0 Dołączył: 2008-07-30 Wpisów: 1 169
Wysłane:
30 września 2008 21:42:32
Rano panika była jak się patrzy ;) Koszyki napełnione szykuje się na jutro do wyprzedaży ;)
|
|
Wysłane:
3 października 2008 20:07:22
 kliknij, aby powiększyćUchwalili Zerknijcie na wykres - przyjął to rynek jakoś bez entuzjazmu Waszym zdaniem dlaczego tak wykres spadł, skoro od rana (już futuresy) pod głosowanie rośli Wykres wkleiłem dynamiczny więc się zmienia ;) Właśnie zapikowali jest 20:30 naszego czasu
Edytowany: 3 października 2008 20:30
|
|
6 Dołączył: 2008-09-16 Wpisów: 2 876
Wysłane:
3 października 2008 20:35:15
uchwalili plan ktorego nbie mogli sie doczekac i czemu rynek tak reaguje?? EEX
|
|
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
3 października 2008 20:41:53
Piątek. Sam bym nie chciał zostać z akcjami na weekend. Kto wie co się może zdarzyć w sobotę czy niedzielę?
|
|
Wysłane:
3 października 2008 20:48:09
WatchDog napisał(a):Piątek. Sam bym nie chciał zostać z akcjami na weekend. Ciekawy argument i uzasadniony moim zdaniem, ale... skoro to prawada to windując wykres pod kreskę wyznaczą na poniedziałek Azji kierunek potem nam i reszcie Europy. Sami będą patrząc na Azję i Europę potem to kontynuowali... Błedne koło jakieś Coraz bardziej myślę że ten plan to chwilowy zastrzyk na wzmocnienie ale nie ucieczka od agonii Nie wiem czy nie lepiej zniszczyć, rozwalić i zbudować na nowo jak remontować nie bardzo wiedząc co tak naprawdę jest w najgoprszym stanie Poczekajmy aż zakończą wtedy może coś wymyślimy ;) Albo przynajmniej plan na poniedziałek Jakby co akcje mam ;)
Edytowany: 3 października 2008 20:49
|
|
Wysłane:
3 października 2008 20:50:07
Ja też, "zostałem" z niektórymi już nie wiem który rok
|
|
0 Dołączył: 2008-09-09 Wpisów: 688
Wysłane:
3 października 2008 21:10:07
Wykres zleciał bo zdyskontowali plan przed jego uchwaleniem, a potem realizują zyski. Ze dwa dni zejdzie by się do myśli o planie przyzwyczaić i pomyśleć co dalej. Generalnie powinien uspokoić sytuację, choć jak na moje oko, do 8000 pkt to jeszcze trochę brakuje, plan oddalił tę perspektywę, ale 9000 jest całkiem realna, tyle że nie skokowo może. Wiadomo gospodarka im stopuje. Trochę otrzeźwienia się przyda, rozumiem, że nie każdemu może się podobać ingerencja rządu USA, ale ten nie każdy nie jest zależny od funduszy emerytalnych więc jak śpi na forsie to może sobie mówić, że to bardzo złe, ten który jednak jest zależny od funduszy emerytalnych, a myślę, że to większość amerykanów, jednak odetchnie z ulgą. Perspektywa krachu groziła spadkiem wartości funduszy do 0, teraz to zostało oddalone. Plus planu jest taki, że administracja będzie miał wgląd w księgowość tych podupadających, tę rzeczywistą, a nie wirtualną i dopiero zacznie się. Elementem administracji jest też taka fajna struktura jak FBI choć myślę, że bardziej zainteresuje się sprawą ich urząd kontroli skarbowej, który jest parę większy od wywiadu i ma większe uprawnienia od FBI a zajmuje się tylko finansami. Bardzo ostro przetrzepią wszystkie nieprawidłowości, będzie miało to pewnie ten skutek, że zmienią się regulacje prawne w zakresie księgowości, w zakresie różnych ryzyk, pewnie jakieś mocniejsze sposoby informowania. Oddala się też perspektywa stworzenia prywatnych nie regulowanych giełd, z prostej przyczyny, brak przejrzystości finansowej.
Edit. A tak na dziś to nawet lepiej by ich index zamknął się na lekkim minusiku, w poniedziałek była by większa szansa na sensowne odbicie w górę trwalsze niż 1 dzień.
Edytowany: 3 października 2008 21:12
|
|
Wysłane:
3 października 2008 21:30:15
Fool napisał fajny tekst. Rozliczeniowy. Parę słodko-gorzkich akapitów (w wolnym tłumaczeniu): Przez lata robiliście co chcecie, płaciliście sobie ile chcieliście, omijaliście zakazy i nakazy, kupowaliście ustawy i narażaliście firmy na ryzyko, którego nie mogły unieść. Z kapitalizmu stworzyliście system złodziejski. Przez to, że nie była karana głupota. Głupota wynikająca z przeświadczenia, że jesteście najmądrzejsi i przy tym zapomnieliście, że ciągle zbyt głupi aby panować nad złem, które stworzyliście. Wasze genialne produkty finansowe omal nie przewrócily rynków światowych. Wciągneliście w to banki hipoteczne, które zaczęły sprzedawać ludziom domy, na które nie było ich stać, i wiedziały o tym. Ale spowodowała to rozwarta paszcza waszej maszynerii finansowej, która z jednej strony wciągała dowolnie gówniane aktywa i dowolnie duże ryzyko, a z drugiej wypuszczała pachnące pakieciki z bezpiecznym stemplem AAA, gotowe do sprzedaży i generujące wam prowizje, bonusy i rosnące kursy akcji. Te czasy są skończone. Zresztą i tak nie byliście nigdy warci płaconych wam pieniędzy.
|
|
Wysłane:
3 października 2008 21:30:46
opennetpr napisał(a):Edit. A tak na dziś to nawet lepiej by ich index zamknął się na lekkim minusiku, w poniedziałek była by większa szansa na sensowne odbicie w górę trwalsze niż 1 dzień. no wlasnie to samo pomyslalem. lepszy lekki minus albo zero niz +3 i w poniedzialek realizacja zyskow i spowrotem na minusy EEX
|
|
0 Dołączył: 2008-09-04 Wpisów: 418
Wysłane:
3 października 2008 21:54:26
Martwi mnie ta skala spadku. Nie wiem jak ja interpretowac. Ostatnio jak na jednej sesji byly spadki to na drugiej byly wzrosty i tak sie to w kolko krecilo. Teraz po uchwaleniu planu sytuacja teoretycznie powinna sie zmienic. Czyli albo powinno byc uspokojenie, albo spadki, albo wzrosty. Powinna sie skonczyc to naprzemiennosc. Kierunek w krotkim terminie powinien sie wyklarowac. A moze to byloby zbyt proste ?
|
|
|
|
Wysłane:
3 października 2008 22:20:22
|
|
Wysłane:
3 października 2008 22:31:17
text optymistyczny, moze sie sprawdza te przepowiednie no bo i poparte historia EEX
|
|
0 Dołączył: 2008-09-04 Wpisów: 418
Wysłane:
3 października 2008 22:46:32
Optymistyczny, ale zaklada jeszcze jedna fale spadkow. Czyli bedzie odbicie, ale na razie lepiej miec gotowke i czekac na dolek. Tylko komu uda sie zlapac ten dolek ?
|
|
Wysłane:
3 października 2008 22:50:34
owner napisał(a):text optymistyczny, moze sie sprawdza te przepowiednie no bo i poparte historia Białka lubie poczytać bo na czymś konkretnym opiera swoje teorie czy tam wnioski... Jak dla mnie taki A...T-eowiec z górnej półki... Jak ktoś nie zna analityka polecam wcześniejsze teksty Sam uważam że nie jest źle... to co stracę na tym co mam (pesymistyczne zalożenie), mam nadzieję odrobię na DT na spanikowanych wysypujących bez opamiętania... ;) Jednym słowem... te hobby uzależnia ;) O longach pomyślę po 1 lub 2 Q 2009
Edytowany: 3 października 2008 22:51
|
|
0 Dołączył: 2008-09-19 Wpisów: 94
Wysłane:
3 października 2008 22:50:37
Ciekawe jaka jest prawdziwa inflacja w USA ? Spadają i bedą spadali bo ich gospodarka jest WIRTUALNA,tworzy masę bezwartościowych papierów,a tymczasem 50 mln obywateli nie ma ubezpieczenia zdrowotnego. System kapitalistyczny ulega rozkładowi,a tymczasem "ekonomista" "prof"Leszek Balcerowicz twierdzi ,że wszystko jest OK,to ja się pytam Czy z nim jest wszystko Ok ??
|
|
Wysłane:
4 października 2008 13:30:20
Piotr Kuczyński, główny analityk Xeliona uważa, że zatwierdzenie zmodyfikowanego "planu Paulsona" było przesądzone. Nie jest optymistą. Twierdzi, że nie kończy to niestety kryzysu. - Po nauczce, jaką dała Wall Street politykom w poniedziałek i w obliczu bezprecedensowych nacisków płynących zarówno z USA jak i zza granicy kongresmeni po prostu nie mieli wyboru i Izba Reprezentantów musiała plan ratunkowy (TARP) przyjąć. Indeksy przed głosowaniem rosły po trzy procent, ale przede wszystkim dlatego, że rynek dowiedział się o fuzji Wells Fargo i Wachovii - ocenia strateg Xeliona.
- Uważam, że plan kryzysu nie zakończy. Uważa też tak duża część inwestorów, którzy po decyzji realizowali zyski. Może i powinien jednak dać czas na poszukanie innych, lepszych rozwiązań. W poniedziałek możemy zobaczyć wzrosty indeksów (dużo zależy od informacji z weekendu), ale gracze szybko skupią się na wynikach spółek i danych makro. Jeśli w dowolnym momencie zobaczą, że plan nie działa tak, jak tego oczekiwano to przecena rozpocznie się od nowa - podsumowuje Kuczyński.Źródło: TUTAJJednym słowem jak plan zadziała jest szansa na zrealizowanie się prognoz Białka, czyli do końca roku wzrostu jak nie zadziała przywitamy na wigu 1800pkt
|
|
Wysłane:
4 października 2008 13:38:18
Polecam do popołudniowej kawy poczytać TUTAJJako zachęta fragment tekstu... Kiedy w takim razie to nastąpi, kiedy skończy się kryzys? Nie jestem wróżbitą - gospodarką wolnorynkową rządzi raczej niepewność niż klasyczny determinizm (to nie jest dyktatura); można przypuszczać z dużą dozą prawdopodobieństwa, że kryzys nie skończy sie przed wyborami w USA. Póki co pękło kilka baniek cenowych, teraz czeka nas z jednej strony etap upadłości wielu instytucji finansowych a z drugiej przejęć i konsolidacji. Mamy wciąż do czynienia z kłopotami wielu dużych banków zwłaszcza w Ameryce, ale to się kiedyś skończy, gdyż działający wciąż wolny rynek krok po kroku eliminuje instytucje które nabroiły. Jednak to wymaga czasu. Ponadto, z powodu kryzysu na rynkach finansowych słabnie na świecie popyt na surowce energetyczne - ich cena spada, słabnie też popyt na żywność a także nacisk na wzrost płac. Krótko mówiąc, słabną czynniki inflacjogenne, dając bankom centralnym większą swobodę w podejmowaniu decyzji. Niestety, nawet nasz wykres pokazuje nadal trend spadkowy zatem, na odbicie będziemy musieli jeszcze trochę poczekać.
Edytowany: 4 października 2008 13:40
|
|
Wysłane:
5 października 2008 11:34:57
ciekawe jak rynek jutro na to zareaguje www.pb.pl/Default2.aspx?Articl...Puls Biznesu napisał(a):Przyszłość monachijskiego banku hipotecznego Hypo Real Estate (HRE) stanęła w sobotę pod znakiem zapytania po tym jak pozostałe niemieckie banki komercyjne i towarzystwa ubezpieczeniowe wycofały się z planu ratunkowego opiewającego na 35 mld euro (48,5 mld dol.). Plan pomocy dla HRE, specjalizującego się w komercyjnych kredytach hipotecznych, został uzgodniony zaledwie w piątek i przewidywał udzielenie gwarancji rządowych spółce na sumę 26,6 mld euro. Resztę miały dostarczyć prywatne instytucje finansowe. Byłby to największy tego typu plan ratunkowy w historii Niemiec. (...) EEX
Edytowany: 5 października 2008 11:39
|
|
Wysłane:
5 października 2008 12:15:32
|
|
0 Dołączył: 2008-09-09 Wpisów: 688
Wysłane:
6 października 2008 02:23:32
W Europie zaś już mamy pierwsze ofiary kryzysu, chyba będzie trzeba nowy wątek utworzyć, kryzys Europa  . Pomijam znacjonalizowane banki w W. Brytanii i Fortis, ale niemiecki Hypo Real Estate wygląda na to, że jest zbyt duży by go uratować. Spowoduje to tąpnięcie DAX, dostaniemy też rykoszetem, to bliski dla nas rynek. Skala problemu tego banku jest duża, bo gdyby to przeliczyć na dolary i usadowić go w USA to by wychodziło, że sam ten jeden bank by łyknął prawie całą pierwszą transzę pomocy z planu ratunkowego, który tam jest na cały sektor przeznaczony. Każdy kto chce pomóc go ratować, gdy zagląda w papiery umywa ręce, więc raczej trzeba by ciąć straty niż podtrzymywać coś co nawet przy dobrych chęciach szansę na wyjście na prostą ma 0. Może się okazać, że skala lekkomyślności w Europie wśród banków była nawet większa niż w USA. Tak dla przypomnienia, co się dzieje gdy towary spadają ? Chyba wszystkie rynki down. Więc kiedy skończą się spadki, wówczas gdy do rozsądnych poziomów wrócą ceny surowców, a to im generalnie jeszcze trochę zajmie. Edit: Hominem te memento, takie słowa szeptał niewolnik swojemu panu, gdy ten 2000 lat temu szedł na czele triumfu. Ci wielcy bankierzy zapomnieli o nich, ale my nie koniecznie musimy zapominać:"pamiętaj, że jesteś człowiekiem". Bez nich o krok do samozadowolenia, a potem to już się kończy z ręką w kryzysie.
Edytowany: 6 października 2008 03:07
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.