plynacyzrynkiem napisał(a):jednym slowem, czy wolicie
a) analizowac polska gospodarke i polski rynek, a potem amerykanski, europejski chinski itd
oraz
b) analizowac spolki
czy tylko analizowac spolki
Chociaż jestem studentem kierunku finanse i rachunkowość, znam definicje ryzyk, o które pytasz, teoria w tym temacie nie jest mi obca to jednak w ankiecie kliknąłem, że nie, gdyż jest to skomplikowane. Tyle odpowiedzi na pytanie.
A co do komentarza to wolę tylko analizować spółki bez dogłębnej analizy szerokiego rynku, wpływu innych giełd na sytuacje w Polsce i odważę się stwierdzeniu, iż większość ludzi inwestujących/grając na GPW tak robi, gdyż tak po prostu jest dla nich łatwiej. Myśli się w ten sposób, że nie potrzeba znać, wykluczać ryzyka specyficznego do tego, żeby zainwestować w spółkę, która wydaję się perspektywiczna itp, itd.
Jako moja subiektywna uwagę, to być może więcej osób weźmie udział w ankiecie jeśli będzie ona sformułowana w taki sposób jak napisałeś w komentarzu. Czy wolicie badać rynek polski, inne gospodarki a potem konkretne spółki, czy od razy przechodzicie do analizy samych spółek - coś w ten deseń :)