PARTNER SERWISU
oxglplcu

Delta hedge na GPW

Humanista
PREMIUM
0
Wpisów: 83
Wysłane: 22 lipca 2011 14:18:58
Hej,

Przerabiał ktoś delta hedging na naszym parkiecie? Teorię znam, właśnie ustawiłem swojego pierwszego delta hedge'a i zastanawiam się, jak to będzie dalej w praktyce wyglądało. Chodzi mi głównie o efektywność zarządzania (co ile korekty etc.) oraz koszty korekt.

Pozdrawiam!
Humanista na giełdzie

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 24 lipca 2011 12:14:09
Przesz twardo do przodu.
Tak trzymać.
Niestety nie wiem zbyt wiele na temat tej strategi, ale kojarzy mi się ona z ustawicznym eliminowaniem ryzyka w portfelu instrumentów w którym starasz się utrzymać deltę blisko 0.
Wg mnie jednak eliminowanie ryzyka w ten sposób, to jednocześnie eliminowanie możliwości osiągnięcia zysków, dlatego ta strategia - to jak nazwa wskazuje - typowa strategia zabezpieczająca.
Jako spekulant umarłbym przy niej z nudów. Angel

Speak to the hand Chyba że masz na myśli coś innego, ale musiał byś trochę temat rozwinąć - w jaki konkretnie sposób planujesz na niej zarobić.
Wykresik też by był OK. thumbright

Humanista
PREMIUM
0
Wysłane: 24 lipca 2011 16:14:03
Akurat w tym wariancie (bo delta hedging można robić na różne sposoby) myślałem o blokowaniu delty na przykładzie strategii short strangle. Wyobraź sobie instrument bazowy na poziomie 2700. W takiej sytuacji sprzedajesz 10x call 2800 i 10x put 2600, co powinno dać Ci łączną deltę na poziomie zero.

Blokując deltę pozostajesz cały czas wyeksponowany na gammę, vegę oraz thetę. W tym wypadku założeniem jest właśnie zagranie na upływ czasu, czyli przetrzymujesz całość do wygaśnięcia lub zamykasz niedługo przed rozliczeniem po niższych cenach.

Przy takim short strangle, jeśli instrument bazowy idzie w górę, delta staje się coraz bardziej ujemna, a jeśli bazowy spada, delta rośnie. Dynamic delta hedging (bo tak to się dokładnie nazywa) polega na takim zabezpieczaniu delty, żeby była ona możliwie bliska zera. Dlatego jeśli odbiega w okolice -1, kupujesz kontrakt terminowy i znów jesteś na 0.

Tyle, że jest tu kilka problemów, z których omówię tylko dwa podstawowe. Po pierwsze, nigdy nie uda się utrzymać dokładnego hedge'a. Jeśli delta wynosi 0.3 to nie sprzedasz całego kontraktu, bo wejdziesz na -0.7. Tak więc cały czas operuje się na pewnych niedokładnościach, które mogą oddziaływać na całkowity zysk strategii. I im mniej warta strategia, tym trudniej ją zabezpieczyć. Hedge na sprzedanej jednej call i jednej put to masakra, kontraktem tego nie zrobi.

Drugi problem to koszty zmian. Kontrakty są dobre, bo spread jest ciasny, ale jeśli chcesz dokładnie zabezpieczać nawet małe odjazdy delty, trzeba robić wiele transakcji, co znacząco podnosi koszty całego przedsięwzięcia. Już nie mówię o zabezpieczaniu opcjami (jest to łatwiejsze, gdyż tak zabezpieczysz deltę 0.3), bo spready są u nas, jakie są.

Dlatego też pytam o efektywność utrzymywania takiego hegde'a w dłuższym terminie. O ile na odległych opcjach jest to jeszcze do zrobienia tanim kosztem, o tyle tuż przed wygaśnięciem jest masakra, bo wtedy gamma jest cholernie wysoka i buja deltą w górę i w dół. Dlatego też (z racji gammy) animatorzy wycofują się z rynku w ostatnim tygodniu (zabezpieczanie portfela staje się zbyt kosztowne).

Zastanawiam się nad przeprowadzeniem eksperymentu real time z takiego hedgingu na potrzeby edukacyjne, co pewnie opiszę na blogu. Na razie jednak mam trochę za mało wolnej kasy pod depo.
Humanista na giełdzie

Humanista
PREMIUM
0
Wysłane: 24 lipca 2011 16:27:39
Jeszcze tytułem uzupełnienia dodam, że można do tego podchodzić spekulacyjnie, czyli zabezpieczać tylko część delty. Np. zakładając wzrosty można ustawić się na delcie na poziomie 2, 3 lub dowolnie innym. Wtedy czerpiesz z ruchów swingowych, mając jednocześnie zabezpieczone część ryzyka. A jakby się warunki zmieniły, modyfikujesz co trzeba i odwracasz deltę.

Trzeba jednak pamiętać, że przy short strangle, gamma rośnie w miarę zbliżania się do strike'ów opcji, a co za tym idzie hedge trzeba częściej modyfikować, gdyż delta bardziej się rusza. A to podnosi koszty.

Na razie to tylko rozważania teoretyczne, ale mam nadzieję przetestować to kiedyś w praktyce Angel
Humanista na giełdzie

Humanista
PREMIUM
0
Wysłane: 24 lipca 2011 18:32:33
Załączam obrazek do takiej przykładowej strategii:

LINK

Sprzedane po 5 sztuk grudniowych call 2900 i put 2600 po cenach zamknięcia z piątku. Strategia zyskowna w dniu wygaśnięcia w przedziale 2502-2997, czyli obstawiamy prawie 500 pkt na indeksie.

Niebieska kropkowana przedstawia przebieg delty na dzień dzisiejszy (prawa skala).

Delta na dzień dzisiejszy osiągnie wartość 1 przy poziomie 2653, a -1 przy poziomie 2804 (szer. 151 pkt). Rosnąca z czasem gamma sprawia, że za 2 miesiące (24 września), przedział ten się skurczy i przesunie do wartości 2688-2816 (128 pkt) i będzie tak się działo coraz szybciej do wygaśnięcia, powodując konieczność częstszego modyfikowania delty.
Humanista na giełdzie

plynacyzrynkiem
0
Wpisów: 1 344
Wysłane: 25 lipca 2011 10:43:14
delta hedge to aktywna strategia, wymaga dokonywania wielu transakcji; spready, a wiec koszty transakcyjne, sa na opcjach ogromne, wiec to z zalozenia ma sredni sens

jesli naprawde Cie to bawi, zrob to samo w stanach, koszty transakcyjne beda dziesiatki razy nizsze a wiec i Twoje szanse powodzenia wyzsze

Humanista
PREMIUM
0
Wysłane: 25 lipca 2011 10:59:25
Można robić aktywny hedge kontraktem i jeszcze na tym zarabiać. Kwestia odpowiedniego operowania deltą.

Humanista na giełdzie

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,201 sek.

uvvzenje
bienmlxz
zubmunky
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qxzkvlpz
bmvjbwyj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat