PREMIUM
45 Dołączył: 2009-04-01 Wpisów: 381
Wysłane:
18 lipca 2011 18:11:18
przy kursie: 17,75 zł
Wzrosty z lutego niedługo zostaną całkowicie zniesione i nie uważam żeby tutaj nawet pozytywna sytuacja makro miała większy wpływ na zachowanie kursu. Nie me ku temu przesłanek a hurraoptymizm się już wyczerpał. Może publikacja zbliżających się powoli wyników powoli na dostrzeżenie pozytywnych trendów finansowych w działalności spółki i to dopiero będzie bodźcem dla byków. Do tego czasu wątpię żeby spółce udało wyrwać się z niedźwiedziego uścisku.
|
|
0 Dołączył: 2010-02-16 Wpisów: 506
Wysłane:
20 lipca 2011 00:35:41
przy kursie: 17,10 zł
Kod:[mod: wycięto zapis własnych transakcji] Abstrahując już od wszelkich wskaźników (nawet c/wk = 0,51) to sama kapitalizacja spółki osiągnęła po dzisiejszej sesji wartość ok 94 mnl zł!! Jeśli odliczymy od tego wartość stadionu w Grodzisku za 30 mln zl (przyjmuje dla uproszczenia wartość jaką podał Drzymała w ostatnim wywiadzie dla Parkietu) to zostaje nam 64 mln zł. Tyle cały biznes Groclinu jest obecnie wyceniany przez rynek - czyli kilka fabryk w Polsce i na Ukrainie, gwarancje wieloletnich kontraktów na dostawy produktów , przebytej restrukturyzacji firmy itp. Tak niską wycenę można byłoby tłumaczyć stratami jakie spółka przynosi - tyle że ona jest już zyskowna (choć na razie wciąż w niewystarczającym stopniu do posiadanego potencjału) To niesamowite że rynek jest nieefektywny. Co więcej możemy nawet jeszcze spaść niżej - choć wg mnie dziś zamknęliśmy się dokładnie na dolnej linii wsparcia a RSI wskazuje na mocne wykupienie. Jeśli jutro politycy europejscy zdadzą egzamin to na kolejne miesiące będziemy mieli kupiony czas i zapewniony względny spokój a kurs Groclinu powinien odbudowywać się do wyników za IIQ. Natomiast jeśli politycy popsują nam nastroje na rynku to nadal kurs może jeszcze dokonać kolejnych spadków, nawet pomimo braku już racjonalnych przesłanek ku takiemu scenariuszowi
Edytowany: 20 lipca 2011 08:59
|
|
PREMIUM
Wysłane:
21 lipca 2011 10:59:28
przy kursie: 18,70 zł
Ja bym powiedział, że rynek jest może nie tyle nieefektywny, co nieracjonalny. Chociaż oba pojęcia mogą byc względne. Sytuację Groclinu porównałbym do Jutrzenki i Almy - dobre perspektywy, poprawa wyników, a jednak wycena spółek tego w ogóle nie odzwierciedla.
|
|
|
|
Wysłane:
21 lipca 2011 12:36:14
tmsglc napisał(a):Ja bym powiedział, że rynek jest może nie tyle nieefektywny, co nieracjonalny. Chociaż oba pojęcia mogą byc względne. Sytuację Groclinu porównałbym do Jutrzenki i Almy - dobre perspektywy, poprawa wyników, a jednak wycena spółek tego w ogóle nie odzwierciedla. Masz racje bo w tym kontekście chodziło mi bardziej o nieracjonalność rynku. Ale nie zgodzę się aby porównywać sytuacje do Jutrzenki (o Almie nie chcę się wypowiadać bo nie znam tej spółki dobrze). W Jutrzence jest problem prezesa i tego iż jego prezesowanie już bardzie szkodzi spółce niż pomaga tj. brak jednolitej strategii, bezsensowna próba zakupu Wedla itp. W Groclinie prezes wydaje się być bardzo zdeterminowany aby po fali kryzysu znów przywrócić spółce dawną świetność. Trzeba wiedzieć, że Groclin był bardzo dotknięty ostatnim kryzysem 2008/2009 gdyż branża motoryzacyjna była jedną z najbardziej poszkodowanych branż. O ile gigantycznych producentom aut przyszły z pomocą rządy krajowe gdyż były zbyt duże by upaść (np casus GM i jego Opla) to już o mniejszych dostawców nikt się nie zatroszczył więc wielu z nich stanęło na skraju bankructwa lub po prostu zbankrutowało - co wykorzystał m.in. polski Boryszew przejmując aktywa Malfow bardzo tanio oraz nadal rozglądając się za kolejnymi przejęciami bankrutów - dostawców komponentów z branży motoryzacyjnej. Groclin kryzys ogromnie poturbował ale spółka przetrwała i staje coraz solidniej na nogi. Co więcej kryzys wymusił na spółce ostrą restrukturyzację i zwłaszcza dalszą racjonalizację kosztów (lean manufacturing)co powinno być już widoczne w kolejnych wynikach spółki. Zatem nieracjonalność decyzji inwestorskich jest w przypadku tej spółki moim zdaniem dość duża. Mnie jedynie zastanawia kto sprzedaje jeszcze dziś po np 16,5 i nawet niżej bo na tym poziomie już raczej większość z tych co sprzedaje to robi to ze stratą lub niewielkim jedynie zyskiem - jeśli ktoś wchodził w spółkę na początku roku przed głównymi wzrostami
|
|
0 Dołączył: 2010-07-14 Wpisy: 235
Wysłane:
21 lipca 2011 16:49:06
Nigdy do końca nie zrozumiem, czemu w ciągu jednego dnia, bez jakiś ważniejszych info ze spółki są inwestorzy którzy oddają akcje za 16.50, a za kilka godzin inni kupują po 17.80 Niemal 8% różnicy w osądzie. A może ja czegoś nie doczytałem i jakieś info wyszło??
|
|
PREMIUM
Wysłane:
21 lipca 2011 16:53:17
Właśnie to jest ta wcześniej opisywana nieracjonalność.
@broker_ns - zgadzam się co do prezesa, Kolański powinien dać sobie spokój i zacząć odpoczywać pod palemką. Napracował się już chłopina, niech teraz da pole do popisu innym.
|
|
Wysłane:
22 lipca 2011 08:55:54
donatel napisał(a):Nigdy do końca nie zrozumiem, czemu w ciągu jednego dnia, bez jakiś ważniejszych info ze spółki są inwestorzy którzy oddają akcje za 16.50, a za kilka godzin inni kupują po 17.80 Niemal 8% różnicy w osądzie. A może ja czegoś nie doczytałem i jakieś info wyszło?? Bo giełda sama w sobie jest mało racjonalna a bardziej emocjonalna. Przewiduję, że wczorajsza piękna biała świeca prowzrostowa zapoczątkowała wzrosty, które w pierwszej fazie mogą dojść do poziomu 22.
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
22 lipca 2011 09:26:32
przy kursie: 19,11 zł
donatel napisał(a):Nigdy do końca nie zrozumiem, czemu w ciągu jednego dnia, bez jakiś ważniejszych info ze spółki są inwestorzy którzy oddają akcje za 16.50, a za kilka godzin inni kupują po 17.80 Niemal 8% różnicy w osądzie. A może ja czegoś nie doczytałem i jakieś info wyszło?? broker_ns napisał(a): Bo giełda sama w sobie jest mało racjonalna a bardziej emocjonalna. Przewiduję, że wczorajsza piękna biała świeca prowzrostowa zapoczątkowała wzrosty, które w pierwszej fazie mogą dojść do poziomu 22.
Trzeba patrzeć na rynek dużo szerzej. Nie zgadzam się absolutnie że nie jest to racjonalne. w tej chwili (w sensie parudziesięciu wręcz ostatnich godzin) ważą się losy dwóch bardzo waznych spraw i do tego dochodza bardzo ważne informacje o amerykańskiej gospodarce: 1. Niemcy i Francja z prywatnymi bankami radzą nad Grecją, zgodnie z wachnięciami w negocjacjach i zmiennym nastawieniem (niechęcią) Niemiec do pomocy wachały się rynki 2. przez ostanie 48 godzin napływały zdumiewające wyniki amerykańskich firm: Apple, Google, Microsoft biją wszelkie rekordy światowe sprzedaży i zysku 3. Obama dogaduje z republikanami pakiet oszczędnościowy i powiększenie deficytu dla przykładu - w ciągu ostatnich 5 dni ceny np srebra miały wachnięcia blisko 20%, ścisle uzaleznione od niechęci/chęci inwestorów w ostatnich godzinach do inwestowania w główne rynki akcji. To wszysstko dzieje się w ostatnich parudziesięciu godzinach i zmienia nastawienie inwestorów do ryzyka w akcje, czasem o 180 stopni w ciągu godzin. Ja tam zaczynam analizę giełdową od strony BBC: BBC business - BARDZO polecam jako startową :) * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 22 lipca 2011 09:33
|
|
Wysłane:
27 lipca 2011 12:07:30
przy kursie: 18,50 zł
Scarry napisał(a): Trzeba patrzeć na rynek dużo szerzej. Nie zgadzam się absolutnie że nie jest to racjonalne.
Scarry ja nie chcę negować tego o czym piszesz. Ale o tym co ja wcześniej pisałem oraz @donatel chodziło bardziej o pewien aspekt psychologiczny - emocjonalny. Jeśli się przyjmie założenie, że na rynek kapitałowy, wyceny spółek oraz inwestorów w dużej mierze wpływają emocje (i już nie roztrząsajmy, bo to jest mniej ważne, czy z bliższego czy dalszego otoczenia rynkowego) to tak poczynione założenie pozwala nam skonstruować hipotezę o nieracjonalności rynku. Większością inwestorów działa emocjonalnie (żądza zysku, strach i panika itp.itd.) kupują, pompują banki spekulacyjne lub sprzedają akcję po śmiesznie zaniżonych cenach. Więc rynek rzadko kiedy jest w stanie "racjonalnie uzasadnionej" równowagi. Jest jednak pocieszenie gdyż w długoterminowej perspektywie czasowej spółki o mocnych fundamentach rynkowych powinny się obronić i długoterminowa wycena tych spółek powinna znaleźć swe odzwierciedlenie wcześniej czy później w kursie ich akcji. Ale ja miałem coś o naszym Groclinie napisać. Obroty znów spadły w ciągu ostatnich sesji ale spółka nie chce korygować ostatnich wzrostów i mozolnie powoli nadal się wspina. Scenariusz jest generalnie ten sam: przed południem mamy spadki a w końcówce kurs jest wyciągany. Natomiast analizując ostatnio wykres w okresie 3 letnim w układnie tygodniowym zauważyłem, że ostatnie minimum na 16,5 idealnie obroniło linię wsparcia długoterminowego trendu wzrostowego i zawróciło kurs. Teraz ważne aby przebić jeszcze najbliższy opór zlokalizowany blisko poziomu 20. Czy ktoś może coś wie czy mogą się pojawić ze spółki jeszcze jakieś infa przed publikacją wyników za IIQ?
|
|
0 Dołączył: 2010-07-29 Wpisów: 30
Wysłane:
27 lipca 2011 12:41:28
Sądzę że wyniki będą dobre ze względu na bardzo dobrą sytuacje w Niemczech, sprzedaż aut wszędzie spada wiadomo( Hiszpania, Grecja po - 20%). Natomiast w kraju "Helmuta" ciągle do góry ostatni miesiąc + 10%, a wiecie jakie marki lubią Niemcy...Skoda,Renault hehe, żart ale mercedes sporo sprzedaje. A groclin to niemcy,i spółka jest tania( pozycja na rynku, kontrakty itp.) Jeśli się uspokoi na rynku to może być ciekawa spółka. www.pb.pl/a/2011/07/27/Zysk_Da... --Daimler
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-03-27 Wpisów: 28
Wysłane:
27 lipca 2011 13:07:24
broker@ mam nadzieje,ze opublikuja prognoze przychodow za 2Q..w kazdej chwili mozemy sie spodziewac sprzedazy stadionu..jesli chodzi o stadion to mysle,ze do marca napewno zostanie sprzedany ze wzgledu na euro 2012.skoro MS i PZPN sa nim zainteresowani,by stworzyc osrodek szkoleniowy dla juniorow to sfinalizuja transakcje przed euro,by nie ponosic dodatkowych kosztow wynajmu itp.napisalem do marca,gdyz pilkarze przyjada w kwietniu,ale wczesniej remonty i caly personel..
|
|
0 Dołączył: 2010-07-14 Wpisów: 235
Wysłane:
27 lipca 2011 13:56:53
A czy ten stadion to aż takie koszty utrzymania?? To bardzo ładny ośrodek w którym przygotowuje się do sezonu sporo ekip, chyba da się na tym zarobić. Dużo kasy GCN wydaje na utrzymanie tego rocznie??
Chociaż z drugiej strony sam ośrodek może i zarabiał jak grał zespół w lidze....ale to była dopiero skarbonka bez dna.
|
|
Wysłane:
28 lipca 2011 09:18:50
przy kursie: 17,80 zł
stadion zarabia na siebie.gotowka bardziej,by sie przydala.chyba nie jest dobry moment na prognozy..impas w rozmowach w usa i potencjalna obnizka ratingu.."it's gonna be the end of the world,Bill"
|
|
Wysłane:
28 lipca 2011 15:32:46
przy kursie: 17,80 zł
spideruk napisał(a):broker@ mam nadzieje,ze opublikuja prognoze przychodow za 2Q..w kazdej chwili mozemy sie spodziewac sprzedazy stadionu..jesli chodzi o stadion to mysle,ze do marca napewno zostanie sprzedany ze wzgledu na euro 2012.skoro MS i PZPN sa nim zainteresowani,by stworzyc osrodek szkoleniowy dla juniorow to sfinalizuja transakcje przed euro,by nie ponosic dodatkowych kosztow wynajmu itp.napisalem do marca,gdyz pilkarze przyjada w kwietniu,ale wczesniej remonty i caly personel..
Miałeś chyba na myśli prognozę wyników za IIIQ ( anie za IIQ). Za IQ podali prognozę ale za IIQ juz nie więc nie wiem czy za IIIQ będzie estymacja przychodów. Informacja o sprzedaży stadionu oczywiście może przyjść w każdej chwili i będzie to zapewne pozytywne info gdyż to aktywo nie generuje im żadnych dodatnich wyników finansowych a sprzedaż stadionu dałaby gotówkę którą można m.in. spłacić część kredytów i zmniejszyć koszty finansowe firmy. rafi1906 napisał(a):Sądzę że wyniki będą dobre ze względu na bardzo dobrą sytuacje w Niemczech, sprzedaż aut wszędzie spada wiadomo( Hiszpania, Grecja po - 20%). Natomiast w kraju "Helmuta" ciągle do góry ostatni miesiąc + 10%, a wiecie jakie marki lubią Niemcy...Skoda,Renault hehe, żart ale mercedes sporo sprzedaje. A groclin to niemcy,i spółka jest tania( pozycja na rynku, kontrakty itp.) Groclin to nie są jednak głównie Niemcy - choć obecnie weszli do Opla należącego do GM ibędą dostarczać poszycia do Astry do fabryki w Gliwicach i Anglii. Zresztą w ostatnim raporcie kwartalnym możemy sprawdzić jakie są kierunki eksportowe spółki: Cytat:Sprzedaż wyrobów grupy kapitałowej kierowana jest zarówno na eksport jak i na rynek krajowy.W I kwartale 2011 r. 66,4 % wyrobów i usług kierowana była na rynki zagraniczne. Dominującymi kierunkami eksportu w analizowanym okresie były następujące kraje: Szwecja (40,4%), Wielka Brytania (25%), Francja (16,9%), Niemcy (10,5%), Holandia (6,4%), co przedstawia poniższy wykres. Kurs się znów osuwa -jednak Groclin jest bardziej wrażliwy na ogólne nastroje rynkowe. Ciekaw jestem zakończenie dzisiejszej sesji bo ona może wskazać kierunek na kolejne 1-2 tygd. Aczkolwiek przewiduję że w sierpniu zacznie się już gra pod wyniki i kurs będzie wyciągnięty znacząco powyżej 20.
|
|
Wysłane:
2 sierpnia 2011 23:08:24
przy kursie: 16,70 zł
Po dzisiejszej sesja znów nie powiało optymizmem  . Osunęliśmy się dość znacząco lecz na "marnych" jak dla mnie obrotach jak na tak duży spadek wydawałoby się. Szeroki rynek nie pozwala spółce urosnąć i odreagować ostatnie spadki. Nawet już prezes Drzymała nie lata do prasy aby pochwalić się swoimi osiągnięciami próbując tym samym powstrzymać spadki jak to miało miejsce wcześniej. Pozostaje nic innego jak czekać na wyniki, które powinny być lepsze niż w IQ i wierzyć że wartość wewnętrzna spółki jest zdecydowanie wyższa. Fundamentalnie jest coraz lepiej ale to przy tak kiepskich nastrojach na rynku to półki co nie wystarcza. Ale im bliżej wyników za IIQ to może być lepiej. Poniżej wklejam moją analizę AT w tygodniowym ujęciu w okresie długoterminowym 3 letnim: [IMG] www.stockwatch.pl/at/GROCLIN/1...Pomimo ostatnich spadków opieramy się wciąż o linię długoterminowego wsparcia. Bardzo ważne sesje przed nami. Gdyż one mogą dać odpowiedź o kierunek kursu w najbliższych tygodniach. Ja mimo wszystko upieram się, iż rynek wybroni to wsparcie i już wkrótce zacznie się gra pro wzrostowa pod wyniki za IIQ.
Edytowany: 3 sierpnia 2011 06:57
|
|
0 Dołączył: 2010-07-14 Wpisów: 235
Wysłane:
3 sierpnia 2011 15:29:43
przy kursie: 15,30 zł
broker_ns napisał(a):Bardzo ważne sesje przed nami. Gdyż one mogą dać odpowiedź o kierunek kursu w najbliższych tygodniach. Ja mimo wszystko upieram się, iż rynek wybroni to wsparcie i już wkrótce zacznie się gra pro wzrostowa pod wyniki za IIQ. Czy dzisiejsza świeca (10%) to wystarczająca odpowiedź??
|
|
Wysłane:
3 sierpnia 2011 23:17:00
rzad usa i FED rozpalil ten pozar i tylko on moze go ugasic.nie przez obnizke stop jak to sie zazwyczaj robi w obliczu spowolnienia,gdyz te juz sa na zerowym poziomie,ale przez kolejny pakiet stymulacyjny czy jak to teraz nazwia.wiem,ze taka polityka ma wielu przeciwnikow,sam nie popieram tego,wiedzac jakie to ma konsekwencje,ale wyglada na to,ze nie ma innego wyjscia.nigdy w historii nie bylo prawdziwego ozywienia bez poprawy na rynku nieruchomosci i bez poprawy na rynku pracy.to ozywienie nie jest wiarygodne i trwale..musimy dalej podawac sterydy,albo przyjac recesje..recesje,ktora moze byc bolesna i dluga jak "wielka depresja".cieszy natomiast fakt popytu na obligacje amerykanskie..nawet,gdyby to mial dalej fed kupowac nieoficjalnie..dzis po 8 spadkowych sesjach gieldy w usa skonczyly na plusach.14 sierpnia fed sie spotyka i miejmy nadzieje,ze ten kartel bankierow ma asa w rekawie..putin nazwal usa "pasozytem swiatowej gospodarki".co za czasy..
|
|
0 Dołączył: 2009-03-09 Wpisów: 237
Wysłane:
3 sierpnia 2011 23:44:06
Spideruk: sądząc po składni - mieszkasz poza Polską; ciekawa wypowiedź zastnawiam się - kto tym wszystkim rządzi? jak myślisz? Piękne słowa nie zawsze są prawdziwe, a prawdziwe nie zawsze są piękne...
|
|
Wysłane:
4 sierpnia 2011 11:21:45
przy kursie: 14,00 zł
pio355@ mieszkam w wielkiej brytanii..fed sie zbiera 9 sierpnia a nie 14.lepiej dla nas.jesli teraz zacznie sie kryzys to Obama nie wygra wyborow w przyszlym roku.musi zdawac sobie z tego sprawe..na to licze.w piatek stopa bezrobocia w usa..moze odmienic trend..
|
|
Wysłane:
4 sierpnia 2011 22:39:39
przy kursie: 14,00 zł
donatel napisał(a):broker_ns napisał(a):Bardzo ważne sesje przed nami. Gdyż one mogą dać odpowiedź o kierunek kursu w najbliższych tygodniach. Ja mimo wszystko upieram się, iż rynek wybroni to wsparcie i już wkrótce zacznie się gra pro wzrostowa pod wyniki za IIQ. Czy dzisiejsza świeca (10%) to wystarczająca odpowiedź?? Odpowiedź jest taka że wg AT powinniśmy przetestować minima ustawione lekko poniżej 13!!! Tyle mówi AT natomiast fundamenty mówią co innego. Na razie wygrywają emocje ale przyjdzie wkrótce i czas na spokojniejszą refleksje i odreagowanie spadków. Jako impuls sprzedałoby się jakieś info np. o sprzedaży lub bliskiej sprzedaży stadionu bądź jakaś prognoza przyszłych wyników.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.