0 Dołączył: 2011-10-09 Wpisów: 1
Wysłane:
9 października 2011 20:15:42
przy kursie: 10,30 zł
@alterkoko"(...) Zgodnie z warunkami posiadanych koncesji na poszukiwanie, KUB-Gas może wydobywać gaz ziemny i kondensat gazu ziemnego z pól poszukiwawczych z zastrzeżeniem nieprzekroczenia limitu 10% szacowanych zasobów ogółem, zatwierdzonych przez organ wydający koncesję - Ministerstwo Ochrony Środowiska Ukrainy. W okresie obowiązywania koncesji poszukiwawczej KUB-Gas nie może przekroczyć podanego limitu. Koncesja wydobywcza pozwala na wydobywanie nieograniczonych ilości gazu ziemnego i kondensatu gazu ziemnego przez cały okres jej obowiązywania. Kierownictwo oczekuje, że spółka KUB-Gas w razie wystąpienia takiej konieczności będzie w stanie uzyskać decyzję o przekształceniu posiadanych przez siebie koncesji poszukiwawczych na koncesje wydobywcze. KUB-Gas wydobywa zasoby na podstawie czterech spośród pięciu posiadanych koncesji". www.money.pl/d/gielda/raporty/...Strona nr 7Jeśli dobrze rozumuję,KOV wydobywa z każdego odwiertu tyle,ile trzeba ażeby przez zamierzony okres czasu (zapewne do zaplanowanego momentu uzyskania zgód) nie przekroczyć wydobycia na poziomie 10% zasobów przypisanych koncesjom poszukiwawczym.Idąc tokiem drugiego z podkreślonych zdań,przekształcając swoje koncesje na wydobywcze spółka będzie mogła podkręcić przepływy na maksimum nie przejmując się limitami a nie tak jak obecnie czerpać zyski jedynie z poziomów ustabilizowanych.Nie ma się co dziwić tym,którzy odważnie wybiegają w przyszłość,wtedy dopiero będzie prawdziwe hulaj duszo! Dodam jeszcze bonus w postaci kwietniowego posta Redface: "Witam, Nie do końca rozumiem pytanie. Spróbuję je doprecyzować: a) chodzi o zdolności w zakresie przetworzenia produkcji przez istniejącą infrastrukturę? b) chodzi o stosunek np. rocznej produkcji do udowodnionych rezerw? W przypadku b) odpowiedź jest publicznie znana - w raporcie rocznym znajduje się informacja o rocznej produkcji gazu (820455 Mcfe), mamy także informację o rezerwach 3P (44Bcfe). Czyli dotychczasowa roczna produkcja KUB-G (w części przypisywanej 70% udziałowi KOV, bo do niej odnosi się oszacowanie rezerw, pamiętając także, że to dotyczy produkcji z połowy roku - od zakupu KUB-G) nie stanowi nawet promila udowodnionych rezerw.W przypadku a) szacujemy, że nasze moce przerobowe są wykorzystywane w jakichś 25-30%". Temat był już poruszany jakieś dwa miechy temu,odgrzane na życzenie.
Edytowany: 9 października 2011 20:19
|
|
0 Dołączył: 2010-12-10 Wpisów: 464
Wysłane:
9 października 2011 23:41:44
Głównie analizuję na forum sytuację firmy KOV obserwując sytuację zewnętrzną, polityczną, geopolityczną w Polsce i Świecie, jednocześnie konfrontując to z analizami i faktami podawanymi często na naszym forum. I tymi przemyśleniami dzielę się z innymi jak każdy z nas. Aż nadto było na forum moich postów, gdy oceniłem sytuacje przewidująco, choć krytycznie (co często nie zobaczyło światła dziennego, może moderator nie lubi Tytana). Obecnie występuje splot wielu czynników w KOV o których wspominałem, które delikatnie mówiąc mogą wywołać nie tylko zainteresowanie, ale i zmaterializowaniem się wielomiesięcznych obserwacji. Co wyrażnie daje się zauważyć na tym walorze. Za długo jestem na tym forum i znam w miarę dobrze sytuację spółki, obserwując ją prawie codziennie, by wypisywać jakieś nieuczciwe komentarze o KOV niż na to zasługuje danej chwili KOV w moim odczuciu. I po to to forum, a staram się przestrzegać regulaminu, by inni mogli ocenić to krytycznie. I to się dzieje. Muszę stwierdzić również, że brak entuzjazmu, co do działań KOV, na naszym forum, nie jest bez wpływu i przyczyny na jego notowania. Można się spierać czy beznadziejnie krytyczne uwagi na forum nie mają równie negatywnego wpływy na podejmowanie decyzji inwestorów jak i te bardziej entuzjastyczne, jeżeli są prawdziwe, na pewne ożywinie. Z obserwacji wiem, że siła argumentów na naszej szulerni GPW, mówiąca o pozytywnych wynikach firm a zwłaszcza KOV, zdaje się pełnić rolę drugorzędną, więc nie ma o co kruszyć kopii.
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
10 października 2011 08:33:37
Edytowany: 10 października 2011 09:24
|
|
|
|
PREMIUM
0 Grupa: Emitent
Wysłane:
10 października 2011 11:18:55
przy kursie: 11,40 zł
xp32 napisał(a):Witam Mam pytanie do Pana prezesa odnośnie Ukrainy
Przeglądałem raporty ESPI i brakuje mi jakiś informacjo odnośnie odwiertu O-8
Zgodnie z raportem 39/2011 z 01-08-2011 po zakończeniu testów O-9 i przeniesieniu urządzeń miały rozpocząć się testy O-8. Minęły prawie trzy miesiące, podpięliście O-9 a o O-8 cisza. Jakiś komentarz można prosić? :) Witam, Pisałem już chyba o tej kwestii kilka postów wcześniej. Komunikaty pojawiają się zawsze, gdy mamy jednoznaczne wyniki prac, już po ich ukończeniu. Prace związane z testowaniem O-8 nie zostały jeszcze zakończone jednoznacznymi konkluzjami, stąd cisza. To samo dotyczy odwiertu O-14. Czasem chodzi o dostępność sprzętu, czasem dodatkowo zamawiamy analizy, na których wyniki czekamy itd. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
|
|
0 Dołączył: 2010-12-18 Wpisów: 8
Wysłane:
10 października 2011 11:23:04
Redface może byście wrzucili trochę więcej fotek na stronę, wiadomo chyba o jakie mi chodzi :) Mogą być ze wszystkich działek jakie mamy.
Edytowany: 10 października 2011 11:24
|
|
PREMIUM
Wysłane:
10 października 2011 11:26:23
alterkoko napisał(a):Mam pytanie do Pana Korczaka.
Czy podawane wartosci wydobycia dziennego z kazdego odwiertu w komunikatach sa wyliczane do obecnych mozliwosci danego odwiertu ograniczonego rodzajem posiadanej koncesji? chodzi mi o to, że niektorzy robia sobie wyliczenia jaki cashflow daje odwiert i chcialbym wiedziec czy po przekszalceniu koncesji na wydobywczą te wartosci maksymalnego wydobycia mogą sie zmienić? pozdrawiam. Witam, Wielkości przepływów są optymalnymi wielkościami z puntku widzenia zaplanowanego cyklu życia danego rezerwuaru. Jeśli chodzi o kwestie, czy dany odwiert jest na polu produkcyjnym, czy nie, nie ma to specjalnego znaczenia - ograniczenia odnoszą się do ukraińskich szacunków rezerw, obliczanych przez tamtejszego regulatora - są one tak kosmiczne, że nie ma obawy, abyśmy musieli tutaj wprowadzać jakieś ograniczenia. Jednocześnie są tak kosmiczne, że nigdy ich nie opublikujemy - RPS jest tutaj bardziej konsweratywny, a jednocześnie uznany w świecie za miarodajny. Co do przepływów z odwiertu - pamiętajcie, że mówimy tutaj każdorazowo o wydobyciu z jednego horyzontu/ pokładu. Więc jeśli odwiert zawiera X stref, przepływ jaki pozyskujemy i podajemy dotyczy jednej strefy, będącej przedmiotem testu. Czyli w przyszłości, po wyczerpaniu danej strefy przenosimy się do kolejnej, tam testujemy, ustalamy przepływ i wydobywamy. Zatem wielkosci możliwe do wydobycia z danego odwiertu mogą potencjalnie być większe, niż wskazuje na to obecny przepływ. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
10 października 2011 11:34:45
Redface, Czy KOV pracuje już obecnie nad wydobyciem z kilku horyzontów? Czy jakiś odwiert na Ukrainie wykorzystuje już tą metodę? Opieram się o to co kiedyś podawaliście w raporcie z 18 listopada 2010: Cytat:Potencjał do dalszego wzrostu rezerw tkwi w nowych technikach wydobywczych takich jak wydobycie z dwóch horyzontów (dual completion), kompresji gazu, w zwiększeniu dostępu do dodatkowych rezerw poprzez stymulowanie gazonośnych horyzontów oraz w nowych odwiertach. Źródło
|
|
Wysłane:
10 października 2011 11:41:14
Mam pytanie do Redface, bo widzę że zagląda na forum na bieżąco. O ile może zwiększyć się produkcja gazu na Ukraine (wydobycie) w procentach, jeżeli zostaną zmienione uprawnienia KOV z poszukiwawczych na wydobywcze? Czy "wydobywcze" będzie dotyczyło automatycznie wszystkich obszarów i otworów przygotowanych do produkcyjnego wydobycia, czy tylko tych aktalnie gotowych do produkcji a o następne przygotowywane i gotowe bedą musiały czekać w kolejce na zamianę z poszukiwawczego na wydobywcze?
|
|
0 Dołączył: 2011-05-22 Wpisów: 749
Wysłane:
10 października 2011 11:45:35
Naprawde szacunek za kontakt z rynkiem - spolki z GPW powinny sie uczyc jak powiniene on powinien wygladac na podstawie KOV-u.
pzdr
|
|
0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 514
Wysłane:
10 października 2011 11:55:09
Tytan napisał(a):Mam pytanie do Redface, bo widzę że zagląda na forum na bieżąco. O ile może zwiększyć się produkcja gazu na Ukraine (wydobycie) w procentach, jeżeli zostaną zmienione uprawnienia KOV z poszukiwawczych na wydobywcze? Czy "wydobywcze" będzie dotyczyło automatycznie wszystkich obszarów i otworów przygotowanych do produkcyjnego wydobycia, czy tylko tych aktalnie gotowych do produkcji a o następne przygotowywane i gotowe bedą musiały czekać w kolejce na zamianę z poszukiwawczego na wydobywcze? Myślę że przepływ jest ustalany po jakiejś analizie i chyba rodzaj złoża nie ma na to wpływu, acz mogę być w błędzie. Może być tak że dostosowuje się go do przepustowości gazociągu lub do obecnych potrzeb firmy. Jestem bardzo ciekawy na jakiej zasadzie jest to ustalane ?
|
|
|
|
Wysłane:
10 października 2011 11:56:00
Spóżniłem się trochę z pytaniem. Zrozumiałem z poprzedniej odpowiedzi Redace, że poszukiwawczy czy wydobywczy w bieżącej eksploatacji nie ma specjalnego znaczenia. Czyż tak?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
10 października 2011 12:09:48
Krzysiek9 napisał(a):Redface, Czy KOV pracuje już obecnie nad wydobyciem z kilku horyzontów? Czy jakiś odwiert na Ukrainie wykorzystuje już tą metodę? Opieram się o to co kiedyś podawaliście w raporcie z 18 listopada 2010 (...)
Witam, Przygotowanie w toku... Jeszcze trochę, zanim ruszymy, poza tym jest kwestia konwersji koncesji na produkcyjne. Ten proces już trwa. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
|
|
0 Dołączył: 2010-12-02 Wpisów: 72
Wysłane:
10 października 2011 12:18:43
Panie Jakubie,
dziękuje za wyjasnienie. Czy zna Pan może maksymalny czas w jakim odpowiedni Urzad na Ukrainie powiniem wydac decyzje o zmianie statusu koncesji? wiemy, że tam tez jest biurokracja ale czy gdzies jest okreslone ile oni tam maja czasu na to? czy może Pan zdradzic kiedy firma złożyła wszystkie niezbedne dokumenty potrzebne na uzyskanie zgody na przekształcenie? pozdrawiam
|
|
PREMIUM
Wysłane:
10 października 2011 12:34:18
Tytan napisał(a):Spóżniłem się trochę z pytaniem. Zrozumiałem z poprzedniej odpowiedzi Redace, że poszukiwawczy czy wydobywczy w bieżącej eksploatacji nie ma specjalnego znaczenia. Czyż tak? Dokładnie tak. Konwersja przede wszystkim jest po to, żeby móc jeszcze bardzie zintesyfikować prace; jest też warunkiem wypłaty kolejnych transz kredytu z EBRD. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
|
|
0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
10 października 2011 14:10:03
Cytat:Kurs KOV osiągnął swoje maksimum z 20 sesji przy obrocie i liczbie transakcji większej od średniej z 5 i 20 dni. To kolejny dzień dynamicznej zwyżki kursu tej spółki bez potwierdzenia w żadnej oficjalnej informacji, istnieje więc duże prawdopodobieństwo, że dzisiejsza sesja będzie bardzo burzliwa na tym walorze. LinkRozpacz, że KOV rośnie ale nie podał żadnego info. Pragnę dla równowagi napisać, że jak spadał też info nie podał i też było burzliwie  .
Edytowany: 10 października 2011 14:11
|
|
0 Dołączył: 2010-10-18 Wpisów: 434
Wysłane:
10 października 2011 14:22:34
My trochę odbijamy ale niestety nie jest różowo na AIM. Z tego co widzę na kilku spółkach od drugiej połowy września jest niezły zjazd. Ophir – zjazd z 300 na 220, Afren ze 110 na 80, 3legs z 240 na 140, Aurelian się trzyma odkąd zjechał o 2/3. Z pewnością to nie ułatwi uzyskania dobrej ceny na debiucie (oczywiście w razie pozytywnej finalizacji OML-42). No nic ale może kontakty KI są w Londynie na tyle dobre że znajdą się prywatni inwestorzy którzy dostrzegą potencjał firmy i zgodzą się za to jako tako zapłacić… Ilość przecieków odnośnie finalizacji OML’ów się zwiększa więc pewnie niezadługo usłyszymy coś oficjalnego…
k.
|
|
Wysłane:
10 października 2011 14:33:10
kastalto
Mój drogi. Przy obecnym kursie funta. 5 razy 80 pensów daje 4 złote. Wybacz ja nie będę rozpaczał, jeśli będzie taki kurs na debiucie AIM. Celowo wybrałem najniższą z podanych cen.
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
10 października 2011 15:01:37
łooops, ale zjazd nagle poszedł. Czy wydarzyło się coś bo KOV jest jedna z nielicznych firm, których mój serwis informacyjny PAP w Aliorze nie obejmuje.... (swoją drogą firma mogłaby pomyśleć o tym żeby jednak zaistnieć w polskich serwisach informacyjnych dostarczanych przez domy maklerskie, taki serwis daje wyjście do dużo większej ilości inwestorów niż najlepsze forum) * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 10 października 2011 15:03
|
|
Wysłane:
10 października 2011 15:18:08
A tu ciekawostka przyrodnicza: Zobaczcie jak te wszystkie "słupy" Krauzego "pompują" na rzecz Petrola. By tylko odciągnąć zainteresowanie akcjonariuszy od KOV. To jest przykład praktyk złodziejskich amerykańskiego systemu ekonomiczno-finansowego. Firma, która nic nie produkuje prócz bałwochwalczych info, "okrada" bezpardonowo akcjonariuszy czyli: zgarnia nie wysilając się, kapitał i zyski wypracowane przez innych. Ciekawe kiedy amerykańska fala rozprawiających się z przekrętasami i ich systemem z Wall Street trafi do Polski i zmyje speców od przewałek na Naszej szulerni GPW. Im prędzej tym lepiej. Uważam, że już dawno powinien być zmieniony przez KNF regulamin naszej szulerni GPW, by do takiej kuriozalnej sytuacji nie dopuszczać, bo wygląda to na kpinę z rynku papierów wartościowych i odstrasza przyzwoitych inwestorów. Nie może górować spekulacja, choć nigdy nie można jej do końca wykluczyć, lecz ograniczyć przez dobre prawo na pewno tak.
|
|
Wysłane:
10 października 2011 15:37:44
Tytan trzymaj się faktów. Rozpoczął się kolejny odwiert O-18. Koniec za około miesiąc. Do tego mamy jeszcze dwa inne do przetestowania. Zobaczymy ile KOV z nich wydobycia będzie w stanie wyciągnąć i o ile wzrośnie wydobycie. Na przyszły rok zapowiedziane są kolejne 4 odwierty. A tego bankruta po prostu olej. Wywiercili głębszy otwór niż wykonuje się, żeby dostać się do złóż pod dnem morskim. Wydobycie jest nieopłacalne i nie ma o czym dyskutować. A zachowanie kursu spółki Rysia mnie naprawdę guzik obchodzi. Mogę jedynie współczuć akcjonariuszom.
Edytowany: 10 października 2011 15:40
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.