193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
11 października 2011 11:34:36
przy kursie: 11,60 zł
przepraszam że trochę zepsuję Wam dobry nastrój ale swego czasu Bruno12 w swojej nieznajomości tematu Ukrainy zarzucił mi że piszę bzdury wspominając o możliwym bankructwie tego kraju i wynikającego z tego ryzyka potężnej inflacji. Polecam artykuł z Pulsu Biznesu, akurat napisany przy okazji odczytywania wyroku wobec Tymoszenko. Cytat:Tymczasem w Londynie notowania kontraktów na 5-letni dług Ukrainy wzrosły do 988 punktów, najwyżej od lutego 2010 r. Taka cena ubezpieczenia przed niewypłacalnością emitenta oznacza, że istnieje 50 proc. ryzyka jego bankructwa.
Ukraiński indeks UX spada o blisko 2 proc. Od kwietnia stracił już ponad 50 proc. wartości. wyboldowanie moje. stąd te wszystkie pseudo-gesty wobec Polski i Europy. Ukrainie grozi realna katastrofa i nagle poczuła potrzebę zbliżenia z EU. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 11 października 2011 11:39
|
|
0 Dołączył: 2010-03-31 Wpisów: 550
Wysłane:
11 października 2011 11:44:26
Scarry z wielkim szacunkiem obserwuję od dłuższego czasu jak manipulujesz w tematach różnych spółek dyskusją. Jak jesteś poza rynkiem to wszystko jest BE, choć aktywność na forum zdradza zainteresowanie walorem a co za tym idzie chęć zajęcia pozycji. Oczywiście analogicznie jest w przeciwnym wypadku. Co do meritum, artykuł jest z października 2011, zadajmy sobie pytanie o ile zleciał WIG20 albo DAX ... wtedy te 50 % nie będzie taką straszną liczbą. Co do prognoz analityków i szans na bankructwo, to wybacz, ale jest to wróżenie z fusów, ja mogę powiedzieć, że oceniam bankructwo Polski na 13,4566 %. Oczywiście zastrzegam prawa autorskie i nie życzę sobie cytowania mnie. Nie jest to również porada inwestycyjna. :-)
|
|
0 Dołączył: 2010-12-10 Wpisów: 464
Wysłane:
11 października 2011 11:44:33
Uważam Krzysiek, że popyt na KOV do 1,6 złotego nie jest żadnym ryzykiem i powinien na krótki czas ustabilizować poziom wzrostów , uzasadniałem w poprzednich wpisach dlaczego a i do momentu dalszych pozytywnych info na które czekamy, co do których jestem przekonany (wszystko na to wskazuje) po uruchomieniu kolejnych odwiertów na Ukrainie, nie biorę pod uwagę Nigerii. Syria cały czas czeka na pewną "erupcję informacjną". Ważny jest tylko ciężar gatunkowy tych informacji i to będzie miało decydujący wpływ na dalsze wzrosty.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
11 października 2011 11:47:46
@Scarry
No ale czemu zepsułeś. Przecież KOV nie jest spółką ukraińską ani polską tylko kanadyjską. Nawet na forum na Ukrainie na którym był Redface KOV przedstawiono jako Kanadyjczyków. A jak wiadomo jako nacja są bardzo lubiani i dość neutralni.
Wiadomo, co jest realną przyczyną problemów Ukrainy. Szukają zbliżenia bo nie chcą podzielić losu Białorusi, która to jest bankrutem, a przez Łukaszenkę nie ma szans na pomoc EU i wpada coraz bardziej w objęcia Rosji. Ukraina zrobi wszystko, żeby uniezależnić się od Rosji i ich gazu. Stąd obecność KOV na Ukrainie. Zbyt na własny surowiec zawsze się znajdzie. Nie jest go jeszcze dużo ale spółki wolą własne ze względu na większe bezpieczeństwo i mniejszą szansę zakręcenia kurka w środku zimy. Zapraszają zachodnich inwestorów w każdej ilości. Zwłaszcza spółki poszukiwawczo-wydobywcze. Nie wiem po co wałkowany jest po raz kolejny ten sam temat.
Edytowany: 11 października 2011 11:51
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
11 października 2011 12:16:06
sicc napisał(a):Scarry z wielkim szacunkiem obserwuję od dłuższego czasu jak manipulujesz w tematach różnych spółek dyskusją. Jak jesteś poza rynkiem to wszystko jest BE, choć aktywność na forum zdradza zainteresowanie walorem a co za tym idzie chęć zajęcia pozycji. Oczywiście analogicznie jest w przeciwnym wypadku. Co do meritum, artykuł jest z października 2011, zadajmy sobie pytanie o ile zleciał WIG20 albo DAX ... wtedy te 50 % nie będzie taką straszną liczbą. Co do prognoz analityków i szans na bankructwo, to wybacz, ale jest to wróżenie z fusów, ja mogę powiedzieć, że oceniam bankructwo Polski na 13,4566 %. Oczywiście zastrzegam prawa autorskie i nie życzę sobie cytowania mnie. Nie jest to również porada inwestycyjna. :-) powiedz mi - czy kupujesz papiery ubezpieczające dług Polski przy ryzyku bankructwa 13,4566 %? Pewnie nie, więc cały argument jest bez sensu. Nie zrozumiałeś mnie w tym punkcie - nie chodzi mi o prognozy analityków tylko twardą wycenę rynkową takiego wydarzenia. To rynek a nie jakiś analityk uważa że Ukraina ma 50% szansy na bankructwo. WIG20 zleciał przez ten czas ok 20-23%. Liczba ponad 50% przeceny gospodarki na giełdzie dalej jest bardzo duża i sygnalizuje kłopoty państwa. KOV nie działa w próżni na Ukrainie, jak można tak pisać że to bez znaczenia kiedy wali się otoczenie makroekonomiczne firmy ? * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 11 października 2011 12:23
|
|
Wysłane:
11 października 2011 15:05:59
@Scarry Oczywiście, że gdy gospodarka Ukrainy będzie się walić, gaz i inne sur.energetyczne będą tam drożeć w pierwszej kolejności i tak się dzieje i takie są prawidła. Dzięki temu KOV będzie miał większe wpływy. Rozumiesz? Żadne to dla KOV i jego akcjonariuszy zmartwienie.
|
|
0 Dołączył: 2011-02-14 Wpisów: 193
Wysłane:
11 października 2011 15:32:34
Tytan, nie można tak myśleć bo to ma krótkie nogi. Niestabilna sytuacja nikomu nie pomaga. Widzisz tylko cenę gazu ale nie widzisz tysięcy innych rzeczy, które się chrzanią w kraju, w którym jest źle. Stabilna sytuacja polityczna, fiskalna i społeczna sprzyja zarabianiu komercyjnym firmom. Tak było jest i będzie. Co z tego, że na dzień 31 grudnia wpływy będą wyższe bo cena gazu wzrośnie? Rynek doliczy złą sytuację do ceny akcji zawsze.
Edytowany: 11 października 2011 15:34
|
|
0 Dołączył: 2011-06-27 Wpisów: 141
Wysłane:
11 października 2011 15:37:17
Tytan po raz kolejny mnie zadziwiasz swoimi stwierdzeniami bez jakiejkolwiek logiki i uzasadnienia. Może surowce i paliwa w takiej sytuacji sytuacji zaczynają drożeć ale w bezwartościowej lokalnej walucie. I co nam z tego, że załóżmy gaz na Ukrainie będzie kosztował dwa razy tyle hrywien jeśli za względnie wymienialną walutę np. dolara będzie się płacić np. 10 razy tyle tego pieniądza. Z góry zaznaczam jakby ktoś mi coś zarzucał, że to tylko czysto teoretyczny przykład wyssany z palca.
|
|
Wysłane:
11 października 2011 16:00:42
@Juan To tak nie działa. W różnej sytuacji polityczno-gospodarczej zawsze jest koniunktura na pewne produkty i surowce. Na przykład w czasie kryzysu, na żywność i surowce energetyczne. W czasie wojny zarabia się w przemyśle zbrojeniowym, energetycznym, medycznym i żywnościowym. W dobie rozwoju gospodarki zapotrzebowanie w zasadzie jest na wszystko. To tak w skrócie. Więc w każdym przypadku zapotrzebowanie i koniunktura na energię a zwłaszcza ropę, gaz i prąd będzie i ci co mają i będą mieć akcje KOV mogą spać spokojnie gdy na Ukrainie będzie się dziać trochę gorzej. A rewolucja wystarczyła im jedna i na pewno szybko się pozbierają. Po prostu, Ruski kapitał ich przyciska zewsząt, by odpuścili i przeszli na ich stronę i tyle. Muszą to przetrzymać.
|
|
Wysłane:
11 października 2011 16:14:17
@ Bagik, rzecz polega na tym że surowce energetyczne są w takiej cenie, że za nie kupisz (dostaniesz) właściwie wszystko (wymiana barterowa) bo są dobrem najbardziej pożądanym (złoto walutę itp.). Naprawdę nie nudź, nie stwarzaj problemu akcjonariuszom KOV i śpij spokojnie.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-11-21 Wpisów: 262
Wysłane:
11 października 2011 16:14:47
Tak na marginesie Waszych rozważań : KOV nie rozlicza się przypadkiem z kontrahentami na Ukrainie w dularach hamerykańskich ?
Edytowany: 11 października 2011 16:15
|
|
0 Dołączył: 2011-06-27 Wpisów: 141
Wysłane:
11 października 2011 16:24:27
Tytan napisał(a):@ Bagik, rzecz polega na tym że surowce energetyczne są w takiej cenie, że za nie kupisz (dostaniesz) właściwie wszystko (wymiana barterowa) bo są dobrem najbardziej pożądanym (złoto walutę itp.). Naprawdę nie nudź, nie stwarzaj problemu akcjonariuszom KOV i śpij spokojnie. Jasne, nawet jeśli będzie rozliczał się wymianą barterową to nie oznacza, że w złocie będzie ta cena rosła pod niebiosa, bo jest gaz jest pożądany i już. Pożądanie tego surowca zresztą i tak spadnie, bo padnie przemysł a ludziska będą ogrzewać czym się da np. deskami z podłogi. Bronisz swojego stanowiska za wszelką cenę, nie potrafisz przyznać się do błędu. Poza tym jeśli dojdzie do takiej katastrofy gospodarczej to z pewnością rząd znacjonalizuje KOWIKA na Ukrainie.
Edytowany: 11 października 2011 16:30
|
|
0 Dołączył: 2011-02-10 Wpisów: 31
Wysłane:
11 października 2011 16:29:41
@ Bagik @ Tytan Z tego co pamiętam (a była o tym mowa na forum), to KOV za gaz rozlicza się w dolarach amerykańskich $. Są inne zagrożenia, ale moim zdaniem ich skala jest porównywalna z innymi krajami europejskimi.
|
|
0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
11 października 2011 17:51:19
Tak zajrzałem sobie na stronę KOV i znalazłem prezentację datowaną na maj. Jakie było moje zaskoczenie gdy znalazłem w niej bieżące informacje plus opis OML-42 (wydaje mi się że tego wcześniej nie było). Link do prezentacji poniżej. PrezentacjaPrzy okazji czy ktoś mógłby napisać jakie aktualnie odwierty są w produkcji. Które zostały wywiercone i czekają na testowanie. Które zostały przetestowane i czekają na podłączenie. Przyznaję, że przejrzałem prezentację i się trochę pogubiłem. Jako ciekawostkę podam, że do końca roku mają być podłączone według planu O-8, O-12 i O-14. Czyli nie znamy wyników testów z O-8 i O-14. Wiercimy O-18 aktualnie. Podłączyliśmy w tym roku M-19 i O-9. A pozostałe już działające to O-3, O-4, O-5, O-7. Najbliższe plany to M-21, M-16, NM-1 i Krutogorowskoje-5. Przy czym po O-18 zostaną wykonane NM-1, M-21 i K-5. Co z M-16 nie napisali.
Edytowany: 11 października 2011 18:02
|
|
Wysłane:
11 października 2011 18:04:41
Przyłącze się do pytania przedmówcy, czy nadal jest tajemnicą czy KOV zakupił/najął drugą maszynę wiertniczą ? To pomoże zintensyfikować prace...
|
|
0 Dołączył: 2010-08-04 Wpisów: 169
Wysłane:
11 października 2011 22:43:17
|
|
0 Dołączył: 2009-02-11 Wpisów: 180
Wysłane:
12 października 2011 00:39:13
Link do wywiadu z wiceprezesem KOV na TVN CNBC, gdyby ktos jeszcze nie widzial KOV
Edytowany: 12 października 2011 00:41
|
|
0 Dołączył: 2010-10-18 Wpisów: 434
Wysłane:
12 października 2011 11:03:12
przy kursie: 11,20 zł
onochi napisał(a): [...] Wiercimy O-18 aktualnie.
Podłączyliśmy w tym roku M-19 i O-9. A pozostałe już działające to O-3, O-4, O-5, O-7.
Najbliższe plany to M-21, M-16, NM-1 i Krutogorowskoje-5. Przy czym po O-18 zostaną wykonane NM-1, M-21 i K-5. Co z M-16 nie napisali.
Dla mnie najważniejsze będą rezultaty odwiertu NM-1. M, O - to już znamy i wiemy na oko co stamtąd da się wyciągnąć - zarząd wyraził się że potrzeba 4 lat wierceń żeby adekwatnie koncesje M-O wykorzystać. Rok za nami. NM póki co to znak zapytania - ale potencjał taki jak wszystkie inne koncesje na Ukrainie razem wzięte. Przy niskich kosztach, własnej ekipie i sprzęcie. Jeśli nic nie znajdą to i straty nie będą duże, jeśli faktycznie tam jest gaz, to może być wielki hit komercyjny, który w połączeniu z pozostałymi polami na Ukrainie wygeneruje porównywalne rezultaty z innymi koncesjami. Drugie miejsce – Nigeria – bez operatora ale z jakąś umową o odpowiedzialności za rozwój koncesji. Na trzecim miejscu – jednak Brunei. Tam jest ropa i gaz, po prostu trzeba sporo fachowości w interpretacji istniejących danych i trochę szczęścia a nadchodzące odwierty zmienią tamtejszą sytuację na dobre. Czwarte dopiero to Syria. Pamiętajmy że te cyfry którymi nas nakarmiono to tylko pojemność podziemnych zbiorników wyliczona na podstawie interpretacji danych z sejsmiki. Pytanie podstawowe, czy tam coś jest… W prezentacji Meny prawdopodobieństwo sukcesu dla obu odwiertów to chyba 19 i 15%... Zagrożenia: multum ale może o tym to już napiszą etatowi czarnowidze…
|
|
Wysłane:
12 października 2011 11:15:17
kastalto zgadzam się. Jedną rzecz chciałbym podkreślić. Skoro Ukraina zaczyna być hitem to KOV powinien zacząć ją poważnie traktować. Wynająć 2/3 a może nawet 4 wiertnie i przyspieszyć prace. W wywiadzie Pan Korczak podkreśla, że jeden odwiert to 2 miesiące. Czy nie byłoby lepiej robić tego na 4 wiernie i wyniki podawać co dwa tygodnie ? To byłby olbrzymi sukces komercyjny. Nie mówiąc o propagandowym, pt. "patrzcie my w jednym roku uruchomiliśmy 40 odwiertów a oni ile mają ?"
|
|
0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 514
Wysłane:
12 października 2011 11:15:20
Pytanie do osób które mają wiedzę jak przebiega proces wiercenia i wydobycia, może ktoś by go opisał w kilku zdaniach ? Chodzi mi o rodzaje rur i to czy je się zostawia i o proces betonowania i całą resztę.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.