190 Dołączył: 2009-01-06 Wpisów: 3 286
Wysłane:
24 czerwca 2009 15:46:23
przy kursie: 15,26 zł
Po trzech miesiącach ciszy odnosnie tego pomyslu, że rząd wycofuje się z części nowelizacji okazało się, że jednak nie. Czyli będzie trudniej, ale czy mniej zyskownie to nie wiem. Choc to dopiero projekt, najpierw do komisji, pozniej do sejmu, senat, prezydent. Ida wakacje w sejmie a wiec zanim to wejdzie w zycie zastaniemy nowy rok. Spolka spokojnie przestawi sie na nowe wymagania. Do tego ciekaw jestem co na to dostawcy? Tutaj opinia Magellana media.magellan.pl/pr/121405/ma...
|
|
0 Dołączył: 2009-06-01 Wpisów: 113
Wysłane:
24 czerwca 2009 16:33:11
A to ciekawe... Z powyższego linka: "....Niestety ciągle pokutuje obraz rynku sprzed 10 lat dotyczący „handlu długami” szpitali. W chwili obecnej rynek usług finansowych dla sektora uległ profesjonalizacji i podziałowi. Na rynku po jednej stronie funkcjonują podmioty takie jak Magellan, rozwijające usługi finansowe dla sektora służby zdrowia, a z drugiej funkcjonują firmy proponujące usługi windykacyjne dla dostawców,..." Znajomi zaś Dostawcy wciąż sprzedają Magellanowi wierzytelności (i to niektóre na zadziwiajaco dobrych warunkach). Po której zatem stronie stoi (cytując) nasz Bohater?
Edytowany: 24 czerwca 2009 16:33
|
|
Wysłane:
24 czerwca 2009 23:06:44
odpowiedz znajdziesz w raporcie rocznym za 2008, strona 33, przychody z windykacji to 435k pln gdzie przychody ogolem to blisko 41mln, czyli 1% w przychodach.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-06-01 Wpisów: 113
Wysłane:
25 czerwca 2009 11:13:54
przy kursie: 15,98 zł
addison napisał(a):odpowiedz znajdziesz w raporcie rocznym za 2008, strona 33, przychody z windykacji to 435k pln gdzie przychody ogolem to blisko 41mln, czyli 1% w przychodach. Dobrze. Przyjmijmy zatem, że kupowanie wierzytelności od dostawców po nominale i realizacja ratalna z odstetkami ustawowymi (nawet częściowo umorzonymi np. o 30%) to nie windykacja... Jest to zatem jak widać inna usługa finansowa... Restrukturyzacyjna...? Ja tam się nie znam w takim razie
|
|
Wysłane:
10 sierpnia 2009 23:25:09
przy kursie: 23,58 zł
Kurs spółki przekroczył pierwotnie założoną (przy wejściu w Magellana) cenę godziwą. Wzrost ok 100% już się dokonał. Teraz pytanie co dalej? Na czym opierać dalszy wzrost kursu(czy jest realna możliwość wzrostu).
Wiadomym jest, że w samym bilansie spółki jest odroczony zysk za ok 3 kwartały a to daje 2.2 PLN na akcję. Ostatnio widać zlecenie ukryte powoli zmierzające w górę, zebrał już sporo akcji ale dalej jest w arkuszu (teraz na 22.5PLN) :-) Po cichu liczę, że to spóźniony PKO/CS.
Do RN Magellana wszedł prezes lidera windykacji czyli KRUK-a(obie te spółki w portfelu EI). Czy to jest początek czegoś więcej? ciężko stwierdzić. Spółka podpisała ostatnio kilka umów kredytowych, można zatem stwierdzić, że banki spokojnie wciąż finansują działalność spółki i bilans wróci na stabilną ścieżkę wzrostową. Wynik tegoroczny ma być o około 2 mln wyższy niż w zeszłym roku. Aha i jeszcze jeden argument(może subiektywny), ale spółka stała się ostatnio bardziej medialna, EI ma jakiś chytry plan?
Czas do nadrobienia(a raczej wycenę w stosunku do wartości księgowej=likwidacyjnej) ma bliźniaczy MW Trade, poprawiają i stabilizują powoli rentowność, wyniki opublikują 18 sierpnia(choć wynik już znany-580k netto). Na razie spółka w kanale, tuż pod szczytami, spokojnie czekam na ruch w górę i pełne wyniki.
Edytowany: 10 sierpnia 2009 23:25
|
|
0 Dołączył: 2009-05-04 Wpisów: 1
Wysłane:
28 sierpnia 2009 10:48:36
przy kursie: 25,00 zł
Doszły mnie słuchy że EI będzie wychodzić po 35-38 zł za akcję czy ktoś jeszcze o tym słyszał? Plotki donoszą, że analitycy wyceniali Electusa na 100 mln funtów. Biorąc pod uwagę że zyski obu spółek są zbliżone to można by wyliczyć, że przy tej wycenie cena akcji Mag powinna wynosić ponad 70zł.
|
|
Wysłane:
28 sierpnia 2009 15:52:53
To chyba analitycy IDM wycenili Electusa na tym poziomie. 100mln funtów to komedia do kwadratu! To, że EI chce wyjść to jasne, każdy chce wyjść z inwestycji tylko zawsze cena jest za niska :-)
35 pln, ciężko mi się odnieść. Brzmi świetnie, ale czy realnie? trudno powiedzieć jak nie siedzi się przy stole. Siedzę ze spółką od dołków i trochę ostatnio sprzedawałem. Skoro zrobiła bonus w stosunku do mojej wyceny to zrealizowałem strategię. Resztę zostawiam i dam się wykazać EI, jak ich znam to umieją budować wartość swoich spółek.
Co do branży, po raportach obu spółek, fundamentalnie większy potencjał wzrostu ma MW TRADE. Tam jest realna możliwość zwiększenia zysku netto, ale o tym może w weekend jak znajdę trochę czasu na prześwietlenie raportów.
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
28 sierpnia 2009 23:50:57
Spółka ma równy lot i stabilną ścieżkę wzrostu wartości. Liczę Addison na Twoją analizę, bo ja nie mam gdzie wbić zębów: raporty są czyściutkie.
|
|
Wysłane:
31 sierpnia 2009 14:09:53
przy kursie: 24,55 zł
Dokładnie, spółka czyściutka jak łza i tak jest już od dłuższego czasu. To zasługa poprzedniego prezesa i głównego akcjonariusza. C/Z atrakcyjny.
Jeden minus, aktywa spadły a patrząc na wzrost kapitałów własnych rdr widać, spółka zeszła na niższy poziom finansowania zewnętrznego. W II kw spodziewałem się raczej powrotu do wyższego poziomu finansowania zewnętrznego. W lipcu prezes Kawalec mówił, że wraca finansowanie i zaciągają kolejne kredyty na sporą kasę, pewnie teraz to nadrabiają.
Czyli jak widać najtrudniejszy moment kryzysu przeszli baaardzo suchą stopą.
Osobiście na teraz większy potencjał tak wzrostu zyskowności jak i kursu ma bliźniaczy MW Trade(moim subiektywnym nieco zdaniem), który w II kw zwiększył poziom aktywów o 20% w stosunku do I kw. Patrząc na Magellana pod tym względem to zrobili spory krok do przodu! Do tego w zeszły piątek wyemitowali obligacje na kwotę 6.5mln i nie jest to reemisja a nowy kapitał. Zanosi się więc na sporą niespodziankę w drugiej połowie roku.
Edytowany: 31 sierpnia 2009 14:26
|
|
Wysłane:
14 września 2009 09:51:56
przy kursie: 25,74 zł
Wiele wskazuje na to, że Magellan, notowana na GPW spółka zajmująca się finansowaniem placówek służby zdrowia, zrewiduje w górę prognozę tegorocznego wyniku finansowego. Krzysztof Kawalec, prezes giełdowego Magellana autor zdjęcia: Szymon Łaszewski źródło: GG Parkiet Krzysztof Kawalec, prezes giełdowego Magellana +zobacz więcej
– Wyniki „kontraktacji bilansowej” publikujemy po każdym kwartale. Jednak już teraz mogę powiedzieć, że lipiec i sierpień okazały się lepsze, niż oczekiwano – mówi Krzysztof Kawalec, prezes Magellana. – Niewykluczone, że na początku października przedstawimy nową prognozę zysku netto na ten rok – dodaje. Lepsze od oczekiwanych są też lipcowe i sierpniowe wyniki sprzedaży, które znajdą odbicie w przyszłorocznych wynikach.
Według obecnych prognoz tegoroczny skonsolidowany zysk netto ma sięgnąć 17,4 mln zł, co oznacza wzrost względem 2008 r. o 4 proc. W I półroczu grupa zarobiła na czysto 8,6 mln zł. Tym samym zrealizowała 49 proc. planu. W ubiegłym roku po czerwcu było to 45 proc. W branży finansowania służby zdrowia największe przychody przypadają zazwyczaj na ostatnie trzy miesiące roku.
– Nasza obecna prognoza jest dość konserwatywna. Założyliśmy, że stopy procentowe pójdą w górę, co może podnieść nasze koszty finansowe. Wzięliśmy też pod uwagę spore ryzyko pogorszenia koniunktury w służbie zdrowia, co przełożyłoby się na opóźnienie przekazywanych nam wpłat. Ponadto założyliśmy, że złoty będzie się znacznie umacniał, a my finansowaliśmy spółki zagraniczne przy wysokiej cenie euro – wylicza prezes Kawalec.
Równocześnie coraz głośniej mówi się o tym, że Enterprise Investors, który kontroluje ponad 70 proc. Magellana, przymierza się do wyjścia z tej spółki. – Fundusz jest naszym akcjonariuszem już od sześciu lat. Jednak nie mogę wypowiadać się za właściciela – ucina Krzysztof Kawalec. Enterprise Investors nie udzielił nam komentarza w tej sprawie.Po niedawnym przejściu trzech członków rady nadzorczej spółki Magellan do Electusa, konkurencyjnej spółki, na rynku pojawiły się spekulacje, że to właśnie Electus miałby odkupić ją od Enterprise Investors.
– Zdecydowanie dementuję te pogłoski. Nic mi nie wiadomo o prowadzeniu rozmów w tej sprawie. Członkom rady nadzorczej, którzy przeszli do Electusa, po prostu skończyły się kadencje w Magellanie. Wątpię w możliwość przeprowadzenia takiej transakcji, zwłaszcza że biznes Magellana jest związany wyłącznie z rynkiem medycznym, w przeciwieństwie do Electusa. Poza tym nasz portfel aktywów dotyczący służby zdrowia jest znacznie większy niż Electusa – mówi prezes Kawalec.
Portfele aktywów finansowych obu spółek są porównywalne (po ponad 200 mln zł), jednak w wypadku Electusa tylko blisko połowa dotyczy stricte finansowania służby zdrowia. Szef Magellana twierdzi ponadto, ze trudno byłoby dziś funduszowi sprzedać akcje inwestorowi strategicznemu. – Podejrzewam, że trudno byłoby dojść do porozumienia co do ceny ze względu na dzisiejsze otoczenie rynkowe. Bardziej prawdopodobna wydaje mi się więc sprzedaż Magellana przez giełdę – mówi prezes.
|
|
|
|
Wysłane:
23 września 2009 13:03:18
przy kursie: 25,20 zł
Na spółce marazm i cisza, czyli standard. Zaobserwowana zmiana półki trzyma się dobrze a mianowicie popyt na 25PLN i nie powinien puścić kursu niżej. Czekam na komunikat odnośnie emisji obligacji Electusa, ale do teraz cisza. Natomiast sam magellan sprzedał obligacje na 18mln 18 września. Plus wcześniejsze umowy kredytowe i bilans po III kwartale powinien wrócić do normy. Zapowiedzi już są w postaci przekroczenia wyników w tym roku.
Większe(choć niewiele) zainteresowanie na rynku ma bliźniaczy MW Trade, tam większa niespodzianka w wynikach już za miesiąc, przygotowania rynkowe powinny zacząć się wcześniej. Tyle w temacie, nie ma co dodawać.
Edytowany: 23 września 2009 13:18
|
|
Wysłane:
23 września 2009 16:04:42
przy kursie: 25,20 zł
Jest komunikat odnośnie obligacji Electusa, sprzedali 15.6k obligacji, każda po nominale 1k PLN, czyli pozyskali 15.6mln PLN.
Jako, że emisja szła publiczna żadna to rewelacja. Robili ratingi Fitcha, road show w londynie a popyt jednak kiepski moim zdaniem a marża wysoka(7%).
Edytowany: 23 września 2009 16:05
|
|
Wysłane:
8 października 2009 20:08:47
przy kursie: 24,50 zł
W sumie zostały mi resztki akcji w portfelu ale coraz częściej dociera do mnie, że za szybko papier zacząłem sprzedawać, trochę szkoda tak świetnie zarządzanej spółki. Dzisiejszy komunikat o kontraktacji w III kw, robi wrażenie. Tylko kilka liczb podam dla porównania wyników w III kw w stosunku do całego I półrocza.
Na mnie zrobiło to wrażenie:
Zarząd Magellan informuje, że w okresie trzech kwartałów 2009 roku Grupa Kapitałowa Magellan podpisała umowy o łącznej wartości 372.447 tys. PLN.
i
Zarząd Magellan informuje, że w I półroczu 2009 roku Grupa Kapitałowa Magellan podpisała umowy o łącznej wartości 182.045 tys. PLN.
Jakby nie liczyć tylko w III kw spółka podpisała umowy za 190.402 tyś PLN czyli więcej niż w całym I półroczu tego roku. BRAWO
Podsumowanie może być tylko jedno, finansowanie branży wróciło na 100%. Na forum nikogo nie ma i to dziwi bo spółka wzorowo zarządzana. Spróbuję nie powielić tego błędu gdzie indziej :-)
Edytowany: 8 października 2009 20:15
|
|
Wysłane:
9 października 2009 09:50:11
przy kursie: 26,30 zł
I czy może dziwić dzisiejsza reakcja rynku na ten raport.
Edytowany: 9 października 2009 09:50
|
|
0 Dołączył: 2009-03-31 Wpisów: 299
Wysłane:
9 października 2009 19:45:31
przy kursie: 26,30 zł
To teraz czas aby MWTRADE was dogonilo, a tam masa przez ten kwartal zaczacych umów
|
|
Wysłane:
27 października 2009 17:49:38
przy kursie: 25,70 zł
|
|
Wysłane:
28 października 2009 09:16:49
przy kursie: 25,68 zł
Dzięki za wywiad, trochę spóźniony bo już zostałem ze śmieszną ilością, ale zawsze to miło poczytać jak widzą branżę. Wczoraj MW Trade pokazał "nowe oblicze" prezentując świetne wyniki i tam ten potencjał wzrostu zysku netto osobiście dalej widzę, czekam tylko na bilans.
Choć tutaj też spodziewam się świetnych wyników w III kw(ponad 5mln netto), spora kontraktacja! minus to pewnie zagranica bo PLN się umocnił, ale to niewielki minus.
Co mi dało do myślenia z wywiadu to emisja, pewnie nie szybciej niż 2-3 lata, ale widać, że już pracują nad nowym modelem biznesowym. Ostatnio rozwijają leasing.
|
|
Wysłane:
9 listopada 2009 16:55:29
przy kursie: 28,89 zł
Równe wyniki, zdrowa spółka, nic tylko podziwiać. Wycena aktualnie trafiona w punkt: www.stockwatch.pl/gpw/magellan...Jak wiemy, jest to coś pomiędzy funduszem a bankiem, z tym że specjalizującym się w sektorze ochrony zdrowia. Biznes robi się na tym, że ma się kontakty oraz umie się ocenić kondycję poszczególnych placówek, czyli ich zdolność do spłaty zobowiązań po restrukturyzacji. Mnie ciekawi, jak te placówki zabezpieczają swoje zobowiązania wobec Magellana i czy jest to w ogóle jakimś tematem - w końcu stoi za nimi skarb państwa, który co do zasady zbankrutować nie może. Natomiast Magellan zabezpiecza pożyczki z banków głównie cesją wierzytelności. Biznes luksusowy, po prostu nie da się wywrócić, o ile umie się trzymać koszty w ryzach, odpowiednio regulować skalą obracanych wierzytelności no i unikać wpadek. Jedna tylko informacja, ważna dla osób analizujących spółkę: jest ona cały czas w fazie wzrostu i konsumpcji gotówki. Przez ostatnie 3 lata, mimo jednej emisji akcji i dwukrotnego wzrostu wartości księgowej, bilans przepływów jest minus 30 mln zł. Wzrost wartości na razie nie przełożył się na zyski dla akcjonariuszy, bo ani razu nie wypłacono dywidendy (wiadomo - potrzeba na inwestycje). Kurs mimo mocnego odbicia, ciągle jest poniżej debiutu. Wskaźniki raczej wysoko, choć bez przesady. Mam wrażenie, że potrzeba jeszcze dwu-trzykrotnego wzrostu, żeby EI chciało wyjść z tej inwestycji, ale to że ją trzyma może oznaczać, że jest to realne. Wzrost trzeba będzie jednak sfinansować, więc na dywidendę bym na razie nie liczył. Może obejdzie się bez emisji akcji, bo zadłużenie ogólne jest na poziomie 50%, co jak na sektor nie jest wysoko.
|
|
Wysłane:
10 listopada 2009 10:52:04
przy kursie: 30,20 zł
Odnośnie spółki nie mmam nic do dodania. Co do ceny wyjścia przez EI w mojej opinii jesteśmy gdzieś w marginesie błędu(30PLN +-15%).
Te śmieszne ilości leżą właśnie do określenia ceny przez EI, chyba, że dojdzie do 37PLN to nie dam rady utrzymać w portfelu :-)
Pewnie wyjdę na naganiacza, ale zauważcie jak zmienia się spółka MW Trade, jej rentowność w III kw- ta nowa jakość nie jest jeszcze odzwierciedlona w wycenie(moim zdaniem).
Edytowany: 10 listopada 2009 10:53
|
|
0 Dołączył: 2009-09-03 Wpisów: 1 107
Wysłane:
12 listopada 2009 22:49:45
przy kursie: 32,00 zł
Magellana nie mam bo już był za drogo jak zerknąłem na branżę. Czekam zatem z MW Trade w portfelu i patrząc na Magellana korci mnie jeszcze dobrać w tych cenach, ale decyzja jest taka: biorę jak spadnie do 2.6 lub jak przebije 3.3 na zamknięciu(oczywiście tańszego MW Trade)
Ta różnica w wycenach jest dla mnie zagadkowa.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.