PARTNER SERWISU
xhnizjrd
sicc

sicc

Ostatnie 10 wpisów
w KOV właź a nie się czaisz :-)

Cytat:
Jakie były powody przesunięcia terminu raportu kwartalnego? Kiedyś padła odp no-comment ale to było przed raportem. Czy teraz można uzyskać odpowiedź?

Chcieliśmy mieć większą elastyczność w pracach nad debiutem na AIM. Tam obowiązują określone ‘daty ważności’ raportów finansowych.

Podobnie jako kolega powyżej nie rozumiem tej wypowiedzi. Uważasz Redface, że wcześniejsze opublikowanie raportu daje Wam większą elastyczność biorąc pod uwagę "daty ważności raportów finansowych" ? Czyli innymi słowy, daliście sobie mniej czasu i to jest in plus?

Wobec tego mam pytanie, ile czasu jest ważny taki raport finansowy z punktu widzenia debiutu na AIM?

Mimo wszystko Funkytown zwrócił uwagę na duży problem tej firmy. Mianowicie na rozrośniętą kadrę zarządu. Nie uważacie, że jest ich po prostu dużo ? A przecież z kwartału na kwartał coraz więcej sobie płacą. Koszty zarządu są wysokie. Wytłumaczcie mi dlaczego ?

p.s.
bardzo rzadko zgadzam się z Funkytown, ale tym razem trzeba oddać mu rację.

@rabbit, niestety nie mam wiedzy na ten temat. Nie wiem co się stało z tym rachunkiem escrow. Domyślam się tylko, że jeżeli opcja przystąpienia wygasła a miał to być rachunek utworzony przez KI dla KOV, to kasę ma KI. Zresztą mniejsza z tym, kto ma kasę, na pewno nie ma jej KOV a myślenie, że rachunek powierniczy cały czas działa i czeka na nas, jest dość naiwne :-)

Pozdrawiam serdecznie,
s'c

@rabbit, mnie ostatnia sytuacja nauczyła, żeby nie jarać się takimi tekstami jak "możliwość umowy z shell". Ja Ciebie cenię głównie za determinację, ale musisz nabrać trochę dystansu. Jak Pan Korczak niejasno pisał o rachunku powierniczym to byłeś gotowy dać sobie rękę uciąć, że kasa leci na rachunek escrow, gdzie jest zbierana a jak KOV zdecyduje się wejść w opcję nigeryjską, to na dzień dobry zostanie zalany pieniędzmi z rachunku powierniczego.

Także spokojnie, w końcu giełda to tylko pieniądze :-) KOV da zarobić, ale musi konsekwentnie dążyć do celu, wejść na AIM, przyspieszyć prace i wrócić do punktu pierwszego tego planu (czyt. konsekwentnie zwiększać wydobycie).

EDIT:
co do samego WZA nie masz racji i to niestety dowodzi Twojego zatwardziałego stanowiska w sprawie KOV. Holton zamknął obrady WZA, więc transmisja była kompletna. A później ewentualnie była prezentacja i after party za nasza kasę :-)

Yeah ! Ten dzień przejdzie do historii :-) 1,39 (KOV) > 1,37 (OIL) :-)

A teraz trochę bardziej merytorycznie. Po co robicie Państwo taką aferę w okół WZA, które trwa niespełna 10 minut. To jakiś żenujący żart? Jakbym miał więcej zaangażowania i czasu i zdecydowałbym się lecieć do Kanady to by mnie szlag trafił. Jedyne co mnie ciekawi, to to, kto był obecny na WZA, bo z tego co pamiętam łączna ilość głosów to blisko 60 %, a KI z podmiotami powiązanymi nie ma nawet 50 %. Czy będzie info na espi o tym, kto był obecny ?

Pomijając kwestie organizacyjne, to w zasadzie prezentacja jest tożsama z tą, którą KOV pokazał przy raporcie rocznym a raczej tym szerszym zestawieniu, którego wykonanie nakłada na nich prawo kanadyjskie. Zresztą wszystko widać po kursie, całe WZA neutralne. A to, że trwało 10 minut i nie było żadnych pytań to zostawię już bez komentarza (no comments jak powiedział klasyk).

Wasza dyskusja na temat Rynku i jego personalizacja wyrażająca się w takich stwierdzeniach, jak "rynek wie", "rynek myśli", "rynek się nie myli", do złudzenia przypomina konstrukcję z teorii prawa. Otóż nas na studiach uczyli o tzw. racjonalnym prawodawcy. Zresztą bardzo często w codziennej pracy w mojej kancelarii posługuję się tym pojęciem. Jeżeli klientowi nie można wytłumaczyć logicznie normy (przepisu) to personifikuje się grupę 460 posłów w jedno ciało, które nazywa się prawodawcą, mówiąc, że "ustawodawca miał na myśli...". Co z tego, że czasami posłowie bezmyślnie głosują i robią bubel prawny. To samo jest z rynkiem, te same założenia przyjęli ekonomiści, rynek jest nieomylny, rynek zna wszystkie spółki i wszystkie wiadomości z ESPI, gra przeciwko rynkowi jest samobójstwem. Może i tak, ale wielokrotnie ten racjonalny prawodawca jak i spersonalizowany rynek okazują się po prostu głupi, bezmyślni i opóźnieni. W przypadku KOV myślę, że właśnie ten RYNEK jest niedojrzały a debiut na AIM ma zmusić nasz RYNEK do szybkiego kursu dojrzewania. Niech tylko cena na debiucie będzie ustalona +1,00 PLN w stosunku do dzisiejszego kursu i co wtedy? W ciągu jednej sesji ten nieomylny do tej pory RYNEK wyrówna kurs, notując plus parędziesiąt procent.

Z tego co pamiętam, to pierwsza rata EBOiR do zapłaty będzie dopiero w 3Q... ale to tak na szybko z głowy...

Rabbit czyli rozumiem, że przyjmujesz, że zysk KOV w IIQ to będzie blisko 13 mln $ wobec blisko 5 mln $ kwartał wcześniej ?

No to jest niezły news. Niestety, dla nas akcjonariuszy, Kulczyk bardzo dużo inwestuje. Ale KOV ma jeden plus i różni się od innych inwestycji- w nazwie firmy jest nazwisko, które powinno w takim momencie działać jak magnes.

Osobiście zdziwiony jestem zachowaniem kursu. Wszyscy mianowicie widzą, że raport za 1Q będzie przełomowy. Do publikacji, zakładając, że będzie raport podany po sesji, zostały 3 sesje. Zwykle gra się pod takie wydarzenia. Tutaj istotnych ruchów brak.

Zastanawiająca jest również historia związana z przesunięciem raportu...

O ile mnie pamięć nie myli, przy tegorocznych maksimach, kiedy to kurs był ponad 1,8 PLN/per share, zarząd oświadczył, że nie interesuje go emisja po takiej cenie. No to moje pytanie jest takie, po jakiej cenie (chodzi rząd wielkości) ma być emisja i kiedy KOV przewiduje, że akcja osiągnie założoną cenę ? Jak się domyślałem, po takich słowach, czekamy na jakąś super bliżej nieokreśloną bombę.

Kod:
mod: usunięto informacje o własnych transakcjach i stanie posiadania użytkownika

Ciekawy temat poruszyłeś @panikarz,chociaż jest to czysto techniczna rzecz. A gdybym ja miał strzelać to łącząc dwie kropki (wywiad w którym Miodulski jeszcze jako szef KI mówił, że jest czymś obecnie bardzo mocno zajęty i fakt, że został prezesem KOV) obstawiłbym, że będzie nowa emisja akcji pod akwizycję jakiegoś niedużego podmiotu...

No comment co do przesunięcia raportu. Trochę niepoważnie Pan traktuje mniejszościowych akcjonariuszy...

Cytat:
17.04. Warszawa (PAP) - Dariusz Mioduski, prezes Kulczyk Investments, zostanie nowym przewodniczącym rady dyrektorów Kulczyk Oil Ventures. Zastąpi na tym stanowisku Jana Kulczyka, który zadeklarował, że nie będzie ubiegał się o reelekcję po wygaśnięciu kadencji - poinformował KOV w komunikacie.
"Wyzwania, jakie stoją dzisiaj przed nami to wzmocnienie synergii pomiędzy naszymi spółkami paliwowo-gazowymi, wynikające z potrzeby jeszcze większej koordynacji wszystkich działań wewnątrz grupy oraz realizacja kolejnych transakcji, które tak jak w przypadku Ukrainy, pozwolą na wykorzystanie potencjału KOV i jej technologicznego know-how. KI jest nie tylko strategicznym inwestorem KOV, który bierze na siebie całkowitą odpowiedzialność za jej dalsze losy, ale także zaangażowanym właścicielem skoncentrowanym na jej szybkim i agresywnym rozwoju biznesowym" - powiedział PAP Mioduski.
Mandat Kulczyka wygaśnie wraz z najbliższym ZWZ spółki, które zostało zaplanowanym na 16 maja 2012 r.
"Cieszę się, że stery w KOV przechodzą w ręce wytrawnego negocjatora i wyjątkowo sprawnego menadżera. Jeszcze ściślejszy nadzór i koordynacja wszystkich działań pozwolą wzmacniać i wykorzystywać efekty synergii zachodzące pomiędzy spółkami z naszego portfela" - powiedział PAP Kulczyk.
"Jest to także wyraz odpowiedzialnego zaangażowania w rozwój KOV - od początku odgrywamy bowiem rolę strategicznego partnera spółki ze wszystkimi tego konsekwencjami. Dla KOV oznacza to jeszcze ściślejsze powiązanie z grupą naszych firm paliwowo-gazowych, ale też dynamiczny rozwój w oparciu o jej ogromny potencjał" - dodał.(PAP)

Link

O jaką synergię chodzi? Czy ja o czymś nie wiem? Czy może chodzi o współprace Aurelian Oil & Gas i KOV ? Ktoś kiedyś wpadł na pomysł AIM tylnymi drzwiami...

Cytat:
Dariusz Mioduski od grudnia 2007 r. jest Prezesem Zarządu oraz Dyrektorem Generalnym międzynarodowego domu inwestycyjnego Kulczyk Investments S.A., a od maja 2007 r. Prezesem Zarządu spółki inwestycyjnej Kulczyk Holding S.A.

Od listopada 1997 r. sprawował funkcję executive partner w CMS Cameron McKenna, międzynarodowej kancelarii prawnej w Warszawie i kierował pracami Departamentu Projektów Energetycznych i Infrastruktury.

Obecnie jest: Przewodniczącym Rady Nadzorczej Polenergia S.A., spółki zajmującej się przesyłem i obrotem energią i gazem ziemnym, od października 2007 r. od września 2009 r., Przewodniczącym Rady Nadzorczej spółki PEKAES S.A., operatora logistycznego notowanego na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie (od czerwca 2009 r. do września 2009 r. był członkiem Rady Nadzorczej tej spółki); Członkiem Rady Nadzorczej spółki Autostrada Wielkopolska S.A., od lipca 2007 r.,; od lipca 2007 r., członkiem Rady Nadzorczej Autostrada Eksploatacja S.A., spółki z sektora infrastruktury,; oraz członkiem rady dyrektorów Aurelian Oil & Gas PLC, od marca 2009 r.

Oprócz wyżej wymienionych funkcji, Dariusz Mioduski jest: członkiem zarządu Polskiej Rady Biznesu, od 2007 r.;
członkiem polskiego oddziału Young Presidents’ Organization (YPO); oraz Wiceprezesem Harvard Club of Poland, od 2001 r.

Dariusz Mioduski w 1990 r. został absolwentem Harvard Law School, Massachusetts, Stany Zjednoczone Ameryki ze stopniem Juris Doctor

Źródło

Gość musi być łebski. Zresztą widać, że ma pełne zaufanie Jana Kulczyka. Myślę, że dzisiejszy news na pewno nie jest negatywy. A z mojego podwórka, to muszę przyznać, że ta kancelaria prawna, w której pracował a raczej współtworzył Miodulski to na prawdę jest dobra, ciekawskich zachęcam do zapoznania się z rankingiem Rzeczpospolitej- tutaj

Gutek84 napisał(a):
Chyba bardziej poprawne jest jednak rysowanie po maksimach i minimach bez pomijania cieni.

w mojej nieokrzesanej głowie, kiedyś została zapisana taka myśl, że dwóch znanych inwestorów (guru inwestowania) spierało się co do tych ceni. Jeden twierdził, że cienie są ważne a drugi robił wykresy pomijając cenie twierdząc, że są to ekstremalne zachowania cen a zatem niewarte uwagi.. Nie pamiętam jak nazywali się Ci panowie, ale coś takiego kiedyś czytałem.

ale mówię, nie znam się, pytam a nie twierdzę :-) Także popy i inne żaby peace angel4 !

Nie jestem, dlatego pytam, czy tak można ;-) Po Twoim szyderczym wpisie sądzę, że nie :-)

Dwie takie kreski sobie namalowałem:

kliknij, aby powiększyć

Czy to myślenie intencyjne ? Czy może to tak wyglądać ?;-)

Trzeba jeszcze pamiętać o żywotności studni... one z początku wydobywają trochę mniej, potem dochodzą do maksimum wydajności a wreszcie z roku na rok ich wydajność spada. Wniosek nasuwa się sam, w pewnym momencie będziemy musieli cały czas inwestować coraz większe kwoty, żeby potrzymać bieżące wydobycie. Oczywiście tego wszystkim życzę. Na razie KOV jest małą firmą i każdy odwiert powoduje skokowy wzrost wydobycia...

@bankrucik, dziękuję i wzajemnie, zdrowych, Wesołych Świąt ;-)

rabbit napisał(a):
sicc napisał(a):

Nowa licencja na Ukrainie !?

Piszę o tym już od ponad miesiąca a Wy traktujecie mnie jak nawiedzonego.

Wiem Rabbitt, ale to co pisałeś wcześniej to były raczej przypuszczenia i dedukcja, teraz mamy czarno na białym. Najpierw Korczak mówił w wywiadach, że rozglądają się. Potem Miodulski, że jest mocno czymś zajęty i może jakieś nowe pole do popisu będzie miała spółka a teraz mniejszościowy udziałowiec KUB GAZU wykłada nam to wprost...

Także brawo dla Ciebie Rabbitt, bo miałeś rację.

Pozdrawiam.

wrzucę niezgrabną kreskę, która ma dowodzić, że nadal jesteśmy w trendzie wzrostowym i póki jesteśmy, niech nikt nie krzyczy, że jest źle. Nie warto walczyć z trendem ;-)

kliknij, aby powiększyć

Cytat:
Z najnowszych danych opublikowanych przez rosyjski rząd wynika, że w zeszłym miesiącu Gazprom dostarczał do granicy z Niemcami gaz po średniej cenie niemal 440 dol. za 1000 m sześc., co oznacza wzrost o 33,7 proc. w porównaniu z lutym 2011 roku.

Cytat:
Zarząd PGNiG nie ujawnia, ile płaci za rosyjski gaz, ale jak ustaliła PAP, chodzi o kwotę ok. 500 dolarów za każdy 1000 m sześc.

Link

Myślicie, że Ukraina ma pewną tą zniżkę? Czy może będzie płacić tyle co Polska ?

@Jakub, z tym 100 % to się przejedziesz jeszcze nie raz nie dwa. Tutaj nic nie ma na 100 %...

Szeroki sprzyja, widać pozytywny sentyment, wig 20 blisko + 1 % a my w zasadzie stoimy w miejscu... wszyscy drobni zapakowani i czekają, jak ma rosnąć jak nikt nie kupuje ?

Na prawdę uważasz, że spółka odłoży decyzję o AIM a raczej decyzję o przystąpieniu do projektu w Nigerii? To byłby totalny blamaż, coś w rodzaju, nadal nie wiemy, czy się opłaca, będziemy płacić kolejne ciężkie odsetki za opcję nabycia. To jedno. A drugie to zastanawiam się, czy w Nigerii od czasu powstania Neconde, bodajże od listopada 2011 r. nic się nie dzieje? Przecież KOV jako partner techniczny powinien być jakoś zaangażowany a to z kolei powinno przełożyć się na bilans roczny. Przecież sam Kulczyk w radio mówił, że zwiększą produkcję do końca roku. Ciekawe to wszystko...

Witam,

ile czasu potrzebuje spółka na wprowadzenie aplikacji na nowe platformy, szczególnie mobilne ? Czy prace nad aplikacjami już trwają czy może dopiero po debiucie zostaną zainicjowane ?

Jeszcze jedna rzecz mi się nasunęła, podajcie Państwo, że chcecie rozszerzyć gamę oferowanych filmów aż o 4.000 pozycji (obecnie 2.500), ile czasu na to będzie potrzebne.

pozdrawiam.

Zwrócę uwagę na jeden istotny element, mianowicie:

„Rok 2011 był dla KOV rokiem udanym. Działalność spółki w kolejnych miesiącach szybko nabierała rozpędu. W ciągu roku jednoznacznie wykazaliśmy naszą wiedzę operacyjną, co przejawiało się nieustannym wzrostem produkcji netto i przychodów. Ta tendencja utrzyma się również w 2012 r. z produkcją przypadającą na KOV osiągającą w ostatnich dniach 14 MMcf/d"- powiedział Tim Elliott, prezes KOV źródło

Przy czym W 2011 roku produkcja gazu ziemnego netto dla KOV wyniosła średnio 6 mln stóp sześciennych dziennie (MMcf/d).

Mając na względzie wyczyszczony bilans z odpisu za Syrię. Raport, który ukaże się w maju za IQ wprowadzi KOV w nowy wymiar.

Czy dobrze szacuję, że przyjmując taki sam netback jak w IVQ 2011 r., raport za IQ 2012 r. powinien opiewać na blisko 23 miliony po stronie przychodu ?

jimmi napisał(a):
Jest napisane ze ropu i gazu!

Bo kondensat jest ropą.

Jak oceniacie raport ?

Cytat:
Kulczyk Oil pozostanie beneficjentem w pełnym zakresie (uprawnień korporacyjnych i majątkowych) w odniesieniu do udziałów w Neconde do momentu i w stopniu, w jakim dokona spłaty zadłużenia wobec KI wynikającego z finansowania pomostowego. Umowa finansowania pomostowego oraz umowa opcji zostały przedłużone do dnia 31 marca 2012 r. Nie ma pewności, że nabycie zostanie zrealizowane w przewidywanym przez Spółkę czasie i w przewidywany sposób oraz, że nabycie w ogóle zostanie zrealizowane.

Myślicie, że realne jest odpuszczenie Nigerii?

SMspec napisał(a):
Witam,

czy rozważają Państwo wejście ze swoją usługą na rynek zagraniczny?

z prezentacji wynika, że firma musiałaby zdobywać licencję na każdy pojedynczy tytuł od początku w przypadku ekspansji na rynki zagraniczne. Wydaje się to na chwilę obecną bezcelowe. Ale w mojej opinii taki kierunek powinien zostać nakreślony i to kierunek nie zachodni a wschodni :-)

Iplex fajnie funkcjonuje na telewizorach Panasonica, przeczytałem właśnie, że na Samsungu też jest. To świetne źródło dystrybucji.

Jestem żywo zainteresowany. Ile pieniędzy jest potrzebne na minimalną inwestycję ?

A może należy przyjąć bardziej pesymistyczną wersję, mianowicie, całe te zamieszanie w prasie ukraińskiej ma służyć naciskowi na Shell. Przekaz może jest taki, śpieszcie się, wykładajcie kasę, bo oto rośnie wam konkurencja i chociaż im tego nie sprzedamy, bo wolimy was, ale pamiętajcie, że mamy wybór. Czyli ogólnie pisząc, zwykłe negocjacje.

Moje spojrzenie jest trochę krytyczne, bo dzisiaj wedle mojej oceny kurs zachowuje się dziwnie. Duży wolumen, ale stoimy w miejscu. Jedni powiedzą, że po takim wzroście naturalnym jest wymiana akcjonariatu, ale ja boję się, że mamy sztuczną podbitkę i dystrybucję...

Powiem wam jedno, niby szczyty, niby rekordy, ale wszystkie rekordy są tylko po to, żeby je pobijać. Jak nie teraz AIM to kiedy ? Jak KOV nie zdecyduje się, to ja nie kupuję tej otoczki o wstrzymaniu i oczekiwaniu z decyzją aż polepszy się sytuacja...

Zatem czekamy na wyniki testów O-14, który to odwiert wykonany został na zupełnie nowej strukturze. Łączy się z nim wielkie nadzieje i nie wiadomo dlaczego tak długo czekamy.

Raport na rok 2011- 20 marca 2012 r.

Wynik prac przy M21- 45 dni upływa jakoś 23 marca, czyli w tym samym tygodniu co raport.

Czy jakieś inne infa szykują się na marzec ?

Ciekawy problem poruszyłeś Superozon. Przede wszystkim wart podkreślenia jest fakt, że KOV jedyną działalność produkcyjną ma na Ukrainie. Na Ukrainie też ma rynek zbytu. Niestety wbrew temu jak niektórzy, życzeniowo, myślą KOV nie ma na razie nic z Nigerii, zatem nie możemy mówić o ropie. Właśnie ropa w przypadku konfliktu powinna iść do góry. Giełdy polecą. Złoto zdrożeje. Taki jest właśnie mój punkt widzenia. Ale zachęcam do polemiki, być może się mylę ?

Doceniam tą inicjatywę. Z własnej nieprzymuszonej woli robicie ukłon w stronę innych akcjonariuszy. Bardzo mnie to cieszy. Będę śledził z ciekawości tą relację.

Uzasadniałem. Ale moje posty zostały skasowane. Nie mam zamiaru robić tego drugi raz.

Kod:
mod: proszę nie sugerować nieetycznych działań. kasowane są wyłącznie posty niezgodne z regulaminem.

@rabbit,

dokładnie tak. Myślę, że Kulczyk zamierza w przyszłości zmniejszać swój udział i zarobić na sprzedaży akcji. Porównanie KOV do KGHM jest niedorzeczne. Po pierwsze KGHM jest potentatem na skalę światową w wydobyciu srebra czy rudy miedzi (o koncentracie nie wspomnę) a KOV ? Coś tam szuka, coś tam znalazł, ale nie są to znaczne ilości. Oczywiście jako akcjonariusz KOV bardzo bym sobie życzył, żebyś miał rację. Niestety na chwilę obecną wydaje mi się, że bajdurzysz. W przestrzeni niemalże 2 letniej, KOV osiągnął zarówno sukces jak i porażkę. Sukcesem niewątpliwie była akwizycja KUB-GAZU. Gdyby Ukraińce wiedzieli, że tak się koncesje rozwinął pewnie nie sprzedaliby tej firmy za taką cenę. To jest niewątpliwy sukces. Niestety z naszego punktu widzenia KOV odniósł porażkę. Kurs od debiutu spadł z 1,89 do 1,43 (w chwili pisania tego posta). Mając przed oczami kurs akcji jak można twierdzić, że jest to super inwestycja dla cierpliwych, skoro ktoś, kto zaufał Panu Kulczykowi przed debiutem jest cały czas (z wyjątkiem paru tygodniu, kiedy mógł wyjść powyżej ceny debiutu) na minusie ?

Rozbawiła mnie ta sytuacja. Jaka dywidenda? Musicie zrozumieć, że KOV to spółka poszukiwawczo-wydobywcza, tutaj inwestowanie, czyli pożytkowanie przychodu i balans na poziomie pomiędzy stratą a zyskiem, ze wskazaniem na zero jest wpisany w kanon prowadzenia takiej działalności. KOV jest przeciwieństwem spółki dywidendowej. W moim przekonaniu KOV powinien dawać akcjonariuszom zarobek w postaci wzrostu cen akcji a nie wypłaty dywidendy. Ataki spekulacyjne na takie walory to codzienność i w tym upatruje szanse na zarobek. Nie kupuję wciskania takich bzdur, że KOV to spółka dla wytrwałych, długoterminowa. Tutaj nigdy nie będzie mało nakładów inwestycyjnych i nigdy nie będzie dywidendy. Ale za to powinny być skokowe wzrosty... albo spadki :-)

Z linka, który podał kolega devonuk:

Zdaniem DM BZWBK
Cytat:
ukraińskie aktywa KOV mogą być warte ponad 200 mln USD, przy obecnej kapitalizacji KOV na poziomie 162 mln USD.

Sama Ukraina jest więcej warta niż obecny kurs KOV... ciekawe kiedy rynek to zrozumie.

Cytat:
KOV, za pośrednictwem zależnej spółki celowej stanowiącej w 100% jej własność, na podstawie umowy o przystąpieniu do konsorcjum nabywa 20% wyemitowanych akcji zwykłych Neconde, co w efekcie da KOV pośrednio 9% udziału w Licencji 42. Nabycie przez KOV od KI dodatkowych akcji w Neconde (skutkujących posiadaniem ponad 20% akcji Neconde) będzie możliwe za jednogłośną zgodą Rady Neconde. Oprócz spółek zależnych Kulczyk Oil i KI, Konsorcjum Neconde obejmuje następujące podmioty:
1. Grupa NestOil – jedna z czołowych krajowych grup naftowo-gazowych w Nigerii;
2. Aries E&P Company Limited – podmiot należący do Grupy Yinka Folawiyo, nigeryjskiego koncernu prowadzącego zdywersyfikowaną działalność gospodarczą w branżach poszukiwań i wydobycia ropy i gazu, importu produktów ropopochodnych, wytwarzania energii, nieruchomości oraz inwestycji na rynkach telekomunikacyjnym i bankowym; oraz
3. VP Global – podmiot reprezentujący interesy społeczności lokalnej utworzony przez fachowców branży naftowo-gazowej wcześnie zaangażowanych w zagospodarowanie złóż na obszarze Licencji 42.
źródło

@ Redface

odnieś się proszę do tego.

Już Ci Redface śpieszę z bezpłatną poradą prawną. Nie wiem ile płacisz tym swoim prawnikom, ale najwyraźniej za dużo. Proste pytanie, czy istnieje obowiązek informacyjny KOV co do prac w Nigerii. Otóż w mojej opinii tak. KOV jest stroną umowy, bo ma 20 % w Neconde Energy Limited, a kwestie związane z finansowaniem są wtórne. Rachunki powiernicze i takie tam inne cuda, rozliczenia itd. to kwestie pomiędzy KOV a KI. Ale Neconde Energy Limited to KOV + KI + jakieś tam słupy z lokalnej społeczności. Te twoje tłumaczenia, że niby to KOV jeszcze nie zdecydował czy wejść czy nie wejść z mojego punktu widzenia to jakiś bełkot, istotna jest umowa, która powołała tą spółkę, która ma taką ładną nazwę- Neconde Energy Limited.

Kod:
mod: proszę dostosować ton wypowiedzi do regulaminu forum. w razie czynienia uwag o charakterze niemerytorycznym oraz zahaczania o naruszanie cudzych dóbr osobistych, będą wyciągnięte przewidziane konsekwencje

Frog trochę to dla mnie zakłamana strategia "złotego strzału". Czytałem Twój blog, czytam ten wątek i to się kupy nie trzyma. Skoro wierzysz w złoty strzał to po co dywersyfikujesz? Przecież pomniejszasz swoje szanse na sowite zyski z "perełki".

Rabbit nie do końca jest tak jak napisałeś. Co do meritum się zgadzam, bo po znalezieniu kasy, KOV będzie miał ten udział w Neconde. Ale w pierwotnej wersji plotek o tej umowie, była mowa o planowanej odsprzedaży na rzecz KOV 20 % w Neconde, które należą do KI. Podzielam zdanie przedmówcy, że KI uwolni kasę prędzej czy później. Dla takiej firmy jak KI liczy się cash flow. KOV jest spółką Kulczyka dedykowaną pod nowe zainteresowania właściciela. Sugeruje to, że KOV czeka świetlana przyszłość. Jak będzie zobaczymy. Jednakże mówiąc o KI i KOV należy pamiętać, że właściciel jest ten sam i w tym związku obowiązuje zasada "nic o nas, bez nas" (przynajmniej w jedną stronę).

Reasumując: wątpię, żeby Kulczyk pozwolił zginąć KOV. Widać to wyraźnie, chociażby po ostatnich zapewnieniach rynku, że nie będzie w najbliższej przyszłości emisji. Dla Kulczyka KOV jest zbyt ważne i to nie przez to, że ma duży udział, bo ten człowiek ma wiele udziałów w różnych firmach, ale dzięki temu, że KOV jest firmowane jego nazwiskiem. Ten człowiek wyszedł z naszego podwórka, jest światowym inwestorem. Smród jaki zrobiłby się na GPW, gdyby chciał naśladować jednego Pana od drukowania (bynajmniej nie Scarrego ;-) ) mógłby mu tylko zaszkodzić.

Zmieniając nieco temat, zastanawiają mnie najbliższe inwestycje KOV a raczej ich brak. Otóż, poprawcie mnie jeżeli się mylę, ale do uzyskania koncesji produkcyjnej na Ukrainie, KOV nie zamierza w zasadzie nic tam robić, z dwóch powodów:
1. boi się, że zapłaci więcej za przekształcenie,
2. nie ma kasy a kasa z EBOR uzależniona jest od przekształcenia koncesji.
Wszystko to może mieć katastrofalne skutki dla przyszłego raportu za I kwartał i cały 2012. Oczywiście trochę przesadzam z tą katastrofą, mówmy może lepiej o zawodzie, jaki KOV zgotuje inwestorom.

Pozdrawiam wszystkich,
s'c

Porównywanie wykresu spółki do wykresu sektora jest dość często stosowanym chwytem przez analityków. Ale czy o to właśnie chodzi, żeby spółka była średniakiem i trzymała kurs sektora ? Ja swoje pieniądze, chce lokować jak najlepiej i życzyłbym sobie i Wam, że wykres KOV był oderwany od wykresu sektora (oczywiście w dobrym kierunku), z dwóch powodów:
1. KOV mało waży w tym segmencie;
2. KOV jako mała spółka ma większy potencjał rozwoju...

Witam wszystkich w Nowym Roku :)

Trochę z braku czasu, trochę z niechęci do giełdy- jakoś pod koniec roku mnie odrzuciło, wypadłem w obiegu. Czy stało się coś wielkiego, co ruszyło kurs o 10 %? Czy może to reakcja rynku na to, że w bliżej niesprecyzowanej przyszłości nie ma być emisji akcji? Myślicie, że aż tak rynek bał się emisji? Ja tego nie kupuję...

Funky podziel się proszę swoimi motywami, dlaczego to nie możesz pisać na wątku dot. KOV ?

Witaj Fragu :)

CKL również mam, udało mi się zakupić ze średnią 8,3 zł. Zauważyłem pewnego dnia jakiś większy obrót i domyślałem się, że ktoś zaangażował się trochę bardziej. Podejrzewam, że to Ty :-) Jak ktoś już stwierdził, masz taką popularność, że wiele osób kieruje się i kopiuje Twoje wybory. Zresztą zainteresowałem się tą spółką dzięki Tobie. I jestem zadowolony z tego wyboru.

Żeby nie było tak różowo, mam niestety wątpliwości co do tego skupu akcji... niby fajnie, coś tam kupują, nawet prezes trochę ostatnio zakupił, ale martwi mnie to, że:
1. jest szerokie spectrum możliwości jakie ma zarząd- w zasadzie może z tymi akcjami wszystko zrobić- umorzyć, sprzedać itd...
2. oprócz skupu akcji własnych nic w spółce ciekawego się nie dzieje. Wyniki za 4Q raczej nie będą rekordowe.

Reasumując, ciesze się, że odkryłeś karty :) No i że sam jestem po właściwej stronie mocy :)

Wesołych świąt życzę wszystkim :-)

Cytat:
Aktualnie Kulczyk Investments S.A. posiada 186.242.872 akcji stanowiących 44,2588% kapitału zakładowego. Z akcji tych przysługuje 186.242.872 głosów, co stanowi 44,2588% ogólnej liczby głosów na Walnym Zgromadzeniu Akcjonariuszy.

Kulczyk Investments S.A. wspólnie z podmiotem działającym w porozumieniu Radwan Investments GmbH posiadają 206.936.524 akcji stanowiących 49,1764% kapitału zakładowego. Z akcji tych przysługuje 206.936.524 głosów, co stanowi 49,1764% ogólnej liczby głosów na Walnym Zgromadzeniu Akcjonariuszy

źródło

49,1764% - 44,2588% = 4,9176 % KOV - dokładnie tyle ma Radwan Investments GmbH

Przecież to jasne, że nie narzucą na siebie obowiązku informacyjnego. Teraz mają dogodną sytuację, jakim kosztem? Ano takim, że spółka jest coraz mniej przejrzysta i przewidywalna. Przecież dzieci zarządu KI czy KOV nie mają lockupów nie są osobami wtajemniczeni i mogą sobie dowolnie sprzedawać. Bo przecież nie będą mięli żadnych informacji poufnych od tatusiów :)

Panowie nie ma co już na siłę usprawiedliwiać, spekulować i szukać wytłumaczenia dla zarządu KOV. Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze. Sygnał jest bardzo negatywny, niestety.

Wszystkim stałym bywalcom SW oraz administratorowi, który nieraz doprowadza nas do szału a także Panu Korczakowi życzę wszystkiego najlepszego, zdrowych, wesołych Świąt Bożego Narodzenia i szczęśliwego Nowego Roku.

s'c

Witaj Frog, chciałem się Ciebie zapytać o CKL, czy nadal sądzisz, że to jest taka super spółka? Jestem nią bardzo zainteresowany, ale chcę znać opinię kogoś, kto ma większą wiedzę o niej niż ja. Co zatem myślisz o nadchodzącym 2012 r. dla CKL ? Skup akcji własnych przy obecnym obrocie to raczej propaganda, choć warto dostrzec, że jest systematyczny. Ciekawe jakie lato nas czeka, czy znowu zimne, czy nie :-) Napisz proszę co myślisz o tym walorze.

No niestety Rabbit mam inne zdanie. Na pewnym poziomie biznes wygląda podobnie, bez względu na to czym się firma zajmuje. Jeżeli inne firmy, które mają równie intratne interesy w tym, żeby pojawiać się bankietach, takie jak chociażby Sygnity SA, tną koszty, zmniejszają koszty zarządu to dlaczego KOV z kwartału na kwartał płaci sobie więcej ? Wyjazdy służbowe, samoloty czy kawior na imprezach to co innego niż wypłata pensji co miesiąc dla prezesa, wiceprezesa ds. tego czy tamtego.

Czyli ta sesja jest 21 grudnia o 10. Ciekawe czy nie będzie czasem niespodziewanki...

czyli dajemy sobie jeszcze rok Onochi ? :-)

a co powiecie o kosztach zarządu? Trochę duże...

"(...)i wtedy wreszcie sam też włączę się do akcji" :)

Spółka perspektywiczna ale to trochę mało. Cały czas przekładamy sobie marchewkę sprzed nosa... a to o 2 miesiące a to o 6 miesięcy a to o 12 i tak dalej i tak dalej... Podczas gdy na innych spółkach jest dobrze KOV nie szaleje, a przecież skoro tutaj są sami spekulanci to powinien ? Mamy niby więcej, ale sam KOV tłumi wydobycie na Ukrainie- najpierw nie podają wyniku, potem podają jakiś mierny...

sam już nie wiem co myśleć Wczoraj zredukowałem...

p.s.
ten wątek jest lepszy, bo nikt nie kasuje postów i banów nie rozdaje...

Obstaję przy tym, że dzisiaj Wiedźmy mocno zamieszają i KGHM skończy na 115 zł, ale moje przypuszczenia muszą spotkać się z czyimś interesem. Pytanie czy ktoś będzie miał w tym interes? Na razie mocno śledzę miedziaka, z rana byłem bliski sprzedaży, teraz jestem bardziej spokojny.

K 117,4 zł- oczywiście KGHM. Jutro dzień trzech wiedźm, już czuję emocje :)

Chyba przekształcenie koncesji poszukiwawczej na wydobywczą, Krzysiek ? Trochę za bardzo utożsamiacie się ze spółką. Celem inwestycji jest jej wzrost. Tutaj mamy permanentny dół. A przecież można zastosować socjologiczne techniki, takie jak, np. zakup 10.000 akcji przez kierownictwo wyższego strzebla ? No właśnie dlaczego nikt ze spółki nie wierzy i nie inwestuje w KOV? Znowu jest lockup ?

Witam,
oglądam blog na youtube od początku istnienia. Na pierwszy rzut oka widać relację zmiany w ubiorze do pewności siebie, im dłużej prowadzisz bloga tym luźniejszy strój przed kamerą, ok ;-) Na początku bardzo mi się podobało. Potem zacząłeś reklamować jakąś książkę znajomego, wprawdzie zaświeciła mi się czerwona lampka, ale pomyślałem "ok, może rzeczywiście dobra książka". Natomiast dzisiaj przesadziłeś. Zrobiłeś reklamówkę swoich analiz, jakiegoś raportu i wszystko chcesz wcisnąć za 35 złotych. Myślałem, że coś konkretnego chcesz przekazać a Ty zmarnowałeś jakieś 7 minut mojego czasu na chwalenie się ile zarobię jak kupię Twój raport. Pomijam fakt, że mylisz się na każdym kroku, bo to rzecz ludzka, ale pod płaszczykiem wielkiego analityka szukasz naiwnych. Nie uważasz, że trochę czasu musi minąć, żeby tak ludzi robić ? O takich "mesjaszach" pisał już dr Aleksander Elder w książce "Zawód inwestor giełdowy". Szczerze polecam wydać te pieniądze za taką książkę a nie za "raport" domorosłego analityka. Od razu Kuczyńskim nie zostaniesz. Na koniec reasumując, wniosek nasuwa się sam, gdyby było tak pięknie jak się chwalisz to nie szukałbyś jeleni w internecie tylko byłbyś jednym ze znanych polskich inwestorów. I w gwoli ścisłości nie mam żadnych pretensji do Twoich analiz, szczerze mówiąc wolałem posłuchać Ciebie niż rzeczonego Kuczyńskiego, który jest nijaki, nic nie mówi i zawsze powtarza, że tak prognozował. Ceniłem Ciebie za odwagę wypowiedzi, ale jak widać zbyt pochopnie, bo cel był inny.

pozdrawiam,
s'c

Cytat:
„Odwiert O-18 to kolejny sukces KOV na Ukrainie. Jesteśmy bardzo zadowoleni z naszych operacyjnych i technicznych osiągnięć w tym kraju. Wiercimy szybciej, bezpieczniej i bardziej wydajnie, a poziom produkcji wzrósł o wiele szybciej, niż zakładaliśmy, kiedy w czerwcu 2010 r. kupowaliśmy 70 proc. udziałów w KUB-Gasie. Aktywa na Ukrainie nadal przekraczają nasze oczekiwania, a w zanadrzu mamy jeszcze kilka obiecujących odwiertów, m.in. M-21, które mogą znacząco zmienić skalę tego potencjału”-powiedział Jock Graham, Wiceprezes KOV odpowiedzialny za geologię.

Link

Ton wypowiedzi jest znacznie bardziej optymistyczny niż ten jaki reprezentuje RF. Osobiście wolę dojrzeć trochę optymizmu w wypowiedziach przedstawicieli spółki niż tylko chłodnego komentarza. Jest lepiej niż było a będzie jeszcze lepiej. Ciekawi mnie ten M-21... czy rzeczywiście jest on tak obiecujący czy może to tylko blef...

Co do testów O-18 (1 MMcf/d) to nie jestem zadowolony, szczególnie biorąc pod uwagę wynik M-19 (5 MMcf/d), pytanie tylko czy odwiert M-19 był złotym strzałem czy może O-18 był kiepski.

kastalto idziesz na łatwiznę. Jak chcesz się podjąć zadania to zbieraj wszystko z forum. Równie dobrze sam mogę zadać pytanie Redface na priv.

Dziękuję :)

Dzięki za opinie :)

Postanowiłem podzielić się swoją analizą techniczną. Proszę o wyrozumiałość, bo ze mnie jest totalny amator. Mile widziane konstruktywne uwagi :-)

kliknij, aby powiększyć

Wniosek nasuwa się sam. Jesteśmy w kanale wzrostowym.

Wczoraj dałeś mi do myślenia z tym KOV. Sprzedałem dzisiaj KGHM i kupiłem KOV. W sumie nieźle na tym wyszedłem ;-)

W przyszłym tygodniu dzida dzida dzida ! :)

Witam, proszę o aktualizację linku. Poprzedni wygasł.
Pozdrawiam,
s'c

Panowie, w średnim terminie Miedziak musi kosztować te 160 pln. Wyobraża sobie ktoś taką oto sytuację, że KGHM w lipcu 2012 kosztuje 90 pln i wypłaca dywidendę za 2011 rzędu 20 zł? Po obcięciu dywidendy kurs jest po 70 pln ?

Sprzedałem ok. 45 % KOV, zakupiłem za całość pozyskanej kwoty KGHM po 119,90 zł. Jestem bardzo zadowolony z tej transakcji, bo uważam, że potencjał wzrostu KGHM w średnim terminie jest imponujący. Jeżeli nie będzie żadnych niespodzianek to zamierzam trzymać do ustalenia prawa do dywidendy, którą szacuję na 15 złotych za akcję.

Zobaczymy w lipcu, jak bardzo dzisiaj się mylę:-)

emisja na AIM to nie to samo. Spółka pomimo oczywistego rozwodnienia zyskuje jeszcze nowych inwestorów, nowy rynek i reklamę. To zupełnie coś innego niż emisja na GPW.

Prawo poboru - mam mieszane uczucie, większość od razu by je wywaliła, tym samym kurs spadłby raczej a nie wzrósł.

Ktoś musi mieć w tym interes. Inaczej nie wytłumaczycie mi dlaczego KOV tak spaprał PR. Przecież można było odtrąbić taki sukces. Powinni o nas mówić i pisać przez tydzień. A głąby z CNBC dzisiaj podają, że KOV spada bo to korekta techniczna po wzrostach zeszłotygodniowych. Normalnie nie mogę przeżyć dlaczego Pan Korczak nie wykorzystał szansy, nie odwiedził TVN CNBC. Tym bardziej, że wcześniejsze wpisy na forum, nawet komunikaty bieżące były pisane przez Niego w tonie hura optymistycznym, że oto będziemy mięli nową jakość w KOV. A co mamy? No właśnie nic.

Jaceknaz napisał(a):
A co z ukraina ma byc komunikat????

Zgodnie z raportem z 7 października 2011:

Cytat:
Odwiert O-18, którego planowana głębokość TD wynosi 2.300 metrów, ma na celu zbadanie gazonośnych skał zbiornikowych z moskowu, co docelowo ma służyć zwiększeniu produkcji z pola Olgowskoje. Zakłada się, że prace wiertnicze przy odwiercie O-18 zajmą ok. 35 dni.

11 listopada 2011 minął termin jaki KOV sobie sam zakreślił. Czyli jesteśmy 24 dni po terminie.

Poraża mnie głupota niektórych użytkowników wątku o KOV. Totalny fanatyzm. Już sobie wymyślili, że KOV będzie miał 18 %, ciekawe zatem ile akcji będzie musiał wyemitować po obecnej cenie ?

Rabbit napisał(a):
Nigeria-Mamy 9% udziałów w Neconde czy nie mamy?

W Neconde Energy mamy 20 % !

Cytat:
KOV ma możliwość wzięcia udziału w konsorcjum (z udziałem na poziomie 20 proc.) za łączną kwotę ok. 162,5 mln USD, jeśli pozyska finansowanie do końca marca 2012 roku. Kurs KOV po tych informacjach istotnie wzrósł.

Link

Rabbit ty jesteś oderwany od rzeczywistości. Na prawdę nie ma sensu z Tobą dyskutować. Według Ciebie mamy 9 % w OML 42 a według oficjalnych informacji mamy szansę mieć 9 % w OML 42, co de facto rynek dyskontuje tak jak widać. Król jest goły.

Co do Ukrainy to Twój hura optymizm jest niczym nieuzasadniony. To, że udało się dwa razy trafić to ok. Ale dlaczego nie ma informacji przez dłuższy czas ? Może dlatego, że coś poszło nie tak?

rabbit napisał(a):
sicc napisał(a):
Rabbit ale co mnie jakieś afren interesuje ? Podobieństwa skończyły się po sfinalizowaniu dealu. Spółki są na różnych poziomach rozwoju, mają różne koncesje i są notowane na różnych rynkach. Nie ma żadnych podobieństw !

KOV najprawdopodobniej witał się z gąską a tutaj Szefo powiedział, że wszystko idzie dla KI. Niestety musimy się z tym pogodzić. Przez ponad pół roku mamiono nas i zwodzono a okazuje się że król jest nagi.

Jeszcze jedna rzecz, ten cały Neconde Energy to jakaś firma kogucik, nie mają nawet własnej strony internetowej!

Gdzie Radface napisał że że Nigeria wraca do KI?Jak nie będzie finansowania to wróci o czym wiedzieliśmy od samego początku.

Nigdzie. A gdzie ty masz poparcie tych swoich hura optymistycznych wyliczeń i opinii? Nigdzie. Przejrzyj na oczy. Rynek rośnie, ogólny hura optymizm a na KOV sprzedaż pełną gębą. Ktoś puszcza w kanał parędziesiąt tysięcy akcji a potem kupuje jedną akcję, żeby jakoś wyglądało.

Spekulacja Krzyśka,że idziemy zgodnie z planem jest naciągana. Ja się w takim razie zapytam, gdzie Korczak napisał, że KOV idzie na AIM i jest aktualnie w fazie promocji? Dlaczego nie ma infa o rozmowach z bankami. Swego czasu nawet nazwy banków padały. Wreszcie pod koniec negocjacji Redface w przypływie emocji napisał, że niezły cyrk jest i że kiedyś opowie co się stało. I Wy rzeczywiście wierzycie, że pod tym wszystkim kryła jest jakaś obsuwa związana z biurokracją. Naiwność.

Rabbit ale co mnie jakieś afren interesuje ? Podobieństwa skończyły się po sfinalizowaniu dealu. Spółki są na różnych poziomach rozwoju, mają różne koncesje i są notowane na różnych rynkach. Nie ma żadnych podobieństw !

KOV najprawdopodobniej witał się z gąską a tutaj Szefo powiedział, że wszystko idzie dla KI. Niestety musimy się z tym pogodzić. Przez ponad pół roku mamiono nas i zwodzono a okazuje się że król jest nagi.

Jeszcze jedna rzecz, ten cały Neconde Energy to jakaś firma kogucik, nie mają nawet własnej strony internetowej!

Funkytown napisał(a):

Jednak jestem na tym forum już jakis czas i trudno mi nie zauważyc, że akcjonariusze KOVu zachowywali się dosc wyjątkowo jak na polska giełdę, tj. ewidentnie chcieli być i byli akcjonariuszami długoterminowymi. Poznali branżę, zadawali sobie duzy trud w wyszukiwaniu informacji, budowali swoją wiedzę (takze techniczną). Dodatkowo udzielili spółce olbrzymiego kredytu zaufania. Krótko mówiąc, życzyłbym każdej spółce (normalnej, nie mówię o spółkach typu stajnia Don Patro) takich akcjonariuszy, gdyby oni przewazali giełda byłalby inna a i gospodarka rozwijałaby się lepiej. KOV miał szczęscie zgromadzić takich akcjonariuszy, tym bardziej jest przykro jak to teraz wygląda.

To jest właśnie clue sprawy.

Co powiecie na taką spekulację, że oto KOV gra jeszcze o coś w Nigerii, dlatego jest cicho :)

To tak dla rozluźnienia. :-)

Losowanie marzenie....
Polska, Rosja, Czechy, Grecja.... najłatwiejsza grupa.

Sprzedam to wszystko w pizdu ! Na prawdę przyda mi się kozetka u jakiegoś psychologa przez tą spółkę. Tymczasem teraz wystarczy jedna szklaneczka czegoś gorzkiego.

Dwa spostrzeżenia. Pan Korczak to osoba na niewłaściwym miejscu, on się po prostu nie nadaje. Jak widząc o tym, że przygotowuje się taki deal nie mieć przygotowanej prezentacji, nie przyjść do mediów nie udzielać wywiadów ! KOV często jest porównywany do OIL. Jakby OIL miał tą koncesję to prezes OILa przyszedłby do TVN CNBC z ropą w wiaderku i wylał na ją na głowę któregoś z prowadzących.

Jedna rzecz mnie martwi. Nie wiem czy oślepieni fanatyzmem inwestorzy zdają sobie sprawę, że cytując news na stronie spółki "Neconde zamknęło transakcję nabycia OML 42 w Nigerii - KOV zachowuje możliwość uczestnictwa". Ta możliwość uczestnictwa wyraża się w tym, że dopóki nie pozyskamy kasy nie będziemy mieli realnych przychodów z koncesji. Czyli nie jest tak jak myśleliśmy wcześniej, że oto teraz z każdym dniem do kasy KOV wpływają petrodolory. A co za tym idzie nie zamkniemy raczej roku na plusie... Niestety... jak to się mówi "rynek się nie myli. Wszystko jest w cenie".

Mamy możliwość być na pokładzie, co nie oznacza, że jesteśmy.

Redface co z Ukrainą ?

RF kiedy planowane jest wejście na AIM ? Nie chodzi mi o konkretną datę, ale o sprecyzowanie miesiąca... Ile to może potrwać, na jakim etapie jesteście ? Na stronie firmowej napisane jest, że szacunki niezależnego eksperta zostaną przedstawione za parę tygodni, ile czasu od otrzymania raportu potrzebujecie żeby wejść na AIM ?

I drugie pytanie, co z Ukrainą. Wykorzystując Twoją obecność dzisiaj, może odniesiesz się do tej sytuacji (braku informacji).

pozdrawiam,
s'c

Z newsa na oficjalnej stronie kulczykoil.pl

Cytat:
Następnie Neconde, przy technicznym wsparciu KOV, upoważniło RPS do przeprowadzenia znacznie bardziej szczegółowego badania OML 42 i przygotowania nt. tego aktywa Raportu Niezależnego Eksperta (CPR – „Competent Persons Report”). Oczekuje się, że raport ten będzie gotowy w najbliższych tygodniach.

Cytat:
OML 42 to duża koncesja obejmująca wcześniej odkryte pola roponośne w delcie Nigru w Nigerii (część lądowa). Pozostałe 55 proc. udziałów w koncesji OML 42 należy obecnie do spółki Nigerian National Petroleum Company („NNPC”). NNPC poinformowała, że przekaże swoje udziały spółce Nigerian Petroleum Development Company („NPDC”), która będzie operatorem bloku.

Dzisiejszego dnia nie mam zamiaru zastanawiać się, czy KOV wynegocjował tyle ile chciał, czy nie... Ważne, że wypływamy na inne wody. KOV ma ropę !

@ORT mamy info z oficjalnej strony shell... dla mnie to już jest pewny news.

@Krzysiek, my zapaleńcy :) Non stop odświeżany google :) Dzisiaj nadszedł dobry dzień dla KOV, zgodzisz się ? :)

nowe info prosto od shella, zgodnie z tym co podaje google, pojawiło się dokładnie minutę temu :-)

www.shell.com/home/content/inv...

mi się same przekleństwa cisnął na usta jak myślę o dzisiejszej sesji... Polak zawistny, wkurzony jak innym dobrze się dzieje a nam nie :-)

Dzisiaj był chyba najlepszy dzień w historii kov na podanie cenotwórczego infa....

Też wydaje mi się nierealna sprzedaż gazu drożej, tylko dlatego, że koszty po stronie producenta są wyższe. Czy naprawdę myślisz Rabbit, że odbiorców interesują koszty wydobycia gazu ?

Chyba nie zupełnie się zrozumieliśmy kastalto. Z mojego punktu widzenia status quo odnosi się do teraźniejszego stanu. Wyobraźmy sobie, że hipoteza jakoby zły shell sprzedawał swoje koncesji bo nie dawały mu żyć plemienia murzyńskie, jest prawdziwa. W tym momencie Kulczyk dał dolę społeczności lokalnej, która ma panować nad ludem. W tej oto sytuacji Shell grając na zwłokę na zapewniony spokój, bo przecież nikt nie będzie atakował swojego przyszłego majątku. Dlatego uważam, że status quo jest korzystny dla shella i będą go chcieli jak najdłużej utrzymać.

Ale czy na prawdę nie rozumiecie, że status quo jest korzystny dla Shella ? Bucik1986 słusznie to opisał, Shell dostał 10 % zaliczki, co dzień dostaje kasę z wydobycia i ma pewność, że żaden murzyn z maczetą nie wyleci na jego pracowników a już na pewno nie zniszczy jego infrastruktury. Jako prawnika dziwi mnie jedno, dlatego umowa, którą Konsorcjum musiało podpisać, nie zakreśla żadnego terminu podpisania umowy. Może właśnie za to Pan radca prawny "zmienił miejsce zamieszkania".

Czy ktoś ma jakiś pomysł, dlaczego Afren urósł pod koniec sesji w taki sposób, że niektórzy wołali by "dzida dzida" ? Może wreszcie coś się ruszy....

Co to za spółeczki? Jestem ciekawy.

Redface napisał(a):
Powtarzałem to już wiele razy - nie interesują nas krótkoterminowe ruchy kursu akcji, nie patrzymy na to. Biznes E&P jest biegiem długodystansowym, z przeszkodami. Tylko silni przetrwają. Zamierzamy być silni.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Złośliwie można byłoby rzec, że kupno na IPO akcji po 1,89 długoterminowo przyniosło tylko stratę.

Emisją ? :)

uważam, że cad_man może mieć racje. Może rząd planuje puścić akcje miedziaka w tzw. społeczny elektorat, podobnie jak akcje PKO. Wtedy miałoby to sens, wpływ do budżetu jest z podatku + ekstra kasa ze sprzedaży akcji.

Tak co do tego nie mam wątpliwości :-) W sumie jestem po wrażeniem wiedzy i lekkiego pióra. Mi się podoba :)

zakupiłem stockwatchową książkę. Jestem zadowolony. Mam małe pytanie, czy autorami nie są przypadkiem Frog, WatchDog i Mathu?? :)

Informacje
Stopień: Krasomówca
Ostatnia wizyta: 10 grudnia 2021 11:07:52
Liczba wpisów: 550
[0,13% wszystkich postów / 0,10 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,597 sek.

xlrkrdlc
vpfeuefb
dhcznnms
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mxvzhjrc
isheyqxx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat