PARTNER SERWISU
gyuvtjtx
369 370 371 372 373
stripebass
0
Wpisów: 14
Wysłane: 27 stycznia 2012 09:54:27 przy kursie: 14,30 zł
Ja nie twierdze, ze Ngerii nie bedzie. Wrecz przeciwnie. Prezes bardzo pochlebnie wypowiadal sie na temat tego projektu. Co do ujemnego wyniku, to jest to zrozumiale. spolka dopiero sie rozwija. Trudno aby nie inwestowala tego co zarobi. Pozdr.

[*** usunięto zdanie niezgodne z regulaminem ***]
Edytowany: 27 stycznia 2012 13:25

rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 27 stycznia 2012 09:59:03 przy kursie: 14,30 zł
@Bushido

Ta wiertnia to nowa wiertnia serwisowa (workover rig) która pracuje przy remontach starych odwiertów.
"Żeby wygrać trzeba grać"

Tytan
0
Wpisów: 464
Wysłane: 27 stycznia 2012 10:25:06 przy kursie: 14,30 zł
rabbit, czy byłbyś łaskawy uzasadnić tą "dywidendę"za 5-7 lat.angry3
Myślę że wysuwasz się w tej kwestii przed szereg. Robisz lekkie zamieszanie.
Ja mam na ten temat inne zdanie.
Nie lepiej zapytać o taką perspektywę wprost Redface.
Bardziej jednak będzie się liczyć wartość firmy, jej fundamenty niż jej dywidenda, bo s-ka KOV ma się rozwijać dynamicznie w sektorze inwestycyjnym tak wynika ze wszystkich wypowiedzi.
Jeżeli efekty poszukiwawczo-wydobywcze KOV okażą się skuteczne a zaczynają w znacznym stopniu być i Nigeria ostatecznie będzie w części KOV, to przychody z wydobycia i eksploatacji złóż w znaczący sposób podniosą jeszcze przez rynek mocno niedoceniany wolumen kursu. I to jest istotą ważniejszą dla udziałowców niż przejadanie kasy na dywidendę.

sicc
0
Wpisów: 550
Wysłane: 27 stycznia 2012 10:30:28 przy kursie: 14,30 zł
Rozbawiła mnie ta sytuacja. Jaka dywidenda? Musicie zrozumieć, że KOV to spółka poszukiwawczo-wydobywcza, tutaj inwestowanie, czyli pożytkowanie przychodu i balans na poziomie pomiędzy stratą a zyskiem, ze wskazaniem na zero jest wpisany w kanon prowadzenia takiej działalności. KOV jest przeciwieństwem spółki dywidendowej. W moim przekonaniu KOV powinien dawać akcjonariuszom zarobek w postaci wzrostu cen akcji a nie wypłaty dywidendy. Ataki spekulacyjne na takie walory to codzienność i w tym upatruje szanse na zarobek. Nie kupuję wciskania takich bzdur, że KOV to spółka dla wytrwałych, długoterminowa. Tutaj nigdy nie będzie mało nakładów inwestycyjnych i nigdy nie będzie dywidendy. Ale za to powinny być skokowe wzrosty... albo spadki :-)
Edytowany: 27 stycznia 2012 10:31

rabbit
0
Wysłane: 27 stycznia 2012 10:43:08 przy kursie: 14,30 zł
@Tytan
Przepraszam za skrót myślowy.Dywidenda jeżeli będzie to za 6-7 lat.JEŻELI!
@sicc
Mylisz się bardzo co do spółek poszukiwawczo wydobywczych wydobywczych,w takie firmy inwestuje się właśnie dla przyszłej dywidendy tak jak w KGHM a to podobny sektor.
Spółka na początku swojej działalności wszystkie zyski inwestuje w rozwój tzn w nowe koncesje i w odwierty.Z czasem powinna mieć takie dochody i zyski że część z nich przeznacza na dywidendę.
Każdy dzień to wydobycie i zmniejszenie zasobów a co akcjonariusze mają ze zmniejszenia zasobów jeżeli nie ma dywidendy?Wieczne szukanie nowych projektów i topienie pieniędzy w ziemi?
Do pewnego momentu inwestycje i wzrost kursu potem dywidenda.
Tak to widzę.
Jeżeli twierdzisz że tutaj zarobi się tylko na zwyżce kursu to Kulczyk w pewnym momencie będzie musiał sprzedać akcje,bo żeby zarobił nie ma innego wyjścia.

KOV to jest spółka poszukiwawczo wydobywcza,nie posiada rafinerii,nie przerabia ropy naftowej.Nie potrzebuje zabezpieczenia surowca dla własnego bezpieczeństwa.Jeżeli wszystko pójdzie dobrze,a mam taką nadzieję to w pewnym momencie więcej będzie zarabiać niż wydawać,jeżeli KOV nie będzie inwestował w nieruchomości,fabryki czy rafinerię to wartość księgowa spółki będzie malała z każdym dniem przez uszczuplenie zasobów.Niektóre spółki wydobywcze wypłacają dywidendę nawet kwartalnie (są takie)Wszystko zależy od szczęście bo jak by nie patrzeć to jest to loteria.
Edytowany: 27 stycznia 2012 11:01

Tytan
0
Wysłane: 27 stycznia 2012 10:53:49 przy kursie: 14,30 zł
Moje trzy grosze co do wywiadu Prezesa.Think
Hmm. Wykazany dzisiaj "entuzjazm", zalecany przedsiębiorcom na konferencji w Davos (fakt, dzisiejsza relacja panie Prezesie Korczak), zweryfikuje sesja.
Miedzy wierszami wiele było dobrych perspektyw, lecz nie emanowało to wprost z wypowiedzi Prezesa a szkoda.
@rabit, wybacz, właśnie chodzi o te Twoje głupie 6-7lat. Skąd?angry3

sicc
0
Wysłane: 27 stycznia 2012 11:02:20 przy kursie: 14,30 zł
@rabbit,

dokładnie tak. Myślę, że Kulczyk zamierza w przyszłości zmniejszać swój udział i zarobić na sprzedaży akcji. Porównanie KOV do KGHM jest niedorzeczne. Po pierwsze KGHM jest potentatem na skalę światową w wydobyciu srebra czy rudy miedzi (o koncentracie nie wspomnę) a KOV ? Coś tam szuka, coś tam znalazł, ale nie są to znaczne ilości. Oczywiście jako akcjonariusz KOV bardzo bym sobie życzył, żebyś miał rację. Niestety na chwilę obecną wydaje mi się, że bajdurzysz. W przestrzeni niemalże 2 letniej, KOV osiągnął zarówno sukces jak i porażkę. Sukcesem niewątpliwie była akwizycja KUB-GAZU. Gdyby Ukraińce wiedzieli, że tak się koncesje rozwinął pewnie nie sprzedaliby tej firmy za taką cenę. To jest niewątpliwy sukces. Niestety z naszego punktu widzenia KOV odniósł porażkę. Kurs od debiutu spadł z 1,89 do 1,43 (w chwili pisania tego posta). Mając przed oczami kurs akcji jak można twierdzić, że jest to super inwestycja dla cierpliwych, skoro ktoś, kto zaufał Panu Kulczykowi przed debiutem jest cały czas (z wyjątkiem paru tygodniu, kiedy mógł wyjść powyżej ceny debiutu) na minusie ?

rabbit
0
Wysłane: 27 stycznia 2012 11:16:54 przy kursie: 14,30 zł
Tytan napisał(a):
Moje trzy grosze co do wywiadu Prezesa.Think
Hmm. Wykazany dzisiaj "entuzjazm", zalecany przedsiębiorcom na konferencji w Davos (fakt, dzisiejsza relacja panie Prezesie Korczak), zweryfikuje sesja.
Miedzy wierszami wiele było dobrych perspektyw, lecz nie emanowało to wprost z wypowiedzi Prezesa a szkoda.
@rabit, wybacz, właśnie chodzi o te Twoje głupie 6-7lat. Skąd?angry3

Redface w ub roku napisał na forum że budowa takiej spółki i rozwój to minimum 5-7 lat.zakładając że minął rok to zostało 4-6 lat,co nie oznacza że w tym czasie kurs nie wzrośnie i również mam taką nadzieję.

@sicc

KGHM to ogromna firma i inna półka,nie ma co porównywać,ale porównaj to do PGNiG.
Też moloch,też wielka firma też w tej samej branży.Można wtedy porównać wydobycie i rozwój do KOV.Trzeba tylko brać pod uwagę część poszukiwawczą i wydobywczą PGNiG i jej zasoby,bo to nie tylko wydobycie ale też inna działalność.
Cytat:
Coś tam szuka, coś tam znalazł, ale nie są to znaczne ilości. Oczywiście jako akcjonariusz KOV bardzo bym sobie życzył, żebyś miał rację. Niestety na chwilę obecną wydaje mi się, że bajdurzysz.

Gdyby w IPO inwestorzy zapłacili po 5 pln za akcje może już byśmy mieli więcej,nie chcieli płacić więcej muszą poczekać.
Kiedy zaczynałem interesować się KOV to pisałem "bzdety" o Ukrainie i każdy mnie wyśmiewał,skąd mi się biorą takie cyfry.Co masz dzisiaj?
Bez komentarza.

rabbit
0
Wysłane: 28 stycznia 2012 12:08:59 przy kursie: 14,30 zł
Wywiad prezesa Korczaka w TVNCNBC
Ekspansja KOV
Cytat:
Kulczyk Oil Ventures zwiększa wydobycie na Ukrainie i szuka pieniędzy na zakup złoża w Nigerii. O szczegółach planów spółki rozmawialiśmy z jej wiceprezesem, Jakubem Korczakiem.

Może ktoś jeszcze nie obejrzał.
Można zwrócić uwagę na to że pan redaktor był lepiej przygotowany.
Przychody za 1Q 30 mln pln według mnie są raczej zaniżone chociaż nie są małe.
Jest szansa że zyski z Ukrainy w tym roku będą reinwestowane,jeżeli będzie coś ciekawego na Ukrainie to tam jeżeli nie to poza Ukrainą.Wyniki za 2011 rok będą obciążone zapłatą za konwersję,to też trzeba pamiętać.Finansowanie Nigerii przez AIM i wszystko jest już przygotowane,czekamy na lepszą koniunkturę,szukanie (a może już jest wszystko dograne) inwestora w na nowe akcje.
to jest o tyle dobra wiadomość że cały zysk z Nigerii wpłynie na konto KOV (od 1.12.2011r)OML-42 to bardzo interesujący projekt bez względu na cenę ropy,tak to odczytuję.Oczywiście im niższa tym projekt mniej rentowny ale nie ma obaw o zyski,prawdopodobnie koszty są na niskim poziomie.

Wywiad bardzo pozytywny i bardzo mi się podobał,chociaż dla mnie żadnych rewelacji nie było (o wszystkim wiemy) to dla nowych osób które zaczynaja interesować się KOV informację bardzo dobrze przedstawione.
Podstawowa sprawa to to że nie było mowy o żadnych problemach finansowych a nawet o nowych inwestycjach z zysków w 2012 (możliwych inwestycjach)
Wywiad na plus.

devonuk
0
Wpisów: 233
Wysłane: 28 stycznia 2012 13:27:10 przy kursie: 14,30 zł
ergo w obecnych uwarunkowaniach rynkowych AIM jest nierealny do 30.03.2012 (poza samym procesem book-buildingu, road shows etc) - więc pewnie pożyczka od KI będzie prolongowana ?

@ redface

lub KI obejmie new issue po cenie ? są prowadzone jakieś rozmowy w tej materii ? najsensowniej byłoby po cenie nie mniejszej niż z IPO.
Edytowany: 28 stycznia 2012 13:32

jimmi
0
Wpisów: 169
Wysłane: 28 stycznia 2012 23:53:10 przy kursie: 14,30 zł
rabbit napisał(a):
Wywiad prezesa Korczaka w TVNCNBC
Ekspansja KOV
Cytat:
Kulczyk Oil Ventures zwiększa wydobycie na Ukrainie i szuka pieniędzy na zakup złoża w Nigerii. O szczegółach planów spółki rozmawialiśmy z jej wiceprezesem, Jakubem Korczakiem.

Może ktoś jeszcze nie obejrzał.
Można zwrócić uwagę na to że pan redaktor był lepiej przygotowany.
Przychody za 1Q 30 mln pln według mnie są raczej zaniżone chociaż nie są małe.
Jest szansa że zyski z Ukrainy w tym roku będą reinwestowane,jeżeli będzie coś ciekawego na Ukrainie to tam jeżeli nie to poza Ukrainą.Wyniki za 2011 rok będą obciążone zapłatą za konwersję,to też trzeba pamiętać.Finansowanie Nigerii przez AIM i wszystko jest już przygotowane,czekamy na lepszą koniunkturę,szukanie (a może już jest wszystko dograne) inwestora w na nowe akcje.
to jest o tyle dobra wiadomość że cały zysk z Nigerii wpłynie na konto KOV (od 1.12.2011r)OML-42 to bardzo interesujący projekt bez względu na cenę ropy,tak to odczytuję.Oczywiście im niższa tym projekt mniej rentowny ale nie ma obaw o zyski,prawdopodobnie koszty są na niskim poziomie.

Wywiad bardzo pozytywny i bardzo mi się podobał,chociaż dla mnie żadnych rewelacji nie było (o wszystkim wiemy) to dla nowych osób które zaczynaja interesować się KOV informację bardzo dobrze przedstawione.
Podstawowa sprawa to to że nie było mowy o żadnych problemach finansowych a nawet o nowych inwestycjach z zysków w 2012 (możliwych inwestycjach)
Wywiad na plus.

Osobiscie uwazam ze najwieksze znaczenie ma zawsze w tej materii wypowiedz samego Pana Kulczyka, poniewaz inwestorzy traktuja jego wypowiedzi jako kropke nad "i" Zawsze to widac...
Pan Korczak robi co musi w zakresie obowiazkow i nie ma co sie rajcowac w obie strony...

devonuk
0
Wysłane: 29 stycznia 2012 08:03:51 przy kursie: 14,30 zł
@jimmi. zgoda. ale jeszcze miesiac temu na forum RF kręcił nosem na Neconde - nie wadomo, nie jestesmy stroną, nie wiemy czy opublikujemy raport RPS etc...a teraz: to bardzo intersujący projekt. Gdybysmy tam nie mieli byc (jako KOV) nie byłoby takich sentencji o Nigerii.
Edytowany: 29 stycznia 2012 08:12

Jakub_AK77
0
Wpisów: 99
Wysłane: 30 stycznia 2012 13:08:27 przy kursie: 14,20 zł
sicc napisał(a):
@rabbit,

dokładnie tak. Myślę, że Kulczyk zamierza w przyszłości zmniejszać swój udział i zarobić na sprzedaży akcji.

Możesz uzasadnić to na podstawie jakiś źródeł ? Czy to tylko twoje wróżenie z sufitu ?

Pzdr

sicc
0
Wysłane: 30 stycznia 2012 13:21:57 przy kursie: 14,20 zł
Uzasadniałem. Ale moje posty zostały skasowane. Nie mam zamiaru robić tego drugi raz.

Kod:
mod: proszę nie sugerować nieetycznych działań. kasowane są wyłącznie posty niezgodne z regulaminem.
Edytowany: 30 stycznia 2012 13:23

rabbit
0
Wysłane: 30 stycznia 2012 13:34:55 przy kursie: 14,20 zł
Być może ceną gazu będziemy emocjonować się cały rok a albo dłużej.Opinie polityków i ekonomów są podzielone.Znalazłem taki kwiatek na oil news a co to dla KUBGAZ oznacza nie muszę pisać.

Kontraktów gazowych nie ulegnie zmianie do 2019 roku - ekspert ukraiński
Cytat:
"Ropa Rosji" , 30.01.12, Moskwa, 16:05 kontraktów gazowych między Ukrainą a Rosją nie będą rozpatrywane do 2019 roku. To jest opinii ekspertów na temat energii kwestii Bohdan Sokołowski, UNIAN.

Link
Edytowany: 30 stycznia 2012 13:36

Tytan
0
Wysłane: 30 stycznia 2012 18:53:48 przy kursie: 14,20 zł
Jakub_AK77 napisał(a):
sicc napisał(a):
@rabbit,

dokładnie tak. Myślę, że Kulczyk zamierza w przyszłości zmniejszać swój udział i zarobić na sprzedaży akcji.

Możesz uzasadnić to na podstawie jakiś źródeł ? Czy to tylko twoje wróżenie z sufitu ?

Pzdr

Na stronie wątku podajże 342 spekulowałem o możliwości zmniejszenia zaangażowania Kulczyka w KOV, ale jedynie w wypadku bardzo atrakcyjnego kursu waloru. Co powinno moim zdaniem prędzej czy później nastąpić. Domniemanie brało się stąd że Kulczyk na debiucie nie liczył się z objęciem tak wielkiego pakietu KOV. Z braku zainteresowania był niejako zmuszony zaangażować więcej swojego kapitału. Przynajmniej tak kiedyś wyczytałem, dokładnie nie wiem gdzie, taka opinia jest powszechnie znana. Więc jest prawdopodobne, że Kulczyk aby odzyskać część swojego zaangażowania zmniejszy część swoich udziałów w KOV. Ale może nastąpić to wtedy gdy będzie mu to potrzebne np. w celu sfinansowania (dofinansowania) jakieś swoich rozlicznych inwestycji. Jednym słowem, czysta spekulacja.Dancing

Tytan
0
Wysłane: 30 stycznia 2012 19:06:01 przy kursie: 14,20 zł
Sorry chodzi o nie o stronę 342, a 346 (sprawdziłem)
Oczywiście odpowiedzieć powinien "sicc",
w moim przypadku były i są to tylko przypuszczenia.Angel

devonuk
0
Wysłane: 30 stycznia 2012 21:11:26 przy kursie: 14,20 zł
Kogo szuka Prezes Olechnowicz:

"Czyli jeżeli już to inwestor strategiczny?

Mam nadzieję, że taki właśnie będzie kierunek działań właściciela. Prosta sprzedaż to, co prawda, szybkie pieniądze, ale małe pieniądze. Inwestor finansowy chce tanio kupić, a potem trochę się rozejrzeć na boki i sprzedać w całości albo w częściach temu, kto da najwięcej. Z punktu widzenia interesów państwa i bezpieczeństwa energetycznego Polski, nie byłaby to dobra sytuacja. Jeśli jednak wprowadzić do założeń prywatyzacyjnych warunek szybkiego rozwoju Grupy Lotos, wtedy inni będą partnerzy do rozmów i zupełnie inna gra. W skali światowego biznesu naftowego nie znaczymy wiele, choć – co z muszę z przyjemnością stwierdzić – nasza wartość i rozpoznawalność szybko rośnie. Sprzedać Lotos jakiemuś gigantowi z warunkami dotyczącymi przyszłego rozwoju firmy, miejsca prowadzenia jej działalności itp. będzie bardzo trudno. Ci duzi chcą sami podejmować decyzje, a na małych nam nie zależy. Pozostaje więc spokojna, rozsądna, ewolucyjna droga szukania partnera do wspólnych inwestycji, kogoś doświadczonego w upstreamie, kto dostrzeże potencjał rynku polskiego oraz regionu i zechce wraz z Lotosem być na nim dużym graczem. Taki proces nie odbędzie się z dnia na dzień, ale jego skutki dla Lotosu, dla bezpieczeństwa energetycznego i dla wartości aktywów skarbu państwa będą niezwykle pozytywne."

www.parkiet.com/artykul/118647...

rabbit
0
Wysłane: 31 stycznia 2012 01:26:58 przy kursie: 14,20 zł
Cytat:
Stany Zjednoczone: reżim syryjski prezydent stracił kontrolę nad krajem

Cytat:
Tryb P jest prezydent Syrii Baszar Asad stracił kontrolę nad krajem. Opinia ta, jak zgłoszone przez Radio Liberty, stwierdził w poniedziałek w Białym Domu, Jay Carney - wśród doniesienia o nowych starciach na przedmieściach Damaszku między siłami rządowymi i tzw Wolny wojska syryjskie - jednostki wojskowe, które spadły do opozycji.

Może coś się wyklaruje
Edytowany: 31 stycznia 2012 01:33

stripebass
0
Wpisów: 14
Wysłane: 31 stycznia 2012 08:12:03 przy kursie: 14,20 zł
Syria - na dzien dzisiejszy ne ma dla nas zadnego znaczenia (dla kursu)
Lotos - zapowiada sie ciekawie :) niewykluczone, ze cos z tego bedzie. oby.

pozdr.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

369 370 371 372 373

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,232 sek.

vvwcgccf
vtmshjxi
wptvscys
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mtwssmuf
drfzyrqy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat