 100zl jak wpłacisz 50zł to kupisz 0,5 jednostki po 100 zł jak wypłacisz 200zl to zostanie ci 8,5 jednostki Tylko przy każdej wpłacie/wypłacie zaktualizuj sobie cenę jednostek albo zrób tak żeby to się automatycznie aktualizowało.

jak na początku twoje jednostki będą po 100zł to nie będziesz musiał liczyć % Angel

Cytat:
Jestem bardzo ciekawy Twojej kalkulacji: zysk 900 tyś zł wartość spółki 34 mln zł... jakieś analogie? Współczynniki? Podstawy?[

Pisałem już wcześniej że C/Z na poziomie 10 jest ok , a do tego trzeba by zarobić ok 900k na kwartał. W tym kwartale firma zarobiła ponad 60% mniej(nie liczę zdarzeń jednorazowych).Zobacz sobie jaki jest teraz C/Z dla wig info, wiem że i3d do niego nie należy ale do czegoś porównać trzeba. Płacenie ponad 100% więcej jest według mnie mocno ryzykowne.

można też napisać
Nie ważne, że wcześniej DAX urósł 25%, ważne że w tym tyg stracił 5% BESSA - trochę obiektywizmu proszę

Frog według mnie to po prostu nie wiadomo co będzie Jak UE jakoś wybrnie z tego to na akcjach powinno się mocno zarobić, jeżeli nie to pocieszeniem (przynajmniej dla mnie) będzie że może ten eurosyf się rozleci. A co do referendum w Grecji to pamiętajcie że ostatnio w modzie jest głosowanie "do skutku"

ta jedynka wpadła tam przez przypadek, zauważyłem jak już nie było możliwe edytowanie.
Szkoda że nikt nie zrobił skrótu tego filmiku tak z 5-7 minut

Nie da się kupić akcji i3d osobno bez spółek zależnych wiec
Cytat:
Widać, że gdyby nie pozostałe spółki wchodzące w skład grupy i3D miałaby wynik bardzo dobry
takie stwierdzenia są bezcelowe.
Po spółce której kapitalizacja wynosi 34mln w obecnych realiach giełdowych oczekuje zysku (bez zdarzeń jednorazowych) w wysokości ok 900tyś kwartalnie, a tutaj mamy 3 razy mniej.

dla tych co im się nie chce oglądać całości to ciekawa jest też 34 minuta tj. według nowego prawa koncerny będą miały wodę na potrzeby tych odwiertów całkowicie za darmo.
43 min podsumowanie strat jakie poniesie Polska w związku z tymi koncesjami, straty wyniosą ok 16 bln zł!

Ciekawy filmik, zachęcam wszystkich do oglądnięcie i komentarzy

Szczególnie polecam fragment z ok 24 minuty cena jaka będą płacić zagraniczne firmy do budżetu to 4,9 zł za 1000 m 3 !!! Dla porównania Polska płaci gazpromowi 1 360$ za 1000m3.

Scarry napisał(a):
@sss56

napisz kiedyś jeden sensowny post... no jeden chociaż. Poza złośliwościami i czepiactwem jeden sensowny post. No raz w zyciu spróbuj.

no przecież napisałem sensownie że jak człowiek kierowałby się wpisami z tego wątku to sprzedawał by w dołkach i kupował na górkach. Ciekawe dlaczego tak cię mój wpis boli...

Cytat:
chyba bardziej rekompenssowac niedoszly zarobek, ktorego nie ma, a nie strate. Nie chodzi o kierowanie sie wylacznie wpisami na forum, ale momentami takie tu lataja wizje, ze czlowiek 50 razy sie zastanowi zanim wcisnie enter....a jak juz chce go wcisnac to jest za pozno bo spolka juz przywzroscila te 5-10%...
[/quote]

Ja już dawno (jakieś 3 lata temu) stwierdziłem że kierując się wpisami z for i analizami nibyanalityków człowiek źle na tym wychodzi. Także proponuje Ci zacznij ten wątek traktować rozrywkowo.

k201244 napisał(a):
Ja to chyba przestane Was czytac. Jak chce kupic akcje i czytam ten watek - to wtedy takie rzeczy piszecie, ze az sie odechciewa wcisnac entera. Gdy po jakims czasie stwierdze, ze jednak popelnilem blad i powinienem cos tu przyaktorzyc, zapakowac niektore z obserwowanych spolek i zaczynam uzywac entera to jestem juz w czelusciach glebokich i zaraz nastepuje kolejna zwala etc.
Chyba musze pomyslec, by traktowac ten watek jako odwrotny barometr....

cóż mogę napisać, chyba tylko "a nie mówiłem"

Kanoniers napisał(a):
No to dobrze ze sie wyjasnilo i policzylem do 10 zamiast wchodzic w niepotrzebna polemike bo biorac mnie za parkietowca myslalem ze chcesz mnie obrazic Not talking

Tak naprawde nie wazne czy rzucamy koscia , czy patrzymy w gwiazdy , czy mamy proroczy sen - wazne by zarabiacthumbright

Kiedys na forum przytaczalem przyklad ktory w moim zyciu zrobil dosc duze wrazenie ...
Ciotka mojego kumpla ktora kompletnie sie nie zna na gieldzie postanowila wlozyc swoje oszczednosci w KGHM bo to duza spolka ktora znala (to bylo X lat temu)
Po jakims czasie sie dowiedziala ze mozna sledzic na telegazecie notowania :))))) Wyobrazacie sobie ?? chodzila sie pytac do biura jaki kurs jest obecnie :) Nie pamietam dokladnie ale wyjela kilkaset % (300-400) Po tym kupila ze 3 czy 4 mieszkania jescze w starych cenach :) I to wcale nie byla jakas dziarska kobita tylko taka troche babinka - ale miala czuja albo po prostu byla we wlasciwym miejscu o wlasciwym czasie ...

fajna opowieść ale ja znam lepszą :) opowieść długoterminowca, a więc znam gościa który kupił pare tyś akcji Żywca po kilka zł i nawet nie wie ile te akcje teraz kosztują, kasuje kilkaset tyś PLNów (ostatnio wyszło jakoś ponad 0,5 mln.) co roku i jeździ po świecie. Bez stresów spekulacji itp

ja jestem za tym że co drugiemu nie szkodzi powinno być dozwolone, moja sprawa czy pale trawę, wącham klej czy chleje gorzołe

Scary nie kręć, od zawsze twierdziłem że nie znam przyszłości, od czasu do czasu podśmiewam się z waszych w szczególności twoich (nie jesteś jakiś wyjątkowy tylko po prostu najgłośniejszy) kompletnie nie trafionych prognoz
O spadkach zacząłeś pisać dokładnie w samym dołku sierpniowym, w kolejnym dołku wrześniowym pisałeś że na eskach nie da się stracić :)

Scarry napisał(a):
@mdtrader
nie wiem dlaczego nie masz odwagi/umiejętności bezpośredniego wyrazania opinii do kogoś i takie durne sformułowania przedstawiasz, kiedy tylko ja od rana pisze o tym że zlewarowanie przesunie kryzys. Dane podajesz zmianipulowane pasujace do teorii... Żenua.

Na giełdzie racje ma ten co zarabia, Ty póki co nawoływałeś do niezbyt nietrafionej inwestycji w Boryszew i do zakupu akcji 2 miesiące temu. Na wyższych poziomach niż obecne.

dobrze by było żebyś sobie przypomniał swoje wyczyny,

Na wielu spółkach jak wskaźniki spadną nawet o połowę to i tak będzie tanio,
Nie wiadomo czy będzie hossa czy bessa ale jestem przekonany że w długim terminie wygrają ci co regularnie co jakiś czas będą kupować tanie akcje. Myślę o przedziale czasowym jaki mnie interesuje tj. 15-20 lat.

Zagłosowałem za hossą, oczywiście jest to tylko zgadywanka ale za tym że dno już było przemawia kilka rzeczy. Akcje tanie jak barszcz, powszechna wizja resetu systemu, hasła jak ze szczytu hossy tylko na odwrót wave , lewarowanie szortów itd. Myślę że ulica została ubrana w eski a na armagedon jeszcze nie czas, przyjdzie on jak nikt tego nie będzie się spodziewał.

mikro spółka ma łatwiej urosnąć teraz już tak nie będzie, zresztą odbywało się to na dużym lewarze, a zadłużenie zostało korzystnie "sprzedane" Plus dla zarządu minus dla tych co kupowali akcje w ofercie pierwotnej.

Cytat:
Z raportu za pierwsze półrocze wynika, że spółka nadal mocno zwiększa przychody, które wyniosły 4,2 miliona złotych, co stanowi wzrost o 150%. To także sporo więcej niżeli w drugim półroczu 2010 roku(przychody około 2,8MPLN). Pojawił się także zysk na sprzedaży w kwocie 488 tysięcy złotych, ale jest on porównywalny do osiągniętego w drugim półroczu, co oznacza, że spółka traci na rentowność na poziomie sprzedaży(15% vs. 10%).

Szkoda ze za zwiększaniem przychodów nie idzie podobny wzrost zysku, rentowność na poziomie 10% hmmm.

problem w tym że to nie jest tylko kwestia ich macicy

rodzina, kościół, instytucje charytatywne,

skoro nie ma w raportach to pewnie nie mają. Czytałem to na jakimś forum oila więc pewnie nie jest to prawda

stary artykuł ale warto przeczytać.

Cytat:
Koszty służby zdrowia wzrastały proporcjonalnie do wskaźnika inflacji i wszyscy byli zadowoleni. W 1987 roku jakis “czerwowny” idiota, czyt. socjalista lub banda socjalistów w parlamencie, wymyślił, że należy objąć ubezpieczeniem zdrowotnym wszystkich obywateli obowiązkowo. No i się zaczęło! Kasy chorych, szpitale i lekarze, wiedząc, że kasa będzie leciała, no bo wszyscy muszą płacić, zaczęli to wykorzystywać.

nczas.home.pl/kompendium/sluzb...

co do PND to zdaje się ze kupowali oni kiedyś akcje OILa orientujecie się coś w tej kwestii? Jeżeli tak to jaki wpływ na PND będzie miało bankructwo petrola ?

miałem wrzucić swoja AT ale doszedłem do wniosku że są lepsi ode mnie

mleczko.interia.pl/zdjecia/rys...

kliknij, aby powiększyć

może jutro się skusze Angel

A co tu taka cisza? Jakaś analiza techniczna S&P500 by się przydała.

no i nareszcie jest coś z Australii Dancing

Ponek zobacz przy jakich obrotach spadało

50 tyś mieszkańców i 300 ml długów. blackeye

moja rada: wpłać 90% kasy na lokatę a za resztę możesz spekulować na giełdzie , najwyżej stracisz kilka % z całości. Niezły banał co nie?:)

jaka tam sprzeczka :) ale masz racje już po wyborach , pora zamknąć wątekAngel

oczywiście że wolności zarówno gospodarczej jaki i osobistej jest coraz mniej. Pierwsze z brzegu:
www.rp.pl/artykul/212825,71763...
Cytat:
Nieoczekiwanie Senat wprowadził poważne ograniczenia w dostępie do informacji publicznej. Posłowie są przeciwni takim rozwiązaniom

A w TV wolą piep...ć o wypowiedzi JK o drugim Budapeszcie...
A co do zamożności społeczeństwa to chyba tylko w Rumuni jest gorzej.

Cytat:
święte słowa. szczególnie, gdy o poziomach wejścia/wyjścia informuje się po fakcie.
o, ja wczoraj PND wziąłem po 11,48 i oddałem po 13,20 Liar

pomijając kwestie wiarygodności to pozostają jeszcze uwarunkowania psychiczne (jeśli tak można to nazwać) taki temperament inwestycyjny , kto jak znosi stres itp

jak będziesz kierowała się forum to pójdziesz z torbamiShame on you

www.youtube.com/watch?v=aULdco...

naszła mnie refleksja ze większość polityków podobny poziom prezentuje tylko lepiej się maskuje. Np arystokrata który robi 3 błędy w jednym zdaniu i gaz wydobywa odkrywkowo blackeye

scarry bo wolność to wolność jak nie szkodzisz innym to rób co chcesz Z tym że JKM dostrzega oprócz ćpania jeszcze inne ważne swobody ,a partie lewackie używają narkotyków i innych takich to mydlenia ludziom oczu. Wielka dyskusja o narkotykach, swobodach seksualnych itp, a z każdym rokiem prawdziwej wolności coraz mniej

typowy lewicowiec, uważa że jak ktoś myśli inaczej niż on to jest debilem.
Cytat:
Niestety, pokutuje w nas syndrom neandertalski, że każdy nieznany jest podejrzany. Wśród naszych przodków przetrwali tylko ci, którzy byli podejrzliwi. Warto ewoluować i wyzwolić się z tego. Nikt tak nie nienawidzi siebie nawzajem jak Polacy."

widać po tytule tego artykułu że Tymochowiczowi niestety nie udało się ewoluować

to wygląda jak fragment siatki ogrodzeniowej, tylko po co te numerki po prawej..?Angel

odniosłem się do tego co co bernie pisał wpis wcześniej tj
Cytat:
ja tam liczę że postawią albo w tym albo w przyszlym roku cos dla siebie w takich lokalizacjach które pozwolą troche rozweselić smutne zimowe miesiące blackeye

Frog napisał(a):
Podatek katastralny to powrót do średniowiecza. Karamy tych, którzy oszczędzają, którzy się dorobili.
Zastanawiam się jak sprzedadzą to społeczeństwu. Patrząc jak sprzedali się w tej kampanii, myślę że dadzą radę.
Z pomocą mediów większość społeczeństwa uzna ten podatek za przejaw nowoczesności, a negatywne konsekwencje jego wprowadzenia za wynik działalności opozycji.

większość ludzi w Polsce wiąże koniec z końcem, zarabia do 2 tyś na rękę, a domy, mieszkania mają albo po rodzinie albo na kredyt. Biorąc pod uwagę że byle mieszkanie w małym miejscowości jest warte 200000 zł to taka osoba której niejednokrotnie nie starcza do końca miesiąca będzie musiała zapłacić 4000zł Pomijam starszych ludzi z Warszawy Krakowa czy innych dużych miast tam byle mieszkanie to od 0,5 mln w górę. A ludzie którzy przez 10 lat budowali domki niejednokrotnie jeszcze maja kredyty będą musieli wyskoczyć z co najmniej 10000 rocznie. Po wprowadzeniu tego podatku Polskę czeka fala emigracji i to z ostrego przymusu. Sam się będę zastanawiał nad takim krokiem bo jakoś nie widzi mi się oddawać państwu co roku kolejnych kilku miesięcy mojej pracy. Przypominam że już teraz pół roku tyram za darmo :)

Frog napisał(a):
Wynik wyborów nie napawa mnie optymizmem. Ale muszę przyznać, że żaden wynik by mnie nie zadowolił. Wybór spośród obecnych na scenie politycznych partii, to jak szukanie żony w podrzędnym burdelu (porównanie zasłyszane wśród znajomych).
Dopóki mamy ogromny dług i wciąż się zadłużamy, tak długo jak podatki rosną razem z biurokracją, nie widzę różowo przyszłości Polski. VAT 25% i podatek katastralny są chyba przesądzone w tej kadencji sejmu. Chciałbym się mylić.

podatek katastralny załatwi 50% społeczeństwa.

[quote]
Scarry napisał(a):
Amol
naprawdę przeginasz

amol nie przegina tylko szczytuje ...Angel

a ja jestem ciekawy ile % dostał JKM, mimo że płace abonament to z TV tego się nie dowiedziałem, może poniżej zera i dlatego nie podali.

trochę akcji przybyło, na początku było 32 mln a jest 62 mln.

A co do PHO to według mnie jest szansa na to że w przyszła bańka będzie właśnie na fotowoltaice. Według mnie branża spełnia sporo warunków koniecznych do powstania bańki. thumbright

W MCI przeszkadza mi częste drukowanie akcji.
PHO mam i wiąże ze spółka duże nadzieje pomimo że stratę na niej mam nieprzyzwoicie dużąblackeye
PAT nigdy się nie przyglądałem.

Aktualnie jestem na etapie poszukiwania perły do mojego portfela, a najlepiej dwóch .

właśnie miałem pisać że bez prawa do renty. Żebranie to może być całkiem dobrze płatne zajęcie. Na pewno lepiej niż polska renta.:)

Ale może masz rację trzeba by przemyśleć czy nie lepiej np stopę .

Jestem na TAK, a od siebie dorzucę ze jestem tez za
1.kastrowaniem pedofili,
2. obcinaniem dłoni złodziejom. Oczywiście nie mam na myśli takiego złodzieja co ukradł telewizor tylko kradzieże i machlojki na dużą skale.
3. Dobrze by było też obcinać języki kłamcom, z tym że debaty polityczne musiały by być na migi a i z tym mógłby być problem (patrz punkt 2)

z tym trzecim punktem to żartowałem wave

Cytat:
cad-man
skoro apple jest tańsze to kupuj - czego tego nie robisz? Jeśli zamierzasz kupić akcje i3D tylko pod przyszłoroczną dywidende to osobiście Co odradzam. Stopa zysku przy obecnej cenie akcji to 4,4%. Rozumiem, że starasz się wykazać, że spółka obecnie jest drogo wyceniana i jej "oczekiwana" wartość za akcję to 2zł. Tym samym starasz się "przestrzec" chętnych do kupna przed zakupem przewartościowanych akcji. Wg Ciebie cena za akcję powinna wynosić 2zł - tylko po co kupować akcje po 2zł skoro nie ma perspektyw do wzrostu zysku i przychodów? Tzn jak ktoś kupi po 2zł to sprzeda za ile i po jakim okresie? Napisz Twój plan co do inwestycji w akcje i3D:
1. Kupić po 2zł
2. Trzymać xxx miesięcy lub xxx lat
3. Sprzedać akcje po xxx zł/szt

To chyba forum jest i można tu dyskutować na temat spółki i3d tak? no więc dyskutujemy, ty uważasz że spółka jest super i można za nią zapłacić nawet 120 razy więcej niż wynosi jej zysk a ja uważam że c/z na poziomie 10 jest ok.

Cytat:
mrk
sss56 prawda jest taka, że patrząc na prognozy na ten rok i przyszły z DI to jest drogo. Prognozy jednak(mam tu na myśli tą na przyszły rok) nie uwzględniają jednak wielu potencjalnie dochodowych przedsięwzięć (quazar, odział w usa i chyba podłogi też nie były uwzględnione?), o których możesz nie wiedzieć jeśli nie śledziłeś na bieżąco co wiadomości. Mnie najbardziej interesuje jak poradzi sobie I3D Inc.

o właśnie dobre słowo potencjalnie, ja myślę że że w początkowej fazie inwestowania w nowe odziały i przedsięwzięcia jest spora szansa że zamiast zysków pojawią się duże koszty, a firma umie robić niepotrzebne koszty :)
Z drugiej strony ciekawe kiedy spółka ma szanse wypracować na czysto 3,5mln (tyle zysku by uzasadniało dzisiejszą cenę), myślę że nie wcześniej niż w 2013 przy dobrych wiatrach, a wiadoma jakie czasy są. Na taką mała firmę czeka wiele niemiłych niespodzianek, coś pójdzie nie tak i co poniektórzy z optymistów zrobią się pesymistami. Zresztą na dzień dzisiejszy jest ich więcej co widać po kursie.

Cytat:
pop
P/E Apple'a to ok.14, ale raczej już nie ma w planach zwiekszenia przychodów o 1500% w ciagu 3 lat...3some
Apple wzrósł w ciągu 9 lat....700 razy (nie procent)...!, anie jest to rekord na Nasdaq'u,pamiętam jak Cisco System kiedyś wzrósł w ciągu 7 lat 1000-krotnie, gigantyczne wzrosty miały też Yahoo!, Amazon i wiele innych, ale te gigantyczne wzrosty mialy w czasach...gdy nie dalo się policzyć P/E,bo były straty powodowane ogromnymi nakładami na rzowój.Paradoksalnie kiedy zaczęły konkretnie zarabiać, to już zaczęły się silne spadki ich kursów. Podobnie Stalexport z BRE (a potem z Elektrimem) zrobiły super=zyskowny deal sprzedając PTC firmie Vivendi z przebiciem-uwaga-50-krotnym po trzech latach od zainwestowania, co ciekawe wtedy Era była z wynikami zysku netto na gigantycznym minusie i z gigantycznym obciążeniem kredytowym.

Ja przed laty zrobiłem też całkiem spory deal kupując Optimusa (ówczesny własciciel Onetu) po 30-50zł za akcję, a sprzedałem blisko ówczesnego szczytu po 330zł (szczyt był po 362zł), a co również ciekawe-wtedy Onet miał 20mln rocznych przychodów i...20mln straty netto...!
Wielu wtedy w BRE podśmiewywało się ze mnie, że ostro wchodzę w firmę krzak, co przynosi straty, ale kiedy szybko zaczęło rosnąć jak na drożdżach do 100zł, to też słyszałem:"hahaha , Balon itp., a ja po prostu wiedziałem jak takie internetowe spółki wyceniać odejmując dyskonto aż 90% od wycen internetowych spółek amerykańskich...Angel
W pewnym momencie jak było po 300zł, ci co się ze mnie smiali sami zaczęli wchodzić, bo analitycy krzyczeli wszędzie w mediach, że internet to przyszłość i niedługo będzie po 1000zł, apóźniej po 5000 za akcję. Ja podziekowałem przy 330 i do spółki już nie wróciłem...
Reasumując-w przypadku i3D nawet specjalnie nie interesuje mnie aż tak bardzo bieżący zysk netto (choć oczywiście jak będzie wysoki, to czemu nie), ale dużo ważniejsze dla mnie na ten moment jest to , co będzie w komentarzu do wyniku i wzrosty przychodów, bo łatwiej nagle skokowo zwiekszyć potem sam zysk, niż przychody (zainteresowani wiedzą co mam na myśli...).

piękne plany to ma większość firm, przytoczyłeś mi kilka firm które odniosły sukces ale na pewno wiesz że to jest mały promil, ile firm zbankrutowało ile kisi na niskich poziomach a miało piękne plany. Bądźmy obiektywni, ogromna większość pięknych planów bierze w łeb. Oczywiście nie twierdzę że tutaj tak będzie ale płacić taką wysoką cenę za marzenia to troszkę przesada.

Kod:
mod: z wątku usunięto treści i wpisy o charakterze uwag osobistych. zabrania ich regulamin. rozmawiamy o spółkach, nie o innych ludziach. uczestnicy tej dyskusji jeśli ją będą dalej prowadzić w tym samym tonie, spotkają się z przewidzianymi konsekwencjami

Masz racje każdy ma swój sposób oceny spółki, ja nie lubię płacić za odległą przyszłość
Załóżmy ze spółka płaci dywidendę, tak uczciwie 40 - 50% zysku to teraz wyobraź sobie że przy c/z 30 kwota tej dywidendy wyniesie poniżej 1,5%, a ty mi piszesz że c/z spokojnie powinna wynosić 90-120.
A wiesz jaki jest C/Z apple?

Ma to swoje dobre strony, będzie namacalny dowód ze to TCI to nie wymysł z kosmosu. Dobrze myślę?
Może zbierają kasę na jakiś większy projekt?

Scarry napisał(a):
@Abner

pamiętaj że liczba jest sztucznie zawyżona o 45 000 pracowników telekomunikacji, które wróciło ze strajku do pracy wave

btw: recesja nigdy nie jest pewna, wszystko opiera się na probabilistyce, gdyby był sposób na uzyskanie pewności - 99% graczy siedziałoby w shortach Angel

nie przestajesz mnie zadziwiać. A jak się ma powyższe do tego:

Cytat:
Skadże znowu! Bezpieczniej grać teraz na pozycje short niż long! Sugerujesz że to tak samo a przecież pogłebianie dołków jest niezaprzeczalne . Praktycznie na shortach nie da się stracić, czasem trzeba poczekać 2-3 dni. Nie ma mowy o takiej stopie średniego zwrotu jakie dają shorty vs pozycje long na giełdach. Pokaż mi indeks czy spółkę która teraz ma trend wzrostowy.

a inteligencja mankomaniaka rośnie...:)

Myślę że to dałoby jakiś impuls do wzrostów, na razie inwestorzy są zdezorientowani brakiem nowych kontraktów. myślę ze przejście na GPW też by troszkę pomogło, ale musimy jeszcze poczekać. Wielkim pozytywem jest komunikat że emisji przy tym kursie nie będzie.

Może tak być ale w bessie szanse są niewielkie,
spółka została sprzedana w szczycie hossy, za (według mnie) co najmniej 2 razy za wysoka cenę, a jak się zachowywały tak drogo sprzedane spółki w szczycie poprzedniej hossy można zobaczyć na wykresie. Taki PGS spadł do 0,17 zl, tj ok 70% , a zadebiutował w ostatniej fazie bessy, zysku już wtedy miał ok miliona czyli niewiele mniej niż i3d ma zamiar mieć za 2011. Kapitalizacja wynosiła poniżej 5 milionów czyli 7 razy mniej niż obecnie ma i3d.
Idąc tym tropem można pokusić się o stwierdzenie że bańka to jest teraz. Co nie znaczy że nie może być jeszcze większa :) . Tylko ta bessa ...

Informacje
Stopień: Krasomówca
Ostatnia wizyta: 13 lipca 2012 09:57:59
Liczba wpisów: 522
[0,12% wszystkich postów / 0,10 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,285 sek.

tjrxgamo
ukmmkmao
jnifqzun
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mpbjjoto
cmqxntyk
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat