buldi napisał(a):Wapkil - ale cóż szkodzi wystawienie zlecenia z wyprzedzeniem licząc na to że coś wpadnie?
Nie twierdzę, że ta pozycja jest ,,zła''. Popatrzyłem na Twoją strategię i po prostu zastanowiło mnie z jakich założeń wynika.
buldi napisał(a):
Wg tego co pokazuje greka masz oczywiście racje, ale czy do tego poziomu tak wiele brakuje - tym bardziej że delta rośnie?
Gdy wczoraj pisałem moje pytanie było to ,,trochę'' więcej ;) Teraz brakuje względnie niewiele, choć to jedynie potwierdza poziomy, o których wcześniej wspominałem. Nie pisałem, że masz małą szansę zrealizować tę transakcję. Zastanowiło mnie tylko, że wystawiłeś ją po kursie, który teoretycznie wymaga przebicia 2150.
Jeśli, jak pisze MarcinR, liczysz na to, że dzięki nieefektywności rynku uda się transakcję zrealizować wcześniej, jest to jak najbardziej sensowne.
W innym przypadku, możesz albo zakładać, że rynek dojdzie do 2150 i mimo, że się odbije ta opcja będzie przez rynek wyceniana wtedy przesadnie wysoko, albo zakładać, że rynek co prawda przebije 2150, ale niedługo potem wróci ponad ten poziom.
Można też wyceniać opcje intuicyjnie, co nawet jeśli niezgodne z modelem, zapewne na tak płytkim rynku może się całkiem dobrze sprawdzać.
W takich i podobnych założeniach nie ma oczywiście także niczego złego. Po prostu byłem ciekaw, czy i które przyjąłeś.
Poziomy WIG20, o których piszę podaję oczywiście w sposób przybliżony. W dyskusji chodzi mi tylko o ogólne założenia, nie jakąś specjalną dokładność,
liczby podaję więc ,,na oko'' nie przeliczając, jak to dokładnie powinno wyglądać.