PARTNER SERWISU
lmtpmkjw
2 3 4 5 6

Strategie opcyjne - grudzień 2011'

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 24 września 2011 19:16:12
@Kneczaj

Wapkil ma rację.
Dorób do swojej strategi coś na wypadek wzrostów - biorąc przy okazji call'a 2500 - to jednocześnie zabezpieczysz sie w przyszłości przed "niekontrolowanym" wzrostem indeksu. Wykres poniesie koszty, czyli lekko opadnie, ale będziesz mógł spać spokojnie obmyslając kolejne ruchy.thumbright
Edytowany: 24 września 2011 19:17

kneczaj
0
Wpisów: 274
Wysłane: 25 września 2011 15:39:21
To może jak wzrośnie teraz to sprzedam tego calla może za te 50pkt, a potem postaram się kupić na spadku calla 2600 koło 10pkt, choć wg mnie naprawdę nie ma sensu. Europa jest już w takiej dupie, że jeśli coś się poprawi to może w 1-2Q 2012 najwcześniej. Ale tak naprawdę to wątpię w to że cokolwiek się poprawi.

Buldi, nie sądzisz, że strategia motyla generuje zbyt dużo prowizji? Trzeba dość dużo transakcji zrobić, żeby wyszło to co powinno.
Edytowany: 25 września 2011 15:40

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 25 września 2011 19:16:42
buldi napisał(a):
W tych moich zakupach długie pozycje koreluja z krótkimi. Nawet sie staram zachować równowagę miedzy nimi by z powodu upływu czasu strategia nie traciła na wartości.

Miałem zapytać wcześniej, ale przypomniałem sobie dopiero teraz. W jaki sposób zapewniasz tę równowagę między pozycjami w kontekście upływu czasu?

W przypadku strategii opisywanej w tym wątku, w teorii zarabiasz prawdopodobnie około 1.5 punktu dziennie na braku tej równowagi (theta jest dodatnia). Większa liczba krótkich pozycji zwiększa ryzyko, ale przecież z punktu widzenia samego upływu czasu, im większa nierównowaga (wyższa theta strategii) tym lepiej. Z drugiej strony, aktywne pilnowanie by theta nie malała jest chyba na naszym rynku praktycznie niemożliwe - opłaty za operacje znacząco przewyższyłyby ewentualny zysk.

buldi
0
Wysłane: 27 września 2011 11:41:24
Theta nie jest dla mnie priorytetem w podejmowaniu decyzji o rozwinięciu strategi, natomiast warto zgubny wpływ czasu na wyceny opcji minimalizować.
Obecnie w portfelu mamy niewielką przewage pozycji short (wg wartości) zatem jest jak piszesz - strategia zarabia na upływie czasu. Zauwaz jednak, że gdybyśmy kontynuowali spadki i oddalali sie dalej od osi wykresu byłbym zmuszony do obrony długimi pozycjami put które częściowo z powodu thety starał bym się zrównoważyć opcjami shot put z niższego striku. W takim wypadku theta portfela wróciła by do rownowagi gdyż zmienność (vega) zmusiła by mnie do takiego ruchu.
Zatem tam gdzie można zarabiać na thecie rosnie ryzyko strat z powodu vegi. Coś za coś.
Wiele jednak zależy od rozstawionej strategi i punktu w jakim się znajdujemy.
Obecnie rodzi sie nam coś na kształt odbicia, co powoduje że zbliżamy się do osi wykresu. W takim wypadku - gdyby dane nam było zblizyć sie ponownie do punktu 2300 wystawił bym po raz wtóry taki sam zestaw zleceń jak ten od którego tę strategię rozpocząłem. To by spowodowało jeszcze większa ekspozycję na thetę. Gdy natomiast zaczniemy ponownie sie zbliżać do punktu w którym wykres zbliżać sie będzie do 0 zmniejszę jej wartość - podnosząc wartość długich pozycji.
Dlatego nie ma wg mnie sensu ścisłego pilnowania thety na pojedynczej strategi. We wstepnych założeniach grudniowej strategi przyjąłem ża obstawię dla odmiany ograniczoną zmienność co automatycznie spowodowało, że w większości czasu będę starał się zarobić na thecie, natomiast wspominając o równowadzę miałem na myśli sytuację w której mam otwartą większą ilość strategi wtedy warto wyważyć ekspozycję na tehete i vegę - mówiąć prościej - strategie ostawiające zmienność z tymi w tórych liczysz na ruch indeksu w widełkach wartości.
Edytowany: 27 września 2011 11:54

buldi
0
Wysłane: 27 września 2011 11:51:52
kneczaj napisał(a):

Buldi, nie sądzisz, że strategia motyla generuje zbyt dużo prowizji? Trzeba dość dużo transakcji zrobić, żeby wyszło to co powinno.

Każda rozbudowana strategia w której jednymi pozycjami bronisz drugich generuje koszty związane z ilościa pozycji. To nie tylko prowizja, ale i spread oraz sam koszt opcji otwieranych w celu obronnym.
Ten koszt mozna porównac do opłaty za ubezpieczenie.blackeye
Każde ubezpieczenie obniża przyszły zysk, ale bywaja sytuacje w których ten koszt ubezpieczenia jest niższy od potencjalnych korzyści wynikających z ochrony i takie sytuacje trzeba wyłapywać. thumbright

wapkil
0
Wysłane: 27 września 2011 14:46:58
buldi napisał(a):
Zauwaz jednak, że gdybyśmy kontynuowali spadki i oddalali sie dalej od osi wykresu byłbym zmuszony do obrony długimi pozycjami put które częściowo z powodu thety starał bym się zrównoważyć opcjami shot put z niższego striku. W takim wypadku theta portfela wróciła by do rownowagi gdyż zmienność (vega) zmusiła by mnie do takiego ruchu.
Zatem tam gdzie można zarabiać na thecie rosnie ryzyko strat z powodu vegi. Coś za coś.

Rozumiem, co masz na myśli, ale to chyba jest trochę bardziej skomplikowane. Na przykład strategia z tego wątku zyskuje z upływem czasu (zarabia na thecie) i równocześnie wraz z upływem czasu ,,poprawia się'' jej vega. Vega jest ujemna, ale im bliżej wygaśnięcia opcji, tym mniejsza wartość czasowa opcji, więc vega bliższa zero. Vega nie działa przeciwnie do thety.

Wracając do kwestii bardziej przyziemnych, we wrześniowym wątku odpowiedziałeś mi:

buldi napisał(a):
Rzeczywiście na opcje nie ma takiej możliwości, natomiast po rozliczeniu sesji po godz. 20,00 możesz już złożyć takie zlecenie na kolejny dzień. należy więc wieczorem o tym pamiątać.

Chciałbym się upewnić - czy nadal działa Ci takie składanie zleceń na opcje? Ja otrzymuję komunikat, że stan rachunku nie pozwala na składanie zleceń. Zadzwoniłem do BOŚ, ale osoba z którą rozmawiałem z głębokim przekonaniem twierdziła, że zlecenia na opcje można składać tylko w godzinach pracy giełdy.

buldi
0
Wysłane: 28 września 2011 09:03:18
Wapkil - sprawdzę dzisiaj wieczorem jak to obecnie wygląda z tym zleceniami, bo to co napisałeś dla mnie troche dziwnie zabrzmiało. Czy rano przed otwarciem rynku też nie potrafisz złożyć zlecenia?

Ja nie napisałem że theta zachowuje sie odwrotnie do vegi, choć taka mozliwość istnieje.
Portfel który zyskuje na thecie jest oparty w wiekszości na pozycjach short zatem obstawia ograniczony ruch indeksu. Vega opisuje zmianę premi opcyjnej w stosunku do zmiany indeksu o 1% a wiec jest miara zmienności, a wyższa zmienność dla takiej strategi nie jest najkorzystniejszym parametrem.
Wszystko oczywiście zależy od punktu w którym wyższa zmienność wystepuje oraz od tego jak długo utrzymuje ona powyższone wartości.

wapkil
0
Wysłane: 28 września 2011 18:17:56
Buldi, jak pisałem, wiem o co chodziło w Twoim porównaniu thety do vegi. Chciałem tylko tę myśl uzupełnić. Pomyślałem, że czytając stwierdzenie ,,tam gdzie można zarabiać na thecie rosnie ryzyko strat z powodu vegi'' można odnieść mylne wrażenie, że vega, podobnie jak gamma, zachowuje się przeciwnie do thety. Tak nie jest, więc dla ścisłości o tym wspomniałem.

Nie próbowałem w BOŚ składać zleceń przed 8 rano. Jutro mogę spróbować, ale zgodnie z informacją, którą uzyskałem telefonicznie w BOŚ, to również nie powinno zadziałać. Dziwi brak takiej możliwości, szczególnie że jak pisałeś u Ciebie działała, ale równie mocno dziwi mnie brak możliwości składania zleceń z datą przyszłą.

buldi
0
Wysłane: 28 września 2011 20:28:12
Wygląda na to, że rzeczywiście mamy doczynienia z kolejna bzdurą w Bosiu.
Nie udało mi się dzisiaj złozyć zlecenia - zatem Twoje informacje są bardziej aktualne.
To czysty idiotyzm, bo kompletnie nie pojmuję na czym polega w tej sytuacji notka że rachunek jest aktywny.Not talking

wapkil
0
Wysłane: 28 września 2011 20:48:47
Buldi, dziękuję za potwierdzenie. Rachunek jest aktywny dla rynku kasowego. Terminowy (nie wiem, czy cały - nie sprawdzałem kontraktów) blokują. Telefonicznie dowiedziałem się, że być może kiedyś to zmienią ale ,,w tej chwili nie jest to dla nich priorytet''.

Wygląda na to, że czas sprawdzić rachunek w innym biurze (kolejna umowa d'oh!). Tak na marginesie, po dwóch miesiącach w BOŚ porównując go z ING mam chyba jednak inne odczucia niż Ty. Do handlu opcjami ING w praktyce się nie nadaje, często jest droższy, ale od lat z niego korzystam i wydaje mi się, że wiem za co płacę - mam wrażenie znacznie większego porządku niż w BOŚ. Cóż, dokończę strategię opcyjną w BOŚ i zobaczę, jak dla odmiany będzie sprawował się Alior.

buldi
0
Wysłane: 28 września 2011 21:07:38
Ja myślę, że wszędzie znajdziemy jakieś plusy i minusy.
Szczerze mówiąc sidoma z ING jest dla mnie znacznie poręczniejsza niz NOL, ale to może kwestia przyzwyczajenia. Natomiast "polityka" ING wobec opcji to dramat. Tam po prostu nie ma to sensu.
To co mnie ostatnio wkurza w Bosiu to, że wdrażaja nowe narzędzia wspólpracujące z NOLem a nie potrafią ponaprawiać podstawowych błędów.
Kiedyś poza sesją można było wystawiać zlecenia, nawet znalazłem w archiwum zleceń taki przykład co prawda nie zrealizowane bo je anulowałem w trakcie sesji ale przyjęte poza, więc być może coś im się ostatnio w tej materi spieprzyło. Jezeli chcesz mogę Ci zrzut na priva podesłać.

Tak z ciekawości - z jakich korzystasz narzędzi do symulacji?

Spartakus007
0
Wpisów: 21
Wysłane: 28 września 2011 22:35:11
Ja mam rachunek w BZWBK i nie miałem problemów ze składaniem zleceń np. wieczorem. Tak było przynajmniej 2 tyg. temu...
Brak takiej możliwości to trochę bez sensu. Jak mają wystawić zlecenia pracujący na etacie, którzy nie bardzo mają możliwość składania zleceń w pracy?

buldi
0
Wysłane: 28 września 2011 22:40:28
A jak tam w BZWBK z prowizjami się sprawy mają, z jakiej platformy korzysta i jakie narzędzia udostępnia?
Napisz coś więcej jeśli możesz. wave

Spartakus007
0
Wpisów: 21
Wysłane: 29 września 2011 22:22:09
Prowizja za opcje to 2% z tym, że minimum 1,5zł i maksimum 9zł. Platforma to NOL. Mi tak średnio się podoba, ale też niewiele korzystałem. Kiedyś więcej śledziłem notowania online, teraz to już tylko składam zlecenia wieczorami (brak czasu). Trudno mi też porównać to do innej platformy - innej nie znam.

Z ciekawych rzeczy to od kilku miesięcy można korzystać z Amibrokera za 38zł/mies. lub za darmo, ale pod warunkiem robienia dużych obrotów miesięcznych. Można to podpiąć do NOL-a i śledzić notowania w Amibrokerze (jeszcze tego nie próbowałem).

A przy okazji buldi mam małe pytanie: tabelkę z podsumowaniem strategii masz z pliku udostępnianego przez BOŚ? Wygląda ciekawie. W plikach do pobrania ze strony GPW można ułożyć strategię z max 4 rodzajów opcji (mam na myśli kurs wykonania). Brakuje też takiego ładnego podsumowania finansowego. Chyba, że nie udało mi się tego znaleść... Dopiero raczkuję w temacie opcji. Możesz coś pomóc w tej materii?

wapkil
0
Wysłane: 30 września 2011 00:44:10
buldi napisał(a):
To co mnie ostatnio wkurza w Bosiu to, że wdrażaja nowe narzędzia wspólpracujące z NOLem a nie potrafią ponaprawiać podstawowych błędów.
Kiedyś poza sesją można było wystawiać zlecenia, nawet znalazłem w archiwum zleceń taki przykład co prawda nie zrealizowane bo je anulowałem w trakcie sesji ale przyjęte poza, więc być może coś im się ostatnio w tej materi spieprzyło. Jezeli chcesz mogę Ci zrzut na priva podesłać.

Nie mam powodu nie wierzyć, że kiedyś było to możliwe. Wręcz przeciwnie :) Pracownicy BOŚ udzielali mi różnych, czasem wzajemnie sprzecznych, wyjaśnień. Jak już kiedyś pisałem, wywnioskowałem z nich, że niestety ten brak zleceń z datą przyszłą to nie błąd, czy brak funkcjonalności, tylko celowa decyzja biura. Zablokowali te zlecenia, żeby pozbyć się problemu z uzupełnianiem depozytów. Zgodnie z wyjaśnieniem to oczywiście ,,dla dobra klientów''. Uwielbiam, gdy ktoś tak dba o moje dobro...

buldi napisał(a):
Tak z ciekawości - z jakich korzystasz narzędzi do symulacji?

Nie korzystam z niczego zaawansowanego. Do zabawy opcjami na szybko skonstruowałem sobie kiedyś Excelowy arkusz podłączony przez DDE do NOL3. Wyszło coś trochę podobnego do arkusza BOŚ, choć dla mnie arkusz BOŚ jest mocno niewygodny (i powolny).

buldi
0
Wysłane: 30 września 2011 08:18:43
Spartakus - Dzieki za podsumowanie oferty BZWBK.
Z tego wynika że po za możliwością składania zleceń poza sesją nie posiadają oni przewagi w swojej ofercie. Ten arkusz opcyjny z którego korzystam jest wielkim atutem Bosia, gdyz jest dostępny dla wszystkich klienów Bosia niezaleznie od pakietu za free. Posiada mozliwość rozbudowy strategi do 9 rodzajów opcji, na bieżąco montoruje sytuacje w arkuszu zleceń i na indeksie. Generalnie to znacznie bardziej zaawansowane narzędzie niż to co udostępnia GPW.
Nie znalazłem dotąt darmowych odpowiedników tego "kombajnu"

buldi
0
Wysłane: 1 października 2011 14:44:28
Minął tydzień bez transakcji. Tydzień odreagowania na Wig20 - choć to chyba naduzycie, bo właściwie udany był jedynie poniedziałek i wtorek. Pozostałe dni oceniam juz jako obronę poziomów po odbiciu, być może wymuszoną kończącym się kwartałem a być może wsparciem naszej waluty w wykonaniu NBP.
W przeciwieństwie do nas, uśki już na wtorkowej sesji nie byli w stanie utrzymać poziomów odbicia.
Rośnie więc w moich oczach ryzyko kontynuacji spadków w przyszłym tygodniu.
W strategi jestem zabezpieczony obecnie do momentu spadku w okolice ok 1820pkt natomiast istnieje obecnie możliwość rozszerzenia tego poziomu do ok 1640pkt w dosyć "tani" sposób.
W tym celu na poniedziałek wystawiam dwa zlecenia PKC (umownie PKC Angel )
2 x long put 1900
2 x short put 1800

Widać z tego że za zlecenia long zapłacę więcej niż wyniesie premia za zlecenia short, ale te striki są obecnie dosyć odległe więc ta różnica w punktach będzie obecnie mniejsza niż by była w momencie kiedy spadki zmusiły by mnie do takiego ruchu.

buldi
0
Wysłane: 3 października 2011 08:53:25
Zlecenia zostały zrealizowane na otwarciu
2 x long put 1900 po 83,05pkt
2 x short put 1800 68,80pkt

Wg wykresu strategia pozostaje na plusie w przedziale ok 1640 - 2600pkt.

kliknij, aby powiększyć

buldi
0
Wysłane: 3 października 2011 19:49:49
Tak na dzisiaj wyglądała sytuacja w portfelu:

kliknij, aby powiększyć

Spróbujemy jutro podciągnąć wykres w górę.

Wystawiam następujące zlecenia PKC:
1 x long call 2100
1 x long put 2100
2 x short call 2200
2 x short put 2000

wapkil
0
Wysłane: 3 października 2011 21:01:52
Znów zapytam o interpretację ruchu. Myślisz, że zatrzymamy się na 2100? Ewentualnie, że większość spadku będzie na otwarciu? Do zakończenia w Stanach jeszcze godzina, ale nie wygląda to zbytnio optymistycznie.

Jak widać ,,PKC'' wychodzą Ci całkiem korzystnie. Na przykład sumaryczny wynik dzisiaj miałeś chyba lepszy niż należałoby oczekiwać, ale czy nie opłaca Ci się trochę zaczekać na przykład ze sprzedażą jednego z PUTów?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

2 3 4 5 6

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,317 sek.

bdumucdy
iflmrhbi
tycljpgq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ijlrywqw
cbfqeips
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat