Omówienie skonsolidowanych wyników IMPEXMETAL za trzeci kwartał 2011 roku
Sytuacja fundamentalna Impexmetalu wydaje mi się bardzo stabilna. Tak stabilna, że aż momentami nudna. W grupie nie zmienia się znacząco jej skład. Rynki działania to raczej branże powolne i reaktywne. Nie należy więc oczekiwać szczególnych zmian. Nie widać ich w liczbach.
Przychody w grupie Impexmetal spadły w porównaniu do poprzedniego kwartału o 6%. Można powiedzieć, że to niewiele ale w przypadku tej grupy oznacza to kwotę ponad 40 mln PLN. Spadek nastąpił także w porównaniu do pierwszego kwartału tego roku o 3%. Niestety nie mogę potwierdzić tezy, że w przypadku Impexu ten spadek wynika ze zwykłej sezonowości działalności. W poprzednich latach spadek przychodów w 3q nie był odnotowywany. Co więcej, ciągle od ponad 2 lat mamy wzrosty przychodów. Mniejsze bądź większe ale zawsze wzrosty. Także taka sezonowość nie może stanowić uzasadnienia dla mniejszych przychodów obecnie.
W porównaniu do danych sprzed roku przychody faktycznie odnotowały ładne wzrosty – o 12%. W odniesieniu do danych sprzed dwóch lat, czyli „szalejącego kryzysu”, przychody podniosły się o ponad 50%. W długofalowym ujęciu Impexmetal prezentuje się więc o wiele ciekawiej niż w krótkiej perspektywie. To może jednak oznaczać, że wzrosty zostały wyhamowane. Być może ta działalność zaczyna odczuwać skutki drugiej fali kryzysu?
Także na stabilnym poziomie około 9% utrzymuje się podstawowa marża spółki. Kolejny kwartał zamknięty zyskiem netto doprowadził do dalszego zwiększenia się wartości księgowej spółki. To budowanie staje się jednak coraz bardziej powolne.
Niestety ponownie muszę przyczepić się do poziomu aktywów – te spadają powoli już od dłuższego czasu. Dla spółki produkcyjnej konieczne są inwestycje przewyższające bieżącą amortyzację. W Impexie tego nie ma. W analizach finansowych długoterminowo obserwowana tendencja spadku wartości aktywów produkcyjnych określana jest po prostu mianem wygaszania działalności. Nie twierdzę oczywiście, że grupa ma coś takiego na myśli ale od 2007 roku non stop ich wartość spada. Czyli zdolność aktywów do generowania wartości jest coraz mniejsza lub kończy się ich czas. Zaznaczam w tym miejscu, że aktywa przeznaczone do sprzedaży nie weszły do tej analizy! Są to aktywa spółek w upadłości bądź przeznaczonych do sprzedaży.
Poniżej prezentuję zestawienie segmentów. Za ten rok mamy już kolejny kwartał do przejrzenia, więc powoli można obserwować tendencje.

kliknij, aby powiększyćDla mnie najważniejszym wnioskiem z tabeli jest to, że przychody z miedzi są wyższe niż ze sprzedaży aluminium. Czyli Hutmen prezentuje większą sprzedaż niż Impexmetal sensu stricte. Tak się chyba jeszcze nie działo, bo dotychczas to podstawowa działalność aluminiowa stanowiła podstawę tej spółki. Rentowność została w obu przypadkach utrzymana na tym samym poziomie.
Ponadto przychody ze sprzedaży aluminium spadły w porównaniu do poprzedniego kwartału. Negatywnie odbieram sytuację, w której bardziej rentowna działalność oddaje pola tej generującej zaledwie 1% zyskowności. Trzeba będzie sprawdzić, czy nie jest to przypadkiem długoterminowa tendencja.
Jeszcze jeden wniosek mi się nasuwa: nie widać na przestrzeni tego roku poprawy rentowności. Z resztą w porównaniu do poprzednich lat też nie za bardzo ją widać. Czyli żadna ze spółek wchodzących w skład grupy nie pracuje nad efektywnością prowadzonej działalności. A przecież hossa to najlepszy moment na przeprowadzenie takich działań. Jeśli ponownie pojawi się kryzys uderzający w twarde branże, to niska rentowność tych spółek po prostu się nie obroni. I znów w sprawozdaniach zarządu znajdziemy uzasadnienie, że spadają światowe ceny i ilość sprzedaży (widać to także w segmentach geograficznych, gdzie wzrost sprzedaży największy jest właśnie dla krajów UE a nie dla Polski). Bo tutaj rentowność jest uzależniona prawie całkowicie od czynników zewnętrznych. Spółka nie pracuje nad tym, żeby część kontroli wziąć na siebie.
Ja w działalności Impexu nie widzę oczekiwanych przeze mnie zmian. Niektóre odbieram szczególnie negatywnie i uważam, że można znaleźć w liczbach uzasadnienie dla obaw co do przyszłości.
www.stockwatch.pl/gpw/impexmet... – pod tym linkiem można zapoznać się ze świeżymi wskaźnikami. Wszystkie pokazują niedowartościowanie kursu.
Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.