Panowie, sięgnijcie do historii :-)
EI już wyszedł na tej spółce mocno do przodu, bo prawie 50% w 3 lata i jeszcze zostało im 5mln akcji! Tak się składa, że monitoruję branżę od jakiegoś czasu.
EI włożył w spółkę 25 mln a przy okazji emisji publicznej sprzedał 860k akcji(tyle ile chciał) po 42 pln, czyli w sumie 36 mln PLN. Spółka pozyskała 18mln PLN, inwestycja pierwsza klasa!
Co do generowania gotówki to akurat mały błąd(moim zdaniem), najlepsze w tej branży to zarządzanie gdy w kasie mają kasy na waciki :-) Ale już w kwietniu ta kasa plus z linii kredytowej poszła do klientów, więc błąd szybko naprawiony.
Spółka skupia się na podstawowym biznesie, żadnych lewych ruchów. Dla mnie osobiście cena godziwa powinna wynosić co najmniej 22PLN, za to wycena likwidacyjna w okolicach WK,bo poza należnościami w stosunku do skarbu Państwa nic tam nie ma poza kilkoma samochodami.
Na moje wyliczenia PKO TFI miało 01.01.2009 496k akcji, na ostatnim walnym 557k, do 10% brakuje im 90k. No chyba, że się rozmyślili i będą sprzedawać(lub już sprzedają). Do sprawdzenia jakby ktoś chciał -
www.pkotfi.pl/index.php?id=spr... Średnia cena do wyliczenia.
Co do komercjalizacji szpitali, to w planie B udział chce wziąć około do 30%-sądzę, że docelowo będzie mniej(wymagania-protesty personelu). Rynek jest na tyle duży, że nie wpłynie to na ograniczenie rynku. Na dziś 2mld wierzytelności to wierzytelności wymagalne. Banki na ten teren nie wchodzą. Za kilka lat wejdą zapewne w leasing.
Dla porównania branży zachęcam do poczytania wyników electusa i odpowiedzieć sobie na pytanie jaka jest podstawowa działalność tej firmy. Mi wychodzi, że finansowanie nie SPOZ-ow ale raczej Pana Falenty hehe
electus.home.pl/prospekt/srodr...Minusy to kłopoty z finansowaniem(marże), choć po części rekompensują to wysokie odsetki ustawowe podniesione w grudniu na 13% i zapewne wyższe prowizje od udzielanych pożyczek.
O i jeszcze jeden mankament(okazja?) taki sam jak w przypadku MWT, tam absolut fund wysypał się przy 1 pln w kilka dni zwijając manatki z kraju(brał akcje po 3.7 pln), tutaj do wysypania przystąpił inny fund hansapank z Tallinna, trudno oszacować czy już skończył(wczoraj jeszcze ukryte S widziałem).
Pozdr, ale się napisałem
PS. Zagrożenie nieściągalności należności wiązałoby się z bankructwem kraju, więc póki co jest bezpiecznie.