0 Dołączył: 2010-03-27 Wpisów: 28
Wysłane:
24 maja 2011 14:04:06
przy kursie: 23,95 zł
gdyby ministerstwo sportu lub inny podmot kupil osrodek splacilibysmy prawie cale zadluzenie..to by oznaczalo,ze zysk netto mielibysmy prawie jak zysk operacyjny..jeszcze wiecej zamowien zwazywszy,ze moce produkcyjne sa niewykorzystane..i "mamy najwieksza okazje od czasu texas air" :-)
|
|
0 Dołączył: 2011-01-07 Wpisów: 263
Wysłane:
24 maja 2011 14:14:57
hej, pamietam ze pracowales w branzy na wyspach... jaki teraz jest klimat w motoryzacji? Caly czas macie duze zamowienia, czy juz wszystko przycichlo? Pozdrawiam nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło jeśli lubisz miód, nie powinieneś bać się pszczół
|
|
Wysłane:
24 maja 2011 14:22:06
Roger kolego klimat jak najbardziej sprzyjajacy..wciaz tam pracuje.wroce jak groclin wroci na pozycje jednego z liderow branzy w unii europejskiej pozdrawiam
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-02-16 Wpisów: 506
Wysłane:
27 maja 2011 13:55:15
przy kursie: 24,60 zł
spideruk napisał(a):"wysoki wskaznik C/Z,ktory w przypadku wiekszosci spolek uchodzi za cos zlego,u cyklicznych moze byc dobrym symptomem.czesto aznacza,ze spolka zaczyna wychodzic z najglebszego dolkai wkrotce wyniki jej dzialalnosci ulegna poprawie,zyski przekrocza oczekiwania analityko,a menadzerowie funduszy beda gorliwie kupowac ich akcje.i cena pojdzie w gore.-peter lynch. nic dodac,nic ujac..idealnie pasuje do obecnej sytuacji groclinu..pozdrawiam
Przestrzegam przed wybiórczym stosowaniem wskaźników. Analiza wskaźnikowa powinna być traktowana kompleksowo bo wówczas ma sens. Np opieranie się na samym wskaźniku c/wk nawet jeśli jest bardzo niski mija się z celem jeśli nie podeprzemy się innymi wskaźniki.kami - zwłaszcza c/z Poniżej przedstawiam z krótkim komentarzem moją aktualną analizę AT. Generalnie obijamy się o bandy i czekamy na jakieś info fundamentalne.  kliknij, aby powiększyćPo wybiciu się dołem z wcześniejszego klina (fioletowa linia wsparcia) możemy teraz wyrysować niżej nową dolną linie ograniczenia. Wg mnie powinien teraz nastąpić ponownie zwrot ku północy i ponowny test górnego oporu. Wydaje się że wszyscy czekają na jakieś fundamentalne info ze spółki, które nadało by jakiś impuls do bardzie energicznych wzrostów.
Edytowany: 27 maja 2011 15:37
|
|
Wysłane:
2 czerwca 2011 22:24:46
przy kursie: 23,93 zł
Nasi koledzy z SW poinformowali na,s że na Groclinie wytworzyła się właśnie po dzisiejszej sesji wzrostowa formacja młota. Zobaczymy, niemniej jednak dziś przed południem kurs lekko naruszył dolną linie ograniczenia lecz ostatecznie zamknął się tuż powyżej niej co dobrze rokuje. To może świadczyć, że faktycznie teraz skierujemy się bardziej dynamicznie na północ aby znów przetestować górny linię oporu.
|
|
0 Dołączył: 2009-12-01 Wpisów: 113
Wysłane:
6 czerwca 2011 09:07:04
przy kursie: 22,62 zł
Szanowni technicy, gdzie to wybicie?
|
|
Wysłane:
6 czerwca 2011 15:44:44
przy kursie: 22,62 zł
quark62 napisał(a):Szanowni technicy, gdzie to wybicie? Wzbicie owszem i jest tyle, że dołem Przebiliśmy dolną linię wsparcia w piątek a dziś jest kontynuowany ruch spadkowy. Ja nie jestem technikiem, dla mnie analiza AT jest tylko dodatkowym, wspomagającym narzędziem natomiast decydują fundamenty i AF. A na Groclinie z braku kluczowych fundamentalnych info dużo inwestorów posługuje się AT - choć ona niekiedy działa a niekiedy zawodzi. Mnie znów wywaliło ze stopów (założonych poniżej wsparcia) w piątek więc czekam na dalszy rozwój sytuacji. Teoretycznie wsparcie mamy teraz w okolicach 21 ale może jeszcze dziś wyciągną kurs. Ja sądziłem, że dolne wsparcie będzie obronione ale jednak puściło więc sytuacja może być dynamiczna w obie strony. Niektórzy inwestorzy mogą niecierpliwić się, że nie ma wzrostów a dodatkowo krótkoterminowo kurs jest w kanale spadkowym więc trudno przewidzieć obecnie krótkoterminowe zachowanie kursu - przynajmniej ja się tego nie podejmuję  .
|
|
0 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 90
Wysłane:
7 czerwca 2011 13:01:43
przy kursie: 23,22 zł
a teraz pora na wieści z branży motoryzacyjnej; - z produkcji: Cytat:Niemcy: produkcja aut na eksport znów przyspieszyła Źródło: VDA, AutomotiveSuppliers.pl 07/06/2011 09:39 germany_flag Po kwietniowym minimalnym 2-procentowym wzroście, w maju br. znów dynamicznie rosła produkcja w fabrykach aut na terenie Niemiec. W maju produkcja samochodów za Odrą wyniosła 563,3 tys. sztuk, o 20 proc. więcej niż rok wcześniej. Na rynki zagraniczne trafiło blisko 74 proc. zmontowanych pojazdów - 421,7 tys., o 16 proc. więcej niż 12 miesięcy wcześniej. W sumie w okresie pięciu miesięcy 2011 r. z linii montażowych niemieckich fabryk zjechało 2,53 mln aut. To o 9 proc. więcej niż w analogicznym okresie zeszłego roku. Na eksport trafiło 1,93 mln aut (+11 proc.). www.automotivesuppliers.pl/ind... - ze sprzedaży: Cytat:Wlk. Brytania: w maju niewielki spadek sprzedaży nowych aut Źródło: SMMT, AutomotiveSuppliers.pl 06/06/2011 14:10 W maju 2011 r. w Wlk. Brytanii zanotowano jedynie 1,7-procentowy spadek rejestracji nowych samochodów, wynika z danych stowarzyszenia SMMT. Brytyjczycy kupili 150,4 tys. aut. W maju najczęściej kupowanym autem był Ford Fiesta (8,1 tys.) przed Fordem Focusem (6,5 tys.) i VW Golfem (5,5 tys.). W okresie styczeń-maj 2011 r. w Wlk. Brytanii zarejestrowano 846,5 tys. aut, o 7,3 proc. mniej niż rok wcześniej. Pierwsze dwa miejsca, wśród najlepiej sprzedających się aut, zajmują samochody koncernu Ford: Fiesta (42,8 tys.) i Focus (35,8 tys.). Niemcy: 22-proc. wzrost sprzedaży aut w maju Źródło: VDA, AutomotiveSuppliers.pl 07/06/2011 10:20 W maju 2011 na niemieckim rynku motoryzacyjnym zarejestrowano o 22 proc. więcej nowych aut niż w tym samym okresie zeszłego roku. www.automotivesuppliers.pl/ind...Klienci kupili w sumie 304,7 tys. pojazdów. Od początku roku na niemieckich drogach przybyło 1,33 mln nowych aut, o 13 proc. więcej niż analogicznym okresie 2010 r. www.automotivesuppliers.pl/ind... Wreszcie rośnie sprzedaż nowych aut we Włoszech Źródło: ANSA, AutomotiveSuppliers.pl 03/06/2011 10:58 W maju br. sprzedaż nowych aut we Włoszech wyniosła 170,6 tys. pojazdów, o 3,58 proc. więcej niż rok wcześniej, wynika z danych stowarzyszenia Anfia. Sprzedaż marek włoskich wzrosła o 4,41 proc. (51,6 tys. aut). Wzrost to zasługa przede wszystkim Lancii (+8,87 proc., 8,5 tys. sztuk) i Alfa Romeo (+43,89 proc., 6,1 tys. sztuk) ponieważ Fiat zanotował spadek sprzedaży (-0,85 proc., 36,7 tys.). Na marki zagraniczne przypadło niespełna 119 tys. aut, o 3,23 proc. więcej niż rok wcześniej. W okresie 5 miesięcy 2011 r. we Włoszech zarejestrowano 843,2 tys. samochodów, o 15,14 proc. mniej niż w tym samym okresie zeszłego roku. www.automotivesuppliers.pl/ind...French sales French car sales fell 8.3 percent in May on an adjusted basis to 197,784 registrations, industry association CCFA said on Wednesday, as for the second month in row sales figures reflected the end of government incentives to replace old models. France's scrapping incentive scheme ran out in December 2010, but consumers who bought cars as part of the scheme could register them until the end of March 2011. Renault CEO Carlos Ghosn also told a French newspaper on Tuesday that sales of Renault cars were being affected too by supply disruptions to some car parts manufactured in the areas hit by the Japanese earthquake. Ghosn told Le Parisien: "We underestimated the vigor of the French market after the scrapping scheme. We also have difficulties with some Japanese suppliers. I think this impact will be limited to the second quarter of this year." Group sales at PSA/Peugeot-Citroen SA rose 12.5 percent in May while Renault group sales dropped 18.2 percent. On an unadjusted basis, French sales were up 6.2 percent in May when there were three more working days this year compared with May 2010. In the first five months, sales rose 4.4 percent in unadjusted terms and 1.5 percent on a like-for-like basis to 1.015 million cars, the association said. French consumer spending slumped in April, national statistics office said earlier in the week, hit by a steep fall in car purchases after the subsidies were phased out. Spain, Belgium Sales of new cars in Spain fell 23.3 percent in May to 78,870 units over 2010 figures, carmakers association (ANFAC) said Wednesday, the eleventh straight month of falls after the removal of government subsidies last July. "The fall in sales in the last three years and the boom in cheap cars has taken car fleets back to levels last seen 15 years ago," said Juan Antonio Sanchez Torres, head of Spanish car showroom association Ganvam. Domestic spending remains weak in Spain, held back by high debt and unemployment. Belgium auto registrations rose 15 percent to 54,888 units in May. Read more: www.autonewseurope.com/apps/pb...www.autonewseurope.com/apps/pb... Wygląda na to, że widać już poprawę w branży po kataklizmie w Japonii. Eksport produkcji aut niemieckich przyspieszył ponownie, a sprzedaż w europie powoli wstaje na nogi. Odstepstwem od normy jest nadal Hiszpania, która notuje głębokie spadki.
Edytowany: 7 czerwca 2011 13:08
|
|
Wysłane:
9 czerwca 2011 15:00:37
przy kursie: 24,70 zł
Chińczycy wracają do zachęt w stymulowaniu sprzedaży aut. Cytat:CHINA: New scrappage scheme to lift car sales By: just-auto.com editorial team | 9 June 2011 Decrease font size Increase font size Comment on this article Email this to a friend Print this page Share this article According to a report in China Daily, the Ministries of Commerce and Finance in Beijing have approved a new package of car scrappage incentives. Under the new scheme, which replaces one which expired at the end of 2010, a grant of up to Yuan 18,000 (US$2,770) will be available for owners of old vehicles between now and the end of 2011. The new programme applies to 6- to 15-year old vehicles, with owners in rural areas seen as the most likely candidates to be attracted to the scheme. Incentives also apply to buses aged between 8 and 15 years, as well as to 10 to 15 year-old heavy trucks. After a period of frenetic growth, the Chinese car market is slowing down this year amid government moves to cool down an overheating economy. The latest move could reflect concern in Beijing that the sector could be slowing too quickly, which would hit automaker profitability as prices soften. www.just-auto.com/news/new-scr... a tymczasem sprzedaż niemieckich luksusowych aut bije rekordy, także za pomocą chińczyków Cytat:Home » Europe BMW leads Audi, Mercedes in May luxury-sales race David Jolley Automotive News Europe -- June 8, 2011 13:55 CET Follow Automotive News Europe FRANKFURT -- BMW brand topped rivals Audi and Mercedes-Benz, selling 121,168 cars worldwide in May, a rise of 19 percent over 2010 figures, the company said on Wednesday. Audi sold 113,400 cars last month, a 19.5 percent increase on the year before, ahead of Mercedes-Benz, whose May sales grew 7.3 percent to 108,766 units. BMW brand's global deliveries, boosted by sales of the new 5-series sedan and X3 SUV, rose 19.2 percent to 555,429 units in the first five months of the year, ahead of Audi's 17.5 percent rise to 535,400 cars. Mercedes' sales grew 10.5 percent to 490,021 through five months of 2011. "This was the most successful May the company has ever reported in sales. Our young vehicle portfolio continues to perform strongly and we are seeing healthy balanced growth worldwide,'' Ian Robertson, BMW board member for sales and marketing, said in a statement Wednesday. In total, BMW Group, including the BMW, Mini and Rolls-Royce brands, sold 147,563 units in May, a rise of 21.1 percent. Between January and May, the brands sales were 667,511, a rise of 20.7 percent. China sales Luxury carmakers have achieved huge sales gain in China thanks to the country's growing population of super-rich. But China's car market is expected to cool this year after surging by a third to a record high in 2010. May sales in China of BMW Group vehicles jumped 51.1 percent to 21,150 vehicles. In the United States, sales were up 19.7 percent to 26,452 units and at home in Germany, the BMW Group sold 29,372 cars, a rise of 27.7 percent. Audi's May sales in China grew 44.6 percent to 25,153 vehicles, while Mercedes sold 16,401 cars in the same period, a rise of 43.1 percent from the year before. Global sales of BMW Group's Mini brand rose by 38.5 percent in May to 26,104. In the first five months of the year, the brand sold 110,802 cars, a rise of 28.7 percent. Read more: www.autonewseurope.com/apps/pb...
|
|
Wysłane:
17 czerwca 2011 13:01:26
przy kursie: 22,98 zł
Przyglądam się bacznie kursowi Groclinu jak siłą własnej bezwładności z sesji na sesje coraz bardziej opada - przy relatywnie niskich obrotach - lecz jednak nie znajdując nawet nikłego oparcia w postawie kupujących. Mam wrażenie, że kurs dopadała jakaś niemożność i nie wiadomo co dalej robić. Do wyników za II Q jeszcze trzeba trochę poczekać, z samej spółki od dawna nie płyną żadne wiadomości, nawet dziennikarze ekonomicznie przestali się całkiem nią interesować, sam prezes ostatnio też już nie udziela wywiadów itp. Zatem brakuje jakiegoś impulsu, który nadałby nową dynamikę kursowi. Wszyscy liczą że ma być lepiej ale bez nowych informacji nie da się przekonać nowych inwestorów do tej spółki a będzie coraz więcej takich co mogą tracić cierpliwość. Teraz znów od kilku sesji kurs dołuje i nieuchronnie zdąża do testów ważnego wsparcia. Poniżej wklejam analizę AT: www.stockwatch.pl/at/GROCLIN/7...Po nie udanym wybiciu kurs Groclinu znalazł się w krótkoterminowym trendzie spadkowym. Obecnie kurs zmierza siłą własnej bezwładności (a może bezradności) do testu ważnego wsparcia z dnia 3 marca b.r. a poziomie 21,05. P.S. Napisałem ponad 2 tygodnie temu do spółki e-maila z 2 pytaniami. Pani szybko odpisała mi, że moje pytania zostały przekazane zarządowi. Niestety do tej pory nie otrzymałem na nie odpowiedzi, nawet wymijającej. Nienawidzę, jak się ignoruje mniejszościowy akcjonariat  . Nie tędy droga do budowania pozytywnego wizerunku spółki. Jestem cierpliwy więc jeszcze poczekam ale zaliczyli już mały minus :-)
Edytowany: 17 czerwca 2011 13:03
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 745
Wysłane:
17 czerwca 2011 16:31:07
Może warto obejrzeć sobie jeszcze raz wywiad z Drzymałą w CNBC Biznes, on tam wspominał kiedy będą się rozstrzygać istotne kontrakty do których Groclin ma zamiar startować, o ile mnie pamięć nie myli w tym kontekście mówił o przełomie III/IV kwartału.
|
|
Wysłane:
17 czerwca 2011 18:14:02
SteV napisał(a):Jakie pytania zadałeś? Generalnie o realizację już podpisanych kontraktów, zwłaszcza z GM oraz nowe, o których wspominali, że są w fazie negocjacji. Jak zechcą łaskawie odpowiedzieć to się podzielę tą informacją na forum. fidelio77 napisał(a):Może warto obejrzeć sobie jeszcze raz wywiad z Drzymałą w CNBC Biznes, on tam wspominał kiedy będą się rozstrzygać istotne kontrakty do których Groclin ma zamiar startować, o ile mnie pamięć nie myli w tym kontekście mówił o przełomie III/IV kwartału. . Nie oglądałem tego wywiadu więc nie będę w tej kwestii polemizował. Twierdzę jedynie, że bez większego impulsu (jakiejś informacji) ciężko będzie wywołać nowe bardziej "przekonywujące" wzrosty - przynajmniej przed wynikami za IIQ b.r. Wydaje się, że po informacjach z początku lutego o 2 nowych kontraktach (zwłascza z GM)oraz negocjacjach z kolejnymi firmami takimi jak Volkswagenem, Porsche i Volvo poszły duże wzrosty gdyż większość uznała, że kolejne kontrakty to kwestia niezbyt odległej przyszłości tj max. kilku m-cy. Więc ja tłumaczę ostatni marazm na spółce i pewne niezdecydowanie tym właśnie, że niektórzy tracą cierpliwość.
|
|
0 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 745
Wysłane:
17 czerwca 2011 19:07:11
@broker "Nie oglądałem tego wywiadu więc nie będę w tej kwestii polemizował. Twierdzę jedynie, że bez większego impulsu (jakiejś informacji) ciężko będzie wywołać nowe bardziej "przekonywujące" wzrosty"
No więc właśnie w wywiadzie prezes określał kiedy mniej więcej można oczekiwać tego typu informacji, o ile dobrze pamiętam, mówił o III/IV kwartale, nie wcześniej.
|
|
0 Dołączył: 2011-06-06 Wpisów: 233
Wysłane:
21 czerwca 2011 09:37:48
przy kursie: 21,70 zł
wisimy nad wsparciem 21,50...... Poniewaz Miasto Poznań wypowiedziało umowe dzierżawy stadionu miejskiego przy ul.Bułgarskiej, zarówno Warta (patrz wyżje) jak i Lech nie mają gdzie grac do września......... może Zbigniew podnajmie baze treningową i stadionik w Grodzisku ? trochę grosza - bezkosztowo wpadałoby do kasy.....
a tak na poważnie czekamy na wyniki Q2 - czyli sierpień pokaże nam prawdziwą siłę waloru lub jej ...hmmm....
|
|
Wysłane:
21 czerwca 2011 11:54:32
przy kursie: 21,70 zł
Ja widzę wsparcie trochę niżej na 21,05 o czym wcześniej już pisałem. Potem jeszcze na 19,25 z 10 lutego b.r. .Jutro najpóźniej dziś może być testowane to pierwsze. Jest również szansa że tak nisko nie zjedziemy i kurs zacznie trochę odrabiać straty ale na razie dominuje na spółce czerwień. I w jeśli nastroje na globalnym rynku nie poprawią się to test 21,05 może być nieunikniony.
Co do wynajmu stadionu w Grodzisku nawet jesli dojdzie do skutku to nie przykładałbym do tego kompletnie uwagi. Jedynie sprzedaż całego obiektu mogłaby pozytywnie bardziej znacząco wypłynąć na cash folow spółki i jego wynik finansowy. Choć oczywiście byłoby to zadarzenie jednorazowe.
Edytowany: 21 czerwca 2011 12:00
|
|
Wysłane:
22 czerwca 2011 21:41:13
przy kursie: 21,41 zł
panowie lecimy na poludnie dosc powaznie..spolka szalenie perspektywiczna i niedowartosciowana wzgledem wartosci ksiegowej,ale znajdujemy sie w obliczu zagrozenia spowolnieniem gospodarczym albo nawet kolejnym krachem gieldowym{zadluzenie usa}.mysle jednak,ze problem usa jak i grecji zostanie chwilowo rozwiazany i obecna hossa jeszcze troche potrwa.na rynki wroci euforia po korekcie i nie ominie groclinu.pamietjamy,ze trzeci kwartal zaczynamy od lipca i mozemy powoli wypatrywac kolejnych kontraktow..w tym tez kwartale zaczynamy produkcje do ciezarowek..rekordowe wyniki niemeckich koncernow zaczynaja sie przekladac na nasze przychody.Wytwarzana w Gliwicach oraz w Wielkiej Brytanii astra IV należy do europejskich liderów rynku w swoim segmencie.na 2011 opel zaplanowal kilka kolejnych waznych premier.wiele mozna by napisac... ps.mam nadzieje,ze w koncu odbijemy,bo wystawiaja nas na ciezka probe..
|
|
0 Dołączył: 2009-12-01 Wpisów: 113
Wysłane:
23 czerwca 2011 22:57:35
Perspektywy spółki w perspektywie następnych problemów makro nie wiele znaczą. O wybicie będzie trudno bo od jakiegoś czasu zagraniczny kapitał wypływa z GPW. Akcje Groclina nawet po pozytywnych informacjach/wynikach mogą mieć problemy z osiągnięciem adekwatnych poziomów wzrostów ponieważ może nie być tyle "byczego" pieniądza aby móc podtrzymać dobry klimat wzrostowy. Jeśli będą wzrosty to w obecnej sytuacji będą one wykorzystywane do prawdopodnego wyjścia z papieru przez mniej cierpliwych. Może być również ciężko o chętnych do kupowania. Oczywiście nie wykluczam wybić ale uważam, że w obecym klimacie na giełdach wybicia te będą raczej chwilowe.
Zobaczymy jutro. Dziś giełdy światowe nie tryskały optymizmem.
Cały czas mam nadzieję i wierzę, że mechanizm pomocy (dla Grecji i innych) zostanie ustanowiony natomiast miejmy świadomość, że takie problemy nie rozwiązują się przez jedną czy drugą deklarację. To będzie kilka chudych lat (napewno w Europie).
Edytowany: 23 czerwca 2011 23:04
|
|
Wysłane:
24 czerwca 2011 05:14:39
pojda pakiety pomocowe,obietnice i sie rynki uspokoja.problemow nie rozwiazemy,ale je oddalimy w czasie.hossa trwa a korekty musza byc.
|
|
Wysłane:
24 czerwca 2011 19:51:00
przy kursie: 20,23 zł
..nie zawsze jest pieknie,ale nie poddamy sie..przydalby sie jakis news za spolki,prognoza wynikow za drugi kwartal.spolka malo komunikuje sie z rynkiem,ale jak juz to robi jest widoczna reakcja.czekamy panie zbyszku na jakis komunikat.trzeba powstrzymac te spadki.ludzie traca cierpliwosc i sprzedaja bardzo tanio.beda tego zalowali i odkupia drozej..ale tak gielda szarga emocjami..wygrywaja cierpliwi.pozdrawiam
|
|
|
|