0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
28 listopada 2010 19:19:15
przy kursie: 1,03 zł
Kopia z innego forum...: Cytat:Geniuszem tu być nie trzeba. Z daleka pachnie upadłością. Skoro w 3 kwartałach, w tym dwóch najlepszych dla tego typu działalności, wygenerowano 20 mln straty, i skoro ten kwartał jest najgorszy dla spółki, to jaki może być wynik za cały rok? Minus 30 mln? A pierwszy kwartał 2011? Toż to też sama zima, kto w takim okresie kupuje lody? Nikt. Najgorsze pół roku przed spółką. Same straty. A skoro prezes mówi, że "sam nie zamierza składać wniosku o upadłość" to o czym to świadczy? Zauważ to słowo: "sam". Jeżeli takie coś mówi prezes, to znaczy, że jest coś na rzeczy. Teraz nie, ale to kwestia czasu aż taki wniosek złoży ktoś inny. Co się wtedy stanie z kursem akcji? Z kursem akcji totalnie niedochodowej, kombinatorskiej spółki, która na domiar złego zalewa rynek własnymi akcjami. W dodatku klimat na giełdzie paskudny, wszystko spada, znów straszą, nawet dobre spółki spadają, a co dopiero mówić o takich gniotach. I jeszcze jedno: każdy doświadczony inwestor wie, że nie kupuje się spółek po pierwsze niedodochodowych, po drugie w trendzie spadkowym. Wszystko to zebrane do kupy daje wniosek: nie tykać, bo śmierdzi. Jak się wszyscy rzucą do sprzedawania, jak spadnie na groszówki, to można kupić licząc na spekulacyjne odbicie. To właśnie wyczytałem między wierszami
|
|
0 Dołączył: 2010-12-10 Wpisów: 464
Wysłane:
10 stycznia 2011 14:45:40
przy kursie: 0,93 zł
Czy ktoś może mi wyjaśnić skąd ten paranoiczny zjazd na JAGO?  . Firma się powiększa, jej wartość księgowa to 1,68zł. Ale fakt że pani Sjoblum( trudne do napisania nazw.), największy współwłaściciel bezustannie różnymi metodami wyprowadzą kasę z firmy, jakby miała współakcjonariuszy gdzieś  .
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
10 stycznia 2011 21:17:17
przy kursie: 0,93 zł
ale dlaczego paranoiczny? Wartość księgowa to była na koniec III kwartału. Już teraz Maciej mówi o parudziesięciu milionach strat w IV kwartale. Do tego w bilansie jest trochę wnipów, czyli czegoś co warte jest okrągłe 0. Jeśli dodać widmo bankructwa przez problemy z płynnością to czego można oczekiwać???
|
|
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
13 stycznia 2011 09:55:13
przy kursie: 0,95 zł
no nie... ja tu z przedmówcą chciałem dżentelmeński pojedynek na argumenty stoczyć, a ktoś mnie uprzedził. niemniej, spójrzmy na wykres i postarajmy się wspólnymi siłami dostrzec coś, co przemawia za wzrostami (bo ja nie widzę zupełnie nic). cherlawy krótkoterminowy trend wzrostowy zdechł, zanim zdążył rozwinąć się. średnioterminowy natomiast jest okazem zdrowia i nic jemu nie zagraża. edit: i niech mi zostanie wybaczony brak kreski pokazującej, że dołek z 11 stycznia AD2011 jest niżej aniżeli z 20 grudnia roku ubiegłego  kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 13 stycznia 2011 10:03
|
|
1 Dołączył: 2011-01-06 Wpisów: 371
Wysłane:
24 lutego 2011 17:40:19
przy kursie: 0,78 zł
Insiderzy sprzedawali (komunikat wczorajszy) więc rano na chwilę były wydły dolne, aby po południu były widły górne, a wyniki w nast.tyg. Kto wytrzyma to może się dowie o co chodzi. Albo czas albo pieniądz. ...
|
|
0 Dołączył: 2008-11-21 Wpisów: 36
Wysłane:
24 lutego 2011 18:19:41
przy kursie: 0,78 zł
Cytat:Zarząd Emitenta informuje, że w dniu 23 lutego 2011 roku otrzymał od osoby zobowiązanej, członka Rady Nadzorczej, działającej w imieniu i na rzecz spółki Park Bronisze sp. z o.o. informację w trybie art. 160 ustawy o obrocie instrumentami finansowymi o zbyciu w dniu 22 lutego 2011 roku na rynku regulowanym prowadzony przez Giełdę Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. w transakcji pakietowej 2.300.000 akcji spółki Firma Handlowej "JAGO" S.A. po średniej cenie 0,45 zł.
Ktoś najwyraźniej przedwczoraj kupił po 0,45 by dziś sprzedać prawie 100% wyżej? Ciekawe kto i co na to KNF?
Edytowany: 24 lutego 2011 18:21
|
|
0 Dołączył: 2010-07-29 Wpisów: 12
Wysłane:
29 kwietnia 2011 14:19:26
przy kursie: 0,82 zł
Cytat:Rynek uwierzył w nowe pomysły na Jago
Robert Bibrowski, nowy akcjonariusz Jago, sugeruje alians z zagraniczną firmą. Spółka jest dziś liderem wzrostów na GPW. W akcjonariacie dystrybutora mrożonek rośnie nowy gracz. To Robert Bibrowski, który w przeszłości ujawnił się m.in. w Sanwilu, Optimusie i Mostostalu Warszawa. Właśnie przekroczył próg 10 proc. głosów Jago (wcześniej miał 5 proc.). I na tym nie skończy.
- Jeśli restrukturyzacja tej firmy da efekty, będę chciał zwiększyć zaangażowanie. Przewiduję, że efekty będzie można ocenić po wynikach za pierwsze półrocze - mówi Robert Bibrowski. Wcześniej akcjonariusz zamierza spotkać się z głównym rozgrywającym w Jago, czyli Maciejem Niebrzydowskim, który zarządza portfelem matki - Elżbiety Sjoeblom (23 proc. kapitału ). - Mam pomysł na Jago. Interesujące byłoby rozważenie aliansu kapitałowego z pewną zagraniczną firmą z tej branży - uważa Robert Bibrowski. Warto przypomnieć, że 5 maja walne Jago ma upoważnić zarząd do przeprowadzania emisji w ramach tzw. kapitału docelowego, z wyłączeniem prawa poboru. Maksymalnie będzie można wypuścić akcje stanowiące 10 proc. obecnego kapitału. Czy Robert Bibrowski ale będzie zainteresowany objęciem nowych akcji? - Wszystko jest do rozważenia - odpowiada akcjonariusz. Przypomina, że Jago zamknęło 2010 r. z poważnymi stratami (35 mln zł netto). - O poważnych problemach w Jago mówi się już od dawna, a spółka wciąż jakoś działa. Myślę, że jest niedowartościowana i ma niezłe perspektywy. Przewiduję, że ciężkie czasy są jeszcze przed nami, a branża spożywcza ma szanse wyjść z tego obronną ręką - uważa Robert Bibrowski. Rozwojowi Jago sprzyjają też działania funduszu private equity Penta, który przejął Iglokrak i Iglotex - liderów w dystrybucji mrożonek - i zamierza dalej przejmować. - Kontrahenci będą dokładać starań, żeby nie być uzależnionym od dominującego gracza w branży - przewiduje Robert Bibrowski. Z Maciejem Niebrzydowskim nie udało nam się wczoraj skontaktować. Można jednak przypuszczać, że powiązane z nim spółki są atrakcyjne dla Roberta Bibrowskiego. - Mam też pakiet akcji Zrembu Chojnice. Ta spółka też jest niedowartościowana - twierdzi Robert Bibrowski. - Cieszę się, że ktoś docenił Zremb - komentuje Krzysztof Kosiorek-Sobolewski, prezes Zrembu.
link
|
|
Wysłane:
29 kwietnia 2011 15:08:00
przy kursie: 0,82 zł
Przecież to nie jest ani dochodowa,ani przyszłościowa,ani innowacyjna branża,bez przesady... Jedynie przy okazji drobni mogą wyjść z tego bankruta,a kupujący "inwestor" niech to bierze
|
|
0 Dołączył: 2009-11-16 Wpisów: 18
Wysłane:
3 maja 2011 06:33:42
przy kursie: 0,86 zł
Może nie jest to branża innowacyjna, ale z dużym potencjałem w Polsce o czym świadczy zainteresowanie jej konsolidacją przez fundusz Penta. Więcej informacji: "Fuzja Iglokrak i Iglotex zakończona" rolnicy.com/przetworstwo-spozy...i jest to paradoksalnie szansa dla spółki Jago SA o czym w wywiadzie dla portalu rynekspozywczy.pl mówi Prezes Horteksu: " (...) - Tym bardziej, że inni dystrybutorzy po tej transakcji Penty coraz chętniej i częściej mówią o stworzeniu koalicji i stworzenia alternatywy dla firmy Iglotex. Wydaje mi się, że będzie to bardzo pozytywny impuls dla całej branży dystrybucji mrożonej. Firma Jago pewnie mogłaby być dobrą bazą do tworzenia takiej alternatywy dla grupy Penta, jednak żeby stać się taką bazą, niewątpliwie muszą rozwiązać swoje wewnętrzne problemy - dodaje prezes Horteksu." Link to wywiadu: www.portalspozywczy.pl/owoce-w...
|
|
0 Dołączył: 2010-06-09 Wpisów: 144
Wysłane:
3 maja 2011 13:42:22
Cytat:Może nie jest to branża innowacyjna, ale z dużym potencjałem w Polsce o czym świadczy zainteresowanie jej konsolidacją przez fundusz Penta.
Daj spokój,nie wygłupiaj się... Penta umoczyła ogromne pieniądze, to ma być dla ciebie autorytet...?
Edytowany: 3 maja 2011 13:44
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-11-16 Wpisów: 18
Wysłane:
3 maja 2011 15:12:11
Nie do końca się z Tobą zgodzę. Masz chyba na myśli cenę po jakiej fundusz wyszedł z Żabki Polska SA, jednak moment wejścia w ten temat na szczycie hossy w 2007r. rzutował negatywnie na ten projekt od samego początku. Z zainwestowanych pierwotnie 500 mln zł + 900 mln zł dofinansowania spółki prawdopodobnie wróci do nich ok. 1,1-1,2 mld zł (źródło: wyborcza.biz/biznes/1,101562,9...). Inne fundusze Private Equity, takie jak Enterprise Investors miały zdecydowanie większe wpadki. Ja osobiście cieszę się, że fundusz zamknął ten projekt i jestem pewien, że "lekcja z polską żabką" dużo nauczyła zarządzających i w przyszłości nie będą popełniać takich błędów. A co do Jago to czas pokaże. Ja jestem dobrej myśli i czekam na czwartkowe Walne. pozdrawiam rudeboy
|
|
0 Dołączył: 2011-05-03 Wpisów: 92
Wysłane:
16 maja 2011 20:26:19
przy kursie: 0,71 zł
16-05-2011, 10:54- Sezon letni, będzie niewątpliwie czasem początku polaryzacji sytuacji w dystrybucji żywności mrożonej w Polsce, a wczesna jesień początkiem przygotowania nowego projektu organizacji dystrybucji mrożonek w Polsce, który stanowić będzie zdrową przeciwwagę dla projektu Penty - twierdzi Zbigniew Mendel, prezes i właściciel firmy Mendel Company. Producenci - liderzy rynkowi w poszczególnych kategoriach przyjmą w końcu do wiążącej wiadomości i zaakceptują wreszcie na podstawie empirycznego doświadczenia, że dualizm projektu Penty, jest w istocie strategicznym zagrożeniem dla ich pozycji rynkowej. Jest dla mnie oczywistym, że proces dojrzewania producentów do takiej świadomości ma już miejsce. Wkrótce przyjdzie czas na decyzje będące w istocie obroną własnych interesów - twierdzi Zbigniew Mendel. Jego zdaniem rynek potrzebuje pilnie dowartościowania dystrybutorów prowadzacych transparentną politykę rynkową, nie wchodzących w rolę producenta, gwarantujących lojalną, nie konkurencyjną politykę wobec liderów rynkowych, a szerzej producentów mrożonek. Producenci muszą w dobrze pojętym interesie zaangażować się w ten proces, w innym przypadku stracą kontrolę nad procesem dystrybucji, zwłaszcza na kluczowym dla mrożonek rynku poza sieciowym i gastronomicznym. - Zaangażowanie Penty w proces produkcji powoduje, że jest tylko kwestią czasu kiedy na bazie know how i wiedzy rynkowej odnośnie struktury sprzedaży liderów rynkowych, Penta podejmie skuteczne decyzje dotyczące repozycjonowania własnych marek, mając w dyspozycji klucze do dystrybucji: kontrolę nad siecią dystrybucji. Fritar i Iglotex - kluczowe zakłady produkcyjne Grupy Penta - potrzebują wolumenów sprzedaży. Jeżeli nie zadziała synergia między częścią produkcyjną i dystrybucyjną Iglotexu, wartośc projektu istotnie spadnie - mówi Zbigniew Mendel. Kolejne miesiące mogą więc wupłynąć pod znakiem dynamicznych zmian jakościowych na rynku dystrybucji żywności mrożonej, których apogeum przypadnie na pierwszy kwartał 2012 roku. - Jedyną alternatywą zapobiegającą de facto monopolizacji rynku w przypadku braku woli producentów do zaangażowania się w proces transformacji dystrybucji mrożonek oparty na budowie przeciwwagi monopolu Penty/Iglotexu - pod grożbą utraty suwerenności rynkowej - jest decyzja liderów o reaktywacji własnej sieci dystrybucji, co jednak cofnie w rozwoju cały sektor o kilka lat. Ilość realizowanych obecnie projektów na etapie koncepcyjnym i studiów służących przygotowaniu opcjonalnej strategii oraz wypracowaniu rekomendacji do procesu decyzyjnego, upoważnia do stwierdzenia, że w mrożonkach czekają nas ciekawe, dynamiczne i róznokierunkowe zmiany. Rynek nie znosi i nie znesie monopolu - mówi Zbigniew Mendel. www.portalspozywczy.pl/owoce-w...Carlito Brigante
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-09-21 Wpisów: 139
Wysłane:
26 czerwca 2011 13:49:39
przy kursie: 0,54 zł
Raport bieżący nr 39/2011 Data sporządzenia:2011-06-08 Cytat:3. Liczba papierów wartościowych objętych subskrypcją: 1.000.000 akcji zwykłych na okaziciela serii H 7. Cena po jakiej akcje były obejmowane: Akcje serii H zostały objęte po cenie emisyjnej w wysokości 1 (jeden) złoty za każdą akcję. 12. Łączne określenie wysokości kosztów, które zostały zaliczone do kosztów emisji, ze wskazaniem wysokości kosztów według ich tytułów: Łączny koszt Spółki poniesiony w związku z emisją akcji serii H stanowi kwotę 350.000, w tym: a) przygotowanie i przeprowadzenie oferty: 350.000 13. Średni koszt przeprowadzenia subskrypcji przypadający na jednostkę papieru wartościowego objętego subskrypcją: 0,35 zł Raport bieżący nr 34/2011 Data sporządzenia:2011-05-30 Cytat:3. Liczba papierów wartościowych objętych subskrypcją: 1.000.000 akcji zwykłych na okaziciela serii G 7. Cena po jakiej akcje były obejmowane: Akcje serii G zostały objęte po cenie emisyjnej w wysokości 1 (jeden) złoty za każdą akcję. 12. Łączne określenie wysokości kosztów, które zostały zaliczone do kosztów emisji, ze wskazaniem wysokości kosztów według ich tytułów: Łączny koszt Spółki poniesiony w związku z emisją akcji serii G stanowi kwotę 350.000 zł, w tym: a) przygotowanie i przeprowadzenie oferty: 350.000 zł 13. Średni koszt przeprowadzenia subskrypcji przypadający na jednostkę papieru wartościowego objętego subskrypcją: 0,35 zł łączny koszt emisji 700tys zł, 35% pozyskanych środków Rozumiem, żeby to była emisja z pp, reklama itd... ktoś mi wytłumaczy jak Oni to zrobili?
|
|
0 Dołączył: 2008-07-27 Wpisów: 2 112
Wysłane:
10 lipca 2011 03:06:07
przy kursie: 0,51 zł
Co wiemy tutaj: tak jak podajesz emisja 1 mln sztuk dla Sjoblom,koszt emisji 350 tys. czyli...brali po 65 groszy. W maju planowali emisję 4 mln sztuk,w czerwcu był projekt emisji już 33 mln sztuk,walne pod koniec czerwca nie uchwaliło nic,(oprócz formalności),powodem brak kworum. Nowy inwestor,wierzący w restrukturyzację firmy(P.Bibrowski,nie uczestniczył)ostatni jego zakup to ponad 300tys. po 0,75 zł,nie licząc wcześniejszych  . Mamy pata.Czyli co...nwza(i emisja po nominale-czytaj złotówa) lub zwała,bo będzie wychodził(między innymi) z nieudanej inwestycji(mniej prawdopodobne).Musiałby chłop stracić wszelką nadzieję,albo musiałby być beznadziejny przypadek. Kobieta wytrzymuje. p.s. Sezon na mrożone jagody w pełni  .Koniec kręcenia lodów,czas sprzedaży.Mrożonek,nie akcji! "Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 10 lipca 2011 03:07
|
|
Wysłane:
1 września 2011 10:05:41
przy kursie: 0,33 zł
Tytan napisał(a):Czy ktoś może mi wyjaśnić skąd ten paranoiczny zjazd na JAGO?  . Firma się powiększa, jej wartość księgowa to 1,68zł. . Odpowiedź masz w katastrofalnych wynikach.Dramatu jak widać ciąg dalszy,ciekawe jak długo firma jeszcze pociągnie...?
Edytowany: 1 września 2011 10:09
|
|
PREMIUM
0 Dołączył: 2008-10-07 Wpisów: 993
Wysłane:
22 września 2011 10:32:33
przy kursie: 0,17 zł
No to w końcu się realizuje: www.stockwatch.pl/wiadomosci/n...Cytat:W piątek rada nadzorcza Jago SA może zadecydować o złożeniu wniosku o upadłość - mówi pełnomocnik znaczącego inwestora w rozmowie z Pulsem Biznesu.
|
|
Wysłane:
22 września 2011 10:41:26
przy kursie: 0,17 zł
rudeboy napisał(a):Może nie jest to branża innowacyjna, ale z dużym potencjałem w Polsce o czym świadczy zainteresowanie jej konsolidacją przez fundusz Penta.
No to masz ten "spory potencjał"...
|
|
Wysłane:
15 października 2011 00:47:26
przy kursie: 0,27 zł
Nie jestem na bieżąco,ale gdybym śledził wątek i wieści ze spółki,z pewnością bym nie kupił,nawet na krótki termin.I tak się właśnie zastanawiam,czy ten artykuł z września nie był takim kolejnym zonkiem(sponsorowanym,tym razem naganianiem na sprzedaż)  . No bo jak piszą o świetlanej przyszłości spółki X,to zazwyczaj chcą wywalać grube pakiety,a jak straszą bankructwem,to może jest na odwrót,no nie? :) A odnośnie tego wywalania przez Sjoblom(Niebrzydowskiego,bądź kogo tam) to przypomniał mi się Beefsan,sprzed paru lat,tam też był lewar na akcjach i bank wywalał,do czasu. Tu już chyba bank wywalił to co miał wywalić. Jak spojrzeć na ostatni mój wpis i przy jakiej cenie,to marnie to wygląda.No ale w międzyczasie była zwała na indeksach plus ten w/w lewar. Spekulacyjnie widziałem kurs na 0.26.Nawet zamknęło wyżej. "Fortuna favet fortibus"
|
|
Wysłane:
16 października 2011 21:35:46
przy kursie: 0,27 zł
Na szczęście nie śledziłem... "Fortuna favet fortibus"
|
|