Temat:
DEPEND
teraz to dopiero wycena sie zmieni. dzis pojawił sie oficjalny komunikat gdzie zarząd spółki podpisał umowe linii kredytowej na 200mln USD! www.newconnect.pl/index.php?pa...czekamy na pierwsze zakupione nieruchomosci za ten kredyt, ale w tym momencie spolka jest juz zupelnie inna niż jeszcze rok temu. wystarczy spojrzeć na kapitalizacje i wartość środków jakimi bedzie zarządzała... ciekawe czy bedziemy mieli drugi PMI.
|
|
Temat:
IDMSA
a to nie powinnismy rozumiec tego, za obecna cene akcji odpowiedzialne sa banki, ktore są zmuszone sprzedawać akcje..? przecież to nie prezes sprzedaje swoje akcje bo ma gdzies co sie bedzie dzialo ze spolka, nie po to sprzedali ostatnio udzialy w banku.
|
|
Temat:
PBG
Pop
bez urazy, ale nie podniecaj sie tak. to był tylko przykład, niech nie bedzie najdroższy, myśle, że nie zrozumiałeś o co mi chodzi.
mnie zastanawia ta nagonka, dlaczego nagle pojawił sie artykół o rządaniach NCS? zreszta z tego co można przeczytać od drugiej strony zupełnie bezpodstawnych.
|
|
Temat:
PBG
chciałbym tylko skomentować te wpisy gdzie ludzie przytaczają żądanie NCS o 300 mln kary. według zarządu PBG są one bezpodstawne. oglądając poniższy link, można odnieść wrażenie, że faktycznie cwaniacy z rządu chcą uniknąć wypłacenia wykonawcy należnej zapłaty za dodatkowe prace, które nie były wpisane do kontraktu zasłaniając sie niedotrzymaniem terminów przez schody :) może jestem naiwny, ale predzej uwierze prezesowi niż komuś z rządu, szczególnie, że na innych stadionach jakoś nie było opóźnień. może Państwo chce sie jakoś wytłumaczyć z tego, że to najdroższy stadion na świecie :)
|
|
masz na mysli nieudaną emisje dla mniejszosciowych? bo nie wydaje mi sie, że ponad 10 mln akcji ktore mialby kupic 1 podmiot bedzie problemem,szczegolnie gdyby mial ochote kupic akcje z rynku nie trzeba mówic jak podniósł by kurs.. dodatkowo dobrą informacją jest przedłużenie lock upów do przyszłego roku..
|
|
kurs na tle rynku jest wysoki?? widziałeś cenę do zysku?? pewnie nie bo piszesz głupoty. Co w związku z tym ze spółka przesuwała wypłatę dywidendy? chciała zarobić kase, żeby zwiekszyc zysk i narzekasz z tego tytułu? wypłaciła czy nie? jakie to ma znaczenie kiedy?? rentowność leży? chyba nie wiesz o czym piszesz. pewnie masz cel nie pisać o tym, że przenieśli handel węglem do spółki zależnej i nie wykazują przychodów z tego tytułu..
|
|
zapomniałeś dodać, że to będzie emisja z PP w wysokości 0,80pln/akcje przy obecnym kursie 0,93 pln co jest ewenementem w ostatnim czasie:)))
|
|
Temat:
SERINUS
wiem, ze AT nie zawsze działa na tej spółce, ale wydaje mi sie, że wczorajsza szpulka po ostatniej białej świecy i dziś czarnej daje krótkoterminowy sygnał sprzedaży.. jestem początkujący w tej kwestii i chciałbym poznać Wasze opinie
|
|
Temat:
SERINUS
nie bardzo rozumiem skąd ta Wasza euforia? emisji nie bedzie bo KOV nie wiadomo czy przystąpi do konsorcjum a nawet jak, to nie wiadomo na jakiej zasadzie.. Kulczyk wypowiadał sie jako KI a nie jako KOV, przynajmniej ja to tak odbieram.., KI buduje grupe energetyczną i pewnie to jest jeden z tych projektów. za każdym razem po pozytywnych informacjach każdy ma nadzieje ze to już.., ale zawsze wychodzi tak samo. do czasu az nie uspokoi sie na rynkach Dr.nie bedzie myslal o emisji i włączaniu KOV do tego projektu(bo skąd wziąć kase jak wszyscy straszą ze ten rok bedzie kiepski dla akcji). tak ze pewnie poczekamy jeszcze troche...
|
|
Temat:
SERINUS
wierząc w pozytywne informacje z Ukrainy można by założyć, że opóźnienie wynika z tego, że czekamy aż konwersja koncesji zostanie klepnięta a w międzyczasie trwają prace nad rurociągami tak, że od razu zostanie podłączone zaplanowane na koniec roku wydobycie z ostatnio ukończonych oraz testowanych odwiertów. Redface napisał, że mogą zaoszczędzić parę mln USD.wiec może nie bez powodu zwlekają z informacją?
|
|
Temat:
SERINUS
napisze to może lakonicznie ,ale ja tak to czytam.
Właścicielem domu kupionego na kredyt finalnie zostaje się po jego spłaceniu, jednak w trakcie jego spłacania mówi, ze to jego dom.. podobnie jest tutaj
KOV przystąpił do konsorcjum z zamiarem udziału w koncesji i wydobycia ropy.. właścicielem przysługujących mu udziałów stanie się wtedy kiedy spłaci to co właściciel KOV czyli KI wyłożył Shellowi.. są to potencjalne udziały bo nie zostały jeszcze spłacone. dla mnie jasne informacje od p. Korczaka ewidentnie potwierdzają, że takimi transakcjami zajmują się osoby, które wiedzą co robią i nie podejmują pochopnie decyzji tylko dlatego, ze coś zaszło juz tak daleko.. jak się okaże, że wydobycie nie skoczy skokowo po prostu nie spłacą tego co KI wyłożyło i potencjalne udziały przejdą na zawsze w posiadanie KI.
|
|
Temat:
SERINUS
Panie Jakubie, dziękuje za odpowiedz. chciałbym jeszcze prosić o wyjasnienie jednej kwesti, na tyle na ile Pan może. chodzi mi o poniższą Pana odpowiedz. 1-2. Dopóty, dopóki KOV nie ogłosi ostatecznej woli przystąpienia do projektu i planów finansowania, nie mogę, w trybie oznajmiającym odpowiedzieć na pytania. chciałbym sie zapytać co takiego sie zmieniło, że teraz firma zastanawia sie nad chęcią przystąpienia? wczesniej nie było w ogóle mowy o tym, że sie zastanawiacie.. chciałbym zrozumieć czy może przez te przedłużające sie negocjacje cos zostało zmienione w umowie i dlatego teraz sprawdzacie czy jest to nadal atrakcyjna inwestycja? wiem, że nie może Pan napisać wprost o co dokładnie chodzi( chyba, że sie myle) mysle, że wielu inwestorów zainwestowało swoje pieniądze po informacjach o tym projekcie i chcieli by wiedzieć co sie zmieniło. pozdrawiam
|
|
Temat:
SERINUS
Panie Jakubie,
Mam pytanie odnośnie odszkodowania w Brunei. czy przejmując spółke zależną AED przejmujecie również jej należności z tyt. tego odszkodowania?
|
|
Temat:
SERINUS
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za liczne słowa uznania :-/ czy nikt nie zwrócił uwagi na ironiczy komentarz p.Korczaka? faktycznie, nie widać żadnego entuzjazmu w tym, że niedługo bedziemy srednim graczem na swiecie w posiadaniu potwierdzonych złóż.. dla mnie zakup jest potwierdzeniem tego, że jak doktor sie za coś bierze to musi to być interesujące w perspektywie czasu,, na pewno po doswiadczeniach z Ukrainy i przy nowoczesnej technologii beda wiedziec jak wykorzystać brzemiący potencjał złóż w Nigerii. czekalismy tyle to i poczekamy po marca bo do tego czasu bedzie wiadomo na ile wyceniana jest nasza spółka. P.S @ Redface czy planujecie podobną prezentacje jak Afren o możliwościach i potencjale kupionych koncesjii w Nigerii, z uwzglednieniem aktualnego raportu RPS?
|
|
Temat:
SERINUS
fundusze wchodzą w spółkę po wszystkich sprawdzonych informacjach a jak wiemy ciągle czekamy na info odnośnie finansowania, nowych wycen pol na Ukrainie oraz perspektyw Nigerii no i pewnie coś z Brunei oraz Syrii. to ma się wyjaśnić do 30.03.12 wiec pozostaje nam czekać.
|
|
Temat:
SERINUS
przecież wiadomo, że nikt nam nic nie da za darmo wiec logiczne ze narazie uczestniczymy w projekcie, do czasu aż nie znajdziemy kasy na odkupienie skryptów od KI a czas mamy do marca.. to ze Redface nie wspomniał konkretnie o AIM, że tam chcą pozyskać fundusze.. to inna sprawa, ale debiut spółki w Londynie był uzależniony od zakupu OML 42 i to się właśnie stało wiec spokojnie czekajmy na szczegóły.
|
|
Temat:
SERINUS
Ci co znają społke troche dłużej pamietają, że plotka o zakupie OML42 przez KOV pojawiła sie w prasie długo przed oficjalna informacja.. firma dementowała a jednak okazało sie, że kupili :) wiec ja spie spokojnie i czekam na oficjalna informacje via ESPI
|
|
Temat:
SERINUS
funky,
czemu od razu sugerujesz, że firma kłamie? nawet jesli powodem mogl byc przeciek choć wątpie, firma nie musi robic złego imienia swojemu byłemu pracownikowi tylko bardzo politycznie ogłosić, że byl to powod osobisty..szczególnie, że nie muszą miec na to dowody bo zakładam ze zadna ze stron tego nie potwierdzi. wiec jako prawnik powinienes o tym wiedzieć
|
|
Temat:
SERINUS
w każdym artykule była informacja, że sie dogadali w niedziele i tyle... oficjalne podpisanie umów bedzie w dniu dzisiejszym..
|
|
Temat:
SERINUS
Ewidentnie widać ze zwiększają się przychody i strata się zmniejsza co bardzo cieszy, ale należy pamiętać ze KOV zapowiada sporo inwestycji na Ukrainie licząc nowe odwierty i modernizacje wiec to także spore koszty...
wiemy, że koszt jednego odwiertu to ok 1,5 mln USD, ale jak się kształtują inne koszty?
Readface, czy możesz nam podać przewidywany koszt modernizacji jednego odwiertu? +/- bo wiadomo, że niektóre będą kosztować więcej inne mniej.
czy ktoś wie jaki jest koszt zbudowania rurociągu na Ukrainie powiedzmy za 1km? wiedząc gdzie będą nowe odwierty będzie można sobie jakoś to policzyć
|
|
Temat:
SERINUS
Funky, twoje pozymizmy sa przesadne.. dywidenda w ciagu 2 lat. hehe chyba nie pamietasz slow p.Korczaka ze w to jest inwestycja 5-7 letnia i kazdy kto wchodził w tą społke powinien miec tego swiadomosc.. czemu zawsze sie pojawiasz w momentach kiedy caly rynek traci a z nim KOV? gdzie byłes jak roslismy nawet jak rynek spadał??
ja wychodze z założenia, że na polu Jerudong mamy spore szanse przede wszystkim dzieki temu ze dzis posiadamy duzo lepsza technologie niz w latach 60-tych kiedy prowadzone bylo tam wydobycie..
Shell w nigerii sobie nie poradzil bo w ogole nie myslal o spolecznosci w przeciwienstwie do myslenia KOV. pamietaj, że technologia idzie do przodu i z roku na rok duzo mniej czasu potrzeba do znalezienia dobrego odwiertu.. to tyle w tym temacie
|
|
Temat:
SERINUS
info o tym ze ministerstwo wydalo zgode na sprzedaż OML 26. myslicie, że to dla nas pozytywna informacja czy to pole nie ma żadnego znaczenia do pozostalych? www.energy-pedia.com/news/nige...
|
|
Temat:
SERINUS
ja też pamiętam, że KOV miało to kosztować 30% ponieważ oprócz swoich 20% udziałów płaci również za 10%, ktore bedzie należało do społeczości.. to taki gest zeby rurek nie cieli
|
|
Temat:
SERINUS
zapomniałes dodać ,że dogadali sie w czerwcu potem troche sie pozmieniało..
|
|
Temat:
SERINUS
Panie Jakubie,
dziękuje za wyjasnienie. Czy zna Pan może maksymalny czas w jakim odpowiedni Urzad na Ukrainie powiniem wydac decyzje o zmianie statusu koncesji? wiemy, że tam tez jest biurokracja ale czy gdzies jest okreslone ile oni tam maja czasu na to? czy może Pan zdradzic kiedy firma złożyła wszystkie niezbedne dokumenty potrzebne na uzyskanie zgody na przekształcenie? pozdrawiam
|
|
Temat:
SERINUS
Mam pytanie do Pana Korczaka.
Czy podawane wartosci wydobycia dziennego z kazdego odwiertu w komunikatach sa wyliczane do obecnych mozliwosci danego odwiertu ograniczonego rodzajem posiadanej koncesji? chodzi mi o to, że niektorzy robia sobie wyliczenia jaki cashflow daje odwiert i chcialbym wiedziec czy po przekszalceniu koncesji na wydobywczą te wartosci maksymalnego wydobycia mogą sie zmienić? pozdrawiam.
|
|
Temat:
SERINUS
przy założeniu dziennego wydobycia na poziomie 16,8 mmcf podajesz Kasalto przychód ok 60mln USD. czy ta wartość jest liczona przy maksymalnym poziomie przepływu gazu? chodzi mi o to, że wiemy o tym, że obecnie KOV posiada koncesje poszukiwawcza, która nakłada na niego obowiązek wydobywania gazu na określonym poziomie(pewnie jakiś procent od tego ile mogłaby faktycznie). jak to się zmieni w momencie kiedy spółka przekształci koncesje na wydobywczą i będzie mogla zwiększyć moc? czy Twoje wyliczenia są już po zmianie? czy może jednak wtedy będą to jeszcze wieksze wartosci?
|
|
Temat:
JSW
napisałem o podwyższeniu wpływów z dywidend do skarbu Państwa. byly informacje ministerstwa,że chyba podniesli z 2mld do 4mld. nie wiem jaka bedzie kwota dywidend bo tego sie dowiemy w przyszlym roku. zakładam, że znając ruchy polityczne aby nie zwiekszać deficytu spolki gdzie skarb Panstwa ma pakiet kontrolny przegłosuja wypłate min.50% z zysku. uważam, że przy tej cenie ktora jest obecnie( gdybys wydał na akcje ok 85 pln) to dywidenta przy tym poziomie powinna pewnie oscylowac dużo wyżej niż włożył bys kase na lokate roczna, dlatego uważam, żeby sie nie przejmować tym jaka jest obecnie cena jesli nie potrzebujecie gotówki. pozdrawiam
|
|
Temat:
JSW
po co sie denerwować i myslec ile to juz papier stracił.. ja sobie mysle w kategoriach lokaty.. ta spółka rok w rok bedzie płacic dywidende i mysle ze to nie mała, juz ministerstwo o to zadba, szczególnie, że podniesli prognozy zysku z dywidend na 2012, tak, że pozostaje tylko dokupować bo przy tej cenie mysle ze dywidenda moze byc spokojnie na poziomie 15-20% a znajdzcie mi taką lokate..
|
|
Temat:
SERINUS
stwierdzić możemy czy ktoś kupuje akcje z opcja sprzedaży w UK przy założeniu, że debiut tam będzie dużo wyższy niż obecny kurs tylko wtedy gdy OML 42 będzie klepnięty. do tego czasu nikt nie będzie ryzykował bo na razie to jak gra w kasynie nikt nie obstawi na czarne lub czerwone...
|
|
Temat:
SERINUS
nie rozumiem Twoich argumentów Bagik. wydaje mi się ze każdy osobiście podejmuje decyzje dot. inwestycji w dana spółkę i jeśli spółka wywiązuje się z obietnic na dany rok a tak jest w przypadku KOV to optymiści będą zwiększać zaangażowanie wykorzystując niski kurs tak jak ja to robię a pesymiści będą biadolić jaka to kiepska spółka bo przynosi im tylko straty.. pamiętajcie ze przyniesie straty jeśli macie słabe zwieracze i sprzedajecie po tej cenie.. zerknijcie na wolumen jaki jest przy spadkach a znajdziecie odpowiedz kto sprzedaje...tylko Ci co w panice opuszczają spółkę która ma wielkie perspektywy oczywiście przy sporym ryzyku, ale władni tej spółki przezornie dywersyfikują inwestycje co zmniejsza ryzyko i ja w przeciwieństwie do wielu wierze w nią.. a to ze teraz kurs akcji jest nisko nie rusza mnie zupełnie bo inwestycja w start up to zawsze inwestycja długoterminowa. pozdrawiam wytrwałych..
|
|
Temat:
JSW
moim zdaniem uległ związkom tak łatwo bo obawiali sie o debiut.. miejmy nadzieje, że na jakis czas związkowcy dadzą sobie spokój z wyciągnietymi rękami po jeszcze bo w sumie to dostali wszystko co chcieli
|
|
Temat:
JSW
Vox
nie czytałeś raportu? tam jest wyraźnie napisane, że jest to zdarzenie jednostkowe przez akcje pracownicze itd... przychody rosną rok do roku więc źle nie jest..
|
|
Temat:
SERINUS
niby wszystko fajnie, ale mnie zastanawia jedna rzecz a mianowcie od kogo Titirus obejmie te akcje? bo jesli od KI to tak naprawde nic sie nie zmieni bo ani KI ani nowy akcjonariusz moim zdaniem nie zamierza wyjsc z tych akcji bez zysku.. to tak na chlopski rozum.. tyle, że może oddzwięk że pojawił sie nowy inwestor z pakietem 17mln akcji bedzie pozytywny, ale wtedy KI zmieni swój udział. prosze mnie poprawić jesli moje rozumowanie rozmija sie z prawda.
|
|
Temat:
SERINUS
jesli tak, to mozna powiedziec ze wejdzie wiekszy gracz który nie sprzeda poniżej wartosci nominalnej dla nich (1,7) :) tak, ze to moim zdaniem pozytywne..
|
|
Temat:
SERINUS
Nie do końca rozumiem czemu martwicie się o finansowanie? jeśli KI jest w stanie wyłożyć kasę na zakup Nigerii oraz inwestycje w odwierty w Brunei i Syrii, ponieważ wierzy w swoja spółkę córkę to czy myślicie ze na bieżące odwierty w przypadku niepowodzenia debiutu na AIM odwróci się od swojej perełki? jest wiele innych sposobów. Ze słów p.Korczaka wynika, że na Ukrainę patrzą bardzo pozytywnie to pożyczając kasę na inne odwierty (Ukraina ma EBOR i dodatkowo sama się zaczyna finansować) chyba ma świadomość, że kiedyś się zwróci. słyszeliśmy od p.Korczaka, ze perspektywa zwrotu z inwestycji w spółki poszukiwawczo wydobywcze to 5-7 lat wiec to nie tyczy się tylko nas małych akcjonariuszy ale również samego Kulczyka.. pewnie, że fajnie się patrzy jak kurs rośnie, ale chyba nikt z nas nie zamierzał sprzedać akcji (mowie o długoterminowych) wcześniej niż za 2-4 lata prawda?(bo w tedy jeśli spełnią obietnice to spółka będzie warta 1 mld euro) a na razie wszystkie spełniają? tak, że wierzmy w słowa dyrektorów z KI ze nasza spółka w ciągu kilku lat stanie się średnim graczem na tym rynku. Spada bo jest panika na giełdach i tyle...
|
|
Temat:
SERINUS
czy ktoś wie, dlaczego nie mamy jeszcze koncesji wydobywczych na pozostałych polach? czy to jest kwestia biurokracji, ze tyle to trwa? czy P.Korczak wypowiadał się już na ten temat czy może dokumenty zostały złożone i czekają na zmianę koncesji? nie rozumiem po co ograniczać wydobycie do 10% i czy specjalnie wstrzymują się z tym. i jeszcze jedno, jak rozumieć komunikaty KOV, które informuje o zwiększeniu wydobycia o ileś tam % podłączając kolejny odwiert? przecież mamy blokadę do max 10% . jeśli źle rozumuje będę wdzięczny za wyprowadzenie z błędu
|
|
Temat:
SERINUS
wiem, że AT nie działa na KOV, ale mam pytanie: czy na wykresie 2 miesięcznym nie kształtuje się trójkąt zniżkujący? po odbiciu od 1,68 na więcej niż 50% obrotów z ostatnich 5 dni i kiedy będzie się nadal zwiększał wolumen aż przebije 1,74, czy to powinno oznaczać zmianę trendu? z góry dzięki za informacje czy dobrze myślę
|
|
Temat:
JSW
chyba zastąpi GTC
|
|
Temat:
JSW
o ile dobrze pamiętam to do końca lipca obrót musi wynieść 2,5 mld tak ze zostało chyba 18 sesji
|
|
Temat:
SERINUS
sicc
czemu uważasz ze byłaby panika? przecież nie było szaleństwa zakupów po informacji o Nigerii. większość ludzi własnie czeka z zakupem do czasu aż umowa będzie klepnięta przez Rząd
|
|
Temat:
BORYSZEW
|
|
Temat:
BORYSZEW
Witam,
mam pytanie bo to moje pierwsze pp na koncie. na koncie DM pojawił mi się aktualny kurs. czy mam rozumieć ze jeśli kurs jest 10gr tańszy niż akcja to znaczy ze już nic nie muszę robić i te pp zamienia się później w PDA? z góry dziękuje
|
|
Temat:
SERINUS
przy wysokim kursie mniej nowych akcji musiałoby trafić na rynek...
|
|
Temat:
SERINUS
żeby dławic kurs to musi być duży popyt a na razie popyt czeka na potwierdzenie zakupu oml 42
|
|
Temat:
SERINUS
|
|
Temat:
SERINUS
Krzysiek
czy do wyceny powinieneś uwzględniać Nigerię? za nią jeszcze nie zapłaciliśmy a wiadomo, że jak zapłacimy to automatycznie zwiększy się liczba akcji..
|
|
Temat:
SERINUS
nie wiem czy ktos rano oglądał tnc cnbc, ale przez chwile prowadzący mówił o KOV bardzo pozytywnie, nawet z niedowierzaniem, miałem takiego odczucia czytają raport... ze społka poszukiwawcza zanotowała zysk.. wyliczacąc zysk EBITA i dodajac amortyzacje wyszło ponad 500k usd z marża 14% :)
|
|
Temat:
KRUK
mam konto w Alior Banku i niestety nie ma tam możliwości.. dzwoniłem do BRE i niestety trzeba posiadać u nich rachunek aby się zapisać..
Zasady składania zapisów
Inwestor składający zapis musi posiadać rachunek papierów wartościowych w DI BRE Banku Zapisy będą przyjmowane po Cenie Maksymalnej, która została ustalona na 39,70 zł za jedną Akcję Oferowaną, Zapis na akcje Oferowane MOGĄ stanowić należności wynikające z zawartych, lecz nierozliczonych transakcji sprzedaży, pod warunkiem, że termin rozliczenia tych transakcji przypada nie później niż na dzień rozliczenia sesji GPW, na której nastąpi przydział Akcji Oferowanych oraz pod warunkiem zaakceptowania takiej formy przez podmiot przyjmujący zapis Zapis na Akcje Oferowane jest bezwarunkowy, nieodwołalny, nie może zawierać jakichkolwiek zastrzeżeń oraz wiąże osobę składającą od dnia dokonania zapisu przez okres do zapisania tych akcji na rachunku papierów wartościowych, z wyłączeniem sytuacji opisanej w art. 51a Ustawy o Ofercie Publicznej oraz jeśli wcześniej zostanie ogłoszone niedojście Oferty do skutku. Zapisy na akcje mogą dotyczyć dowolnej liczby Akcji Sprzedawanych, nie większej jednak niż łączna liczba Akcji Sprzedawanych. Inwestor może złożyć dowolną liczbę zapisów, przy czym pojedynczy zapis musi opiewać co najmniej na 5 Akcji Oferowanych, a łącznie zapisy złożone przez danego inwestora w jednym podmiocie nie mogą opiewać na nie więcej niż 1.860.000 Akcji Oferowanych Zapisy przyjmowane są przez serwis BReBrokers, telefonicznie oraz w Punktach Obsługi Klienta. Inwestor może złożyć zapis za pośrednictwem pełnomocnika.
|
|
Temat:
SERINUS
Witam, Kod:[usunięto zdanie niezgodne z regulaminem] od dłuższego czasu sledze wasze wpisy.. czy ktoś wam obiecywał, że firma znajdzie ropę w ciągu xxx dni, mcy?? każdy powinien wiedzieć, że to jest ryzykowny biznes.. poczytajcie sobie ile odwiertów jest nietrafiona.. dajcie już spokój z tym narzekaniem i albo zmieńcie spółkę, przecież nikt nikogo na siłę tu nie trzyma giełda jest dla cierpliwych
|
|