PARTNER SERWISU
pfqgkvzk
fidelio77

fidelio77

Ostatnie 10 wpisów
Pawel_1979 napisał(a):
fidelio77 napisał(a):
Zamiast się bez sensu emocjonować poczytajcie sobie o pomocy publicznej. Owszem, politycy mogą sporo obiecać bo to nic nie kosztuje, natomiast z prawnego punktu widzenia taka pomoc byłaby niedozwoloną pomocą publiczną.

Jestes pewien że np. kupno zapezpieczonych obligacji po rynkowych rentownościach byłoby uznane za pomoc publiczną. Nie wydaje mi się...

Nie jestem pewien. W każdym razie nie jest to tak hop-siup, że zaraz wezmą i pomogą, bo nie każda forma pomocy jest dopuszczalna. A tu przecież trwa wyścig z czasem.

Zamiast się bez sensu emocjonować poczytajcie sobie o pomocy publicznej. Owszem, politycy mogą sporo obiecać bo to nic nie kosztuje, natomiast z prawnego punktu widzenia taka pomoc byłaby niedozwoloną pomocą publiczną.

anty_teresa napisał(a):
Odnosiłem się np do tego:
fidelio77 napisał(a):
@antyteresa

No dobrze, przeformułuję to:
Premier naraża się globalnym graczom finansowym żeby ratować PBG? Wierzysz w to :-)?

a nie tylko wybiórczo cytatu, który zamieściłeś. Wczoraj już nie ciągnąłem tematu, bo najwyraźniej mamy różne zdania. Do nikogo nie mam pretensji(znów można odnieść się do interpretacji moich słów przez Twoją osobę). Nie mam także oczekiwań w stosunku do rządu w przedmiotowej sprawie. Powtórzę jeszcze raz:
Dopuszczam jedynie możliwość nacisków przez organa rządowe.

Rozumiem, w każdym razie z tego co powiedział minister wynika, że rząd raczej takich działań nie przewiduje. I tyle.

@antyteresa

Jedyne co zrobiłem to przytoczyłem słowa Twoje (cytat) i ministra Nowaka. Nic od siebie nie dodałem więc z pretensjami nie do mnie, tylko albo do siebie albo do Ministra.

anty_teresa napisał(a):
Nie naraża się, aby nie pogłębiać problemów sektora i nie zajechać branży. Dopuszczam taką możliwość. Przecież PBG nie jest wyspą.

Przed chwilą w faktach do tematu ustosunkował się Minister Nowak, cyt.: "Taki jest biznes" king

@analityk
"Dzis słyszałem już opinie polityków..."

Pewnie opozycyjnych, obiecać mogą wszystko, tylko nic nie mogą zrobić :-)

@antyteresa
"Nie naraża się, aby nie pogłębiać problemów sektora i nie zajechać branży. Dopuszczam taką możliwość. Przecież PBG nie jest wyspą."

No właśnie nie jest wyspą, następnego dnia cały sektor budowlany zażądałby tego samego protekcjonizmu, który otrzymałoby PBG.

A nastepnego dnia pewnie developerzy :-)

A nastepnego... itd.

@antyteresa

No dobrze, przeformułuję to:

Premier naraża się globalnym graczom finansowym żeby ratować PBG? Wierzysz w to :-)?

@antyteresa
"Na PEKAO może nie, ale jest KNF, kontrole.. zawsze można uprzykrzyć życie"

Premier wypowiada wojnę globalnym graczom finansowym, żeby ratować PBG? To scenariusz na komedię czy raczej science-fiction blah5?

@antyteresa
"Dopuszczam też możliwość wywierania nacisków przez rząd na przystąpienie do układu"

Nierealne. Naciskać to mogą sobie na PKO BP, bo tam jeszcze mają coś do powiedzenia w sensie właścicielskim. Bankom prywatnym mogą nagwizdać. W zasadzie to nie mogą nawet nagwizdać, bo przecież kto wtedy kupi polskie obligacje. Prędzej nacisną na PBG, żeby zrobili dobrze bankom blah5

28zenek napisał(a):
Nie mam ani jednej akcji PBG,ani Hydrobudowy.

Wkurza mnie jednak ta negatywna nagonka na wszystkich portalach,a zwłaszcza TVN24 CNBC.

Widzę w poczynaniach Zarządów pozytywne zamiary,wykorzystujące po trosze sprzyjającą atmosferę do
"podregulowania" problemów w budowlance.
Na pewno uczyniono odrobinę,ale powoli,przy dobrych chęciach można zrobić więcej i lepiej.

Nagonka? Wniosek o upadłość to jest konkret, który trudno zlekceważyć. I nie jest to raczej fundament do kreślenia happy endu, zwłaszcza dla akcjonariuszy.

28zenek napisał(a):
Zbyt dużo w tym wszystkim szumu medialnego,podbijania paniki i siania zbędnego niepokoju.
Dziś można powiedzieć z całą odpowiedzialnością,że PBG nie zniknie,i raczej nie upadnie mordą na pysk.W całej Polsce prowadzi budowy o różnym stopniu zaawansowania;a to nie budowa domku jednorodzinnego.
Banki były i będą pazerne takie ich wilcze prawo.Sytuacja ,która powstała pozwoli na stworzenie nowych możliwości negocjowania.

Jesteś chyba nieźle zapakowany w akcje PBG ;-)

@futro

Kredyt kredytem, ale zależy na jakich warunkach i pewnie w tym sęk. Kredyt powinien być uruchomiony do 10 czerwca, jeżeli nie to przestanie obowiązywać umowa z bankami.

Skimixa napisał(a):
Myślicie 2 sprawy. Odstąpienie od porozumienia i umowa kredytowa. Odstąpić banki mogą oczywiście www/w wypadkach ale chodzi o to , ze niektóre banki w swoich wewnętrznych regulaminach nie pozwalaja udzielać kredytów spółce w upadłości lub mającej spółki zależne w upadłości Lub mającej kuratora .

Stąd też pewnie furtka dla banków w treści porozumienia. Oczywiście nie należy mylić porozumienia z uruchomieniem kredytu, ale jedno wiąże się z drugim.

@darthunreal

Według mnie z umowy wynika, że w tym przypadku decyduje bank.

Dla przypomnienia wklejam 3 punkty umowy, które określają możliwość odstąpienia od umowy (pkt 10 i 11) oraz rozwiązanie umowy (pkt 12):

"10. każdy z Banków może wypowiedzieć Umowę ze skutkiem natychmiastowym poprzez złożenie wszystkim pozostałym stronom, na piśmie pod rygorem nieważności, stosownego oświadczenia, jeżeli zajdzie jedna lub więcej z poniższych okoliczności:
1) w odniesieniu do któregokolwiek członka Grupy PBG zostanie złożony wniosek o ogłoszenie upadłości obejmującej likwidację majątku lub z możliwością zawarcia układu, oświadczenie o wszczęciu postępowania naprawczego lub zostaną podjęte jakiekolwiek kroki w celu wszczęcia podobnego postępowania (niezależnie od tego czy działanie takie podjęła osoba trzecia czy członek Grupy PBG);
2) dojdzie do ustanowienia likwidatora, kuratora sądowego, zarządcy nad przedsiębiorstwem, zarządcy lub podobnego urzędnika w odniesieniu do któregokolwiek z członków Grupy PBG lub dowolnych jego aktywów;
3) dojdzie do wszczęcia egzekucji lub podobnego postępowania w odniesieniu do dowolnego członka Grupy PBG, w sytuacji gdy łączna wartość dochodzonych roszczeń (w tym roszczeń dochodzonych przez dany Bank w ramach czynności zachowawczych) wobec wszystkich członków Grupy PBG przekracza 10.000.000,00 zł, a wniosek o wszczęcie takiego postępowania nie zostanie cofnięty w ciągu 10 (dziesięciu) dni roboczych po jego złożeniu;
4) jakikolwiek członek Grupy PBG naruszy jedno lub więcej swoich zobowiązań z tytułu Umowy, a skutki tego naruszenia nie zostaną usunięte w terminie 10 (dziesięciu) dni roboczych od daty wezwania odpowiedniego członka Grupy PBG przez jeden z Banków do naprawienia takiego naruszenia;
5) jakiekolwiek zadłużenie finansowe jakiegokolwiek członka Grupy PBG (wyłączając istniejące kredyty, istniejące gwarancje oraz wierzytelności z tytułu istniejących umów w sprawie instrumentów pochodnych) nie zostanie spłacone w terminie (po upływie pierwotnie określonego okresu naprawczego) lub stanie się wymagalne przed terminem lub na żądanie (w tym na żądanie natychmiastowego wykupu obligacji wyemitowanych w ramach dozwolonej emisji obligacji) lub może zostać uznane przez wierzyciela lub w jego imieniu za wymagalne przed terminem lub płatne na żądanie (w tym na żądanie natychmiastowego wykupu obligacji wyemitowanych w ramach dozwolonej emisji obligacji) w każdym wypadku, w wyniku wystąpienia przypadku naruszenia (dowolnie opisanego), o ile łączna kwota takiego zadłużenia finansowego wszystkich członków Grupy PBG przekracza w jakimkolwiek okresie kwotę 10.000.000,00 zł;
6) inny Bank naruszy postanowienia Umowy;

11. każdy z członków Grupy PBG może wypowiedzieć Umowę ze skutkiem natychmiastowym poprzez złożenie wszystkim pozostałym stronom na piśmie pod rygorem nieważności stosownego oświadczenia o wypowiedzeniu Umowy, jeżeli którykolwiek z Banków złożył nieprawdziwe oświadczenie lub nie dotrzyma istotnych warunków Umowy, a skutki tego naruszenia nie zostaną usunięte w terminie 10 (dziesięciu) dni roboczych od daty wystąpienia takiego naruszenia;

12. Umowa ulegnie rozwiązaniu bez konieczności podejmowania dodatkowych czynności przez żadną ze stron niniejszej Umowy w przypadku braku uruchomienia finansowania pomostowego w terminie do dnia 10 czerwca 2012 r."

Pozostaje jeszcze pytanie co w sytuacji gdy jeden z banków wypowie umowę, czy cała umowa jest nieważna, czy poprostu przestaje obowiązywać tylko wobec tego banku.

anty_teresa napisał(a):
Tak można interpretować zapis w umowie o udzielenie bridgu.

W umowie z tego co pamiętam jest, że bank może odstapić od umowy. Słowo "może" jest jednoznaczne, daje bankowi swobodę decyzji. Natomiast do niczego banku nie zmusza, niczego nie przesądza. Bank jeśli zechce nie musi od umowy odstąpić,nawet jesli wnioski o upadłość się pojawią.

DarthUnreal napisał(a):
Bo jeśli w kwestiach formalnych do uruchomienia kredytu nie może być takich incydentów to to się będzie wlekło w nieskończoność.

No właśnie z tego co pamiętam to takie incydenty niczego nie przesądzają, dają jedynie możliwość bankom odstąpienia od umowy.

Skimixa napisał(a):
Tak , ale wycofanie tych "badziewnych" wniosków pozwala jednemu z banków udzielić kredytu bez łamania regulaminów . Resztę możemy sie domyślać .

Co takiego?

anty_teresa napisał(a):
Tę wartość da się z dużym ryzykiem szacować, ale ja chciałbym tego w tym miejscu uniknąć.

Owszem, im cena konwersji jest niższa tym gorzej i wartość wewnętrzna i wskaźniki na akcję spadną, ale to nie jest takie proste jak pokazał anal z BRE, że to nakręcająca się spirala:

niższa kapitalizacja -> niższa cena konwersji -> niższa kapitalizacja -> niższa cena konwersji i tak aż do zera...

Ten mechanizm nie do końca tak działa i intencją postu była próba pokazania dlaczego nie jest to takie proste.

Bo analityk dodał jeszcze jedno zdanie, którego nie zacytowałem:

"Zarząd PBG deklaruje jednak, że jest skłonny zaoferować obligacje również obcnym akcjonariuszom - jeśli faktycznie tak będzie - to jest to dobra wiadomość."

@antyteresa
"Z drugiej strony on spada nie przez brak wartości wewnętrznej tylko błędy w zarządzaniu płynnością."

No to już jest dyskusyjne, bo gdyby był dług ale powiedzmy po I kwartale mieliby zysk na działalności, to byłoby co innego. A tutaj nie dość, że dług to mamy firmę która przestała generować zysk. Ujemna marża pojawiła się nie tylko na drogach, ale też na wodzie i gazie. Nie wiemy kiedy społka zacznie w końcu zarabiać żeby móc spłacać dług, który cały czas się powiększa (kredyt pomostowy).

"Rozwiązania po najmniejszej linii oporu."

To musiał napisać jakiś urzędnik z odciętą głową ;-)

Analityk z DIBRE z kolei uważa, że tu działa taki mechanizm:

"im niższa cena akcji, tym niższa cena konwersji, im niższa cena konwersji tym niższa wartość akcji" Błędne koło jednym słowem.

Jak tak dalej pójdzie to chyba ktoś zrobi wezwanie na ten bajzel, choćby tylko po to żeby przejąć Rafako.

Przy okazji linkuję do najnowszego raportu DIBRE:
www.dibre.pl/ds-server/6070?ti...

Nie no mam na myśli potencjalny deal z OHL.

A gdyby założyć, że pozbyliby się habety i aprivii za symboliczną złotówkę, czy to by ratowało sytuację i jaka byłaby reakcja rynku?

@rychu

Bezpośrednio faktycznie bardziej do DSS, ale pośrednio dotyczy sytuacji w całej branży budowlanej.

VeRtO napisał(a):
Może ktoś ze specjalistów psychologii rynków wypowie się na ten temat, bo ewidentnie po ukazaniu się dobrej informacji kurs zjechał w ciągu 3,5 h o jakieś 8,5 %. Patrząc na notowania wczoraj i dzisiaj z rana można było wywnioskować, że ktoś wiedział wcześniej o porozumieniu i zaczął podkupować, ale po oficjalnym komunikacie zjazd. Nie dość że kredyt pomostowy to jeszcze możliwość refinansowania części akwizycji Rafako. Dwa dobre infa i zajazd kursu. Ja już nie wiem co może podnieść ten kurs. Być może jakiś przeciek o wynikach? Jutro o 12:00 konferencja - omówienie wyników przez Prezesa.

Dziś raport, więc może po prostu wolą nie mieć papiera.

Zastanawia mnie pozycja kosztów inwestycyjnych - jak to interpretować, co to jest, zadłużenie?

Pawel_1979 napisał(a):
1. 3. Banki sa potężnymi sformalizowanymi instytucjami (pracuję w jednej z większych). To powoduje min. że nie zawsze muszą działać racjonalnie. Jeżeli zapadnie decyzja tniemy to nie ma zmiłuj.

Z ust mi to wyjąłeś. Ryzyko związane z PBG polega właśnie na tym, że:
a) bank nie zachowa się racjonalnie bo tak to już bywa w korporacyjnych molochach,
b) bank zachowa się racjonalnie, ale będzie działał w celu uzyskania potencjalnych korzyści z wyeliminowania PBG z rynku (ten kto na tym zyska jakoś tam się odpłaci)

Przykładem materializacji takiego ryzyka jest wczesniej linkowany przykład malborskiej malmy.

Jeszcze jedno, czy to, że w porównaniu z raportem za IV Q zobowiązania ogółem zmniejszyły się o 61 milionów może mieć jakiś związek ze spadkiem zysku o 50 milionów?

WatchDog napisał(a):
Wyszedł zaudytowany raport roczny i są zmiany in minus w istotnych pozycjach.
- zobowiązania krótkoterminowe większe, a zobowiązania długoterminowe mniejsze o 31 mln zł
Całość:
www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

Z tego co widzę, to zarówno krótko jak i długoterminowe zobowiązania zmniejszyły się o 30 mln, ale może niewłaściwie interpretuje, możesz jeszcze raz sprawdzić?

Chyba realizują zyski. Anal w Tv zwrócił uwagę na rosnące zapasy, że niby im towar nie schodzi.

Kwestia sprzedaży HBP i ewentualne skutki dla PBG były analizowane w raporcie DIBRE.

www.dibre.pl/ds-server/5467?ti...

Strona 5.

"gdzie jest dno? caly sektor budowlany wyglada dramatycznie."

Dno będzie jak się skończy panika. Jeśli chodzi o PBG to za tydzień ważny dzień, publikacja raportu i rozstrzygnięcie dużego przetargu.

Załóżmy, że Hydra upada, na ile można wycenić wtedy PBG?

Frey napisał(a):
Bo to sąd przepisy wymyśla...

I urzędnicy! Nie wiedziałeś? Niestety takie jest przekonanie przeciętnych użytkowników giełdowych forów.

No myślę, że jak Hollande wygra (a pewnie wygra), to na rynkach może być krwawo. On otwarcie mówi, że to bedzie zmiana nie tylko w skali kraju, ale także kontynentu. Może dojść do rozłamu między polityką Francji i Niemiec w ramach UE.

@darthunreal
"Ja mówię o tym, że w XXI wieku musi myć jakiś mechanizm selekcjonujący, który wywalałby potencjalne grupy które nie dadzą rady już od samego początku. Inaczej mówiąc dopuszczam myśl że skoro HB, Rafako wygrywają przetargi to nikt z tych którzy są zleceniodawcami nie zakłada dużego ryzyka upadku tych spółek. No bo rozgrzebią i co? Będzie dwa razy drożej."

No ale zdecyduj się czy piszesz o tym jak obecnie wygląda system przetargowy czy piszesz jak powinien według Ciebie wyglądać?

@darthunreal
"To co jak przyjdzie szwagier ze szpadlem i zaoferuje dobry plan i najniższą cenę to trzeba go wziąć? No przecież to idiotyzm."

Jak w ogłoszeniu o przetargu dasz, że szukasz szwagra ze szpadlem i głównym kryterium jest cena, a potem powiesz, że przetarg wygrywa ciocia gienia z ceną wiekszą niż szwagrowa, to szwagier może złożyc protest i sąd cię zmusi żebyś jednak ofertę szwagra przyjął. Wydaje mi się, że tak to funkcjonuje mniej więcej, ale jesli się mylę to niech ktoś sprostuje.

DarthUnreal napisał(a):
W takim razie jeśli przewiduje się powiedzmy upadłość grupy, jej rozpad, przejmowanie aktywów za długi, totalny brak płynności (niech każdy wybierze coś dla siebie) to mam pytanie do fundamentalistów :

Po co wybiera się w przetargach na zwycięzców spółki grupy PBG??

Przecież rozgrzebią robotę i będzie problem.

Nie jestem specjalistą od przetargów, ale to chyba nie jest tak, że zamawiający/organizator przetargu może sobie arbitralnie odrzucić jakąś ofertę na zasadzie upadniecie-rozgrzebiecie, więc spadajcie.

"HBP dokończy stadion"

Przyznam, że ja już nie wiem jak traktowac takie infa czy jako pozytywne czy negatywne. Oferta HBP była najtańsza, oby nie oznaczalo to straty na tym kontrakcie.

bankrucik napisał(a):
no tak, że dojdzie do niekontrolowanego przejmowania aktywow PBG za dlugi....

ta wczorajsza informacja o wstrzymaniu kredytów dla hydrobudowy jest wg mnie bardzo niebezpieczna...

"W czwartek Bank Pekao, finansujący spółkę, zdecydował o odblokowaniu limitu w pełnej wysokości"

www.rynekinfrastruktury.pl/art...

@wachar

"Uruchomienie działań windykacyjnych przez banki"

Teoretycznie tak, ale praktycznie przy takich kwotach to byłby również problem dla banków, także nie widze sensu gry ze strony banków na upadłośc firmy, nie maja w tym interesu wrecz przeciwnie, sami mogą wpaśc w tarapaty.

"Trzystu robotników zeszło z placu budowy na jednym z odcinków budowanej drogi w Górze Motycznej w okolicach Dębicy - ustaliła Informacyjna Agencja Radiowa. Powodem są zaległości płatnicze generalnego wykonawcy - Hydrobudowy, wobec jednego z głównych podwykonawców."

http://stooq.pl/n/?f=595835

Ciekawe czy kurs zareaguje.

buldi napisał(a):
Ale jednak budzi groze - sadząć po 50% zjeździe.Anxious

No nie dziwię się, ale formalno-prawnie DSS jeszcze jest w grze.

buldi napisał(a):
addison napisał(a):

.........Znamienne, że duże firmy budowlane, które obsługiwały budowy czy same je prowadziły największe problemy mają tuż przed tą imprezą.

Czy impreza wyznaczy dno na budowlance?

dzisiejszy upadek DSS nie jest ostatnim i wręcz może stanowić pretekst dla banków by zadbać o swoje bezpieczeństwo podnosząc kowenanty a tym samym dobić kolejnych leżacych.

DSS jeszcze nie upadł, wyrok jest nieprawomocny, nie zapominajcie o tym.

Jedna rzecz mnie zastanawia - spółki budowlane mają straty na kontraktach budowlanych z powodu wzrostu cen surowcow, ale spółki które wydobywają te surowce też tracą? Dziwne.

anty_teresa napisał(a):
DarthUnreal napisał(a):
Na SW jest remat o młotku - Teresa porobił badania i mu wyszło że się rzadko sprawdza. No ale to minima i możliwy powrót nad drugie dno. Może to było fałszywe wybicie dołem. Zobaczymy.

Nie Teresa, tylko anty_teresa :)

I wcale nie tak rzadko...

5x % to wcale nie jest rzadko. Po prostu formacje świecowe dają mniejszą przewagę niż można byłoby sobie to wyobrażać. Młot się tutaj mocno nie wyróżnia ponad inne na plus czy minus. Statystyka takiej formacji pokazuje, że da się na tym zarobić, choć wcale nie tak dużo, nawet po dobudowaniu innych filtrów, jak dywergencje itd. Młot nie jest także potwierdzony. Wymaga to większego close jutro niż dziś.

Czyli co, niby technicznie młot jest potwierdzony, ale styl w jakim to się odbyło raczej mnie nie przekonuje.

Jest jeszcze zbyt wiele strachu na papierze, a popyt jesli już jest zdaje się byc raczej krotkoterminowy. Papier parzy w łapki, krótko mówiąc.

Pozostaje marzyc o akcji ala BGZ ;-)

Podobno na wykresie powstała formacja młota. Jutro zobaczymy ile jest warta ta cała AT ;-)

DI BRE wydał raport specjalny datowany na 4 kwietnia, utrzymał rekomendację kupuj i cenę docelową 67 pln.

Szczegóły:

www.dibre.pl/ds-server/5675?ti...

Czy ktoś potrafi racjonalnie uzasadnic to, że wykonanie odcinka autostrady, który ma byc priorytetowy nasze genialne ministerstwo powierzyło społce, która zajmuje się wydobyciem kruszywa? Jakieś resztki logiki ktoś tu potrafi wskazac?

Przyznam, że ja się gubię w tych informacjach z ugody, ile za dodatkowe roboty, ile z umowy podstawowej minus rekompensata i kara za opóźnienie, byłoby miło gdyby ktoś to ogarnał i podał kwotę jaka na mocy tej umowy przypada PBG.

Na pewno transza 70 milionów ma byc tylko do opłacenia podwykonawców. Roboty dodatkowe to ok.30 mln.

Czy wczorajszy wzrost na DSS może miec coś wspólnego z infem o upadłości? Ale wtedy, dlaczego wzrost :-)?

PBG zawarł ugodę z NCS (nie linkuję, bo ze strony komunikatów ze społek na stockwatch nie da się linkowac).

Kod:
mod: da się linkować - niżej dowód. dorobimy specjalnie dla Ciebie

www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

Oceniac czy to bardziej dobre czy złe info się podejmuje, w każdym razie PBG zabuli 10 mln rekompensaty:

"Jednocześnie Strony Ugody ustaliły sposób rozliczenia rekompensaty, którą Konsorcjum zobowiązało się wypłacić Zamawiającemu z tytułu odwołania wcześniej zaplanowanych imprez masowych na skutek opóźnienia w budowie Stadionu Narodowego w kwocie 10 mln zł. Do dnia podpisania ugody potrącono kwotę 2 mln zł. Pozostała kwota zostanie potrącona w ten sposób, że 4 mln zł zostanie potrącone z wynagrodzenia za roboty dodatkowe, 4 mln zł zostanie potrącone z pozostałych płatności na rzecz Konsorcjum z tytułu robót dodatkowych. Ponadto strony ustaliły, iż kwota 350.000,00 zł dotycząca kary umownej za zwłokę w realizacji dodatkowego celu kluczowego zostanie potrącona z dalszych płatności na rzecz Konsorcjum z tytułu robót dodatkowych."

Upadłośc DSS może jeszcze bardziej pogorszyc sentyment i przełamac dno, może byc taniej.

rafsty napisał(a):
anty_teresa napisał(a):
A masz pewność, że gdaka nie płaci w terminie?

Ja mam (prawie) pewność, że płaci w terminie. Gdyby tak nie było, musiałaby płacić karne odsetki i komuś prędzej, czy później postawionoby zarzut niegospodarności. To się zdarza, ale nie w tak ewidentny sposób.

Cały sęk w tym, że płatności zależą od odbiorów, a urzędnicy są nieugięci, jeśli chodzi o akceptację wykonania prac. (W sumie nie dziwię się.) Natomiast zleceniobiorcy nie wyrabiają się technicznie, organizacyjnie i/lub finansowo, aby osiągnąć akceptowalne rezultaty. A dzieje się tak dlatego, że weszli w niekorzystne dla siebie i źle skonstruowane umowy. Umowy zostały wadliwie skonstruowane, ponieważ bazowały na wadliwie ustalonych kryteriach wyboru wykonawcy. Teraz wszyscy cierpią.

Łatwo się mówi po fakcie, ale okazuje się, że najlepiej wyszli ci, którzy na początku dali sobie z tymi przetargami siana.

Gdyby gdaka nie płaciła w terminie to od czego mamy sądy? Poleciałby pozew i tyle. Raczej jest tak jak sugeruje rafsty, problem z odbiorem wykonanych robót, z różnych względów. Chocby te słynne już szczeliny (chociaż czy akurat ten problem dotyczy pbg to nie wiem).

Kurs jak leciał tak leci, ciekawe gdzie się w końcu zatrzyma. Na koniec kwietnia koilejne ważne daty, rozstrzygnięcie kilku miliardowego przetargu no i raport za 2011 rok.

@anty-teresa

Dzięki wielkie, teraz wszystko jasne.

@antyteresa

Czyli chodzi o to, że zysk jest papierowy, kontrahent jeszcze nie zapłacił? Analityk w studio tłumaczył, że chodzi o coś takiego, że jedna złotówka tego zysku kosztowała powiedzmy 2 złotówki. Nie wiem o co mu chodzilo.

Podobno PBG w 2011 mialo zysk, ale również ujemne przepływy operacyjne na ok. 500 mln. To w końcu spółka zarobiła czy nie? Jak to w ogle jest możliwe, że jednocześnie jest zysk i ujemne przepływy?

Do tego co napisał verto dodałbym jeszcze spory wolumen na dzisiejszej sesji, też mnie zaskakuje ten spadek na koniec.

Przypominam, że dziś miał by ogłoszony wyrok w sprawie Rafako vs Alstom, jakieś wieści?

rafsty napisał(a):
Zgodnie z zasadą, że jak się straciło 80%, to trzeba zarobić 5 razy, żeby wyjść na zero.
Ale to ciekawsze. Napędza kurs dzisiaj:
Cytat:
PBG prowadzi zaawansowane rozmowy o sprzedaży PBG Erigo, Hydrobudowy i Aprivii

Infostrefa

Czyli scenariusz z linkowanego tutaj przeze mnie raportu DI BRE.

Dobrze, że odbiło, bo spadało szybciej niż ja tu na nartach zjeżdżam.

Pozdrowienia z Alp Południowych salute

PS. W tym wywiadzie z Jakubasem na cnbc biznes była wzmianka o tym, że Wisniewskiego poprzednia spółka, w której był prezesem zbankrutowała. Szukałem, ale nic nie znalazłem, wiecie coś?

DarthUnreal napisał(a):
Jeśli to oba fundy sypią to tutaj jakiekolwiek jasne chmurki ulatują. ING było minimalnie nad poziomem 10 %. Jak zaczęli wywalać w poniedziałek to za niedługo będzie info.

Czy zaczął się rok spektakularnych bankructw jak to ktoś kiedyś wspomniał w wątku kiedy dno bessy lub kiedy szczyt hossy (nie pamiętam w którym)??

No właśnie, jesli fundusze miałyby wyczyścic swoje zaangażowanie do zera, to spadki by się szybko nie skończyły, maja jeszcze tego sporo.

Jeszcze a propos zadłużenia, tu może miec zastosowanie powiedzenie, że jak masz 1000 pln długu, to Twój problem, ale jak masz `ponad miliard jak pbg to problem banku. W raporcie linkowanym tu wczesniej przeze mnie określono tę sytuacje jako "too big too fail", ze względu na wielkośc zadłużenia banki powinny starac się raczej żeby spółka nie upadła.

Patrzac na odczyty PMI i reakcję rynku to chyba będziemy mieli wyczekiwaną korektę. Scenariusz stagnacyjno-recesyjny w Europie wraca do gry.

WatchDog napisał(a):
Cytat:
Historia ma dla fundamentalistów fundamentalne:) znaczenie. Poczytaj choćby Grahama
Prognozy można robić tylko w oparciu o wiedzę na temat spółki a ta czerpie sie z historii.

Graham jest nudny jak flaki z olejem, co stwierdziłem przeczytawszy ostatnio w całości wersję polską. Mi wystarczy Damodaran plus Stickney/Brown/Wahlen. Dlatego, że są to analitycy, a nie inwestorzy. Do tego współcześni. Graham - jeśli czytałeś - przez większą część swojej nudnej kluchy namawia do obligacji i ostrzega przed ryzykiem rynku akcji i ma rację. Natomiast to co pisze o akcjach, powstawało w czasach gdy nie było derywatów, kreatywnej księgowości, MSRów - wykazywane wyniki były o wiele bardziej wiarygodne niż teraz. Obecnie nawet młodsza księgowa zna tysiąc i jeden sposobów na poprawienie (lub pogorszenie) wyników zgodnie z literą prawa, jeśli sobie tego zarząd życzy.

Powyższy elaborat jest teoretyczny. Natomiast w wypadku PBG trzeba sprawdzić jedną rzecz: jaka część przychodów i wyników historycznych oparta jest o rozliczenie kontraktów długoterminowych i inne działania oparte o MSR 11. Pamiętasz co się działo na wynikach deweloperów, gdy zaczęli stosować w jego miejsce MSR 18?
www.stockwatch.pl/artykuly/pos...

To ja może jeszcze raz rzucę linkiem wydaje mi się przydatnym, bo DI BRE wysmażył 20 stronicowy raport na temat bieżącej sytuacji spółki, są tam rozważane różne scenariusze.

Jest też kalendarz z ważnymi datami, pierwszą właśnie było 20 marca, ze względu na raport Mostostalu Warszawa, DI BRE spodziewali się tutaj straty max. 100 mln, z tego co widziałem strata wyniosła bodajże 150 mln, czyli gorzej od oczekiwań. Byc może to też przyczyniło się do dzisiejszej przeceny.

www.dibre.pl/ds-server/5467?ti...

Kov ma dobry biznes na Ukrainie, nie rozumiem tylko dlaczego koniecznie uparł się żeby topic kasę w poszukiwania ropy. Trzeba było zacząc tylko od ukrainy, pokazac zysk i wtedy ewentualnie eksperymentowac z ropą. Kurs wtedy też byłby inny, emisje na innych warunkach itd.

Gdyby w WIG20 było więcej synthosów, który dziś zrobił historyczny szczyt to spokojnie byśmy dotrzymali tempa amerykańskim indeksom jeśli chodzi o wzrosty.

Najlepiej widac to na wykresie:
stooq.pl/q/?s=sns&d=201203...

DI BRE w rekomendacji bodajże z 8 marca czyli całkiem świeżej wyceniło papier na 67 zł.

Edit: Z 12 marca, tutaj link: www.dibre.pl/ds-server/5467?ti...

A ja sobie myslę, że powoli bo powoli, ale jankeska gospodarka jednak zdecydowanie człapie w kierunku jasnej strony mocy (patrz ostatnia długa seria pozytywnych danych makro). W związku z tym, wątpie w jakąś poważniejszą korektę.

Myśle, że wszyscy są ciekawi na jakich warunkach będzie emisja, dopóki tu nie będzie jasności to raczej nie ma co liczyc na radykalną zmianę jesli chodzi o kurs.

@Szutnik

Eee tam, na QE3 to rynek liczył przecież sporo wcześniej, nie dostał go i fakt ten już dawno przetrawił -- tak mi sie przynajmniej wydaje.

Izrael stoi przed wyborem atakowac czy nie Iran, wiec ich giełda może byc teraz bardzo wrazliwa.

cad_man napisał(a):
Może nie doczytałem w wklejonach cytatach z prasy i nie wiem: czy spękania są również na odcinku dss? Jakie są te spękania: pojawiły się tylko w warstwie zczepnej asfaltu czy w warstwie ścieralnej? Jest tam warstwa ścieralna?A może spękania są głebokie i sięgają wartswy konstrukcyjnej czyli podbudowy?
chyba nikt z tutaj piszących tego nie wie... a już nieomal ogłszacie bankructwo i upadłość dss...
Jeśli rysy są również na odcinku dss to czy warstwa (warstwy) na których się pojawiły zostały wykonane przez dss czy jeszcze przez covec?
W życiu nie uwierzę w to, że rysy (nie pęknięcia przez całą wysokość drogi) mogłyby doprowadzić do upadłości firmy wykonawczej. To tak jakby rysy na tynku wewnętrznym doprowadzały do bankructwa deweloperów (a uwierzcie mi że się zadażają) - oczywiście rysy części konstrukcyjnej powodują o wiele większe "komplikacje". Więc z uwzględnianiem wpływu rys na autostradzie na sytuację dss bym się wstrzymał.
O innych akspektach takich jak zawieranie umów, różnych zapisów w umowach i wygrywaniu przetargów nie będę się wypowiadał, bo zakładam, że tutaj piszący wiedzą jak prowadzi się biznes w Polsce - więc wyrażanie tutaj swojego zdziwienia może powodować lekki uśmiech na twarzy...

Trochę wiemy bo był o tym reportaż na tvn24. Pękniec naliczono ok. 50. ile z nich przypada na odcinek dss nie wiadomo, ale na pewno problem też ich dotyczy bo w tym programie wypowiadal sie na ten temat jakis pracownik z dss własnie. Spekania z tego co pamiętam mają około 8 cm głębokości.

Koniec korekty?

Z tej analizy:

www.stockwatch.pl/wiadomosci/k...

wynika, że przebicie poziomu 4,50 daje potencjalny zasięg ruchu w górę na 8 zł. Co na to doświadczeni forumowi technicy? Jak to widzicie?

Krzysiek9 napisał(a):
Analiza wartości Ukrainy - może warto poddać pod dyskusję
.

Wiadomo, że Ukraina to jest cymes, ja bym raczej policzył ile kosztuja KOV inwestycje jeszcze nieproduktywne i w ogóle nie wiadomo czy w ogóle kiedys produktywne. Mam na mysli te Brunei, Syrie itp.

onochi napisał(a):
@pop

Jasne tylko ja już zmęczony jestem spekulacją. Zarabianie na spekulacji bywa bardzo męczące i choć ostatni miesiąc należy do jednych z lepszych jakie miałem to jednak wolałbym inwestycje fundamentalne. Zarabianie w takiej sytuacji jak obecna odbija się negatywnie na zdrowiu Angel. Co otwierasz kompa, to coś nowego. Najpierw był KGHM, teraz przywalili serial pod tytułem Orlen kupi Lotos czy nie kupi. A ponieważ nikt nic nie wie to obie poleciały na pysk. Do tego wiadomości UE. Merkoza potknęła się o próg, DAX 5% w dół. Nie upadła bo uratowały ją wystające zęby, DAX 5% w górę. No i na koniec skala globalna. Bernanke puści dziś bąka czy nie puści. A jak puści czy będzie to miało negatywny wpływ na wzrost gospodarczy czy tylko lekki niesmak wśród inwestorów. I tak można wymieniać godzinami. Tęsknie już trochę za spokojem.
Ty jesteś długo na giełdzie to pewnie jest Ci trochę łatwiej 3some .

Dlatego lepiej ostatnio było wycofac sie z inwestycjami do mniejszych spółek. Ja tak zrobiłem i nie żałuję.

No i to co napisał Kanoniers, timing is crucial.

Zaprawdę dziwne to jest, porozumienie z Grecją, pozytywne dane o bezrobotnych a tu zamiast euforii gremialne spadki? O co biega?

Najciekawsze w tym raporcie o Hawe jest to, że Fundusz Pekao ma prawie 10% akcji Hawe więc rekomendacja Pekao może byc trochę życzeniowa.

Przede wszystkim nie było chyba oficjalnego komunikatu z treścią umowy z Activisem, tylko komunikat Pap z konferencji prasowej. Chyba, że coś przeoczyłem?

Prawdziwy przełom czy kolejna sztuczka? Oto jest pytanie.

Szutnik napisał(a):
Gdy powiedział, że może by tak część tych pieniędzy zamiast na te wina to na jednorazową premię dla spawaczy dać, bo w końcu od półtore roku nie dostali podwyżki,a to najgorsza robota - spawanie w środku zamkniętego zbiornika, w gorącu. Zapadło kłopotliwe milczenie. Potem zmieniono temat. Gdy spróbował przy jakiejś kolejnej okazji do tematu wrócić, to mu przypomnniano, ze kończy mu się umowa i jej nie przedłużą. Jest już byłym dyrektorem. Ludzie zarabiają dalej tak, jak zarabiali dotąd. Zarząd pojechał na Karaiby... Mają sporo zdjęć i wspomnień. Nawet jeden z tych, co po cichu wspierał mojego znajomego mu posłał fotki. "Ale wiesz, ja się z Toba zgadzam, tyle, ze nie mogłem tego powiedzieć na głos. Mam dom do spłacenia, rozumiesz...."

Tak to wygląda, Siekoo, wiesz?

No cóż, elektryk spawaczom zgotował ten los.

Przyłączam się do prośby Verto, jak oceniacie wyniki, decyzję o dywidendzie, no i jak to wpłynie na kurs w najbliższym czasie?

EFSF też ma juz obnizony rating do AA+.

http://stooq.pl/n/?f=560770

Frog napisał(a):
SPX naprawdę mi imponuje. Patrząc na ten indeks można powiedzieć, że bessy nie ma i nie było. To była tylko korekcina w trendzie wzrostowym.

Tymczasem Europa na kolanach, a zwłaszcza GPW. Zawdzięczamy to chyba głównie naszemu rządowi, który wydrenował kasę z giełdy - ograniczenie pieniędzy dla OFE, potem podatek kopalniany.
Nie ma chętnych na kupowanie. Indywidualni utopieni na NC, OFE bez pieniędzy, TFI to samo, zagranica boi się nowych pomysłów rządu... Klapa.

Otoż to, ten punkt widzenia jest mi bliski. Klimat wokół GPW zrobił się przez to bardzo nieprzyjemny, wczoraj słyszałem już spekulacje, że chcą OFE w ogóle skasowac. Rząd jest żądny kasy i nie cofnie się przed żadnym rynkowym mordem. Dodatkowo Węgry robią jeszcze dodatkowy smród w regionie, dlatego od pewnego czasu powtarzam, że WIG może dużo słabiej reagowac na pozytywne bodźce z zewnątrz niż to bywało w przeszłości.

Szutnik napisał(a):
@ Kanoniers

Argumenty ktorych uzywasz sa logiczne jak najbardziej takze nie mam zamiaru tutaj sie czepiac ale co z tego skoro juz od kwartalu piszesz o punktach zwrotnych i przelomach a rynek robi swoje i spada i spada ...

Dopóki rynek nie przełamie się przez dołek z 23.09 trudno mówić, ze rynek "spada i spada". Można co najwyżej mówić, że "idzie w bok i idzie w bok". Trzymajmy się stanu faktycznego.

Heh, no a jak napisałem kilka postów wyżej, że z kilku konkretnych powodów możemy byc bardziej rozjechani z indeksami światowymi i że GPW może stac w miejscu (trend boczny), to się od razu triumfalnie kontriariańsko nastawiłeś na wzrosty.

O tak, przykład Asseco jest bardzo dobry, przecież oni co chwila od kilku lat połykają jakieś spółki, a kurs cały czas oscyluje wokół 50 zł.

Obawiam się, że wszystko to już jest w cenie.

Można miec inne, chodzi mi o to, że widocznie sprawa nie jest tak jednoznaczna.

Ale wskaźnikowo Cormay wygląda jakby przejął już nie jedną, ale z pięc amerykańskich spółek. Strasznie napompowany jest.

Myślę, że teraz wyjątkowo mocno WIG20 może się rozjechac ze swiatowymi indeksami, z różnych względów główne konie pociągowe indeksu są mocno osłabione (surowcówka - podatki, banki - wiadomo).

Także może byc sytuacja, że S&P 500 ruszy, a banan stanie w miejscu.

Skoro jest tak źle, to dlaczego analitycy DM BZWBK oceniają skutki tego projektu jako neutralne dla PEP:

"W przypadku PEP, nowe regulacje w przedstawionej formie nie niosą żadnych zmian do modelu biznesowego spółki: nawet przy 0,75 zielonego certyfikatu dla wiatru, stare/nowe instalacje PEP otrzymają 400 zł za MWh (zgodnie z naszymi założeniami). Jesteśmy pewni, że projekt będzie na dzień dzisiejszy przedmiotem lobbingu - końcowe wskaźniki za MWh prawdopodobnie ulegną zmianie."

stooq.pl/n/?f=553037&searc...

Ktoś nabył akcje w cenie 0 usd, co to oznacza? Akcje rozdają za darmo ;-)?

Na czym polega myk, że wskaźnikowo Bioton wygląda atrakcyjnie?

Widzę, że operacja pod kryptonimem "Trzech Króli" nabiera rozpędu ;-)

Czyli co, mamy zaminowaną podatkami surowcówkę, ztraumatyzowany kryzysem strefy euro sektor bankowy, deweloperka wiadomo... jak życ mają byki, jak życ ;-)?

Funkytown napisał(a):
Żegnałem się z wątkiem kovowskim i dotrzymałem słowa.

No i niepotrzebnie, bo na wątku kovowskim przeważają wyznawcy świątyni KOV pod wezwaniem św. Jana Kulczyka, co w zasadzie uniemożliwia trzeźwą ocenę tego co się dzieje w spółce.

Dziś w papierowym wydaniu "Parkietu" zapowiedź numeru na "Trzech Króli" na 5-8 stycznia:

"Spowiedź Petrolinvestu. Prezes Bertrand Le Guern wyjaśnia dlaczego spada kurs i kiedy popłynie ropa."

Hmm... gdzieś to już słyszałem ;-)

rybeusz napisał(a):
@fidelio77
Po drugiej stronie masz za to internet (Gazeta.pl, grupa Trader.pl, Goldenline)i kino (sieć Helios), które powinny przynieść spółce zyski

Naprawdę trudno mi dostrzec w gazeta.pl i trader.pl jakiejś szczególnie profitowej przyszłości. A co do kin to niestety w kontekście tego jak łatwo w dzisiejszych czasach obejrzec film za darmo nie idąc do kina to też nie widzę tej branży jako szczególnie zyskownej.

Jest już gdzieś wątek pt. perełki na rok 2012 ;-)?

Macie jakieś typy na to jaka spółka może byc synthosem roku 2012?

@verto
Ale pod co mieliby niby wchodzic do Agory? Pod stale kurczący się rynek reklamy prasowej?

@greg goldi

Ale co tu do rozumienia? Facet powiedział elementarną rzecz, bez banków i surowcówki nie bardzo będzie jak robic hossę na wig20.

Informacje
Stopień: Krasomówca
Ostatnia wizyta: 5 lipca 2012 22:35:59
Liczba wpisów: 745
[0,17% wszystkich postów / 0,13 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,046 sek.

nxyacpjt
feisriov
rqenehdx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
egyebyly
jxljcpeo
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat