0 Dołączył: 2011-06-06 Wpisów: 233
Wysłane:
19 stycznia 2012 20:12:07
przy kursie: 13,20 zł
@ rabbit: wygląda na to że ceny gazu na Ukrainie nadal będą rekordowo wysokie: wyborcza.biz/biznes/1,100896,1...a propos: jeszcze niedawno cały KOV był wyceniany na USD 320 mln, podczas gdy już dzis tylko aktywa ukraińskie na ok. 250 mln USD
|
|
0 Dołączył: 2011-04-13 Wpisów: 1 202
Wysłane:
20 stycznia 2012 08:31:55
przy kursie: 13,20 zł
Może ktoś by rozwinął ten temat? (w nigeryjskiej prasie powinno być coś więcej) Cytat:Międzynarodowe firmy, dostaje prawie połowa przychodów ze sprzedaży ropy naftowej w Nigerii Link "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
0 Dołączył: 2010-12-10 Wpisów: 464
Wysłane:
20 stycznia 2012 17:23:37
przy kursie: 13,40 zł
Jeżeli można pokalkulować, to w interesie Kulczyka leży by KOV miał pewny udział w projekcie OML42 w Nigeri. Po pierwsze to przedsięwzięcie przyniosło by my dużo większą popularność w Polsce. Po drugie doktor ma zaangażowanego dużo prywatnego kapitału w KOV. Chce go zredukować nie tracąc z pewnością nic ze swojej ulokowanej gotówki, mało, znając jego podejście do interesu musi dobrze zarobić. Kurs zatem musi ruszyć w górę. Po trzecie, pozostały jego kapitał będzie musiał mieć siłę już wypracowanych aktywów, więc wartość waloru KOV znowu powinna powędrować na dużo wyższy poziom. Po czwarte dr Kulczyk coraz mniej mówi o swoim zaangażowaniu w Ukrainę jako otwartym kierunku rozwoju KOV, choć wiadomo wiele się tam dużo dobrego dla niego dzieje, jako bardziej perspektywiczne źródło rozwoju przedstawia Nigerię, mówi o tym i stale podkreśla coraz częściej właśnie w Polsce. Dlaczego? Oczywiście nie marginalizując na przyszłość przy tym Azji. Po piąte dr Kulczyk nigdzie nie wspomina o trudnych barierach finansowych przy eksploatacji złóż przez obcy kapitał jakie przedstawia nigeryjski rząd. Myślę że ma ogólne dużo większe doświadczenie w biznesie niż tamtejsze władze i służy im z pewnością swoją wiedzą podczas negocjacji. Po szóste, gdyby nie KOV, to nie zawracał by tym biznesem inwestorom w naszym kraju głowy, po co. Powyższy tok rozważań daje duże prawdopodobieństwo na optymistyczny rozwój sytuacji dla KOV.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-02-22 Wpisów: 10
Wysłane:
20 stycznia 2012 18:19:52
W wypowiedzi dra Jana zwróciłbym raczej uwagę na wskazanie przemysłu rafineryjnego i tutaj doszukiwałbym się kolejnych projektów - myślę, że zaangażowany jest w budowę rafinerii (Nigeria przy tak dużych zasobach ropy, wciąż jest importerem oleju napędowego i benzyny).
|
|
Wysłane:
21 stycznia 2012 12:22:03
refresh: Dr Ian: " mamy afrykańskich partnerów, ale to My prowadzimy Ten Projekt" www.wnp.pl/wnp-tv/jan-kulczyk-... Cytat:Kulczyk Investment realizuje dużą inwestycję energetyczno-rafineryjną w Nigerii. Zasoby ropy tego najludniejszego kraju Afryki szacowane są na 40 mld baryłek. Jak Kulczyk prowadzi także interesy w Tanzanii i Afganistanie. Zdaniem przedsiębiorcy, Europa i Ameryka Północna to dziś znacznie mniej atrakcyjne biznesowo rejony świata. Kod:mod: dodałem cytat - bez komentarza - jednak dało radę
Edytowany: 22 stycznia 2012 11:28
|
|
Wysłane:
21 stycznia 2012 14:46:57
Cisza w eterze ze spółki a z kursem dzieją się ciekawe rzeczy.Na wczorajszej sesji było widać że na poziomie 1.3 1.31 nie było chętnych do sprzedaży.Poziom 1.30 wygląda na silne wsparcie.Jedyne czego nie było to popytu.Nie widziałem końcówki sesji ale przy niewielkim popycie kurs podniósł się w górę.Czekamy teraz na przebicie 1.36 które wyznacza linia trendu spadkowego pociągnięta od szczytu z ub roku.(2.18 pln)Według mnie konsolidacja w tym tygodniu to zbieranie sił przed przebiciem linij trendu. Jeżeli chodzi o fale Elitta to myślę że jesteśmy w pierwszej fali niższego rzędu trzecie fali wzrostowej.Może ktoś by się wypowiedział na ten temat? Dodatkowe pytanie; Czy linie trendu spadkowego można przyjąć jako linię szyi odwróconej formacji RGR ?? Nie wklejam wykresu gdyż nie jestem specjalistą w tym temacie. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
Wysłane:
22 stycznia 2012 11:44:36
"Kulczyk: Interesy w Afryce i Azji bardziej podniecające niż stąpanie ciągle po tej samej ziemi"Link"Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
0 Dołączył: 2011-04-18 Wpisów: 333
Wysłane:
22 stycznia 2012 15:49:24
K.I. ma pakiet większościowy w KOV . Wszystkie informacje dotyczące K.I. mają znaczenie dla inwestorów KOV. "Silny kręgosłup " to podstawa sukcesu.
|
|
0 Dołączył: 2011-02-16 Wpisów: 65
Wysłane:
23 stycznia 2012 11:01:07
przy kursie: 14,00 zł
Panie prezesie pytanie do pana!!!1)A mianowicie co z raportem niezależnego eksperta w sprawie Nigerii,czy jest on już opracowany ,oraz czy zostanie opublikowany?Z góry dziękuję za odpowiedź!!!
|
|
PREMIUM
0 Grupa: Emitent
Wysłane:
24 stycznia 2012 11:08:20
przy kursie: 14,20 zł
zala82 napisał(a):Panie prezesie pytanie do pana!!!1)A mianowicie co z raportem niezależnego eksperta w sprawie Nigerii,czy jest on już opracowany ,oraz czy zostanie opublikowany?Z góry dziękuję za odpowiedź!!! Witam, Raport jest opracowywany, a będzie sfinalizowany, gdy program prac zostanie ostatecznie zatwierdzony przez wszystkich uczestników koncesji. Zakładam, z 99% prawdopodobieństwem, że wówczas raport zostanie przez nas upubliczniony. Nie mogę i nie powinienem wypowiadać się na temat tego, kiedy to nastąpi, bo to już byłaby wskazówka potencjalnie 'cenotwórcza'. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-10-15 Wpisów: 54
Wysłane:
24 stycznia 2012 11:27:11
skoro na 99 % będzie opublikowany to znaczy że na 99% KOV będzie uczestniczył w Neconde, w przeciwnym razie ani raport ani informacje dot. Nigerii nie dotyczyłyby Kov a w związku z tym nie byłoby potrzeby ich publikowania.
|
|
Wysłane:
24 stycznia 2012 11:36:04
Redface, życzę więcej entuzjazmu i optymizmu na wątku KOV w tym roku, chyba powody są i będą do tego. Prawda? Widzę że poczucia humoru Ci nie brakuje (99%). A co do terminu kiedy może się ukazać raport, to nie musisz być aż tak tajemniczy, swobodnie podaj. Po to jesteś chyba miedzy innymi na forum KOV i takich właśnie rzeczy oczekujemy, oczywiście w przybliżeniu. Włos z tego powodu Ci z głowy nie spadnie, bo to żadna to tajemnica póki treści nie ujawnisz, to pewne. Nie jest to żadna info cenotwórcza, a jeżeli nawet kurs troszkę zatańczy to żaden problem i lepiej dla niego bo i tak , chyba przyznasz, jest daleki od poziomu jaki powinien być. Oczywiście mam na myśli głębokie niedowartościowanie.
|
|
0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
24 stycznia 2012 12:48:51
@Tytan
Redface nie może komentować kursu spółki. Dwa raport gotowy na 99% już zapewne był od grudnia. Co nie oznacza jeszcze, że coś z tego będzie. Cały czas sprawa rozbija się o pieniądze, których KOV nie ma. Co więcej próba emisji teraz przy tak niestabilnym rynku jest bardzo ryzykowna i może się nie udać. Nic się nie zmieniło w tej kwestii. Nie ma co myśleć życzeniowo tylko trzymać się faktów. A fakty są takie, że raport roczny za 2011 może być rozczarowujący i warto to wziąć pod uwagę. Nie będzie zysku. Będą koszty. Zobaczymy czy rynek przyjmie to tak entuzjastycznie jak Ty. Po za tym bierz pod uwagę jak ryzykowny jest to biznes. Kiedyś WD pisał, że jeden nieudany odwiert może mieć opłakane skutki dla kursu. Tu jest dużo zagrożeń i żadnej gwarancji póki co że KOV w Nigerii weźmie udział. A jak mało cenotwórcze są to informacje można było widzieć podczas notowań dzisiejszych. Im mniej informacji tym lepiej. Inaczej w razie fiaska może nie być różowo.
Edytowany: 24 stycznia 2012 12:57
|
|
0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
24 stycznia 2012 13:08:02
@Arwena Jak kiedyś patrzyłem tylko na same plusy i perspektywy spółki to skończyło się to lądowaniem na 80 groszach. Trzeba patrzeć na całość. Jakoś ze słów Jana Kulczyka nie wyczytałem, że KOV będzie miał jakąś rolę do odegrania tutaj. Na razie jedyne co usłyszałem to to że dookreślą rolę KOV w przyszłości. Operatorem jest NNPC. KOV nie jest tam potrzebne bo nie on prowadzi pracę. Dlatego jedyne na co można liczyć to na dobrą wolę właściciela KI i chęć podzielenia się zyskami z KOV. Nie będzie to pewnie za darmo. Mi jest trudno przewidzieć skutki emisji bo nie wiem po ile za akcję miałaby wynosić. Rozwodnienie jest tutaj olbrzymim ryzykiem i problemem dla każdego kto ma akcje. Dla akcjonariusza na ten moment KOV może być bardziej wartościowe bez emisji i Nigerii niż z emisją. Jestem na tej spółce za długo żeby nie dostrzegać blasków i cieni tej inwestycji. Dodam jeszcze, że dla akcjonariuszy dużo bardziej wartościowe byłoby znalezienie ropy w Syrii gdzie koncesja jest nasza i zabawki też. KOV niech buduje fundamenty i niech to robi jak najszybciej tak aby nie przynosił strat. Jak spółka stanie się rentowna będzie można myśleć o wycenach z kosmosu. Kod:mod: usunięto wpisy dotyczące własnych transakcji, osobistego nastawienia i zamiarów inwestycyjnych. wątki spółek nie są miejscem na takie treści
Edytowany: 24 stycznia 2012 13:21
|
|
Wysłane:
24 stycznia 2012 13:48:35
Redface napisał(a):zala82 napisał(a):Panie prezesie pytanie do pana!!!1)A mianowicie co z raportem niezależnego eksperta w sprawie Nigerii,czy jest on już opracowany ,oraz czy zostanie opublikowany?Z góry dziękuję za odpowiedź!!! Witam, Raport jest opracowywany, a będzie sfinalizowany, gdy program prac zostanie ostatecznie zatwierdzony przez wszystkich uczestników koncesji. Zakładam, z 99% prawdopodobieństwem, że wówczas raport zostanie przez nas upubliczniony. Nie mogę i nie powinienem wypowiadać się na temat tego, kiedy to nastąpi, bo to już byłaby wskazówka potencjalnie 'cenotwórcza'. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/ Według mnie czekamy na zatwierdzenie przez wszystkich uczestników koncesji programu prac.Jeżeli będzie on zadowalający to KOV wchodzi w OML-42.Myślę że sposób na finansowanie tego projektu jest już dograny i czekamy na podpisy w Nigerii NNPC i Neconde. @onochi Zgadzam się z tym że jeden odwiert nietrafiony może poważnie odbić się na kursie.Trzeba jednak rozdzielić brak trafienia na O lub M a np na NM gdzie będzie wiercona pierwsza studnia.Tak samo inaczej inwestorzy zareagują na pudło w Brunei gdzie KOV ma i porażkę i sukces gdzie wiadomo że jest gaz i ropa tylko trzeba czasu a inaczej w Syrii gdzie jest wiercony pierwszy otwór. Wszystkie za i przeciw trzeba brać pod uwagę. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
Wysłane:
24 stycznia 2012 14:02:34
Onochi, z całym szacunkiem dla Ciebie, ale dlaczego odpowiadasz za Redface. Sam radzi sobie całkiem nieźle. Tobie Onochi życzę również więcej optymizmu, naprawdę są tego powody na KOV. I proszę nie psuj tego co z takim trudem sam sobie i nam wypracowałeś. O kasę za OML42 się nie martw. W jednym z ostatnich wpisów podałem przykład (przeczytaj) na na bezbolesne dla KOV sfinansowanie udziałów w Nigerii. A rozwiązań może być wiele. Redace mógł się do tego odnieść, Ty również. O jakim rozczarowaniu Ty piszesz? Wszystkie rozczarowania które trzeba i nie trzeba już były. Skutki jeszcze trwają. Wystarczy. Chyba że myślisz o miłym rozczarowaniu to ok. Od Redface jako przedstawiciela KOV i przyjaciela inwestorów obecnych i przyszłych, małych i dużych oczekiwałbym z początkiem roku, aby powiedział nam bez skrępowania tu na forum wszystkim inwestorom wyraźnie, dlaczego warto mieć w tym roku w portfelu papiery KOV. Jakie są argumenty za. Były niektóre wymieniane , ale co powie przedstawiciel KOV, to argumentów siła. Tak jak to robią z klasą przedstawiciele firm na TVN CNBC. Myślę że nasze forum Stock Watch nie gorsze i na to zasługuje. Przypuszczam że właściciel KOV nic nie będzie miał przeciw temu a nawet za. Tym bardziej że dr Kulczyk chce zostać afro-azjatyckim lwem inwestycyjnym, a do skoku już się szykuje, czego mu chyba wszyscy życzymy.
|
|
0 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 383
Wysłane:
24 stycznia 2012 14:52:45
Panie Prezesie. Czy może Pan zabrać głos w sprawie opóznienia odwiertu M-21?
|
|
Wysłane:
25 stycznia 2012 08:41:55
panikarz napisał(a):skoro na 99 % będzie opublikowany to znaczy że na 99% KOV będzie uczestniczył w Neconde, w przeciwnym razie ani raport ani informacje dot. Nigerii nie dotyczyłyby Kov a w związku z tym nie byłoby potrzeby ich publikowania.
czyżby ?  przeciez to czysta spekulacja........ chociaż ? 11.0.2012 RF napisał "3. Co Kov robi w Nigerii o ile coś robi? KOV fizycznie nie robi w Nigerii w tej chwili nic; bo nie jesteśmy operatorem. Sytuacja analogiczna jak w Brunei, Bloku M, trwają ustalenia co do programu prac na ten rok. Dodam, że póki co KOV nie jest udziałowcem w OML42, a jedynie posiada opcję na zostanie nim. Jednocześnie pracujemy z RPS nad raportem niezależnego eksperta - a ja analizuję z prawnikami polskimi i kanadyjskimi kwestię obowiązku jego ujawnienia, jak będzie gotowy. No bo skoro nie jesteśmy stroną (jeszcze) to czy jest podstawa? Dyskusje trwają." ..i wczoraj: "Witam, Raport jest opracowywany, a będzie sfinalizowany, gdy program prac zostanie ostatecznie zatwierdzony przez wszystkich uczestników koncesji. Zakładam, z 99% prawdopodobieństwem, że wówczas raport zostanie przez nas upubliczniony. Nie mogę i nie powinienem wypowiadać się na temat tego, kiedy to nastąpi, bo to już byłaby wskazówka potencjalnie 'cenotwórcza'. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/ " dziękuję Panie Prezesie zainformację niecenotwórczą
Edytowany: 25 stycznia 2012 08:48
|
|
Wysłane:
25 stycznia 2012 11:20:15
przy kursie: 14,10 zł
Redface, czy nasze oczekiwania od przedstawiciela KOV, które wyżej wyraziłem na wątku są aż tak trudne dla takiego profesjonalisty jak Ty, że nie jesteś w stanie temu sprostać? Czy naprawdę nie jesteś w stanie zdobyć się na to i przekonać inwestorów o walorach i wartości firmy KOV prócz suchych oficjalnych komunikatów? Jesteś oficjalnym przedstawicielem KOV do spraw kontaktów z inwestorami Europy Środkowej. Na tym wątku jest grubo ponad 2mln wejść, można przypuszczać że obserwuje go paręset tysięcy potencjalnych obecnych i przyszłych inwestorów. Forum Stock Watch jest otwarte całą dobę i w każdej chwili. Jest to potencjalna wartość z której ktoś taki jak Jakub Korczak członek zarządu KOV może robić większy użytek niż tylko potwierdzanie oficjalnych komunikatów. W firmie KOV wiele się dzieje i nie wszystko objęte jest tajemnicą. Pole manewru na forum w zestawieniu z Twoim talentem jest cały czas niewykorzystaną szansą. Jeżeli ktoś na wątku KOV może użyć argumentów by przekonać inwestorów o tym że KOV warto trzymać w swoim inwestycyjnym portfelu w 2012roku, to Twoja skromna osoba jest najbardziej kompetentną i pożądaną. Czekamy  .
|
|
Wysłane:
25 stycznia 2012 13:44:12
przy kursie: 14,10 zł
Za ile KUBGAZ sprzedaje gaz?Tego nie wiemy ale dostawy gazu na Ukrainie są ograniczone a ceny kształtują się różnie.Przypominam że prawie 100 mln m3 możemy sprzedać poza rynkiem regulowanym na czym firmy gazowe zarabiają najwięcej. Cytat:Tak więc, " Naftogaz " nadal sprzedawać gaz do ukraińskich przedsiębiorstw za cenę trzech tysięcy hrywien 945,8 (ok. 495 dolarów) za tysiąc metrów sześciennych. Wcześniej poinformował, że cena rosyjskiego gazu dla Ukrainy w pierwszym kwartale 2012 wzrósł do 416 dolarów za 1000 metrów sześciennych . 495 USD/1000m3Może sprzedajemy gaz za więcej niż 416 USD/1000m3 Taka sytuacja powinna być do końca 1Q do wyborów w Rosji,według ekonomistów do tego czasu nic się nie zmieni.Gdyby w 2Q też obowiązywały takie ceny to rok 2012 będzie bardzo dobry. @Tytan Problem jest z tym że informacje cenotwórczy podawane są tylko na ESPI,rynek już się zorientował że nawet Nigeria nie podniesie kursu z dnia na dzień o kilkadziesiąt procent.Skoro każdy zdąży wskoczyć to po co trzymać akcje na zapas? Na wielu spółkach działa psychoza;muszę mieć papier bo nie zdążę kupić tanio a tutaj jest spokój.Do tego trzeba się przyzwyczaić.OFE pokazały że mają akcje w portfelu ( ok 10% ale zawsze coś) teraz kolej na TFI i drugie 10%.Może wreszcie zauważą KOV. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.